Jump to content

The Pillars of Creation - M16


raxxla

Ελάχιστες φωτογραφίες του ορατού σύμπαντος έχουν τη δύναμη και γοητεία που εμπνέει το Νεφέλωμα του Αετού.

Οι Στηλοβάτες της Δημιουργίας κέντρισαν τη φαντασία και ενέπνευσαν το ενδιαφέρον για την αστρονομία σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η ''εξωτική'' υφή και η αίσθηση ''μυστηρίου'' έχουν κάνει το νεφέλωμα αυτό ίσως την πιο διάσημη αστροφωτογραφία.

 

Χαμένο μέσα σε μια από τις πιο πυκνές περιοχές του Γαλαξία, σε απόσταση 7000 εφ προς τον Τοξότη, έχει μέγεθος 6 και έκταση 70 εφ.

Η φωτογράφηση της κεντρικής περιοχής του από το HST το 1995 αποκάλυψε με δραματική λεπτομέρια μια άγνωστη ως τότε μέθοδο σχηματισμού άστρων. Η υπεριώδης ακτινοβολία των γειτονικών νέων άστρων ''βράζει΄ και αποσπά τμήματα των αέριων στηλών (EGG''s - evaporating gaseous globules) μέσω της διαδικασίας της φωτο-εξαέρωσης. Τα μικρά αυτά ''αστρικά μαιευτήρια'' σταματούν έτσι να απορροφούν υλικό από το μητρικό νέφος, γεγονός που εμποδίζει τον σχηματισμό δίσκων συσσώρευσης γύρω από τα νεογέννητα άστρα και κατά συνέπεια το σχηματισμό πλανητών!

 

Έχοντας θαυμάσει πολλές φορές το θέμα αυτό σε βιβλία και περιοδικά και γοητευμένος από τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του, έμεινα αποφασισμένος αργά τη νύχτα ώστε να έχω για πρώτη φορά την ευκαιρία να το δοκιμάσω!

 

 

ED120DS-Pro, HEQ5Pro

QHY2Pro (-10βκ)

23min Ηα

SPC900NC+PHD

MaximDL + PS

 

Από τη χθεσινή βραδυά στην οποία μας ταλαιπώρησε πολύ ο άνεμος.

Θα προσπαθήσω σύντομα να το συμπληρώσω με ΟΙΙΙ και χρώμα.


From the category:

Νεφελώματα

· 5207 images
  • 5207 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ηλια αψογη ληψη και επεξεργασια.

Πηρες φορα μπραβο συνεχισε ετσι.

Υ.γ. Ισως τα αστερια αν κανεις select και τα κανεις λιγο πιο smooth να φυγει το καψιμο. Το εκανα με την φωτο σου και μου φανηκαν αρκετα καλυτερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο

...Έχοντας θαυμάσει πολλές φορές το θέμα αυτό σε βιβλία και περιοδικά και γοητευμένος από τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του, έμεινα αποφασισμένος αργά τη νύχτα ώστε να έχω για πρώτη φορά την ευκαιρία να το δοκιμάσω....

 

H προτιμησή μου στο B/W είναι γνωστή....και εδώ τα έχεις καταφέρει μια χαρά αφού η καρδιά του νεφελώματος φαίνεται ωραιότατα. :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δεν σχολιάζω!! :shock: :shock: :shock: Περιμένω χρώμα :!:

 

(Αχ Ηλία, εχεις ξεφύγει τελείως, αλίμονο στους υπολοιπους που ακομη ειμαστε στα πρωτα βήματα :roll: )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Καταπληκτική ανάδειξη του νεφελώματος. Για τα άστρα είναι λεπτομέρεια, το σημαντικό είναι το νέφος. Μου αρέσει η πυκνότητά του και η υφή του όλου θέματος. Ανεβαίνεις συνεχώς φίλε Ηλία. Keep up going!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Φυσικα και ειναι καταπληκτικη απλα ειπα την γνωμη μου. :D

Απο αυτες τις παρατηρησεις γινεσαι καλυτερος οχι δηλαδη πως ο ηλιας εχει αναγκη να γινει καλυτερος αλλα με το να λεμε μπραβο και μπραβο δεν καταφερνουμε κατι :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συμφωνώ Άγγελε, και αν δεις τα σχόλια που έκανα στον Μ13 του ΝΙΟ και στον Γαλαξία του Μάνου (planetman) τότε θα καταλάβεις ότι οι παρατηρήσεις είναι απαραίτητες στο να γινόμαστε καλύτεροι και να ανεβάζουμε τον πήχη στο χόμπι μας.

Απλά το είπα επειδή γενικά στα νεφελώματα τα άστρα "χάνονται" και πιστεύω ότι ο Ηλίας έδωσε όλη του την δύναμη στο νέφος και πραγματικά παραμέρισε λιγάκι τα άστρα. Πάντως καλά έκανες που το ανέφερες έτσι ώστε να δώσει την επόμενη φορά λιγάκι μεγαλύτερη προσοχή στα άστρα.

Τέλος πιστεύω ότι ο έπαινος είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στις προσπάθειες που κάνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι (σε όλα τα πράγματα) και πρέπει να δίνεται απλόχερα και χωρίς δισταγμό και βέβαια όταν μέσα μας το πιστεύουμε.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Άγγελε, έχεις δίκιο, τα άστρα είναι λίγο άγρια. Δυστυχώς, η οθόνη που χρησιμοποιώ έχει μεγάλη ανάλυση σε λίγες ίνστες και δυσκολεύομαι να δω τις λεπτομέρειες που φαίνονται σε μια μεγάλη οθόνη. Από την άλλη, το bin 2x2 που χρησιμοποίησα στην λήψη αυτή λόγω πίεσης χρόνου και το DDP του MaximDL οδήγησαν στην υπερβολή των άστρων.

 

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, οπωσδήποτε τα επαινετικά σχόλια μας επιβραβεύουν και μας ωθούν να συνεχίσουμε αυτή την όμορφη ασχολία, από την άλλη τα κριτικά σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις των λαθών είναι που μας κάνουν καλύτερους και μας επιτρέπουν να δούμε όσα μερικές φορές ο ενθουσιασμός μας δεν μας αφήνει. Νομίζω πως ο καθένας μας πρέπει να προσπαθεί να το κάνει, παραμερίζοντας τον ενδοιασμό μήπως "παρεξηγηθεί", διότι πιστεύω πως όλοι είμαστε καλοπροαίρετοι και με τις παρατηρήσεις μας στοχεύουμε στην διαμοίραση της εμπειρίας μας και όχι στην επίδειξη αυθεντίας.

 

Καθαρούς ουρανούς!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ηλία έγραψες πάλι! Απλά καταπληκτική σε όλα της και μόνο με 23 λεπτά!

Το seeing μας τα χάλασε λίγο αυτή τη βραδιά αλλά σε αυτή φαίνεται σου έκανε τη χάρη!

Ένας πραγματικός κομάντο παιδιά, εγώ ξεκίνησα από τις 22:00 o Ηλίας από τις 1:00 και αποθανάτισε περισσότερους στόχους!

Για μένα πάντως καθότι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια από καλό ουρανό το αποτέλεσμα με ενθουσίασε!

 

Θωμάς :D

Σύνδεσμος για σχόλιο

:shock: Τι έκανες πάλι βρε θηρίο..... 1.000.000.000 μπράβο.....

 

Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι ο ίδιος στόχος το καλοκαίρι και με χρώμα......

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.....

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ηλία, φοβερή ή φωτογραφία σου!

Όταν αρχίζουν καί φαίνονται τρισδιάστατες κάναμε καλή δουλειά... :D

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης