Jump to content

Τι αστροπαρατηρήσατε σήμερα;;;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εδώ και λίγες μέρες χαίρομαι και εγώ το νέο μου τηλεσκόπιο (ένα SW 8’’ f/5) από την ταράτσα του σπιτιού μου (Π. Φάληρο). Κάθε βράδυ η Σελήνη και ο Δίας μονοπωλούν τον χρόνο μου. Αναγκαστικά βέβαια λόγο φωτορύπανσης αλλά προς το παρόν δεν με ενοχλεί ακόμα. Στις 25-26/8 παρατηρούσα και εγώ τον Δία να έχει αυτή την σκιά πάνω του και δεν άντεξα. Πήρα την μηχανή στα χέρια, την πλησίασα στο προσοφθάλμιο και άρχισα να τραβάω φωτογραφίας. Μερικές ήταν αρκετά θολές με την καλύτερη να επισυνάπτεται πιο κάτω.

 

Αλλά τι να σας πω ρε παιδιά. Κάθε φορά που ανεβαίνω ταράτσα και κοιτάω τον ουρανό βλέπω μια ασπρίλα να διαχεεται παντού με τον Δια να φέγγει ο κακόμοιρος μόνος του σχεδόν μια μερικά ακόμα στον τοξότη να τρεμοπαίζουν. Κρίμα σκέφτομαι αλλά όταν βάζω το μάτι μου στο τηλεσκόπιο και κοιτάω τον Δια με πιάνει ένα ρίγος. Ακόμα και με το 10ρι προσοφθάλμιο είναι θεαματικότατος μαζί με τους δορυφόρους του (οι οποίο φαίνονται και με τον ερευνητή). Μαζί με το φίλτρο, το 2x barlow και το 24mm προσοφθάλμιο δεν χορταίνω να τον βλέπω. Ευτυχώς που είναι και αυτός εκεί πάνω και μας κρατάει συντροφιά μέσα στην πόλη.

 

Εχθές βράδυ κατάφερα να δω και τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Απογοητευτικά αμυδρός και ασαφής. Θυμήθηκα πριν μερικά χρόνια που ήμουν διακοπές και είχα βρεθεί σε μια ηρεμιά, είχα δει τον Μ31 καθαρότερα με γυμνά μάτια.

 

Ανυπομονώ να έρθω την επόμενη φορά στην εξόρμηση μαζί σας. Μέχρι τότε, σαν καλύτερη εικόνα του έναστρου ουρανού θα θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί, καλοκαίρι στο χωριό, βραδάκι να παίζει κρυφτό και να τραβάει την προσοχή του μία βολίδα κοντά στον ορίζοντα. Όταν γεμάτος απορία σήκωσα το κεφάλι μου και είδα το έναστρο υπερθέαμα κόλλησα για τα καλά. Αυτή η πρώτη επαφή με της αστροπαρατήρηση θα μου μείνει αξέχαστη, και ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα.

dias.thumb.JPG.10056ba2514f398d2ce55fa0aa74a741.JPG

"We See Only What We Know"

J. W. von Goethe

 

Επιστήμη και Τέχνη @ www.DecorHacks.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

mnova ωραια η φωτο του δια. εφοσον εχεις τραβηξει και αλλες φωτο δοκιμασε να τις κανεις stack με το deepskystacker και μια επεξεργασια με το registax. η πιοτητα μπορει να βελτιωθει ακομα περισσοτερο

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν, σ'ευχαριστώ kookoo. Αυτή είναι μια φωτογραφία που έβγαλα το βράδυ της 25/08/2009 με τη διάβαση που περιγράφω παραπάνω. Την επεξεργάστηκα με το deepskystacker και κάποιες λεπτομέρειες τις ολοκλήρωσα μ' ένα πρόγραμματάκι στο πνεύμα του photoshop (καμμία σχέση βέβαια). Με βάση το original το αποτέλεσμα που πέτυχε το deepskystacker είναι αναπάντεχο. Για το "κομμένο" κομμάτι του Δία κάτω αριστερά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Οφείλεται σε "κούνημα" του σωλήνα, καθώς προσπαθούσα να ισοσταθμίσω την κίνηση και να κρατήσω το αντικείμενο στο πεδίο. Ε, τι να γίνει; Dobson έχουμε. :mrgreen:

Ευχαριστώ

 

[fullalbumimg]9347[/fullalbumimg]

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

wow βελτιωθηκε η εικονα. συγχαρητηρια παρολο που εχεις dobson. μαλλον πρεπει να ανοιξουμε νεο thread με φωτο απο dobson τηλεσκοπια :D :D :D :D

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μια μικρή, αναπάντεχη αστροπαρατήρηση χωρίς όργανα

 

Σήμερα έπρεπε κάνω ένα ταξίδι-αστραπή στην Κρήτη. Έτσι πήρα το αεροπλάνο, το οποίο πετούσε χαράματα. Ο καιρός ήταν βαρύς. Σύννεφα σκέπαζαν τον ουρανό. Σε κάποια σημεία μάλιστα της διαδρομής προς το αεροδρόμιο ψιχάλισε κιόλας.

Απογειωθήκαμε, και ο πιλότος μας ανέβηκε γρήγορα πάνω απ' τα σύννεφα. Η ώρα ήταν 05.50 π.μ. Φυσικά σκοτεινά ακόμη. Καθόμουν στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου, το οποίο πετούσε προς το Νότο. Άρα είχα την Ανατολή στο οπτικό μου πεδίο.

Και να! Πάνω απ' τα σύννεφα το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό! Μια πανέμορφη, λαμπερή Αφροδίτη ήταν μπροστά μου. \:D/

Κόλλησα το πρόσωπό μου στο τζάμι κι έφερα τις παλάμες μου εκατέρωθεν των ματιών μου, προσπαθώντας να εμποδίσω το αντιφέγγισμα απ' τα φώτα της καμπίνας, που με εμπόδιζε να απολαύσω το θέαμα. Κάτω απ' την Αφροδίτη άρχισε ο ουρανός (σκοτεινός ακόμη) να βάφεται δειλά-δειλά σε ένα ροδαλό τόνο, καθώς ο Ήλιος ερχόταν να ανατείλει. Ήταν υπέροχο θέαμα.

Άρχισα να διακρίνω και αστέρια. Ένα αρκετά λαμπερό βρισκόταν στα δεξιά της Αφροδίτης. Ακόμη πιο δεξιά και λίγο πιο μακριά απ' το προηγούμενο υπήρχε ένας σχηματισμός από 4-5 αστέρια, που μου ήταν άγνωστος. Ως ένα σημείο έμοιαζε με την κουτάλα της Άρκτου, αλλά φυσικά ήταν αδύνατον να είναι αυτή. Άλλωστε δεν είχε ακριβώς το σχήμα. Μετά μου έφερε στο νου την ουρά του Κήτους, αλλά αυτό μάλλον δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί αυτή την ώρα. Στο μεταξύ πρόσεξα ότι κάτω απ' αυτή την ομάδα "κρεμόταν" κι άλλο ένα, αρκετά λαμπερό. Μη δυνάμενος να αναγνωρίσω κάποιον αστερισμό, αφέθηκα να απολαύσω την εικόνα. Ήταν όλα πολύ καθαρά και γαλήνια. Μόνο το φως της καμπίνας μου τα χάλαγε λίγο. :mrgreen:

Τελικά επιστρέφοντας και συμβουλευόμενος το Stellarium διαπίστωσα τα εξής: Το λαμπερό αστέρι στα δεξιά της Αφροδίτης ήταν ο <α> του Καρκίνου. Ο δε σχηματισμός πιο πέρα ήταν ο αστερισμός της Ύδρας, τον οποίο δεν είχα ξαναδεί μέχρι τότε. Μέρος του ήταν κάτω απ' τον ορίζοντα.

Ήταν κι αυτό μια παρατήρηση. 8) Σε κάθε περίπτωση πάντως μια όμορφη εμπειρία :cheesy:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Χθες κατά τις 12 τη νύχτα είχα την ευκαιρία να βγάλω το dob στο μπαλκόνι. Το καημένο είχε μείνει κλεισμένο μέσα απ' την μερική έκλειψη της Σελήνης (31/12), κι έτσι αν και κουρασμένος δεν θα έχανα την ευκαιρία αυτή. Πότε θα την ξανάβρισκα άραγε; Βέβαια είχαν ήδη περάσει από πάνω και είχαν χαθεί απ' το οπτικό πεδίο Ηνίοχος, Ταύρος, Δίδυμοι, Ωρίωνας.

Έτσι δοκίμασα μια επίσκεψη στην Άρκτο. Η ουρά της στην Ανατολή, ενώ το σώμα στραμμένο προς τη Δύση, έμοιαζε να σκαρφαλώνει στον ανατολικό ουρανό με αργό βήμα προς το ζενίθ (Βρισκόταν ίσως κοντά στις 70° ύψος;).

Ο ουρανός για τα δεδομένα του Πειραιά ήταν σχετικά καλός, αλλά δυστυχώς απέτυχα να δω τους γαλαξίες Μ101 και Μ51 Δεν νομίζω ότι ήταν κακό το starhopping μου (στο οποίο εξασκούμαι βέβαια ακόμη), αλλά οι συνθήκες μάλλον δεν επέτρεπαν. **Μιλάτε βρε παιδιά κι εσείς για κανα Σούνιο, κανά Κιθαιρώνα...... Αλλά Παρασκευοσαββατοκύριακο, γιατί καθημερινή δεν την παλεύω την άλλη μέρα στη δουλειά.

Υπάρχει βέβαια Πάρνωνας αύριο και μεθαύριο (22-23/1), αλλά δεν με παίρνει τώρα.

Τέλος πάντων, λίγο πιο χαμηλά απ' την Άρκτο και πιο νότια, κάτω απ' τον Λέοντα, υπήρχε όμως ένας όμορφος Κρόνος. Φαινόταν πολύ καθαρά. Οι δακτύλιοι βέβαια έχουν πολύ μικρή κλίση, αλλά γενικά αυτός ο πλανήτης δίνει μια απίθανη εικόνα. Στα δεξιά του (αριστερά για τους μη κατοπτρικούς) διακρινόταν ένας δορυφόρος του (η Διώνη απ' ότι είδα μετά στο Stellarium) ενώ λίγο πιο δεξιά ένας ακόμη αμυδρότερος (ο Τιτάνας).

Απ'την άλλη πλευρά του Κρόνου και πολύ κοντά στους δακτυλίους νομίζω ότι διέκρινα κάτι, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, μια και το διέκρινα με πλάγια όραση, ενώ το φως που αντανακλά ο πλανήτης δεν άφηνε και πολλά περιθώρια διαχωρισμού. Βάση του Stellarium ξανά, θα μπορούσε να είναι άλλοι δύο δορυφόροι εκεί, αλλά ποιος ξέρει; Ίσως ευσεβείς πόθοι :mrgreen:

Πέρασα αρκετή ώρα προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω τι έβλεπα, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ευτυχώς πάντως που πρόλαβα κάτι λίγο χθες γιατί σήμερα δεν το βλέπω πια. Ο ουρανός έχει γεμίσει πάλι πυκνά σύννεφα.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

supernovus καταρχας πολυ καλο το αποτελεσμα ,κατα δευτερο εχεις ισημερινη?(μαλλον οχι αλλα απορω πως χωρις ισημερινη καταφερες να στακαρεις εικονες...)

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μιχάλη, πράγματι έχω dob στήριξη κι έτσι η φωτογράφηση για μένα είναι κάτι το άπιαστο, αν εξαιρέσει κανείς καμμιά Σελήνη, τον Ήλιο και κανένα Δία, κι αυτό με πολύ κόπο. Σκέψου ότι κι αυτή που βλέπεις πιο πάνω ήταν η καλύτερη δυνατή ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες προσπάθειες που κατέληξαν φυσικά να διαγραφούν.

Να αποσαφηνίσω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η φωτογραφία για την οποία μιλάμε δεν είναι η βελτιωμένη μορφή της DIAS.JPG που βλέπεις πιο πάνω. Εκείνη την τράβηξε ο φίλος mnova και είναι αρκετά καθαρή από μόνη της, παρ'ότι απ'ότι δείχνει είναι one shot, ενώ η δική μου είναι "πειραγμένη"

Το να μιλήσουμε για στακάρισμα είναι σίγουρα αστείο, διότι είχα μόνο 1 φωτογραφία. Αυτή φόρτωσα στο deepskystacker προσπαθώντας να μάθω το πρόγραμμα. Το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να παίξω με τα RGB/K levels, luminance και Saturation. Είδα να βελτιώνεται κάπως ως δια μαγείας η ευκρίνεια. Φυσικά εξακολουθεί να μην είναι καλή εικόνα, μια και αν προσέξεις, ο καημένος ο δορυφόρος που φαίνεται, μοιάζει με θύσανο από pixels, ενώ και το γενικότερο κοντράστ δεν είναι και ότι καλύτερο.

Μετά έσωσα την εικόνα και την φόρτωσα σ'ένα άλλο κοινό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, όπου προσπάθησα ξανά να βελτιώσω ότι μπορούσα.

Από μια άποψη μπορεί να είναι και "αντιδεοντολογική" η φωτογραφία, μια και πείραξα ότι βρήκα: balance, χρώμα, κοντράστ....

Τελικά αυτό προέκυψε. :mrgreen:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Κυνηγώντας τον C/2009 (Garradd) μέσα απ' την πόλη

 

Να αναφέρω απλώς για όποιον ενδιαφέρεται, ότι αναζήτησα τον κομήτη δύο βραδυές σε περιβάλλον πόλης (Πειραιάς) Και οι δύο παρατηρήσεις έγιναν γύρω στις 00:00-00:30, όταν βρισκόταν σε ύψος περίπου 40°.

Επειδή με την μέτρηση της φωτορύπανσης δεν τα πηγαίνω καλά θα προσπαθήσω με αστέρια που διακρίνονταν ή όχι.

Με Dob 12'': Συνθήκες: Με γυμνό μάτι ξεχώριζε δύσκολα ο δ Cas, ενώ ο θ-Peg,(όπου κοντά του ήταν και ο κομήτης) δεν διακρινόταν καθόλου. Ο κομήτης ήταν αμυδρός, αλλά διακρινόταν αρκετά καλά, ιδίως με πλάγια όραση. Βρισκόταν πολύ κοντά σε κάποιο πολύ-πολύ αμυδρό αστέρι (ή ίσως αστεροειδή; ). Νομίζω ότι την καλύτερη εικόνα είχα με προσοφθάλμιο 8mm (187Χ). Με μεγαλύτερη μεγέθυνση σκοτείνιαζε υπερβολικά, ενώ με μικρότερες μεγεθύνσεις φαινόταν εντονότερη η φωτορύπανση. Διακρινόταν ένα μακρουλό σχήμα, μπορούσες να πεις ότι είναι κομήτης και όχι άλλου είδους DSO.

Με Dob 8'': Συνθήκες: Με γυμνό μάτι ήταν ορατοί οι α,β,γ,δ Cas ενώ πάλι δεν ξεχώριζε ο θ-Peg.

Ο κομήτης μπορούσε να εντοπιστεί μόνο γνωρίζοντας που ακριβώς να εστιάσεις. Εγώ τον εντόπιζα με την βοήθεια ενός τετραπλεύρου (20-,21-, 17-Peg και HR8397) κι ενός μικρού τριγώνου δίπλα.

Μπορούσες να έχεις απλώς την ικανοποίηση ότι τον εντόπισες. Ήταν σαφές ότι υπήρχε εκεί ένα αντικείμενο με νεφελώδη μορφή, αλλά τίποτε περισσότερο. Καλύτερη μεγέθυνση ήταν πάλι η 125Χ (με προσοφθάλμιο 8mm)[/b]

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης