Jump to content

Τι αστροπαρατηρήσατε σήμερα;;;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παραξενεύτηκα όταν δεν βρήκα κάποιο παρόμοιο θέμα στο forum εκτός αν με γέλασαν τα ματάκια μου :mrgreen: οπότε και απολογούμαι. Ο σκοπός του θέματος είναι να συζητάμε για τις τελευταίες αστροπαρατηρήσεις μας και τις εντυπώσεις που μας άφησαν :D

 

Ας κάνω λοιπόν την αρχή. Χθες το βράδυ έκανα την πρώτη μου "σοβαρή" παρατήρηση από το παράθυρο του υπνοδωματίου μου :!: στην πολυκατοικία που μένω στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Βοηθός μου ήταν το Stellarium που ήταν ανοιχτό όλη την ώρα στον υπολογιστή και τα 8x21 κιάλια της Vixen που είναι πιο ελαφριά και εύχρηστα από όσο θα μπορούσα να φανταστώ =D> . Πήγε αρκετά καλά πιστεύω \:D/

Το 10άρι Dob μου, μού έδειξε λοιπόν τα εξής:

Τον Αντάρη. Αστέρας φίλος, πολύτιμος για τον προσανατολισμό, μιας και το ωραίο χρωματάκι του δεν αφήνει αμφιβολίες για την ταυτότητα του. Πάντα όμορφος.

Αριστερά από τον Αντάρη βρήκα δυο σμήνη που μάλλον ήταν τα Μ62 και Μ19 χωρίς να είμαι ιδιαίτερα σίγουρος. Όπως και να 'χει ήταν πολύ ωραία.

Έπειτα βρήκα, πέραν πάσης αμφιβολίας, το Butterfly Cluster. Συγκλονιστικό θέαμα με τον χαρακτηριστικό πορτοκαλί αστέρα να ξεχωρίζει.

Μετά προσπάθησα με το Ο-ΙΙΙ να δω το Lagoon Nebula αλλά χωρίς επιτυχία. Είχε περάσει και η ώρα, τα βλέφαρα άρχισαν να βαραίνουν και είπα να δώσω ένα τέλος στη βραδιά.

Καθώς άρχισα να μαζεύω βλέπω στα ΝΑ κάτι πολύ φωτεινό. Κοιτάω στο Stellarium και τι να δω. Ήταν ο Δίας. \:D/ Πολύ εντυπωσιακός. Κατάφερα να τον δω καθαρά μέχρι τα 240x περίπου μαζί με 4 δορυφόρους.

Ήταν μια ωραία βραδιά \:D/

 

Σήμερα, αν ο καιρός το επιτρέψει, θα κυνηγήσω με τη βοήθεια του Ο-ΙΙΙ, το Lagoon Nebula και τα υπόλοιπα κοντινά νεφελώματα.

ametop3a.jpg
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χθες, δυστυχώς, δεν είχα τόσο χρόνο.

Πρόλαβα και θαύμασα τον Κρόνο. Πολύ ωραίος αλλά λιγότερο εντυπωσιακός από τον Δία για μένα.

Και τη Σελήνη. Ίσως να την παίρνουμε ως δεδομένη αλλά είναι πραγματικά πανέμορφη. Ειλικρινά συγκινήθηκα όταν την είδα για πρώτη φορά από τόσο κοντά.

ametop3a.jpg
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το topic θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε: παρατήρηση από το μπαλκόνι. Και οι λόγοι που παρατηρεί κανείς από το μπαλκόνι είναι πολλοί. Εμ πάση περιπτώση, το βράδυ Σαββάτου έκανα και εγώ μια γρήγορη (3ωρη) παρατήρηση από το μπαλκόνι του σπιτιού μου για να ξεδώσω. Το seeing ήταν πολύ καλό, ο ουρανός καλή διαφάνεια τα αστέρια ήταν 3,5 με 4mag. O τόπος παρατήρησης ήταν στο τελευταίο τετράγωνο της πόλης, (με σχετικά χαμηλή φωτορύπανση και με ευδιάκριτο το γαλαξία), προς τα δυτικά. Έστησα το ετοιμοπόλεμο S/W MAK150 με hyperion zoom και ξεκίνησα:

Σελήνη, οι σκιές των βουνών και τον κρατήρων της σου σταματούσαν την αναπνοή, (πραγματικά όσες φορές και να το δεις, πάντα θα σε εντυπωσιάζει), λίγο πιο πέρα:

Ο αχόρταγος (παρατηρησιακά και μυθολογικά) Κρόνος, ο οποίος είχε πάρει το δρόμο του για τη δύση, με τον τιτάνα λίγο πιο πέρα να τον κάνει παρέα. Έστρεψα μετά προς τον glorius Σκορπιό, και συγκεκρημένα λίγο δεξιά του μεγάλου αντάρη, στο Μ4, και ακολουθώντας την ουρά του στα ανοιχτά σμήνη Μ6 και Μ7, από ΄κει στον γείτονα του Σκορπιού, το highlight του καλοκαιρινού ουρανου, το τοξότη, τα Μ8, Μ20, Μ21, Μ22, Μ23, Μ24, Μ25 φεγγοβολούσαν. Από το περήφημο Τοξότη ανέβηκα στη Λύρα, μια ματιά στο Μ57, που χωρής υπερβολή, έβγαζε μάτι, κατέβηκα πιο κάτω μια γρήγορη ματιά στον πανέμορφο διπλό β κύκνου, τον Albireo, και από΄κει στο Μ27, ο οποίος φαινώταν σαν ένα συννεφάκι. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας δε θα μπορούρε να λείπει και αυτός από την παρατήρηση, αλλά ήταν λίγο χαμηλά και διακρήνονταν μόνο ο πυρήνας του με λίγο σύννεφο γύρω του.

Η ώρα πέρασε (1:50), και ο Δίας με τους πιστούς συντρόφους του, ανέβηκε κάπως ψηλά, χωρής να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος από το "βράσιμο" της ατμόσφαιρας, δείχνοντάς μου με σχετική λεπτομέρια τις ζώνες του. Με τη παρατήρηση του Δία, τελείωσε το ταξίδι στο γαλαξία μας και "προσεδαφίστικα" στη γη.

Ήταν μια σύντομη/πρόχειρη παρατήρηση, δε χρησιμοποίησα ούτε χάρτες, ούτε φίλτρα. Ήθελα μόνο να ξεσκάσω από τη καθημερηνότητα και ήταν μια καλή ευκαιρία να το κάνω, γιατί ο χρόνος (ως γνωστόν) είναι πιεσμένος, και η εξόρμιση έξω, είναι πολυτέλια. Οι οικογενειάρχες, και οι επαγγελματίες το ξέρουν καλά αυτό!

Συμβολή: Κάντε παρατηρήσεις από όπου και όποτε μπορείτε, δείτε ξανά τη Σελήνη, το Δία, ακόμα και ένα μόνο αστέρι, να ξεφύγετε για λίγο, να ταξιδέψετε.

 

[/b]

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραίο θέμα.

 

Εγώ χθές παρ'ότι δεν είχα πολύ χρόνο πήρα τα Celestron 15x70 και ξεκίνησα να παρατηρώ τη Σελήνη. Γρήγορα όμως η όρεξη μου άνοιξε κι έτσι έβγαλα το πάντα έτοιμο Bresser. Για μια ώρα περίπου δοκίμασα απο τον 14άρη XW μέχρι το 5άρηNagler.

 

Μαζί με τα παιδιά μου είχαμε τους χάρτες και προσπαθούσαμε να αναγνωρίζουμε τους διάφορους κρατήρες και περάσαμε πολύ όμορφα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από πάρα μα πάρα πολύ καιρό, σήμερα θα ξανακάνω το ταξίδι μου στον ουρανό με το ταπεινό μου τηλεσκόπιο.... Δυστυχώς οι ανειλημένες μου υποχρεώσεις με κατέστησαν ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα....ακόμα και από την επίσκεψή μου στο forum.

Θα αναπληρώσω αυτό το καλοκαίρι το χαμένο χρόνο και θα επανέλθω με τις νέες μου παρατηρήσεις!

Και εγένετω φως....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτέλους κατεφθασε το 8'' Dob!!! Ευτυχώς δεν χρειάστηκε ευθυγράμμιση, παρά μόνο αυτή του ερευνητή. Όπότε είπα κατά τις 22.00 η ώρα να κάνω την πρώτη μου παρατήρηση έστω απ' το μπαλκόνι. Συνήθως βλέπω προς το Νότο (Σκορπιό, Τοξότη, Αιγόκερο). Κατά τα άλλα με κλείνουν πολυκατοικίες γύρω. Προς το ζενίθ, ότι καταφέρω και δω. Συνήθως βλέπω το περίφημο τρίγωνο (Deneb, Vega, Altair) και τους σχετικούς αστερισμούς.

Όμως, φίλοι μου, χθες το βράδυ της 30/6 προς 1/7 το seeing στον Πειραιά ήταν άστα να πάνε. ](*,) Πέρα από την γνωστή φωτορύπανση της πόλης, είχα και άμεσες πηγές φωτισμού στραμένες κατά πάνω μου. :evil: Και σα να μην έφτανε αυτό, πλανιώταν και μια θολούρα στον ουρανό που πραγματικά δεν με άφηνε να δω σχεδόν τίποτα.

Αποφασισμένος να μην αφήσω τίποτα να με εμποδίσει ξεκίνησα κατά τον Antares. Όμορφος με το κοκκινωπό του χρώμα. Έβαλα και το προσοφθάλμιο των 10mm. Μου φαινόταν να τρεμοπαίζει λες και φλεγόταν. Άραγε ήταν παραμόρφωση λόγω της βεβαρημένης ατμόσφαιρας; Προσπάθησα για το Μ8, αλλά δεν είχα τύχη. Άλλες φορές και με κυάλια είχα μεγαλύτερη επιτυχία. Στο μεταξύ είχε αρχίσει να έρχεται και ο Τοξότης στο οπτικό μου πεδίο. Με το ζόρι ξεχώριζα το σχήμα του. Προσπάθησα για το αγαπημένο μου Lagoon Nebula (το είχα δει ήδη με τα κυάλια άλλες φορές). Καμμία τύχη. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι τώρα είχα τηλεσκόπιο αντί για κυάλια. Αλλά μάλλον είδα το trifid nebula. Μόνο τα αστέρια μέσα του δηλαδή νομίζω ότι αναγνώρισα. Για νεφέλωμα ούτε λόγος.

Τα παράτησα και περίμενα να εμφανιστεί ο Δίας. Κατά τη 01.00πμ εμφαβίστηκε μεγαλοπρεπής και απτόητος απ' το κακό seeing! Ο Γανυμήδης ήδη πολύ κοντά του, ετοιμαζόταν για την διάβαση. Η Καλλιστώ, η Ευρώπη και η Ιώ (απ' την άλλη πλευρά) παρακολουθούσαν από απόσταση το φαινόμενο μαζί μου. Κατά την 01.30 ο Γανυμήδης μετά βίας ξεχώριζε πια. Με προσοφθάλμιο 10mm βάλθηκα να παρακολουθήσω τη διάβαση. Περίπου 01.45πμ ο Γανυμήδης χάθηκε πάνω στο λαμπρό σώμα του Δία. Δεν τον ξεχώριζα μέχρι που προχώρησε αρκετά πάνω στον γίγαντα, οπότε τον έβλεμα σαν μαύρη κουκίδα. Και τότε μου ήρθε η ιδέα: Έφερα την μικρή canon ixus 70 που έχω και απλά ακούμπησα το φακό της χωρίς αντάπτορα πάνω στο προσοφθάλμιο των 10mm. Ο Δίας φαινόταν στην οθόνη της!!! Δεν το πίστευα \:D/ Έβαλα και τη μηχανή σε μεγέθυνση 12Χ (δεν έχει και παραπάνω :D ) και επιχείρησα με το βίντεο. Με τόσο zoom δεν θα είχα καμμία τύχη σε φωτογραφία. Σας στέλνω ότι τράβηξα μετά από πολύ χρόνο, κόπο και απεριόριστη τύχη. Φαίνονται οι 3 δορυφόροι και ο Γανυμήδης στη διάβασή του. Βέβαια λόγω του κατοπτρικού είναι ανάποδη η εικόνα. :cheesy: Κάτι σκύλους που γαυγίζουν στο βίντεο μην τους φοβάστε, δεν δαγκώνουν :lol:

Να ξεκαθαρίσω α) ότι η ποιότητα είναι πολύ χαμηλή και β) ότι τα στέλνω μόνο από ενθουσιασμό. Δεν φιλοδοξώ να σταθώ δίπλα στους Αστροφωτογράφους της παρέας.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλη δουλειά με τα μέσα που διαθέτεις. Στο 2ο βίντεο διακρίνετε καθαρά η διάβαση του Γανυμίδη. Μπράβο! =D>

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βοώτη τους ίδιους στόχους βλέπαμε.

Με τη συμβολή του Cartes du Ciel, κατάφερα να

εντοπίσω το Κρόνο :D

όμως αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι

το γεγονός πως είδα δυο φορές μέσω του ερευνητή

9x50 τεχνητούς δορυφόρους! Δεν μου είχε ξανασυμβεί

και είχα μείνει άφωνος! Ωστόσο "έτρεχαν"

με τεράστια ταχύτητα και δε μπόρεσα να τους δω

παρά μόνο για 4~5 δευτερόλεπτα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φίλε supernovus πολύ μου άρεσε η απόπειρά σου, ειδικά όπως ειπώθηκε ήδη, το 2ο βιντεάκι είναι πολύ πάνω από ικανοποιητικό! =D> :D

 

με έβαλες στην πρίζα, έχω την Sony DSC-W12, θα πάω να την κολλήσω και εγώ στο 12άρι SW dob να δω τι "ψάρια" θα πιάσω...χεχεχε.. \:D/

 

ένα βιντεάκι αξιοπρεπές τελικά είναι εφικτό πλάκα πλάκα!! :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τα ενθαρρυντικά σας σχόλια. Αισθάνεται κανείς πολύ ωραία, όταν τα ακούει από έμπειρους του χώρου.

Έτσι, Τάσο......! Τα dobson επιτίθενται !!! :lol: :lol: Εύχομαι καλή ψαριά.

Λοιπόν, για να αφήσουμε τ' αστεία, το εγχείρημα αποδείχτηκε κοπιαστικό και χρονοβόρο.

Εγώ βέβαια είμαι πολύ αρχάριος για να δίνω και συμβουλές, απλά να σας πω τι ακριβώς έκανα, μήπως και μπορέσουμε να το βελτιώσουμε και κυρίως να το συντομεύσουμε. Φυσικά μιλάω για βίντεο με φωτογραφική μηχανή, (ή ίσως κάμερα; ) μια και - όπως ξέρετε - σε μεγάλη μεγέθυνση δεν προλαβαίνεις ούτε καν το κλικ για φωτογράφηση να κάνεις.

Στόχευα λοιπόν με τον ερευνητή 1-2 εκατοστά μπροστά απ' τον πλανήτη και βέβαια πάνω στην πορεία του. Έβαζα τη φωτογραφική στο maximum zoom που διαθέτει και τοποθετούσα το φακό της πάνω στο προσοφθάλμιο. Στο μεταξύ ο πλανήτης έμπαινε στο πεδίο του τηλεσκοπίου (οπότε κατά Αζιμούθιο τον "είχα"). Άρχιζα τότε να κουνάω το τηλεσκόπιο ελαφρά πάνω-κάτω (με την μηχανή πάντα "κολλημένη" επάνω του) προσπαθώντας να "πιάσω" φευγαλέα το ίχνος του πλανήτη μέσα από την οθόνη της μηχανής ώστε να τον εντοπίσω και κατά το ύψος. Μόλις τον εντόπιζα (πράγμα που αποδείχτηκε δυσκολότερο απ' ότι φαινόταν), προσπαθούσα να τον κεντράρω και πατούσα το rec. Με ελαφρό σπρώξιμο του σωλήνα προς την αντίθετη κατεύθυνση προσθαθούσα να κρατάω εστιασμένο το αντικείμενο.

Ο εραστιτεχνισμός στο μεγαλείο του!!! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρετώ κι εγώ την παρέα !

 

Λοιπόν...ως κάτοχος ενός SW Dob 10" από τον περασμένο Οκτώβρη (να γιατί έβρεχε συνέχεια !!!), αυτό που έχω να πω - πάντα με βάση τη μικρή εμπειρία σε σχέση με τα ιερά τέρατα του Astrovox - είναι το εξής

 

Σίγουρα τα αποτελέσματα που έχουν οι Dobson-άδες από φωτογράφηση, δεν είναι "ποιοτικά". Κι αυτό επειδή στις μεγάλες μεγεθύνσεις, τα αντικείμενα κουνιούνται πολύ γρήγορα !

 

Όλες μου οι προσπάθειες για φωτογράφηση Σελήνης ή/και πλανητών (εντάξει...μόνο Δίας & Κρόνος), ήταν πάνω-κάτω ο Γολγοθάς του φίλου supernovus. Σημάδεψε μπροστά, περίμενε να μπει στο πεδίο, πάρε ανάσα (για να είσαι και ακίνητος), πάτα κουμπί !!! Αποτέλεσμα ; Κινούμενες θαμπάδες !!!!! Φρίκη, αίσχος, ξενέρωμα.....

 

Κάποια στιγμή είδα εκείνη τη βάση της Baader για ψηφιακές μηχανές compact (η δική μου είναι Kodak Easyshare 8.1Mp) και είπα να δοκιμάσω.

 

Το καμία σχέση το ξέρετε ;.....Καμία σχέση λοιπόν !

 

Εκτός του οτι "φοριέται" σε όποιο προσοφθάλμιο θέλεις, η μηχανή δεν κουνιέται και (αφού εννοείται πως έχει γίνει ευθυγράμμιση φακού μηχανής-οπτικού πεδίου) στοχεύοντας τον ερευνητή στο στόχο, είναι σίγουρο πως βρίσκεται και στο πεδίο της μηχανής.

 

Υπάρχει η άνεση στο να βάλεις το χρονόμετρο της μηχανής έτσι ώστε να πάρεις και τα χέρια σου από πάνω και να μηδενίσεις (σχετικό) τους κραδασμούς. Και τέλος πάντων, είναι κάτι το οποίο μου έχει λύσει τα χέρια στο θέμα της φωτό μέσα από Dob.

 

Σχετικά με το θέμα του zoom, εγώ νομίζω πως το καλύτερο είναι να σταματάμε τη μηχανή εκεί που τελειώνει το οπτικό zoom και να μην πηγαίνουμε παραπέρα στο ψηφιακό. Σχεδόν όλες οι φωτό με ψηφιακό zoom που έχω βγάλει, είναι θολές (βέβαια μπορεί να είμαι κι εγώ......).

 

Μόνο για αναφορά, παραθέτω τρεις φωτό με δύο διαφορετικά προσοφθάλμια, πάντα με την ψηφιακή τσέπης που διαθέτω.

 

Η Σελήνη ολόκληρη είναι αποτυπωμένη μέσω του "μαμίσιου" Super Plossl των 25mm, η λεπτομέρεια της Σελήνης είναι με φουλ οπτικό zoom της μηχανής + TV Barlow 2X + Edmund Optics RKE 12mm ενώ ο Δίας είναι και αυτός με το παραπάνω setup, αλλά crop-αρισμένος (Σημείωση Είναι η καλύτερη φωτό του Δία που έχω πάρει μέχρι τώρα).

 

Να πω εδώ, πως εκείνη τη βραδιά (13/6), οι συνθήκες πρέπει να ήταν ΤΕΛΕΙΕΣ και γι' αυτό πιστεύω βγήκαν καλές οι φωτό.

 

Κλείνοντας (επιτέλους αθρωπέ μου...επιτέλους), θέλω να δώσω κι εγώ τις ευχές μου στους νέους του forum, καλορίζικα τα "κανόνια" σας και κυρίως.....κουράγιο.

 

 

 

ΣΣ Φίλε supernovus, το ότι δεν φιλοδοξείς να σταθείς δίπλα στους φοβερούς αστροφωτογράφους μας, το καταλαβαίνω γιατί κι εγώ αισθάνομαι το ίδιο. Δηλαδή...μην τρελλαθούμε κιόλας. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι πως αυτοί οι φοβεροί αστροφωτογράφοι είναι έτοιμοι να σταθούν εκείνοι δίπλα μας με τις συμβουλές, τα "κόλπα" τους, το "βουνό" εμπειρίας που έχουν και προπάντων με την ταπεινότητα που τους διακρίνει !!! Ας τους "πλακώσουμε" λοιπόν στις ερωτήσεις-απορίες και μόνο κερδισμένοι θα βγούμε ! Καλές παρατηρήσεις.

100_2948.thumb.JPG.6ba35e8c5b90cc702ee4cd6cc364cadf.JPG

100_2971half.thumb.jpg.5b523598bdd7a04721c0a3464a384993.jpg

100_2901half.thumb.jpg.3b9e4fbfe29f913cb706e44bf8810b45.jpg

Antonio Pateras
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αντωνη ο διας ειναι πολυ ωραιος ισως με registax να το βελτιωσεις ακομα καλυτερα. μια ερωτηση μονο εχεις το micrstage I ή το microstage II;

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kookoo_gr μάλλον έχω το Ι αλλά επειδή θα σε γελάσω και......δεν το θέλω, κάνε ένα κόπο και δες το παρακάτω link.

 

http//www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1037

 

Είναι ακριβώς ο ίδιος αντάπτορας.

Antonio Pateras
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ'αρχήν Αντώνη να σε ευχαριστήσω για το τιπ με τον αντάπτορα. Δεν τον είχα προσέξει και φαίνεται ωραίο πράγμα. Τον έχω βάλει στα "προσεχώς" μου.

Για το θέμα της βοήθειας απ'όλα τα παιδιά στο forum, έχω ήδη αναφερθεί σε σχετική καταχώρησή μου στο topic για την 3η ΠΣΕΑ αμέσως μόλις γύρισα από κει. Είναι όλοι τους πρόθυμοι να πουν, να εξηγήσουν, να δείξουν σε τέτοιο βαθμό, που ομολογώ εντυπωσιάστηκα. Πραγματικά δεν το περίμενα. Απ'αυτή την άποψη -έχεις δίκιο- είμαστε πολύ τυχεροί.

Οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ. Και βλέποντας όλους εμάς να επιμένουμε να αποτυπώσουμε αυτά που βλέπουμε μέσα από τα τηλεσκόπιά μας, ακόμα και γνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που αυτό σημαίνει (π.χ. ξέραμε όταν τα αγοράζαμε ότι δεν κάνουν για αστροφωτογράφηση) λέω να ανοίξω ένα νέο θέμα με την ερώτηση "Τι σας ωθεί στην Αστροφωτογράφηση;"

Τώρα για να παραμείνουμε στο θέμα του παρόντος topic που άνοιξε ο φίλος μας ο Βοώτης (εγώ φταίω που παρεκλίναμε στέλνοντας τα βίντεάκια) να σας πω ότι σήμερα το βράδυ κατά τις 22.00 υπήρχαν σύννεφα στον ουρανό, αλλά κι εκεί που ήταν καθαρότερα, το seeing ήταν για 2η συνεχόμενη νύχτα άσκημο. Υπήρχε όμως η Σελήνη. Δεξιά της ήταν ο Spica, αριστερά της ο Antares. Είπα μια καλησπέρα και στους δύο και μετά στράφηκα προς τον δορυφόρο μας. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα έβλεπα τη Σελήνη με τηλεσκόπιο. Με 25άρι προσοφθάλμιο πήρα μια όμορφη γενική εικόνα. Θαύμασα τους κρατήρες και τις θάλασσες. Έβαλα το 10άρι προσοφθάλμιο και μπορούσα να διακρίνω με μεγαλύτερη λεπτομέρια το ανάγλυφο που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Φυσικά υπέκυψα στον πειρασμό να την φωτογραφήσω. Άλλωστε ήταν πολύ ευκολότερος στόχος από τον Δία. :cheesy: Έβγαλα 4-5 φωτογραφίες (τις οποίες φυσικά δεν επισυνάπτω) μέσα απ' τον προσοφθάλμιο των 25. Ύστερα βάλθηκα να αποτυπώνω την επιφάνειά της στο μυαλό μου. Κάθε τόσο συμβουλευόμουν ένα χάρτη σελήνης που πήρα μαζί με το τηλεσκόπιο(Sky & telescopes Moon map). Με αντεστραμένο είδωλο έπρεπε να είναι και ο χάρτης κάπως ανάποδα. Τελείωσα την παρατήρηση ελπίζοντας να θυμάμαι τις βασικές θέσεις κι αύριο και δίνοντάς της ραντεβού στην πανσέληνο. Νομίζω ότι είναι στις 7/7/09

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει ένα ρητό που λέει: "Τις βραδυές με φεγγάρι βγαίνουν λυκάνθρωποι. Τις ασέληνες βραδυές βγαίνουν .... αστρονόμοι" :cheesy: :cheesy: (Την κουβέντα αυτή άκουσα από γνωστό Έλληνα Αστρονόμο και την βρήκα απίθανη =D> ).

Παρακάμπτοντας λοιπόν αυτό το απόφθευγμα, ανέβηκα (ως ... λυκάνθρωπος!!) στην ταράτσα της πολυκατοικίας κατά τις 21.45 με το dob.

Κατ'αρχήν αναζήτησα τον Κρόνο, τον οποίο ως τώρα είχα δεί μόνο στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. Τον βρήκα στην ευθεία του Αρκτούρου προς τη Δύση. Με προσοφθάλμιο των 10 mm τον είδα αρκετά καθαρά, παρ'ότι τον τελευταίο καιρό πλανάται μια θαμπάδα στην ατμόσφαιρα. Είχε ελαφρά κλίση προς τα δεξιά, ενώ οι δακτύλιοι δεν είχαν απολύτως καμμία κλίση προς το μέρος μου. Τους έβλεπα εντελώς απ' το πλάι. Τον παρακολούθησα για αρκετή ώρα, να τον "χορτάσω", έτσι ανάμεσα σε δύο αστέρια, ενώ ένα τρίτο πολύ αμυδρό ξεπρόβαλε δεξιά πολύ κοντά του, σχεδόν στην συνέχεια του δαχτυλιδιού. Το αριστερό αστέρι θα πρέπει να ήταν του Λέοντα. Για το δεξί δεν είμαι σίγουρος. Γενικά το seeing δεν ήταν και το καλύτερο. Προσπάθησα να φωτογραφίσω, αλλά στάθηκε αδύνατο. Δοκίμασα και βιντεοσκόπηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν οικτρό. Μάλλον σαν UFO έμοιαζε ο Κρόνος :D :D

Φεύγοντας λίγο νοτιότερα πέρασα από τον Στάχυ για να απολαύσω το όμορφο λευκογάλαζο χρώμα του. Ενώ ξέρω ότι με τόσο μικρό τηλεσκόπιο είναι αδύνατον να διακρίνω χρώματα, δεν παύω να έχω την εντύπωση ότι κάποια αντικείμενα είναι γαλαζωπά, κάποια κοκκινωπά και κάποια προς το κίτρινο.

Ύστερα σειρά είχε η Σελήνη, μια μέρα πριν από την Πανσέληνο. Με προσοφθάλμιο των 25mm η εικόνα ήταν απίθανη. Δεν χόρταινα να κοιτάζω αυτή την κατά τα άλλα τόσο "καθημερινή" και γνώριμη σφαίρα στον ουρανό. Δυστυχώς μη διαθέτοντας φίλτρο, το μάτι μου δεν άντεξε και πολύ. Απομακρύνθηκα και δοκίμασα να φωτογραφήσω το όμορφο θέαμα, για να ξεκουραστεί κάπως και το μάτι. Αφού δοκίμασα διάφορες ταχύτητες, ISO, κ.λ.π. επανήλθα στην παρατήρηση.

Είχα παρατηρήσει ότι το καπάκι στο στόμιο του sw8'' είχε απάνω του μια ακόμη οπή, η οποία είναι κλεισμένη με καπάκι. Μην ξέροντας για ποιό λόγο είναι αυτή εκεί, είπα να δοκιμάσω να σκεπάσω το στόμιο και να ανοίξω την οπή, για να δώ αν περνάει καθόλου φως στο κάτοπτρο. Και ω του θαύματος! Όχι μόνο περνούσε αρκετό φως, αλλά, προφανώς επειδή περνούσε μειωμένη ποσότητα από πριν είχε λίγο καλύτερο κοντραστ. Βέβαια απ' ότι μου είπε και ο φίλος ο Astroforos αυτή η οπή είναι για την τοποθέτηση φίλτρου, που δυστυχώς δεν διαθέτω ακόμη. Ακολουθόντας άλλο ένα τρυκ του Astroforou (που μου είχε πει σε ανύποπτο χρόνο) δοκίμασα να παρατηρήσω τη Σελήνη με γυαλιά ηλίου. Αρκετά ξεκούραστο και καλύτερο αποτέλεσμα. Συνέχισα με μεγαλύτερη μεγέθυνση (120Χ) για να απολαύσω λεπτομέρειες στα άκρα του δίσκου, αλλά και ότι μπορούσα από όρη και θάλασσες.

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=8911&user_id=7960

Στο μεταξύ κατά τις 00.10 διέκρινα νότια-νοτιοανατολικά τον Δία. Έστρεψα το τηλεσκόπιο κατά κει και τον είδα να προχωράει στον ουρανό με .... 2(!) απ' τους δορυφόρους του, που κατά το Stellarium (το είδα αργότερα) ήταν η Ευρώπη και πιο δεξιά ο Γανυμήδης. Που ήταν οι άλλοι;;; Και τότε διέκρινα επάνω του τον τρίτο (την Καλλιστώ), ο οποίος διέβαινε από μπροστά του. Ήταν μεγάλη η χαρά και η έκπληξη, καθώς δεν είχα καμμιά πληροφόρηση για το φαινόμενο, ενώ και ένα excel-άκι που κατέβασα και είναι ημερολόγιο με τα φαινόμενα του Δία, δεν ανέφερε τίποτα για τις 6 ή 7 Ιουλίου.

Η Ιώ εξακολουθούσε να μη φαίνεται, οπότε υπέθεσα ότι βρισκόταν πίσω του. Κατά τις 00.50, κι ενώ παρακολουθούσα την διάβαση της Καλλιστώς, ξεπρόβαλε κι εκείνη πίσω απ' το Δία, στα δεξιά του. Ήμουν πανευτυχής. Δεν περίμενα να δω δύο φαινόμενα μέσα σε μια παρατήρηση. \:D/

Ξέροντας την άποψή μου περί αστροφωτογράφησης (αναμνήσεις, συναισθήματα κ.λ.π. καθαρά συναισθηματική προσέγγιση για την ώρα) φαντάζεστε ότι δεν θα άφηνα την ευκαιρία, παρά το κακό seeing, τη φωτορύπανση της Σελήνης και όλ' αυτά. :lol:

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=8909&user_id=7960

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=8910&user_id=7960

Ήταν για άλλη μια φορά υπέροχα. Σας χαιρετώ

Μάνος

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑ: Σχετικά με τα αστέρια που αναφέρω στην χθεσινή μου παρατήρηση. Σήμερα ξαναπέρασα βέβαια απ' τον Κρόνο και τα ξανακοίταξα. Μήπως τελικά δεν είναι αστέρια, αλλά δορυφόροι του; #-o

Δεν ήξερα ότι μπορούσαν να είναι ορατοί έτσι απλά. :shock:

Μπορεί κανείς να μπει στον κόπο να κοιτάξει αυτή την ελεεινή φωτογραφία και να με βοηθήσει σχετικά με το τι μπορεί να βλέπω δίπλα στον Κρόνο;

http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=8918&user_id=7960

Ευχαριστώ πολύ

Μάνος

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιθανότατα δορυφόρους.

Μπορείς να το τσεκάρεις με κάποιο πρόγραμμα (Stellarium, etc) , πηγαίνοντας στη μέρα/ώρα που τον παρατήρησες για να δεις ακριβώς τι ήταν.

 

Συγχαρητήρια για την παρατήρηση σου, φαίνεται ότι το καταευχαριστήθηκες!

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δορυφόροι του βασιλιά των πλανητών πρέπει να είναι :D

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τον Κρόνο και την ώρα που αναφέρεις έβλεπες μάλλον

τους δορυφόρους Ρέα, Τιτάνα & Ιαπετό :mrgreen:

Όπως λέει και ο Άγγελος, ένα πρόγραμμα προσομοίωσης

του ουρανού θα σε βοηθήσει πολύ!

Για τα φαινόμενα στο Δία που γράφεις πιο πάνω διάβασε εδώ

http://www.spartastronomy.gr/astroteams/occults

Το excel-άκι που κατέβασες είναι προφανώς για τα αμοιβαία αυτά

φαινόμενα και όχι για τις διαβάσεις και αποκρύψεις των δορυφόρων

από τον Δία, που είναι συχνό φαινόμενο.

Και εδώ ένα βίντεο της απόκρυψης του Γανυμήδη από την Ευρώπη,

στις 23 Μαΐου 2009!

http://www.youtube.com/watch?v=KmKxTrXQ-bE

 

Σε περιμένουν πολλά & καταπληκτικά ακόμα :)

Καλές παρατηρήσεις!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

τι θα γίνει θα πάμε πουθενά απόψε? :-k :mrgreen: :-({|=

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επέστρεψα από την όμορφη Πάρο χθές. Μηδενική φωτορύπανση =D> , πεντακάθαρος ουρανος \:D/ αλλά δεν πήρα το τηλεσκόπιο μαζί ](*,) ](*,)

Τουλάχιστον πήρα τα 10x50 κιάλια και έκανα μερικές ωραίες παρατηρήσεις. Σελήνη και Δίας βέβαια στο πιάτο. Η Σελήνη δυστυχώς όμως ήταν γεμάτη και φώτιζε τον ουρανό περισσότερο από όσο θα ήθελα. Εξερεύνησα το Καλοκαιρινο τρίγωνο Βέγα-Deneb-Albireo και τα καλούδια που έχει γύρω του. Βέβαια γύρισα το βλέμμα μου και στον αγαπημένο Αντάρη. Πολύ όμορφο το Μ7 και τα νεφελώματα της Λιμνοθάλασσας και του Τριφυλλιού.

Όπως και να το κάνουμε τα κιάλια δίνουν άλλη ελευθερία στην παρατήρηση. Μπορείς απλά να κάτσεις άνετα και να εξερευνήσεις τις ομορφίες του ουρανού. Εκτίμησα ξανά την αξία των κιαλιών διότι την είχα ξεχάσει λίγο τελευταία.

ametop3a.jpg
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πιο καλή παρατήρηση που έχω κάνει με κυάλια μέχρι στιγμής ήταν πέρσι το καλοκαίρι σε μια παραλία στον Πλαταμώνα...

Αφότου έσβηναν τα φώτα απ'τα beach bar,camping κτλ, αράζαμε στις ξαπλώστρες με παρέα και με ένα ζευγάρι κυάλια κάναμε βόλτες σε όλο τον ουράνιο θόλο μέχρι το ξημέρωμα.

 

Από τότε κατάλαβα ότι πρέπει πάντα στις διακοπές να έχω τα κυάλια και τον Pocket Sky Atlas μαζί μου... 8)

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή παρέα και σκοτεινός ουρανός. Συζητήσεις για το άγνωστο, το... πέρα απ' τη φαντασία του ανθρώπου.

Πώ πω, ωραία φάση, Άγγελε. Και τα κυάλια είναι ωραία και εύχρηστα για τέτοια κατάσταση.

(Τον pocket sky atlas δεν βρίσκω μόνο, φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί και πρέπει να τον παραγγείλει κανείς στο εξωτερικό, αναμονή καμμιά 20ριά μέρες)

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήταν όντως τέλεια...

 

Όσο για τον Pocket Sky Atlas, το πρόβλημα λύνεται αμέσως με μια πιστωτική(ή χρεωστική) κάρτα και σε 4-5 μερούλες είναι σπίτι σας:

 

http://www.bookdepository.co.uk/book/9781931559317/Sky-and-Telescopes-Pocket-Sky-Atlas

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης