Jump to content

Ένας ακόμη δωρεάν εκτυπώσιμος άτλας (Deep-Sky Hunter)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακόμη καλύτερα να βρούμε ένα ανυσματικό Telrad. Έχει κανείς;

 

Τις προάλλες είχα κάτσει να το φτιάξω γιατί σκόπευα να κάνω μια υπερ-διαφάνεια για όλους τους χάρτες μου.

 

Συνημμένο σε δύο μορφές, SVG και visio, κάποια θα κάνει.

telrad-reticle.zip

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 104
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πάρα πολύ ωραίος Telrad τελικά Αντρέα. Λίγο το πάχος της γραμμής με χαλάει. Θα μπορούσε κάποιος, με ιώβειο βέβαια υπομονή, να κατασκευάσει ένα ''στρατό'' από χάρτες με κύκλους Telrad για οποιοδήποτε αντικείμενο τον ενδιαφέρει όπως δείχνω στο συνημμένο!

 

Hunter Atlas with Telrad.docx

Hunter Atlas with telrad

My observatory code from NASA - MPC is L02.

Το site του NOAK Observatory: http://noakobservatory.gr/index.php 

https://iawn.net/about/members.shtml   

https://newton.spacedys.com/neodys2/index.php?pc=2.1.2&o=L02&ab=0

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=author%3A"Sioulas%2C Nick"&sort=date desc%2C bibcode desc&p_=0

https://orcid.org/0000-0002-2012-1227                                                                                                                                 

https://www.exoworldsspies.com/en/team/                                                                                                                            Νίκος Σιούλας Planetary Defence Team

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο που έχω τον χάρτη, χτες ήταν η πρώτη εξόρμηση στην οποία αποφάσισα να τον χρησιμοποιήσω ως τον αποκλειστικό χάρτη για την παρατήρηση μιας ολόκληρης βραδιάς. Βλέπετε, η συνήθεια είναι ισχυρή δύναμη και το δίδυμο Pocket Sky Atlas / Sky Atlas 2000.0 με συνοδεύει καιρό και δίσταζα να αποκολληθώ.

 

Σε γενικές γραμμές ο χάρτης είναι πολύ καλός. Η κλίμακά του είναι τέτοια που δείχνει μπόλικη λεπτομέρεια χωρίς να ψάχνεσαι να εντοπίσεις κάποιο άστρο έναρξης για τα αστροάλματα. Σε αυτό βοηθάνε πολύ και οι φιγούρες των αστερισμών που έχουν σχεδιαστεί.

 

Τα αστροάλματα γίνονταν αρκετά εύκολα καθώς η κλίμακα πάλι ταίριαζε καλά με τον τυπικό 50άρι ερευνητή. Το μόνο παράπονο που είχα εδώ, και το οποίο δεν μπορώ να το εντοπίσω και με ακρίβεια, ήταν κάτι στον τρόπο εμφάνισης των αστεριών. Τα σχετικά τους μεγέθη, που υποδηλώνουν το φαινόμενο μέγεθός τους, δεν ταίριαζαν πάντα στην αίσθηση που είχα μέσα από τον ερευνητή. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τον τρόπο σχεδιασμού των άστρων και τον τρόπο αντιστοίχισης διαμέτρου-φαινόμενου μεγέθους ή τον τρόπο τοποθέτησής τους αλλά κάτι με "χάλαγε" στην αποτύπωση των πεδίων. Μπορεί να είναι και η συνήθεια από άλλους χάρτες, θα δείξει στο μέλλον.

 

Από άποψη αντικειμένων έχει πολλά και χρήσιμα αντικείμενα, με ευκρινείς ετικέτες που δεν εμποδίζουν ενώ μου αρέσει και η έμφαση που δίνει στα αντικείμενα των δημοφιλών λιστών (Messier, Caldwell, Herschel κ.ά.) με τα οποία καταπιάνεται συχνά ο τυπικός παρατηρητής.

 

Η σήμανση για μετάβαση από χάρτη σε χάρτη είναι καλή. Υπάρχει και αρκετή επικάλυψη μεταξύ χαρτών ώστε να μεταπηδήσεις σε άλλον χωρίς πρόβλημα. Βέβαια, ο τρόπος που έχει γίνει η επικάλυψη είναι τέτοιος που όταν τον έχεις ανοιχτό, το δισέλιδο δεν μπορεί να ταιριάξει καλά και μπερδεύεσαι στη μετάβαση. Εδώ θα ήταν ωραίο όταν έχεις ανοιχτό ένα δισέλιδο να δημιουργείται στην ουσία ένας πολύ μεγάλος χάρτης μεγέθους Α2.

 

Όσον αφορά την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία που έγινε, μέχρι στιγμής κανένα παράπονο από την ποιότητα της δουλειάς. Φυσικά μένει να δούμε πώς θα αντέξει στο χρόνο και στις υγρασίες. Το σπιράλ βολεύει αν και η αλήθεια είναι πως λόγω του βάρους του χάρτη συχνά ήθελα να πάρω μια σκέτη σελιδούλα δίπλα στο προσοφθάλμιο αλλά δε γινόταν. Ίσως και η τοποθέτηση σε ντοσιέ να έχει κάποια πλεονεκτήματα.

 

Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και στο μέλλον. Προς το παρόν με έπεισε να τον ξαναπάρω μαζί μου στην επόμενη εξόρμηση!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

"Ξεθάβω" αυτό το νήμα γιατί είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω αυτό τον χάρτη το τελευταίο τρίμηνο σε εξορμήσεις σε σκοτεινό ουρανό και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα θετικά!

Εμφανίζει ελάχιστα περισσότερα άστρα σε σχέση με αυτά που φαίνονται από έναν 50άρη ερευνητή και κάνει τα αστροάλματα παιχνιδάκι, ενώ επιπλέον είναι επαρκέστατος σε αντικείμενα στον βαθύ ουρανό!

Έχω κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο που έχει επιλεγεί να γίνεται η επικάλυψη και η μετάβαση από χάρτη σε χάρτη, αλλά δεν μπορεί να τα έχεις όλα..

Αν ψάχνετε για κάποιον χάρτη ή αν πιστεύετε ότι η uranometria είναι πολύ βαριά και δύσχρηστη στο πεδίο, προτιμήστε τον!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης