AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Πλανήτης Αρης.
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Πλανήτης Αρης.
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3 ... 38, 39, 40
 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Αστρο-ειδήσεις
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7772
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 22/10/2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:12    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ο Κόκκινος Πλανήτης. Cheesy Grin
Δεκάδες διαστημικές αποστολές έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για την εξερεύνηση του Άρη, οι τελευταίες απ’ τις οποίες εστίασαν κυρίως στην διερεύνηση της γεωλογικής του εξέλιξης και στην «ιστορία» του νερού στην επιφάνειά του. Η κατανόηση, ειδικότερα, του τρόπου με τον οποίο μεταβλήθηκαν τα αποθέματά του σε νερό στην διάρκεια του γεωλογικού χρόνου είναι καθοριστικής σημασίας στην προσπάθειά μας να εκτιμήσουμε την πιθανότητα να έχουν εμφανιστεί στον κόκκινο πλανήτη μικροβιακές μορφές ζωής[1].
Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο, που το ερευνητικό πρόγραμμα της NASA για τον Άρη στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα συνοψιζόταν στην φράση «ακολουθείστε το νερό». Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο Άρης έχει αντισταθεί στην προσπάθειά μας να τον εξερευνήσουμε, αφού τουλάχιστον οι μισές απ’ τις αποστολές που σχεδιάστηκαν για τον σκοπό αυτό απέτυχαν. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής του Mariner 9 (στην οποία αναφερθήκαμε εκτενέστερα σε προηγούμενο άρθρο), τα διαστημικά οχήματα Viking 1 και 2 παρέλαβαν την σκυτάλη της εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη το 1976. Καθένα από τα δύο Viking αποτελούνταν από μια διαστημοσυσκευή που παρέμεινε σε τροχιά, φωτογραφίζοντας την επιφάνειά του, καθώς και από ένα ρομποτικό όχημα προσεδάφισης. Τα τελευταία συνέλλεξαν δεδομένα για την χημική σύσταση της ατμόσφαιρας και του εδάφους, τα καιρικά φαινόμενα, την πίεση και την θερμοκρασία, ενώ τα οχήματα που παρέμειναν σε τροχιά ανακάλυψαν πολλούς γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι κατά κανόνα μπορούν να σχηματιστούν μόνο με την βοήθεια του νερού.
Περίπου 21 χρόνια αργότερα, η αποστολή Pathfinder μετέφερε στον κόκκινο πλανήτη το Sojourner, το πρώτο ρομποτικό όχημα που μπορούσε να μετακινηθεί στην επιφάνειά του. Το Sojourner ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, λεία βότσαλα στην επιφάνεια του Άρη, ανακάλυψη που μας προσφέρει μία ακόμη ένδειξη ότι ο πλανήτης αυτός διέθετε κάποτε σημαντικές ποσότητες νερού. Οι ενδείξεις αυτές για την ύπαρξη νερού δεν είναι φυσικά οι μοναδικές. Το αστεροσκοπείο Mars Global Surveyor, για παράδειγμα, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 1997 και χαρτογράφησε ολόκληρη την επιφάνειά του, εντόπισε ίχνη διάβρωσης, αποξηραμένες κοίτες και δέλτα αρχαίων ποταμών. Επιπλέον, όλα σχεδόν τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει έως τώρα καταδεικνύουν ότι ο πλανήτης αυτός εμπεριέχει ακόμη και σήμερα μεγάλες ποσότητες πάγου, τόσο στην επιφάνεια των πολικών περιοχών του, όσο και στο υπέδαφος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το Mars Odyssey, που τέθηκε σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2001.
Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του Άρη, η NASA εκτόξευσε το 2003 τα δίδυμα οχήματα Spirit και Opportunity, τα οποία προσεδαφίστηκαν σε σχεδόν αντιδιαμετρικά σημεία της επιφάνειάς του τον Ιανουάριο του 2004. Η κορυφαία τους ανακάλυψη, που προσέφερε μια ακόμη ισχυρή ένδειξη για το υγρό παρελθόν του πλανήτη, είναι η ύπαρξη διαφορετικών ορυκτών, που για να σχηματιστούν, στην Γη μας τουλάχιστον, απαιτούν την ύπαρξη νερού.
Τον Ιούνιο του 2003, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ESA εκτόξευσε προς τον Άρη το τροχιακό αστεροσκοπείο Mars Express, τα δεδομένα του οποίου βοήθησαν τους αστρονόμους να διερευνήσουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την γεωλογία, την ατμόσφαιρα, την ιστορία του νερού και το ενδεχόμενο ύπαρξης μικροβιακής ζωής. Χάρη σ’ αυτά, υπολογίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η παγοκάλυψη στον νότιο πόλο του πλανήτη εκτείνεται σε βάθος 4 km. Και μόλις πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές που ανέλυσαν άλλα δεδομένα του Mars Express υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν κοντά στον νότιο πόλο μία υπόγεια λίμνη, με έκταση όση περίπου και το λεκανοπέδιο Αττικής. Η ανακάλυψη αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο σταθερό απόθεμα νερού σε υγρή μορφή που εντοπίζεται στον κόκκινο πλανήτη.
Τον Μάρτιο του 2006, η NASA έθεσε σε τροχιά το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Με την βοήθεια των δεδομένων του, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο βόρειος πόλος του πλανήτη καλύπτεται από 821.000 km³ πάγου, ενώ ανακαλύφθηκαν αρκετά ακόμη ορυκτά που μπορούν να σχηματιστούν μόνο με την επίδραση του νερού. Επιπλέον ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη νερού κατά το αρχέγονο παρελθόν του πλανήτη έφερε στο φως η μελέτη φωτογραφιών από κρατήρες πρόσκρουσης, σύμφωνα με την οποία πολλοί απ’ αυτούς ήταν γεμάτοι με νερό, συμπέρασμα που εξάγεται από τον εντοπισμό στον πυθμένα τους ιζημάτων και φερτών υλικών, αλλά και ορυκτών που μπορούν να σχηματιστούν μόνο σε υγρό περιβάλλον. Εκτός αυτού, πολλοί κρατήρες έχουν εμφανή ίχνη εκροών στο χείλος τους, οι οποίες συνδέονται με φαράγγια δεκάδων χιλιομέτρων. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και βασίστηκε στις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του MRO, τα δεδομένα από 24 τέτοιες παλεολίμνες καταδεικνύουν ότι όταν αυτές ξεχείλισαν, προκλήθηκαν καταστροφικές πλημμύρες, η ορμή των οποίων διάνοιξε τις χαράδρες που εκτείνονταν πέρα από τα σημεία υπερχείλισης, σε διάστημα λίγων εβδομάδων μόνο.
Δύο χρόνια αργότερα, προσεδαφίστηκε στον Άρη το Phoenix της NASA, το οποίο ανέλυσε την χημική σύσταση δειγμάτων του εδάφους και του υπεδάφους και επιβεβαίωσε την ύπαρξη υπεδάφιου πάγου, σκάβοντας με την βοήθεια του ρομποτικού του βραχίονα την παγωμένη του επιφάνεια. Όπως θα εξηγήσουμε και πιο κάτω, το αρειανό περιβάλλον σήμερα είναι εχθρικό για την ζωή. Αυτό, ωστόσο, δεν ίσχυε κατά το αρχέγονο παρελθόν του πλανήτη, αφού το ηπιότερο κλίμα, η πυκνότερη ατμόσφαιρα και τα μεγάλα αποθέματα νερού που φαίνεται ότι υπήρχαν, καθιστούσαν τις συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνισή της. Το ρομποτικό όχημα Curiosity, που προσεδαφίστηκε στον Άρη στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής Mars Science Laboratory τον Αύγουστο του 2012, συνέλλεξε επιπλέον στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του Curiosity συγκαταλέγεται η επιβεβαίωση της ύπαρξης άνθρακα, οξυγόνου, υδρογόνου, φώσφορου και θείου, των δομικών δηλαδή στοιχείων της ζωής, καθώς και η ύπαρξη οργανικών μορίων. Ανιχνεύθηκε επίσης η ύπαρξη ατμοσφαιρικού μεθανίου, το οποίο σε γενικές γραμμές μπορεί να παράγεται είτε αβιοτικά, ως υποπροϊόν π.χ. της αλληλεπίδρασης πετρωμάτων και νερού, είτε βιολογικά, από την δράση μικροοργανισμών. Θα πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι οι ανακαλύψεις αυτές δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη απλών μορφών ζωής στον Άρη, ούτε τώρα ούτε κατά το παρελθόν του. Οι μετρήσεις του Curiosity έδειξαν επίσης ότι ο πλανήτης αυτός έχει χάσει σημαντικό μέρος της ατμόσφαιρας και του νερού που κάποτε διέθετε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε το τροχιακό αστεροσκοπείο MAVEN, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το Insight, η τελευταία μέχρι στιγμής, διαστημοσυσκευή της NASA προς τον Άρη προσεδαφίστηκε στην επιφάνειά του τον Νοέμβριο του 2018, ενώ όσον αφορά στην μελλοντική εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη, το πρώτο βήμα θα γίνει με την αποστολή ExoMars 2020, η οποία θα εκτοξευθεί το 2020. Βασικός στόχος της αποστολής αυτής, θα είναι η αναζήτηση αποδείξεων για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής στο γεωλογικό παρελθόν του κόκκινου πλανήτη. Για τον σκοπό αυτό θα προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του ένα ρομποτικό όχημα το οποίο θα αναζητήσει ίχνη απολιθωμένης ζωής, συλλέγοντας δείγματα από το υπέδαφος.
Συνοψίζοντας, επομένως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον Άρη σημαντικές ποσότητες πάγου, ενώ όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει καταδεικνύουν ότι δισεκατομμύρια χρόνια πριν ο κόκκινος πλανήτης ήταν αρκετά πιο θερμός και «υγρός» και ότι πιθανότατα το βόρειο ημισφαίριό του καλυπτόταν από έναν ωκεανό που εμπεριείχε περισσότερο νερό απ’ όσο εμπεριέχει ο Αρκτικός ωκεανός στην Γη. Στην διάρκεια της γεωλογικής του ιστορίας, όμως, ο Άρης «στέγνωσε». Ένα μεγάλο ποσοστό από τα υδάτινα αποθέματά του πρέπει να χάθηκε, όταν εξασθένησε η προστατευτική ασπίδα του μαγνητικού του πεδίου και τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου παρέσυραν την ατμόσφαιρά του στο Διάστημα, καθώς η βαρυτική έλξη του μικρού αυτού πλανήτη δεν επαρκούσε ώστε να την συγκρατήσει γύρω του. Τελευταίες μελέτες, τέλος, καταδεικνύουν ότι τα ίδια τα πετρώματα του κόκκινου πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν απορροφήσει ποσότητες από το νερό του.
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κόκκινος πλανήτης εικάζεται ότι ήταν κατοικήσιμος, διέθετε δηλαδή ένα ηπιότερο και υγρό περιβάλλον, όπου θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί οι απλούστερες μορφές της ζωής, υπολογίζεται ότι διήρκεσε για μερικές εκατοντάδες εκατ. χρόνια μετά τον σχηματισμό του. Σήμερα, πάντως, οι συνθήκες στον Άρη είναι ιδιαίτερα εχθρικές για την ζωή. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η ατμόσφαιρά του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από CO2 και είναι τόσο αραιή, ώστε δεν μπορεί να διατηρεί το νερό στην επιφάνειά του σε υγρή μορφή, παρά ίσως μόνο φευγαλέα. Επιπλέον, χωρίς ασπίδα του όζοντος και χωρίς πλανητικό μαγνητικό πεδίο, η επιφάνειά του κόκκινου πλανήτη δεν προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου και τα υψηλής ενέργειας φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και των κοσμικών ακτίνων, που είναι επικίνδυνα για την ζωή.
Επομένως, εμφανίστηκαν εντέλει απλές μορφές ζωής στον κόκκινο πλανήτη, όταν ήταν ακόμη νέος; Θα μπορούσαν άραγε κατάλοιπά τους να έχουν επιβιώσει ακόμη και σήμερα βαθιά στο υπέδαφος, σε υπόγειους θύλακες νερού ίσως; Παρά τα όσα έχουμε ανακαλύψει για τον Άρη, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Εξακολουθούμε, δηλαδή, να αγνοούμε εάν συντελέστηκε και στον Άρη το «θαύμα της ζωής». Όπως έλεγε και ο αστρονόμος Carl Sagan (1934–1996), «ακραίοι ισχυρισμοί απαιτούν εξαιρετικές αποδείξεις». Αυτές ακριβώς τις «εξαιρετικές» αποδείξεις για την ύπαρξη παρελθούσας ή και τωρινής μικροβιακής ζωής στον Άρη δεν τις έχουμε ακόμη ανακαλύψει.
Το άρθρο αυτό είναι ένα σύντομο χρονικό της εξερεύνησης του Άρη και δημοσιεύεται με αφορμή την πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου της τελευταίας παραγωγής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Κόκκινος Πλανήτης». Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι καλλιτεχνική αναπαράσταση του ωκεανού που πιθανότατα υπήρχε στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια
https://www.scoop.it/topic/physicists-and-physics/p/4111611641/2019/10/18/-009-mars-ocean.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  90.02 KB
 Διαβάστηκε:  3 φορές

009-mars-ocean.jpg_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7772
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 24/10/2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:47    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Επιβεβαιώνεται:Η SpaceX μελετα την κατασκευή πόλεων στον Άρη και τη Σελήνη. Cheesy Grin
Ο Paul Wooster, ο κύριος μηχανικός ανάπτυξης του Άρη στο SpaceX, αποκάλυψε ότι η εταιρεία έχει σχέδια για την κατασκευή πόλεων στο φεγγάρι και στον Άρη σχεδόν ταυτόχρονα. Μίλησε στην 22η Σύνοδο του Άρη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Ο Wooster είπε ότι ο ευέλικτος σχεδιασμός του SpaceX Starship, που είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμος, θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει με τα έργα του Άρη και του φεγγαριού.
«Το σύστημα Starship ανοίγει δυνατότητες, για παράδειγμα, να παραδώσει πολύ μεγάλο ωφέλιμο φορτίο στο φεγγάρι, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει σεληνιακές βάσεις», είπε.
Η SpaceX έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τον πρώτο ταξιδιώτη Ιαπωνίας, Yusaku Maezawa, σε ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι το 2023. Μετά το σεληνιακό ταξίδι, η εταιρεία προτίθεται να πραγματοποιήσει μια σειρά ταξιδιών στον Άρη προκειμένου να δημιουργηθούν βάσεις.
Στη συνέχεια, μέχρι το 2050, το SpaceX σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πρώτη πόλη του Άρη. Ο Wooster είπε επίσης ότι το SpaceX σκοπεύει να κατασκευάσει αποθήκες προωθητήρων στον κόκκινο πλανήτη και να χρησιμοποιήσει in situ πόρους, με τελικό στόχο τη διαμόρφωση ενός πλανήτη-hopping δικτύου. Με ένα σύστημα αποθήκευσης καυσίμων και βασικά συστήματα υποστήριξης της ζωής, το SpaceX μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για την κατασκευή πόλεων, εξήγησε ο Wooster. Οι πόλεις μπορούν επίσης να είναι κόμβοι για επιστημονική έρευνα ή για έργα τρίτων.
Επειδή το Starship θα κάνει τα ταξίδια τόσο στο φεγγάρι όσο και στον Άρη, ο Wooster είπε ότι θα είναι δυνατό να πετάξουν και οι δύο αποστολές ταυτόχρονα - για να φτιάξουν βάσεις φεγγαριών και πόλεις στον Αρη. Τον Σεπτέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος SpaceX Elon Musk αποκάλυψε το πρωτότυπο Starship και υποσχέθηκε ότι σε λίγους μήνες, το πρωτότυπο θα πάρει το άλμα δοκιμής των 20 χιλιομέτρων.
Επειδή υπάρχει σήμερα μια εξέλιξη στην εξερεύνηση άλλων πλανητών - τόσο από τους εμπορικούς παίκτες όσο και από τους εθνικούς διαστημικούς οργανισμούς - η NASA κλήθηκε να αναθεωρήσει τις πλανητικές πολιτικές προστασίας της για τη διατήρηση του ηλιακού συστήματος σε παρθένα κατάσταση. Το Συμβούλιο Ανεξάρτητης Ανασκόπησης για την Πλανητική Προστασία ιδρύθηκε τον Απρίλιο και υπέβαλε έκθεση στο διαστημικό γραφείο στις 18 Οκτωβρίου.
Οι δηλώσεις του Wooster υποδηλώνουν ότι το SpaceX στοχεύει να φέρει τους ανθρώπους στον Άρη πολλά χρόνια πριν η NASA αναμένει να το κάνει στη δεκαετία του 2030. Το κατά πόσον αυτό θα συμβεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η εταιρεία θα αντιμετωπίσει περισσότερες καθυστερήσεις όταν πρόκειται για το Starship και αν θα είναι επιτυχής ο έλεγχος.
https://asgardia.space/en/news/Its-Confirmed-SpaceX-to-Build-Cities-on-Mars-and-Moon0858ff78ec6bdd08010c8770103382997ce6eff57b0a04e4cb83a78cb484bf7d.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  652.33 KB
 Διαβάστηκε:  5 φορές

0858ff78ec6bdd08010c8770103382997ce6eff57b0a04e4cb83a78cb484bf7d.jpg_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7772
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 25/10/2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:37    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

«Moving to Mars» : Έκθεση-οδηγός για την επιβίωση στον Άρη. Cheesy Grin
Μία νέα έκθεση διερευνά πώς η αποστολή ανθρώπων στον Άρη δεν είναι μόνον ένα νέο σύνορο για την επιστήμη, αλλά και για το ντιζάιν.
Κάθε λεπτομέρεια αυτού του εξαιρετικού εγχειρήματος πρέπει να σχεδιαστεί – από το ταξίδι (διάρκειας επτά μηνών), τη σκέψη του τι θα φορέσουμε, τι θα φάμε και τι θα προφυλάξουμε όταν φτάσουμε εκεί και μετά.
Η έκθεση «Moving to Mars» (Πηγαίνοντας στον Άρη) που εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019 στο Μουσείο Σχεδιασμού (The Design Museum) στο Λονδίνο εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζει ο σχεδιασμός στη διατήρηση της ασφάλειας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στον Άρη και τι θα μπορούσαμε να διδαχθούμε δουλεύοντας με τους περιορισμένους πόρους του για να σχεδιάσουμε περισσότερη βιωσιμότητα στη Γη.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι ο Άρης είναι ο πλανήτης Β» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης και αρθρογράφος του Dezeen, Τζάστιν ΜακΓκουέρκ.
«Αλλά θέτουμε το ερώτημα εάν η σχολαστικότητα που απαιτείται σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον – όπου θα πρέπει να ανακυκλώσουμε το οξυγόνο μας, να ανακυκλώσουμε το νερό μας και να επαναχρησιμοποιήσουμε τα απόβλητά μας για να επιβιώσουμε – θα μπορούσε να μας αναγκάσει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα στη Γη» υπογράμμισε.
«Εδώ, μπορούμε όλοι να σηκωθούμε και να περάσουμε την ημέρα μας και να μην αλλάξουμε τίποτα. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν στέλνετε κάποιον στον Άρη επειδή δεν θα επιβίωνε ούτε ένα λεπτό» ανέφερε.
Η έκθεση είναι δομημένη σε πέντε μέρη: «Imagining Mars», (Οραματιζόμενοι τον Άρη) «The Voyage» (Το Ταξίδι), «Survival» (Επιβίωση) «Mars Futures» (Το Μέλλον του Άρη) και «Down to Earth» (Κάτω στη Γη).
Η επιβίωση στον Άρη μέσα από 200 εκθέματα

Το πώς μπορεί να γίνει δυνατή η επιβίωση στον Άρη διερευνάται μέσω περισσότερων από 200 εκθεμάτων, πρωτότυπα αντικείμενα από τη NASA, το SpaceX του Ίλον Μασκ, μαζί με νέες προμήθειες και συναρπαστικές εγκαταστάσεις από τον Konstantin Grcic και την Alexandra Daisy Ginsberg.
«Έχουμε συγκεντρώσει αρκετό από το πραγματικό έργο που γίνεται για την αποστολή στον Άρη με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών» δήλωσε ο ΜακΓκουέρκ στο Dezeen. «Αλλά προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο και καλέσαμε ορισμένους σχεδιαστές να σκεφτούν πιθανά μελλοντικά σενάρια».
Η πρώτη ενότητα, Imagining Mars, καταγράφει τη γοητεία του Κόκκινου Πλανήτη, στο πέρασμα της ιστορίας και πώς η κατανόησή του διαμόρφωσε τα επιστημονικά επιτεύγματα.
Εδώ παρουσιάζονται οι πρώτοι πραγματικοί χάρτες του Άρη, που δημιούργησε ο Ιταλός αστρονόμος Τζοβάνι Σκιαπαρέλι και ένα πρωτότυπο του ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης, ExoMars Rosalind Franklin που θα σταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη το 2020.
Πως θα προετοιμαστεί κανείς για το ταξίδι
Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται πώς ο άνθρωπος θα πάει στον Άρη και πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί για το ταξίδι.
Μεταξύ των εκθεμάτων είναι τα καθίσματα που σχεδίασε η Ρωσίδα αρχιτέκτονας Γκαλίνα Μπαλάσοβα, η οποία εισήγε για πρώτη φορά τον χρωματικό κώδικα δαπέδων και οροφών για να βοηθήσει τους αστροναύτες να διατηρήσουν μια αίσθηση προσανατολισμού.
Επίσης παρουσιάζονται τα ενδύματα της σχεδιάστριας Άννα Τάλβι, ελαφριά και εύκαμπτα ρούχα που λειτουργούν ως ένα είδος «γυμναστηρίου που φοριέται», καθώς ασκούν τους μύες για να αποτρέπουν από την ατροφία σε χαμηλή βαρύτητα.
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η διαστημική στολή που NDX-1, η οποία σχεδιάστηκε αποκλειστικά για χρήση στον Άρη.
Η Επιβίωση είναι το θέμα της τρίτης ενότητας, στην οποία οι επισκέπτες της έκθεσης βλέπουν σε μινιατούρα πώς θα είναι το μελλοντικό περιβάλλον στον Άρη, αλλά και ενημερώνονται για τις μεθόδους καλλιέργειας στο διάστημα και πώς το υδροπονικό σύστημα – το οποίο δεν εξαρτάται από το έδαφος και χρησιμοποιεί λιγότερο νερό και χώρο, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη απόδοση – μπορεί να είναι χρήσιμο στον Άρη.
Οι δύο τελευταίες ενότητες της έκθεσης θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για το μέλλον και παρουσιάζουν εναλλακτικές οδούς, όπως κατοικήσιμους λοφίσκους που αιωρούνται στο διάστημα και την εγκατάσταση της δρ. Αλεξάντρα Ντέιζι Γκίνσμπεργκ που αφορά ένα εναλλακτικό σενάριο που εκτείνεται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι μία προσομοίωση του Άρη που αποικίζεται μόνο από φυτά και όχι από ανθρώπους.
«Όλες οι τεχνολογίες που απαιτούνται για μια αποστολή στον Άρη, όπως οι οικοτόποι μηδενικών απορριμμάτων και η βιώσιμη γεωργία, έχουν πολύ απτές εφαρμογές στη Γη, τις οποίες χρειαζόμαστε τώρα» ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης Έλενορ Γουάτσον.
Η έκθεση «Moving to Mars» θα διαρκέσει έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020.
https://www.in.gr/2019/10/25/tech/moving-mars-ekthesi-odigos-gia-tin-epiviosi-ston-ari/

_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7772
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 08/11/2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:13    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πώς θα επεξεργαστουμε το γονίδιο σε ανθρώπους. Προετοιμασία Αστροναυτών για τον Άρη. Cheesy Grin
Είναι λογικό ότι, για να εργαστούμε και να ζούμε σε άλλους πλανήτες, θα χρειαζόμασταν ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε υγιείς και ενεργοποιημένοι και θα έχουμε μακρά και γεμάτη ζωή παρά να αγωνιζόμαστε με ένα εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν πάμε πίσω στη Γη, οι εξωγήινοι μας ιδιότητες μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος αυτού, οι επιστήμονες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να χρησιμοποιήσουν τη γενετική μηχανική στους ανθρώπους για να τους διευκολύνουν να προσαρμοστούν στη ζωή τους στον Άρη
Υπάρχουν περισσότερες από μία προσεγγίσεις που προτείνουν οι επιστήμονες. Αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη, ο Chris Mason, κορυφαίος ερευνητής σε μία από τις 10 ομάδες που διορίστηκαν από τη NASA για τη μελέτη του Mark και του Scott Kelly, των διάσημων δίδυμων αστροναυτών, έλαβε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς επηρεάζει το διαστημικό πείραμα τους ανθρώπους γενετικά. Ο Mason ήρθε με μια μάλλον υπερβολική πρόταση, η οποία είναι να χρησιμοποιήσει το DNA του tardigrades όταν οι αστροναύτες που επεξεργάζονται γονίδια πηγαίνουν, για παράδειγμα, στον Άρη. Ο Tardigrades, εξήγησε, είναι σχεδόν ανίκητα μικρο-ζώα που επιβιώνουν στο κενό του χώρου, μεταξύ άλλων.
Μια άλλη μέθοδος που ακούγεται επίσης πιο ξένη από τη μυθοπλασία θα επιτρέψει στους αστροναύτες να αλλάξουν ορισμένες ιδιότητες που δημιουργούνται από συγκεκριμένα γονίδια.
Ο Mason πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι θα υποστούν φυσιολογικά φυσιολογικές μεταβολές μετά από μερικά χρόνια στον Άρη και ότι η γενετική επεξεργασία θα κάνει τις αλλαγές αυτές να γίνουν πιο γρήγορα. «να το σχεδιάσεις [έναν μελλοντικό άνθρωπο] για να έχεις πολλές ευκαιρίες, υποθέτοντας ότι δεν έχουμε πολλες ευκαιρίες. Όταν αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να αποδείξουμε την ικανότητα των ανθρώπων να ζουν πέρα ​​από τη Γη και να απομακρύνουμε την ικανότητά τους να ζουν στη Γη, νομίζω ότι θα ήταν άδικο ". Ο Mason, όπως και άλλοι επιστήμονες που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το σώμα τους τα σώματά των αστροναυτών, κατέληξαν σε πολλά χρήσιμα ευρήματα. Η εργασία αυτή είναι διαρκής και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματά της για να προστατέψει τους αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές. Στις 29 Οκτωβρίου, ο Mason μίλησε για αυτό στο 8ο Human Genetics στο NYC Conference .
Σήμερα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάζονται σε επτά ακόμη έγγραφα που χρησιμοποιούν στοιχεία από τη μελέτη για τα δίδυμα. "Θέλουμε να κάνουμε μερικές από τις ίδιες μελέτες, διαχρονικές μελέτες, με ανθρώπους στη Γη, ανθρώπους στο διάστημα", δήλωσε ο Mason.
https://asgardia.space/en/news/How-Will-Gene-Editing-in-Humans-Prepare-Astronauts-for-Mars21.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  411.03 KB
 Διαβάστηκε:  1 φορές

21.jpg_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Δροσος ΓεωργιοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 7772
Τόπος: Αθήνα-Ηλιούπολη
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/11/2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:13    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Έλον Μασκ: Χρειάζονται 1.000 διαστημόπλοια «Starship» και 20 χρόνια για τη δημιουργία πόλης στον Άρη. Cheesy Grin
Χίλια διαστημόπλοια τύπου «Starship» της εταιρείας του, SpaceX, και 20 χρόνια θα χρειάζονταν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης βάσης στον Άρη, η οποία θα αποτελούσε πρακτικά πόλη, υποστηρίζοντας έναν πληθυσμό που θα ζούσε μόνιμα εκεί, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Έλον Μασκ.
Όπως αναφέρει το TechCrunch, ο Μασκ προέβη στις εν λόγω εκτιμήσεις συζητώντας στο Twitter και απαντώντας σε ερωτήσεις από χρήστες την Παρασκευή. Όπως τόνισε, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει το κόστος εκτόξευσης για κάθε Starship να πέσει μόλις στα δύο εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση, εάν είναι να δημιουργηθεί βάση στον Άρη. Για να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια πόλη, πρόσθεσε, η SpaceX θα πρέπει να κατασκευάσει και να πετά περίπου 1.000 Starships, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του- διαστημόπλοια τα οποία θα μεταφέρουν φορτία, υποδομές και πληρώματα στον Άρη για διάστημα 20 ετών- δεδομένου πως η ευθυγράμμιση των πλανητών επιτρέπει, ρεαλιστικά μιλώντας, μια πτήση στον Άρη μόλις μία φορά κάθε δύο χρόνια.
Αναφερόμενος στις πιο βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Starship- όπως το πόσο μεγάλα φορτία μπορούν να μεταφερθούν σε τροχιά- ο Μασκ είπε ότι ο σχεδιασμός του σκάφους είναι τέτοιος που να μεγιστοποιεί την επαναχρησιμοποίηση, και ότι ιδανικά θα μπορούσε να πετάει μέχρι κει τρεις φορές μια ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 1.000 πτήσεις ανά έτος, κάτι που σημαίνει πως, εάν η εταιρεία κατασκευάσει τόσα Starships όσους πυραύλους Falcon έχει φτιάξει (περίπου 100), και οι μεταφορικές τους δυνατότητες είναι αυτές που σχεδιάζεται να είναι, τότε σε ετήσια βάση η SpaceX θα μπορεί να εκτοξεύει 10 εκατομμύρια τόνους σε τροχιά ετησίως. Όπως τόνισε ο Μασκ, με τα σημερινά διαστημόπλοια είναι δυνατή η μεταφορά μόλις 500 τόνων ετησίως.
Ο ιδρυτής της SpaceX είχε δηλώσει πως το κόστος εκτόξευσης μπορεί να φτάσει τα 2 εκατ. δολάρια ανά εκτόξευση Starship στο πλαίσιο της US Air Force Space Pitch Day την προηγούμενη Τρίτη, και στα tweets που ακολούθησαν την Παρασκευή επεκτάθηκε επ'αυτού. Σημειώνεται πως ο Έλον Μασκ είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις αρκετά φιλόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις του όσον αφορά στις επανδρωμένες αποστολές και τον αποικισμό του Άρη: Μεταξύ άλλων, είχε παρουσιάσει την ιδέα του βομβαρδισμού του «Κόκκινου Πλανήτη» με πυρηνικά όπλα, για να λιώσουν πάγοι και να απελευθερωθεί διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία.
https://www.naftemporiki.gr/story/1531745/elon-mask-elon-mask-xreiazontai-1000-diastimoploia-starship-kai-20-xronia-gia-ti-dimiourgia-polis-ston-ari

_________________
Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.
Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Αστρο-ειδήσεις Όλες οι Ώρες είναι UTC + 2
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3 ... 38, 39, 40
Σελίδα 40 από 40

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δε μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης