Jump to content

Πόσοι κάνουν παρατήρηση με κιάλια;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πόσοι ασχολούνται να παρατηρούν, και να μελετούν, τα αντικείμενα βαθέως ουρανού με κιάλια;

Όχι να κάνουν απλά μια σάρωση στον ουράνιο θόλο.

Να βλέπω χεράκια. \:D/ :-note

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν κάνεις ένα συνδυασμό των 2? Δηλ. αν ξεκινάς να σαρώνεις έναν αστερισμό και μετά προσπαθείς να εστιάσεις σε διάφορα DSO του, περιλαμβάνεσαι?

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου αρέσει να το προσπαθώ με κιάλια. Συχνά είναι η μόνη λύση μια και λόγω φορητότητας είναι τα μόνα που μπορείς να έχεις μαζί.

Χρησιμοποιώ τον Pocket Sky Atlas που ταιριάζει με τα κιάλια και λόγω μικρού μεγέθους και λόγω μεγέθους των αντικειμένων που περιέχει (δεν θα είχε νόημα να έχει κανείς την uranometria :mrgreen:). Προσπαθώ να εντοπίσω τα αντικείμενα ε, βέβαια στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό με δεδομένη την δυναμικότητα των κιαλιών, παρ' ότι είναι 20Χ80. Δεν μπορείς να μιλάς για μεγάλες λεπτομέρειες κατά την παρατήρηση, αλλά είναι πολύ ευχάριστο, έτσι καθώς βλέπεις το αντικείμενο μαζί με το περιβάλλον πεδίο. Επίσης δοκιμάζεις ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς διαπιστώνεις ότι είναι ορατά αντικείμενα που δεν περίμενες.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κιάλια σε μέτριο ουρανό στη ταράτσα ή το μπαλκόνι του σπιτιού, είναι μια αιτία να ασχολείσαι με το χόμπι σε καθημερινή βάση ακόμα και για λίγα λεπτά. Αυτό από μόνο του, αυξάνει την αστρονομική απασχόληση. Ακόμα καλύτερα να τα έχεις μόνιμα πάνω σε ένα τρίποδα και να μπορείς να ασχοληθείς για 15 λεπτά όταν γυρίζεις από τη δουλειά σου.....

 

Στην αρχή θα απογοητευθείς από την όψη των αντικειμένων αλλά θα συνειδητοποιήσεις ότι η παρατήρηση με τα κιάλια είναι ένα παιχνίδι για να μάθεις τον ουρανό. Να εντυπωσιαστείς από το ότι βρήκες ένα αντικείμενο και όχι από το ότι το είδες.

 

Επιλογή ενός αστερισμού, ένας χάρτης και ψάξιμο.....

 

Μιλάω λοιπόν για αυτόνομη παρατήρηση με κιάλια, με σκοπό την καθημερινή ενασχόληση και την γνώση της θέσης των αντικειμένων. Σε αυτό είναι αναντικατάστατα.

 

Για γενικό χάζι, ή ψάξιμο πριν δω από το τηλεσκόπιο, δεν ξέρω να σας πω, γιατί δεν βγάζω ποτέ κιάλια όταν είναι να βγάλω τηλεσκόπιο.......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ έχω τα απλα 10χ50 του Λιντλ αλλά τα χρησιμοποιώ πάντα όποτε πάω για παρατήρηση. Ουσιαστικά δεν κάνω παρατήρηση μόνο με τηλεσκόπιο ή μόνο με κιαλια αλλά και με τα δύο. Κάνω όμως παρατήρηση-καταγραφή μεταβλητών αστέρων με κιάλια. Επίσης τι καλύτερο μετά από πολύωρη παρατήρηση να ξεκουράζεσαι παρατηρώντας κάποιο ανοικτό σμήνος ή κάποιον asterism με τα κιαλια. :wink:
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω καποια κυιαλια της Bader στο εξοχικο μου και τα χρησιμοπιοω μονο οταν πηγαινω εκει (ολο το καλοκαιρι και μερικες μερες το χειμωνα).Οι διαστασεις τους ειναι 7*50.Εχω δει τον Δια και το φεγγαρι εξαισια :roll: :mrgreen:

''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες''

 

Οδυσσεας Ελυτης

 

Τhe Delphinus Observatory

http://delphinusobservatory.blogspot.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αφ'οτου χαλασε το skywatcher 130' κ μεχρι να παρω ένα 12αρι που ονειρεύομαι το γυρισα στα κιαλια!BRESSER 20Χ80 και ετσι δεν εχασα την επαφη μου με το χομπυ,αν κ εχω παρατηρησει (λογω καποιων συνθηκων) πολύ λιγοτερες φορες από οσες περιμενα.να σημειωσω εδώ όμως ότι είναι ΒΑΣΙΚΟ τα κιαλια να είναι οσο το δυνατον πιο ποιοτικα,τοτε πραγματικα οι εικονες που σου δινουν είναι μαγευτικες..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω τα κυάλια sky master 15x70 και 25χ100.Τους έχω βάλει ερευνητές κόκκινης κουκίδας για εύκολο εντοπισμό και σαρώνω τον ουρανό σε κάθε διαθέσιμη στιγμή με την βοήθεια του εξαίρετου βιβλίου

΄΄binocular Highlights΄΄ του GARY SERONIK και μιας εργασίας που έκανα με τον φίλο μου Χρήστο

που αφορά σχηματισμούς μικρών αστερισμών, που έχουμε παλαιότερα ανεβάσει στο forum .Είναι καταπληκτικό το τι μπορείς να δεις και να ευχαριστηθείς με τα κυάλια. Δοκιμάστε το όλοι. Νάστε καλά Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωπ, άλλος ένας εδώ! \:D/

Ωραίο θέμα άνοιξες Δημήτρη, και πολλά ωραία διάβασα μέχρι στιγμής. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, πόσοι να είμαστε άραγε που κάνουμε παρατήρηση με κιάλια;

 

Γι αυτό που λέχθηκε στην αρχή, έχοντας αναφερθεί στο παρελθόν και εγώ και άλλοι, "σκανάρισμα του ουρανού" όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, σημαίνει (συνήθως) κοιτάζω χωρίς σχέδιο, πρόχειρα και για σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα η "σοβαρότερη παρατήρηση" είναι αυτό που ισχύει και για το τηλεσκόπιό μου όταν βγαίνω προετοιμασμένος για παρατήρηση, με πλάνο στόχων, χάρτη, φακό. Δίνω αρκετό χρόνο για την εύρεση και προσήλωση στην παρατήρηση των DSO.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη για την σπουδαιότητα των 15 λεπτών παρατήρησης. Άλλωστε στο τεστ για τα United Optics " σε βάθος ανάλυση" σελ. 50 είχα αναφέρει …

 

Πολλοί έμπειροι παρατηρητές, κάνουν σύντομες αλλά μεθοδικές παρατηρήσεις με κιάλια. Προσωπικά προτιμώ να βγαίνω 2-4 φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά και μόνο, για τουλάχιστον 2-3 στόχους κάθε φορά.

 

Πράγματι μετά από χρόνια έφτασαν λόγω ευκολίας, οι παρατηρήσεις μου με κιάλια να είναι τελικά περισσότερες σε αριθμό από ότι με το τηλεσκόπιο. Τα αντικείμενα του ουρανού πάρα πολλά. Και πάντοτε έχω την ικανοποίηση, ότι παρατήρησα.

 

Προσωπικά όταν ξεκινώ παρατήρηση με τηλεσκόπιο δεν βγάζω κιάλια παρά μόνο στο τέλος της παρατήρησης. Το setup του εξοπλισμού, είναι για τηλεσκόπιο και μόνο. Δηλαδή, προσοφθάλμιοι, θήκη με εργαλεία και αξεσουάρ, ευθυγράμμιση κατόπτρου, χάρτες, χρόνο να κρυώσει το τηλεσκόπιο και το πλάνο παρατήρησης. Ελάχιστες φορές έχει προκύψει ανάγκη και για ένα στόχο με κιάλια. Για παρατήρηση μόνο με κιάλια πάλι, επειδή είναι μόνιμα επάνω τα πάντα, απλώς ανοίγω τον τρίποδα δίπλα μου και κάθομαι. Μεγάλη ευκολία! :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα πια δεν παρατηρώ τόσο με τα κιάλια, αλλά συμφωνώ με όλα τα παραπάνω ,τα κιάλια είναι ότι πρέπει για μια γρήγορη ματιά ή για να απολαύσεις μεγάλα αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως ανοιχτά σμήνη. Εξάλλου δεν νομίζω ότι κανείς έχει ξεχάσει τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος κατά τα πρώτα του βήματα στην αστρονομία κάτω από τον έναστρο ουρανό με έναν αστροχάρτη και τα κιάλια του να ανακαλύπτει τα θαύματα του σύμπαντος!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρών και εγώ!

Παρατηρώ μόνο με κιάλια, αφού δεν έχω τηλεσκόπιο. Ευγνωμονώ που πήρα ενα καλό και ποιοτικό ζευγάρι (Oberwerk Ultra 10.5x70) αφού η στιβαρή κατασκευή και η πολύ καλή ποιότητα οπτικών τα καθιστούν ιδανικά για στρονομία. Για κάποιον αρχάριο νομίζω είναι καλύτερο να ξοδέψει εκατό-διακόσια ευρώ και να πάρει κάτι πολύ πιο ποιοτικό. Πολλές φορές όταν είμαι πολύ κουρασμένος απλά τα στήνω και χαζεύω κάποιο σημείο του γαλαξία κατάμεστο απο άστρα... Τις υπόλοιπες φορές παρατηρώ απ'όλα :cheesy:

 

Και μία ερώτηση/πρόταση:

Έχει σκευτεί κανείς να προσαρμώσει με κάποια κατασκευή κιάλια πάνω σε ισημερινή στήριξη παράλληλα με το τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας τα ως ερευνητή ή απλά γιά μερικές ματιές ; ξέρω ότι η κλίση των προσοφθαλμίων δεν θα είναι ιδανική αλλά και πως η κατασκευή θα πρέπει να είναι στιβαρή για να αντέξει κιάλια 1-2 κιλών ; Την κατασκευή την σκέφτομαι σαν ένα Π_ όπου μέσα στο π θα έχει χωθεί το τηλεσκόπιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε cnpapato για το παρακάτω ερώτημα.

<<Και μία ερώτηση/πρόταση:

Έχει σκευτεί κανείς να προσαρμώσει με κάποια κατασκευή κιάλια πάνω σε ισημερινή στήριξη παράλληλα με το τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας τα ως ερευνητή ή απλά γιά μερικές ματιές ; ξέρω ότι η κλίση των προσοφθαλμίων δεν θα είναι ιδανική αλλά και πως η κατασκευή θα πρέπει να είναι στιβαρή για να αντέξει κιάλια 1-2 κιλών ; Την κατασκευή την σκέφτομαι σαν ένα Π_ όπου μέσα στο π θα έχει χωθεί το τηλεσκόπιο.

>>

 

Το ερώτημα είναι γιατί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο; Ένας ερευνητής 9Χ50 είναι πολύ πιο φωτεινός από κιάλια επειδή δεν έχει πρίσματα. Επίσης υπάρχουν με διαγώνιο και ένας της TS 8Χ50 με πλήρη ανόρθωση του ειδώλου. (Επειδή τον έχω δεν τον συνιστώ.) Αν μάλιστα τα κιάλια είναι μέχρι 10Χ50 χάνουν το προτέρημα να τα κρατάμε στο χέρι και ελεύθεροι από τους όποιους περιορισμούς και δύσκολες σωματικές στάσεις να πηδάμε από το ένα σημείο του ουρανού στο άλλο. Αν τα συγκρίνουμε με έναν ερευνιτή τώρα είναι που τα αδικούμε για τα καλά. Διότι χάνουν σε ευχρηστία βάρος και απλότητα επειδή ο ερευνητής κατασκευάστηκε κατά πρώτον για να μας βοηθά να βάζουμε ένα στόχο στο προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου.

 

Όσο για εμένα προτιμώ την παρατήρηση βαθέως ουρανού με τηλεσκόπιο.

Στα κιάλια όμως βρίσκω την απλότητα την ξεκούραση και αυτό που δεν μπορεί να μου δώσει το τηλεσκόπιο. Ένα βήμα παραπάνω από αυτό που βλέπω με τα μάτια. Τον ουρανό με τ΄άστρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ξεφύγω αλλά χρειάζονται δύο διευκρινίσεις για τα παραπάνω.

Τα κιάλια σε ισημερινή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κλίση. Δεν χρειάζεται να δοθεί κλίση στους προσοφθάλμιους. Μπορούν να μείνουν παράλληλα με τα μάτια μας, το πεδίο είναι μεγάλο και δεν υπάρχει πρόβλημα παρακολούθησης του στόχου.

 

Ένας ερευνητής 9Χ50 δεν είναι πολύ πιο φωτεινός από κιάλια επειδή δεν έχει πρίσματα. Για την ακρίβεια είναι σκοτεινότερος από τα πολυεπιστρωμένα κιάλια που αναφέρει ο cnpapado. Οι περισσότεροι ερευνητές για τηλεσκόπια δεν έχουν επιστρώσεις ή καλές επιστρώσεις, ούτε καλά οπτικά. Μπορεί να έχει 75% light transmission έναντι 95% των κιαλιών όπως ανέφερα στο σχετικό τεστ για το BA8 10X50. Φυσικό, αφού σκοπός των ερευνητών είναι κυρίως να βρίσκουμε φωτεινά αστέρια.

 

Αυτά όμως είναι μια άλλη συζήτηση για άλλο θέμα και ήδη έχουμε ξεφύγει από το αρχικό. :cheesy:

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης