Jump to content

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ - ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΣΤΡΟΦΙΛΟΥΣ!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαβάζω συνεχώς δημοσιεύσεις στο Astrovox σχετικά με φίλους που αγόρασαν τηλεσκόπιο και ζητούν συμβουλές και οδηγίες για το πως να το χρησιμοποιήσουν.

 

Αυτό με κάνει να πιστεύω πως πολλοί, παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους αγοράζοντας φθηνά ή και ακριβά εργαλεία και μετά απογοητεύονται αφού ανακαλύπτουν πως ένα τηλεσκόπιο (είτε ένα απλό από το LIDL, είτε των 300 ευρώ του ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ, είτε κάτι πιο σύνθετο) δεν είναι ένα ζευγάρι κιάλια που τα βγάζεις από τη θήκη και παρατηρείς αλλά κάτι περισσότερο.

 

Σκέφτηκα λοιπόν μήπως θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε ένα "how to" για την αγορά πρώτου τηλεσκοπίου από αρχάριους, έτσι ώστε να βοηθήσουμε κάποιους φίλους να εξοικονομήσουν ΚΟΠΟ / ΧΡΟΝΟ / ΧΡΗΜΑ και να πραγματοποιήοσυν μια πετυχημένη αγορά κι όχι μια αγορά για την οποία σύντομα θα μετανιώσουν με αποτέλεσμα να χάνει η ερασιτεχνική αστρονομία συνεχώς φίλους.

 

Μερικές πρώτες συμβουλές που θα είχα προσωπικά να δώσω είναι οι εξής:

 

* Πριν την απόφαση για αγορά εξοπλισμού (τηλεσκόπιο, κιάλια κ.α.) καλό είναι πρώτα να έχουμε μια προηγούμενη ενασχόληση με την παρατήρηση του ουρανού, για την οποία δε χρειάζονται ούτε κιάλια, ούτε τηλεσκόπια παρά μόνο τα μάτια μας! Τι να το κάνεις το κιάλι αν δε ξέρεις κατά που πέφτει ο αστερισμός του Αιγόκερου ή ο Πολικός Αστέρας; Πως θα παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιό σου ένα αντικείμενο στο βαθύ ουρανό, όταν δε ξέρεις να το βρίσκεις;

 

* Για την εξοικείωση με τον ουρανό, αναγκαίο κατά τη γνώμη μου είναι το να κάνει κανείς ένα από τα παρακάτω δύο πράγματα: είτε να γραφτεί σε κάποιο ανάλογο σύλλογο ή εταιρεία έτσι ώστε με τη συμμετοχή του να αποκτήσει γνώσεις, είτε να αρχίσει το διάβασμα και την ανταλλαγή απόψεων με άλλους φίλους της ερασιτεχνικής αστρονομίας (π.χ. εδώ στο forum).

 

* Αφού γίνουν τα παραπάνω, πριν από την αγορά είναι απαραίτητο να υπάρξει λεπτομερές ψάξιμο των τεχνολογιών των τηλεσκοπίων που κυκλοφορούν στην αγορά (αλλά και στην αγορά των μεταχειρισμένων) έτσι ώστε να καταλάβει ο υποψήφιος αγοραστής τηλεσκοπίου τι ακριβώς θέλει και πόσα χρήματα θα ήθελε να θυσιάσει γι αυτό. Είναι πολύ διαφορετικές οι ανάγκες του καθενός και οι πιθανοί συνδυασμοί χιλιάδες. Π.χ. κάποιος που διαθέτει αποθηκευτικό χώρο άφθονο + ταράτσα, θα μπορούσε να "χτυπήσει" κι ένα 16ιντσο Δοβ. (το είδα προχθές στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ, φοβερό θηρίο) ή ένα αντίστοιχο Lightbridge (το είδα κι αυτό την προηγούμενη εβδομάδα στο TELESCOPESHOP - ΝΟΜΙΚΟΣ, πολύ γοητευτική κατασκευή). Κάποιος άλλος όμως που δε διαθέτει τίποτε από τα δύο, ίσως να περιοριζόταν σε ένα ρομποτικό 4 ιντσών, το οποίο θα κουβαλούσε απλά σε μία βαλίτσα για να πηγαίνει σε κάποιο ύψωμα. Από την άλλη, κάποιος τρίτος ίσως να κατέληγε πως το καταλληλότερο για τις ανάγκες του είναι ένα καλό κιάλι γιατί τελικά τον ενδιαφέρουν μόνο τα σώματα του ηλιακού μας συστήματος ή ίσως να ήταν ευχαριστήμένος από το τηλεσκόπιο των 80 ευρώ του LIDL! Είναι μεγάλη ήττα να πραγματοποιείς μια αγορά πολλών ευρώ και μετά να ακολουθεί η απογοήτευση και το ...μάζεμα σκόνης σε κάποιο ντουλάπι ή αποθήκη.

 

Θα συνεχίσω αργότερα με οτιδήποτε θεωρήσω επίσης χρήσιμο να αναφερθεί και όποιος το επιθυμεί ας πράξει το ίδιο.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα θεωρούσα πολύ χρήσιμο αν κάποιος μας βοηθούσε αναφέροντας τους πρώτους πιθανούς στόχους για παρατήρηση. Πήρα εχτές ένα skywatcher dob 8" και πέρα από Σελήνη και Δία δεν ξέρω πού αλλού να κοιτάξω. Έχω το nightwatch αλλά καλό θα ήταν πιστεύω μία λίστα με αυξανόμενης δυσκολίας στόχους.

 

Μπορεί να το κάνει κάποιος που γνωρίζει; =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

bouzaras: Απογοητεύονται γιατί τα τηλεσκόπια είναι πολύπλοκο σύστημα ("είναι κάτι περισσότερο από κυάλια" όπως είπες) ή επειδή δεν μπορούν να δουν πολλά πράγματα στον ουρανό?

 

'Ελπις

;) Έλπις ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Planetman

 

Ακριβώς για φίλους της ...δικής σου κατηγορίας ήθελα να ξεκινήσω αυτές τις οδηγίες. Μη φανταστείς κι εγώ στην αρχή είμαι, ως συνάδελφος αρχάριος μιλάω.

 

Είχα για αρκετούς μήνες ένα Δοβ δανεικό. Στην δική μου περίπτωση έτυχε να συναναστρέφομαι με γνώστες (από τον τοπικό Σύλλογο) από τους οποίους αρχικά έμαθα τα βασικά της παρατήρησης του ουρανού (με γυμνό μάτι) και μετά ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία του ουρανού, στα οποία υπάρχει κάτι να δεις. Ομολογώ πως αν δεν υπήρχε ο Σύλλογός μας, δε θα είχα κάνει κάποιο βήμα για αγορά οτιδήποτε, πέρα από ένα ζευγάρι κιάλια και το μικρό bresser-άκι του LIDL.

 

Αν δεν έχεις τέτοια άτομα κοντά σου (φίλους ή κάποιο ανάλογο σύλλογο) το πρώτο που θα πρότεινα να κάνεις είναι να κατεβάσεις κάποιο πρόγραμμα όπως το "Χάρτες του ουρανού" (Cartes de Ciel):

 

http://www.astrosurf.com/astropc/cartes

 

Με αυτό στον υπολογιστή σου (κι αν είναι φορητός δίπλα στο τηλεσκόπιο) θα κάνεις δουλειά. Εμένα τουλάχιστο μου φάνηκε από άκρως χρήσιμο ως απαραίτητο στην αρχή.

 

Βεβαίως, για να μην έχεις υπερβολικές ελπίδες, να σε ενημερώσω πως με το Δοβ. και ως αρχάριος λίγο δύσκολα θα βρεις κάποια εξεζητημένα αντικείμενα όπως σμήνη, διπλά άστρα κλπ. Αυτά κι ένας γνώστης πάλι δυσκολεύεται. Είναι λοιπόν ζήτημα του πόσο χρόνο διαθέτεις για διάβασμα (των "Χαρτών του ουρανού" και βιβλίων).

 

Τώρα, κινδυνεύοντας να φανώ κοινότυπος θα σου πρότεινα και το Nightwatch αλλά αυτό ή κάποιο ανάλογο βιβλίο σίγουρα θα βοηθούσε. Τα έχω όλα αυτά που σου περιγράφω και μακάρι να ήσουν κοντά να σου τα δάνειζα.

 

Αν πάντως βρεις κάποιον γνώστη, θα κάνεις ότι καλύτερο. Αν δεν είσαι σε κάποιο τοπικό σύλλογο, κάντο με αυτή την ευκαιρία, σίγουρα δε θα μετανοιώσεις.

 

Ελπίς

 

Προσωπικά ούτε καν με ενδιαφέρουν τα "πολλά πράγματα στον ουρανό" και απορώ με όσους όντως τους ενδιαφέρουν. Είμαι "τοπικιστής" και στην αστρονομία και ενδιαφέρομαι μόνο για αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος.

 

Το γεγονός όμως πως κάποιος δε μπορεί να δει αυτά τα πράγματα, οφείλεται κυρίως στο ότι:

 

α) Δε γνωρίζει τον ουρανό.

β) Δε γνωρίζει στήσιμο / ρύθμιση / χειρισμό του τηλεσκοπίου του.

 

Αυτό που πιστεύω είναι πως αυτά τα 2 σημαντικότατα ζητήματα πρεπει να λύνονται επαρκώς ΠΡΙΝ την αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού, ακριβώς για να γνωρίσει κάποιος το επίπεδο των γνώσεών του, το πόσο μακριά θέλει να φτάσει, το πόσα χρήματα θέλει να ξοδέψει και το τι είδους εξοπλισμό θέλει (κιάλι, διοπτρικό, Δοβ., ρομποτικό, κάτι άλλο κ.ο.κ.).

 

Αγοράζοντας έτσι απλά "ένα τηλεσκόπιο" είναι σα να μου λέει κάποιος ότι αγοράζει "ένα αυτοκίνητο". Τι αυτοκίνητο; Κάμπριο; Τζιποειδές; Ντάτσουν; Ο καθένας έχει άλλες ανάγκες, γούστα και οικονομική δυνατότητα. Με το κάμπριο δε μπορείς να πουλήσεις πατάτες και με το Ντάτσουν δε θα τραβήξεις τα βλέμματα στην παραλία. Ασε τη διαφορά της τιμής...

 

Λοιπόν, γι αυτό επιμένω: πρώτα γνώση και μετά πράξη για να μη δίνουμε τα λεφτά μας άδικα και απογοητευόμαστε. Και (από την εμπειρία μου) οπωσδήποτε συμμετοχή σε ένα τοπικό σύλλογο αστρονομίας. Στους συλλόγους αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα, κατά την άποψή μου, συμμετέχουν και προσφέρουν ανιδιοτελές έργο ορισμένοι από τους πιο δημιουργικούς και ενδιαφέροντες συμπατριώτες μας. Αν μη τι άλλο, αξίζει να συμμετέχουμε τουλάχιστο για να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από κοντά κι έπειτα τα αντικείμενα του ουρανού...

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλοι κάποτε ήμασταν στη θέση σας. Δεν ξέραμε πως να ξεκινήσουμε. :mrgreen:

Γι αυτό ας εκμεταλλευτούν οι νεότεροι, τις χιλιάδες τών δημοσιεύσεων που έχουν γραφτεί απ τα μέλη εδώ και 6 χρόνια, αρκεί να αφιερώσουν λίγες ώρες

κάνοντας αναζήτηση με λέξεις κλειδιά στο φόρουμ ώστε να αντλήσουν τις πληροφορίες που θέλουν.

 

Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για διάβασμα και θα συνειδητοποιήσετε πως πολλές απ τις απορίες σας έχουν ήδη απαντηθεί πάρα πολλές φορές.

Επίσης αν επιλέξετε την κατηγορία "Αστρονομικές Παρατηρήσεις", θα δείτε "καρφιτσωμένο" το υπόμνημα : "10 βήματα για επιτυχημένη αστροπαρατήρηση".

Είναι οδηγίες για αρχάριους σε μορφή pdf.

 

Αριστερά στην κεντρική σελίδα, επιλέξτε για παράδειγμα ονοματολογία ή τα καλύτερα. Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες με καταλόγους αντικειμένων,

όπως ο κατάλογος Messier που περιέχει τους δημοφιλέστερους στόχους που επιλέγουν οι αρχάριοι, μιας και είναι τα λαμπρότερα αντικείμενα που μπορούμε να δούμε

από το Β. ημισφαίριο. (planetman για σένα χτυπά η καμπάνα :P ).

 

Πριν από χρόνια ένα απ τα μέλη του φόρουμ, μου είχε πει μια κουβέντα που τη θεώρησα υπερβολική τότε αλλά στην πορεία κατάλαβα πως ήταν η μεγαλύτερη αλήθεια :

"Αν δεν στρώσεις κ..ο να διαβάσεις, ξέχνα την ερασιτεχνική αστρονομία!"

Από εκεί και πέρα ο καθένας βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο του και ασχολείται με αυτά που τον ελκύουν περισσότερο. :cheesy:

 

Gliko_Dakri οι περισσότεροι που απογοητεύονται νομίζω πως ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που θεωρούσαν πως θα δουν μέσα απ τον προσοφθάλμιο κάτι

αντίστοιχο με τις φωτογραφίες τού Χαμπλ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

[quote name='"bouzaras

Ελπίς Το γεγονός όμως πως κάποιος δε μπορεί να δει αυτά τα πράγματα' date=' οφείλεται κυρίως στο ότι:

 

[b']α)[/b] Δε γνωρίζει τον ουρανό.

β) Δε γνωρίζει στήσιμο / ρύθμιση / χειρισμό του τηλεσκοπίου του.

 

Αυτό που πιστεύω είναι πως αυτά τα 2 σημαντικότατα ζητήματα πρεπει να λύνονται επαρκώς ΠΡΙΝ την αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού, ακριβώς για να γνωρίσει κάποιος το επίπεδο των γνώσεών του, το πόσο μακριά θέλει να φτάσει, το πόσα χρήματα θέλει να ξοδέψει και το τι είδους εξοπλισμό θέλει (κιάλι, διοπτρικό, Δοβ., ρομποτικό, κάτι άλλο κ.ο.κ.).

 

Θα διαφωνήσω εδώ μαζί σου =; Εγώ πριν πάρω το τηλεσκόπιο ούτε τον ουρανό γνώριζα όυτε το στησιμό του και τη ρυθμισή του.Μόλις παρέλαβα το τηλεσκόπιο και το βιβλίο Nightwatch και βγήκα στην ταράτσα για να παρατηρήσω μπόρεσα να εντοπισω τους τρεις φωτεινότερους πλανήτες (Αφροδίτη, Δίας και Κρόνος) και την Σελήνη αρκετά γρήγορα θα έλεγα!Ήμουν αρκετά ευχαριστημένη! :cheesy: Και το στήσιμο του τηλεσκόπιου και όλα τα υπόλοιπα τα έμαθα αφότου το παρήγγειλα.Εάν κάποιος έχει πολλές γνώσεις πάνω στη παρατήρηση των άστρων χωρίς τηλεσκόπιο, δεν σήμαινει απαραίτητα ότι είναι ''σάινι'' με το τηλεσκόπιο μετέπειτα.

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαρία

 

Δε θα διαφωνήσω πως όντως έτσι συνέβη. Η πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων είναι άνθρωποι με μεγάλη όρεξη να δούνε κάτι και αγνοούν τη διεργασία που πρέπει να προηγηθεί. Οπως εξηγούσα σε μια κουβέντα με ένα φίλο πριν μερικές ημέρες, είναι μία επιστήμη η αστρονομία αλλά είναι και μία "επιστήμη" η χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού. Οπως ακριβώς είναι άλλη επιστήμη η ιατρική κι άλλη ο χειρισμός ενός μαγνητικού τομογράφου...

 

Μπορεί εσύ να πήρες κάποιο ρομποτικό και το μόνο που να είχες να κάνεις να ήταν μια πολική ευθυγράμμιση. Σκέψου όμως τον αρχάριο με μηδέν γνώσεις και Δοβ. τι φρίκη θα τραβήξει μόλις καταφέρει να στήσει το "κανόνι" και θα αντιληφθεί πως δε θα δει τίποτε! Σκέψου επίσης εκείνον που δεν έχει τη διάθεση να κάτσει να ασχοληθεί και θα ήθελε απλώς να βλέπει με ένα κλικ, τι φρίκη επίσης θα περάσει με το πολύτιμό του Δοβ. που μόλις απέκτησε και πόσο θα ευχόταν να είχε πάρει κάτι άλλο π.χ. ένα καλό κιάλι ή ένα μικρό ρομποτικό με τα ίδια λεφτά!

 

Ξέρω πολύ κόσμο και στην περιοχή μου που έχει αξιολογότατο εξοπλισμό (καλούς οπτικούς σωλήνες + στηρίξεις + κάμερες κλπ) αλλά έκανε απλώς το λάθος ΠΡΩΤΑ να αγοράσει τον εξοπλισμό και μετά να προσπαθήσει να ασχοληθεί με αποτέλεσμα τελικά να μην ασχοληθεί καθόλου και τα πανάκριβα αντικείμενα να βρίσκονται σε κούτες μαζεύοντας σκόνες.

 

Γενική αρχή είναι πρώτα να αποκτούμε τις απαραίτητες γνώσεις κι εμπειρία έτσι ώστε να ξέρουμε τι θέλουμε όταν πάμε να επενδύσουμε τα ωραία χρήματά μας κι όχι να πηγαίνουμε να επενδύσουμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ "στα τυφλά". Το "πρώτα αγοράζω και μετά μαθαίνω" δε συμφέρει και μάλλον είναι η εξαίρεση.

 

Οσο για την τελευταία σου πρόταση, επίσης θα συμφωνήσω. Αστρονομία και παρατήρηση του ουρανού δε σημαίνει κατ' ανάγκην τηλεσκόπιο. Ξέρω ερασιτέχνες αστρονόμους γνωστούς σε όλη την Ελλάδα που δε χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ τηλεσκόπιο αλλά απλά ένα κιάλι. Είναι μύθος το ότι πρέπει να έχεις τηλεσκόπιο για να ασχοληθείς με την ερασιτεχνική αστρονομία και την παρατήρηση του ουρανού. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει δηλαδή με το τηλεσκόπιο ΔΕΝ μπορείς να κάνεις παρατήρηση του ουρανού σε όλη του την έκταση.

 

Με το τηλεσκόπιο απλώς κάνεις άλλα πράγματα π.χ. κοντινή παρατήρηση και φωτογράφηση, αν κι εφόσον βέβαια θέλεις να προχωρήσεις σε αυτά που επαναλαμβάνω δεν είναι καθόλου απαραίτητα. Ομως οι μη γνώστες έχουν ταυτίσει την έννοια "ερασιτεχνική αστρονομία" με το τηλεσκόπιο κι αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίζουμε συνέχεια όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν για να μην υπάρχει αυτή η σύγχιση. Είναι σα να λέμε πως για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης πρέπει να έχεις απαραίτητα μία φερράρι ή ένα GT στο γκαράζ του σπιτιού σου.

 

Προσωπικά θεωρώ πως η παρατήρηση του ουρανού με γυμνό μάτι έχει μία απίστευτη μαγεία και γοητεία που η χρήση τηλεσκοπίου δυστυχώς τη χαλάει.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Σωτήρη, νομίζω τα πράγματα είναι λιγότερο τραγικά απο οσο εσυ τα περιγράφεις.Ενα Dob λόγω χάρης, θα είναι πάντα μακράν η πιο εύκολη λύση για τον νεοεισερχόμενο.Θα μπορεί να δει πολλά πράγματα χωρίς να έχει στοιχειώσεις γνώσεις.Νομίζω δεν θα του ήταν καθόλου πρόβλημα μάλιστα να μάθαινε πηγαίνωντας.Όλα τα παραπάνω στα λεω, επειδή ο ίδιος είμαι μια τέτοια περίπτωση. :wink:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το nightwatch το πήρα, και επίσης αρκετά προγράμματα στον υπολογιστή. Το μεγάλο πρόβλημά μου είναι η τεράστια φωτορύπανση.

 

Σήμερα βγήκα πάλι στην ταράτσα (2η μέρα παρατήρησης). Η Σελήνη ήταν γεμάτη, οπότε άκυρη, στράφηκα πάλι στον Δία. Στα 240x φαίνεται πολύ ωραίος. Είδα επίσης το Μ57 (ring nebula, όπως το αποκαλεί το starrynight φαινόμενου μεγέθους 9,5) αλλά όχι καθαρά, το βλέπω θολό. Είδα επίσης κάποιους διπλούς αστέρες. Ίδιας φαινόμενης λαμπρότητας άστρα κοντά κοντά. Επίσης, είδα κάτι να κινείται γρήγορα, πιθανόν τεχνητός δορυφόρος.

 

Είχα όμως ένα πρόβλημα, στο τέλος της παρατήρησης, γύρισα πάλι στο Δία και δεν μπορούσα να εστιάσω, ακόμη και στα 120x, γιατί; Μήπως επειδή κατέβηκε πιο χαμηλά;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει, η ''αλήθεια'' (υποκειμενικά πάντα) είναι κάπου ενδιάμεσα νομίζω. Και μιλάω ως πολύ νέος. Ανήκω στην ομάδα που πρώτα άρχισε να διαβάζει και μετά αγόρασε εξοπλισμό. Το ότι, είχα το nightwatch εδώ και 1,5 χρόνο όμως (το οποίο αποδεικνύεται το πλέον βοηθητικό, κυρίως λόγω μεστού και απλού λόγου) και κάτι άλλα διάσπαρτα, δε σημαίνει ότι, με βοήθησαν στην αγορά τηλεσκοπίου.

 

Μέχρι να αγοράσω το 8" Dobsonian δεν ήξερα χριστό που λέμε για τον αστρονομικό εξοπλισμό. Διάβασα βέβαια μπόλικα πράγματα στο ίντερνετ και συγκεκριμένα εδώ. Θεωρώ την άποψη του bouzara σωστή πάντως. Ότι πολύς κόσμος μπορεί να αγοράσει κάτι που να του προσφέρει λιγότερα ή και περισσότερα πράγματα απ' ό,τι θα ήθελε και ζητούσε.

 

Από την άλλη το γεγονός ότι, γνωρίζοντας μόνο 8 περίπου αστερισμούς και δυο-τρεις πλανήτες, και τώρα έχω τηλεσκόπιο (δίχως goto και ιστορίες) με βάζει σε μια μπρίζα να γνωρίσω από την αρχή τον ουρανό. Φυσικά και με γνώμονα τα βιβλία και τους χάρτες. Απλά θεωρώ ότι, η άγνοια είναι εξίσου γοητευτική με τη γνώση, όταν αναζητάς απαντήσεις.

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

 

Μ.Χ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νικο

 

Δε τα περιγράφω τραγικά, απλώς είναι τραγικό και έχει συμβεί σε ορισμένουν να έχουν δώσει καλά λεφτά για εξοπλισμό ο οποίος πιάνει σκόνη στην αποθήκη. Κι εγώ με δανεικό Δοβ. ξεκίνησα αν και επαναλαμβάνω πως το τηλεσκόπιο ΔΕΝ είναι προϋπόθεση για την παρατήρηση του ουρανού. Καλό είναι να ξεκινά κάποιος με γυμνό μάτι κι ένα κιάλι και μετά να υπολογίζει ο ίδιος τις ανάγκες του.

 

Planetman

 

Εννοείται πως όσο πιο χαμηλά είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο χάλια θα το βλέπεις. Βρες όμως ένα μέρος παρατήρησης έξω από την πόλη και θα δεις τη διαφορά.

 

DistalPsalm

 

Το Nightwatch και οποιοδήποτε βιβλίο δε νομίζω πως βοηθούν στην αγορά τηλεσκοπίου αλλά στην γνωριμία με τα αντικείμενα του ουρανού. Και πάλι ξεφεύγει το νόημα προς το "παρατήρηση ουρανού / ερασιτεχνική αστρονομία = τηλεσκόπιο" το οποίο είναι 100% λάθος. Θα επαναλάβω πως το τηλεσκόπιο ΔΕΝ είναι απαραίτητο για τον ερασιτέχνη αστρονόμο ενώ για τον αρχάριο είναι σίγουρα πλεονασμός. Εχει εδραιωθεί η τακτική του "αγοράζω τηλεσκόπιο για να ασχοληθώ με την ερασιτεχνική αστρονομία" που είναι εσφαλμένη.

 

Το ζήτημα είναι πως, όπως λες κι εσύ, πολλοί παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους και κάνουν λάθος αγορές. Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ εκτός του ότι αυτό δε προάγει την ερασιτεχνική αστρονομία αλλά μάλλον την προσβάλει ("έδωσα ένα σωρό λεφτά και τώρα μαζεύει σκόνη"). Γι αυτό επιμένω πως πρώτα πρέπει να προηγηθεί διάβασμα και ενασχόληση και συμμετοχή σε κάποιο τοπικό σύλλογο και μετά οποιαδήποτε αγορά.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρέπει να ομολογήσω ότι αν δεν υπήρχε το astrovox να διαβάζω περίπου από τον Γενάρη και να γινω μέλος πριν ένα μήνα, μπορεί να

είχα κι έγω ένα μεγάλο τηλεσκόπιο (καταναλωτικό όν γαρ) και να μη

ξέρω τι να το κάνω.

Με τις συμβουλές μελών του site όμως αγόρασα vixen 9x63 και τρίποδα,(Στέφανε νάσαι καλά!) και ηλιακά φίλτρα και βέβαια nightwatch.

Στα ορεινά της Λευκάδας ο ουρανός είναι απιστευτος με μια ξαπλώστρα στραμένη στο Νότο κρατωντας ψηλά τους χαρτες προσπαθώ να βρίσκω αστερισμούς και να εστιάζω με τα κιάλια (πολύ δύσκολα ακόμα) που τελικά ήταν πράγματι επένδυση.

Αν ειναι δύσκολα με τα κιάλια σαν αρχάριος δεν τολμάω να σκεφτώ πως θα ήταν το τηλεσκόπιο, που μάλλον θα κουβαλάω με την καινούρια χρονιά μετά από επισκέψεις μαζί σας στον Πάρνωνα.

Οταν γυρνώντας απο ενα ταξίδι στο Σύδνεϋ και με την μεγάλη απορία γιατί εμείς δεν βλέπουμε το Σταυρο του Νότου βρέθηκα εδώ στο astrovox να ανακαλύψω όλους εσάς με την τεράστια εμπειρία και γνώση και πάντα έτοιμους να βοηθήσετε τα newbes.

Μη σας πώ για την μεγάλη χαρά που ένιωσα ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που λατρευουν να κοιτάνε τον ουρανό και διοργανώνουν αστροβραδυές σε διάφορα μέρη.

Σε όλους εμάς τους νέους λοιπόν μια συμβουλή: Δ ι ά β α σ μ α !

Σας ευχαριστώ όλους γι άυτά που γράφετε =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Γιαννη προσθετω και εγω την εμπειρια μου στην δικη σου (αγορα κυαλια+τριποδα για αρχη) και να συνφωνησω οτι ειναι η μοναδικη λυση για καποιον αρχαριο!!

 

Ειναι βεβαια δυσκολο να αντισταθεις στην απ'ευθειας αγορα τηλεσκοπιου αλλα τι να κανουμε καποια πραγματα ειναι καλο να γινονται με τη σειρα τους για να αποδιδεται και το μεγιστο της ικανοποιησης απο το χομπυ!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε bouzaras κατά τη γνώμη μου είσαι λάθος και πολύ μάλιστα!

Για να πάρεις ένα καλό ζευγάρι αστρονομικά κιάλια θες περισσότερα λεφτά από ένα τηλεσκόπιο!

Ξέρεις πόσοι έχουν ξενερώσει που πήγαν και αγόρασαν κιάλια 50-100 ευρώ και εξακολουθούν να βλέπουν το Δία σαν τελεία???

Ξέρεις πόσοι αγοράζουν κιάλια της πλάκας και βλέπουν μόνο παράσιτα εξαιτίας των απαράδεκτων οπτικών, και μετά συμπεραίνουν πως έτσι θα είναι και από ένα τηλεσκόπιο??

Στις συμβουλές δεν τόνισες πως πρέπει οπωσδήποτε ένας αρχάριος να πάει σε μια αστροπαρατήρηση ώστε να δει με τα μάτια του διάφορους τύπους στηρίξεων, τηλεσκοπίων και λοιπού εξοπλισμού!

Ποιός είναι ικανός να μιλήσει για "σωστή σειρά" αγορών?? Εγώ αγόρασα τα Celestron Skymaster 15x70 και τα έχω χρησιμοποιήσει μόνο για την έκλειψη Ηλίου στο Καστελλόριζο με φίλτρα (είχα αγοράσει 8ιντσο τηλεσκόπιο σε ισημερινή στήριξη 5 μήνες νωρίτερα!)

Αγόρασα τηλεσκόπιο KONUS πριν 9 χρόνια και δεν είχα ιδέα από ουρανό, nightwach και astrovox! Αυτή τη Σελήνη που έβλεπα εγώ με 50 και 80 μεγενθύσεις πάντως, με κιάλι δε θα την έβλεπα ποτέ!!! [-X [-X

Για αυτό θα παρακαλούσα εκφράσεις όπως "μοναδική λύση" να μην αναφέρονται έτσι απλά και "σίγουρα", ειδικά όταν κυκλοφορούν τηλεσκόπια που παίρνουν προσοφθάλμια με ευρύ πεδίο αρκετών μοιρών και όχι με απλησίαστες τιμές!

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Bouzaras έγραψε:

Το Nightwatch και οποιοδήποτε βιβλίο δε νομίζω πως βοηθούν στην αγορά τηλεσκοπίου αλλά στην γνωριμία με τα αντικείμενα του ουρανού. Και πάλι ξεφεύγει το νόημα προς το "παρατήρηση ουρανού / ερασιτεχνική αστρονομία = τηλεσκόπιο" το οποίο είναι 100% λάθος. Θα επαναλάβω πως το τηλεσκόπιο ΔΕΝ είναι απαραίτητο για τον ερασιτέχνη αστρονόμο ενώ για τον αρχάριο είναι σίγουρα πλεονασμός. Εχει εδραιωθεί η τακτική του "αγοράζω τηλεσκόπιο για να ασχοληθώ με την ερασιτεχνική αστρονομία" που είναι εσφαλμένη.

 

Εγώ πάλι με τη βοήθεια του "nightwach" ξύπνησα για τα καλά όσον αφορά τα τηλεσκόπια και η τελική απόφαση για το τι να αγοράσω ήρθε μετά από το διάβασμα του "The backyard astronomer's guide". Δε μετάνιωσα ποτέ... :-k

Το ότι το 90% αυτών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρονομία έχουν τηλεσκόπιο και το χρησιμοποιούν μάλλον δε σου λέει κάτι.. :-k

Το τηλεσκόπιο είναι το μόνο μέσον που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις ζωντανά τι βρίσκεται εκεί πάνω με αρκετή μεγέθυνση ώστε να καταλάβεις τι βλέπεις.. :-k

Υπάρχουν αρχάριοι που είδαν την πρώτη φορά με τηλεσκόπιο τη Σελήνη στις 50 μεγεθύνσεις και από τότε "δε ξανακατέβασαν κεφάλι" εσύ όμως το θεωρείς "σίγουρα πλεονασμό".. :-k

Δεν έχει εδραιωθεί τίποτε και δεν υπάρχει καμία "τακτική" την οποία "αναφέρεις". Απλά η πλειοψηφία χρειάζεται και κάνει το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζεις εσύ... :-k

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαρία Μπορεί εσύ να πήρες κάποιο ρομποτικό και το μόνο που να είχες να κάνεις να ήταν μια πολική ευθυγράμμιση. Σκέψου όμως τον αρχάριο με μηδέν γνώσεις και Δοβ. τι φρίκη θα τραβήξει μόλις καταφέρει να στήσει το "κανόνι" και θα αντιληφθεί πως δε θα δει τίποτε! Σκέψου επίσης εκείνον που δεν έχει τη διάθεση να κάτσει να ασχοληθεί και θα ήθελε απλώς να βλέπει με ένα κλικ, τι φρίκη επίσης θα περάσει με το πολύτιμό του Δοβ. που μόλις απέκτησε και πόσο θα ευχόταν να είχε πάρει κάτι άλλο π.χ. ένα καλό κιάλι ή ένα μικρό ρομποτικό με τα ίδια λεφτά! Προσωπικά θεωρώ πως η παρατήρηση του ουρανού με γυμνό μάτι έχει μία απίστευτη μαγεία και γοητεία που η χρήση τηλεσκοπίου δυστυχώς τη χαλάει.

 

Θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα!Απλά θέλω να σου τονίσω πώς το τηλεσκόπιο που πήρα και είναι μάλιστα κια το πρώτο δεν είναι ρομποτικό.Παιδεύτικα πάρα πολύ στην αρχή για να το στήσω αλλά τα κατάφερα!Αλλά θα διαφωνήσω σε ένα πράγμα το τηλεσκόπιο δεν χαλάει καθόλου την μαγεία του ουρανού μας φέρνει θα έλεγα πιο κοντά σε αυτό!!! :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Αργυρη η αληθεια ειναι οτι καλο ειναι να αποφευγονται οι απολυτες εκφρασεις και οι απολυτες λυσεις αλλα ειλικρινα ο οποιοσδηποτε αρχαριος περιηγηθει εστω και για λιγο στο φορουμ του astrovox και διαβασει τις γνωμες, εμπειριες, συμβουλες των "παλιοτερων" το συμπερασμα που αβιαστα προκυπτει ειναι:

 

"ΔΙΑΒΑΣΜΑ+ΧΑΡΤΕΣ+ΚΥΑΛΙΑ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΖΕΥΓΑΡΙ) ΓΙΑ ΑΡΧΗ"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αργύρη

 

Για να πάρεις ένα καλό ζευγάρι αστρονομικά κιάλια θες περισσότερα λεφτά από ένα τηλεσκόπιο!

 

Προφανώς διάβασες βιαστικά αυτά που έγραψα και τα παρεξήγησες εντελώς. Δεν αναφέρθηκα σε "καλό ζευγάρι αστρονομικά κιάλια" αλλά σε "ζευγάρι κιάλια". Είναι μεγάλη η διαφορά (δεκάδες ευρώ). Πως λέμε "ακριβό ποιοτικό αυτοκίνητο" και "αυτοκίνητο"; Κάπως έτσι. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από ένα ζευγάρι κιάλια από το LIDL (τσέπης, όχι τα 10*50 της bresser τα οποία επίσης έχω) τα οποία μάλιστα τα έχω στο αυτοκίνητο εδώ και χρόνια και βλέπω τη Σελήνη αρκετά ικανοποιητικά.

 

Ξέρεις πόσοι έχουν ξενερώσει που πήγαν και αγόρασαν κιάλια 50-100 ευρώ και εξακολουθούν να βλέπουν το Δία σαν τελεία???

 

Εδώ ακριβώς είναι το μπέρδεμα, αν είναι να δώσεις 100 ευρώ για ένα ζευγάρι κιάλια, γιατί να μη δώσεις άλλα τόσα να πάρεις τηλεσκόπιο; Εγώ με μόλις 80 πήρα το bresser-άκι από το LIDL και με τα προσοφθάλμια, τα μπάρλοου και τα άλλα παρελκόμενα από το μεγάλο χθες με την πανσέληνο έκανα πάρτι ενώ πήρα μάτι και τον Δία με τους χρωματισμούς του αλλά και 4 δορυφόρους. Που και με τα δικά του τα παρελκόμενα μια χαρά είναι και πάλι. Με το ίδιο ακριβώς τηλεσκόπιο (των 80 ευρώ!) ο Γιώργος Ταρσούδης πριν μερικές εβδομάδες έβγαλε τον ISS!

 

http://www.flickr.com/photos/80161946@N00/612041424/

 

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, φίλε Αργύρη.

 

Ξέρεις πόσοι αγοράζουν κιάλια της πλάκας και βλέπουν μόνο παράσιτα εξαιτίας των απαράδεκτων οπτικών, και μετά συμπεραίνουν πως έτσι θα είναι και από ένα τηλεσκόπιο??

 

Δεν έχω ιδέα και θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν μου έλεγες για να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι συμπολίτες μας που το έτος 2007 (μ.Χ.!!) πιστεύουν πως αυτό που βλέπεις με ένα τηλεσκόπιο είναι ίδιο με αυτό που βλέπεις με ένα ζευγάρι "κιάλια της πλάκας"!! Αυτό που γνωρίζω όμως είναι πως υπάρχουν κορυφαίοι ερασιτέχνες αστρονόμοι ανά την Ελλάδα (κάποιοι από αυτούς είναι και συγγραφείς βιβλίων που οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει, άλλοι πρόεδροι σε Συλλόγους κ.ο.κ.) οι οποίοι εδώ και δεκαετίες παράγουν έργο ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΜΑΤΙΑ. Ξέρουν να χειρίζονται τηλεσκόπια κι εξοπλισμό αλλά το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους έχει γίνει με απλή παρατήρηση.

 

Αυτή είναι και η παρεξήγηση που ορισμένοι διαιωνίζουν: πως αστρονομία = τηλεσκόπιο. Δηλαδή όποιος έχει τηλεσκόπιο ασχολείται ...με την αστρονομία; Σιγά μην ισχύει και το όποιος έχει Πόρσε πως ξέρει να οδηγεί!!

 

Στις συμβουλές δεν τόνισες πως πρέπει οπωσδήποτε ένας αρχάριος να πάει σε μια αστροπαρατήρηση ώστε να δει με τα μάτια του διάφορους τύπους στηρίξεων, τηλεσκοπίων και λοιπού εξοπλισμού!

 

1) Δεν είμαι ο θεός της Αστρονομίας για να τα "τονίσω" όλα σε ένα κειμενάκι γι αυτό όλοι μαζί μπορούμε να γράψουμε τις εμπειρίες μας προς βοήθεια των αρχάριων φίλων μας.

 

2) Το συγκεκριμένο όμως σαφώς και το τόνισα αλλά δυστυχώς λόγω βιασύνης ούτε αυτό το πρόσεξες. Ανέφερα τη συμμετοχή σε κάποιο Σύλλογο ως κάτι από τα πλέον απαραίτητα. Με τη συναναστροφή (live κι όχι μέσω Ιντερνετ) με έμπειρους ερασιτέχνες αστρονόμους που διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό, κάποιος που τώρα ξεκινά θα πάρει πολύ περισσότερες γνώσεις. Τουλάχιστο αυτό πιστεύω εγώ γιατί έτσι συνέβη σε μένα.

 

Ποιός είναι ικανός να μιλήσει για "σωστή σειρά" αγορών??

 

Μάλλον αυτός που έχει χάσει άσκοπα ένα σωρό λεφτά και στο τέλος έμαθε γιατί έπαθε. Ο σκοπός όμως που ξεκίνησα αυτή την ανταλλαγή απόψεων είναι ακριβώς για το αντίθετο, για να μη σπαταλά δηλαδή κάποιος άδικα τα ωραία του λεφτά χωρίς αντάλλαγμα αλλά να τα δίνει μόνο όταν θέλει και συνειδητοποιημένα. Και προσωπικά πιστεύω πως έτσι είναι καλύτερα για όλους γιατί και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είμαστε ευχαριστημένοι με τις αγορές και την πορεία μας στην αστρονομία αλλά και οι έμπορες αναλόγων ειδών βγάζουν σίγουρα πολλά περισσότερα από τους συνειδητοποιημένους πελάτες (που ξοδεύουν φοβερά κονδύλια και φέρνουν κι άλλους στο χόμπι) παρά από ασχέτους (που για μια φορά στη ζωή τους δίνουν κάποια ευρώ, το μετανοιώνουν και δε ξαναασχολούνται και στη συνέχεια αποτρέπουν κι άλλους αναφέροντας τα δικά τους λάθη ως μειονεκτήματα της ερασιτεχνικής αστρονομίας).

 

Για αυτό θα παρακαλούσα εκφράσεις όπως "μοναδική λύση" να μην αναφέρονται έτσι απλά και "σίγουρα"

 

Εφαγα όλη τη σελίδα για να βρω που ακριβώς χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση και δε το βρίσκω, μάλλον κι εδώ λάθος κάνεις.

 

Εγώ πάλι με τη βοήθεια του "nightwach" ξύπνησα για τα καλά όσον αφορά τα τηλεσκόπια και η τελική απόφαση για το τι να αγοράσω ήρθε μετά από το διάβασμα του "The backyard astronomer's guide". Δε μετάνιωσα ποτέ...

 

Χαίρομαι γι αυτό και αληθινά σου μιλάω, οι εμπειρίες σου είναι πολύτιμες να τις διαβάσει κάποιος, όπως κι άλλων φίλων. Εχε όμως υπόψη πως η Γνώση δεν είναι απλά ένα "τούβλο" που μπαίνει σε ένα "ντουβάρι" (το μυαλό μας) για να συμπληρώσει απλά ένα κενό που υπάρχει, έτσι ξερά. Η Γνώση είναι η βάση για να εξελιχθεί η αντίληψή μας και να φτάσει ο καθένας σε ένα δικό του ξεχωριστό δρόμο. Τη γνώση λοιπόν που πήρες εσύ από ένα συγκεκριμένο βιβλίο και έκανες το Α, την ίδια ακριβώς μπορεί να πήρε κάποιος άλλος και να έκανε το Β κ.ο.κ. Και το συγκεκριμένο βιβλίο σίγουρα ΔΕΝ είναι οδηγός αγοράς τηλεσκοπίων αλλά ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για όποιον θέλει να κάνει παρατήρηση του ουρανού. Και για την παρατήρηση του ουρανού, το απαραίτητο είναι μόνο η όραση, τα ματάκια μας δηλαδή.

 

Το τηλεσκόπιο είναι το μόνο μέσον που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις ζωντανά τι βρίσκεται εκεί πάνω με αρκετή μεγέθυνση ώστε να καταλάβεις τι βλέπεις..

 

Μην υπερβάλουμε τόσο πολύ. Και με τα ματάκια σου μια χαρά και "ζωντανά" βλέπεις τι συμβαίνει εκεί πάνω. Δηλαδή οι αρχαίοι που δεν είχαν τηλεσκόπια ήταν μάπες και κάποιος που πήρε ένα TRECHAGYREVOPULUS 8'' με στήριξη στο γόνατο έγινε ο Νιούτον σε ένα βράδυ;

 

Σεβαστές οι απόψεις σου, οι εμπειρίες και οι διαφωνίες σου. Αλλο όμως το "αυτό συνέβη σε μένα άρα θα συμβεί και σε όλους τους άλλους" κι άλλο το "γενική πρακτική είναι..." το οποίο προσπάθησα να γράψω πιο πάνω. Σαφώς και ο καθένας συγκρίνει γνώμες και κάνει αυτό που θέλει, απλώς προσωπικά το θεώρησα ως χρέος, όπως κάποιοι στήριξαν εμένα στα πρώτα μου βήματα, να κάνω το ίδιο κι εγώ.

 

Δε πουλάω αυθεντία γιατί δεν είμαι. Εκανα συλλογή κάποιων γνώσεων κι εμπειριών και έδωσα κάποιες κατευθύνσεις που πιστεύω πως είναι οι καταλληλότερες για την συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων ξεκινούν σήμερα το χόμπι. Σαφώς και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις (και βροντερές) αλλά προσωπικά αναφέρθηκα απλά στον κανόνα. Με μεγάλη χαρά όμως διαβάζω και την "άλλη" άποψη για να μαθαίνω τι συνέβη σε άλλους φίλους, γι αυτό και σε ευχαριστώ που τα έγραψες.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1) Και εγώ έχω κιάλια (Skymaster15x70, Bresser 10x50, και τα μικρά προ 3 μηνών από Lidl 10x30) τα οποία δε χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ. Και την προηγούμενη βδομάδα "ακούμπησα" άλλα 135 ευρώ για στιβαρό τρίποδα που μάλλον θα μπει φωτογρφική επάνω παρά κιάλια...

Και εγώ είχα τα skymaster στο αμάξι και απευθυγραμμίστηκαν - τώρα τα έχω Θεσ/κη για ευθυγράμμιση που ευτυχώς έγινε επιτυχώς... Οπότε δεν είναι και τόσο καλό να τα έχεις για καιρό στο αμάξι..

 

2) Παίρνεις μάτι τους χρωματισμούς του Δία με το Bresser ενώ εγώ με δυσκολία ξεχωρίζω τις ζώνες?? Όσον αφορά το Γιώργο, όπως και ο Ηλίας Χασιώτης (και πολλοί άλλοι) βγάζει παππάδες και με μικρής διαμέτρου τηλεσκόπια. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δε θέλουν-χρειάζονται-έχουν ένα μεγάλης διαμέτρου (τουλάχιστον ο Ηλίας..). Επίσης τι σημαίνει "ικανοποιητικά" το κρίνει ο καθένας προσωπικά.

 

3) Είναι όλοι αυτοί οι συμπολίτες που γνωρίζω στα αστροπάρτυ που συμμετέχω και κάποιοι από αυτούς ρωτάνε ακόμα και αν η Αφροδίτη είναι δορυφόρος της Σελήνης!! Είδες τι συμβαίνει το 2007 μ.Χ.??.....

 

4) Δε σημαίνει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πως όποιος έχει τήλε ασχολείται με την αστρονομία, το 90% όμως εδώ μέσα αυτό κάνει...

 

5)Ακριβώς γι'αυτό postάρω, για να μαθαίνουν οι καινούργιοι και το έχω κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως το έκαναν κάποιοι και για μένα... Ενημερωτικά πάντως ΔΕΝ ανήκω σε κανένα σύλλογο ακόμα αλλά πάω μια χαρά...

 

6) Κάνε search σε όλα τα post μου όσον αφορά την αγορά εξοπλισμού: σε όλους γράφω με bold να ΜΗ βιαστούν να αγοράσουν τίποτα αν δε κατασταλάξουν πρώτα στο τι ακριβώς τους ενδιαφέρει. Και για μένα τα κιάλια είναι ένα βοηθητικό όργανο και όχι το κύριο - προσωπική άποψη και αντίθετη από τη δικιά σου..

 

7) Σωστός είσαι εδώ, ο dmissiris το έγραψε αυτό.

 

8. Τώρα τι λες, πως το nightwach σε βοήθησε μόνο για τους αστροχάρτες του? Ένα μέρος του βιβλίου είναι οδηγός ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ των τηλεσκοπίων, είπα και πριν, τι θα πάρει ο καθένας εξαρτάται από πολλά (χρήμα, ώρες για παρατήρηση, φωτογράφιση, δυνατότητα μεταφοράς, γούστο, ευκολία με go to ή όχι και πολλά άλλα). Επίσης μη ξεχνάς πως και εμείς με τα τήλε βλέπουμε πολύ περισσότερο τον ουρανό με γυμνό μάτι και μαθαίνουμε από αστροχάρτες.

 

9) Το τι βλέπεις με τα μάτια σου, τι με κιάλια και τι με τηλεσκόπιο ας το απαντήσουν άλλοι. Το μόνο που έχω να πω είναι πως με 300 μεγενθύσεις στη Σελήνη τις προηγούμενες μέρες ένοιωθα λες και ήμου σε τροχί γύρω της και κοιτούσα από φινιστρίνι... :roll:

 

10) Κανείς μας δεν είναι αυθεντία και προς Θεού σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαμάχη σε προσωπικό επίπεδο! Εκφράζω τη γνώμη μου έτσι σε μια προσπάθεια να υπάρχουν ισοροπίες, κάτι που δε πιστεύω πως έκανες..

 

11) Και εγώ σε ευχαριστώ που γράφεις γιατί αυτοί είναι διάλογοι που πραγματικά βοηθούν τους νέους (και όχι μόνο) εδώ μέσα! :)

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άποψη μου είναι ότι ο καθένας βρισκει αυτό που του αρέσει και αυτό που του ταιριάζει στο χόμπυ που κάνει, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρέσουν τα ίδια πράγματα σε όλους μας.

 

Πιστεύω πως σε αυτό το μήκος κύματος πρέπει να κινούνται οι όποιες συμβουλές: με ποιο τρόπο δοκιμάζοντας αρκετά πράγματα χωρίς να φαληρίσουμε θα βρούμε τι είναι αυτό ή αυτά που μας αρέσουν από την αστρονομία.

 

Κατά τη γνώμη μου, οι πιο συνετές οδηγίες είναι αυτές εδώ:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1898&start=0

 

αν και πιστεύω πως θέλουν ίσως μια ανανέωση-ενημέρωση, γιατί τα πράγματα αλλάζουν με τον καιρό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αργύρη

 

Αν δεν υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα, τότε δε νομίζω πως γίνεται και σοβαρός διάλογος αλλά ούτε κανείς κερδίζει τίποτε. Αν όλοι συμφωνούσαμε στα πάντα θα είμαστε σαν αυτούς που βγαίνουν στις εκπομπές της τηλεόρασης (πρωϊνάδικα, μεσημερινά κουτσομπολιά, παράθυρα ειδήσεων κ.ο.κ.) που όλοι γνωρίζονται με το μικρό τους όνομα και αγαπιούνται παράφορα (μέχρι να κλείσουν οι κάμερες και να ξεκατινιάζονται πίσω από την πλάτη του άλλου).

 

Πάντως θα ήθελα με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι: στην περιοχή που βρίσκομαι (Θράκη) έχει σημεία με ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ουρανό, όπου με γυμνό μάτι βλέπεις πράγματα που οι περισσότεροι δε φαντάζονται. Από το σημείο που βρίσκομαι (κέντρο Κομοτηνής) βλέπω κάποιες δεκάδες μόνο αντικείμενα. Λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, βλέπω χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες φωτεινά αντικείμενα, πολύ φωτεινά και με εξαιρετικό κοντράστ που θα μπορούσα να κάθομαι για ώρες από κάτω τους. Ισως αυτό να μην είναι γνωστό στους περισσότερους και να πιστεύουν πως λέγοντας "παρατήρηση του ουρανού" εννοώ παρατήρηση του ...δικού τους ουρανού!

 

Ενας τέτοιος ουρανός είναι σα μια ωραία γυναίκα, με τα μάτια τη θαυμάζεις ολόκληρη ενώ με το τηλεσκόπιο θα μπορούσες να δεις μόνο ένα πολύ μικρό (έστω κι ενδιαφέρον) μέρος της. Γι αυτό κι εγώ προσωπικά προτιμώ το πρώτο...

 

:cheesy:

 

Κώστα

 

Πολύ έξυπνα γραμμένος ο δεκάλογος. Σε γενικές γραμμές αυτές ήταν και οι δικές μου απόψεις. Θα διαφωνήσω μόνο στο 10, γιατί εφόσον έφθασες στο σημείο 9 (να διαβάσεις, να μάθεις, να συναντηθείς με άλλους, να πας σε αστροπάρτι κ.ο.κ.) νομίζω πως το "αποφύγετε την αστροφωτογράφηση" είναι λίγο ...ταλιμπανικό (ας με συγχωρήσει ο συγγραφεύς). Εκτός κι αν το κείμενο έχει γραφτεί πριν δεκαετίες, που δεν υπήρχε ο ανάλογος εξοπλισμός οπότε δεκτόν. Σήμερα με δυο αντάπτορες και μια toucham είσαι μέσα στο παιχνίδι! Αν δώσεις κάποιες εκατοντάδες ευρώ για τηλεσκόπιο, τι είναι άλλα 100, μόνο και μόνο για να μη σου λείπει το "κερασάκι στην τούρτα";

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να πω την άποψη μου, από τη στιγμή που φτάνεις στο 9, έχεις μάθει τον ουρανό, εχεις δει τηλεσκόπια, έχεις το δικό σου εργαλείο, ξέρεις τι θέλεις να παρατηρείς δε μπορεί να πει κανείς πως είσαι στο ξεκίνημα, βγαίνεις από το στάδιο του αρχάριου και ακολουθείς το δικό σου μονοπάτι.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Θα επανέλθω στη συζήτηση, παραθέτοντας κάποιους χρήσιμους συνδέσμους σχετικά με συμβουλές πριν την αγορά τηλεσκοπίου:

 

So You Wanna Buy a Telescope...

http://www.scopereviews.com/begin.html

 

The Heretic's Guide to Choosing and Buying Your First Telescope

http://www.findascope.com

 

How to Buy (and Not Buy) a Telescope

http://www.astronomyboy.com/start/buying.shtml

 

A Guide to Choosing a Telescope

http://www.skyandtelescope.com/equipment/basics/3303926.html

 

Factors to Consider when Buying a Telescope

http://shopping.discovery.com/Telescopes--Factors-to-Consider.shtml

 

What You Need to Know Before Buying a Telescope

http://www.deepastronomy.com/what-you-need-to-know-before-buying-a-telescope.html

 

How To Buy a Telescope

http://space.about.com/od/telescopesandoptics/ht/telescopehowto.htm

 

What telescope should I buy?

http://www.cleardarksky.com/others/FAQs/how_to_buy_a_telescope.html

 

How to buy a telescope: A buyer's guide

http://www.space.com/scienceastronomy/astronomy/telescope_I.html

 

BINOCULARS & TELESCOPES

http://library.thinkquest.org/18652/telescope.html

 

How to Buy a Telescope

http://www.astro-tom.com/telescopes/buying_telescopes.htm

 

Κι ένα βιβλίο με τίτλο που προσωπικά με εκφράζει απόλυτα:

Astronomy Before the Telescope

http://www.amazon.com/Astronomy-Before-Telescope-C-Walker/dp/0312154070

 

Καλό είναι να μαθαίνουμε Αστρονομία πριν το τηλεσκόπιο λοιπόν (όπως και Χημεία πριν το μικροσκόπιο ή οδήγηση πριν το αυτοκίνητο).

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης