Jump to content

Περιμένω προτάσεις για αγορά εξοπλισμού για αστροφωτογράφηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προς το παρόν διαθέτω ένα orion optics 10 ιντζο κατοπτρικο f/4.8 πάνω σε eq6 pro. Αυτό που με ενδιαφέρει ειναι η αστροφωτογράφηση βαθέως ουρανού και λιγοτερο η πλανητικη. Επίσης υπάρχει λαπτοπ και εχουν τοποθετηθει αρκετα προγραμματα για το σκοπο αυτο phd guiding, starry night pro 5, wcs. τι μου προτείνετε να αγορασω πχ για οδηγητικο και καμερα και τι αλλο χρειαζομαί :?: ευχαριστω :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θεμα ειναι τοσο χαοτικο που ειναι λιγο δυσκολο να σου προτεινει κανεις συγκεκριμενα πραγματα. Θα σου ελεγα να κατεβασεις το CCD calculator του Wodaski , να επισκευτεις τις αστροφωτογραφιες εδω για να δεις τι κανουν οι υπολοιποι, για να παρεις ιδεες.

 

Το θεμα ειναι, τι θελεις να τραβηξεις; Τι σου επιτρεπει η περιοχη απο οπου τραβας; Με τι αναλυση arcs/pixel και ποιος συνδιασμος ΟΤΑ/καμερα θα στα δωσει; Μιας και ηδη εχεις ΟΤΑ, ποια καμερα θα σε βολευε; Τι οδηγηση να κανεις και ποσα λεπτα θα μπορεσεις να την κρατας; Τι φιλτρα/εξαρτηματα χρειαζεσαι ; κλπ κλπ Παρα πολλα για να απαντηθουν ετσι απλα απο εδω μεσα.

 

Δεν ξεκινας με το νευτωνιο να οδηγαει (πχ με μια web camera ή με μια DSI) και μια οποιαδηποτε (D)SLR (ψηφιακη ή φιλμ) μηχανη piggyback σε αυτο; Ξεκινας με 50ρι φακο, και ανεβαινεις σε μεγαλυτερους φακους, οσους ηδη εχεις; Και μετα κοιτας και κανεις

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα απο Θεσσαλονίκη

 

Δε διευκρινίζεις αν σκοπεύεις να κάνεις piggy back φωτογράφιση ή prime focus....αν κρίνω πάντως απο το ότι αναφέρεις το νευτώνειό σου ως οπτικό σύστημα, μάλλον για εστιακή πηγαίνεις, πράγμα που το θεωρώ αρκετά "απαιτητικό" για ένα τόσο γρήγορο και μεγάλο νευτώνειο, του οποίου το δυνατό σημείο δεν είναι η φωτογραφία, αλλά η παρατήρηση βαθέως ουρανού.

Θα σου πρότεινα επειδή η αστρονομική φωτογραφία είναι λίγο δύσκολο να αναλυθεί μεσα από το ιντερνετ να αγοράσεις τα ανάλογα βιβλία (πχ Astrophotography for the amateurs του David Convigton), κι εκεί πιστεύω ότι θα σου λυθούν όλες οι απορίες και για θέματα εξοπλισμού και για τεχνικές φωτογράφισης

 

Θοδωρής

--------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set +2X Barlow

------------------------------------------------------------------------------------------

Takahashi TOA-130S

Zeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτά που χρειάζεται κάποιος είναι πολύ συγκεκριμένα...

tsaousis, για φωτογράφιση θα χρειαστείς βασικά τα εξής:

 

α) ccd κάμερα

β) οδηγητικό τηλεσκόπιο, διοπτρικό (μέτριας ποιότητας)

γ) οδηγητική κάμερα (autoguider), με θύρα autoguiding

δ) δακτυλίους στήριξης/μπάρες οδηγητικού (ίσως και επιπλέον αντίβαρα)

 

αυτά είναι τα βασικά..Για βελτίωση του συστήματος στο μέλλον μπορείς να προσθέσεις

 

ε) τροχό φίλτρων (με κάποιο/α σετ φιλτρων)

στ) ηλεκτρικό εστιαστή, για βέλτιστη εστίαση.

 

Αυτό που θέλει προσοχή ειδικά στο δικό σου σύστημα είναι το ζύγισμα λόγω του μακρόστενου σωλήνα του νευτώνειου, ειδικά όσο το βάρος αυξάνεται.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που θέλω να μάθω ειναι αν όλα τα οδηγητικα τηλεσκόπια εχουν το ιδιο βάρος πανω κατω, τι αστιακο λογο πρεπει να εχει και γενικα πιο κάνει για το δικό μου συστημα {eq6/orion 10ιντζο f|4,8}. Τώρα όσον αφορα για την καμερα τι πεδιο προτεινετε να εχει.Επισης στην περιοχη που μένω {σχοινιας} δεν εχει γυρω σπιτια ουτε και φωτα και μπορω να δω προς ολες τις κατευθυνσεις. τα χρημματα που μπορώ να διαθεσω ειναι το πολυ 800 ευρω και αυτα με πολυ κοπο{ η κρεββατομουρμουρα εχει αρχισει απο τωρα}.ευχαριστω για τις απαντησεις
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ρίξε μια ματιά σε αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10502

 

Είναι πανάλφρο και θα κάνεις δουλειά. \:D/

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη, μήπως είναι λιγο μικρό αυτό για καλή οδήγηση;

Ειδικά όταν μιλάμε για φωτογράφιση σε μεσσαία-μεγάλα εστιακά μήκη..

 

tsaousis, η αλήθεια είναι ότι με 800 ευρώ ccd, οδηγητικό, autoguider και δαχτυλίδια δεν βγαίνεις..Όλα βέβαια εξαρτώνται με το τι ποιότητα εξοπλισμού θέλεις. Για οδηγητικό δεν απαιτείται πολύ καλή ποιότητα, αρκεί ο εστιαστής να είναι σταθερός και τα οπτικά ικανά να σου δείχνουν κάποια έστω φωτεινά αστέρια. Εστιακό μήκος συνήθως όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερη είναι η οδήγηση, αλλά πλέον αυτό δεν είναι τόσο απαιτητικό λόγω sub-pixel guiding. Γύρω στα 700mm δηλαδή είναι καλά.

Με 80 ευρώ μπορείς να πάρεις αυτό

 

http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=526

 

που ίσως και τα δαχτυλίδια του εφαρμόζουν στον σωλήνα σου.

 

Μετά μπορείς να πάρεις πχ αυτόν τον οικονομικό autoguider

 

http://www.northstarastronomy.gr/55FBE10C.el.aspx

 

Και να αφιερώσεις τα περισσότερα χρήματα στην αγορά ccd.

Στην θέση σου θα περίμενα να πάρω κάποια μέσης κατηγορίας γύρω στα 1000 ευρώ, για να είναι κάτι που θα μείνει για αρκετό καιρό και θα παράγει αξιόλογα αποτελέσματα.

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατι δεν κανει; 600mm ειναι, ποσο δηλαδη πρεπει να ειναι για να οδηγησει 1200mm μεσα απο σκοτεινο ουρανο; Και φανταζομαι ειναι και παναλαφρο. Και τα 800 ειναι υπερ-αρκετα νομιζω, τουλαχιστον για αρχη:

 

1) φτηνο και ελαφρυ οδηγητικο (πχ αυτο που ειπε ο Βασιλης, ή ενα Bresser-like διοπτρικο 600-800 mm) με φτηνα δακτυλιδια οδηγησης

 

2) φτηνη οδηγητική καμερα (πχ την Philips - σε σκοτεινο ουρανο θα ειναι μια χαρα - ή με +100 περιπου μια μεταχειρισμενη DSI)

 

3) Laptop με PHD/ascom/EQMOD (εδω δεν τα ξερω καλα αλλα νομιζω πρεπει να κανουν)

 

4) μια DSLR - και δεν το λεω γιατι πουλαω την δικια μου- απλα ειναι η ποιο φτηνη λυση για αξιοπρεπη αποτελεσματα στην αρχη.

 

Που να μπλεκει ο ανθρωπος απο την αρχη σε CCD, μια το κοστος, μια ο μπελας, μπορει να το μετανειωσει αργοτερα. Ενω την DSLR την κανει Piggy back, την κανει κυρια εστια, την κανει καθημερινη φωτογραφιση, και αν αργοτερα θελει κατι παραπανω τα σκαει και παει

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για autoguiding θα παρω την qhy 5 και για οδηγητικο αυτο με τα 80 ευρω απο το πλανηταριο. οσον αφορα την ccd θα κανω υπομονη για κατι καλο. ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους τους φιλους του astrovox, πραγματικα μεσα απο αυτο το φορουμ μου εχουν λυθει αμετρητες αποριες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

roryt, o φακός είναι 300mm όχι 600.

 

Εντάξει, εγώ έδωσα την καλύτερη λύση, δηλαδή ccd και όχι dslr. Δε καταλαβαίνω γιατί να πάρει κανείς dslr όταν έχει δώσει πολλά περισσότερα χρήματα σε τηλεσκόπιο και βάση. Αν θέλει κάποιος σοβαρή αστροφωτογράφιση διαλέγει ccd. Τεχνικά δηλαδή μια ccd (μαυρόασπρη) καταγράφει πολύ περισσότερη πληροφορία και με λιγότερο θόρυβο απ ότι μια dslr. Αν θες χαμηλής ποιότητας αστροφωτογραφία και μια καλή φωτογραφική για επίγεια χρήση, τότε μάλιστα. Αλλά αν θες να προχωρήσεις σοβαρά στην αστροφωτογραφία επιλέγεις ccd. Γι αυτό και πρότεινα ότι ενδύκνυται για αυτό που μας ρώτησε ο φίλος.

Είναι η ίδια αναλογία που κάποιος αγοράζει 700 ευρώ dslr, και ένας άλλος κινητό 300 ευρώ με 5mpixel κάμερα. Δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο, απλά ο καθένας επιλέγει τι του ταιριάζει καλύτερα..

IK Observing System
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

roryt, o φακός είναι 300mm όχι 600

 

εχει και διπλασιαστη, ή κατι μου διεφυγε;

 

Δε καταλαβαίνω γιατί να πάρει κανείς dslr όταν έχει δώσει πολλά περισσότερα χρήματα σε τηλεσκόπιο και βάση. Αν θέλει κάποιος σοβαρή αστροφωτογράφιση διαλέγει ccd.

 

Γιατι φίλε μου Ιφικράτη, ο φιλος μας εβαλε περιορισμο στα λεφτα. Οποτε τι να του προτεινω ; μαυροασπρη επιπεδου DSI II ή DSLR ; Εγω νομιζω η DSLR ειναι ποιο "λογικη" λυση κατω απο τετοιες συνθηκες.

 

Αλλωστε ολα αυτα ειναι φιλολογικα, ο φιλος μας εκανε την επιλογη του.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης