sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Καλησπέρα σε όλους Θά ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με κάποια αγορά. Πιστεύτε πως είναι καλύτερα για αρχή να αγοράσω κάποιο καλό προσοφθάλμιο ή κάποια φίλτρα για παρατήρηση πλανητών ή και τα δύο (και ποια θα προτείνεται συγκεκριμένα). Ή πιστεύετε πως τελικά δεν θα κάνει και μεγάλη διαφορά - έχω το Skywatcher 114/1000 EQ1 Compact (SK1141EQ1 ) - please μην μου απαντήσετε να αλλάξω τηλεσκόπιο... Ευχαριστώ ξανά όλους για τις απαντήσεις και τον χρόνο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Ναι.... δεν είναι τελείως χαζό; Στο κατω κάτω της γραφής, μόνο ςσύ ξέρεις αν μπορείς να αλλάξεις τηλεσκόπιο ή όχι. Τώρα....Προσοφθάλμιους και φίλτρα χμμμμμμμμμ Αυτό φίλε μου εξαρτάται απο το ποσό που σκοπεύεις να διαθέσεις. Με δεδομένο ότι τα ΚΑΛΑ είναι και ΑΚΡΙΒΑ, αφ ενός αλλά και ότι ο καλός εξοπλισμός θα σε ακολουθεί όσα τηλεσκόπια και να αλλάξεις, προτείνω 1 φίλτρο Moon and Skyglow της Baader, καλό φιλτράκι γενικής χρήσης, μαζεύει το πολύ φώς, καλό και για Σελήνη και πλανήτες, αλλα και σε DSO έμεινα ευχαριστημένος. 2) Ισως τον 8-24 zoom Hyperion, απο τους πολύ καλούς στην κατηγορία του 3) Ενα Ορθοσκοπικό (κατάλληλο κυρίως για πλανητική αλλα και για DSO)Νομίζω ξεκίνα απο εδώ (ήδη είσαι στα 300 ευρώ περίπου) και βλέπεις στο μέλλον. Σιγά και διστακτικά ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
aristotelis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Αυτες τις αγορες εκανα και εγω μετα την αποκτηση του dob8 και εχω μεινει πολυ ευχαριστημενος.. Μετα πηρα και ενα UHC για νεφελωματα..Συμφωνω απολυτα με τον κυριο Δημητρη.
sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις Δημήτρη, μήπως θα μπορούσες να μου προτείνεις κάτι συγκεκριμένο για τον ορθοσκοπικό, έστω σε επιλογή εταιρείας. Είμαι της φιλοσοφίας που αναφέρεις... κάτι καλό για να μείνει Το φίλτρο μπορώ να το συνδιάσω με τον ορθοσκοπικό ή ένα έχεις το ένα δεν χρειάζεται να βάζεις το άλλο; Γιάννης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 12, 2009 Το φίλτρο μπορώ να το συνδιάσω με τον ορθοσκοπικό ή ένα έχεις το ένα δεν χρειάζεται να βάζεις το άλλο;Γιάννης Απο μάρκες, για να μην πάμε στα ακριβά, καλοί είναι οι Genuine Ortho της Baader, θα τα βρείς όλα στο www.astronomy.gr Τώρα....για το δεύτερο σκέλος, πρόσεχε λίγο να το διευκρινίσουμε: Τα φίλτρα, βιδώνονται επάνω στους προσοφθάλμιους, ορθοσκοπικούς και μή. απο τη μία μερια έχουν σπείρωμα που αντιστοιχεί στο σπείρωμα της κάτω μεριάς του προσοφθαλμίου.Χωρίς προσοφθάλμιο θα βλέπεις τα ....παπούτσια σου. Οπότε, το φίλτρο το βιδωνεις σε οποιοδήπτε προσοφθάλμιο, εφόσον η συνθήκη το απαιτεί. ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 Καλησπέρα Για ορθοσκοπικό πόσα mm λέτε για αρχή; Γιάννης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2009 Για ορθοσκοπικό πόσα mm λέτε για αρχή;Γιάννης Φίλε Γιαννη α) Με δεδομένο ότι το τηλεσκόπιό σου σηκώνει μέχρι 228 μεγεθύνσεις (Διάμετρος σε χιλιοστα επι 2 = 114Χ2 = 228) καιβ) Η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου (1000 mm) δια της εστιακής απόστασης του προσοφθαλμίου σου δίνει την ανα προσοφθάλμιο δυνατή μεγέθυνση, και γ) με δεδομένο το οτι το β δεν επιτρέπαται να υπερβαίνει το α,έχουμε και λέμε: Οποιοδήποτε προσοφθάλμιο κάτω απο τα 5mm θα σου είναι άχρηστο καθώς 1000mm/ 4mm = 250 ειναι μεγαλυτερο απο το 228 όπερ ακυρον!Το 5mm είναι πολύ κοντα στο θεωρητικό σου όριο και γενικά θα το πιάνεις υπο ΙΣ (Ιδανικές Συνθήκες). Θα σου Πρότεινα απο 6mm και πάνω και όχι μόνο για τους ορθοσκοπικούς, αλλα και πάσης φύσης προσοφθάλμιο. ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2009 Δημήτρη, Σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις σου και τις πληροφορίες ΦιλικάΓιάννης
sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Δημήτρη, Θα έλεγες να αγοράσω έναν ορθοσκοπικό 6 ή 7mm, ή καλύτερα έναν 9mm που με τον Barlow x2 που έχω παίρνω και κλίμακα 4,5mm την οποία οριακά σηκώνει το τηλεσκόπιο που έχω σαν μεγένθυση; Θα πρότεινες και κάποια καλύτερη μάρκα για ορθοσκοπικό (ας είναι και πιο ακριβή ) από Baader; ThanksΓιάννης
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Όπως έχουμε πεί πολλές φορές ο κανόνας "μέγιστη μεγένθυση = 2 Χ διάμετρος σε mm" ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για νευτώνεια ιδίως αν μιλάμε για παρατήρηση πλανητών. Η μεγέθυνση που δίνει είναι υπερβολική γιά τηλεσκόπια που έχουν κεντρική παρεμπόδιση (όπως τα νευτώνεια και τα καταδιοπτρικά), με αποτέλεσμα το κοντράστ να είναι πολύ μειωμένο για παρατήρηση πλανητών.Για το τηλεσκόπιο των των 114/1000 mm τις καλύτερες πλανητικές εικόνες θα δώσει ένας ορθοσκοπικός 7 ή 6 mm. Οποιαδήποτε μεγέθυνση πάνω από 170Χ δεν θα είναι χρήσιμη για πλανήτες.Όσο για τα φίλτρα υπάρχει μιά γενικότερη παρανόηση που οφείλεται στις διαφημήσεις των εταιριών. Κανένα φίλτρο δεν προσφέρει περισσότερη λεπτομέρεια στην οπτική παραστήρηση πλανητών, απ' ό,τι η παρατήρηση χωρίς φίλτρο. Τα φίλτρα (ιδίως τα χρωματιστά) μειώνουν το συνολικό διαθέσιμο φως και συνεπώς την ικανότητα του ματιού να αντιληφθεί μικροδιαφορές σε τόνους και λεπτομέρειες. Το μόνο που θα κάνει ένα φίλτρο είναι να ανδείξει εντονότερα τις διαφορές τόνων ή χρωμάτων μεγάλων περιοχών χωρίς να προσθέσει καμία λεπτομέρεια. Αντίθετα θα δυσκολέψει την παρατήρηση μικρολεπτομερειών για το λόγο που προαναφέραμε, ιδίως με μικρά τηλεσκόπια. Αν σε κάποιον αυτά φαίνονται παράδοξα δεν έχει παρά να κάνει απλές δοκιμές με και χωρίς φίλτρα. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
sonapsi Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Είναι πάντα πολύ χρήσιμες σε αρχάριους σαν εμένα. Από μάρκα τι θα ήτσν προτιμότερο σε ορθοσκοπικούς; φιλικά Γιάννης
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19, 2009 Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Είναι πάντα πολύ χρήσιμες σε αρχάριους σαν εμένα. Από μάρκα τι θα ήτσν προτιμότερο σε ορθοσκοπικούς; φιλικά ΓιάννηςΚαλησπερα, Γιαννη για ορθοσκοπικο δες εδω http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=116656#116656 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
feynman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2009 Πως λεγεται ο προσοφθαλμιος που ειναι για επήγια παρατηρηση;Που διορθώνει το είδωλο δηλαδη. μηπως είναι αυτο;>http://www.astroshop.eu/skywatcher-amici-prism-90d-1-25-/p,1498?sid=a14ae3924a466a27bc80a425e4cc4ced#tab_bar_2_select ευχαριστώ.Γιαννης
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7, 2009 γεια σου συναδελφε. σαν κατοχος του 114/1000 και εγω για αρχη θα σου προτεινα εναν barlow 2χ. ετσι οποιο προσοφθαλμιο εχεις η εστιακη του αποσταση υποδιπλασιαζεται π.χ. 20mm προσοφθαλμιο με barlow 2x γινεται 10mm. απο φιλτρα θα προτεινα πρωτα ενα φιλτρο σεληνης που εχει μικρο κοστος καθως και φιλτρα πλανητων τα οποια επισης δεν εχουν μεγαλο κοστος. εαν θελεις καινουργιο προσοφθαλμιο πρωτα θα πρεπει ν ασκεφτεις γιατι τον θες για πλανητικη ή για βαθυ ουρανο με ευρυ πεδιο; επειδη ομως η διαμετρος του ειναι 4 ιντσες θα σου προτεινα προσοφθαλμιο για πλανητικη. εγω εχω παρει το http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1322 και εχω μεινει ευχαριστημενος. βεβαια ενα προσοφθαλμιο ζουμ θα σου ευρυνει την γκαμα με μικρο κοστος. οποτε με την σειρα θα σου προτεινα τα εξης 1. barlow 2χ2. φιλτρο σεληνης, φιλτρα πλανητων3. προσοφθαλμιο ζουμ Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
feynman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8, 2009 Πως λεγεται ο προσοφθαλμιος που ειναι για επήγια παρατηρηση;Που διορθώνει το είδωλο δηλαδη. μηπως είναι αυτο;>http://www.astroshop.eu/skywatcher-amici-prism-90d-1-25-/p,1498?sid=a14ae3924a466a27bc80a425e4cc4ced#tab_bar_2_select ευχαριστώ.Γιαννης ενταξυ μου λυθηκε η απορια με λιγο ψαξιμο.Είναι το Αmici Prism 45 μοιρών.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα