Jump to content

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΣΤΙΑΣΤΗ CRAYFORD


KOSTAKIS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκοπος της εργασιας που θα περιγραψω, ειναι η αναβαθμιση του εστιαστη στο τηλεσκοπιο μου SW EQUINOX 120.Να επισημανω, οτι δεν εχω καποιο προβλημα με τον εστιαστη αυτον, αλλα γνωριζω πως παρ’ολη την καλη λειτουργια του, η αποδοση του αδικειται , λογω ορισμενων μικρολεπτομεριων, οι οποιες ευκολα διορθωνονται.

Προκειται για εστιαστη Crayford με προσθηκη μειωτηρα για μικροεστιαση.

Στους εστιαστες αυτου του τυπου, αρκετα συχνα παρατηρηται το φαινομενο της ολισθησης , κατω απο μεγαλα σχετικα φορτια, και σε μεγαλες γωνιες υψωσης, ειδικα μετα απο μακροχρονια χρηση.

Η διαδικασια που θα περιγραψω βοηθα στην εξαλειψη της αιτιας του φαινομενου ( λογω μειωμενης τριβης), και αποτρεπει την χρηση της ευκολης εναλλακτικης (και καταστροφικης ενδεχομενως) αντιμετωπισης , με αυξηση της δυναμης επαφης των κινουμενων μερων μεσω της ρυθμιστικης βιδας του εκαστοτε εστιαστη, ανεξαρτητως κατασκευαστριας εταιριας.

Εργαλεια (για εστιαστη SW )

-Κλειδι «αλλεν» 2μμ

-Κλειδι «αλλεν» 1,5μμ

-Γρασσο σιλικονης

-Χαρτι κουζινας

-Οινοπνευμα

-Ντουκοχαρτο με κοκιδωση >800

-Επιπεδος τακος, απο σκληρο ξυλο ή μεταλο επιφανειας 10Χ3(εκ) περιπου

-Καλες συνθηκες εργασιας (ανετος παγκος/τραπεζι, καλος φωτισμος, ησυχια κλπ)

Απαιτουμενος χρονος/ατομα:

45’/ ενα ατομο

Βαθμος δυσκολιας:

Οχι τιποτα ιδιαιτερο

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στην φωτο 1 φαινεται η θεση του εστιαστη λιγο πριν την....επεμβαση.Ξεκιναμε λασκαρωντας (δεν απαιτειται πληρης εξαγωγη) την αλλενοβιδα 2μμ (Τ) , η οποια ρυθμιζει την δυναμη επαφης του αξονα με την πατουρα του σωληνα.Συνεχιζουμε λασκαρωντας προσεκτικα την αλλενοβιδα (Κ) (1,5μμ)συγκρατησης του αξονα/μικροεστιαστη , στην οποια εχουμε προσβαση απο το ανοιγμα Α(το αλλο μικροτερο ανοιγμα, δινει προσβαση σε μια αλλη ιδια βιδα, η οποια ειναι για να συγκρατει την πλατφορμα του μικροεστιαστη (Μ) σταθερα στη θεση της.Προσοχη λοιπον να μην λυσουμε λαθος βιδα.)

Αφου η βιδα (Κ) λασκαρει(δεν χρειαζεται να βγει τελειως), απελευθερωνει τον αξονα (Γ), ωστε να μπορουμε να τον τραβηξουμε εξω, ασκωντας ελξη στο αλλο «απλο» χειριστηριο (Χ).

Μετα την εξαγωγη του αξονα, ο σωληνας του εστιαστη (Σ) μπορει να αφαιρεθει , τραβωντας προς τα πισω.

(Η βαση (Β) των χειριστηριων δεν χρειαζεται να βγει, εγω την εβγαλα απλως για επιθεωρηση.Αν καποιος θελει επισης να την ελεγξει, λυνει απλως τις 4 νικελενιες αλλενοβιδες(1,5μμ).Προσοχη στις μικρες λαστιχενιες ροδελιτσες!!!!Πεφτουν ευκολα, και βρισκονται...δυσκολα)

Στη φωτο 2 φαινεται ο σωληνας (Σ) τραβηγμενος εξω.

Στη σημειο αυτο, αφου επιθεωρησουμε την πατουρα (Π) του εστιαστη, προετοιμαζομαστε για την εργασια ετοιμαζοντας το «ειδικο εργαλειο»,που δεν ειναι αλλο, απο το (βρεγμενο) ντουκοχαρτο, τυλιγμενο στον επιπεδο τακο δημιουργωντας ετσι ενα επιπεδο εργαλειο τριβης).

(καλα θα ειναι να μην διπλωσουμε το γυαλοχαρτο επανω στον τακο, γιατι ενδεχομενως να δημιουργησουμε ετσι ενα εργαλειο με επιφανεια σχετικα ελαστικη, λογω των επαλληλων φυλλων.Μια επιφανεια ντουκοχαρτου λοιπον πανω στον τακο, για σκληρη , επιπεδη επιφανεια τριβης, και ανελαστικοτητα).

Στην φωτο 3 φαινεται πως ειναι το ιδανικο εργαλειο.Μια επιφανεια ντουκοχαρτου, πανω σε ατσαλινο τακο.

Αρχιζουμε τη διαδικασια «αγριεματος» με μικρες και απαλες κινησεις, υπο γωνια 45 μοιρων ως προς τον αξονα του σωληνα.Το μυστικο σε ολη τη διαδικασια, ειναι η ομοιογενης επαφη του εργαλειου, στην επιφανεια της πατουρας.Μετα απο λιγη ωρα, τα πρωτα σημαδια ατελειων σχετικα με την βαφη και την μηχανουργικη ακριβεια του εστιαστη, ειναι εμφανη στη φωτο 4.

Στη φωτο 5, (τελικο αποτελεσμα, μετα απο 15’ περιπου) φαινονται οι πρωην ανομοιογενειες της επιφανειας της πατουρας, που ενδεχομενως καθιστουν ορισμενους εστιαστες «γκρινιαρικους».Ειναι πολυ χαρακτηρηστικη η ανομοιογενεια ως προς την αφαιρεση υλικου.Οι περιοχες που φαινονται σαν αντανακλασεις, ειναι τα τμηματα στα οποια το μεταλο βγηκε στην επιφανεια, και οπως ειναι προφανες, μονο ομοιογεννεια δεν υπαρχει.Εντυπωση μου προκαλεσε μια γραμμη(?) της οποιας την υπαρξη δεν μπορω να διακαιολογησω , και δημιουργουσε ενα ανεπαισθητο "σκαλακι", καθως επισης και μιας εντονης προεξοχης στη βαση της γραμμης (μεσα σε κυκλο στη φωτο).Επισης φαινονται καθαρα οι νεες (υπο γωνια) γραμμωσεις πανω στην επιφανεια του πρωην γυαλιστερου (και ολισθηρου) χρωματος.

Αφου θεωρησουμε οτι η επιφανεια ειναι ετοιμη, καθαριζουμε προσεκτικα τον σωληνα (μεσα και εξω) και αφου τον τοποθετησουμε ξανα στη θεση του, συναρμολογουμε/ρυθμιζουμε ξανα τον εστιαστη.

(πριν την συναρμολογηση, εγω αγριεψα και τον αξονα (Γ)με το ιδιο βρεγμενο ντουκοχαρτο, με κινησεις παραλληλες με τον αξονα, και σε βαθμο ωστε να αποκτησει μια ματ αποχρωση....οχι παραπανω)

Υπενθυμιζω....

1.Τοποθετουμε προσεκτικα τον σωληνα (Σ) μεσα στον εστιαστη (Ω)

2.πιανοντας τον αξονα απο το χειριστηριο (Χ) περναμε τον αξονα(Γ) πανω απο την πατουρα(Π), διαμεσω της βασης (Β)

3.Αφου περασει ως την τελικη θεση, σφιγγουμε την αλλενοβιδα στο ανοιγμα (Α) (1,5μμ).

4.Αρχιζουμε να σφιγγουμε την αλλενοβιδα (Τ) τοσο, ωστε ο σωληνας να αντιστεκεται στην κυλιση,(τον τραβαμε με το χερι βαζοντας δυναμη αναλογα με τον εξοπλισμο που εχουμε.Καποιος λεπτολογος, θα ζυγιζε το βαρυτερο αξεσουαρ, και θα προσπαθουσε με ενα δυναμομετρο να επιτυχει λιγο μεγαλυτερη αντισταση) ασκωντας ικανη δυναμη , και δοκιμαζοντας την αντισταση τμηματικα σε ολη τη διαδρομη του.

(φυσιολογικα ενας τετοιος εστιαστης ειναι περισσοτερο «μποσικος» οταν ειναι τελειως εξω.Αυτο δεν ειναι ανησυχητικο, και εχει να κανει με την επιφανεια εδρασης του, συναρτηση της θεσης του).

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΚΟΡΥΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΕΣΤΙΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΟΛΙΣΘΗΣΗ, ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΠΑΦΗΣ(ΣΦΙΓΓΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΒΙΔΑ (Τ).ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΡΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΤΩΝ ΡΟΥΛΕΜΑΝ, ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΑ ΡΟΥΛΕΜΑΝ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΛΗΝΑ.

Αφου βρεθηκαμε με εργαλεια, ορισμενοι ισως προχωρησουν και σε μια αλλη αναβαθμιση του εστιαστη τους.

Εχει παρατηρηθει, οτι η πολυδιαφημισμενη λειτουργια περιστροφης ολοκληρου του εστιαστη, ειναι δυσλειτουργικη και θορυβωδης.

Εδω τα πραγματα ειναι υπεραπλουστευμενα.

Ξεκιναμε απλως ξεβιδωνοντας το νικελενιο μεγαλο δακτυλιδι(Ρ) οπως φαινεται στην εικονα 6.Μετα απο αρκετες περιστροφες του, ο εστιαστης (Ω)αποσπαται απο τον σωληνα του τηλεσκοπιου.

Στη συνεχεια λασκαρουμε την αλλενοβιδα αφαλειας (Π) (2μμ), και ξεβιδωνουμε τον κυλινδρο (Ν) με το χερι(δεν απαιτειται εργαλειο, παρα την υπαρξη οπων για χρηση «κουμπασου»).Τραβαμε προσεκτικα εξω τον κυλινδρο και στη φωτο 7 παρατηρουνται τα υλικα αποσυναρμολογημενα.

Περναμε με γρασσο σιλικονης (ή απλη βαζελινη) τις δυο επιφανειες της πλαστικης ροδελας,, και γενικως απλωνουμε ενα λεπτο φιλμ γρασσου σε ολες τις επιφανειες και τα σπειρωματα ΕΚΤΟΣ(!!!) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ (Ν) ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΣΣΟΥ!

(αν απλωθει εκει το γρασσο, τοτε ο εστιαστης θα περιστρεφεται πολυ ευκολα, ακομα και αν σφιγγουμε το νικελενιο δακτυλιδι (Ρ))

Μετα την επαληψη, τοποθετουμε τη πλαστικη ροδελα στη θεση της, και βιδωνουμε τον κυλινδρο (Ν) στο κυριο σωμα του εστιαστη (Ω) προσεκτικα.Σφιγγουμε οσο μπορουμε με τα χερια.Δεν απαιτειται εργαλειο.

Στη συνεχεια, αφου τερματισει, ασφαλιζουμε τον κυλινδρο (Ν) με την αλλενοβιδα ασφαλειας (Π), και επανατοποθετουμε το σωμα του εστιαστη (Ω) πανω στο σωληνα του τηλεσκοπιου , βιδωνοντας το νικελενιο δακτυλιδι (Ρ).

Θα παρατηρησετε αμεσως, οτι τωρα, το δακτυλιδι περιστρεφεται ευκολα, χωρις αναπηδησεις και τριξιματα, ενω ο εστιαστης περιστρεφεται αθορυβα και ανετα, εως τη στιγμη που το δακτυλιδι τερματισει, οποτε και σταθεροποιειται 100%.

Μετα το δεσιμο των εξαρτηματων,ο εστιαστης μου δουλευει το ιδιο καλα, με τη διαφορα οτι πρεπει να τραβηχθει πολυ δυνατα πλεον για να ολισθησει.

Ελπιζω να βοηθησα.Καθε προσθηκη και τεχνικη προταση ευπροσδεκτη (μαλλον πολυτιμη)

 

τεχνικως....

1.ΠΟΥΘΕΝΑ δεν απαιτειται δυναμη

2.τα εργαλεια που θα χρησιμοποιησουμε πρεπει να ειναι σε αριστη κατασταση.Οι μικρες βιδες (ειδικα οι αλλενοβιδες ) χαλανε ευκολα, και ειδικα η βιδα στο ανοιγμα (Α) αν χαλασει..........αστα να πανε!!!!

3.Δουλευουμε μακρια απο το τηλεσκοπιο, για να μην πανε στο σωληνα σκονες κλπ.

4.Σκουπιζουμε καλα οτι ξεχειλιζει οσον αφορα τα λιπαντικα.Σε ενδεχομενη αυξηση θερμοκρασιας, ισως το πλεοναζον υλικο, τρεξει και λεκιασει σημεια που δεν πρεπει.

5.Ολοι οι crayford δουλευουν με τον ιδιο τροπο.

6.Οι 4 νικελενιες βιδες στη φωτο 8, ειναι απλως για να διατηρουν τη βαση (Β) σε σταθερη θεση με το σωμα του εστιαστη(Ω).Μην τις σφιξετε πολυ για κανενα λογο.Δεν βοηθουν πουθενα.Οι δυο μικροτερες αλλενοβιδες δε,(εκατερωθεν της (Τ)) βρισκονται εκει για ρυθμιση επιπεδου του αξονα.Μην τις πειραξετε, επισης δεν υπαρχει λογος.

7.Μην βγαλετε χωρις λογο τον μικροεστιαστη, και μην επιχειρησετε να τον λυσετε.Προκειται για ιδιαιτερα συνθετο (και εντυπωσιακο) μηχανισμο, που αν δεν ξερεις τη φιλοσοφια λειτουργιας του, απλως τον....καταστρεφεις.

1.jpg.aae6613665c743f26dd86e759d328d9e.jpg

2.jpg.c95759306d85e83426be8d77e30a933f.jpg

3.jpg.830c0140c8676680984bace729b65ad5.jpg

4.jpg.bb6577a1f21233c038f205846a48657f.jpg

5.jpg.3491abd5ddda45de22d0ae488fcf2922.jpg

6.jpg.8ffca4276603dc2d1050f23cce9d6d41.jpg

7.jpg.a87e8d104bb521c382383b28f7d612aa.jpg

8.jpg.83efddd2b9f897510acaa3d69011acb7.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ τον Κώστα και δημόσια για την αντίστοιχη επέμβαση που κάναμε/έκανε και στον δικό μου αντίστοιχο σωλήνα. Η διαφορά είναι τεράστια...... σαν να έχω καινούριο τηλεσκόπιο. ΑΨΟΓΟΣ Κώστα =D> =D> =D>

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...7.Μην βγαλετε χωρις λογο τον μικροεστιαστη, και μην επιχειρησετε να τον λυσετε.Προκειται για ιδιαιτερα συνθετο (και εντυπωσιακο) μηχανισμο, που αν δεν ξερεις τη φιλοσοφια λειτουργιας του, απλως τον....καταστρεφεις.

Εκτός κι αν έχει προλάβει να τον καταστρέψει εκείνος που τον συναρμολόγησε στο εργοστάσιο! :lol: Στη δική μου περίπτωση, όταν πριν από λίγους μήνες παρέλαβα ακριβώς τον ίδιο εστιαστή (αλλά με βάση για νευτώνειο οπτικό σωλήνα) η ασφάλεια του ρουλεμάν στον ντελικάτο και θαυμαστό μικρομηχανισμό είχε σφιχτεί κατά τη συναρμολόγηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμορφωθεί ο άξονας που βρίσκεται σε επαφή με τα τρία μεγάλα σφαιρίδια αλλά (δυστυχώς) και το «ποτήρι» όπου εδράζονται τα σφαιρίδια. Μετά από σκέψη επισκεύασα τον άξονα αλλά η ολοκληρωτική επισκευή του ποτηριού ήταν αδύνατη. Έτσι ο εστιαστής ξαναπήρε το δρόμο για Αγγλία και ο καλός αντιπρόσωπος μου επέστρεψε τα χρήματα μαζί με μιά συγνώμη. Όποιος έχει παρόμοιο εστιαστή πρέπει να γνωρίζει καλά τι κάνει και τι περιέχει ο μηχανισμός πριν αποφασίσει να τον ανοίξει.

 

Όμως ο συνολικός μηχανισμός με εντυπωσίασε πολύ με την έξυπνη σχεδίαση, την υψηλή ποιότητα κατασκευής των μερών του και τη δυνατότητα πολλών ρυθμίσεων με νόημα. Η ρύθμιση και η βελτίωση ακόμη κι ενός μέτριου crayford φέρνει θεαματική βελτίωση στη συμπεριφορά του, πόσο μάλλον ενός καλοσχεδιασμένου. Κι όπως όλοι ξέρουμε, στη χρήση ενός οπτικού σωλήνα δεν υπάρχει τίποτα πιό ευχάριστο από έναν εστιαστή που δουλεύει όπως πρέπει: μαλακά, ομαλά και σταθερά. Αν λοιπόν έχετε έναν εστιαστή crayford που έχει ανώμαλη αίσθηση ή κακή σταθερότητα μη διστάσετε να τον κάνετε βίδες (εκτός από το τμήμα που προαναφέραμε), να τον παρατηρήσετε και να τον κατανοήσετε και να επιφέρετε τις βελτιώσεις που χρειάζονται, είτε με προσεκτική επανασυναρμολόγηση είτε με μεγαλύτερες επεμβάσεις όπως έκανε επιτυχημένα ο Κώστας.

Κώστα ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όλα καλα αλλά τελικά μήπως η αγορά ενός moonlight ή feathertouch (που θα τον φέρει η aktistar σε λίγο) αξίζει, τα ομολογουμένως πολλά λεφτά του?

Με την προϋπόθεση βέβαια πως το τηλ. που θα τοποθετηθεί έχουμε καταλήξει πως θα παραμείνει στην κατοχή μας αρκετά χρόνια

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο συγκεκριμένος εστιαστής δεν είναι ούτε Baader ούτε Moonlite, είναι όμως William Optics. Ένα πάρα πολύ καλό κομμάτι δουλεύει τέλεια. Ένα το οποίο έχει ξεφύγει λίγο από κινέζικο QC μπορεί να δημιουργεί μικροπροβλήματα που ένα καλό δεν θα τα έχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως με μηδενικό κόστος είτε φτιάχνεις το όποιο πρόβλημα μπορεί να έχεις είτε "αναβαθμίζεις" την λειτουργία ενός πολύ καλού εστιαστή.

 

Τώρα η λύση ενός Baader (steeltrack) ή ενός Moonlite σαφώς είναι προτιμότερη από όλους αλλά..... δεν έχει μηδενικό κόστος και δεν είναι βασικός εξοπλισμός του τηλεσκοπίου..... είναι έξτρα.... :cheesy: :cheesy:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα δούμε σύντομα από κοντά και τον steeltrack :mrgreen:

Στα χαρτιά τουλάχιστον φαίνεται να είναι μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση του WO χωρις αδυναμίες. Από κάποια πρώτα σχόλια χρηστών κρίνεται αν όχι εφάμιλλος σίγουρα συγκρίσιμος με feathertouch και moonlite... αλλά θα δούμε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εστιαστης στα Synta μοιαζουν πολυ με τους WO, και μαλλον οι Synta αντεγραψαν απολυτως του WO, οσον αφορα τη σχεδιαση και φινιρισμα.Το ιδιο ισχυει και για το τηλεσκοπιο γενικοτερα.Ισως κατασκευαζονται και στο ιδιο Κινεζικο εργοστασιο, αλλα εχουν μικροδιαφορες, και σιγουρα διαφορετικο Quality control, γιατι δεν εχω ακουσει γκρινια για τους εστιαστες WO.

Παρεπιπτοντως, επειδη εχω και ενα ZS 80 ED, δεν τιθεται θεμα ταυτισης μεταξυ WO και Synta, εστω και αν αυτη η διαφοροποιηση περιοριζεται σε μικρες διαφορες.

Αναφερω το παραπανω σχολιο, για να μην νομιζει καποιος οτι αν αγοραζει

τηλεσκοπιο WO, ενδεχομενως θα αντιμετωπισει προβληματα με την εστιαση.

Επαναλαμβανω για να μην αδικησουμε τα WO....Προβληματα με ολισθαινοντες

εστιαστες, εχω ακουσει μονο για synta crayford (ισως λογω των μεγαλων πωλησεων των τηλεσκοπιων της εταιριας).

Οσο για την αξια ενος καλου εστιαστη...δεν τιθεται θεμα....πιστευω οτι αν καποιος αποφασισει ποιο θα ειναι το τελευταιο τηλεσκοπιο του

(:D εδω γελαμε), αξιζει 100% να το αναβαθμισει με εναν κορυφαιο εστιαστη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα πολύ ωραία και αναλυτική περιγραφή.

Την περασμένη εβδομάδα έλυσα τον grayford εστιαστή που έχω για το

SCT 9,25 για άλλο λόγο ( έσπασε μέσα η βίδα που βιδώνεις τα προσοφθάλμια ) και τώρα πιά έχω πάρει το κολάει.

Έχω το ίδιο πρόβλημα με το βάρος ιδίως όταν το τηλεσκόπιο είναι στο zenith και σε αυτόν και στον εστιαστή του WO 105 APO. Θα τους λύσω και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο εστιαστής του William Optics μου δουλεύει απλά τελεια και δε θα είχε λόγο καμίας επέμβασης. Αντίθετα, ο εστιαστής του Orion Optics μου έχει κάποιες μικρές ανωμαλίες στην κίνηση. Κώστα, με έβαλες σε πειρασμό να δοκιμάσω το λύσιμο!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και σιγουρα διαφορετικο Quality control, γιατι δεν εχω ακουσει γκρινια για τους εστιαστες WO........Αναφερω το παραπανω σχολιο, για να μην νομιζει καποιος οτι αν αγοραζει

τηλεσκοπιο WO, ενδεχομενως θα αντιμετωπισει προβληματα με την εστιαση.

Επαναλαμβανω για να μην αδικησουμε τα WO....Προβληματα με ολισθαινοντες

εστιαστες, εχω ακουσει μονο για synta crayford (ισως λογω των μεγαλων πωλησεων των τηλεσκοπιων της εταιριας).

Αχεμ, μια ερευνα στο φορουμ στο Yahoo της WO δεν θα συμφωνουσε και τοσο με αυτο. Ειναι (ιδιως ο 1:10) απο τα αδυναμα σημεια ΙΜΗΟ. Μην με παρεξηγειτε, GSO και WO εχω, και ακομη και αν πει κανεις οτι ο δικος μου στο 80ρι ειναι θεμα μεταχειρισμενου, εχω ακουσει/διαβασει παραπονα και απο καινουργια.

 

Παρεπιπτοντως, οι εστιαστες WO ειναι πολύ κοντα στους GSO (για αυτο και πχ το motofocus ειναι κοινο για αυτους τους δυο), και πολυ πιθανων αυτοι οι δυο να εχουν κοινο εργοστασιο, ενω η Synta απλα να αντιγραφει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόβλημα ελαφριάς ολίσθησης αντιμετώπισα κι εγώ με το WO megrez72 με crayford εστιαστή (1:10).

Το βάρος βέβαια ήταν μεγάλο (Atik + fw + 0.8 reducer). Σφίγγοντας τέρμα τη βίδα σταθεροποίησης το πρόβλημα λύθηκε αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι στη συνέχεια πολύ δύσκολη η ακριβής εστίαση καθότι αλλού εστίαζα και αλλού πήγαινε μετά το σφίξιμο, μιλάμε για υποδιαίρεση του πιξελ στο bvahtinov grabber που είναι όμως πολύ σημαντική για την φωτογράφηση.

Ίσως η λύση του Κώστα να λύνει και αυτό το πρόβλημα καθότι μετά δεν θα χρειάζεται τερματισμός στη βίδα αφού θα πιάνει πολύ πιο άνετα.

Κώστα ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση!

 

Θωμάς :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης