Jump to content

Μακρυ νευτωνιο....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο E. J. Hartung στο εξαιρετο βιβλιο "Astronomical objects for southern telescopes" γραφει (κεφαλαιο 6 Amateur observing, The instrument)

 

"As the telescope is a constant companion for use in the darkness ,it should be simple robust and efficient.Elaborate fittings and devices however pleasant to look at and indeed necessary for the exacting work of the professional astronomer, are not needed.They waste precious time, get in the way in the dark and are subject to damage.In regard to type,I choose unhesitatingly the simple Newtonian reflector of focal lenght seven to eight times the aperture,which should be as large as possible remembering that 30 cm is near the limit for convenient amateur use.Such a telescope is relatively easy to make and to keep in adjustment; it is also pleasant to use and reasonably fast for photography.In comparison the Cassegrain reflector has too many disanvantages to compensate for the merit of compactness."

 

Πολυ σωστα Mr Hartung! Εγκρινω και επαυξανω! Οχι μονο τα περι τηλεσκοπιου αλλα και την ολη φιλοσοφια σας!

Δεν ζησατε ως σημερα να δειτε την εποχη της πλαστικοποιησης-γκατζετοποιησης των τηλεσκοπιων και των ερασιτεχνων που κανουν ζαπινγκ.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα Γιώργο! :)

 

Μου θύμισες ένα άρθρο του περιοδικού Popular Mechanics, εν έτη 1954, σχετικά με το πως θα είναι ο υπολογιστής το 2004...!

 

1954-2004.jpg

 

Ο άνθρωπος συνηθίζει πάντοτε να θεωρεί την τεχνολογία που γνωρίζει ως το απόλυτο και να την κρίνει ως αυτή. Λίγοι είναι εκείνοι που βλέπουν πραγματικά μπροστά. Ο Hartung (1893 - 1979) δεν είχε μάλλον υπόψη του την "ψηφιακή εποχή" και έκρινε εξ'αυτών που γνώριζε. Κανείς δεν χάνει χρόνο με το GOTO, για παράδειγμα, αλλά πως είναι δυνατόν να γνώριζε οτι θα εμφανιζόταν κάτι τέτοιο στο μέλλον;

 

Τέτοιου είδους διαπιστώσεις, όπως και αυτή του περιοδικού, θεωρώ οτι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά, αλλιώς θα ακούγαμε ακόμη μουσική από γραμμόφωνα και στην καλύτερη, μπομπινόφωνα (τα οποία, παρεπιπτόντως είναι απόλυτα συλλεκτικά κομμάτια και ζαχαρώνω ένα ενός παππού...αχ!)

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

MARINOS, είμαι γρήγορο πιστόλι! χαχαχαχαχα

 

Ο Γιώργος έχει κάποια δίκια. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την αστρονομία, αγοράζουν ένα ETX και παίζουν με το GOTO και νομίζουν οτι πλέον είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Αλλά...

 

(α) Συμφωνώ με τον Γιώργο οτι πρέπει να φας ΠΟΛΛΕΣ νύχτες με star hopping, να μάθεις τον ουρανό, να καταλάβεις την αξία του να προσαρμόζεται το μάτι σου σ'αυτά που βλέπεις στο προσοφθάλμιο κτλ κτλ κτλ. Αν κάποιος όμως θέλει πραγματικά να ασχοληθεί σοβαρά, θα το κάνει. Αν θέλει να παίξει zapping, ας παίξει. Δεν μας τρώει από το δικό μας φαγητό για να μας πειράζει. Εκτός και αν είμαστε τόσο εγωιστές που δεν θέλουμε να αυτοαποκαλούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι όσοι παίζουν με ένα ETX. Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, δεν με νοιάζει, ο καθένας είναι ότι είναι και πιστεύει ότι πιστεύει για τον εαυτό του.

 

(β) Το γεγονός οτι υπάρχουν νεοεισελθέντες στο χώρο που δεν έχουν κάνει ποτέ star hopping με ένα dob, δεν σημαίνει οτι όλα τα SCT και όλα τα CCD και όλα τα GOTO MOUNTS και όλα τα ηλεκτρονικά-ψηφιακά καλούδια είναι για πέταμα, άχρηστα. Αντιθέτως, είμαστε τυχεροί που στην δική μας εποχή ένας ερασιτέχνης αστρονόμος μπορεί να φωτογραφίζει νεφελώματα, να εκτελεί φασματοσκοπήσεις ή να μελετά τους supernova χωρίς ούτε να έχει τελειώσει πανεπιστήμιο, ούτε να έχει πληρώσει τον προϋπολογισμό της Ελλάδος. Τα ηλεκτρονικά καλούδια δεν μετατρέπουν τον ερασιτέχνη σε επαγγελματία, απλά κάνουν το χόμπυ ακόμα πιο ενδιαφέρον.

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

-

Γειά σας ,

 

Βρίσκω τη χρήση των συστημάτων GOTO χρήσιμη για ορισμένες εφαρμογές... ex: Αφόυ βρίσκω τον Pluto με το τηλεσκόπιό μου, χρησιμοποιώ το GOTO τηλεσκόπιο του φίλου για να "ελεγχθεί" (verify) η παρατήρηση.

 

Μια από τις μεγάλες ικανοποιήσεις για τον ερασιτέχνη αστρονόμο είναι να μπορεί να βρεί τα αντικείμενα μόνος του.

 

Πολλές λέσχες αστρονομίας προσφέρουν το "Messier Certificate" στα μέλη που παρατηρουν τα 110 Messier αντικείμενα, ΧΩΡΙΣ τη χρήση των συστημάτων GOTO. Πώς αλλιώς μπορουν να μάθουν τον ουρανό;

 

Έχουν την άδεια να χρησιμοποιήσουν την "star hopping" μεθόδο και τα "Setting Circles". Αφότου έχετε ολοκληρώσει παρατηρώντας και τα 110 αντικείμενα, η αλήθεια είναι - χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία - θα έχετε μια άριστη κατανόηση του ουρανού !!

 

Ένα ευκολότερο πιστοποιητικό είναι το "διοφθαλμικό πιστοποιητικό" (Binocular Certificate) - όποιος έχει 52 των φωτεινότερων αντικειμένων.

 

Γενικά όλα αυτά τα πιστοποιητικά σχεδιάζονται για "να ενθαρρύνουν" τον ερασιτέχνη αστρονόμο, και να εμπλουτίση τη γνώση του.

 

 

Φιλικα

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Ρε παιδιά",

ασχολούμαι περίπου ένα χρόνο με την παρατήρηση και χρησιμοποιώ και τις δύο μεθόδους για να βρω τους στόχους μου.

Τις περισσότερες φορές βάζω τη στήριξη στην "πρίζα", αλλά στοχεύω χειροκίνητα και το κεντράρισμα το κάνω με τα "κουμπιά".

Άλλες πάλι, ιδίως όταν παρατηρώ απο περιοχή με φωτορύπανση ή θέλω να παρακολουθώ το αντικείμενο για να το δείξω και σε "άσχετους", κάνω ένα πρόχειρο alignment και "παίζω" έτσι.

Αλλά ακόμη προσπαθώ να καταλάβω πως θα βελτιώσει τις γνώσεις μου στην αστρονομία το να αποστηθίσω τις θέσεις μιάς 100στής και πλέον αντικειμένων. Προτιμώ να ξέρω την "ιστορία" κάθε αντικειμένου και κατά προσέγγιση τη θέση που έχει (πχ στο γαλαξία) -αν αυτή είναι για κάποιο επιστημονικό λόγο σημαντική, παρά να ξέρω να σημαδεύω με "κλειστά μάτια" το 3C273 και να το πετυχαίνω σαν πιστολέρο στην Άγρια Δύση.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαιρομαι για την "αναταραχη" που προκαλεσε το post μου αλλα θα μου επιτρεψετε να θεωρησω πως τα λεγομενα του E. J. Hartung ειναι σαν να γραφτηκαν σημερα.

Οσο για το "GOTO" λυπαμαι αλλα οποιον ξεκιναει ετσι και μενει ετσι και δεν μπορει να βρει τιποτα οταν τυχει να μεινει απο μπαταριες συγνωμη αλλα δεν τον θεωρω ερασιτεχνη αστρονομο.

Πολυ περισσοτερο καποιους με την αντιληψη σιγα μην ασχοληθω να μαθω θα τα βρει το "GOTO" (το χω ακουσει και αυτο,ευτυχως απο ελαχιστους).

Της δευτερης κατηγοριας δεν θα τους ηθελα καν στο χομπυ,για τους πρωτους υπαρχει ακομα ελπιδα :D

Η μονη εξελιξη που εχασε ο E. J. Hartung την οποια θα ταν ευτυχης πιστευω αν την ειχε δει ειναι η επανασταση των dobsonians.

Το τηλεσκοπιο του ηταν η προσωποποιηση της απλοτητας στιβαροτητας και λειτουργικοτητας.

Το κατοπτρο του αν ειναι σημερα στα χερια καποιου ερασιτεχνη θα δινει ακομα απειρες ωρες ευχαριστησης κατω απο τους υπεροχους νοτιους ουρανους.....

Οσο για τα "μακρυκανα" νευτωνια..αν ειχα τη δυνατοτητα μονιμης εγκαταστασης σιγουρα θα χα ενα 10-12" f/7-8 με ισημερινη στηριξη και μοτερ στους δυο αξονες και φυσικα χωρις GOTO.

Εκτος απο οσα ηδη αναφερει ο Hartung ενα τετοιο τηλεσκοπιο

ειναι "ευγενες" στους προσοθφαλμιους και επιπλεον εχει μικρη κεντρικη παρεμποδιση και συναγωνιζεται τα διοπτρικα αντιστοιχης διαμετρου για παρατηρηση πλανητων.

Με μονιμη πολικη ευθυγραμμιση θα μπορουσα χρησιμοποιωντας απλως κυκλους θεσεως να βρω οτι θελω (αν βαριομουν τα αστροαλματα) και επιπλεον αυτη η μεθοδος σε κανει να μαθαινεις και τις ουρανογραφικες συντεταγμενες, αστρικο χρονο και την κινηση του ουρανου εν γενει...

 

Καλα να περνατε!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

egw asxoloume me thn erasitexnikh astronomia peripou 4 xronia alla pragmatika me sobari parathrhsh enan xrono mono.

Sthn arxh eixa pei na parw ena thleskopio goto gia na mhn xanw xrono. Logw omws eleipshs xrhmatwn to kathisterisa kai xekinhsa me astroalmata pou lei kai o filos mas o giorgos gr. meta apo ena xrono tha pw oti den thelw na parw go to para mono isws dyo moterakia gia na kanw fwtografish pou me endiaferei...

Nomizw oti pragmatika o monos tropos gia na matheis ton ourano kai na aistantheis thn xara tis anakalhpsis einai ta almata. :D

akomh den exw symplhrwsei ton katalogo mersier alla kathe fora pou anakalyptw ena antikeimeno h xara einai aperigrapth kai thn epomenh fora poy thelw na paw, anagnwrizw polu pio eukola ton ourano kai to antikeimeno to blepw aisthita pio aneta...(analoga to seeing vevaia)

 

-xthes htan mia exeretikh bradya parepiptwntws- kai gia prwth fora eida ton ring nebula (m57) sthn lyra :lol: kai pragmatika kolhsa den xerw kai egw posh wra :roll:

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να ξεκινά κανείς με go to είναι πράγματι σαν να χρησιμοποιεί κομπιουτεράκι προτού να μάθει την προπαίδεια.

 

Το ιδανικό για τον ερασιτέχνη θα ήταν τα τηλεσκόπια να διέθεταν μεγάλους και ευανάγνωστους κύκλους σκόπευσης. Δυστυχώς όμως οι κατασκευαστές σκέφτονται αλλιώς.

 

Αντίθετα με το go-to η ψηφιακή φωτογράφηση είναι κάτι στο οποίο πιστεύω ότι ο ερασιτέχνης αξίζει να ενδώσει κάποια στιγμή ...

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σε όλους (και όλες)

 

Πρώτα απ' όλα, να δηλώσω οτι συμφωνώ με την αξία του star hoping και των setting cicles. ΔΕΝ ανήκω σ'αυτούς που ξεκίνησαν με GOTO τηλεσκόπιο... έχω δύο μωρά τηλεσκόπια και κανένα από τα δύο ΔΕΝ έχει ΚΑΝ μοτέρ...

 

ΟΜΩΣ...

 

Ποια είναι η διαφορά του ερασιτέχνη με τον επαγγελματία? (όχι μόνο του αστρονόμου, αλλά γενικά) ?

 

Η διαφορά είναι οτι ο επαγγελματίας μπορεί να του αρέσει ή όχι αυτό που κάνει, αλλά έχει σίγουρα οικονομικό όφελος από αυτό, άρα λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με κανόνες. Αντίθετα, ο ερασιτέχνης όχι μόνο δεν πληρώνεται, αλλά αντίθετα πληρώνει ο ίδιος για να μπορεί να ασχολείται με αυτό που του αρέσει και είναι απόλυτα ελεύθερος να ασχοληθεί με τον τρόπο που θέλει.

 

Εγώ ανάμεσα σε άλλα, επέλεξα και ολοκλήρωσα και έναν κύκλο μαθημάτων Κοσμολογίας (open university / lancashire uk) επειδή έτσι είναι η δική μου οπτική επί του θέματος. Όσο όμως και αν θεωρώ οτι θα έπρεπε κάποιος που ασχολείται με την αστρονομία ερασιτεχνικά να γνωρίζει καλά τον ουρανό (και να έχει βασικές γνώσεις Κοσμολογίας επίσης), ταυτόχρονα αντιλαμβάνομαι οτι αυτό είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ και όχι κανόνας. Διότι ο κάθε ερασιτέχνης πληρώνει χρήματα από το υστέρημά του και επιλέγει να τα ξοδέψει με τον τρόπο που τον ευχαριστεί περισσότερο. Αν "απαγόρευα" σε κάποιον να παίζει με το GOTO θα μετέτρεπα τον εαυτό μου από ερασιτέχνη αστρονόμο σε φασίστα. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Και δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει το δικαίωμα σε κάποιον που ασχολείται με την αστρονομία ερασιτεχνικά και χρησιμοποιεί το GOTO να λέει πως είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, γιατί είναι, όσο και αν ενοχλεί κάποιους από εμάς. Δεν υπάρχει νόμος ψηφισμένος στα Ηνωμένα Έθνη που να του απαγορεύει την χρήση του όρου (και αν υπήρχε, θα ήταν επίσης φασιστικός). Δεν πρέπει να συγχέουμε την φάση του επαγγελματία μ'αυτή του ερασιτέχνη. Ο επαγγελματίας είναι αναγκασμένος να ακολουθεί κανόνες, ο ερασιτέχνης όχι.

 

Εγώ ήμουν ερασιτέχνης προγραμματιστής και επαγγελματίας γραφίστας/λιθογράφος στο παρελθόν και εδώ και δύο χρόνια άλλαξα πορεία και τώρα είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής και ερασιτέχνης γραφίστας. LOL. Η διαφορά είναι μεγάλη. Ως ερασιτέχνης μπορούσα να εφαρμόζω όποια μέθοδο ήθελα για την ολοκλήρωση ενός project, ενώ τώρα είμαι υποχρεωμένος να ακολουθώ κανόνες.

 

Είναι πάρα πολύ άσχημο να ενοχλεί ο ένας άνθρωπος τον άλλον. Και δυστυχώς το κάνουμε πολύ, μα πολύ συχνά. Σνομπάρουμε κάποιον επειδή δεν γνωρίζει 110 αντικείμενα Messier? Ήμαρτον! Αν εμείς αρεσκόμαστε στο να αποστηθίζουμε τον ουρανό, είναι ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή έτσι μας αρέσει να εξασκούμε το χόμπυ μας και όχι επειδή υπάρχει κάποιος κανόνας που μας υποχρεώνει να το κάνουμε.

 

Η ύπαρξη κανόνων σχετικά με το πως θα εφαρμόζει κανείς το χόμπυ του είναι απλά και ξεκάθαρα προσπάθεια ΕΠΙΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ της δικής μας άποψης στους άλλους. Οι κανόνες που θέτει κάποιος προσπαθούν να επιβάλλουν τον τρόπο που ο άλλος άνθρωπος θα βρίσκει την ευχαρίστηση σ'αυτό που κάνει... Ας θέσουμε λοιπόν κανόνες σχετικά με το πως πρέπει να βρίσκουμε ευχαρίστηση με το σεξ. Όποιος έχει ερωτική επαφή με τον σύντροφό του κάπως διαφορετικά από αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό, θα του απαγορεύουμε να λέει οτι κάνει έρωτα (ή ακόμα καλύτερα να του απαγορεύουμε να το κάνει, όπως κάνουν λ.χ. οι ομοφοβικοί).

 

Ε, συγνώμη, εγώ δεν είμαι ιεραπόστολος! Και όποιος θέλει να κρατάει την ιεραποστολική σημαία, ας αναλογιστεί αν έχει δικαίωμα να βαφτίζει τους ερασιτέχνες αστρονόμους που χρησιμοποιούν GOTO ως ινδιάνους για να τους επιβάλλεται... Εγώ δεν έχω τέτοια οπτική, θεωρώ πως όλοι όσοι βρίσκουν ευχαρίστηση με τα ουράνια σώματα και την παρατήρησή τους είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι, ανεξάρτητα με το πόσα γνωρίζουν και τι μεθόδους εφαρμόζουν.

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηνα και αλλοι φιλοι,

 

Στο συγκεκριμενο θεμα, εγω ειναι εντελως αδιαφορος. Αν η "Κουτση Μαρια" μπορει να απολαυσει τον εναστρο ουρανο καλυτερα με τη χρηση GOTO επειδη της επιτρεπει να βρει τα διαφορα αντικειμενα, δικαιωμα της!

 

Αντιθετα, αν η ξαδελφη της Κουτση Μαριας δεν επιθυμει τη χρηση GOTO επειδη της αρεσει το κυνηγι εν μερη, και παλη δικαιωμα της.

 

Να μην ξεχναμε οτι ειναι πολυ ευκολο ενας αρχαριος να παρατησει τα παντα επειδη δεν μπορει να βρει διαφορα αντικειμενα και γι'αυτο το λογο ισως αξιζει (για μερικους) η υπαρξη του GOTO.

 

Για παραδειγμα, ενας ειναι περισσοτερο η λιγοτερο οδηγος αν το ΙΧ ειναι αυτοματο εναντι με ταχυτητες; Ισως τι εχει πραγματικη σημασια ειναι οτι καποιος ασχολειται με το χομπυ ... το πως και που και ποτε και γιατι και και και εχουν πολυ λιγη (λιγοτερη) σημασια.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι που και εσύ, Aristarchus, έχεις τέτοια οπτική επί του ζητήματος. Είναι απόλυτα αναφαίρετο δικαίωμα της "Κουτσής Μαρίας" να την "βρίσκει" όπως "γουστάρει".

 

Πολύ εισαγωγικό έπεσε...

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μα φυσικα και μπορει καθενας να την βρισκει οπως γουσταρει, αλλα αν πχ στην ερωτηση: Μπορεις να μου δειξεις τον Βεγα; απανταει μισο να βαλω το goto να τον δειξει διοτι δεν ξερω ποιος ειναι ε συγνωμη δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος.

Δικαιωμα του να αποκαλει εαυτον ερασιτεχνη αστρονομο η ο,τι αλλο θελει αυτο ομως δεν σημαινει πως ειναι κι ολας!!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δικαιωμα του να αποκαλει εαυτον ερασιτεχνη αστρονομο η ο,τι αλλο θελει αυτο ομως δεν σημαινει πως ειναι κι ολας!!!

 

Καλά τα λες Γιώργο, όμως πες μου, ποιος είναι αυτός που έχει την εξουσία να καθορίζει αν όντως είναι ερασιτέχνης αστρονόμος αυτός που αναφέρεις... και ακόμα περισσότερο, ποιος δίνει την εξουσία σ'αυτόν που την επιβάλλει? Έχεις μια ταμπέλα που γράφει "ερασιτέχνης αστρονόμος" η οποία κάτι σημαίνει για σένα και την εφαρμόζεις στους άλλους. Οι άλλοι όμως έχουν και εκείνοι την δική τους ταμπέλα!

 

Ας κρατήσει ο καθένας την ταμπέλα που έχει στο κεφάλι του, για τον εαυτό του. Έτσι θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Αν δεν ξέρει κάποιος τον vega και αποκαλεί τον εαυτό του ερασιτέχνη αστρονόμο, ΔΕΝ μειώνει ούτε παρεμποδίζει την δική σου ή την δική μου ερασιτεχνική ασχολία με την αστρονομία, συνεπώς δεν πρέπει να μας απασχολεί (αντιθέτως βοηθά να πέφτουν οι τιμές και επωφελούμαστε ΚΑΙ εμείς από αυτό).

 

Η λογική του "αυτός δεν είναι κι όλας!!!" έρχεται από μια απόπειρα σύγκρισης εσένα λ.χ. που γνωρίζεις πολλά με κάποιον με δεν ξέρει καν τον vega. Υπάρχει κάποιος αγώνας δρόμου εδώ που εγώ αγνοώ? Πρέπει να αποδείξω εγώ οτι είμαι καλύτερος από κάποιον άλλον? Ασχολούμαστε με το χόμπυ μας επειδή ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΧΟΜΠΥ ΜΑΣ ή ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ? Τα παιδιά που έφτιαξαν το astrovox, το έκαναν επειδή αγαπάνε την αστρονομία ή επειδή εδώ μέσα θα μπορούν να το παίζουν θεοί? Μάλλον το πρώτο, αλλιώς δεν θα είχε τάση λ.χ. ο Aristarchus να βοηθάει και να απαντάει σε απορίες, γιατί δεν θα ήθελε κανέναν να βελτιωθεί και να τον ξεπεράσει σε γνώσεις και ικανότητες. Δεν ισχύει αυτό όμως... η αγάπη είναι μέσα μας και παραμένει εκεί, δεν βγαίνει έξω για να πατάει τις γνώσεις ή την αξία των άλλων!

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο,

 

Αν δεν μπορει να βρει τον Βεγα, αυτο ειναι ενδειξη οτι δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος; Δηλαδη αν ο ανθρωπος μια ζωη ασχολειται με τη σεληνη και τιποτα αλλο, δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος επειδη δεν γνωριζει που ειναι ο Βεγα; ΟΛΟΙ οι ερασιτεχνες αστρονομοι ΠΡΕΠΕΙ να γνωριζουν που ειναι ο Βεγα και να μπορουν να τον βρουν χωρις GOTO;

 

Μια απο τις πολλες ομορφιες της αστρονομιας ειναι οτι υπαρχουν 1002 γευσεις και για ολα τα γουστα. Τωρα αν καποιος ασχολειται με την παρατηρηση σφαιροτων σμηνων με κυαλια και τιποτα αλλο, δικαιωματα του ... αν καποιος αλλος ασχολειται μονο με τη σεληνη και δεν εχει ιδεα τι και που ειναι ο Βεγα, παλι δικαιωματα του ...

 

Διαφωνω με τον ποιο εντονο τροπο με το υπονοουμενο οτι ερασιτεχνης αστρονομος και "ουρανογραφος" ειναι το ιδιο και οτι τιποτα αλλο ισχυει!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια χαρά φίλοι(ες),

 

Πιστεύω πως με το να συζητάμε τι είναι ή δεν είναι ερασιτέχνης αστρονόμος ούτε ωφελεί σε κάτι, ούτε άκρη θα βγάλουμε. Θυμηθείτε παλιές συζητήσεις για το αν οι stargazers είναι ή δεν είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι που δεν είχαν βγάλει πουθενά...

 

Τώρα να πούμε την αλήθεια είναι δύσκολο είναι δύσκολο να θέσουμε ένα "πλαφόν" γνώσεων για το ποιος είναι ή όχι. Δηλαδή αυτός που έμαθε από τον παππού του να βρίσκει την Αρκτο, τον Ωρίωνα και την Κασσιόπη είναι ενώ ο άλλος που παρατηρεί με goto deep sky αλλά δεν ξέρει κατά που πέφτει ο Κάστορας δεν είναι. Μου άρεσε το επιχείρημα για την "κουτση Μαρία" και την (επίσης κουτσή?) ξαδέρφης της...

 

Από την άλλη όποιος βρίσκει μόνος του ότι παρατηρεί (και αυτό το λέω με βάση την προσωπική μου οπτική φυσικά) αισθάνεται μια μεγάλη ευχαρίστηση και μαθαίνει πολύ περισσότερα.

 

Στην τελική ότι κάνουμε το κάνουμε επειδή γουστάρουμε και αυτό αρκεί...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποικιλία των τρόπων με τους οποίους μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την αστρονομική παρατήρηση - αυτό δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει κανείς προτού ξεκινήσει - αλλά το τι συμβουλές θα πρέπει να δώσει σε κάποιον αρχάριο ο πεπειραμένος παρατηρητής.

 

Εκείνος που ξεκινάει έχει συχνά την εντύπωση ότι θα είναι σε θέση να δεί 50.000 χρωματιστά αντικείμενα επειδή τόσα διαθέτει η μνήμη του go-to....

Έχει την εντύπωση ότι το GPS εγγυάται την άψογη στόχευση και παρακολούθηση (!) των άστρων, έχει την εντύπωση ότι η δυνατότητα να συνδεθεί το τηλεσκόπιο με τον υπολογιστή σημαίνει ότι θα μπορεί να του δίνει άμεσα φωτογραφίες γαλαξιών και νεφελωμάτων...

 

Οι περισσότεροι από όσους ξεκινάνε με τέτοιες εντυπώσεις τα χάνουν τελείως όταν για κάποιο από τους γνωστούς λόγους το δεύτερο άστρο της ευθυγράμμισης που υποδεικνύει το go-to συμβαίνει να βρίσκεται πίσω από ένα τοίχο...

 

Επομένως Ναι ! θεωρώ ότι η ερασιτεχνική αστρονομία διαθέτει εκ' των πραγμάτων μια παιδαγωγική διάσταση και πως θα ήταν λάθος να αγοράσει κανείς τηλεσκόπιο αν δεν έχει διάθεση για λίγη μελέτη, και χωρίς να ακούσει με προσοχή κάποιους έμπειρους ερασιτέχνες....Αλλιώς το πιο πιθανό είναι πως δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς είναι αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί και κινδυνεύει να απογοητευτεί εντελώς.

 

Να λοιπόν που έγκειται η ευθύνη των πιο έμπειρων. Πως θα χαρακτηρίζατε έναν δάσκαλο στο δημοτικό που θα έδινε τον εξής ορισμό του πολλαπλασιασμού: "πατάμε τον πρώτο αριθμό στο κομπιουτεράκι, μετά τον δεύτερο, μετά το Χ και ό,τι δείξει η οθόνη λέγεται 'αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού του πρώτου αριθμού με τον δεύτερο'. " ;

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αktistar, σαφέστατα, αν κάποιος έμπειρος ερασιτέχνης αστρονόμος ερωτηθεί από κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το χόμπυ, θα πρέπει να απαντήσει ορθά. Δεν το αρνείται αυτό κανείς.

 

Το θέμα της συζήτησης είναι (από εκεί ξεκίνησε και όσο αφορά εμένα και τον Γιώργο ξεκίνησε από το thread για το RCX400) :

 

Είναι σωστό κάποιος να απορρίπτει κάποιον άλλο, επειδή ο δεύτερος βρίσκει ευχαρίστηση διαφορετικά από τον πρώτο? Ε?

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δηλαδή αυτός που έμαθε από τον παππού του να βρίσκει την Αρκτο, τον Ωρίωνα και την Κασσιόπη είναι ενώ ο άλλος που παρατηρεί με goto deep sky αλλά δεν ξέρει κατά που πέφτει ο Κάστορας δεν είναι.

 

Ο πρωτος δεν ξερω αν ειναι αλλα εχει τις βασεις να γινει ο δευτερος σιγουρα δεν ειναι και τον θεωρω επιεικως απαραδεκτο.

 

Αν δεν μπορει να βρει τον Βεγα, αυτο ειναι ενδειξη οτι δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος; Δηλαδη αν ο ανθρωπος μια ζωη ασχολειται με τη σεληνη και τιποτα αλλο, δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος επειδη δεν γνωριζει που ειναι ο Βεγα; ΟΛΟΙ οι ερασιτεχνες αστρονομοι ΠΡΕΠΕΙ να γνωριζουν που ειναι ο Βεγα και να μπορουν να τον βρουν χωρις GOTO

 

Μα φυσικα και δεν ειναι Αντωνη!Και φυσικα ειναι αδιανοητο να μην ξερει καποιος που ειναι ο Βεγας η η Μεγαλη Αρκτος και να θελει να αποκαλειται ερασιτεχνης αστρονομος!

Κοντολογης ερασιτεχνης αστρονονος σημαινει γνωριζω τα βασικα του ουρανου... η εστω ειμαι σε διαδικασια να τα μαθω.

Κατα τα αλλα θεωρω τα επιχειρηματα του κ. Γιαννη πολυ ευστοχα και με καλυπτουν πληρως!

 

ΥΓ1 να δω αυτοι που δεν ξερουν πως θα βρουν τα αστρα ευθυγραμμισης αν παρουν κανενα ETX-70 :P

Το οποιο παρεπιπτοντως τα περισσοτερα τα εχει με τα αραβικα τους ονοματα αντε να βρεις σε ποιον αστερισμο ειναι το καθενα.......

ΥΓ2 για να επανελθω επειδη πολυ παρεκλιναμε, ο Hartung με εβαλε σε σκεψεις σκεφτομαι σοβαρα ενα τουλαχιστον 8", f/7-f/8 νευτωνιο σε ισημερινη στηριξη.. ερωτηση προς τον κ Γιαννη: η Celestron ADM ειναι αρκετα στιβαρη για τετοιο τηλεσκοπιο;Θελω να μπορω να βγαζω και και αστροφωτογραφιες με φιλμ (μακρες εκθεσεις) οχι μονο οπτικη παρατηρηση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ο δευτερος σιγουρα δεν ειναι και τον θεωρω επιεικως απαραδεκτο

 

OK. Αλλάζω άποψη, αναιρώ ΟΛΑ όσα είπα, είχα άδικο.

 

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!!

- όσοι αυτοαποκαλούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι και δεν ξέρουν τον vega.

- όσοι αυτοαποκαλούνται εραστές και δεν εφαρμόζουν μονάχα την ιεραποστολική στάση.

- όσοι αυτοαποκαλούνται μάγειρες και συνδυάζουν το γλυκό με το ξυνό

- όσοι βάζουν κιμά στα γεμιστά

- όσοι έχουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτος στο αμάξι τους

- όσοι καλλιεργούν ορχιδέες και δεν έχουν ούτε μία bulbophyllum

- όσοι δεν ψηφίζουν το κόμμα που ψηφίζουμε εμείς

- όσοι δεν έχουν ίδιο χρώμα δέρματος με μας

- όσοι δεν έχουν ίδια θρησκεία με μας (που είμαστε οι εκλεκτοί του θεού)

 

στα ανωτέρω προσθέτουμε μία ακόμη δόση υπεροψίας και έχουμε την ανθρώπινη κοινωνία που όλοι ονειρευόμαστε!

 

Μηνάς

 

ΥΓ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ. Τελικά πολύ μ'αρέσει να διαφωνώ μαζί σου. Αν μη τι άλλο, ανάβουμε τα αίματα στο forum και ανεβάζουμε την forumθέαση στα ύψη!! Να'σαι καλά, εύχομαι κάποια στιγμή να σε γνωρίσω από κοντά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

έχω ήδη εκφράσει τις απόψεις μου παλαιότερα γι' αυτά τα θέματα αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να τις διατυπώσω ακόμη μιά φορά:

 

1) Είναι απόλυτο δικαίωμα του καθένα μας να παρατηρεί με ό,τι εξοπλισμό επιθυμεί και να διαλέγει το στύλ παρατήρησης που τον ευχαριστεί, χωρίς να ανησυχεί για τις ταμπέλες που μπορεί κάποιος να του φορέσει. Ο ουρανός ανήκει ολόκληρος στον καθέναν μας για παρατήρηση.

 

2) Είναι ευγενές το να βοηθά κανείς τους «νεοφώτιστους» στη σωστή επιλογή εξοπλισμού. Η σωστή επιλογή εξοπλισμού όμως εξαρτάται και από την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του παρατηρητή. Εγώ για παράδειγμα, εκτός από τον έναστρο ουρανό, έχω μεγάλη αγάπη για τα οπτικά ακριβείας και τα μαστορέματα, άρα μου ταιριάζει μιά χαρά ένα νευτώνιο ακριβείας που δεν σταματάω να το βελτιώνω με κάθε τρόπο. Άλλοι όμως, εκτός από τον έναστρο ουρανό, έχουν μεγάλη αγάπη για την ψηφιακή τεχνολογία και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά και είναι απόλαυση γι΄αυτούς να τα συνδιάσουν αποκτώντας ένα εξελιγμένο τηλεσκόπιο. Απόλυτα σεβαστό.

 

3) Είναι δεδομένο ότι μαθαίνει κανείς τον ουρανό καλύτερα χωρίς το go-to και ότι με το star-hopping έχει την επιπλέον ευχαρίστηση να περνά από όμορφους ενδιάμεσους σταθμούς πρίν φτάσει στον προορισμό του. Άν όμως κάποιος, αφού πληροφορηθεί σφαιρικά (και ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήσει κάποια τηλεσκόπια σε αστροβραδιές), επιλέξει συνειδητά ένα go-to, τότε δεν έχει νόημα «να του βάλω τις φωνές». Στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει μόνος του την αγορά του και να αποφασίσει πιθανώς αν θα ήθελε ένα ακόμη πιό εξελιγμένο ηλεκτρονικά τηλεσκόπιο ή ένα «απλό» dobsonian.

 

4)Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία μου αισθάνομαι ότι η απλότητα στον εξοπλισμό ταιριάζει με τη γαλήνη και τη περιβάλλον του έναστρου ουρανού, αλλά και μπορεί να διευκολύνει στο κρύο και στο σκοτάδι. Δεν θα διστάσω όμως να αποκτήσω ένα go-to αν αισθανθώ ότι θα μου προσφέρει κάτι σημαντικό.

 

5) Η ποιότητα των οπτικών και των μηχανικών/ηλεκτρονικών μερών του τηλεσκοπίου (ή των κιαλιών) είναι πιό σημαντική για την ικανοποίηση του παρατηρητή απ΄ό,τι ο τύπος του τηλεσκοπίου (τηρουμένων των αναλογιών). Αναγκαζόμαστε όμως λόγω χρημάτων να το «ξεχνάμε». Συχνά διαβάζουμε εδώ «παιδιά, από Δευτέρα κιάλια μόνο με 19,90 € στο Careffour!», όμως πώς θα αντιδρούσαμε στην είδηση «παιδιά, από Δευτέρα αυτοκίνητο μόνο με 1.500€ στο Praktiker»; Ας μήν αγοράζουμε παιχνίδια όταν αυτό που αληθινά θέλουμε είναι οπτικά όργανα ικανά για αστρονομική (ερασιτεχνική) χρήση. Η ποιότητα πάντα αποζημιώνει.

 

Προσυπογράφω λοιπόν τις αρχικές απόψεις του Μηνά και τις κατοπινές που τονίζουν την ελευθερία επιλογής και την ελευθερία από πιθανές ταμπέλες, με την υποσημείωση όμως ότι η ελευθερία ενισχύεται με τη γνώση και την πληροφόρηση πριν την επιλογή, αλλά και με την αμερόληπτη βοήθεια από τους πιο έμπειρους.

 

Φιλικά, Στέφανος

 

------

Όσο έγραφα τα παραπάνω δεν είχα δει τα τελευταία 3-4 post. Χαίρομαι που αρκετοί σκεφτόμαστε έτσι (πολύ εύστοχος ο Γιάννης), αλλά Μηνά νομίζω ότι ο Γιώργος (που επιμένει να φωνάζει!) απλά αντιπαθεί πολύ τα go-to αλλά όχι τους go-tάδες (συγνώμη για τον όρο :D ).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι που αρκετοί σκεφτόμαστε έτσι, αλλά Μηνά νομίζω ότι ο Γιώργος (που επιμένει να φωνάζει!) απλά αντιπαθεί πολύ τα go-to αλλά όχι τους go-tάδες

 

Το φαντάζομαι... Αυτό που κατανοώ για τον Γιώργο είναι οτι αγαπάει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ την Αστρονομία, που δεν δέχεται τον τυπά που δεν ξέρει τον vega. Νομίζω πως η αγάπη του είναι αυτή που τον σπρώχνει στις μηδενιστικές του απόψεις. Δυστυχώς γι' αυτόν, σε καθαρά φιλοσοφικό επίπεδο, οι σχετικιστές έχουν καλύτερα επιχειρήματα γιατί, αναγκαστικά, είναι πιο διαλλακτικοί ROFL

 

και γω τόσο καιρό είμαι περήφανος που τα μαγειρεύω έτσι....

Marinos, την πάτησες. Εγώ ευτυχώς έχω και μια bulbophyllum οπότε δεν κινδυνεύω να γίνω παρίας του συστήματος... χαχα... πάντως, πως τα αντέχεις τα γεμιστά με τον κιμά; χαχαχα

 

Μηνάς aka WannaBeGoΤας ROFL

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ. Τελικά πολύ μ'αρέσει να διαφωνώ μαζί σου. Αν μη τι άλλο, ανάβουμε τα αίματα στο forum και ανεβάζουμε την forumθέαση στα ύψη!! Να'σαι καλά, εύχομαι κάποια στιγμή να σε γνωρίσω από κοντά!

Δεν ειναι και η πρωτη φορα που εγω διαφωνω (εντονα) με τον Γιωργο αλλα προσοχη με το "εύχομαι κάποια στιγμή να σε γνωρίσω από κοντά!" επειδη δεν θα βγει η δουλεια μετα στον Παρνωνα/Κιθαιρωνα κα. και παρολο που ημασταν στον δρομο για ωρες ωστε να φθασουμε στον προορισμο μας. Ισως καλυτερα μακρια και αγαπημενοι. :lol:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης