Jump to content

Μακρυ νευτωνιο....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προσυπογράφω λοιπόν τις αρχικές απόψεις του Μηνά και τις κατοπινές που τονίζουν την ελευθερία επιλογής και την ελευθερία από πιθανές ταμπέλες, με την υποσημείωση όμως ότι η ελευθερία ενισχύεται με τη γνώση και την πληροφόρηση πριν την επιλογή, αλλά και με την αμερόληπτη βοήθεια από τους πιο έμπειρους.

 

Στέφανε,

 

ανάμεσα σε άλλες τρέλες με τις οποίες ασχολούμαι, είναι και η καλλιέργεια ορχιδεοειδών. Είμαι μάλιστα moderator στο http://www.ukorchidforum.com Εκεί συναντά κανείς ένα σωρό κόσμο που αγοράζουν από τα LIDL κτλ ορχιδέες της οικογένειας Phalaenopsis (η πιο συνηθισμένη και εύκολη στην καλλιέργεια). Κάποιοι από αυτούς διψούν να μάθουν, να ασχοληθούν και με πιο δύσκολα είδη κτλ κτλ. Κάποιοι απλά θέλουν να μάθουν ένα "κόλπο" που να εφαρμόζεται γιατί η Phal τους έριξε τα λουλούδια της. Ο καθένας πάει την ενασχόλησή του μέχρι το σημείο που τον ευχαριστεί. Δεν υπάρχει πιο δυνατό όπλο από την γνώση και χαίρομαι γιατί ΚΑΙ στο astrovox υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν όποιον διψάει να μάθει...

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν δεν μπορει να βρει τον Βεγα, αυτο ειναι ενδειξη οτι δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος; Δηλαδη αν ο ανθρωπος μια ζωη ασχολειται με τη σεληνη και τιποτα αλλο, δεν ειναι ερασιτεχνης αστρονομος επειδη δεν γνωριζει που ειναι ο Βεγα; ΟΛΟΙ οι ερασιτεχνες αστρονομοι ΠΡΕΠΕΙ να γνωριζουν που ειναι ο Βεγα και να μπορουν να τον βρουν χωρις GOTO

 

Μα φυσικα και δεν ειναι Αντωνη!Και φυσικα ειναι αδιανοητο να μην ξερει καποιος που ειναι ο Βεγας η η Μεγαλη Αρκτος και να θελει να αποκαλειται ερασιτεχνης αστρονομος!

Απλα συμφωνουμε να διαφωνουμε?! Το χομπυ της αστρονομιας ειναι τοσο τεραστιο που υπαρχουν πολλα βασικα δεδομενα για να γνωριζει ενας ερασιτεχνης και με τον τροπο που περιγραφεις.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ. Με το καποιος να ειναι ανθρωπινη βαση δεδομενων, δεν τον κανει (ερασιτεχνη) αστρονομο. Το γεγονος οτι η "Κουτση Μαρια" θα αφησει πισω οικογενεια την Παρασκευη για ενα τετραωρο ταξιδι προς τον Παρνωνα ωστε να απολαυσει τον εναστρο ουρανο (μονης της η με παρεα και με GOTO η μη) και οτι θα το κανει και τον επομενο μηνα (η το επιτρεπει ο καιρος η οχι) ειναι αρκετο για μενα.

 

Οπως περιγραφει και ο Μηνας, το θεμα εχει να κανει με την απασχοληση πλην $$$$$$ και ασχετα αν ξερει πεντε-δεκα "βασικες" λεπτομερειες η οχι. Και να μην τις ξερει, με λιγη υπομονη θα τις μαθει απο μονη της. Η γνωση ισως ξεχωριζει πιο πολυ τους ερασιτεχνες απο τους επαγγελματιες αντι ερασιτεχνες και τους εντελως ασχετους πολιτες.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

nomizw oti den xreiazetai oute yperopsia oute sarkasmos kai sigoura oxi eirwnia otan kapoios exei mia diaforetikh apopsh.

Prepei na yparxei sebasmos kai anoixto mualo gia na akousoume thn diaforetikh apopsh poy pithanon na mas bohthisei na mporesoume na beltiwthoume san astronomoi erasitexnes.

O katheenas mporei na apokalei ton eauto ws thelei.

H alhtheia einai oti sto parelthon eixa kai egw mesa se allo kyklo (oreibatiko) na lew oti oloi pernoun mia mpota kai ena sakidio kai ginikane oreibates xwris kamia paidia kai giauto skotwnontai sta bouna.

Omws edw ta pragmata einai ligo diaforetika, giati kanenas den skwtonetai ean dhlwsei erasitexnhs astronomos kai to poly poly na ginei rezili ean kapoios ton rwthsei pou einai o vega kai den gnwrizei.

Alwste re paidia edw sthn ellada einai gnwsto oti oti dhlwseis eisai.

to pws thn briskei o kathenas einai prwsopiko. alloi theloun bathos kai gnwsh se auto pou kanoun kai alloi mia epifaneia kai grhgorada (mwro mou ela na sou deiksw ta steria to brady :wink: :lol: ).

Den mporoume na krinoume ton allon apo to ean xreisimopiei go to h oxi

Omws den pauei na einai swsto to exoume gnwsi se bathos kai nomiw oti auto prosferei akomh perisoteri euxaristish.

prwsopikh panta h gnwmh.

Nikos

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα

θα τολμήσω να εκφράσω τη γνώμη μου παρότι αρχάριος στο χώρο, μόλις 6-7 μήνες ασχολούμαι με την παρατήρηση.

Προσωπικά θεωρώ αδύνατο να κάνεις παρατήρηση έστω και με στήριξη goto αν δεν ξέρεις τους βασικούς ουράνιους δείκτες και όχι μόνο.Για παράδειγμα στην αυτοματοποιημένη στήριξη CG5 πριν ξεκινήσεις να κάνεις παρατήρηση πρέπει να προσανατολίσεις τον άξονα της στήριξης ώστε να βλέπει τον πολικό αστέρα και στη συνέχεια κάνεις την διαδικασία της ευθυγράμμισης τριών αστέρων, αν δεν ξέρεις αρκετούς αστέρες, τη θέση τους εννοώ στον ουράνιο θόλο, και μάλιστα με την ξενική τους ονομασία είναι αδύνατο να πραγματοποιήσεις την παραπάνω διαδικασία.

Επίσης αφού πραγματοποιηθεί η ευθυγράμμιση και είσαι έτοιμος για παρατήρηση πρέπει κατά προσέγγιση να ξέρεις που βρίσκεται το αντικείμενο που θες να δεις γιατί απλά ενδέχεται να μην βρίσκεται σε βολική θέση για παρατήρηση. Μέχρι τώρα στις καμιά εικοσαριά παρατηρήσεις που έχω κάνει, και τα μόνα που έχω παρατηρήσει είναι κάποια από τα αντικείμενα Messier πέρα από την παρατήρηση του Δία και του Κρόνου, μου είναι αδιανόητο να πατάω απλά τα κουμπιά χωρίς να ξέρω που θα με οδηγήσει η στήριξη. Ο κόκκινος αστρονομικός φακός και οι "στοιχειώδεις" αστροχάρτες του nightwatch και του monthly sky guide μου είναι απαραίτητοι σε κάθε παρατήρηση που θα κάνω.Ούτως ή άλλως από τη στιγμή που θα ανυψώσεις το βλέμμα στον ουρανό θα σου δημιουργηθεί η περιέργεια για το ποιο είναι το ένα ή το άλλο άστρο, μέχρι πριν από κάποιους μήνες αναγνώριζα μόνο τα οπίσθια της μεγάλης άρκτου και τώρα έχω μάθει ένα σωρό αστερισμούς και αστέρες και το διασκεδάζω.

Επιπλέον η CG5 μου δίνει τη δυνατότητα να τη δουλέψω και χειροκίνητα πράγμα που συνηθίζω, προχθές κατάφερα να βρω τα Μ3,Μ53 και Μ64 χωρίς τη χρήση του goto και μου προξένησε αφάνταστη ικανοποίηση :lol:

Η προσωπική μου άποψη από τη μικρή εμπειρία που έχω είναι ότι είναι αδύνατο να κάνεις παρατήρηση έστω και με αυτοποιημένη στήριξη χωρίς να αναγκασθείς να μάθεις ένα σωρό πράγματα για τον ουρανό, χωρίς δηλαδή να έχεις αποκτήσει αρκετή εμπειρία στην παρατήρηση με γυμνό μάτι.

 

Υ.Γ. Κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ στην παρατήρηση με το τηλεσκόπιο είναι το red dot finder, ο κλασικός ερευνητής αν και 9χ50 με δυσκόλευε αρκετά , αν και υποθέτω ότι ο συνδυασμός και των δύο είναι ιδανικός.

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σε όλους

 

η χρυσή τομη στην "κόντρα" μεταξύ star-hopping vs go-to βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ξεκινά κάποιος την αστρική παρατήρηση.

Πιστεύω πως και οι star-hoppers και οι go-tαδες έχουν ξεκινήσει ερασιτεχνικά την αστρονομία πολύ πιο πριν και φυσικά όλοι θα ξέρουν τη Μεγάλη Αρκτο ή τον Βεγα έστω και στοιχειωδώς. Η συνέχεια στην ενασχόλησή τους θα καθορίσει τις ανάγκες τους για εξοπλισμό και παρατήρηση.

Όσοι έχουν πάρει έστω και το etx70 χωρίς ούτε να ξέρουν τα λαμπρότερα αστέρια ευθυγράμμισης (ελληνικά ή αραβικά) τότε σίγουρα θα τα μάθουν και για την ευθυγράμμιση και από ενδιαφέρον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα ενδιαφερθούν να μάθουν και για κάθε αντικείμενο που βλέπουν μέσα από αυτό το όργανο αλλιώς θα αισθανθούν οτι δεν κάνουν τίποτα. Έτσι θα ξεκινήσουν και τα αστροάλματα και το κυνήγι ακόμη περισσοτέρων θεαμάτων, θα δημιουργήσουν ανάγκες για καλύτερο εξοπλισμό, είτε ρομποτικό είτε όχι, θα "σκανάρουν" μία τον ουρανό, θα ξεκινήσουν απο την αρχή πάλι με πιο αυξημένες απαιτήσεις, θα μπούν στην αστροφωτογραφία, θα...., θα.... .Σίγουρα ήταν από πριν ερασιτέχνες αστρονόμοι ακόμα και με τα 1χ7 που διέθεταν μόλις ξεκίνησαν. :wink:

Όσοι πάλι έχουν πάρει το etx70 μόνο από περιέργεια (αναφέρομαί συνέχεια σ'αυτό διότι είναι το μόνο go-to όργανο που το βρήκαμε πάρα πολύ φθηνά και μπορούσε να το πάρει και η "κουτσή Μαρία" :lol: ), είτε νομίζοντας οτι θα δουν πλουσιόχρωμα φαντστικά νεφελώματα, είτε εξωγηίνους στον Αρη, είτε την κουτσή Μαρία να ξεντύνεται απέναντι :lol: τότε αυτούς ούτε goto τους "γλιτώνει" ούτε 12" dob ούτε RC-400. Αυτοί ήταν περαστικοί και ούτε οι ίδιοι θα αποκαλέσουν ποτέ τον εαυτό τους ερασιτέχνη αστρονόμο. Κρίμα το τηλεσκόπιο και ασ είναι και μικρό.

 

Να είστε καλά

 

 

ΥΓ: Η κουτσή Μαρία θα

έρθει στον Πάρνωνα βρε παιδιά;

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπεροχο ... 10' !!!

 

Η κουτση Μαρια θα ειναι στον Παρνωνα με τη ξαδελφη της (η μια εχει GOTO και η αλλη δεν εχει). :lol:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

- όσοι αυτοαποκαλούνται ερασιτέχνες αστρονόμοι και δεν ξέρουν τον vega.

Αυτοι ναι στην πυρα και γρηγορα χαχαχα

Για τις υπολοιπες κατηγοριες φιλε Μηνα δεν με απασχολει :D

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

-

Παιδιά, είπαμε ότι υπάρχει κάποια θέση για τα Goto. Το χρησιμοποιώ επίσης στην περίπτωση.

 

Ένα από τα μέλη στη λέσχη αστρονομίας μας (είναι τώρα 68 ετών) έχει παρατηρήσει το βαθύ ουρανό, πλανήτες, διπλά αστέρια για περισσότερο από 50 έτη, Έχει κάνει τα λεπτομερή σκίτσα των σημαντικότερων πλανητών και πολλών βαθιών αντικειμένων ουρανού.

Μπορώ να σας πω είναι ένας από τους πιό πεπειραμένους παρατηρητές που έχω μιλήσει. Σήμερα τα μάτια του δεν είναι ικανά να δουν ακόμη mag 5 αστέρια και αποφάσισε να πάρει "τηλεσκόπιο goto 10".

Μέσα σε μερικές ώρες μπορεί να παρατηρήσει πολλά από τα αγαπημένα του αντικείμενά.

 

Εντούτοις όπως ο φίλος HEAL δήλωσε:

" Από την άλλη όποιος βρίσκει μόνος του ότι παρατηρεί ... αισθάνεται μια μεγάλη ευχαρίστηση και μαθαίνει πολύ περισσότερα."

 

Αυτό είναι το μήνυμα που προσπάθησα να μεταβιβάσω στην προηγούμενη ανταλλαγή (post) μου - το όποιο είναι επίσης το μήνυμα όλες οι λέσχες αστρονομίας στον κόσμο έχουν μεταβιβάσει για δεκαετίες.

Κατά συνέπεια ο λόγος για τα Messier + Binocular πιστοποιητικά.

 

Αυτό μπορεί επίσης εν μέρει να απαντήσει στην ερώτηση από μερικούς φίλους του φόρουμ "τι είναι ερασιτέχνης αστρονόμος "?

Προφανώς κάποιος που έχει συμπληρώσει το Messier πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί στην κατηγορία "προηγμένος ερασιτέχνης αστρονόμος".

 

Υπάρχουν ορισμένα (steps) μέτρα που ΠΡΕΠΕΙ να λάβουμε για να γίνουμε καλοί παρατηρητές, ένας (Στον κατάλογο) του οποίου είναι να μπορείς να βρείς αντικείμενα χωρίς την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συσκευών.

 

Θα τελειώσω με αυτήν την ενδιαφέρουσα ιστορία:

Σε ένα σημαντικό Star Party (υπήρξαν πάνω από 400 τηλεσκόπια) θελήσαμε να δούμε το κεντρικό αστέρι του M57. Αρχίσαμε με τα μικρότερα τηλεσκόπια, έπειτα τα 12 ",15",16 ",18" 20" ... μέχρι τα 32" + 36 ".

Όταν πλησιάσαμε τον ιδιοκτήτη του 20" τον ρωτήσαμε εάν θα μας έδειχνε με το τηλεσκόπιό του το" Ring Nebula" - "Θα σας το έδειχνα αλλά το Goto μου δεν λειτουργεί κατάλληλα" - αυτό ήταν η απάντησή του... μας επέτρεψε να κινήσομε το τηλεσκόπιο με το χέρι ( Lyra ήταν σχεδόν επάνο από το κεφάλι του) και κάναμε την παρατήρηση.

 

Φανταστείτε, ένα τέτοιο όμορφο τηλεσκόπιο να εξαρτάται από το Goto??

 

Φιλικα.

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να τονίσω προς τον υπεύθυνο της "αναταραχής", giorgosgr, ότι καθόλου δεν με απασχολεί το αν είμαι ή δεν είμαι ερασιτέχνης αστρονόμος.

Έχοντας την πεποίθηση ότι όσοι ασχολούνται κατά οποιοδήποτε τρόπο με την Αστρονομία είναι ανοιχτόμυαλοι και σεμνοί, θα σε προτρέψω (ώς εξαίρεση αυτής της πεποίθησης) giorgosgr , να βοηθάς και μόνο να βοηθάς, όσο και όταν μπορείς με τις λίγες ή πολλές γνώσεις σου και όχι να προκαλείς αντιπαραθέσεις και να χαρακτηρίζεις. Οι βασικές γνώσεις που ενδεχομένως κατέχεις ή αυτές που επιδιώκεις να αποκτήσεις είναι εντελώς άχρηστες, α) αν δεν τις μεταδώσεις σωστά μέσα στο forum, β) αν δεν αναθεωρήσεις τις υπεροπτικές και απόλυτες "θεωρίες" σου για τον "ιδανικό" ερασιτέχνη αστρονόμο. Έχε υποψη επίσης ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να διδαχθείς "απλά" και "αυτονόητα" πράγματα από ανθρώπους που δεν περιμένεις... ή με άλλα λόγια ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να ξέρει πολύ περισσότερα από εσένα.

Καθόλου κακό βέβαια, γιατί όπως προαναφέρθηκε αλλά και υπονοήθηκε από άλλους φίλους πρωτύτερα, εδώ βρισκόμαστε για να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

Για την χρησιμότητα των GOTO έχουν ήδη γράψει άλλοι φίλοι. Ο καθένας κάνει ότι τον ευχαριστεί δηλαδή...

Κατά την γνώμη μου, τα GOTO συντελούν στην ώθηση της Αστρονομίας γενικότερα.

Τώρα αν σε κάποιους αρέσει να τρωνε με τα χέρια όπως οι μακρινοί μας πρόγονοι ή με κουταλομαχαιροπήρουνα όπως οι μετέπειτα "πολιτισμένοι" άνθρωποι , δικαίωμα για όλους τους να φάνε όπως θέλουν.

"Give me a place to stand and I will move the Earth"

Archimedes

 

http://www.geocities.com/pasbartz/pascal

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα ήθελα να τονίσω προς τον υπεύθυνο της "αναταραχής", giorgosgr, ότι καθόλου δεν με απασχολεί το αν είμαι ή δεν είμαι ερασιτέχνης αστρονόμος.

 

Αφου αναφερεσαι προσωπικα σου απαντω στον ιδιο τονο:

Ουτε και εμενα με απασχολει το τι εισαι η τι δεν εισαι.

 

Έχε υποψη επίσης ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να διδαχθείς "απλά" και "αυτονόητα" πράγματα από ανθρώπους που δεν περιμένεις... ή με άλλα λόγια ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να ξέρει πολύ περισσότερα από εσένα.

 

Μα σαφως, και απο εσενα επισης!

 

γιατί όπως προαναφέρθηκε αλλά και υπονοήθηκε από άλλους φίλους πρωτύτερα, εδώ βρισκόμαστε για να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

 

Ποιος ειπε οχι;

Ποιον χρηστη χαρακτηρισα; για να ξερω.

Ποτε αναφερθηκα σε "ιδανικο" ερασιτεχνη;

Οσο για τις προτροπες και τις νουθεσιες κρατησε τες σε παρακαλω για τον εαυτον σου....

 

Αυτα δεν προκειται να συνεχισω να σου απαντω σεβομαι τους υπολοιπους.

 

ΥΓ φροντισα να σου απαντησω οσο πιο ευγενικα γινεται

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν ορισμένα (steps) μέτρα που ΠΡΕΠΕΙ να λάβουμε για να γίνουμε καλοί παρατηρητές, ένας (Στον κατάλογο) του οποίου είναι να μπορείς να βρείς αντικείμενα χωρίς την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συσκευών

 

Συμφωνω απολυτως φιλε NGC4565.

 

Απορια σχετικα με την ενδιαφερουσα ιστορια που παραθετεις,μηπως θυμασαι ποιο ηταν το μικροτερο τηλεσκοπιο με το οποιο καταφερατε να δειτε τον κεντρικο αστερα του Μ57;

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

-

Γειά σου ,

 

Ναι το θυμάμαι καλά.

 

Δεν μπορούσαμε να δούμε με "άμεσο όραμα" (direct vision) το κεντρικό αστέρι (14.2 mag) έως που χρησιμοποιήσαμε 18"τηλεσκόπιο.

 

Αρχίσαμε να παίρνουμε μια αναλαμπή του αστεριού με τα 16" τηλεσκόπια χρησιμοποιώντας "averted vision" και υψηλή ενίσχυση - γύρω τα 400x.

 

Με τα 20 "τηλεσκόπια που δοκιμάσαμε οι απόψεις ήταν φανταστικές.

 

Με τα 25 "+ 32" τηλεσκόπια χρειαστήκατε "γυαλιά ηλίου" ... :lol:

 

Φιλικα.

 

-

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

 

"Imagination is more important than Knowledge"

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τα 25 "+ 32" τηλεσκόπια χρειαστήκατε "γυαλιά ηλίου" ...

 

ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ :D :D :D

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο εύχομαι να κερδίσεις το λαχείο και να αγοράσεις ένα 30" dob !! (ειλικρινά).

 

Χωρίς τηλεσκόπιο τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί κανείς να αυτοαποκαλείται ερασιτέχνης αστρονόμος, διότι δεν μπορεί να δει το κεντρικό άστρο του M57.

 

Η ομορφιά της επιβολής της υποκειμενικότητας είναι οτι δεν υπάρχει όριο!!

 

Μηνάς

 

ΥΓ Όποιος βάζει κιμά στα γεμιστά θα τον περνάω Ιερά Εξέταση. Αν ξέρει 100 Messier αντικείμενα θα τον καίω με βενζίνη, αλλιώς θα τον καίω με το γκαζάκι που φτιάχνω τον ελληνικό... χεχε

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι όμως,

ο Γιώργος έχει δεί το κεντρικό αστέρι στο Μ57 πέρυσι το καλοκαίρι από τον Πάρνωνα! Το επιβεβαιώνω.

Πέρα από τις ίντσες (που πρέπει να είναι τουλάχιστον 14-15 περίπου) και τις ιδανικές συνθήκες παρατήρησης, το μυστικό για να δεί κανείς το κεντρικό του Μ57 είναι η πολύ υψηλή μεγέθυνση, της τάξης των 700 τουλάχιστον.

Πρόσφατα προσπάθησα με μεγέθυνση 330 αλλά το seeing δεν ήταν καλό και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Οταν αργότερα δοκίμασα με άκρως εξωπραγματική μεγέθυνση (πάνω από 1500) πιό πολύ για πλάκα, το πεδίο είχε γίνει τόσο απελπιστικά στενό που δεν μπορούσα να καν βρώ το Μ57 (ντροπηηηή...).

Φέτος το καλοκαίρι είμαι αποφασισμένος να το δώ, επιλέγοντας κατάλληλα το συνδυασμό προσοφθάλμιου/barlow.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα να πω την εμπειρία μου όταν το προηγούμενο καλοκαίρι βρέθηκα στον Πάρνωνα και η τύχη μου ( καλή πιστεύω ) μ'έριξε να στήσω το ταπεινό μου ΕΤΧ125 δίπλα στο χειροποίητο DOB του giorgosgr.

Οταν έφθασα, την ώρα της απογευματινής σιέστας, βρήκα το Γιώργο μαζί με τον Heal και άλλα παιδιά από Πάτρα και Καλαμάτα. Μετά τις συστάσεις και την αναφορά στα ψευδώνυμα αυτού του forum, ο Γιώργος με τα άλλα παιδιά συνέχισαν τη συζήτησή τους πάνω στα θέματα της επερχόμενης παρατήρησης.Εγώ , ο άσχετος, παρακολουθούσα τη συζήτηση χωρίς κανένας από τα παιδιά να πει το παραμικρό ούτε για το ότι πιθανώς να θεωρούσα τον εαυτό μου ερασιτέχνη αστρονόμο ούτε για το ότι ήρθα στο βουνό με το πλαστικό μου παιχνιδάκι. Σε λίγο έστησα το ΕΤΧ δίπλα στο Dob του Γιώργου χωρίς να το ξέρω! Τώρα ξέρω ότι θα το γνωρίζω από το ροζ, αν θυμάμαι καλά, κάλυμμα που του βάζει!Δεν μπορώ να πω ότι άφησε ασχολίαστο το ΕΤΧ. Παραπονέθηκε επίσης για το θόρυβο του slewing.Ομως όλη τη νύχτα υπήρξε πολύ καλός δάσκαλος, υπομονετικός και πάντα με το καλαμπούρι. Με φώναζε συνεχώς για να καθήσω να δω τον ή τους γαλαξίες που είχε διαχωρίσει. Στη συνέχεια, πολύ αργά πια, τον άκουγα απο το αντίσκηνό μου να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά σε θέματα μεταβλητων αστέρων.

Θέλω να πω με τα παραπάνω ότι ίσως η ένταση του forum να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Ναι. Η αλήθεια είναι ότι ανάβοντας τα αίματα αποκτά η συγκεκριμένη ενότητα περισσότερους αναγνώστες αλλά προσωπικά , και με τα 54 μου χρόνια, θα ήθελα να παρακαλέσω και να συμβουλέψω να πέσουν λίγο οι τόνοι. Μια συνάντηση στον Πάρνωνα νομίζω ότι θα ηρεμίσει τα πράγματα και δεν υπάρχει φόβος για το αντίθετο φίλε Aristarchus. Κάτω από τη Θεϊκή ομπρέλλα του ουρανού, τη νύχτα εκείνη δεν νομίζω ότι θα μείνει διάθεση για διαχωρισμό εριφίων και προβάτων, ερασιτεχνών αστρονόμων πραγματικών ή κατά δήλωση και γεμιστών με ή χωρίς κιμά! Και μια και το έφερε η κουβέντα ωραία θα ήταν τα γεμιστά στο "γήπεδο" του Πάρνωνα.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα ξέρω ότι θα το γνωρίζω από το ροζ, αν θυμάμαι καλά, κάλυμμα που του βάζει!Δεν μπορώ να πω ότι άφησε ασχολίαστο το ΕΤΧ.

 

Φιλε Νικο,

φετος το dob μου εχει λευκα με πρασινο πουα καλυματα,διοτι δεν βρηκα ροζ σκουφους μπανιου για καπακια. :D

 

Καλα να περνας και ελπιζω και φετος να τα ξαναπουμε κατω απο τον εναστρο ουρανο του Παρνωνα!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη αλλά σαν νέος στην παρέα ίσως έχω παρερμηνεύσει κάτι.

Δεν υποτίθεται ότι είναι προτιμότερη μια μικρή μεγέθυνση για να μπορέσεις να διακρίνεις ένα αμυδρό αστέρι

από μια μεγάλη πχ 400X;

(ελπίζω να παραμένω ερασιτέχνης και να μην πετάξετε με την απορία αυτή από το forum :lol: )

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Λευτερη,

Κανεις δεν σε πεταει απο κανενα forum :-)

Σχετικα με την ερωτηση σου.

Με τις μικρες μεγεθυνσεις το πεδιο ειναι αρκετα φωτεινο και δεν βλεπεις αμυδρα αστρα.

Με τις μεγαλυτερες το πεδιο γινεται σκοτεινοτερο (αλλα και μικροτερο) και διακρινεις πιο αμυδρα αστρα τα οποια ως σημεια δεν επηρεαζονται απο τον διασκορπισμο του φωτος τους σε μεγαλυτερη επιφανεια(οπως πχ ενα νεφελωμα).

Με τις πολυ μεγαλες ειδικα αν η κατασταση της ατμοσφαιρας (seeing) δεν ειναι καλη, τα ειδωλα των αστρων δεν ειναι σημεια (για την ακριβεια δεν ειναι μικροι δισκοι περιθλασης), αλλα σαν αναβραζοντα μπαλακια,αποτελεσμα το φως τους διασκορπιζεται και δεν βλεπεις τοσο αμυδρα αστρα οσο με καλη σταθερη ατμοσφαιρα.

 

Καλα να περνας!

 

ΥΓ καλα κανεις και ρωτας,αλλα προτιμοτερο να ανοιξεις αλλο thread

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ καλα κανεις και ρωτας,αλλα προτιμοτερο να ανοιξεις αλλο thread

Σωστός. Αλλά φαντάζομαι οτι είδε εδώ μέσα αναβρασμό και σου λέει, εδώ θα με προσέξουν και θα με βοηθήσουν...

 

Γιώργο, μία ερώτηση-απορία. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος (για να πληροί τους όρους σου) πρέπει να είναι και μάστορας με τα κατσαβίδια για να "πασπατεύει" τα χειροποίητα ή μη dobsonians;

 

Αν κάποιος "μαστορεύει" ένα goto τηλεσκόπιο, ήτοι γράφει κώδικα χειρισμού για την σειριακή θύρα ενός pc;

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε Μηνα,

δεν ισχυριστηκα ποτε πως δεν ειναι ερασιτεχνης αυτος που εχει goto.

Απλως απορριπτω αυτον που αγνοει τα παντα για τον ουρανο και βασιζεται αποκλειστικα σε ηλεκτρονικα υποβοηθηματα και οταν αυτα ειναι εκτος λειτουργιας χανει τον μπουσουλα.

Εξ αλλου αρκετες φορες αμα εχω λιγο χρονο παρατηρησης κανω ζαπινγκ με το ETX-70.Το οποιο τελικως δεν το πουλαω το εταξα στην ανηψια μου :D

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ. Τα γραπτα του Γιωργου εχουν ιδιαιτερη σημασια στη παρατηρηση διπλων αστερων οπου (1) η αποσταση μεταξυ προτευον και δευτερευον ειναι ασφυκτικη μικρη και (2) το μεγεθος μεταξυ προτευον και δευτερευον ειναι τετοια ωστε ο προτευον να "πλημμυριζει" τον δευτερον αστερα. Για παραδειγμα, δεν διαχωριζουμε διπλους αστερες με 75x αλλα ειναι εφικτο με 300x (το εχω παθει εγω πολλες φορες με το C14).

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντωνη,

πολυ χρησιμο σε τετοιες περιπτωσεις ειναι ενα εξαγωνικο διαφραγμα απο μαυρο χαρτονι.Τα λαμπρα αστρα παρουσιαζουν ακτινες περιθλασης (spikes) περιστρεφοντας το διαφραγμα τοποθετεις τον αμυδρο συνοδο του διπλου αναμεσα σε δυο ακτινες και ειναι ευκολοτερα ορατος.Το χω δοκιμασει με το C8 μου.

Επισης καμμια φορα αν υπαρχει χρωματικη διαφορα (πχ Ανταρης) ενα φιλτρο που κοβει το χρωμα του πρωτευοντα βοηθαει.

Στον Ανταρη επισης βοηθαει πολυ να τον δεις ως διπλο η παρατηρηση ενω δεν εχει νυχτωσει καλα ακομα.Στο μπλε φοντο διακρινεται ευκολοτερα ο συνοδος του.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιωργο,

 

Οι πιο ομορφοι διπλοι αστερες ειναι οντως αυτοι με χρωματα διαφορετικα μεταξυ πρωτευον και δευτερευον. Ισως το πιο σπουδαιο και γνωστο παραδειγμα ειναι .... :wink:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Guest
Αυτή η συζήτηση είναι κλειστή σε νέες απαντήσεις.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης