supernovus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Προσπάθησα μου να βρω το μέγιστο νότιο πλάτος που μπορεί να βρίσκεται ένας αστερισμός για να είναι ορατός (έστω και κοντά στον ορίζοντα) για εμάς του βορείου ημισφαιρίου. Το αντίστοιχο βέβαια θα ίσχυε και για κάποιον του νοτίου ημισφαιρίου για αστερισμούς του βορείου.Σίγουρα θα ήταν πιο απλό να το έψαχνα στο cartes du ciel ή με κανένα επιπεδόσφαιρο, αλλά να μην "παίξουμε" και λίγο μόνοι μας; Είναι σωστό να πω ότι βρίσκεται με τον ακόλουθο υπολογισμό; 180 - 90 - Γεωγρ. Πλάτος του τόπου παρατήρησης Δηλαδή απ' τον Πειραιά θα έβλεπα αστερισμούς μέχρι πλάτους -53°47'; [fullalbumimg]9874[/fullalbumimg] Αν όχι, πως θα μπορούσε να υπολογιστεί;Ευχαριστώ Υ.Γ. Το σχεδιάγραμμα είναι δικό μου. Sorry για τυχόν λάθος ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Προφανώς με τον όρο "μέγιστο νότιο πλάτος" εννοείς την ελάχιστη απόκλιση που είναι ορατή από το πλάτος μας. Το ύψος του ουράνιου ισημερινού από πλάτος 38 μοιρών είναι 90-38=52 μοίρες. Άρα λοιπόν η ελάχιστη ορατή απόκλιση είναι -52 μοίρες. Βάλε και την διάθλαση στα χαμηλά ύψη και κέρδισε άλλη μισή μοίρα, αν θυμάμαι καλά! Το σχήμα σου βγάζει το σωστό αποτέλεσμα, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν αποτυπώνει καλά το ύψος του ουράνιου ισημερινού. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
supernovus Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2009 Ναι, Δημήτρη, την ελάχιστη απόκλιση εννοούσα Το σχήμα μου σίγουρα θα έχει λάθη. Το έκανα μόνο για να απεικονίσω κάπως τη σκέψη μου.Σ'ευχαριστώ πολύ που μου έλυσες την απορία. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Star Defender Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Δεν καταλβαινω.Ενας αστερισμος μπορει να ειναι ορατος απο μια αποσταση Χ αλλα ενας αλλος μπορει να μην ειναι απο την ιδια αποσταση.Αφου παιζει ρολο και το ποσο φωτιζουν τα αστρα.Ή Λεω μπουρδες? AstroFighter
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Οχι, Βασίλη, παρεξήγηση. Δεν μιλάμε για την απόσταση των αστεριών, αλλά για το πόσο αυτά "ανεβαίνουν" απ' τον ορίζοντα, δηλαδή αν είναι ορατά απ' το βόρειο ημισφαίριο (ή απ' το νότιο αντίστοιχα).Θα παρατηρήσεις ότι κάποιοι αστερισμοί δεν είναι καθόλου ορατοί απ'το δικό μας ημισφαίριο (δηλ. δεν ανατέλουν ποτέ), ενώ και κάποιοι άλλοι είναι ορατοί κατά ένα μέρος τους (ανατέλει μόνο ένα μέρος τους)Αυτό εξαρτάται από την απόκλιση του αστερισμού. Φαντάσου κάτι σαν γεωγραφικό πλάτος του αστερισμού στην ουράνια σφαίρα. Με δεδομένο ότι ο ουράνιος ισημερινός είναι το 0°, όσο περισσότερο πλησιάζει αυτό στο -90° τόσο λιγότερο ορατός είναι για μας του βορείου ημισφαιρίου ένας αστερισμός.Ελπίζω να μην τα είπα πολύ μπερδεμένα. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
vossinakis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2010 Επειδη μιλάμε για πολύ μεγάλες αποστάσεις, καλό είναι να θεωρούμε την Γη σημείο και οχι σφαίρα. Στο σχημα παρακατω φαίνεται πως υπολογίζουμε την μεγιστη νοτια απόκλιση, όπου είναι -90-φ. Οπότε για εναν παρατηρητή στον Β. Πόλο θα ειναι -90-90=0, άρα θα βλέπει μονο τον Mintaka απο την ζωνη του Ωριωνα... μεγιατη νοτια αποκλιση Βοσινάκης Ανδρέας
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2010 Α!... Thx, Ανδρέα. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα