Jump to content

Είναι το Maksutov καλό ως οδηγητικό τηλεσκόπιο;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!

Το τηλεσκόπιό μου είναι ένα MAK 127mm (περίπου 5 ίντσες) της Skywatcher με εστιακή απόσταση F=1500 mm, εστιακό λόγο f/ 12. Επίσης έχω μια στήριξη HEQ-5 Scyscan Pro.

Σκέφτομαι να αγοράσω έναν καινούριο οπτικό σωλήνα για αστροφωτογραφία, σε προσιτή τιμή. Κλίνω προς τα νέα Skywatcher ΕD.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Θα μπορώ να χρησιμοποιώ το Maksutov ως οδηγητικό;

Έχω ακούσει πως το οδηγητικό πρέπει να έχει μικρότερο F από το κύριο τηλεσκόπιο. Ισχύει; Αν π.χ. πάρω τηλεσκόπιο με F=600 ή 900 θα μπορώ να κάνω οδήγηση με το Maksutov (οδήγηση με web camera ή CCD εννοώ.); Ή χρειάζεται να πάρω άλλο οδηγητικό;

Ευχαριστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ το οδηγητικό να έχει αναγκαστικά μικρότερο F από το κύριο τηλεσκόπιο απλώς στην πράξη δεν θα σε βολέψει διότι έχει μεγάλη εστιακή και το πεδίο που θα έχεις ειδικά με μια webcam θα είναι πολύ μικρό οπότε θα δυσκολεύεσαι να βρεις οδηγητικό αστέρι. Μπορείς να δοκιμάσεις όμως...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τι f θα εχει το οδηγητικο σου λεει λιγα για το τι οδηγηση θα κανει. Και ειναι και δεν ειναι τοσο απλο (*). Συνηθως ενα οδηγητικο 80/600 - 80/700 με μια web camera ειναι αρκετο να οδηγησει ενα 80ED (f 6-7.5) με μια DSLR ή με τις συνηθισμενες καμερες του εμπορίου. Στην περίπτωσή σου το ΜΑΚ με τα 1500 ειναι πιθανότατα παραπάνω απο αυτο που χρειαζεσαι. Και θα εχεις μικρό πεδίο και θα ειναι αργο με f/12 (αρα θα σου βγαλει την πιστη να βρεις αστερι για οδηγηση). Φυσικα και κανει, αλλα θα σου ελεγα να βαλεις ενα reducer να το κατεβασεις οσο μπορεις. Εγω οδηγω 80ρι με ενα SCT 6" - f 6.3 με reducer, εσυ ισως πρεπει να πας και στο Χ0.5

 

 

(*) Αυτο που ισως σου δωσει μια ιδεα ειναι το τι image scale θα εχεις στο οδηγητικο μαζι με την οδηγητικη καμερα σε σχεση με το image scale που θα εχει το κανονικο μαζι με την κανονικη καμερα. Το θεμα στην οδηγηση ειναι το οδηγητικο να αντιλαμβανεται τις μεταβολες ποιο γρηγορα απο οτι το κανονικο και να δινει εντολες διορθωσης πριν σου βγουν trail στο κανονικο. Και παλι παιζουν και αλλα πραγματα ρολο, πχ ενα προγραμμα του στυλ PHD κανει οδηγηση subpixel που σημαινει (χοντρικα) οτι σου διαιρει το image scale περιπου με ενα παραγοντα της ταξης του 4. Με αυτο το σκεπτικο ενα μικροτερο scale στην οδηγηση (συνυπολογιζοντας και το subpixel απο το προγραμμα οδηγησης) ειναι θεωρητικα επιθυμητο αρκει να μην ειναι ΤΟΣΟ μικρό που να κοροϊδευεται απο τα παιχνίδια της ατμοσφαιρας (seeing). Δηλαδη θες να κυνηγας τις μεταβολές στο οδηγητικο αστερι με αρκετη ακριβεια αλλα οχι να κυνηγας το αστερι που "χοροπηδαει" λογω seeing (να μην "κυνηγας το seeing" δηλαδη). Με αλλα λογια εχεις σαν παραγοντες, το τι f εχουν τα τηλεσκοπια, τι image scale παιρνεις αν τα παντρεψεις με τις καμερες τους, τι οδηγηση κανει το προγραμμα σου, τι seeing εχεις συνηθως στην περιοχη σου, ποσο καλα ανταποκρινεται η κεφαλη σου σε εντολες οδηγησης (πχ backlash) και το ποσο γρηγορο ειναι το συστημα οδηγησης σου (υπολογιστης, usb , σειριακη ή/και st4, κεφαλη κλπ κλπ)

 

Μπερδεμενα; Χμμ, ισως και οχι. Τα βαζεις κατω και βλέπεις πως παιζει, και μετα υπαρχει και η δοκιμη και λαθος. Μια δυο φορες αν τα κανεις μετα τελειωσες

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ διαφωτιστικά και χρήσιμα όλα αυτά.

Ευχαριστώ πολύ.

Μήπως όμως είναι προτιμότερο να αγοράσω ένα καινούριο μικρό τηλεσκόπιο για οδήγηση, φθηνό αλλά με τις κατάλληλες προδιαγραφές; Γιατί με μια πρόχειρη ματιά είδα ότι οι μειωτές εστιακού λόγου κοστίζουν 100-200 ευρώ. Από την άλλη υπάρχουν κάποια μικρά Skywatcher 70mm (F500mm), που κοστίζουν ~80 ευρώ. Είναι η προτιμότερη λύση ή τόσο μικρά τηλεσκόπια δεν αξίζουν τον κόπο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο ebay βρισκεις 70ρια και 80ρια αχρωματικα με $20-$30.

Εγω ενα τετοιο Meade εχω με πλαστικο εστιαστη - ψευτοπραγμα αλλα για οδηγητικο ειναι μια χαρα και ειναι παναλαφρο. Βαλε στον υπολογισμο και δακτυλιδια οδηγησης.

 

 

Ενας μονο λογος υπαρχει για να μην πας σε τετοια λυση (αλλα δεν ειναι για την περιπτωσή σου). Συνήθως σε πολυ χαμηλο image scale (αρα μεγαλη "μεγενθυση") θες η εικονα που παιρνει το οδηγητικο προγραμμα να ειναι οσο ποιο σωστη μπορεις, για να βρισκει το κεντροϊδες του αστεριου σωστα. Εκει δεν θες ουτε τις παραμορφωσεις του αχρωματικου, ουτε της web cameras. Σε αυτην την περιπτωση θες αποχρωματικο (η κατοπτρικο ή καταδιοπτρικο) και καλη μονωχρωμη καμερα. Αλλα οπως ειπα αυτα ισως ειναι τραβηγμενα για την περιπτωσή σου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτος αν βρεις καποιο φτηνο μειωτη .

Μπορει καποιες φορες να σου χρεισστει η παραπανω διαμετρος ωστε να βρεις καποιο αστερι-οδηγο .

Αν παρεις καποιο μικρο αχρωματικο κοιτα μηπως χρειαστεις καποιον Barlow για να εχεις μεγαλυτερη εστιακη απο το κυριως τηλεσκοπιο .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια αυτα που εγραψε ο Γιαννης κυριως στις τελευταιες γραμμες .

Απλως για να εχει μεγαλυτερο image scale σε συνδυασμο παντα με τη καμερα κι ολα τα αλλα που αναφερει .

Προσωπικα κοιταω το οδηγητικο να εχει 1,5 -2 φορες μεγαλυτερη εστιακη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι αστροφωτογραφοι καποτε προσπαθουσαν χειροκινητα να κανουν οδηγηση οσο αντεχαν οι ανθρωποι εχοντας μεγαλο F και μεγενθυση στο οδηγητικο τους (βαζοντας barlow κλπ.) ωστε οταν εχουν στο κεντρο ενα αστερι με την παραμικρη κινηση που θα εκανε αυτο να το διορθωναν πισω στην θεση του.

Πλεον με το Phd ολα αυτα ελαβαν τελος και αυτο γιατι οτι οδηγητικο και να εχεις ακομη και τηλεφακο απο φωτογραφικη μηχανη η ενα απλο ερευνητη οριζοντας το step οριζεις μεγαλους η μικρους παλμους (ανεβαζεις σε μικρο F χαμηλωνεις σε μεγαλο).Οποτε τζαμπα βαζεις barlow οχι τιποτε αλλο ριχνεις και το φως σου χωρις λογο.Αν καπου ειμαι λαθος ας με διορθωσει καποιος παλιοτερος που εχει κανει χειροκινητη οδηγηση και κατανοει αυτο που λεω.

 

Υ.γ.Φτιαχνω εναν μικρο οδηγο για το Phd και ολα αυτα τα αναφερω μεσα οποτε και γι'αυτο "πεταχτηκα" ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περιμενουμε τον οδηγο :D

 

Νομιζω ενα αλλο κολπακι αλλα δε ξερω τι αποτελεσμα εχει ειναι να δηλωνεις στο PHD μεγαλυτερη εστιακη απο ο,τι εχεις βαλει . Δε το 'χω κανει και δε ξερω .

Το εχει προσπαθησει κανεις?

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο phd δεν εχει πουθενα για εστιακη αυτο που σου λεω (step) εχει να κανει με τους παλμους παιζεις στο περιπου .Αν για παραδειγμα εχεις 400mm οδηγητικο στο step θα βαλεις 1000ms αν ομως εχεις κανα 2000αρο τοτε τα ms θα πρεπει να πεσουν γυρω στα 250 (ολα αυτα με δοκιμες φυσικα).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης