Jump to content

Έκρηξη supernova απειλεί τη γη με αφανισμό !!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αλλο παλι και τουτο......

 

Αστρονόμοι, ύστερα από μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν σε συγκεκριμένα σημεία του διαστήματος, διαπίστωσαν ότι ένα άστρο που φέρει το όνομα «Pyxidis Τa» απέχει από τη Γη περίπου 3,260 έτη φωτός. Αυτό όμως που πραγματικά ανησύχησε τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble διέκριναν ότι είναι έτοιμο να αυτοκαταστραφεί με έκρηξη supernova, δηλαδή μια έκρηξη ισοδύναμη με δισεκατομμύρια μεγατόνους «TNT».

 

Το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί από την θερμοπυρηνική έκρηξη του αστεριού θα μπορούσε να κατασρέψει τελείως την στοιβάδα του όζοντος που περιβάλει την επιφάνεια της Γης και μας προστατεύει από τις θανατηφόρες ακτινοβολίες του διαστήματος και διατηρεί τη ζωή στην πάνω στη Γη.

Οι Αστρονόμοι δήλωσαν ότι ο διεθνής δορυφόρος «Ultraviolet» παρείχε σημαντικά στοιχεία που έδειξαν ότι το αστέρι αποτελείται με τη σειρά του από δύο αστέρια εκ των οποίων το ένα είναι τύπου λευκού νάνου και απορροφά συνέχεια αέρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του. Όταν η μάζα του αυξηθεί έως ένα συγκεκριμένο σημείο τότε αναμένεται να εκραγεί και να χωριστεί σε δύο κομμάτια με τόσο έντονο φως ώστε να είναι ορατό σε όλο το σύμπαν.

 

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί συνεχώς το αστέρι που είναι έτοιμο για την μεγάλη έκρηξη «supernova». Μέσω του τηλεσκοπίου επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει έως τώρα μικρές εκρήξεις «nova» που συμβαίνουν κάθε περίπου 20 χρόνια, ενώ η τελευταία που σημειώθηκε ήταν το 1967 σημειώνοντας μεγάλη καθυστέρηση, στοιχείο που προβληματίζει έντονα τους αστρονόμους.

 

http://news247.gr/a/5!115362

 

http://news.sky.com/skynews/Home/World-News/ST-Pyxidis-Supernova-Star-Blast-Could-Wipe-Out-Earth-Say-Astronomers-At-Villanova-University/Article/201001115515600?lpos=World_News_News_Your_Way_Region_6&lid=NewsYourWay_ARTICLE_15515600_ST_Pyxidis_Supernova_Star_Blast_Could_Wipe_Out_Earth_Say_Astronomers_At_Villanova_University

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναφερόμενος στην συζήτηση στο

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=123223#123223

και στο σχόλιο του Στέφανου Σοφολόγη

Εντυπωσιακή είδηση, αν γίνει έτσι, δεν θα προλάβει ο Ήλιος να καταστρέψει τη Γη αλλά το παραπάνω άστρο.

θα ήθελα να παρατηρήσω, ότι οι συντάκτες του άρθρου που αναφέρεις, Νίκο, μάλλον μη ξέροντας πόσο εντυπωσιακή θα ήταν η είδηση από μόνη της, "ξέχασαν" να αναφέρουν το γεγονός ότι

Fortunately it’s not due to explode for another million years, but if it did...

όπως το βλέπω στο άρθρο που αναφέρεται ο Star Defender στο άλλο thread.

Έτσι για να γίνει πιο πιπεράτη η είδηση, ε;

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και καλή χρονιά. Μερικά σχολιάκια επί του άρθρου:

 

....διέκριναν ότι είναι έτοιμο να αυτοκαταστραφεί με έκρηξη supernova, δηλαδή μια έκρηξη ισοδύναμη με δισεκατομμύρια μεγατόνους «TNT»

 

Είναι λίγα τα δισεκατομμύρια... Ο εκρήξεις σουπερνόβα σε πάνε σε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις του 10 :cheesy:

 

Το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί από την θερμοπυρηνική έκρηξη του αστεριού θα μπορούσε να κατασρέψει τελείως την στοιβάδα του όζοντος που περιβάλει την επιφάνεια της Γης και μας προστατεύει από τις θανατηφόρες ακτινοβολίες του διαστήματος και διατηρεί τη ζωή στην πάνω στη Γη.

 

Ωστικό κύμα στο κενό ?? :shock: Τέσπα, μάλλον η Η/Μ ακτινοβολία εννούν

 

Οι Αστρονόμοι δήλωσαν ότι ο διεθνής δορυφόρος «Ultraviolet» παρείχε σημαντικά στοιχεία που έδειξαν ότι το αστέρι αποτελείται με τη σειρά του από δύο αστέρια εκ των οποίων το ένα είναι τύπου λευκού νάνου και απορροφά συνέχεια αέρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του. Όταν η μάζα του αυξηθεί έως ένα συγκεκριμένο σημείο τότε αναμένεται να εκραγεί και να χωριστεί σε δύο κομμάτια με τόσο έντονο φως ώστε να είναι ορατό σε όλο το σύμπαν.

 

Αυτό που περιγράφεις είναι μηχανισμός για Νόβα, αν θυμάμαι καλά, και όχι για supernova. Επίσης, δε νομίζω να υπάρχει μηχανισμός που να "χωρίζει στα δύο" ένα αστέρι

 

Τέσπα, ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά είναι γιατί γενικά να προσέχουμε τι αναδημοσιεύουμε εδώ μέσα, γράφει ο κάθε δημοσιογραφίσκος την "εξυπνάδα" του, ας μη τη μεταφέρουμε και εδώ. (ή τουλάχιστον να φτιαχτεί κάποια (υπο-) ενότητα στυλ "αναδημοσίευση αστρονομικών ειδήσεων", γιατί είναι πολύ καλό που αρκετοί εδώ μέσα θέλουν να μοιράζονται μαζί μας ό,τι ειδήσεις "ανακαλύπτουν")

 

Πάντα φιλικά!

 

ps: Υποψήφια για σουπερνόβα είναι αρκετά αστέρια... Ο Αντάρης, ο Μπετελγκέζ και (πολύ περισσότερο) το η της Τροπίδος είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό.

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λέτε να έχει καμία σχέση με το 2012 :?: :?: :shock: Σαν πολύ κοντά είναι στην ημερομηνία καταστροφής του κόσμου.... γενικώς οι θεωρίες καταστροφολογίας ολοένα και πληθαίνουν και απ'οτι βλέπω δεν την βγάζουμε καθαρή :!: :evil:

 

Οποιοι σχετικότεροι διαφωτίστε μας καθώς τέτοια σενάρια μπορεί να φαίνονται και να ακούγονται αστεία και κάποιοι δημοσιογράφοι να τα φουσκώνουν αλλα σίγουρα καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει :-k

34970.jpg
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ΟΛΑ π@π@ρολογίες..... ανυπόστατες αηδίες :evil: :evil: :evil:

 

Διάβασε αυτό (μετάφραση δική μου):

 

Sky & Telescope, November 2009, σελίδες 22-26

 

Συγγραφέας E.C. Krupp, Υπεύθυνος Αστεροσκοπείου Griffith στο Los Angeles

 

 

Ο Μεγάλος Πανικός του 2012

 

Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 αλλά οι φίλοι και συγγενείς σας προφανώς αναρωτιούνται μήπως τελικά γίνει. Εδώ θα βρείτε τι πρέπει να τους πείτε.

 

Το έτος 2012 συμπεριφέρεται σαν μία κακομαθημένη διασημότητα. Φήμες πανικού και κουτσομπολιό τριγυρνάνε παντού. Πάνω από έξι βιβλία στην αγορά πραγματεύονται, σε διψασμένους λάτρεις του είδους, αστρονομικούς φόβους για το τέλος του κόσμου το 2012. Παρασκευή 13 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η ταινία καταστροφής 2012, μια παραγωγή 200 εκατομυρίων δολλαρίων η οποία σκοπό έχει να σπάσει κάθε ρεκόρ είσπραξης ταινίας καταστροφής - ήπειροι κοματιάζονται, αστεροειδής βομβαρδίζουν την Γη, φλεγόμενες πόλεις και ένα τσουνάμι το οποίο φέρνει στον κήπο του Λευκού Οίκου ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο! Το σλόγκαν της τανίας... «Βρείτε την αλήθεια»! Άλλες δύο ταινίες ετοιμάζονται με θέμα το 2012 (σ.τ.μ. ο φόβος πουλάει.... και πουλάει πολύ).

 

Οποιοσδήποτε σερφάρει στο δίκτυο ή είναι ακροατής ολονύκτιων ραδιοφωνικών εκπομπών (σ.τ.μ. πολύ διαδεδομένες στις ΗΠΑ) γνωρίζει γιατί. Οι αρχαίοι γηγενείς του Μεξικό και της Γουατεμάλα, οι Μάγια είχαν ένα ημερολόγιο το οποίο ετοιμάζεται να μαζέψει το κόκκινο χαλί του χρόνου, να ευθυγραμμίσει το ηλιακό μας σύστημα, τόσο το ίδιο όσο, το σημαντικότερο, με την καρδιά του Γαλαξία μας (Milky Way) και να μετατρέψει την Γη σε κορίνα του μπόουλινγκ με ένα βραχώδη πλανήτη να κατευθείνεται πάνω της για ένα στράικ!

 

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Βέβαια οι άνθρωποι φοβούνται ότι η μοντέρνα αστρονομία και τα μυστικά των Μάγια συνωμοτούν για να φέρουν το τέλος μας. Αν λοιπόν γνωρίζουν ότι είστε ερασιτέχνης αστρονόμος, σίγουρα θα αρχίσουν να σας ρωτούν.

 

Εδώ θα βρείτε αυτά που πρέπει να ξέρετε.

 

 

Η γέννεση μιας υπόθεσης

 

Στο παρελθόν είχαμε αρκετές παρόμοιες υποθέσεις φόβου και πανικού, αλλά καμιά σαν αυτή. Η τελευταία φορά που ο κόσμος ήρθε «τούμπα» φτάνοντας σε ημερομηνία καμπή κάποιου ημερολογίου ήταν η ψευδής αλλαγή χιλιετίας την 1η Ιανουαρίου του 2000. Μην λαμβάνετε υπ’ όψιν το πραγματικό πρόβλημα των υπολογιστών, το γνωστό Υ2Κ. Οι πιστοί (του θέματος) συγγραφείς και οι μιμητές τους εξέδοσαν είτε τρομακτικά είτε ελπιδοφόρα βιβλία για την προφητική δυναμική εκείνης της στιγμής (της αλλαγής χιλιετίας) ώστε να πιάσουν ένα τεράστιο κοσμικό κύμα και να αλλάξουν τα πάντα είτε για καλό είτε για κακό. Ο συγγραφέας Charles Berlitz δανειζόμενος μια πρόβλεψη του Νοστράδαμου, του Γάλλου αινιγματοποιού του 16ου αιώνα, προέβλεψε το τέλος του κόσμου στο βιβλίο του (έκδοση 1981) Καταστροφή 1999 (Doomsday 1999). Ο Berlitz (με προηγούμενα έργα του για την Ατλαντίδα και το Τρίγωνο των Βερμούδων) προειδοποιούσε ότι το 1999 θα φέρει πλυμμήρες, πείνα, μόλυνση και την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης. Επίσης ανάφερε την ευθυγράμμιση των πλανητώ που θα συνέβαινε στις 5 Μαΐου του 2000 και προειδοποιούσε ότι θα προκαλούσε Ηλιακές καταιγίδες, φοβερούς σεισμούς, «αναμόρφωση των ηπείρων» και «σεισμικές εκρήξεις».

 

Στην δεκαετία του '90 ένα κίνημα με όνομα «Η Γη Αλλάζει» διογκόθηκε όσο πλησίαζε το τέλος του αιώνα, περιμένοντας τα γνωστά φαινόμενα... - σεισμούς, λοιμούς, αναστροφή μαγνητικών πόλων, καταποντισμοί ηπείρων, την εμφάνιση της Ατλαντίδας και άλλα πολλά. Η Βρετανική φυλλάδα Sun προέβλεπε «μία υπέροχη χιλιετία χαράς, ειρήνης και ευημερίας».

 

Όταν ήρθε και παρείλθε η 1η Ιανουαρίου του 2000 χωρίς κάτι το ιδιαίτερο πέρα από τυπωμένα μπιλιετάκια των λιφτ στα χιονοδρομικά με ημερομηνία 1900, οι πιστοί έστρεψαν το βλέμμα τους στην «5/5/200» μερικούς μήνες αργότερα. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πλανητική ευθυγράμμιση θα φέρει καταστροφές, ξεχνόντας βέβαια ότι ανάλογες ευθυγραμμίσεις στο παρελθόν δεν είχαν τέτοια αποτελέσματα. Ο κατακλυσμός οτυ «Φαινομένου του Δία» που θα συνέβαινε στις 10 Μαρτίου του 1982 (όπως το είχαν ονομάσει το 1974 στο βιβλίο τους οι John Gribbin & Stephen Plagemann) γέμισε με τίτλους και πρωτοσέλιδα τα ταμπλόιντς αλλά δεν μετουσιώθηκε ποτέ.

 

Καθ' όλη την διάρκεια της Ιστορίας του ανθρώπου, κινήματα σχετικά με το τέλος του κόσμου έχαναν πάντα τις ημερομηνίες σταθμούς τους, όπως αναφέρει ο Ιστορικός τους Πανεπιστημίου της Βοστώνης Richard Landes. Αλλά οι άνθρωποι που διψούν για το τέλος του κόσμου δεν θα απογοητευτούν.... και προφανώς αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά.

 

 

Η ανατροπή

 

Τι ακριβώς θα συμβεί με το ημερολόγιο των Μάγια; Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 θα «δείχνει» το αντίστοιχο μιας ακολουθίας από μηδενικά, όπως ακριβώς με τον χιλιομετρητή του αυτοκινήτου που μηδενίζει, σηματοδοτώντας την λήξη κάτι σαν χιλιετία. Στο ημερολόγιο των Μάγια βέβαια δεν είναι το τέλος μιας χιλιετίας. Είναι το τέλος του 13ου Μπακτούν. Το ημερολόγιο των Μάγια ήταν βασισμένο σε πολλούς χρονικούς κύκλους και το Μπακτούν ήταν ένας από αυτούς. Ένα Μπακτούν αντιστοιχεί σε 144.000 ημέρες, κάτι περισσότερο από 394 έτη.

 

Οι ακαδημαϊκοί αποκρυπτογράφησαν τον τρόπο λειτουργίας του ημερολογίου των Μάγια από ιστορικά κείμενα και αρχαίες επιγραφές. Μάλιστα έχουν ανακαλύψει με ακρίβεια την αντιστοιχία με το δικό μας ημερολόγιο. Όπως εμείς μετράμε τα έτη από ένα σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό γεγονός (το υποθετικό έτος γέννησης του Χριστού), οι Μάγια μετρούσαν με βάση κάποιο θρησκευτικό και κοσμικής σημασίας γεγονός: την ημερομηνία της δημιουργίας του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Ο Μεγάλος Κύκλος (σ.τ.μ. Μακρά Μέτρηση; - Long Count) είναι το σύνολο των ημερών από εκείνη την ημερομηνία της μυθικής δημιουργίας. Οι περισσότεροι ακαδημαικοί συμφωνούν ότι αυτή η ημερομηνία αντιστοιχεί στο δικό μας ημερολόγιο με την 11η Αυγούστου του 3114 Π.Χ.

 

Τα περισσότερα ημερολογιακά υποσύνολα των Μάγια αντιστοιχούν σε πολλαπλάσια του 20. Το Κατούν αντιστοιχεί σε 7,200 ημέρες (360Χ20). Χρειάζονται 20 Κατούν για να συμπληρωθεί ένα Μπακτούν (20Χ7,200=144,000 ημέρες). Αν και κάποιοι στηριζόμενοι σε αρχαία γραπτά υποστηρίζουν ότι το 13ο Μπακτούν είναι κάτι το σημαντικό, άλλοι υποστηρίζουν ότι το ημερολόγιο απλώς συνεχίζει χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους Μάγια, χρειάζονται 20 Μπακτούν για συμπληρωθεί ένα Πικτούν.

 

Κανείς δεν έδινε σημασία για το τέλος του 13ου Μπακτούν μέχρι σχετικά πρόσφατα. Το 1975 ο Frank Waters, ένας ρομαντικός και συγκραφέας υποθέσεων, αφιέρωσε ένα μικρό μέρος για το θέμα στο βιβλίο του Mexico Mystique. Υπέδειξε ότι το διάστημα των 13 Μπακτούν αντιστοιχεί στον «Μεγάλο Κύκλο των Μάγια», υπερεκτιμώντας την διάρκειά του στα 5,200 χρόνια και ανέφερε ότι υπήρξαν πέντε θρυλικοί κύκλοι με αντίστοιχες θρυλικές εποχές, με την κάθε μία να τελειώνει με το τέλος, την καταστροφή του κόσμου και την αναγέννησή του. Φυσικά δεν υπάρχει καμία παράδοση των Μάγια που να υποστηρίζει κάτι από τα παραπάνω.

 

Ο Waters έκανε επίσης λάθος στον υπολογισμό της ημερονηνίας του υποτιθέμενου τέλους του ημερολογίου. Ανακοίνωσε ότι, «Το τέλος του Μεγάλου Κύκλου... θα συμβεί την 24η Δεκεμβρίου του 2011 Μ.Χ.» όπου ο κόσμος μας «θα καταστραφεί από βιβλικούς σεισμούς». Εκτός από την λανθασμένη ημερομηνία, για την υποτιθέμενη καταστροφή του κόσμου, το νερό είχε μπει πια στο αυλάκι.

 

Άλλο ένα βιβλίο του 1975 έκανε αναφορά στο τέλος του ημερολογίου των Μάγια. Οι Dennis και Terence McKenna το ανέφεραν στο The invisible Landscape: Mind, Hallucinogens, and the I Ching. Αυτό το βιβλίο τουλάχιστον υπολόγισε σωστά την ημερομηνία τέλους του 13ου Μπακτούν: 21 Δεκεμβρίου 2012. Επίσης αναφέρει ότι η ημερομηνία συμπέφτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν ο Ήλιος θα είναι «στον αστερισμό του Τοξότη, μόνο 3 μοίρες από το κέντρο του Γαλαξία, το οποίο κατά σύμπτωση είναι 2 μοίρες από την εκλειπτική». Οι McKenna συνεχίζουν, «Επειδή το σημείο του χειμερινού ηλιοστασίου προηγείται, μετακινείται όλο και πιο κοντά στο σημείο της εκλειπτικής το οποίο θα καλύψει το κέντρο του Γαλαξία». Στην πραγματικότητα αυτό το γεγονός δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά βέβαια αυτό δεν μετρά! Οι McKenna συνέδεσαν την όλη υπόθεση με το σκεπτικό της ανανέωσης και ονόμασαν το 2012 την στιγμή «της δυνητικής ευκαιρίας μετάλλαξης».

 

Το 1987 ξεκίνησε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για το 2012. Στο βιβλίο The Mayan Factor: Path Beyond Technology ο Jose Arguelles («καλλιτέχνης, ποιητής και οραματιστής ιστορικός» σύμφωνα με το οπισθόφιλο του βιβλίου) συνέδεσε την περίοδο του 13ου Μπακτούν με μια αόρατη «δέσμη» που ξεκινά από το κέντρο του Γαλαξία. Σύμφωνα με τον Arguelles οι Μάγια ήξεραν πότε θα μπούμε σε αυτή τη δέσμη και πότε θα βγούμε και έτσι υπολόγισαν το 13ο Μπακτούν να συμπέσει με αυτό το πέρασμα. Η δέσμη, υποστηρίζει, λειτουργεί σαν «ένα αόρατο γαλαξιακό νήμα ζωής» που ενώνει τον άνθρωπο, τον πλανήτη, τον Ήλιο και το κέντρο του Γαλαξία. Ούτε η παράδοση των Μάγια, ούτε η σύγχρονη αστρονομία υιοθετούν μια τέτοια δέσμη. Προέρχεται βέβαια από προσωπική φιλοσοφία του Arguelles η οποία δίνει έμφαση «στην αρχή της αρμονικής αντήχησης». Ο Arguelles κατέληξε επίσης στο γεγονός ότι οι πλανήτες είναι «τροχιακά αρμονικά γυροσκόπια» και ότι «παίζουν σημαντικό ρόλο στις συντεταγμένες της δέσμης» η οποία βοηθά την εξέλιξη σε οτιδήποτε φέρει DNA. Το έτος 2012 λοιπόν θα φέρει μία ροδοφορεμένη έκδοση της αποκάλυψης.

 

Αν αυτό σας φαίνεται γνωστό, έχετε δίκιο. Το 1987 ο Arguelles και οι πιστοί του προέβλεπαν, με παγκόσμιες εκδηλώσεις, ότι στις 16 και 17 Αυγούστου αυτού του έτους θα συμβεί μια Μάγια-Γαλαξιακή «Αρμονική Σύγκληση». Το γεγονός αυτό έγινε παγκόσμιο φαινόμενο με χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στα «σημεία βελονισμού» της Γης ‘ωστε να δημιουργήσουν μία «συγχρωνισμένη και συλλογική βιοηλεκτρομαγνητική μπαταρία». Δυστυχώς, οι μέρες πέρασαν χωρίς να συμβεί τίποτα περισσότερο από αναφορικά άρθρα σε εφημερίδες και τοπικές σάτιρες.

 

 

Γαλαξιακά παιχνίδια εικασιών

 

Γρήγορη μετάβαση στο 1995. Εκείνη την χρονιά ο John Major Jenkins περιέλαβε αρκετά από αυτά τα θέματα στο βιβλίο του Maya Cosmogenesis 2012. Σύμφωνα με τον Jenkins το σημείο του χειμερινού ηλιοστασίου και το κέντρο του Γαλαξία θα ευθυγραμμιστούν στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Επιχειρηματολόγισε ότι αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ώθησε τους Μάγια να τερματίσουν το ημερολόγιό τους ακριβώς σε αυτή την ημερομηνία, καταλήγωντας ότι θα είναι «μια τρομακτική μετάλλαξη και μια ευκαιρία για πνευματική ανάταση και μετάβαση από μια παγκόσμια εποχή σε μια νέα».

 

Στην πραγματικότητα όμως, η επιστήμη της Αστρονομίας δεν μπορεί να προσδιορίσει μια τέτοια «Γαλαξιακή ευθυγράμμιση» με ακρίβεια έτους, πόσο μάλλον με ακρίβεια συγκεκριμένης ημέρας. Η ευθυγράμμιση εξαρτάται από τον μάλλον αυθαίρετο μοντέρνο ορισμό του Γαλαξιακού ισημερινού και/ή την οπτική του Milky Way. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός των ορίων του Milky Way - είναι εξαιρετικά ασαφή και εξαρτώνται από την καθαρότητα της οπτικής σας. (Ο Jenkins αναφέρει ότι καθόρισε προσωπικά τα όρια του Milky Way παρατηρώντας τον από ύψος 11,000 ποδών, αρκετά ψηλότερα από την οπτική γωνία των Μάγια). Άρα δεν έχει νόημα το οπτικό κέντρο του Γαλαξία.

 

Ο Jenkins αναγνώρισε ότι ο Ήλιος του χειμερινού ηλιοστασίου περνά από το κέντρο του Γαλαξία οποιαδήποτε στιγμή από το 1980 ως το 2016. Σε άλλο σημείο αυξάνει την ζώνη αυτή σε μια περίοδο 900 ετών με θέτει αυθαίρετα την 21η Δεκεμβρίου του 2012 ως την ημερομηνία ακριβούς ευθυγράμμισης. Η πραγματική επιστήμη της Αστρονομίας δεν υποστηρίζει καμία σχέση μεταξύ του τέλους του 13ου Μπακτούν και μιας Γαλαξιακής ευθυγράμμισης. Οι πιστοί παραδέχονται αλλά και ταυτόχρονα αγνοούν αυτή την ανακολουθία.

 

Μοιάζει σχεδόν ως υποπροϊόν το γεγονός ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν θα περάσει ποτέ μπροστά από το πραγματικό κέντρο του Γαλαξία, μια σημειακή περιοχή εκπομπής ραδιοκυμμάτων που προδίδει την μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία. Επιπλέον, ο Ήλιος του χειμερινού ηλιοστασίου δεν θα περάσει ούτε κοντά από αυτή την περιοχή για τα επόμενα 200 χρόνια.

 

Αλήθεια τι πίστευαν οι ίδιοι οι Μάγια για το τέλος του κόσμου; Δεν υπάρχουν καν ενδείξεις είτε για το ημερολόγιό τους είτε τον κόσμο, ότι θα τελειώσουν στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Κάποια κείμενα των Μάγια για τον Μεγάλο Κύκλο αναφέρονται σε ημερομηνίες που τοποθετούνται πολλά Μπακτούν μετά το 13ο και μάλιστα κάποιες πέρα ακόμα και από το επόμενο Πικτούν. Για παράδειγμα ένα κείμενο του 7ου αιώνα Μ.Χ. από τον Βασιλιά Pacal της Palenque προβλέπει ότι θα γιορταστεί η επέτειος της στέψης του στις 15 Οκτωβρίο του 4772.

 

Από όλα τα κείμενα που βρέθηκαν και μεταφράστηκαν και σχετίζονται με τον Μεγάλο Κύκλο μόνο ένα αναφέρει το έτος 2012: Μνημείο 6 στην Tortuguero, μιά πόλη των Μάγια στην πολιτεία Tabasco του Μεξικό. Το κείμενο είναι κατεστραμένο, αλλά τα υπολείματα δεν υποστηρίζουν το τέλος του κόσμου.

 

 

Η μυστική συνομωσία της NASA

 

Μερικοί πιστοί της καταστροφής του 2012 λένε ότι η πραγματική αιτία που θα προκαλέσει την καταστροφή δεν είναι άλλη από την ευθυγράμμιση των πλανητών. Δεν θα υπάρχει καμία ευθυγράμμιση των πλανητών κατά την διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου του 2012 (δείτε την εικόνα). (σ.τ.μ. Υπάρχει μια εικόνα στο άρθρο που δίνει τις ακριβείς θέσεις των πλανητών για τις 21/12/2012. Για να μεταφέρω την εικόνα, φανταστείτε ένα ρολόι όπου η Γη βρίσκεται στις 2, ο Δίας στις 3, ο Ουρανός στις 4, ο Ποσειδώνας στις 6, ο Άρης στις 7, ο Πλούτωνας στις 8, ο Ερμής στις 9, η Αφροδίτη στις 10 και ο Κρόνος στις 11. Άρα για ποια ευθυγράμμιση μιλάμε;;;; ). Πάραυτα, οι καταστροφολόγοι συνδέουν την ψεύτικη ευθυγράμμιση με αστρολογικές προβλέψεις ή αβάσιμους ισχυρισμούς περί αντιστροφής των μαγνητικών πόλων της Γης και πρωτοφανείς ηλιακές καταιγίδες. Οι βασίκοι υπεύθυνοι αυτών ψευδών ειδήσεων είναι διάφορα posts στο internet και στις ολονύκτιες «αποκαλυπτικές» εκπομπές του ραδιοφώνου.

 

Συγκεκριμένα, αρκετά νήματα παράλογων σκέψεων στον παγκόσμιο ιστό έχουν δημιουργήσει ένα διαδικτυακό φάντασμα, τον μυστικό πλανήτη Nibiru. Αυτός ο πλανήτης είναι η μπάλα του μπόουλινγκ και η Γη η κορίνα. Δεν υπάρχει φυσικά τέτοιος πλανήτης, αλλά συχνά συνδέετε με την Έρις, ένα πλουτοειδή, του οποίου η τροχιά βρίσκεται με ασφάλει και για πάντα πολύ μακρύτερα σπό αυτήν του Πλούτωνα. Μερικοί βέβαια επιμένουν ότι μια μυστική συνομωσία της NASA έχει υφανθεί και ότι ο Nibiru έρχεται κατά πάνω μας. Μπορεί, λένε, να τον δείτε στο φως της ημέρας από το Νότιο Ημισφαίριο. Σύμφωνα με αυτούς θα τον βλέπαμε και από το Βόρειο από τον Μάιο του 2009, αλλά όπως μας στείνει ένα τυφλό ραντεβού, έτσι μας έστεισε και ο Nibiru.

 

Άλλοι στον ιστό, έχοντας μπερδέψει την ευθυγράμμιση του σημείου του χειμερινού ηλιοστασίου με το γαλαξιακό κέντρο, αναφέρουν ότι ο Ήλιος ταξιδεύει προς το κέντρο του Γαλαξία και μαζί του παρασύρει και τη Γη. Το προβλεπόμενο αποτέλεσμα; Η αναστροφή των πόλων της Γης.

 

Οι περισσότερες προβλέψεις για το 2012 βασίζονται σε αβάσιμες σκέψεις, ψευδοεπιστημονικά ψεύδη, ημιμάθεια στην Αστρονομία και μια παράνοια αντάξιας της Νύχτας των Ζωντανών Νεκρών.

 

Οπότε μάλλον οι Μάγια μας την έπεσαν.... Η ώρα πλησιάζει. Και βέβαια είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και καλή χρονιά. Μερικά σχολιάκια επί του άρθρου:

 

....διέκριναν ότι είναι έτοιμο να αυτοκαταστραφεί με έκρηξη supernova, δηλαδή μια έκρηξη ισοδύναμη με δισεκατομμύρια μεγατόνους «TNT»

 

Είναι λίγα τα δισεκατομμύρια... Ο εκρήξεις σουπερνόβα σε πάνε σε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις του 10 :cheesy:

 

Το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί από την θερμοπυρηνική έκρηξη του αστεριού θα μπορούσε να κατασρέψει τελείως την στοιβάδα του όζοντος που περιβάλει την επιφάνεια της Γης και μας προστατεύει από τις θανατηφόρες ακτινοβολίες του διαστήματος και διατηρεί τη ζωή στην πάνω στη Γη.

 

Ωστικό κύμα στο κενό ?? :shock: Τέσπα, μάλλον η Η/Μ ακτινοβολία εννούν

 

Οι Αστρονόμοι δήλωσαν ότι ο διεθνής δορυφόρος «Ultraviolet» παρείχε σημαντικά στοιχεία που έδειξαν ότι το αστέρι αποτελείται με τη σειρά του από δύο αστέρια εκ των οποίων το ένα είναι τύπου λευκού νάνου και απορροφά συνέχεια αέρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του. Όταν η μάζα του αυξηθεί έως ένα συγκεκριμένο σημείο τότε αναμένεται να εκραγεί και να χωριστεί σε δύο κομμάτια με τόσο έντονο φως ώστε να είναι ορατό σε όλο το σύμπαν.

 

Αυτό που περιγράφεις είναι μηχανισμός για Νόβα, αν θυμάμαι καλά, και όχι για supernova. Επίσης, δε νομίζω να υπάρχει μηχανισμός που να "χωρίζει στα δύο" ένα αστέρι

 

Τέσπα, ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά είναι γιατί γενικά να προσέχουμε τι αναδημοσιεύουμε εδώ μέσα, γράφει ο κάθε δημοσιογραφίσκος την "εξυπνάδα" του, ας μη τη μεταφέρουμε και εδώ. (ή τουλάχιστον να φτιαχτεί κάποια (υπο-) ενότητα στυλ "αναδημοσίευση αστρονομικών ειδήσεων", γιατί είναι πολύ καλό που αρκετοί εδώ μέσα θέλουν να μοιράζονται μαζί μας ό,τι ειδήσεις "ανακαλύπτουν")

 

Πάντα φιλικά!

 

ps: Υποψήφια για σουπερνόβα είναι αρκετά αστέρια... Ο Αντάρης, ο Μπετελγκέζ και (πολύ περισσότερο) το η της Τροπίδος είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό.

 

Πρωτον

"δεν" το περιγραφω εγω ,και αν γινοταν αυτο στο κατω μερος θα εγραφε Πηγη-Νικος Πασχαλης.

Δευτερον γνωριζω πολυ καλα τι ειναι το Νοβα και τι το Σουπερνοβα(αλλιως δεν θα εκανα και την ερευνα για τα δευτερα) :D

Τριτον - δεν νομιζω οτι ειναι κακο να γραφοντε μερικες αστρονομικες ειδησεις οσο κι αν ειναι πραγματικες η χωραει συζητηση.

Και τεταρτον αν η δημοσιευση αυτη προσβαλει για καποιo λογο το φορουμ μπορει να διαγραφει απο καποιον moderator και οχι να υπαρχουν ειρωνικα σχολια , λες και ειναι η πρωτη φορα που γραφουμε εδω μεσα η οτι ειμαστε παιδακια ηλικιας 5 ετων....

Ευχαριστω και συγγνωμη για το υφος

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που δεν έχετε προσέξει είναι ότι αυτός που έκανε τη συγκεκριμένη έρευνα είπε κιόλας ότι αυτό θα γίνει μάλλον σε 10 εκατομύρια χρόνια, εάν γίνει.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η απάντησή μου ήταν προς τον φίλο YANNISLX90 και τα περί 2012. :mrgreen:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα και καλή χρονιά. Μερικά σχολιάκια επί του άρθρου:

 

Πρωτον

"δεν" το περιγραφω εγω ,και αν γινοταν αυτο στο κατω μερος θα εγραφε Πηγη-Νικος Πασχαλης.

Δευτερον γνωριζω πολυ καλα τι ειναι το Νοβα και τι το Σουπερνοβα(αλλιως δεν θα εκανα και την ερευνα για τα δευτερα) :D

Τριτον - δεν νομιζω οτι ειναι κακο να γραφοντε μερικες αστρονομικες ειδησεις οσο κι αν ειναι πραγματικες η χωραει συζητηση.

Και τεταρτον αν η δημοσιευση αυτη προσβαλει για καποιo λογο το φορουμ μπορει να διαγραφει απο καποιον moderator και οχι να υπαρχουν ειρωνικα σχολια , λες και ειναι η πρωτη φορα που γραφουμε εδω μεσα η οτι ειμαστε παιδακια ηλικιας 5 ετων....

Ευχαριστω και συγγνωμη για το υφος

 

Τσίαρς. Ο σχολιασμός ήταν επί του άρθρου, και όχι σε εσένα προσωπικά.

 

Αυτό που κυρίως θέλησα να θίξω είναι το θέμα της αναδημοσίευσης ειδήσεων. Είναι πολύ σωστό εκ μέρους σου που θέλεις να μοιραστείς με όλους εμάς μια είδηση που βρήκες, ωστόσο θα πρέπει να γίνεται και κάποιος στοιχειώδης έλεγχος στις ειδήσεις και τα άρθρα αυτά καθεαυτά. Πολλές φορές ακούγοντας κάτι στην τηλεόραση, ή διαβάζοντάς το στο ίντερνετ, το θεωρούμε αλήθεια και σωστό.

 

Έλα όμως που αυτό δεν ισχύει! Πόσες φορές άκουσες "πατάτες" να λέγονται για αστρονομικά θέματα στην τηλεόραση ή να γράφονται στο ίντερνετ? Πόσες φορές αναρωτήθηκες "μα καλά, τι **** λένε οι άσχετοι!"; Φαντάζομαι όχι λίγες, και αυτό ισχύει για όλους μας. Με το να αναμεταδίδουμε, λοιπόν, σε ένα σάιτ σαν και αυτό τέτοιες ειδήσεις, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παραπληροφορούμε τον κόσμο και να δίνουμε περισσότερη ισχύ στο λόγο του κάθε τυχάρπαστου.

 

Και προφανώς, δεν πάω να το παίξω ούτε purist ούτε εκλεκτικός. Όχι, δε διαβάζω άρθρα σε επιστημονικές εφημερίδες, και εγώ από εκλαϊκευτικές πηγές μαθαίνω ό,τι μαθαίνω. Όταν όμως βλέπω να αναδημοσιεύεται εδώ μέσα ένα άρθρο που αυτός που το έγραψε μάλλον το τσίμησε κατευθείαν από τα αγγλικά (μέσω systran) και μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται από φυσική ή αστρονομία, ε ντάξει, εκεί λίγο μου γυρίζουν τα άντερα.

 

Έχω μπουχτίσει με τον κάθε δημοσιογράφο (μικρό ή μεγάλο) να το παίζει "αυθεντία" σε θέματα ιατρικής, αστρονομίας, οικονομίας, φυσικής, αεροπλοϊας, ναυτιλίας κλπ κλπ, και η οποία ειρωνία είχε η δημοσίευσή μου, εκεί πήγαινε. Ας μην τους διαβάζουμε και εδώ μέσα λοιπόν.

 

Φιλικά!

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mαλλον λιγο δυσκολο....

Ask an Astrophysicist

 

 

The Question

(Submitted May 21, 1998)

 

Is there a possibility that a nearby star could go supernova and destroy the earth? Or have other bad effects on us?

 

The Answer

To destroy the Earth itself, the Sun will have to go supernova (which it never will).

 

If you are talking about the life on Earth, then there is a detailed calculation of the risks due to a nearby supernova on the web:

 

http://stupendous.rit.edu/richmond/answers/snrisks.txt

 

The author concludes that a supernova has to be within 10 parsecs (30 light years) or so to be dangerous to life on Earth. This is because the atmosphere shields us from most dangerous radiations. Astronauts in orbit may be in danger if a supernova is within 1000 parsecs or so.

 

No stars currently within 20 parsecs will go supernova within the next few million years.

 

There are some indirect effects, though, which are harder to evaluate: the possible effects on the Earth ozone layer is listed in the article above. Additionally, according to one calculation, the neutrino flux from a nearby supernova might heat up the Sun.

 

Best wishes,

 

Koji Mukai & Eric Christian

for Ask an Astrophysicist

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/980521a.html

AstroFighter
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλοι μου,Κοσμοναυτες του Συμπαντος.

Λιγη φυσικη για τους Σουπερνοβα θα βοηθουσε την συζητηση? :cheesy:

Τα σχήματα αποκαλύπτουν την ιστορία των υπερκαινοφανών.

Σε πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ταξινομούν τα αντικείμενα ανάλογα με το σχήμα τους. Τώρα, μια νέα έρευνα προτείνει ότι η μελέτη του σχήματος ενός ‘γερασμένου’ σουπερνόβα μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κάνουν το ίδιο.

 

Εικόνες από τα κατάλοιπα σουπερνόβα τα οποία έχουν τραβηχτεί από το Παρατηρητήριο Chandra των ακτίνων-Χ, δείχνουν ότι η συμμετρία των συντριμμιών από τα αστέρια που εξερράγησαν, ή η έλλειψή της, μας αποκαλύπτει πώς εξερράγη το αστέρι. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, διότι δείχνει ότι τα υπολείμματα διατηρούν πληροφορίες σχετικά με το αστέρι που εξερράγη ακόμη και αν έχουν περάσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια ακόμα.

 

Τα δύο αυτά κατάλοιπα των σουπερνόβα είναι μέρος μιας νέας μελέτης από το παρατηρητήριο Chandra της NASA, που δείχνει πώς το σχήμα του λείψανου είναι συνδεδεμένο με τον τρόπο που εξερράγη το προγονικό αστέρι

 

 

"Είναι σαν τα κατάλοιπα των σουπερνόβα να έχουν μια ‘μνήμη’ της αρχικής έκρηξης”, δήλωσε η Laura Lopez στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. "Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συστηματικά συγκρίνει το σχήμα αυτών των κατάλοιπων στις ακτίνες Χ με αυτόν τον τρόπο."

 

Οι αστρονόμοι ταξινομούν τα σουπερνόβα σε διάφορες κατηγορίες, ή "τύπους", με βάση τις ιδιότητες που παρατηρήθηκαν μέρες μετά την έκρηξη και οι οποίες αντικατοπτρίζουν πολύ διαφορετικούς φυσικούς μηχανισμούς που αναγκάζουν τα αστέρια να εκραγούν. Αλλά, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν κατάλοιπα σουπερνόβα που οι εκρήξεις τους συνέβησαν πολύ καιρό πριν, απαιτούνται άλλες μέθοδοι για να χαρακτηρίσουν επακριβώς την αρχική σουπερνόβα.

 

Η Lopez και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν σε σχετικά μικρά υπολείμματα σουπερνόβα που εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία Χ από το πυρίτιο που αποβλήθηκε από την έκρηξη, έτσι ώστε να αποκλείονται τα φαινόμενα της διαστρικής ύλης γύρω από την έκρηξη. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι εικόνες στις ακτίνες-Χ της ύλης που εκτοξεύτηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο το άστρο εξερράγη. Η ομάδα μελέτησε 17 κατάλοιπα σουπερνόβα τόσο στον Γαλαξία μας όσο και σε ένα γειτονικό μας γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

 

Εικόνα του σουπερνόβα SNR 0548-70.4 από το Παρατηρητήριο Chandra

 

Για κάθε ένα από αυτά τα κατάλοιπα υπάρχουν ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της σουπερνόβα, που δεν στηρίζεται στο σχήμα του λειψάνου, αλλά, για παράδειγμα, στα σχετικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν σε αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι ένα είδος έκρηξης σουπερνόβα – η λεγόμενη τύπου Ia – άφηνε πίσω της σχετικά συμμετρικά, κυκλικά κατάλοιπα. Αυτό το είδος των σουπερνόβα πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια θερμοπυρηνική έκρηξη ενός λευκού νάνου, και συχνά χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους ως “πρότυπο κερί" για την μέτρηση των κοσμικών αποστάσεων.

 

Από την άλλη πλευρά, τα κατάλοιπα που συνδέονται με την “πυρηνική κατάρρευση" στις υπερκαινοφανείς εκρήξεις ήταν σαφώς πιο ασύμμετρα. Αυτό το είδος της σουπερνόβα εμφανίζεται όταν ένα μεγάλης μάζας, νεαρό αστέρι καταρρέει στον εαυτό του και στη συνέχεια εκρήγνυται.

 

"Εάν μπορέσουμε να συνδέσουμε τα υπολείμματα των σουπερνόβα με τον τύπο της έκρηξης», είπε ο συν-συγγραφέας Enrico Ramirez-Ruiz, του ίδιου πανεπιστημίου, "τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες στα θεωρητικά μοντέλα για να έχουμε τις λεπτομέρειες για το πώς δημιουργήθηκε η σουπερνόβα."

 

Τα μοντέλα του τελευταίου τύπου κατάρρευσης (της πυρηνικής) πρέπει να περιλαμβάνουν έναν τρόπο για να αναπαράγουν τις ασυμμετρίες που μετρήθηκαν σε αυτή την έρευνα και τα μοντέλα του τύπου της σουπερνόβα Ia, οφείλουν να παράγουν τα συμμετρικά, κυκλικά υπολείμματα που έχουν παρατηρηθεί.

 

Το περίεργο σχήμα του κατάλοιπου από τον υπερκαινοφανή SNR 0548-70.4

 

Από τα 17 δείγματα κατάλοιπων σουπερνόβα που παρατηρήθηκαν, τα δέκα είχαν χαρακτηριστεί ως η κατηγορία της κατάρρευσης του αστρικού πυρήνα, ενώ τα υπόλοιπα επτά χαρακτηρίζονται ως τύπου Ia. Ένα από αυτά, ένα κατάλοιπο γνωστό ως SNR 0548-70.4, ήταν μια περίεργη μπάλα. Αυτή λοιπόν η σουπερνόβα θεωρήθηκε τύπου Ia, γεγονός που βασίστηκε στην αναλογία των χημικών στοιχείων στο φάσμα της, όμως η Lopez θεωρεί ότι έχει την ασυμμετρία ενός κατάλοιπου σουπερνόβα με κατάρρευση του πυρήνα του.

 

"Έχουμε ένα μυστηριώδες αντικείμενο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανώς ένα σουπερνόβα τύπου Ia με ένα ασυνήθιστο προσανατολισμό ως προς την ευθεία που το βλέπουμε”, δήλωσε ο Lopez. "Αλλά σίγουρα θα το εξετάσουμε επισταμένως κι άλλη μία φορά."

 

Ενώ τα κατάλοιπα των σουπερνόβα στο δείγμα του Lopez λήφθηκαν από τον Γαλαξία μας καθώς και τους κοντινούς γείτονες του, είναι δυνατόν αυτή η τεχνική να επεκταθεί και σε κατάλοιπα σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Για παράδειγμα, τα μεγάλα, λαμπερά κατάλοιπα των σουπερνόβα στο γαλαξία M33 θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές μελέτες για να εξακριβωθεί το είδος των σουπερνόβα που τα δημιούργησαν.

 

Πηγή: UniverseToDay

 

_________________________________________________________________________________

 

Οι εκρήξεις υπερκαινοφανών διαιρούνται σε δύο βασικούς φυσικούς τύπους:

Ia: Αυτοί οι υπερκαινοφανείς συναντώνται σε μερικά συστήματα δυαδικών αστεριών μεταξύ ενός ερυθρού γίγαντα και ενός λευκού νάνου. Σε ένα τέτοιο σύστημα, βρίσκουμε ροές μάζας από τον ερυθρό γίγαντα στο λευκό νάνο. Τελικά, συσσωρεύεται τόσο πολλή μάζα πάνω στο λευκό νάνο που δεν μπορεί πλέον να την στηρίξει ο ίδιος και καταρρέει. Στο τέλος δημιουργείται μια φοβερή υπερκαινοφανής έκρηξη.

 

ΙΙ : Εμφανίζονται στο τέλος της διάρκειας της ζωής ενός άστρου πολύ μεγάλης μάζας, όταν δηλαδή εξαντλούνται τα πυρηνικά καύσιμά του και το βάρος των υπερκείμενων στρωμάτων δεν συγκρατούνται πλέον από την ελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας. Εάν ο πυρήνας σιδήρου του αστεριού είναι αρκετά ογκώδης τότε θα καταρρεύσει και θα γίνει ένα αστέρι σουπερνόβα. Είναι νεώτεροι σε ηλικία από τον τύπο Ι και παρατηρούνται μόνο στις σπείρες σπειροειδών γαλαξιών. Στους γίγαντες αυτούς αστέρες ο πυρήνας αποτελείται από διάφορα κελύφη, που στον καθένα γίνονται πυρηνικές καύσεις διαφορετικών στοιχείων. Αυτά τα άστρα (μάζας πάνω από 8 ηλιακές μάζες), στο τέλος της ζωής τους οδηγούνται σε πυρηνικές εκρήξεις προς σχηματισμό στοιχείων που αλλιώς δεν παράγονται στη φύση.

 

Αυτές οι κατηγορίες υπερκαινοφανών είχαν αρχικά ταξινομηθεί με βάση την ύπαρξη των φασματικών γραμμών του υδρογόνου: Ο τύπος Ia δεν εμφανίζει γραμμές υδρογόνου, ενώ ο τύπος ΙΙ τις εμφανίζει.

 

Γενικά αυτή η παρατηρησιακή ταξινόμηση συμφωνεί με τη φυσική ταξινόμηση που περιγράφεται πιο πάνω, επειδή τα πολύ βαριά αστέρια έχουν ατμόσφαιρες (συνήθως από υδρογόνο) ενώ οι λευκοί νάνοι αστέρες είναι γυμνά). Εντούτοις, εάν το αρχικό αστέρι ήταν τόσο μεγάλης μάζας που ο ισχυρός αστρικός άνεμος του, είχε ήδη απομακρύνει το υδρογόνο από την ατμόσφαιρά του την εποχή της έκρηξης, τότε κι αυτό το είδος σουπερνόβα (ΙΙ), επίσης, δεν θα εμφανίσει τις φασματικές γραμμές του υδρογόνο. Αυτοί οι σουπερνόβα καλούνται συχνά σουπερνόβα τύπου Ib, κι όχι τύπου ΙΙ. \:D/ \:D/ \:D/

supernova_054870_41.jpg.04ceae09ba0387ea6bd00b0cc046e696.jpg

supernova_remnants1.jpg.f0a18d9ea5d562608259a340259ef90a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Ωστικό κύμα στο κενό ?? :shock: Τέσπα, μάλλον η Η/Μ ακτινοβολία εννούν

 

Νομιζω πως κατα της εκρηξη ενος υπερκαινοφανη υπαρχει ωστικο κυμα λογο των νετρινων :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα παιδια,

 

Πληροφοριακά: Το ίδιο πρόβλημα με το Υ2Κ αντιμετωπίζουν τώρα τα UNIX συστήματα το 2038.

 

παρακάτω σας δείχνω τι ακριβώς συμβαίνει στο σύστημα μου Linux 2.4.21

 

Αν βάλουμε σκόπιμα να κάνουμε έναν υπολογισμό που θα μας τυπώνει τις ώρες εκείνη την χρονική στιγμή.....

 

[code:1]perl -e 'use POSIX; for ($clock = 2147483641; $clock < 2147483651; $clock++) { print ctime($clock);}'[/code:1]

 

[code:1]Tue Jan 19 05:14:01 2038

Tue Jan 19 05:14:02 2038

Tue Jan 19 05:14:03 2038

Tue Jan 19 05:14:04 2038

Tue Jan 19 05:14:05 2038

Tue Jan 19 05:14:06 2038

Tue Jan 19 05:14:07 2038

Fri Dec 13 22:20:44 1901

Fri Dec 13 22:20:44 1901

Fri Dec 13 22:20:44 1901[/code:1]

 

:)

 

Αντε γεια!! Damn BIOS!!!!

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Ωστικό κύμα στο κενό ?? :shock: Τέσπα, μάλλον η Η/Μ ακτινοβολία εννούν

 

Νομιζω πως κατα της εκρηξη ενος υπερκαινοφανη υπαρχει ωστικο κυμα λογο των νετρινων :-k

Προφανώς εννούν και την ακτινοβολία και την ύλη που εκτοξεύεται

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα παιδια,

 

Πληροφοριακά: Το ίδιο πρόβλημα με το Υ2Κ αντιμετωπίζουν τώρα τα UNIX συστήματα το 2038.

 

παρακάτω σας δείχνω τι ακριβώς συμβαίνει στο σύστημα μου Linux 2.4.21

 

Αν βάλουμε σκόπιμα να κάνουμε έναν υπολογισμό που θα μας τυπώνει τις ώρες εκείνη την χρονική στιγμή.....

 

[code:1]perl -e 'use POSIX; for ($clock = 2147483641; $clock < 2147483651; $clock++) { print ctime($clock);}'[/code:1]

 

[code:1]Tue Jan 19 05:14:01 2038

Tue Jan 19 05:14:02 2038

Tue Jan 19 05:14:03 2038

Tue Jan 19 05:14:04 2038

Tue Jan 19 05:14:05 2038

Tue Jan 19 05:14:06 2038

Tue Jan 19 05:14:07 2038

Fri Dec 13 22:20:44 1901

Fri Dec 13 22:20:44 1901

Fri Dec 13 22:20:44 1901[/code:1]

 

:)

 

Αντε γεια!! Damn BIOS!!!!

 

Αλλαζεις σε 64-bit και εισαι ενταξει. και δεν συμβαινει μονο στα unix αλλα σε ολα τα 32-bit. windows,mac,klp

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τους ανθρωπους ,γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος

Θελω να ζητησω συγνωμη απο τον θεο γιατι ειμαι σιγουρος οτι δεν υπαρχουν ανθρωποι

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πηγη physics4u.gr

Ένα άστρο λευκός νάνος στον Γαλαξία μας μπορεί να κάνει μια υπερκαινοφανή έκρηξη

Ένα τεράστιο άστρο λευκός νάνος στον Γαλαξία μας μπορεί να γίνει σουπερνόβα σε πολλά εκατομμύρια χρόνια από τώρα, ενώ θα μπορούσε να βλάψει τότε τη Γη και, ενδεχομένως, να καταστρέψει και τη ζωή πάνω της.

 

Επιστήμονες στη 215η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, τόνισαν ότι οι νέες παρατηρήσεις του άστρου Pyxidis Τ στον νότιο αστερισμό Πυξίδα (Pyxis) από τον δορυφόρο International Ultraviolet Explorer, δείχνουν ότι ο λευκός νάνος είναι μέρος ενός στενού δυαδικού συστήματος με ένα άλλο άστρο, και ότι το ζευγάρι αυτό είναι σε απόσταση 3.260 έτη φωτός από τη Γη, πολύ πιο κοντά από τα 6.000 έτη φωτός που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση μας....

 

 

 

 

Καλησπέρα παιδια,

 

Πληροφοριακά: Το ίδιο πρόβλημα με το Υ2Κ αντιμετωπίζουν τώρα τα UNIX συστήματα το 2038.

 

παρακάτω σας δείχνω τι ακριβώς συμβαίνει στο σύστημα μου Linux 2.4.21

 

Αν βάλουμε σκόπιμα να κάνουμε έναν υπολογισμό που θα μας τυπώνει τις ώρες εκείνη την χρονική στιγμή.....

 

perl -e 'use POSIX; for ($clock = 2147483641; $clock < 2147483651; $clock++) { print ctime($clock);}'

 

Αντε γεια!! Damn BIOS!!!!

Γιαννη μεχρι το 2038...θα εχεις αλλαξει 38 υπολογιστες και 2038 λειτουργικα συστηματα... :lol: :lol:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οφ τοπικ

δεν το ήξερα και γω

 

The christos-time_t branch has been merged into NetBSD-current. This gives 64bit time_t and dev_t types (no more year 2038-problem!!!).
από εδώ: http://www.feyrer.de/NetBSD/bx/blosxom.cgi/index.front?-tags=sa

 

πριν κάνα εξάμηνο λέει το έγραψε o Έλληνας Χρήστος Ζουλάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Πραγματικά off-topic παιδιά :) είναι μεγάλη συζήτηση

 

 

Καλές παρατηρήσεις

 

 

Πότε θα κάνει ξαστεριααααααά .....εεεεεεεεεε;;;;;;;; Βαρέθηκα να περιμένω......

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης