DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2010 Χθες αργά τη νύχτα ο ουρανός εδώ στην αθήνα καθάρισε λίγο και είπα να κάνω μία προσπάθεια και δεν βγήκα χαμένος! Είχα λοιπόν την πρώτη μου επαφή με τον Κρόνο! Ευχάριστη έκπληξη η εύκολη εύρεσή του με τη βοήθεια του stellarium και μίας πυξίδας διότι η ορατότητα δεν επέτρεπε χρήση άλλων αστέρων για οδηγό (κοινώς δεν φαινόταν τίποτα άλλο στην περιοχη :S). Δεύτερη ευχάριστη έκπληξη η καλή ευθυγράμμιση του red dot finder (είχα χρησιμοποιήσει μια αρκετά κοντινή κεραία και δεν ήμουν σίγουρος αν θα ήταν τόσο ακριβής) Τρίτη έκπληξη, λίγο δυσάρεστη Πραγματικά δυσκολεύτηκα πολύ να καταφέρω σωστή εστίαση στον πλανήτη ώστε να μην τον βλέπω παραμορφωμένο (ουσιαστικά προς το τέλος της εστίασης εμφανιζόταν μία λάμψη στην μία πλευρά που έπρεπε να κάνω πολλές μικροσκοπικές διορθώσεις για να την ξεφορτωθώ). Αυτά με προσοφθάλμιο 4mm (75x). Ερώτηση: Από ότι καταλαβαίνω από όσα έχω διαβάσει γι αυτό μπορεί να φταίει 1. Κακό collimation? . 'Ομως το τηλεσκοπιάκι είναι του κουτιού και βλέπωντας μέσα από τον εστιαστή χωρίς προσοφθάλμιο δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα collimation από τα λίγα που έχω καταλάβει από οδηγούς collimation. 2. Κακός εστιαστής; Το θεωρώ το πιο πιθανό. Τι απαιτήσεις να έχεις άλλωστε από ένα τόσο low budget τηλεσκόπιο; 3. Κακά προσοφθάλμια; Τα προσοφθάλμια που περιείχε το τηλεσκόπια είναι ένα H20mm και ένα SR4mm. Το έψαξα λίγο και αυτά σημαίνουν huygens και symmetric ramsden, δηλαδή ουσιαστικά ότι χειρότερο κυκλοφορεί στην αγορά. Ουσιαστικά θα έλεγα τέτοιου είδους προσοφθάλμιο δεν πρέπει να πωλούνται ξεχωριστά, τουλάχιστον από σοβαρά μαγαζιά. Τι λέτε λοιπόν οτι φταίει; Θα κέρδιζα κάτι από αυτό το τηλεσκόπιο στην εστίαση αν έπαιρνα δύο πιο αξιοπρεπή προσοφθάλμια; Για όσους σπεύσουν να μου πουν ότι δεν αξίζει να δώσω λεφτά για αυτό το τηλεσκόπιο, να σας πω ότι η αγορά νέου τηλεσκόπιου (μαλλον 8 dob - κλασσικα) είναι τόσο σίγουρη όσο και η σημερινή έκλειψη, μιας και σύντομα θα βρεθώ σε σκοτεινούς ουρανούς (θα κάνω το αγροτικό μου) και δεν πρόκειται να χάσω αυτήν την ευκαιρία. Συγγνώμη για την πολυλογία μου και πάλι, απλά προσπαθώ να εκφράσω όσο πιο κατανοητα γίνεται τις απορίες μου, και έιναι πολλες You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2010 Στα αστρονομικά forum όταν μιλάς για προσοφθαλμίους κινδυνεύεις να σταυρωθείς ανάποδα σαν μια καλή εισαγωγή στα βασανιστήρια που θα ακολουθήσουν. Λοιπόν, εκλιπαρώντας τους συναστροβλεψίες να επιλέξουν την απαξιωτική σιωπή από την δημόσια χλεύη (περίπου όπως κάνουν οι αστροφωτογράφοι όταν μιλούμε για παρατήρηση), θα τολμήσω να σου πω πως δεν χάνεις και τίποτε αν αγοράσεις 1-2 Super Plossl και 1 Barlow 2x. Εναλλακτικά ένας zoom σαν τον 21-7 (φθηνότερος) ή τον 24-8 (καλύτερος) που κυκλοφορούν από την Skywatcher, Celestron αλλά και (σε πολύ χαμηλότερες τιμές) Telescope Service.Δεν προτείνω ευρυγώνια (68-82) & Baader Zoom όχι μόνο λόγω της δυσαναλογίας της τιμής προς το ίδιο το τηλεσκόπιο, όσο περισσότερο διότι θα ταράξουν την ισορροπία του και ίσως το βάρος τους να μην το σηκώνει καν ο σωλήνας με κίνδυνο να παραμορφωθεί (από χαρτί δεν είναι; ).Εγώ έχω το κιτ της Celestron το οποίο δεν προτείνω να πάρεις βέβαια, αλλά τα αντίστοιχα Plosssl των 32-25 & 15mm με τον Barlow τα βρίσκω μια χαρά. Για το δικό σου τηλεσκόπιο ένας Barlow 3x ίσως είναι προτιμότερος. Έχω και τον Skywatcher zoom 21-7 ο οποίος μου φαίνεται φριχτός τώρα μπροστά στον Hyperion Zoom, αλλά είναι φθηνός (από το εξωτερικό κάνει το 1/3 των χρημάτων που έχει εδώ) και ελαφρύς για zoom. Μαζί με έναν Barlow 2-3x καλύφθηκες.Αν κατάλαβα καλά είσαι συνάδελφος. Επειδή την χλεύη δεν την αποφεύγουμε ας αυτοχλευαστούμε για τις κακουχίες και τις αδεκαρίες των ατελείωτων σπουδών μας. Λοιπόν, αφού κατάφερες να επιβιώσεις από τον επικό δισδεκαετή αγώνα των τριών βαθμίδων εκπαιδεύσεως, εύχομαι θερμόκαρδα να διαπλεύσεις αθύελλα τα ιλιγγιώδη στενά του αγροτικού, στρατού, αναμονών, ειδικότητας, εξετάσεων και ανεργίας μ' έναν πόνο και να έχεις εν τέλει την οικονομική άνεση να μας θαμπώσεις όλους με ένα dobson που θα απαιτεί για να φθάσεις τον εστιαστή καλαθούνα αναρτημένη σε γερανοφόρο, όπως αυτά που χρησιμοποιούν στους δήμους για να τοποθετούν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το ίδιο γερανοφόρο (αν το απόβαρό του και η έκταση των σκελών σταθεροποίησης του το επιτρέπει) θα μπορεί να τοποθετεί και τα υπερευρυγώνια 5 ιντσών 180 μοιρών που θα έχεις στην κατοχή σου τότε, κατάλαβες, αυτά που θα ανακαλύψει ο Nagler σε 25 χρόνια και που θα βλέπεις και με τα δύο μάτια από το ίδιο εστιακό σημείο (αυτό δεν σημαίνει φινιστρίνι στο σύμπαν; ). Αν και θα πρότεινα ένα RC GOTO σε τροχιά με αποστολή ψηφιακού σήματος, προκειμένου οι συνθήκες έλλειψης βαρύτητας να εξυπηρετήσουν την φορητότητα, χώρια τα πλεονεκτήματα του seeing από κει πάνω και το οτι θα γλυτώσεις τα τεράστια κονδύλια που θα κοστίζουν τα προαναφερθέντα προσοφθάλμια Aethos. Για την εκτόξευση θα πληρώσεις μόνο μια φορά εξ' άλλου.Τότε το παλαίμαχο Celestron Firstscope θα κοσμεί το γυαλισμένο σου γραφείο από μαόνι, μέσα σε ένα κρυστάλλινο δοχείο, ώστε, να μπορείς να το επιδεικνύεις στα παιδιά σου και από τα μονίμως νοσταλγικά μειδιώντα χείλη να εκφέρεται η φράση: "Το βλέπετε; Δεν είναι πανέμορφο; Με αυτό ξεκίνησα"... Καλή συνέχεια, η ζωή είναι ωραία. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Συνάδελφε Κώστα ευχαριστώ πολύ για την εκτενή σου απάντηση! Αν πρόσεξες στο μήνυμά μου προέβλεψά τον ενδεχόμενο χλευασμό, και ενδεχομένως δικαιολογημένο, που ευτυχώς δεν ήρθε ακόμα ή μάλλον τον αναχαίτισες εσυ! Θα ακούσω τη συμβουλή σου και θα αγράσω δύο οικονομικά plossl για να έχω μία πιο εξιοπρεπή παρατήρηση μέχρι την αγορά κάποιου πιο αξιόλογου τηλεσκόπιου. Όσο για τον barlow δεν θα το τολμήσω γιατί ήδη με τις 75 μεγεθύνσεις του 4mm σε κάθε προσπάθεια εστίασης το πεδίο χοροπηδάει όπως χοροπηδηξα εγώ από την χαρά μου όταν πέρασα παθολογία 6ου (καταλαβαίνεις εσυ). Θα ήθελα βέβαια να μου απαντήσει κάποιος ως προς το αν ένα καλύτερο προσοφθάλμιο προσφέρει και ευκολότερη εστίαση η αυτό είναι αποκλειστικα θέμα εστιαστη, κατοπτρων και collimation. YΓ. Μιας και είσαι συνάδελφος και συμπονάς να σου πω ότι τελείωσα το 2007 στη Θεσσαλονίκη, έκανα τη θητεία μου και περιμένω την 5η (!!!!!!) προκυρηξη για αγροτικα που έχω δηλώσει μπας και σταθώ τυχερός αυτή τη φορα. Η δε θέση της ειδικότητάς μου ανοίγει το 2013 :) . Οπότε καταλαβαίνεις οτι όχι μαόνι, αλλά ακόμα και το σκοροφαγωμένο γραφείο του προπολεμικού αγροτικου ενός χωριού σε υψόμετρο 1500μ μου φαίνεται παράδεισος! ΥΓ2 Σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση... αν χρειαστώ ψυχίατρο, η μάλλονόταν συνειδητοποιήσω ότι χρειάζομαι ψυχίατρο θα σε προτιμήσω You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Η εστίαση εξαρτάται από όλους αυτούς τους παράγοντες που αναφέρεις και άλλους ακόμη, όπως το seeing αλλά και οι οφθαλμοί σου (πχ αστιγματισμός, καταρράκτης).Σχετικά με το προσοφθάλμιο, σημασία έχουν η ποιότητα, οι διαθλαστικές ανωμαλίες του φακού (αστιγματισμός και εδώ αλλά και κακή ευθυγράμμιση κλπ), ξένα σώματα (τα μόρια του νερού λειτουργούν σαν θετικοί φακοί και πρίσματα) και η μεγέθυνση. Δεν μεγεθύνεις μόνο το αντικείμενο αλλά και τα σφάλματα! Γι αυτό τα καλύτερα προσοφθάλμια μεγάλου εστιακού λόγου θα βελτιώσουν την κατάσταση και τότε το έλλειμμα στην εστίαση θα οφείλεται κυρίως στις αδυναμίες του τηλεσκοπίου, της ατμόσφαιρας και του οφθαλμού σου.Αν σε ανακουφίζει, όταν γίνεις 40 ετών τα πράγματα σαφώς θα είναι καλύτερα. Αν δε γίνεις χειρουργός, οι ευχές μου μπορεί να γίνουν και πραγματικότητα, όσο εξωφρενικές και να φαίνονται. Συγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά πιστεύω πως πρέπει να δίδεται υποστήριξη σε όποιον την χρειάζεται. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 το τηλεσκοπιο σου ειναι οπως καταλαβαινεις περιορισμενων δυνατοτητων, λογω διαμετρου και εστιακης αποστασης (ας μην μπλεξουμε με την ποιοτητα των οπτικων/ευθυγραμμισεις κλπ ).Θεωρω λανθασμενη την αποπειρα παρατηρησης πλανητου με αυτο το οργανο.Θα σε στεναχωρησω, αλλα μην επενδυσεις σε προσοφθαλμια .Επειδη ολα ειναι σχετικα ομως, και η γνωμη του καθενος υποκειμενικη,(βλεποντας οτι μενεις Αθηνα), σε προσκαλω να ερθεις με το τηλεσκοπιο οποτε θελεις ,και να το δοκιμασεις με προσοφθαλμια τα οποια εχουν χαρακτηριστει ως "αξιολογα".Νομιζω λοιπον οτι μονο μια εκ του ασφαλους δοκιμη, θα βαλει τελος στον προβληματισμο σου.Μην σε απασχολει η "αναταραχη"....δεν τιθεται θεμα.Μιλαμε για δοκιμη με 2-3 προσοφθαλμια, αποκλειστικα για διαμορφωση αποψης.Φιλικα Κωστας.(και επετρεψε μου να αναφερω, οτι εχω διαφορετικη αποψη οσον αφορα την χλευη στο αστροβοξ)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Συνάδελφε και εγώ μπορώ να σου δανείσω τους Plossl που προανέφερα. Μπορείς να τους κρατήσεις μέχρι να ξαστερώσει. Ο 32 πρέπει να βγάζει πολύ χαμηλή μεγέθυνση (λιγότερο από κιάλια) οπότε προτείνω να δοκιμάσεις 25, 15, 9 ίσως και 6mm, δοκιμάζεις και τον Barlow μαζί. 6945247963 για συνεννόηση.Kostakis, η χλεύη χλεύη γέννησε μα πάλι χλεύη μένει... Δεν αφορά καθόλου εσένα Kostakis, ούτε και την συντριπτική πλειοψηφία των μελών, αλλά μια σταγόνα μελάνι μπορεί να βάψει μια καρδάρα γεμάτη με γάλα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θέλω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ αυτό που εγώ και ο Κώστας ονομάσαμε "χλεύη" κάτι κακοπροαίρετο, αντιθέτως μάλιστα, το ότι ασχολήθηκες έστω και δύο λεπτά με το να με προστατεύσεις από ένα περιττό έξοδο τη στιγμή που δεν με ξέρεις καν και ούτε καν είμαι παλιό μέλος στο φόρουμ δείχνει ότι μόνο καλές προθέσεις υπάρχουν. Αυτή τη χλεύη λοιπόν θα την παρομοίαζα με το χαμόγελο ενός ενήλικου σε μία αφελή ερώτηση ενός 3χρονου , έτσι την αντιλαμβάνομαι εγώ . Οι συννενοήσεις επί του thread συνεχίζουν σε pm και τηλέφωνα για να μην φορτώνουμε και το φόρουμ με άχρηστες πληροφορίες. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!! You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Αυτά με προσοφθάλμιο 4mm (75x). Ερώτηση: Από ότι καταλαβαίνω από όσα έχω διαβάσει γι αυτό μπορεί να φταίει1. Κακό collimation? . 'Ομως το τηλεσκοπιάκι είναι του κουτιού και βλέπωντας μέσα από τον εστιαστή χωρίς προσοφθάλμιο δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα collimation από τα λίγα που έχω καταλάβει από οδηγούς collimation.2. Κακός εστιαστής; Το θεωρώ το πιο πιθανό. Τι απαιτήσεις να έχεις άλλωστε από ένα τόσο low budget τηλσκόπιο;3. Κακά προσοφθάλμια; Γιατρέ μου! Προπαθόντας να απαντήσω στις ερωτήσεις σου: 1) Collimation.Πιθανότατα. Το τηλεσκλοπιο μπορεί να είναι του κουτιού, όμως δεν παύει να ειναι νευτώνειο και ως τοιούτο επηράζται απο τις μετακινήσεις. Με το μάτι μπορει να μηνφαίνεται αλλα....... καλού κακύ τσεκαρισέ το2) Κακός εστιαστής; Ακόμα πιό πιθανό. Έχει παρατηρηθεί σε τηλεσκόπια πολύ καλύτερα απο αυτό να πηγαίνει απο κακό είδωλο σε κακό είδωλο, χωρίς να σταματάει στο καλό.Θέλει καλά χέρια να σταματάς στο σωστό σημείο και αν δεν τα καταφέρεις τελικά, μην πας για χειρουργός, θα φας κανένα ανθρωπάκι 3) Προσοφθάλμιοι! Γενικά θα έλεγα όχι διαφωνοντας με τον φίλο kkokkolis. Αν τα βάζαμε με μία σειρά σπουδαιότητας, θα έλεγα: Collimation, ακρίβεια εστιαστή, Seeing, και μακράν στο τέλος τους προσοφθάλμιους. Ενας προσοφθάλιος θα πρέπει να είναι απελπιστικά κακός για να σου επηρεάσει την εικόνα σε βαθμό που να είναι απωθητική.Προσωπικά πιστεύω ότι η αγορά προσοφθαλμίων είναι θέμα πολύ προσωπικό, ακόμα και για τους προσοφθάλμιους που αντικειμένικά αξίζουν τα λεφτα τους 100%. Εχει επίσης να κάνει με το τηλεσκόπιο αυτό καθ εαυτό (Αλλοιώς συμπεριφερονται σε ένα τηλεσκόπιο με f/10 και αλλοιώς σε ένα με f/5), με τα ζητήματα που έχουν τα μάτια σου, με τα αντικείμενα στα οποία σε ενδιαφέρουν περισσότερο κλπ.Τελειώνοντας, θα σου πώ ότι τα κοσμήματα της (σιγά τα αυγά δηλαδή) συλλογής μου είναι:Ενας Hyperion 13mm, ένας super plossl 40mm που ούτε η μάνα του δεν τον ξέρει, ένας Ultima 7,8 και ένας 2" της Ageena Astoproducts 34mm με τους οποίους έχω κάνει πράγματα και θαύματα ( και με μάρτυρες παρακαλώ πολύ)........οπότε βάλε με νού σου απο τί άνθρωπο πέρνεις συμβουλές Αυτά και τα ξαναλέμε ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Πρώτα απόλα να σου πω ότι ευτυχώς για εμένα, τους μελλοντικούς μου ασθενείς και τον δικηγόρο μου δεν πάω για χειρουργός αλλά παθολόγος Από την απάντησή σου τείνω περισσότερο προς το seeing καθώς ομολογουμένως η πρώτη μου παρατήρηση έγινε υπο άθλιες συνθήκες (ουσιαστικά σε ένα άνοιγμα μισής ώρας που καθάρισε λίγο ο ουρανός από τα σύννεφα που βασάνίζουν τις μέρες αυτές τον αττικό ουρανό.) Για το collimation χλωμό το βλεπω καθώς απότι διάβασα όσο μικρότερο είναι το τηλεσκόπιο τόσο πιο σπάνια θέλει collimation , αλλά και επειδή είναι του κουτιού και επειδή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο από τον εστιαστή (στο άπειρο μάτι μου βέβαια) Τον αστιγματισμό επίσης δεν τον αποκλείω γιατί ως σωστός γιατρός κι εγώ.... σιχαίνομαι τις επισκέψεις σε συναδέλφους και έχω χρόοοονια να πάω σε οφθαλμίατρο :) Τέλος, να παραδεχτώ χωρίς φόβο και πάθoς ότι σε ένα frenzy υπερκαταναλωτισμού ήδη έχω παραγγέιλει δυο plossl από Γερμανία. Αυτό το έκανα επειδή διάβασα πόσο κακής ποιότητας είναι τα προσοφθάλμια μου (huygens και symmetric ramsden) , επειδή είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα αγοράσω σύντομα αξιοπρεπές τηλεσκόπιο, και ΚΥΡΙΩΣ επειδή από μόνη της η κίνηση του κλικ πάνω σε οποιδήποτε εικονίδιο "προσθήκη στο καλάθι" σε οποιοδήποτε site με ψιψιψονια και μπλιμπλικια και άλλα τεχνολογικά καλούδια προκαλεί κύμματα ηδονής στο καταναλωτικά υποταγμένο κορμί μου :) :) You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Τέλος, να παραδεχτώ χωρίς φόβο και πάθoς ότι σε ένα frenzy υπερκαταναλωτισμού ήδη έχω παραγγέιλει δυο plossl από Γερμανία. Χα!!ΧΑΧΑ!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!Frenzy Υπερκαταναλωτισμού ΔΥΟ PLOSSLS απο Γερμανία; Βασίλη μου δεν ξερεις για τί πράγμα μιλάς! Σε αυτό το σπόρ, Frenzy θεωρείται να έχεις το καλύτερο αποχρωματικό στην καλύτερη στήριξη απο τις 17/1/2010, και να ζαχαρώνεις άλλο ένα στις 18/1/2010, και να σου φαίνεται και φυσιολογικό (Ρε σύ τώρα που το σκέφτομαι, μήπως να γίνεις ψυχίατρος είδικευμένος στη νόσο των αστρονόμων Δημήτρης Δημήτρης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Κοιτάξτε τι προσοφθάλμια διαθέτει κάποιος κύριος που το τηλεσκόπιό του είναι ένα... Tasco 4.5'' !!! http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Board/Eyepieces/Number/2401980/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/19 ](*,) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Hlias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Tι????? Με Tasco 4.5 εχει ολα αυτα
zantespear Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Απλά γελοίο να συλλέγεις ένα σκασμό προσοφθάλμια και αποδεδειγμένα ένας τυπάς με ένα 8άρι dob και 2 ploss να κάνει καλύτερη παρατήρηση. βουρ για βραβείο astronomy most stupid things. Σπύρος
Karellen Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Κοιτάξτε τι προσοφθάλμια διαθέτει κάποιος κύριος που το τηλεσκόπιό του είναι ένα... Tasco 4.5'' !!! Λοιπόν.Η πρώτη βαλίτσα κοστίζει 6.748$ ενώ η δεύτερη 5.679$ σύμφωνα με τιμές από http://www.bhphotovideo.comΓια τις άλλες δεν είχα υπομονή... Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Εντάξει, δεν έχει tasco (το γράφει παρακάτω) αλλά οι επιλογές του είναι απίστευτα υπερβολικές... Όλοι μας καταλήγουμε με 6-7-10 προσοφθάλμια από τα οποία χρησιμοποιούμε τρία, άντε τέσσερα... Αυτός έχει πάρει οτιδήποτε έχει βγάλει η televue τα τελευταία 20 χρόνια... Τι να πεις...Οι plossl που διάλεξες φίλε DrChaos είναι η καλύτερη επιλογή για το σωλήνα σου. Θα σου πρότεινα και εγώ να δεις το θέμα ευθυγράμμιση. Μην κρίνεις από ότι φαίνεται μέσα από τον εστιαστή με γυμνό μάτι αλλά δοκίμασε με ένα καπάκι από φιλμ, ή αν προλαβαίνεις πρόσθεσε αυτό: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3675_Simple-Collimation-Tool-for-Newtonian-Telescopes.html στην παραγγελία σου από Γερμανία (κόστος: 2.90 ευρώ).Επίσης παιδιά τα περί χλεύης δεν νομίζω ότι χρειαζόντουσαν. Καταλαβαίνω ότι υπήρχε 100% καλή προαίρεση αλλά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για το φόρουμ χωρίς λόγο. Μπορεί και να κάνω λαθος αλλά δεν θυμάμαι κάποια τετοια περίπτωση στο παρελθόν και όσο καιρό συμμετέχω στις συζητήσεις.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2010 Επίσης παιδιά τα περί χλεύης δεν νομίζω ότι χρειαζόντουσαν. Καταλαβαίνω ότι υπήρχε 100% καλή προαίρεση αλλά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για το φόρουμ χωρίς λόγο. Μπορεί και να κάνω λαθος αλλά δεν θυμάμαι κάποια τετοια περίπτωση στο παρελθόν και όσο καιρό συμμετέχω στις συζητήσεις.Θέμα λήξαν. Λήξαν καθότι ήρξατο. Αναγνώστης ψηφισάτω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2010 Για το θέμα της "χλεύης" απάντησα κι εγώ και ο Κώστας ... αστειευόμουν και δεν αμφέβαλα ποτέ για τις προθέσεις των συμβουλών σας.... αν και πιστεύω ότι κατά βάθος όλοι με ζηλεύετε που κατέχω αυτόν τον ογκόλιθο συλλογής φωτός. Όσο για το θέμα του collimation , και να το τσεκάρω το μόνο που θα καταφέρω είναι να απογοητευτώ καθώς το τηλεσκόπιο δεν διαθέτει βίδες προσαρμογής του πρωτεύονοτς κατόπτρου. Εν αναμονή λοιπόν καθαρών ουρανών για νέες παρατηρήσεις με καλύτερο seeing και καλύτερα προσοφθάλμια! ΥΓ Μωρέ λες να κοιτάξω και αυτό τον αστιγματισμό μου? You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2010 Τα προσοφθάλμια με το οποίο έρχεται το τηλεσκόπιο είναι αυτό που λέμε "κακά" προσοφθάλμια. Από την άλλη θα έπρεπε να είχες καθαρό είδωλο τουλάχιστον στο κέντρο του πεδίου. Από ότι είδα με ένα γρήγορο ψάξιμο στο google, στο τηλεσκόπιό σου υπάρχουν βίδες που ελεγχουν τουλάχιστον την κλίση του δευτερεύοντος. Αν είναι λίγο εκτός, αυτός είναι λόγος για να έχεις κακή απόδοση.Δες και τον αστιγματισμό σου και ελπίζω να πάνε όλα καλά!Φιλικά,Ηλίας.
DrChaos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2010 Μετά απο νέα παρατήρηση η δυσκολία στην εστίαση εξακολουθεί....η σελήνη εμφανίστηκε μια χαρά αλλά η εστίαση στον άρη δεν στέεφθηκε με επιτυχία... Το ξέρω ότι ζητάω πολλά, αλλά δείτε αυτές τις φωτογραφίες και πείτε μου αν φαίνεται κάποιο προφανές πρόβλημα στην ευθυγράμμιση....μέσα από το κουτάκι με το φιλμ πάντως δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα....βέβαια ως νέοπας πολύ πιθανό να κάνω λάθος... You can live to be a hundred if you give up all the things that make you want to live to be a hundred. Woody Allen
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα