YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Καλημέρα, Είμαι εντελώς αρχάριος και χτές έκανα με έναν φίλο την πρώτη απόπειρα να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Η σελήνη βγήκε μια χαρά, ο Άρης λίγο φωτεινός και όσον αφορα μερικές στο βαθύ ουρανό βγήκαν κουνημένες. Εξοπλισμός είναι όπως αναφέρω και στο θέμα το MEADE LX90 και η DSLR CANON 500D. Θα ήθελα γνώμες καταρχήν τι μπορώ να τραβήξω με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό (πλανήτες,βαθύ ουρανό) και τί χρειάζεται να προσθέσω στον εξοπλισμό μου για να είναι πλήρης. Ευχαριστώ
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 με αυτο το τηλεσκοπιο και την στηριξη του μπορεις να βγαλεις ο,τι θες. εαν προεκιται να πας με dslr για βαθυ ουρανο θα χρειαστεις καλη πολικη ευθυγραμμιση πρωτα και οδηγηση του τηλεσκοπιου σου με ενα οδηγητικο τηλεσκοπιο και καποια καμερα ή με off axis guider (ψαξε στο φορουμ θα βρεις ιδεες). επισης θα χρειαστεις και καπιον ανταπτορα για να βαλεις την καμερα στον εστιαστη, κατα κορο ολοι πανε για κυρια εστιαση (prime focus) ο ανταπτορας που χρησιμοποιυν ειναι ενας t-ring (δες εδω για να δεις πως ειναι http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=475) μια φθηνη ιδεα οταν εψαξα το συγκεκριμενο θεμα ειναι εδω http://www.firstlightoptics.com/proddetail.php?prod=max_dslr_camera_adaptor. δες και εδω ενα παραδειγμα με οδηγηση ενος δευτερου τηλεσκοπιου (ο τυπος κανει φωτογραφιση με ccd camera αλλα πανω κατω τα ιδια ειναι) http://www.computing.dundee.ac.uk/projects/venus/equipment.htm Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Γιάννη, Τα τηλεσκόπια με στήριξη φουρκέτας δεν κάνουν για DSO, καθώς η Alt-Az δεν μπορεί να κάνει παρακολούθηση όπως η Ισημερινή,(κινείται με μικρά σκαλοπατάκια) με αποτέλεσμα να σου βγαίνουν κουνημένες. Για να το πετύχεις, χρειάζεσαι μία Ισημερινή σφήνα, εξάρτημα οικονομικά διόλου ευκαταφρόνητο.Διορθώστε μα αν κάνω λάθος αν και δεν νομίζω.Όπως είσαι, περιορίσου σε "γρήγορα" αντικείμενα (Σελήνη, Πλανήτες), γιατί πολύωρες εκθέσεις δεν θα σου βγούν ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
raxxla Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Η σελήνη βγήκε μια χαρά, ο Άρης λίγο φωτεινός και όσον αφορα μερικές στο βαθύ ουρανό βγήκαν κουνημένες. Η φωτογράφηση των πλανητών γίνεται καλύτερα με μια απλή webcam η οποία σου επιτρέπει να πάρεις εκατοντάδες καρέ σε 1-2 λεπτά και να χρησιμοποιήσεις τα καλύτερα. Η αυτόματη οδήγηση θα μπει στη ζωή σου αργά ή γρήγορα όπως είπε ο φίλος παραπάνω! Ένα θέμα που ίσως σε απασχολήσει σε deepsky είναι η χαμηλή απόκριση της 500D στην φασματική περιοχή του υδρογόνου (πολλά νεφελώματα εκπομπής με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα είναι πλούσια σε HII). Μπορείς αν θέλεις αργότερα να "τροποποιήσεις" το εσωτερικό φίλτρο IR. Α! Και βιάστηκες να επιλέξεις όνομα μέλους..!! Αφού μπήκες στο χωρό θα γίνεις YiannisED80, μετά YiannisAPO κλπ Καλό ξεκίνημα!! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Γιάννη, Τα τηλεσκόπια με στήριξη φουρκέτας δεν κάνουν για DSO, καθώς η Alt-Az δεν μπορεί να κάνει παρακολούθηση όπως η Ισημερινή,(κινείται με μικρά σκαλοπατάκια) με αποτέλεσμα να σου βγαίνουν κουνημένες. Για να το πετύχεις, χρειάζεσαι μία Ισημερινή σφήνα, εξάρτημα οικονομικά διόλου ευκαταφρόνητο.Διορθώστε μα αν κάνω λάθος αν και δεν νομίζω.Όπως είσαι, περιορίσου σε "γρήγορα" αντικείμενα (Σελήνη, Πλανήτες), γιατί πολύωρες εκθέσεις δεν θα σου βγούν ΦΙλικάΔημήτρης Καταρχην σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας. Σχετικά με αυτά που είπε ο Δημήτρης , άν δεν κάνω λάθος υπάρχουν πάρα πολλές αστροφωτογραφίες οι οποίες έχουν τραβηχτεί με παρόμοιο, άν όχι ίδιο ακριβώς εξοπλισμό σαν τον δικό μου. Οπότε σίγουρα αφού βλέπουμε τα αποτελέσματα έχουμε την δυνατότητα. Το θέμα είναι οτι για να έχω και γώ ανάλογα αποτελέσματα τι πρέπει να κάνω?? Υπάρχουν κάποια τρικ-κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν? Σίγουρα όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες οπότε καλό είναι να έχω όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες... Φιλικά
raxxla Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2010 Το θέμα είναι οτι για να έχω και γώ ανάλογα αποτελέσματα τι πρέπει να κάνω?? Να βγεις να φωτογραφίσεις όσο περισσότερες φορές μπορείς, η εμπειρία σου θα είναι το καλύτερο σχολείο. Αν δεν δεις τις δυσκολίες δεν θα τις κατανοήσεις κιόλας. Υπάρχουν κάποια τρικ-κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν?Όχι! Χρόνος - χρόνος και το μεράκι σου μόνο! Σίγουρα όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες...Λάθος! Κρίνονται στην μεθοδική δουλειά και το χρόνο που αφιερώνεις! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2010 με τον τρεχον εξοπλισμο και κυριως με την αλταζημουθιακη στηριξη που εχεις ξεχνα τον βαθυ ουρανο. καταρχας για να εχεις αναλογα αποτελεσματα φωτογραφιων με αλλα μελη εδω στο φορουμ θα προτεινα να παρεις μια web camera για πλανητικη φωτογραφια. η πιο συνηθησμενη ειναι η philips spc900nc και θα πρπεπει να παρεις και ir cut filter καθως και τον αντιστοιχο ανταπτορα για να μπορεις να την βαλεις στον εστιαστη. απο κει και μετα ειναι θεμα ληψης της φωτογραφιας. θα πρεπει να παρεις ενα βιντεο για 1-2 λεπτα με το αντιστοιχο προγραμμα ληψης βιντεο και να παιξεις με την φωτεινοτητα, το κοντραστ, τα καρε ανα δευτερολεπτο και το gain της καμερας. εγω χρησιμοποιω το wxastrocapture και ειμαι πολυ ικανοποιημενος. αφου παρεις το βιντεο θα κανεις επεξερξασια με το registax και τελειωσες. εαν θες να χρησιμοποιησεις μονο την dslr που εχεις θα χρειαστεις και τον αντιστοιχο ανταπτορα για τον εσταστη γιατι με το χερι δεν θα κανεις δουλεια θα σου βγαινουν κουνημενες οι φωτο. απο κει και μετα θα πρεπει να παιξεις με την εστιαση του τηλεσκοπιου καθως και το iso και τον χρονο εκθεσης της μηχανης σου. μιας και εχεις αλταζημοθιακη στηριξη θα προτεινα μικρους χρονους εκθεσης π.χ. 10-20 sec και μετα αφου παρεις ενα πληθος φωτογραφιων κανε ενα stack με το deep sky stacker ή το registax. πανω απ'ολα πρεπει να εχεις επιμονη και υπομονη. στην αρχη οι φωτο σου θα ειναι χαλια αλλα με τον καιρο θα βελτιωθεις οπως ολοι μας α δες και αυτα τα site μιας και εκανα ενα γρηγορο ψαξιμο http://cs.astronomy.com/asycs/forums/p/40324/417480.aspxhttp://morrisastronomy.blogspot.com/2009/11/astrophotography-on-alt-az-mount-with.html Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Καλημερα σε ολους, Διάβασα με προσοχή τις συμβουλές σας και για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα όμως να μου εξηγήσετε το εξής: 1) Όταν λέτε να ξεχάσω την αστροφωτογράφηση σε βαθύ ουρανό με αυτόν τον εξοπλισμό μου λέτε οτι ΔΕΝ γίνεται ή απλά δεν θα έχω πολύ καλά αποτελέσματα? Γιατί μπορεί να έχω πρόβλημα? 2)Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αλλάξω τηλεσκόπιο? 3)Οι φωτογραφίες άλλων μελών που έχουν παρόμοιο εξοπλισμό πώς έχουν καταφέρει κ έχουν βγάλει όλων των ειδών φωτογραφιών? Πήρανε κάποια εξαρτήματα? 4)Σίγουρα με τον καιρό και υπομονή θα βγάζω όλο και καλύτερες φωτογραφίες, αλλά η μηχανή μου δεν θεωρείται αρκετά καλή για αστροφωτογράφηση? Πολλά μέλη χρησιμοποιούσαν την EOS 450D και είδα πολύ καλά αποτελέσματα! 5)Ποιά μέθοδο θα χρησιμοποιήσω για αστροφωτοράφηση? http://www.meade.com/photogallery/lx90_gallery.html
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 1) Όταν λέτε να ξεχάσω την αστροφωτογράφηση σε βαθύ ουρανό με αυτόν τον εξοπλισμό μου λέτε οτι ΔΕΝ γίνεται ή απλά δεν θα έχω πολύ καλά αποτελέσματα? Γιατί μπορεί να έχω πρόβλημα?Γιάννη, ο βαθύς ουρανός θέλει μακροχρόνια έκθεση και καλή οδήγηση. Μπορέις να κάνεις DSO με αυτό το setup, όμως καλό είναι να γνωρίζεις τις αδυναμίες του για να μην απογοητευτείς: 1) Οι λήψεις σου θα περιορίζονται σε 10-15 δευτερόλεπτα λόγω του τύπου της στήριξης. 2)Πράγμα που σημαίνει ότι για να πιάσεις ένα DSO θέλεις ένα σκασμό λήψεις. Τώρα θα μου πείς 4 λήψεις των 15" κάνουν μία λήψη του 1'.Μμμμμμμμ Δεν έχω πεισθεί ακόμα ότι ισχύει2)Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αλλάξω τηλεσκόπιο?ΟΧΙ. Το τηλεσκόπιο είναι πάρα πολύ καλό. Η στήριξη είναι που δημιουργεί το πρόβλημα3)Οι φωτογραφίες άλλων μελών που έχουν παρόμοιο εξοπλισμό πώς έχουν καταφέρει κ έχουν βγάλει όλων των ειδών φωτογραφιών? Πήρανε κάποια εξαρτήματα?Για πλανητική δεν χρειάστηκε! Για DSO ναι! Πήρανε την Ισημερινή σφήνα, εξάρτημα που ανυψώνει το τηλεσκόπιο και μετατρέπει την αζιμουθιακή κίνηση σε κίνηση κατα Ορθή αναφορά. Η ακρίβεια βέβαια της παρακολούθησης δεν συγκρίνεται με μία Ισημέρινή και είναι και σχετικά ακριβή Δημήτρης
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Για πλανητική δεν χρειάστηκε! Για DSO ναι! Πήρανε την Ισημερινή σφήνα, εξάρτημα που ανυψώνει το τηλεσκόπιο και μετατρέπει την αζιμουθιακή κίνηση σε κίνηση κατα Ορθή αναφορά. Η ακρίβεια βέβαια της παρακολούθησης δεν συγκρίνεται με μία Ισημέρινή και είναι και σχετικά ακριβή Αυτη με τον αντάπτορα της σωστά? Που στερεώνεται ρε παιδιά αυτή τη σφήνα, σε ποιο σημείο του τηλεσκοπίου μου? http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=439-735-233-235-2327
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Αυτοαπαντώ στην ερώτηση μου με το παρακάτω Link http://www.meade.com/manuals/lx10/images/lx1001.jpg Τώρα έχω μια νέα ερώτηση: Όπως είχα προαναφέρει οι φωτογραφίες που δοκίμασα να βγάλω στον βαθύ ουρανό μου είχαν σαν αποτέλεσμα κουνημένα τα αστέρια. Μήπως πρέπει να βάλω αντίβαρα? Η μηχανή μαζί με δαχτυλίδια και προσοφθάλμιο είναι περίπου στα 500γρ. Άν χρησιμοποιήσω την σφήνα τα αντίβαρα λειτουργούν σωστά ή επειδή αλλάζει η στήριξη πρέπει να χρησιμοποιήσω άλλα? Για άλλη μια φορά συγχωρήστε την ασχτετοσύνη μου...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Όπως είχα προαναφέρει οι φωτογραφίες που δοκίμασα να βγάλω στον βαθύ ουρανό μου είχαν σαν αποτέλεσμα κουνημένα τα αστέρια. Μήπως πρέπει να βάλω αντίβαρα? Μπορείς να βάλεις αντίβαρο, όμως δεν θα βελτιώσει το κούνημα των αστεριών. Όπως είπαμε και πιό πάνω, η Alt-Az κινεί το τηλεσκόπιο με μία σειρά μικρών σκαλοπατιών, σε αντίθεση με την Ισημερινή που διαγράφει ένα νοητό ομαλό τόξο. ΤΑ κουνημένα αστέρια είναι η απεικόνηση των αστεριών σε μεγάλη έκθεση κατα τη διάρκεια της ,μη ομαλής παρακολούθησης.Το αντίβαρο θα σε βοηθήσει στο ζύγισμα του τηλεσκοπίου επάνω στη στήριξη έτσι ώσε η όποια κίνηση κάνουν τα μοτέρ να μην ζορίζεται Δημήτρης
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Τελικά έπειτα απο πολύ ψάξιμο κατέληξα στην παραγγελία της ισημερινής σφήνας της MEADE. Η μετατροπή του τηλεσκοπίου μου σε ορθή αναφορά απο πολλές γνώμες θα μου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλαυτα έχω ακόμη θέματα να λύσω. Για παράδειγμα αναφέρατε οτι χρειάζεται οπωσδήποτε να έχω πρόγραμμα οδήγησης για DSO. Το συγκεκριμένο όμως τηλεσκόπιο ακολουθεί κανονικότατα τον στόχο κ μάλιστα απότι διάβασα στο manual έχει και περιοδική διόρθωση λάθους (PEC) . Οπότε λέτε οτι χρειάζομαι τελικά πογραμμα? Επίσης σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω έναν off-axis guider για να βλέπω τον στόχο αντί για οδηγητικό τηλεσκόπιο, αλλά απο την άλλη μπορώ να χρησιμοποιήσω κ το live view της CANON οπότε θέλω κ εδώ την γνώμη σας το προτείνετε. Φιλικά, Γιάννης
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 το χειριστηριο της meade απο' οτι ειδα στο manual ειναι παρομοιο με αυτο που δινει η skywatcher οποτε εχουμε και λεμε. το λογισμικο που παρεχει το χειρηστηριο κανει πιο πολυ για διορθωση του PEC χειροκινητα, δηλ θα βλεπεις απο ενα off-axis guider και με ενα ειδικο προσοθφαλμιο με σταυρονημα αν το αστερι κινηται και θα το διορθωνεις εσυ δινοντας εντολες απο το χειρηστηριο. καταλαβαινεις οτι ετσι καποια λαθη θα γινονται ιδιαιτερα αν δεν εισαι εξικοιωμενος με την οδηγηση ενος τηλεσκοπιου. σε αντιθεση εαν εχεις συνδεδεμενη την βαση με η/υ εχεις μεγαλυτερη ακριβεια στην οδηγηση αφου ολα γινονται αυτοματα μεσω του προγραμματος με την βοηθεια μιας δευτερης καμερας. Σημειωση οταν κανεις οδηγηση διαλεγεις ενα αστερι κοντα στον στοχο σου σαν οδηγο και οχι τον ιδιο τον στοχο σαν οδηγο γιατι εχει μεγαλη εκταση πχ. ενα νεφελωμα ή ενας γαλαξιας τωρα οσο για το off axis guider υπαρχουν δυο αποψεις. καταρχας ενα off axis guider αποτελειται απο ενα μικρο καθρεπτη που οδηγει ενα κοματι απο το φως που βλεπει το τηλεσκοπιο σε ενα προσοθαλμιο με σταυρονημα ή σε μια οδηγητικη καμερα. οσοι ειναι αντιθετοι στην χρηση αυτου του εξαρτηματος στηριζονται στο οτι ειναι δυσκολο με την περιστροφη καπιοων τμηματων του ωστε να εντοπισεις ενα φωτεινο αστερι για να κανεις οδηγηση αλλα σου μειωνει το συνολικο βαρος που βαζεις στην βαση. τωρα οσοι χρησιμοποιουν δευετρο τηλεσκοπιο μπορουν να διαλεξουν πιο ευκολα ενα οδηγητικο αστερι μιας και με την χρηση των οδηγητικων δακτυλιων μπορουν να εντοπισουν ευκολοτερα ενα αστερι αλλα φορτωνεις την στηριξη σου με περισοοτερο βαρος. με το Live view δυστυχως θα εχεις τα ατιθετα αποτελεσματα στην οδηγηση Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Φιλε μου ψάχτο λιγο παραπανω, εχεις καποιες πληροφορίες αλλα δεν τις εχεις ξεκαθαρες. Κανε μια βολτα απο πχ http://www.astropix.com/ http://www.covingtoninnovations.com/astro/ http://www.newastro.com/ , http://starizona.com/acb/ccd/ccd.aspx Η ισημερινή σφήνα ειναι απαραιτητη για το τηλεσκοποιό σου, αλλιως μονο μερικά δευτερολεπτα και αν. Το οτι το τηλεσκοποιο εχει GOTO δεν σημαινει οτι εχει και "οδήγηση". Ας το κανουμε λιανα: Κανεις πολική ευθυγράμμιση της βασης σου ΜΕ την σφήνα (τα 2-star 3-star aligments κλπ ειναι μονο για το goto , ΔΕΝ σου κανουν πολική). Αυτο και μονο, συν το μοτερ στον (τωρα ποια με την σφηνα) RA άξονα, κανει την παρακολουθηση, γιατι το μοτερ περιστρεφει τον αξονα RA (ορθής αναφορας) - θεωρητικά - με τον ιδιο ρυθμό που γυριζουν και τα αστρα, αρα η ΟΤΑ σου πρεπει να κοιτα στο ιδιο σημειο.Κανενα μοτερ/γραναζι κλπ δεν ειναι τελειο - τελεία. Ολα εχουν ατελειες που στην αστροφωτογραφιση, ιδιως με τοσο μεγαλο FL οσο το δικό σου, φαινονται. Το κλασσικο ειναι το λεγομενο "περιοδικο σφαλμα", ατελειες στο μοτερ/ατερμονα/γραναζια που επαναλαμβανονται με καθε περιστροφή τους και εχουν σαν αποτελεσμα η ταχυτητα παρακολουθησης στο RA να μην ειναι παντα η σωστή - μια θα "τρεχει" μια να καθυστερει, μια θα κανει πηδηματακια. Αν η βαση σου υποστηριζει PEC (Periodic Error Correction) , τοτε μπορεις να την "εκπαιδευσεις" να μαθει για το περιοδικό σφάλμα και να το αντισταθμίζει, κοιτόντας τον πινακα που εχει απομνημονευσει και κανοντας τις αναμενομενες διορθωσεις. Αλλα δεν αρκει. Περα που ειναι μεγαλος πονοκεφαλος να κανεις μακρες εκθεσεις μονο με διορθωση περιοδικού σφαλματος, ολο και καπου θα χασει και παλι θα σου βγουν κουνημενα τα αστρα. Και συν της αλλης η τελεια πολική ευθυγραμμιση δεν ειναι παντα εφικτη (και μερικές φορες ισως δεν ειναι και επιθυμητη). Με ατελειες στην πολική ευθυγραμμιση εχεις ολίσθηση του στόχου στον αξονα του DEC τωρα. Για να μην τα πολυλογουμε, ιδιως με το FL του οργάνου σου, δεν μπορεις να κανεις αξιοπρεπεις μακρες εκθεσεις μονο με PEC και πολική ευθυγραμμιση : ειναι μεγαλο βασανο να τα πετυχεις.Τι κανεις ; βαζεις ενα δευτερο οργανο, ή εναν off axis guider, ή μια καμερα που μπορει να κανει οδήγηση με 2ο CCD ή μια καμερα που κανει οδήγηση απο το κυρίως CCD (με υποκλοπή μερικών frames απο την φωτογραφια). Θεωρητικα με τους 2 πρωτους τροπους μπορεις να βαλεις και ενα οδηγητικό προσοφθαλμιο και να "οδηγησεις" με το χερι, βλέποντας μεσα απο αυτο και διορθωνοντας με το χειρηστηριο - αστο καλυτερα . Απλα σε ολες τις περιπτωσεις εχεις ενα CCD (webcamera, κατι τελος παντων) που το συνδεεις με ενα προγραμμα οδηγησης και το προγραμμα οδηγησης ελεγχει την βαση σου. Ειναι ενα ειδος αναδρασης. Το οδηγητικο (Off-axis, οτιδηποτε) παρακολουθει τα αστερια και κανει τις απαραιτητες διορθωσεις και στους δυο αξονες πριν γινουν αισθητες στην φωτογραφια. Το PEC εδω δεν χρειαζεται ντε και καλα. Η ακριβης πολική ευθυγραμμιση χρειαζεται αναλογα με το που στον ουρανο φωτογραφιζεις και με τι χρονους (εγω πχ που τραβαω στον Βορα με μικρo FL δεν χρειαζομαι τοσο πολυ ακριβεια, αν τραβαγα Νοτο θα ηθελα) Ο off axis ειναι για αυτην την δουλεια, οχι για να βρισκεις τον στοχο σου. Κανει οτι λεει, δηλαδη δινει εικονα εκτος πεδιου, απο τις ακρες που καλως εχοντων δεν τις "βλεπει" η κυρίως καμερα. Ειναι για οδηγηση και μονο, και βασικά για SCT που θελεις να αποφυγεις το φαινομενο του flexure, δηλαδη κατα την διαρκεια της εκθεσης το οδηγητικο να δειχνει διαφορετικα πραγματα απο αυτα που βλεπει η κυριως καμερα (για διαφορους λόγους , οπως πχ γιατι ο καθρεπτης του SCT στο μεταξυ μετακινηθηκε). Εχει τα καλα εχει και τα κακα του (πχ δυσκολια να βρεις αστερι να οδηγησεις, αστερια παραμορφωμενα γιατι ακριβως ειναι απο την περιφερεια κλπ κλπ) Οπως καταλαβαινεις υπαρχουν πολλά πραγματα στο παιχνιδι, για αυτο σου προτεινω τα λινκς ποιο πανω, δεν ειναι "πηρα αυτο το τηλεσκοποιο, εβαλα μια σφηνα και μια καμερα και αμεσως πετυχα τις εικονες που οι αλλοι εχουν πετυχει με αυτο", θελει ψαξιμο και υπομονη. ΥΓ Το γεγονος οτι πολύς κόσμος εχει εγκαταλήψει την προσπαθεια να φωτογραφίζει με σφήνα, και σου έχουν ηδη προτείνει να πας σε ισημερινη κεφαλή θα πρεπει να σε βαλει σε φωτιες.
gvidos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Φίλε Γιάννη, όλα είναι συνάρτηση του τι θες ακριβώς. Αν θες να κάνεις παρατήρηση είσαι εντάξη με το LX.Αν θες να κάνεις και πλανητική φωτογράφιση θες και μία webcam. Αν θες που και που να κάνειςκαι καμμία βαθέως ουρανού θες μία σφήνα (που θα σου σπάσει να νεύρα) και ένα σύστημα guidingκαι πάλι μην περιμένεις κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που θες μόνο φωτογράφισηβαθέως ουρανού (και εδώ ξεκινούν άλλες κατηγορίες....) θες άλλο εξοπλισμό. Φιλικά Γιώργος ps: σε περίπτωση που θες να ασχοληθείς με την αστροφωτογράφια .... http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=126329#126329 http://www.veil.gr
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Το καινουργιο LX90 (αυτο δεν εχεις???) εχει θυρα autoguiding ??? Το δικο μου (παλαιοτερο μοντελο)τουλαχιστον δεν ειχε, αντιθετα με το LX 200 (γεια σου Γιωργο!) που ειχε φυσικα. ΜΗΝ κανεις παραγγελιες και αγορες αν δεν ενημερωθεις ΠΡΩΤΑ απο εδω.("χρυση" συμβουλη πολλων χιλιαδων ευρω)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2010 Μια χαρά είναι η σφήνα και φυσικά είναι απαραίτητη σε όλα τα SC. Η ισημερινή πηρούνι δεν έχει αντίβαρα, είναι συμπαγής και στήνεται πολύ πιο γρήγορα από την γερμανική ισημερινή. Kανονικά έπρεπε η ισημερινή σφήνα να περιλαβμάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό όπως ήταν στον πρό GOTO εποχή (κρίμα που δεν προσφέρονται ακόμα SC χωρίς GOTO με στάνταρ τη σφήνα θα κόστιζαν πολλά $$$ παρακάτω!)Ξεκίνα με piggyback που με νορμάλ φακούς και μικρούς τηλεφακούς δεν θα χρειαστείς καν διορθώσεις στην οδήγησή σου εν ανάγκη για τηλεφακούς κάνε διορθώσεις χειροκίνητα στην οδήγηση με έναν προσοφάλμιο με σταυρόνημα (φτιάξε έναν από εναν φτηνιάρικο τριών στοιχείων).Για φωτό πλανητών και της σελήνης με μεγέθυνση με την DSLR χρειάζεσαι αντάπτερ για προσοφθάλμια προβολή, ωστόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις με μια webcam. Το μόνο καλό με την DSLR είναι πως δεν θα κουβαλάς μαζί laptop. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 Καλημέρα σε όλους κ σας ευχαριστώ για τις πολύ καλές συμβουλές σας. Καταρχήν θα ήθελα να πώ οτι πραγματικά νιώθω λίγο απογοητευμένος τελικά για την επιλογή μου, καθώς απότι καταλαβαίνω περισσότερα είναι τα αρνητικά παρά τα θετικά του για το θέμα της αστροφωτογράφισής. Με ρωτήσατε με τι θέλω να ασχοληθώ και τί θέλω να κάνω. Σας απαντάω ότι μου αρέσει η παρατήρηση, αρκετά θα έλεγα αλλα σίγουρα επειδή είμαι κ εγω "ψείρας¨ και μου αρέσει να σκαλίζω κ να ψάχνομαι με το οτιδήποτε έχει να προσφέρει ένα τηλεσκόπιο η αστροφωτογράφηση με ενδιαφέρει αρκετά. Φυσικά όταν πήρα το τηλεσκόπιο το οποίο δεν είναι κ κανένα φτηνό, πίστευα ότι θα έχω δυνατότητα να βγάζω φωτογραφίες σαν τις καλύτερες που κυκλοφορούν εδω μέσα, απο την στιγμή βέβαια που θα αγόραζα τον επιπλέον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως μια πολύ καλή ccd κτλ αλλα μάλλον απόσο καταλαβαίνω δεν θα μπορώ να φτάσω σε αυτό το επίπεδο λόγω της στήριξης του. Σίγουρα αν βάλω την σφήνα θα το έχω μετατρέψει ώστε να έχω μακρόχρονες εκθέσεις, απο την άλλη δεν βλέπω πολλά μέλη να έχουν βγάλει τόσες πολλές φωτο με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Άν τελικά καταλήξω στο να ακυρώσω την παραγγελία της σφήνας τότε θα πρέπει να σκεφτώ να δώσω κ το τηλεσκόπιο μου (το οποίο το έχω το πολύ 1 χρόνο) αλλά δεν ξέρω αν θα πρέπει να το κάνω αυτο.... Μόυ φαίνεται μπερδεύτηκα περισσότερο κ είμαι κάπου στην μέση... εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου????
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 εχω ενα βιβλιο για αστροφωτογραφηφη με dslr για περισοτερες πληροφοριες, αν θες στο στελνω Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2010 Άν τελικά καταλήξω στο να ακυρώσω την παραγγελία της σφήνας τότε θα πρέπει να σκεφτώ να δώσω κ το τηλεσκόπιο μου (το οποίο το έχω το πολύ 1 χρόνο) αλλά δεν ξέρω αν θα πρέπει να το κάνω αυτο.... Μόυ φαίνεται μπερδεύτηκα περισσότερο κ είμαι κάπου στην μέση... εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου???? Δεν θα εκανα τιποτα. Θα απολαμβανα το οργανο οσο μπορουσα, θα εκανα πλανητικη (ειναι μια πολύ ικανοποιητική και επιπονη φωτογραφηση), θα εκανα piggyback με DSLR οπως ειπε ο Γιωργος με φακους, θα δοκιμαζα DSO με κυρια εστια με μικρες εκθεσεις και αν αργοτερα εβλεπα οτι τραβαει η ορεξή μου (και το πορτοφολι μου!!!) και αφοτου το εψαχνα πρωτα , θα εβλεπα τι να κανω, συνεχιζω με οτι εχω, αναβαθμιζω σε αλλη βαση (η ΟΤΑ ειναι πολυ καλη) κλπ κλπΟχι βιαστικες κινησεις, κοστιζουν. Σε τελικη αναλυση μπορει να καταλήξεις οτι δεν σου αρεσει να αφιερωσεις τον χρονο, τον κοπο και τα λεφτα που χρειαζονται (ναι, χρειαζονται, σου διαφευγουν ποσα παραφερναλια χρειαζονται και ποσο κοστιζουν !! ) για σοβαρη αστροφωτογραφιση.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2010 Κατ αρχην μην απογοητευεσαι Γιαννη.Εχεις παρει ενα πολυ καλο τηλεσκοπιο, ικανης διαμετρου,σχετικα ελαφρυ, και αρκετα ακριβες.Στηνεται ευκολα, και δεν απαιτει χρονοβορες διαδικασιες κλπ.Περιορισου σε πλανητικη φωτογραφηση,(αρκετα μικρη δαπανη) μια που ο σωληνας αυτος ειναι εξαιρετικος.Εννοειται πως θα ακυρωσεις τη σφηνα αν μπορεις, γιατι αφ ενος θα σε ταλαιπωρει χωρις λογο στην παρατηρηση,ενω στην φωτογραφηση θα ειναι ενα απλο ημιμετρο κατα της περιστροφης πεδιου, και του βαθμου ολισθησης.Φωτογραφικα, εγω με DSLR φωτογραφησα ωραιοτατα αντικειμενα βαθεως ουρανου σε μικροεκθεσεις,και εβγαλα και αρκετες αξιολογες πλανητικες φωτογραφιες.Ειχα και εγω την σφηνα, αλλα δεν την χρησιμοποιουσα.( ολα τα ειχα αγορασει μεταχειρισμενα, και σε εποχες που δεν υπηρχε η επαναστατικη επιλογηπου λεγεται "φθηνη και καλη Γερμανικη" δηλ. η EQ-6).Σε περιπτωση που θελεις να πουλησεις το τηλεσκοπιο σου, πρεπει να συμβιβαστεις με μεγαλη οικονομικη απωλεια, οποτε δεν στο συνιστω, οπως και δεν συνιστω να βγαλεις το σωληνα απο τη βαση για χρηση σε γερμανικη στηριξη.Το γεγονος οτι η προ αγορας ερευνα σου, δεν ηταν πληρης, ή οτι καποιος σε παραπληροφορησε , ή υπερεβαλε, οσον αφορα τις αστροφωτογραφικες δυνατοτητες του τηλεσκοπιου,(ή εχει σταματησει να παρακολουθει τις εξελιξεις και τις απαιτησεις στην αστροφωτογραφια εδω και χρονια) δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλο οργανο.Στη θεση σου λοιπον....-Θα ακυρωνα την σφηνα-Θα αρχιζα πλανητικη φωτογραφηση-Θα προσπαθουσα για βαθυ ουρανο σε ευκολους στοχους (ειδικα αν μπορεις να βρεθεις σε σκοτεινο ουρανο) πχ φωτεινα νεφελωματα,σφαιρωτα και ανοικτα, ευκολους γαλαξιες.Φιλικα,Κωστας.
sportikus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δες και εδω το site του Ifikratis που έχει το ιδιο τηλεσκοπιο με το δικο σου.http://hellastro.wetpaint.com/page/Astronomy+equipmenthttp://hellastro.wetpaint.com/page/Nebulahttp://hellastro.wetpaint.com/page/Galaxieshttp://hellastro.wetpaint.com/page/Star+clusterhttp://www.astrovox.gr/forum/album_search.php?mode=user&search=ifikratis ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
YANNISLX90 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Π Α Ρ Α πολύ κατατοπιστικό . Ευχαριστώ για τα links!!! Βλέπω το τηλεσκόπιο μου κ βλέπω κ του ιφικράτη κ νομίζω οτι το δικό μου είναι παιδικό!
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 21, 2010 Καλησπέρα!Τώρα είδα το θέμα (και την αναφορά μου στο προηγούμενο ποστ). Το site το κατήργησα γιατί άνοιξα άλλο (το οποίο δε δουλεύει όμως λόγω κάποιου προβλήματος προς το παρών). Στο θέμα μας. Γιάννη, έχουμε όπως είδες το ίδιο τηλεσκόπιο. Και εγώ ξεκίνησα με αυτό το τηλεσκόπιο και συνεχίζω να το χρησιμοποιώ. Θα σου πω ότι το επόμενο τηλεσκόπιό μου θα είναι πιθανότατα ίδιου τύπου (SCT σε φουρκέτες). Υπάρχει κάποια παρεξήγηση στα συγκεκριμένα τηλεσκόπια. Πολλοί λένε ότι τα SCT σε φουρκέτες "δεν είναι καλά για φωτογράφιση". Η άποψή μου είναι ότι αυτό δεν ισχύει.Αυτό που όντως ισχύει είναι οτι προκειμένου να τα κάνεις ικανά για αστροφωτογράφιση χρειάζονται περισσότερα χρήματα απ' ότι μια ισημερινή. Συγκεκριμενα, χρειάζονται τα εξής: 1) ισημερινή σφήνα2) αντίβαρα3) pec training4) off-axis-guider Ο off-axis-guider είναι ο τρόπος οδήγησης που θα χρησιμοποιήσω στο εξής εξαιτίας διαφορικής κίνησης του καθρέπτη που μου παρουσιάστηκε στην οδήγηση με guide scope. Ο τρόπος ανεύρεσης οδηγητικού αστεριού με off-axis λύνεται αν τοποθετήσουμε ένα δείκτη μοιρών και στρίβοντας το σύστημα στην επιθυμητή γωνία (συμβουλευόμενοι πρόγραμμα προσομοίωσης ). Επίσης έχουμε καλύτερο guiding εξαιτίας της οδήγησης στην ίδια εστιακή με φωτογράφιση. Εάν τοποθετήσεις το τηλεσκόπιο στην ισημερινή σφήνα, εάν ζυγίσεις το τηλεσκόπιο σε 3 διευθύνσεις (δες εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=98848&sid=8a4249533262380190b5a199af703b95 )κάνεις ένα pec training και κάνεις οδήγηση με έναν off axis guider, έχεις μια χαρά εκθέσεις για dso.Η διαφορά δηλαδή απο μια ισημερινή είναι ότι χρειάζονται σφήνα και αντίβαρα ως παραπάνω έξοδα.Τώρα πρέπει να σκεφτείς αυτά τα έξοδα αν θες να προχωρήσεις στην αστροφωτογραφία, γιατί αν συνυπολογισεις focal reducers, off axis guider, guider, ccd το κόστος ανεβαίνει. IK Observing System
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα