Jump to content

MEADE LX90LNT = MEADE LX200GPS (?)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

 

Η MEADE έβγαλε νέα έκδοση για την σειρά LX90. 8", 10" και 12". Πλέον "κάθεται" στην βάση που έχει η σειρά LX200. Τα οπτικά είναι ίδια και μάλιστα UHTC και στις δύο περιπτώσεις. Το LX90 έχει ένα σύστημα LNT το οποίο είναι εξέλιξη του GPS του LX200. Μάλιστα το RCX400 έχει LNT και όχι GPS.

 

Μία ερώτηση. Τι διαφορά έχουν πλέον τα 2 αυτά τηλεσκόπια; Γιατί και υπάρχει διαφορά τιμής, γύρω στα 500 ευρώ, αλλά και πλέον βγαίνει το LX90 έως τις 12". Ποιος ο λόγος ύπαρξης των δύο αυτών σειρών;

 

Όποιος ξέρει και μπορεί να με διαφωτίσει θα τον ευχαριστήσω θερμά. ;)

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειμαι απο τους τυχερους που διαθετουν ενα LX90 LNT το οποιο το απεκτησα πριν 10 ημερες. Οι διαφορες ειναι αρκετες αλλα μονο στα μηχανικα και ηλεκτρονικα μερη, τα οπτικα ειναι ακριβως τα ιδια (ετσι ισχυριζεται η Meade)

το LNT δεν εχει GPRS, primary miroor lock, microfocuser

 

Ο λογος που φερνει στη αγορα 10" και 12" ειναι γιατι εχει παρατηρηθει οτι υπαρχει μεγαλη ζητηση σε Classic LX200 σε αυτα τα μεγεθη (σε μεταχειρισμενα) και προσπαθει να καλυψει το κενο στην αγορα και πιθανος να θελει να χτυπησει το ρευμα προς την νεα σειρα CPC της Celestron.

 

Οσο για το LNT ειναι μια ενδιαφερουσα συσκευη η οποια ομως εχει πολλα προβληματα. Αρκετοι χρηστες οπως και εγω εχουμε παρατηρησει οτι οταν κανεις automatic allignment (το τηλεσκοπιο χρησιμοποιει αποκλειστικα το LNT για να βρει βορρα και να ευγραμμιστει στα 2 αστρα) το τηλεσκοπιο στοχευει πολυ μακρια, 10 εως και 20 μοιρες εκτος στοχου. Αφου διορθωσεις τη στοχευση το δευτερο αστρο ειναι καπως πιο κοντα αλλα και αυτο εκτος viewfinder σχεδον παντα. Εχουν γινει πολλες ετιασεις για το προβλημα αυτο, λαθος ρυθμισεις του χρηστη (ωρα, συντεταγμενες κλπ.), ή προβληματικα LNT modules. Αυτο στο οποιο πλεον οι χρηστες προσανατολιζονται ειναι οτι το LNT δεν γουσταρει και πολυ τα allignment αστερια κοντα στο ζενιθ (Βλεπε αρκτουρο μετα τις 23:00)! Αν και εγω εχω παρατηρησει οτι ουτε με τον Polaris δεν μπορει να ευθυγραμμιστει σωστα. Οτι και αν κανω ειναι παντα 10-15 μοιρες off.

Παροτι εχω κανει ολες τις διαδικασιες για καλιμπραρισμα του LNT δεν αλλαζει τιποτα! (οταν καλιμπραρεις το LNT χειροκινητα του λες που ειναι ο Polaris. Το κανεις δεν το κανεις το τηλεσκοπιο κανει τα δικα του μετα!)

 

Κατα τα αλλα αν του κανεις σωστα allignment το τηλεσκοπιο δουλευει οπως πρεπει, το GoTo ειναι πολυ ακριβες!

 

Υπαρχουν φημες οτι η Meade επανασχεδιαζει το LNT module.

 

Δεν θα ελεγα λοιπον οτι LNT ειναι εξελιξη του GPRS, καλη η σκεψη αλλα επισης κακη και υλοποιηση του οργανου!

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα ελεγα λοιπον οτι LNT ειναι εξελιξη του GPRS, καλη η σκεψη αλλα επισης κακη και υλοποιηση του οργανου!

Ο φίλος από την Meade μου είπε οτι στοχεύουν να καταργήσουν το GPRS και να βασιστούν στο LNT. Το RCX400 έχει LNT, για παράδειγμα. Πρακτικά δεν ξέρω αν λειτουργεί και πως, προφανώς έχεις δίκιο αφού έχεις προσωπική εμπειρία. Δεν μου είπε κάτι για επανασχεδιασμό του LNT, αλλά αν έχει πρόβλημα, σίγουρα θα το "μανουριάσουν".

 

Κατα τα αλλα αν του κανεις σωστα allignment το τηλεσκοπιο δουλευει οπως πρεπει, το GoTo ειναι πολυ ακριβες!

Εννοείς alignment με την παραδοσιακή μέθοδο, φαντάζομαι.

 

Βασικά δεν με ενδιαφέρει το LNT. Απλώς είχα απορία γιατί να κυκλοφορούν 2 σειρές τηλεσκοπίων με διαφορά περί τα 500+ ευρώ ενώ έχουν ίδια οπτικά και ίδια βάση.

 

Ο λογος που φερνει στη αγορα 10" και 12" ειναι γιατι εχει παρατηρηθει οτι υπαρχει μεγαλη ζητηση σε Classic LX200 σε αυτα τα μεγεθη (σε μεταχειρισμενα)

 

Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν, γιατί ανέβασαν την τιμή του LX90 και τώρα δεν ξέρω αν αξίζει κανείς (αφού δίνει που δίνει τόσα χρήματα) να ΜΗΝ πάρει το LX200 που είναι ένα μοντέλο που έχει ένα κάποιο όνομα στην αγορά. Ασε που αφήνει ένα κενό στην κατηγορία που ήταν παλιά το LX90. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να δώσει κανείς 500+ ευρώ παραπάνω;

 

Εκτός αν σκοπεύουν να ανεβάσουν την τιμή στη σειρά LXD... :lol:

 

Άγνωσται αι βουλαί των Αμερικανών (γενικότερα).

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ειτε με την παραδοσιακη (two-star alignment) είτε με την automatic (αφου διορθωσεις το μεγαλο λαθος του LNT) μεθοδο ευθυγραμμισης τα αποτελεσματα του GOTO ειναι πραγματικα εντυπωσιακα.

Η λιστα του LX90 στο Yahoo ειχε γεμισει πριν λιγες μερες με παραπονα.

 

Ελπιζω στη Meade να κανουν το θαυμα τους και να το βελτιωσουν το οργανο.

 

 

Παντως και το LX90 εχει πολυ καλη φημη ως επιστημονικο οργανο, πιο ελαφρυ, πιο οικονομικο, και με λιγοτερα ηλεκρτονικα μερη απο οτι το ξαδελφακι. Οταν ειχα ρωτησει, πριν κανα εξαμηνο, για τη διαφορα τιμης με το LX200 ηταν 900 ευρω και οχι 500 παντως

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

gps oxi gprs... Αν και ετσι που παει ι Μιντ θα βαλει και 3G :P . Α και η μακρια απο μιντ ολα αυτα τα τρικ δν μαρεσουν

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης