nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Ζητώ αγορά μεταχειρισμένων προσοφθαλίων όπως αναγράφονται παρακάτω (ή έστω κάποια παραπλήσια) επίσης θα βοηθούσε να σχολιάσετε τις αρετές τους θα χρησιμοποιηθούν σε τηλεσκόπιο με άνοιγμα 200 mm, εστιακή απόσταση 800mm και λόγο f4 HYPERION 13mm 68 μοιρώνNAGLER (TYPE 6) 9mm 82 μοιρών επίσης ζητούνται PENTAX SXW 14mm KAI 20mm ή εναλλακτικάVIXEN LVW 13mm ΚΑΙ 22mm Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις συμβουλές. http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Σ ένα τόσο γρήγορο τηλεσκόπιο ο hyperion δεν ταιριάζει καθόλου μιας κ στα άκρα του χάνει πολύ.Για τον nagler αν κ μόνο καλά λόγια έχω να πω θα διάλεγα έναν pentax xw 10mm που είναι κ καλύτερος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Έχω την εντύπωση πως τα γρήγορα τηλεσκόπια (f/4) σε συνδυασμό με ευρυγώνια προσοφθάλμια φανερώνουν διάφορα σφάλματα στις άκρες του πεδίου. Λογικά για να ζητάς τα συγκεκριμένα το έχεις ψάξει πολύ (σίγουρα περισσότερο από εμένα), απλά το λέω για σιγουριά. Αν μπορέσει, ίσως σου πει περισσότερα κάποιος που τα χρησιμοποιεί. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Κ για να μην παρεξηγηθώ έχω συγκρίνει τον pentax με nagler 11mm κ όχι με 9 mm.Η πλάστιγγα έγειρε προς pentax.Απλά ξέροντας πως 11mm κ 9mm nagler έχουν την ίδια συμπεριφορά λέω πως ο Pentax είναι καλύτερος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Έχω την εντύπωση πως τα γρήγορα τηλεσκόπια (f/4) σε συνδυασμό με ευρυγώνια προσοφθάλμια φανερώνουν διάφορα σφάλματα στις άκρες του πεδίου. Λογικά για να ζητάς τα συγκεκριμένα το έχεις ψάξει πολύ (σίγουρα περισσότερο από εμένα), απλά το λέω για σιγουριά. Αν μπορέσει, ίσως σου πει περισσότερα κάποιος που τα χρησιμοποιεί. Να πω την αλήθεια, παραξενεύομαι και εγώ από τον παράδοξο γάμο δύο διαφορετικών φιλοσοφιών, που έχουν λάβει μέρος και σε κάποιους ''Πολέμους των Κόσμων''Γιατί όχι 2 Nagler ή 2 Hyperion (ή Vixen LVW ή ό,τι άλλο τέλος πάντων) και σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους;Επειδή τους ζητά κάποιος που γνωρίζει τι θέλει, περιμένω με ενδιαφέρον την εξήγηση.Τον Υπερίωνα τον έχω δει μόνο σε f10 (όπου είναι μια χαρά, αλλά προτιμώ τον Zoom), οπότε δεν μπορώ να σου πω κάτι χρήσιμο για σένα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Αντί του 13άρη υπερίωνα, ρίξε και μια ματιά εδώ:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11157Ο Ηλίας είναι κοινός φίλος και ξέρεις πόσο προσεκτικός είναι με τα πράγματά του Για να είμαι ειλικρινής βέβαια μου φαίνεται παράξενη η επιλογή σου (13 και 9μμ) - 61Χ και 88Χ είναι πολύ κοντά... Όπως και να έχει σου εύχομαι να βρεθεί το γρηγορότερο αυτό που ψάχνεις!Φιλικά,Ηλίας.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Νίκο, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για όσα γράφτηκαν για τους Hyperion. Είναι φακοί «χαμαιλέοντες». Ενώ είναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ σε αργά τηλεσκόπια, γίνονται αγνώριστοι σε γρήγορα νευτώνεια, δυσαρεστώντας με την αισθητή πτώση της ποιότητας προς τα άκρα του οπτικού πεδίου. Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου δύσκολα θα το πίστευα...Για το Vixen f/4 πολύ καλύτερα Nagler ή LVW. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2010 Στέφανε, μια που το αναφέρεις, τελικά αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο τηλεσκόπιο ή τον προσοφθάλμιο;Από ότι έχω καταλάβει πρόκειται για εγγενές σφάλμα των κατόπτρων (και φακών), το οποίο είναι εκσεσημασμένο αναλόγως της καμπυλότητας (ή αντιστρόφως ανάλογο του εστιακού λόγου). Τα premium προσοφθάλμια έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντισταθμίζουν το σφάλμα, περίπου όπως οι διορθωτικές πλάκες Σμιτ, Μακσούτοφ, Κίρχαμ κλπ. Οι Υπερίωνες και πολλά άλλα προσοφθάλμια δεν έχουν σχεδιαστεί έτσι, γι' αυτό και το κόστος ανάπτυξης, κατασκευής και πώλησης είναι μικρότερο. Αλλά δεν βλέπεις παντού ''τρίχες'' με αυτά, μόνο σε χαμηλό εστιακό λόγο.Άλλο θέμα: Η διόρθωση της κόμης στα κατοδιοπτρικά δεν οφείλεται μόνο στον μεγαλύτερο εστιακό λόγο, αλλά και στην διορθωτική πλάκα. Είναι έτσι;Τέλος, η πρόταση ενός Dobson ως η πλέον οικονομική λύση ελέγχεται ισχυρά, καθώς ένα κατοδιοπτρικό χωρίς GOTO με 3-4 Υπερίωνες ή ES 82 κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από ένα Dobson ιδίου διαμετρήματος με 3-4 Nagler ή Pentax. Με Vixen η πλάστιγγα ίσως κλίνει υπέρ του Νευτωνίου αλλά αντίστοιχα το κατοδιοπτρικό φθηναίνει σημαντικά με κινέζικα 70ρια (Agena, University Optics κλπ).Άρα, όταν κάποιος αγοράζει τηλεσκόπιο θα πρέπει να προυπολογίζει και τους προσοφθαλμίους που θα χρειαστεί (άσε το Paracor), ή αλλιώς, δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί φακοί, αλλά καλοί ή κακοί συνδυασμοί. Δεν είναι ντροπή να μην αγοράζεις Premium όταν δεν τα χρειάζεται το τηλεσκόπιό σου, ούτε και οπτικά ικανοποιητικό να μην ζευγαρώνεις ένα ταχύ τηλεσκόπιο με το απαραίτητο ''διορθωτικό'' προσοφθάλμιο.Τέλος, πολλά από τα Premium χαρακτηρίζονται και αυτά από άλλοτε άλλα προβλήματα, όπως μικρή ανακουφιστική απόσταση, νεφροειδή ή και ολική αμαύρωση, καμπυλότητα πεδίου και ''ικτερική'' αλλοιωτική επίχρωση. Όπως και ο Vaio που αγόρασα σε τιμή μεγαλύτερη από το τηλεσκόπιό μου έχει τα προβλήματά του, όσο γοητευτικός και να είναι, όσο και να είμαι σαγηνευμένος από την Sony.Αυτά έχω αποκομίσει διαβάζοντας χιλιάδες post και reviews και 10-12 σχετικά βιβλία. Τα έχω πιάσει καλά; Ποιά είναι η γνώμη σου; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2010 Η διόρθωση της κόμης στα κατοδιοπτρικά δεν οφείλεται μόνο στον μεγαλύτερο εστιακό λόγο, αλλά και στην διορθωτική πλάκα. Είναι έτσι; Η κόμη οφείλεται στα παραβολοειδή κάτοπτρα που έχουν όλα σχεδόν τα νευτώνεια (πλην κάποιων μικρών αργών νευτώνειων που έχουν σφαιρικό κάτοπτρο). Τα Scmidt-Cassegrain έχουν σφαιρικό κάτοπτρο που δεν πάσχει τόσο από κόμη συνεπώς η διορθωτική πλάκα είναι για να διορθώσει κυρίως τη σφαιρική εκτροπή και όχι την κόμη. Σχετικά με τα σχόλια του Κώστα, θα μιλήσω ως "παθών". Έκανα και εγώ αυτό που κάνουν πολλοί, να πάρω αρκετά από τα "good value for money" προσοφθάλμια (όπως οι Hyperion). Τελικά μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης ήρθε η στιγμή που το κύριό μου τηλεσκόπιο έγινε ένα 12" f/4 και τότε αγόρασα αρκετά premium προσοφθάλμια πουλώντας αρκετά άλλα. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι οι προσοφθάλμιοι φακοί δεν παντρεύονται το πρώτο (ή το τωρινό) τηλεσκόπιό σου αλλά όλα τα τωρινά και μελλοντικά τηλεσκόπια και αποτελούν όντως "επένδυση". Συνεπώς, οι οικονομικοί υπολογισμοί δεν είναι τόσο απλοί, ειδικά αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μπει βαθιά στο χόμπι αυτό, και τα premium προσοφθάλμια αποδίδουν μακροπρόθεσμα πολύ συχνά. Επίσης, να πω ότι η αγορά στα premium προσοφθάλμια είναι γεμάτη από καλές προσφορές σε μεταχειρισμένα (εγώ έτσι πήρα τα περισσότερα, είτε από Αμερική με καλή ισοτιμία $). Με λίγο ψάξιμο, ένας μικρός nagler στα 160-180 ευρώ είναι εφικτή υπόθεση. Κατά τα άλλα, η παρατήρηση του Κώστα ότι το πραγματικό κόστος δεν είναι απλά το τηλεσκόπια αλλά μπαίνουν μέσα και άλλοι παράγοντες έχει μεγάλη δόση αλήθειας αν και νομίζω ότι πρέπει να τραβήξει κανείς στα άκρα το σενάριο για να βγει ένα τυπικό dobson (πχ 10 ίντσες - 550 ευρώ) συνολικά πιο ακριβό από 10άρι schmidt + βάση. Στον υπολογισμό να μπει και το γεγονός ότι οι κάτοχοι αργών καταδιοπτρικών χρειάζονται προσοφθάλμιους μεγαλύτερης εστιακής απόστασης που είναι πιο ακριβοί (ειδικά οι 2-ιντσοι) ενώ στα πιο γρήγορα νευτώνεια βολεύεσαι με πιο μικρές εστιακές αποστάσεις. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2010 Ζητώ αγορά μεταχειρισμένων προσοφθαλίων όπως αναγράφονται παρακάτω (ή έστω κάποια παραπλήσια) επίσης θα βοηθούσε να σχολιάσετε τις αρετές τους θα χρησιμοποιηθούν σε τηλεσκόπιο με άνοιγμα 200 mm, εστιακή απόσταση 800mm και λόγο f4 HYPERION 13mm 68 μοιρώνNAGLER (TYPE 6) 9mm 82 μοιρών Νίκο έχεις πμ! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 επανάληψη μηνήματοςΖητώ αγορά μεταχειρισμένων προσοφθαλίων όπως αναγράφονται παρακάτω (ή έστω κάποια παραπλήσια) επίσης θα βοηθούσε να σχολιάσετε τις αρετές τους θα χρησιμοποιηθούν σε τηλεσκόπιο με άνοιγμα 200 mm, εστιακή απόσταση 800mm και λόγο f4 HYPERION 13mm 68 μοιρών (NAGLER (TYPE 6) 9mm 82 μοιρών βρέθηκε) επίσης ζητούνται PENTAX SXW 14mm KAI 20mm ή εναλλακτικά VIXEN LVW 13mm ΚΑΙ 22mm Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις συμβουλές. http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Εχει ο Κώστας (CarlSagan) hyperion 13mm κ πρόσφατα αγόρασε τον 14mm pentax XW.Λογικά δεν θα τον χρειάζεται.Του τηλεφωνώ κ βλέπουμε. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 επανάληψη μηνήματοςΖητώ αγορά μεταχειρισμένων προσοφθαλίων όπως αναγράφονται παρακάτω (ή έστω κάποια παραπλήσια) επίσης θα βοηθούσε να σχολιάσετε τις αρετές τους θα χρησιμοποιηθούν σε τηλεσκόπιο με άνοιγμα 200 mm, εστιακή απόσταση 800mm και λόγο f4 HYPERION 13mm 68 μοιρών (NAGLER (TYPE 6) 9mm 82 μοιρών βρέθηκε) επίσης ζητούνται PENTAX SXW 14mm KAI 20mm ή εναλλακτικά VIXEN LVW 13mm ΚΑΙ 22mm Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις συμβουλές. Δεν ξέρω γιατί διαλέγεις αυτές τις εστιακές ενώ θα σου χρειαστούν 800/9= Χ89 περίπου &800/7=Χ114 ή 800/6=Χ133Να υποθέσω ότι αυτούς τους έχεις;Και καλά τον 22 τι τον θέλεις να υποθέσω μεγάλο πεδίο;800/22=Χ36 περίπου 2 μοιρών πεδίο; Εγώ έχω όλους τους Hyperion εκτός τον 21, αλλά έχω τρεία τηλεσκόπια f/10 & ένα f/7,5.Ποτέ δεν θα πάρω Ethos γιατί το ματάκι μου το θέλω να πηγαίνει εκεί που θέλω εγώ & να μην είναι αλλανιάρικο να πηγαίνει δεξια αριστερα στο πεδίο (ΣΑΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ). Μέχρι Nagler & πολύ του είναι. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Ποτέ δεν θα πάρω Ethos γιατί το ματάκι μου το θέλω να πηγαίνει εκεί που θέλω εγώ & να μην είναι αλλανιάρικο να πηγαίνει δεξια αριστερα στο πεδίο (ΣΑΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ). Μέχρι Nagler & πολύ του είναι. Άρε Μπάμπη...αυτό είναι άποψη!!! Ωραίος!!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2010 επανάληψη μηνήματοςΖητώ αγορά μεταχειρισμένων προσοφθαλίων όπως αναγράφονται παρακάτω (ή έστω κάποια παραπλήσια) επίσης θα βοηθούσε να σχολιάσετε τις αρετές τους θα χρησιμοποιηθούν σε τηλεσκόπιο με άνοιγμα 200 mm, εστιακή απόσταση 800mm και λόγο f4 HYPERION 13mm 68 μοιρών (NAGLER (TYPE 6) 9mm 82 μοιρών βρέθηκε) επίσης ζητούνται PENTAX SXW 14mm KAI 20mm ή εναλλακτικά VIXEN LVW 13mm ΚΑΙ 22mm Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και τις συμβουλές. Είπες να σχολιάσουμε μόνο τις αρετές: Hyperion 13:1. Καλύτερο από τα φθηνότερα και φθηνότερο από τα καλύτερα.2. Τροποποίηση εστιακού λόγου. Αν αποκτήσεις άλλο, καλύτερο 13-14mm, απλώς το μετατρέπεις σε 10.8, 9.2 ή 8.1mm.3. Μεγάλος προσοφθάλμιος φακός, μεγάλη ανακουφιστική απόσταση οφθαλμού, εύκολη τοποθέτηση οφθαλμού στο σωστό σημείο4. Καταλληλότητα για διοπτροφόρους.5. Καλή αντίθεση και αυθεντικά χρώματα6. Όπως είπε ο Στέφανος, υπέροχο σε f10 (αυτό όμως για σένα δεν ισχύει)7. Ειδικά ο 13 έχει μεγαλύτερο πεδίο από τους υπόλοιπους Hyperion (και ο 21 το μικρότερο) Πάντως, αντί για τους Hyperion 13 & 8, ο Zoom νομίζω είναι προτιμότερος. Υπάρχει, ειδικά για τον Hyperion 13 σε χαμηλό εστιακό λόγο, μια αναφορά στο Cloudy Nights για διόρθωση κόμης (; ) ή βελτίωση του αστιγματισμού και της σφαιρικότητας του πεδίου με ταυτόχρονη χρήση Barlow 1.5x και Focal Reducer 0.5x. Βέβαια προσθέτεις έτσι άλλους 4-6 φακούς στην οπτική διαδρομή, με τα σφάλματά τους και έκπτωση στην αντίθεση, απλώς το αναφέρω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nicktremoulis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2010 ευχαριστώ όλους,babgia, όντως έχω τις μεγάλες μεγεθύνσεις kokkolis όντως θέλω κάτι όχι ακριβό, αλλά αξιόπιστο, περισσότερο για να βλέπει εύκολα το κοινό. http://tiemathasimera.blogspot.comhttp://parnonas1420.blogspot.comhttps://erasitexnisprogrammatistis.blogspot.com/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα