matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 γεια σας παιδια. καταρχην καλως σας βρηκα θα ηθελα οποιος μπορει να μου δωσει τα φωτα του μετα την συμετοχη μου στο παν. συνεδριο φυσικης στην πατρα αποφασισα να κανω δωρο στην κοπελα μου ενα τηλεσκοπιο η οποια ειναι φοιτητρια του φυσικου και εχει αποφασισει να παρει κατ/ση αστροφυσικη δεν εχει γνωσεις προς το παρων. το θεμα ειναι οτι ως φοιτητης δεν υπαρχει χρημα.... το διαθεσιμο ποσο 200 ευρω μετα βιας σκοπος να της ανοιξω ενα παραθυρακι για να την τραβηξει πιο πολυ αυτος ο μαγικος κοσμος και να κανει μια ομορφη αρχη καθως η ιδια δεν θα αγοραζε. ειμαι μεταξυ αυτων των 3. απο τα λιγα που ξερω ως φοιτητης διοικ. επιχειρ. δηλαδη ασχετος με το θεμα χαχαχαχα βλεπω το dopsonian ως καλυτερη λυση. αλλα εσεις γνωριζετε καλυτερα προορισμος η παρατηρηση απο αθηνα κυριως μεταφορικο υπαρχει αρα σπανια ισως και απο αλλου. ο μονοσ φοβος μου ειναι οτι ο φακος ειναι λιγο εκτεθημενος στο ντοπσονιαν και οτι κατα την ασχετη γνωμη μου μποορει να επιρεαστει λογο του ακαλυπτου κενου απο εξωτερικο φως??? λεω.. ποιο μπορει να θεωρηθει καλυτερο? να ξανα πω οτι δεν υπαρχουν λεφτα πανω απο 200 αντε 230 σας ευχαριστω εκ των προτερων μανθος
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ HOMESTAR (SEG-0001) επισης αν κατι απο ολα αυτα δεν αξιζει καθολου δεν ξερω αν το συγκεκριμενο θα ηταν καλο κινητρο. απλα σκεφτομαι οτι απο το να βλεπει τα ιδια πραγματα που θα προβαλονται απο αυτο καλο θα ηταν να μπει στην διαδικασια να παρατηρησει μονη της. απο την αλλη αν δεν αξιζουν το κοπο το μπατζετ με οδηγει στο συγκεκριμενο.
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 το dobακι των 130 μπορεις να το εχεις σε ενα τραπεζι και να κανεις παρατηρηση για το ποσο καλες εικονες δινει θα σου πουν ατομα που το εχουν. το 114/1000 το εχω και εγω και μου χαρισε πολυ καλες εικονες απο πλανητες και απο τον ωριωνα, ειναι ελαφρυ και ευκολο στο χειρισμο του παρολο που η στηριξη δεν ειναι απο τις καλυτερες που κυκλοφορουν. οσο για το διοπτρικο των 90 μονο για πλανητικη θα το προτεινα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 αδερφε επειδη δεν κατεχω οταν λεμε πλανητικη μονο δηλαδη? με τα αλλα τι διαφορα θα εχεις δηλαδα απο ολα προταση δικη σου ειναι το ντοπσονιαν? και το ακαλυπτο μερος δεν επιρεαστει απο εξωτερικο φως?
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 δες εδω μια παρουσιαση για το dob 130. ο φακος του dob οταν δεν χρησιμοποιειται καλυπτεται για να μην χαλασει. οταν λεμε πλανητικη παρατηρηση εννουμε οτι επειδη εχει μικρη διαμετρο μπορεις να παρατηρησεις τους πλανητες, αντε σε εξερατικιες περιπτωσεις λαμπερα νεφελωματα. θα σου προτεινα να μην προβεις σε καμια αγορα πρωτου αποκτησεις μια καλη γνωμη για το τι θα δεις. καλο επισης ειναι να κανεις και μια βολτα απο το μαγαζι για να τα δεις και απο κοντα και να μιλισεις με τα ατομα εκει. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 δες εδω μια παρουσιαση για το dob 130. ο φακος του dob οταν δεν χρησιμοποιειται καλυπτεται για να μην χαλασει. οταν λεμε πλανητικη παρατηρηση εννουμε οτι επειδη εχει μικρη διαμετρο μπορεις να παρατηρησεις τους πλανητες, αντε σε εξερατικιες περιπτωσεις λαμπερα νεφελωματα. θα σου προτεινα να μην προβεις σε καμια αγορα πρωτου αποκτησεις μια καλη γνωμη για το τι θα δεις. καλο επισης ειναι να κανεις και μια βολτα απο το μαγαζι για να τα δεις και απο κοντα και να μιλισεις με τα ατομα εκει. ευχαριστω φιλε μου πηγα σε μαγαζι σημερα και με προετρεψε να αγορασω το ντοπσονιαν ειδικα αν το συγκρινουμε με το διοπτρικο. απο οτι βλεπω εσυ εχεις το κατοπτρικο που σκεφτομαι αξιζει τον κοπο και σε σχεση με το ντοπσονιαν ποιο θα δωσει καλυτερες εικονες? βλεπω τον εστιακο λογο και δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο. αν τα εχω καταλαβει σωστα καλυτερες εικονες δινει το ντοπσονιαν επειδη η κοπελα δεν ειναι και πολυ προσεκτικη το φοβαμαι πολυ οτι θα το καταστρεψει... η οτι κατα την διαρκεια της παρατηρισης δεν θα πετυχει απολυτο σκοταδι λογο πολης και αυτο θα επιρεασει το ακαλυπτο μερος του ντοπσονιαν εχω αδικο?
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Το πιο σημαντικό είναι να μην πάει χαμένο, γιατί είναι αρκετά χρήματα. Αυτό θα το δεις εσύ, αλλά αν δεις ότι δεν σου συζητάει ή με τους φίλους σας για φυσική/αστροφυσική ή/και διάστημα (στην πραγματικότητα αυτά τα 3 έχουν μεγάλη διαφορά) ίσως δεν θέλει να ασχολείται με αυτά στον ελεύθερό της χρόνο. Τελικά, αν διάλεγα ένα από τα 3 θα έπαιρνα το 130 dobsonian γιατί τα 70mm του διοπτρικού πιστεύω είναι λίγα, ειδικά για χρήση μέσα στην πόλη, το 114/1000 eq1 είναι κάλο και ξεκίνησα με παρόμοιο, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: η στήριξη eq1 προσφέρει και τίποτα. Πάντως, και το οικιακό πλανητάριο, πιστεύω θα είναι καλό δώρο. Επίσης, αν νομίζεις ότι δεν σ' ενδιαφέρει το hobby καθόλου μη της το πάρεις. Γιατί είτε α) θα της αρέσει οπότε θα βλέπεις Ράδιο Αρβύλα μόνος σου και αυτή θα κοιτάει τον Κρόνο β) θα βαριέται μόνη της και θα μαζεύει σκόνη το τηλεσκόπιο. Αν νομίζεις ότι θα σ' αρέσει έστω μια φορά στο τόσο να ανεβαίνεις και καμία ταράτσα, τότε οκ. Υ.Γ. Μπράβο όμως που μπαίνεις σε τόσο κόπο για να ψάξεις να βρεις κάτι που θα της αρέσει Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Το πιο σημαντικό είναι να μην πάει χαμένο, γιατί είναι αρκετά χρήματα. Αυτό θα το δεις εσύ, αλλά αν δεις ότι δεν σου συζητάει ή με τους φίλους σας για φυσική/αστροφυσική ή/και διάστημα (στην πραγματικότητα αυτά τα 3 έχουν μεγάλη διαφορά) ίσως δεν θέλει να ασχολείται με αυτά στον ελεύθερό της χρόνο. Τελικά, αν διάλεγα ένα από τα 3 θα έπαιρνα το 130 dobsonian γιατί τα 70mm του διοπτρικού πιστεύω είναι λίγα, ειδικά για χρήση μέσα στην πόλη, το 114/1000 eq1 είναι κάλο και ξεκίνησα με παρόμοιο, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: η στήριξη eq1 προσφέρει και τίποτα. Πάντως, και το οικιακό πλανητάριο, πιστεύω θα είναι καλό δώρο. Επίσης, αν νομίζεις ότι δεν σ' ενδιαφέρει το hobby καθόλου μη της το πάρεις. Γιατί είτε α) θα της αρέσει οπότε θα βλέπεις Ράδιο Αρβύλα μόνος σου και αυτή θα κοιτάει τον Κρόνο β) θα βαριέται μόνη της και θα μαζεύει σκόνη το τηλεσκόπιο. Αν νομίζεις ότι θα σ' αρέσει έστω μια φορά στο τόσο να ανεβαίνεις και καμία ταράτσα, τότε οκ. Υ.Γ. Μπράβο όμως που μπαίνεις σε τόσο κόπο για να ψάξεις να βρεις κάτι που θα της αρέσει απο οτι καταλαβα μετα απο ψαρεμα και ερευνα θελει τηλεσκοπιο γιατι οποτε βρισκει της αρεσει να κοιταει οσο αναφορα εμενα μακαρι να μπορουσα να παρω ενα για μενα και ενα για αυτην αλλα προς το παρων θα περιοριστω στο να της το κανω δωρο και ειμαι σιγουρος οτι θα της αρεσει. εχω πλεον αποριψει το διοπτρικο! και ειμαι μεταξυ ντοπσονιαν και κατοπτρικου. και θελω να ρωτησω αν εχει μεγαλη διαφορα εχω βρει εικονες στο ιντερνετ απο το κατοπτρικο ακομα και βιντεο αλλα απο το ντοπσονιαν δεν εχω βρει κατι για να συγκρινω ασε που πιστευω οτι αλλο τα βιντεο και αλλο αυτο που βλεπεις απ ευθειας.. σωστα?
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 matt παρακολουθα το site για καμια μαζικη εξορμηση σε κιθαιρωνα προς τα μεσα απριλιου που δεν θα εχει και φεγγαρι και πατε να δειτε εξοπλισμο και να δειτε και μεσα απο τηλεσκοπια και να συζητησετε με πιο εμπειρα ατομα στο χωρο αυτο σε σχεση με εσας και αν της αρεσει και κολλησει τοτε εδω ειμαστε και θα βοηθησουμε περισσοτερο Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 ευχαριστω οσους μπηκαν στον κοπο να με βοηθησουν. παντως διαβαζοντας το συμβουλες κτλ εχω να κανω μια προταση οποιος σχετικος θελει ας κανει μια συγκριση στα λοου μπατζετ τηλεσκοπια να μας δωσει λιγο φως. και παλι σας ευχαριστω πολυ!
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Ναι είναι λογικό να μπερδεύτηκες σε αυτό. Και τα 2 είναι κατοπτρικά. Το ένα έχει 114mm διάμετρο ενώ το άλλο 130mm. Υπάρχουν 2 (χοντρικά) τύπων στηρίξεις, η ισημερινή, που φαίνεται πολύπλοκη και η αλταζιμουθιακή. Η αλταζιμουθιακή είναι το προφανές: κουνάει το τηλεσκόπιο πάνω κάτω και αριστερά δεξιά. Η αλταζιμουθιακή είναι η πλέον σταθερή γιατί δεν έχει όλα τα μηχανικά μέρη, αντίβαρα κλπ. Η ισημερινή είναι πιο καλή για παρακολούθηση ενός ουράνιου σώματος και γι αυτό ιδιαίτερη καλή στη φωτογράφιση.Η στήριξη είναι αυτό που είναι ανάμεσα στον τρίποδα και το σωλήνα του τηλεσκοπίου. Υπάρχει και η στήριξη Dobson που δεν έχει τρίποδα και είναι επίσης αλταζιμουθιακή και δηλαδή κουνάει το τηλεσκόπιο πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά. Αυτή η στήριξη είναι ακόμα πιο σταθερή από το να είχες τρίποδα και έχω την εντύπωση και πιο φτηνή στην κατασκευή. Κάτι ακόμα. Το 114/1000 ενώ έχει μικρότερη διάμετρο η οποία βοηθάει στο να συλλέγει το τηλεσκόπιο περισσότερο φως και άρα είναι σημαντικότερο στο να βλάπεις νεφελώματα κλπ. αχνά αντικείμενα, υπερτερεί σε εστιακή απόσταση. Η εστιακή απόσταση δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση στο τηλεσκόπιο με αποτέλεσμα να είναι καλύτερο για πλανήτες.ΑΛΛΑστην πραγματικότητα είναι 114/500 (περίπου) σε σχέση με το 130/650. Γιατί η διαφορά. Γιατί βάζουν ένα φακό Barlow μέσα που δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά δεν είναι το καλύτερο. Τώρα, για να ξέρεις τί σημαίνει 114/1000. Με το δικό μου έβλεπα τα φεγγάρια του Δια, το μεγάλο φεγγάρι του Κρόνου τον Τιτάνα και τα δαχτυλίδια του Κρόνου, μερικά νεφελώματα και βέβαια έβγαλα μερικές φωτογραφίες το φεγγάρι με μια απλή point-and-shoot κάμερα με διάφορα φιλτράκια (χρωματιστά) με ιδιαίτερα ωραίο αποτέλεσμα και όλα αυτά από το μπαλκόνι του σπιτιού. Μερικοί πιο έμπειροι παρατηρητές, με αυτά τα τηλεσκόπια μπορούν να δουν τις σκιες στην επιφάνεια του Άρη και ίσως να ξεχωρίσουν κάποιον παγωμένο πόλο. Ελπίζω να σε βοηθήσαμε να αποφασίσεις Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 κατι ακομα αν μου πεις θα με εχεις σωσει οταν λεμε εστιακος λογος?????????? σε τι το μεταφραζουμε πρακτικα? τα παραδειγματα σου ειναι κατατοπιστικοτατα!! απλα βλεπω το ενα να εχει f/8,8 και το αλλο το ντεπστονιαν f/5 αυτο τι εστι? σε ευχαριστω πολυ!
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Φιλε μου πιστευω οτι κανεις λαθος κινηση.Αγορασε της ενα καλό εισαγωγικό βιβλίο (να πουμε το nightwatch παιδια, ή θα ορμησετε να με φάτε ; )Και αγόρασέ της και ενα καλό ζευγάρι κιάλια, πχ 7χ50 που τα δουλεύεις και με το χερι, ή 10χ50 ή και 15χ70 μαζί με εναν τριποδα. Κιαλια πολυεπιστρωμενα, με πρισματα ΒΑΚ4, ειδικά για νυχτερινο ουρανό ή/και αστροπαρατήρηση (και τα ναυτικά κανουν). Αν μαλιστα εισαι τυχερος μπορει να πετυχεις αυτα που πουλαει το Lidl για ψυχουλα που ειναι -για τα λεφτα τους- πολυ καλά. Υπαρχει κα η αγορα απο εξωτερικο αλλα δεν θελω να σε μπλεξω. Θα εισαι μεσα στο budget σου, θα εχει ενα ωραιο και χρησιμο εισαγωγικο βιβλίο, ενα καλό ζευγαρι κιαλια που μπορει να χρησιμοποιηθει και ημερα και πιθανον εναν τριποδα που μπορει να αξιοποιησει και με φωτογραφικη μηχανη την ημερα. Αλλά προπαντων θα κανει σωστη αρχη χωρις να μπλέξει με μεσοβεζικες λυσεις που δεν θα ξερει τι να τις κανει. Και αν κολλήσει θα αποφασισει μονη της αν και πως θα συνεχισει. Η προταση για επισκεψη στο αστροπαρτυ ειναι επισης πολύ σωστη.
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 ......................... η οποια ειναι φοιτητρια του φυσικου και εχει αποφασισει να παρει κατ/ση αστροφυσικη ............... Φιλε μου πιστευω οτι κανεις λαθος κινηση.Αγορασε της ενα καλό εισαγωγικό βιβλίο (να πουμε το nightwatch παιδια, ή θα ορμησετε να με φάτε ; Mr. Green ) .................. Νομίζω με τα χαρακτηριστικά που δείνει ο matt26 για την φοιτήτρια μάλλον χαμένα θα πάνε τα βιβλία & τα κυάλια. Καλύτερα το DOB 130. Για να σε φάνε δεν νομίζω βαρύς θα μας πέσεις. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Εμένα πάντως το Nightwatch με έμπλεξε με τις αγορές. Ο τρόπος που παρουσιάζει τα τηλεσκόπια είναι σκανδαλώδης: σαν να προσφέρεις έναν κατάλογο από Pizza Delivery σε κάποιον πεινασμένο. Ίσως τελικά κοστίσει περισσότερο!Ένα βιβλίο Αστρονομίας (σαν αυτό του Ελευθερουδάκη) μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα για γνώση, χωρίς να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.Σχετικά με τα κιάλια, θα πω την προσωπική μου εμπειρία, που σίγουρα διαφέρει από των άλλων: Τον Ιούνιο του 2009 πήρα ρομποτικό τηλεσκόπιο 150mm (1300 Ευρώ και άλλα 400 τα τότε παρελκόμενα, μην ρωτήσεις για τα τώρα) και το χρησιμοποιούσα σχεδόν κάθε νύκτα. Τον Νοέμβριο του 2009 πήρα κυάλια 15x70mm (85 Ευρώ) και τα χρησιμοποιούσα κάθε ημέρα και νύκτα. Το τηλεσκόπιο, (μη) βοηθούντος του καιρού, κατέβηκε στις 2 φορές τον μήνα. Τον Δεκέμβριο του 2009 πήρα τα 10x50 κυάλια του Lidl (20 ευρώ) και τα χρησιμοποιούσα όλη ημέρα και νύκτα, τα 15x70 κάθε 3-4 ημέρες και το τηλεσκόπιο 1 φορά τον μήνα. Αυτό με έκανε να μην υποτιμάω πια την χρηστική απλότητα και οι βλέψεις μου να είναι και προς τις 2 κατευθύνσεις: γι' αυτό ζαχαρώνω και το 130mm (μαζί με το 300mm). Η σχέση κόστους αποτελεσματικότητας, με την έννοια της πραγματικής τελικής χρήσης, είναι συνήθως υπέρ των απλών, ελαφρών, φθηνών λύσεων. Αρκεί να πρόκειται για πραγματικές, αποδοτικές συσκευές και όχι για παιχνίδια του Jumbo ή των καταστημάτων γενικών χόμπυ (έχω και τέτοια).Βέβαια, ό,τι και να έχεις, είναι πιθανό να ασχολείσαι περισσότερο με αυτό που δεν έχεις.Προτείνω και εγώ να μην ξεκινήσετε ανάποδα (όπως έκανα εγώ), ωστόσο το miniDob είναι κάτι ανάμεσα σε τηλεσκόπιο και ''κατοπτρικό μονοκιάλι'' με δυνατότητα επιλογής μεγεθύνσεων. Και 2 ιδιοκτήτες του στο Astrovox μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Τα κιάλια ωστόσο παραμένουν φθηνότερα, ελαφρύτερα, μικρότερα και πιο ευέλικτα: θα χρησιμοποιηθούν οπωσδήποτε, από όλην την οικογένεια, σε πλήθος περιστάσεων και για πολλά χρόνια.ΥΓ. Σκέφτηκες να της πάρεις λουλούδια; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 και κατι αλλο:απο Αθηνα οι δυνατοτητες ειναι φοβερα περιορισμενες, οποτε η δυνατοτητα μεταφορας ειναι must. Το καλυτεροε οργανο ειναι αυτο που το χρησιμοποιεις ποιο πολύ. Για εμενα αυτο παραμενει - ακομη - το κιαλι.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2010 οχι, απλα αρχες αλτζχαΐμερ εεεε, καλωδιωμενοι ειμαστε ; μεχρι να το διορθωσω ειχες απαντησει ήδη
matt26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2010 Παιδιά αποφάσισα το θέμα είναι να σε έλκει κιόλας να το χρησιμοποιήσεις τα κυαλια δεν θα το κάνουν αυτό. Σκοπός μου να της κεντρισω το ενδιαφέρον αφού γνώσεις θα λάβει λίαν συντόμως για μένα καλό θα είναι να υπάρχει κ ένας σπινθηρας για να βοηθήσει . Όλοι ξέρουμε πως διαφορετικά να διαβάζεις για κάτι διαφορετικά να το βλέπεις στην πράξη. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο κ την διαθεση σας αύριο πρωί πρωί θα πάω σε κατάστημα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα