vtsamis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Παιδιά, από τα ωραιότερα θεάματα που έχω ποτέ δει με τηλεσκόπιο είναι απο τη Σαλαμίνα, όπου είχα πρωτοδιοριστεί, τα κάθε είδους πλεούμενα που μπαινόβγαιναν στο Σαρωνικό, με το μικρό διοπτρικό σχολικό τηλεσκόπιο, τύπου bresser. Αχ, αυτή η υπέροχη βεράντα!Δεύτερο καλύτερο daylight, οι βαρκούλες στα ανοιχτά του Αγιόκαμπου Λάρισσας, με τα εξαιρετικά sooper 3D κιάλια του Στέφανου. Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 παιδιά το σάββατο θα είμαι αθήνα και μάλλον θα κάνω την αγορά.... μήπως έχετε τίποτα νεώτερο ή καμία τελευταία συμβουλή?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Τι αποφάσισες τελικά; Για κιάλια πας, για Mak, για διοπτρικό; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Τι αποφάσισες τελικά; Για κιάλια πας, για Mak, για διοπτρικό; αν πω ότι αποφάσισα θα πω ψέματα ....αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα κάνω την αγορά από το telescopeshop... μάλλον αποκλείω τα κιάλια.... είμαι πιο κοντά σε spottingscope αλλα δεν αποκλείω και καποιο διοπτρικό... δεν ξέρω είμαι ακόμα πολύ μπερδεμένος
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 24, 2010 τελικά πέρασα σήμερα από το κατάστημα του πειραιά και μετά από πολλές δοκιμές και πολύ κουβέντα ( τους τρελάναμε τους ανθρώπους ) διαπίστωσα ότι τα spotting scopes δεν ήταν αυτό που περίμενα... ακόμη και ένα Bresser 25-75x100 δεν με ικανοποίησε ( σε σχέση πάντα με την τιμή του )...οπότε στράφηκα στα διοπτρικά... επειδή ήθελα να αγοράσω και για έναν συγγενη μου ( άσχετος και αυτός ) και σκέφτηκα να μην πάρω τα ίδια αγόρασα τα εξής... για τον συγγενή μου το Bresser Lyra 70/900 , μακάρι να τον βολέψει και στην επίγεια για να γλιτώσω το βρίσιμο και για μένα το Bresser RB-60 60/700 ( και μόνο την κατακόκκινη πανσέληνο που βγαίνει πίσω από ένα νησάκι να βλέπω μου φτάνει ) και ψάχνω να πάρω και ένα ζευγάρι κιαλια μάλλον 20x80 με ένα επιτραπέζιο τριποδα.... σε αυτό το σημείο είναι που ξαναζητάω την βοήθειά σας περιμένωντας να μου στήλετε κάποια λίνκς με ιντερνετικά ευρωπαικά καταστήματα ( εννοείται με καλές τιμές ) και επίσης περιμένω προτάσεις για συγκεκριμένα κιάλια...
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 το 20/80 σημαίνει 20x μεγέθυνση με 80mm διάμετρο. Η μεγάλη διάμετρος βοηθάει στην παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, γιατί "μαζεύει" περισσότερο φως απ' ότι με 50mm διάμετρο κλπ. Στην επίγεια, δεν θα με απασχολούσε η διάμετρος και επίσης, οι μεγαλύτεροι "αντικειμενικοί" φακοί (οι μεγάλοι φακοί μπροστά) είναι και βαρύτεροι. Τα κιάλια είναι καλά όσο είναι φορητά και μπορείς να τα κρατάς με το χέρι (για επίγεια παρατήρηση). Αυτό σημαίνει από μεγέθυνση 10x και κάτω (αν τρέμουν τα χέρια σου σε σχέση με άλλων ανθρώπων και η 10x θα είναι κουραστική). Αν σκέφτεσαι για κιάλια με τρίποδα θα πρέπει να βάλεις χαρτί και μολύβι και να δεις αν και κατά πόσο είναι καλύτερα από ένα τηλεσκόπιο αντίστοιχης τιμής με αλταζιμουθιακή στήριξη (ο επιτραπέζιος τρίποδας για κιάλια/φωτογραφική είναι αλταζιμουθιακή στήριξη ). Χοντρικά θα σου θυμίσω ότι στο τηλεσκόπιο αλλάζει η μεγέθυνση με την αλλαγή προσοφθάλμιου ενώ το ίδιο γίνεται σε κιάλια με δυνατότητα zoom, αλλιώς είναι σταθερή. Με τα παραπάνω προκύπτει το εξής ερώτημα: Αν η διάμετρος δεν είναι τόσο σημαντική γιατί άλλα τηλεσκόπια με την ίδια διάμετρο είναι πολλές φορές ακριβότερα από άλλα. Γιατί, αυτό που μετράει είναι οι καλοί φακοί. Όσο καλύτεροι, τόσο καλύτερη ευκρίνεια και ποιότητα στην εικόνα θα έχεις. Εδώ θα πρέπει να σε βοηθήσουν όσοι χρησιμοποιούν χρόνια διοπτρικά τηλεσκόπια, να σου εξηγήσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό στην επίγεια παρατήρηση (άλλο χρωματικό σφάλμα στην Σελήνη, άλλο σε κάποιο αστέρι, άλλο σε ένα μυρμήγκι που ανεβαίνει ένα δέντρο). Και τέλος, να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα (συμπεριλαμβανομένου κι εμού) δεν κάνουμε επίγεια παρατήρηση γιατί είτε τα τηλεσκόπιά μας δεν κάνουν για αυτό ή δεν μας ενδιαφέρει. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Με τα παραπάνω προκύπτει το εξής ερώτημα: Αν η διάμετρος δεν είναι τόσο σημαντική γιατί άλλα τηλεσκόπια με την ίδια διάμετρο είναι πολλές φορές ακριβότερα από άλλα. Γιατί, αυτό που μετράει είναι οι καλοί φακοί. Όσο καλύτεροι, τόσο καλύτερη ευκρίνεια και ποιότητα στην εικόνα θα έχεις. σίγουρα το βασικό που πρέπει να κοιτάξει κάποιος είναι οι φακοί... γι αυτό άλλωστε και ζητάω τη γνώμη σας για συγκεκριμμένες μάρκες αφού εγώ δεν έχω εμπειρία... όσο για το άνοιγμα θέλω να πάρω 80άρια γιατί όταν δοκίμασα ένα ζευγάρι με 80 και ένα με 50 χθες τα 80 με εντυπωσιασαν! έχεις δίκιο για το βάρος αλλά δεν με απασχολεί και πολύ.... λοιπόν περιμένω προτάσεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Δες αυτήν την μάρκα: http://www.oberwerk.com/products/default.htmΜπορείς να τα αγοράσεις από διάφορα καταστήματα.Από την Ελλάδα τα Celestron Skymasterhttp://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=28Έχω τα 15x70 και είναι εξαιρετικά. Τα 20x80 και πάνω ακόμη καλύτερα.Γενικά τα Oberwerk, τα Skymaster και τα Telescope Service είναι τα ίδια κιάλια, θεωρούνται δε best buy.http://www.telescope-service.com/binoculars/start/binocularsstart.html Είναι πιστεύω αρκετά για κάθε χρήση. Αν είσαι ευκατάστατος ψάχνεις και για Ιαπωνικά κιάλια, αν δε είσαι ζάμπλουτος Γερμανικά.-Αλλιώς, αυτά τα κινέζικα που κυκλοφορούν με λογότυπα Αμερικάνικα ή Γερμανικά, είναι μια χαρά.Η διάμετρος έχει σημασία και την ημέρα, σε συνδυασμό με την μεγέθυνση. Το 20x70 θα ήταν σκοτεινότερο από το 15x70. Μεγαλώνοντας την διάμετρο επιτυγχάνεις το ποθούμενο exit pupil, ανάμεσα στο 4 και το 7. Όσο πιο μεγάλο αυτό, τόσο φωτεινότερο το κιάλι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 25, 2010 http://www.thebinocularsite.com Κοίτα και εδώ για reviews Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2010 Αν είσαι ευκατάστατος ψάχνεις και για Ιαπωνικά κιάλια, αν δε είσαι ζάμπλουτος Γερμανικά.μπα.... δεν θέλω να δώσω πάνω από 200€ μαζί με τα μεταφορικά και ένα επιτραπέζιο τρίποδα ( αλήθεια αυτός θα με βολέψει ? )... γι αυτό ψάχνω για ιντερνετικά καταστήματα εντός ευρώπης.... είμαι ανάμεσα στα παρακάτω... http://www.astroshop.eu/celestron-binoculars-skymaster-20x80/p,7829http://www.astroshop.eu/teleskop-service-binoculars-20x80-e/p,4198http://www.astroshop.eu/omegon-binoculars-nightstar-20x80/p,12461http://www.astroshop.eu/celestron/p,16556#tab_bar_1_select τι λέτε? εκτός από το astroshop.eu ( είναι αξιόπιστο αυτό έ? ) ξέρετε κανένα άλλο e-shop με καλές τιμές?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 26, 2010 Αν είσαι ευκατάστατος ψάχνεις και για Ιαπωνικά κιάλια, αν δε είσαι ζάμπλουτος Γερμανικά.μπα.... δεν θέλω να δώσω πάνω από 200€ μαζί με τα μεταφορικά και ένα επιτραπέζιο τρίποδα ( αλήθεια αυτός θα με βολέψει ? )... γι αυτό ψάχνω για ιντερνετικά καταστήματα εντός ευρώπης.... είμαι ανάμεσα στα παρακάτω... http://www.astroshop.eu/celestron-binoculars-skymaster-20x80/p,7829http://www.astroshop.eu/teleskop-service-binoculars-20x80-e/p,4198http://www.astroshop.eu/omegon-binoculars-nightstar-20x80/p,12461http://www.astroshop.eu/celestron/p,16556#tab_bar_1_select τι λέτε? εκτός από το astroshop.eu ( είναι αξιόπιστο αυτό έ? ) ξέρετε κανένα άλλο e-shop με καλές τιμές? Τα τρία πρώτα είναι ακριβώς τα ίδια κιάλια, ίδια και με τα Oberwerk που σου έλεγα. Άγνωστος ο OEM αλλά με βεβαιότητα εδρεύει νοτίως του Σινικού Τείχους. Η τιμή είναι η ίδια και εξαιρετική (λιγότερο από τα 15x70 στην Ελλάδα). Βέβαια μπορεί οι επιστρώσεις και ο ποιοτικός έλεγχος να διαφέρουν, οπότε να μετράει η Celestron σαν μεγαλύτερη εταιρία (πιθανολογώντας και μόνο). Πέραν από το Astroshop και την Telescope Service υπάρχουν δεκάδες καταστήματα στην Ευρώπη με κάπως χειρότερες τιμές, και πάρα πολλά από τις ΗΠΑ με καλύτερες τιμές, αλλά με τα γνωστά τελωνειακά αντικίνητρα. Agena και Optcorp είναι δοκιμασμένα. Από το Astroshop πήρα τα δικά μου Skymaster, όλα πήγαν καλά αλλά άργησαν σχεδόν 1 μήνα λόγω του οτι επέλεξα απλό ταχυδρομείο (και τα έφερε φαίνεται κάποιος με τα πόδια). Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 τελικά αποφάσισα να πάρω τα Skymaster...ανάλογα με τα οικονομικά μου θα πάρω είτε τα 15x70 είτε τα 20x80 μαζί με αυτόν τον επιτραπέζιο τρίποδα http://www.astroshop.eu/tabletop-tripods/triton-telescope-service-photo-tripod-table-t/p,11135ο τρίποδας αυτός ταιριάζει με τον αντάπτορα που έχουν επάνω ε? έχει δοκιμάσει κανένας αυτό το συνδιασμό, θα είναι σταθερά ή να κοιτάξω καλύτερα για κανονικό τρίποδα?θα διαλέξω και αποστολή με ups για να μην τραβήξω αυτά που τράβηξε ο kkokkolis κάτι άλλο τώρα σχετικά με την πολική ευθυγράμμιση στα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη...έχω διαβάσει για τους τρόπους που μπορείς να την κάνεις και για αυτά που δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτή, αλλά πουθενά δεν βρήκα απάντηση στο αν είναι απαραίτητη και αν μπορεί κάποιος να κάνει παρατήρηση χωρίς να κάνει πολική ευθυγράμμιση (μπορεί να είναι λίγο αφελής η ερώτηση μου αλλά όπως ξαναείπα είμαι εντελώς πρωτάρης στο "άθλημα" )...επίσης ο st0rmrd είχε πει... Βέβαια, αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ισημερινή στήριξη (γιατί σου χαρίζουν τηλεσκόπιο με τέτοια) τότε μπορείς να την κάνεις να είναι σαν απλή, αλλά όλα αυτά τα extra πράγματα την κάνουν λιγότερο σταθερή. Μπορεί να είναι πολλές φορές πιο ευαίσθητη σε αγγίγματα και κουνήματα απ' ο,τι η απλή στήριξη.οπότε ρωτάω εγώ τώρα πως γίνεται αυτό?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Με τα 15x70 είμαι πολύ ευχαριστημένος και χρησιμοποιούνται και χωρίς τρίποδα. Είναι καλύτερα για νύκτα από τα 20x80 γιατί έχουν μεγαλύτερο exit pupil (4.666 έναντι 4).Ο επιτραπέζιος τρίποδας δεν κάνει για τα κιάλια. κάνει μόνο για διόπτρες υπό γωνία. Τρίποδας καλός για βαριά κιάλια κάνει τουλάχιστον 250 ευρώ. Πρέπει να έχει επέκταση μεγάλου ύψους (μέχρι το μέτωπό σου περίπου) και μεταλλική κεφαλή, ή έστω, βαριά άκαμπτη πλαστική.Αν θες να αποφύγεις αυτό το έξοδο, πάρε τα 15x70 που δουλεύονται με το χέρι (κουράζουν λίγο, αλλά μαθαίνεις κόλπα!) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Μια σωστά ρυθμισμένη ισημερινή στήριξη (ευθυγραμμισμένη με τον ουράνιο βόρειο πόλο, κοντά στον πολικό αστέρα) έχει έναν άξονα που πάει ανατολικά-δυτικά και έναν που πάει βόρεια-νότια (πολύ χοντρικά). Αυτό είναι πολύ μπέρδεμα για επίγεια παρατήρηση, αλλά πολύ βολικό για τα ουράνιο σώματα. Για να την κάνεις να πηγαίνει σαν αλταζιμουθιακή (απλή δηλαδή, όπως ο τρίποδας για τα κιάλια) πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά θα πρέπει να βάλεις αυτούς τους δύο άξονες να είναι ο ένας παράλληλος με τον ορίζοντα και ο άλλος κάθετος στον ορίζοντα. Δες το altazimuth vs equatorial http://www.marcthescopeguy.com/altazvseq.html Πάντως σου λέω να μην το κάνεις γιατί στα φτηνά mount όπως το EQ1 ο ένας από τους 2 άξονες δεν γυρνάει εντελώς ελεύθερα με τα slow-motion controls αλλά έχει περιθώριο κάμποσες μοίρες. Αν δεις και τις φωτογραφίες θα καταλάβεις ότι ουσιαστικά είναι πιο πολύπλοκο χωρίς να το χρειάζεσαι. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Με τα 15x70 είμαι πολύ ευχαριστημένος και χρησιμοποιούνται και χωρίς τρίποδα. Είναι καλύτερα για νύκτα από τα 20x80 γιατί έχουν μεγαλύτερο exit pupil (4.666 έναντι 4).Ο επιτραπέζιος τρίποδας δεν κάνει για τα κιάλια. κάνει μόνο για διόπτρες υπό γωνία. Τρίποδας καλός για βαριά κιάλια κάνει τουλάχιστον 250 ευρώ. Πρέπει να έχει επέκταση μεγάλου ύψους (μέχρι το μέτωπό σου περίπου) και μεταλλική κεφαλή, ή έστω, βαριά άκαμπτη πλαστική.Αν θες να αποφύγεις αυτό το έξοδο, πάρε τα 15x70 που δουλεύονται με το χέρι (κουράζουν λίγο, αλλά μαθαίνεις κόλπα!) όταν λες δεν κάνει εννοείς δεν βολεύει? εφαρμόζει όμως ε?λεφτά για καλό τρίποδα δυστηχώς δεν υπάρχουν... Μια σωστά ρυθμισμένη ισημερινή στήριξη (ευθυγραμμισμένη με τον ουράνιο βόρειο πόλο, κοντά στον πολικό αστέρα) έχει έναν άξονα που πάει ανατολικά-δυτικά και έναν που πάει βόρεια-νότια (πολύ χοντρικά). Αυτό είναι πολύ μπέρδεμα για επίγεια παρατήρηση, αλλά πολύ βολικό για τα ουράνιο σώματα. Για να την κάνεις να πηγαίνει σαν αλταζιμουθιακή (απλή δηλαδή, όπως ο τρίποδας για τα κιάλια) πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά θα πρέπει να βάλεις αυτούς τους δύο άξονες να είναι ο ένας παράλληλος με τον ορίζοντα και ο άλλος κάθετος στον ορίζοντα. Δες το altazimuth vs equatorial http://www.marcthescopeguy.com/altazvseq.html Πάντως σου λέω να μην το κάνεις γιατί στα φτηνά mount όπως το EQ1 ο ένας από τους 2 άξονες δεν γυρνάει εντελώς ελεύθερα με τα slow-motion controls αλλά έχει περιθώριο κάμποσες μοίρες. Αν δεις και τις φωτογραφίες θα καταλάβεις ότι ουσιαστικά είναι πιο πολύπλοκο χωρίς να το χρειάζεσαι. επειδή περισσότερο χρήση θα γίνεται για επίγεια γι αυτό ρωτάω...δηλαδή εσύ προτείνεις να μην την κάνω να δουλεύει σαν αλταζιμουθιακή?θα διαβάσω και το λινκ και τα ξαναλέμε...
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Μην ασχοληθείς με ισημερινή μόνο ταλαιπωρία θα είναι (άλλωστε είναι για τηλεσκόπια). Στην επίγεια χρήση, σε πρώτη φάση θες ευελιξία και ο τρίποδας θα στη σπάει. Εγώ πήρα ένα ιδιαίτερα φτηνό από amazon και είναι σαν να έχει βάλει τα κιάλια σε οδοντογλυφίδες. Αν δεν τα κουνάς και δεν φυσάει δουλεύει, αλλά δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει. Εγώ με τα κιάλια από lidl είμαι κομπλέ αλλά τη μέρα το χρωματικό σφάλμα που έχουν θα φαίνεται. Όχι ότι πειράζει, 20ευρώ κάνουν. Πάντως, ακόμα κι αν ξέρεις ακριβώς τη χρήση και τις ανάγκες σου και τα λεφτά σου, μπορεί να μη βρεις κάτι που να είναι τέλειο. Το πιο πιθανό, αν ασχοληθείς, μετά από καιρό να έχεις 2-3 ζευγάρια κιάλια (φτηνά, ακριβά, με μεγάλη μεγέθυνση, κλπ.), κανα spotting scope, κανα τηλεσκόπιο, φωτογραφική με τηλεφακό κλπ. Μόνο με τη χρήση θα δεις. Υπάρχουν πολλά site αφιερωμένα στην επίγεια παρατήρηση με συγκριτικά και συμβουλές. Αφού οι περισσότεροι εδώ δεν έχουμε εμπειρία, καλύτερα ψάξτο μόνος σου, μη σε πάρουμε στο λαιμό μας. Απλά πριν καταλήξεις, έλα να πάρεις μια δεύτερη γνώμη, μήπως είναι εξοπλισμός που έχει χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά εδώ. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 η αγορά του τηλεσκοπίου έχει γίνει και δυστηχώς? έχει ισημερινή στήριξη... γι αυτό ρωτάω.... τα κιάλια είναι άλλη ιστορία....
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Διάβασε καλά τις οδηγίες και έχει και πολλά θέματα εδώ για στήσιμο ισημερινής στήριξης. Εννοείται ότι στο net υπάρχουν πολλά site με οδηγίες, αλλά αρκετά link θα βρεις σε συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα εδώ. Αφού καταλάβεις πως στήνετε η ισημερινή βάση, τότε αντί να στοχεύσεις τον πολικό αστέρα που είναι περίπου 40μοίρες ψηλά (και συνεπώς η στήριξη θα έχει 40 μοίρες κλήση), θα την ρυθμίσεις σαν να ήταν 90μοίρες ψηλά ή 0μοίρες. Αν σε μπερδεύουν όλα αυτά, απλά θυμήσου ότι ο στόχος είναι να σταματήσει να κουνιέται περίεργα και να πηγαίνει μόνο πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά. Θα το βρεις. Που ξέρεις, τελικά μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς και κανα ουράνιο σώμα και να κολλήσεις Καλή τύχη Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Κάτι που ξέχασα, αν η επίγεια χρήση θα είναι την ημέρα να θυμάσαι ότι ο Ήλιος είναι τρομερά επικίνδυνος σε συνδυασμό με το τηλεσκόπιο. Το πιο απλό είναι να ξεχάσεις να βάλεις τα καπάκια και να λιώσει κάτι μέσα στο τηλεσκόπιο και να το αχρηστεύσει, μέχρι να αρπάξει φωτιά ή να βάλει φωτιά σε κάτι (με την εστιασμένη δέσμη που βγαίνει από το προσοφθάλμιο). Εννοείται ότι δεν κοιτάς τον Ήλιο, ούτε με το τηλεσκόπιο ούτε με κιάλια ούτε με γυμνό μάτι και βέβαια προσέχεις μην γυρίσεις και τον δεις καταλάθος, ειδικά το πρωί και το απόγευμα που είναι χαμηλά. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 3, 2010 λοιπόν χίλια thanks για τις πληροφορίες και την βοήθεια...χοντρικά πιστεύω να κατάλαβα τι παίζει με την πολική ευθυγράμμιση...προς το τέλος της βδομάδας θα πάω να το στήσω και να "παίξω" μαζί του για πρώτη φορά... ελπίζω να μην αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα γιατί εκεί δεν θα έχω και ίντερνετ...οπότε θα σας ενημερώσω μετά για την πρώτη μου εμπειρία...
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 5, 2010 Επειδη ημουν σιγουρος οτι δεν ειναι τα ιδια,εστειλα ενα mail στην Oberςerk οσον αφορα την ομοιοτητα αναμεσα στα Skymaster 15χ70 και τα Oberwerk 15x70.Παραθετω την απαντηση Hello Dimitrios,Sorry for the late reply, just returned from 2 days out of town. The Oberwerk and Celestron 15x70 are similar, but not the same (different factory too, despite what some people speculate). The Oberwerk has a couple of important differences-1) All surfaces are broadband multi-coated (not so with the Celestron), so the Oberwerk is more efficient (a higher percentage of the light that hits the objectives actually reaches your retinas). 2) Oberwerk focusers won't de-focus when you press against the eyepieces.3) Every Oberwerk binocular is tested and aligned (here in Ohio) before shipping. Celestron is a mass-producer, they are not individually tested. The online reviews will confirm that.The Celestron does sell at a very low price. Whether or not these differences are worth the extra cost is up to the buyer.Regards,Kevin BusarowOberwerk Corp. Ειναι αδικο για μια εταιρια που εχει αρκετα ανεβασμενα ποιοτικα standards να παρομοιαζετε με μια εταιρια μαζικων πωλησεων οπως η Celestron,τουλαχιστον οσον αφορα τα κυαλια.Επισης πολλοι χρηστες στα φορουμ(δεν αναφερομαι μονο στο astrovox,το οποιο προσωπικα με εχει βοηθησει αφανταστα,αλλα στην πλειονοτητα τους) πρεπει να καταλαβουν οτι υποκειμενικοτητα και παραπληροφορηση ειναι κυριαρχα στοιχεια λογω της φυσης του φορουμ.Το οτι τα παραπανω κυαλια ειναι ιδια το διαβασα σε αρκετα σαιτ.Ας σκεφτουμε ομως και την πιθανοτητα καποιος να ξεκινησε μια φημη,η οποια μεσω της σημερινης ταχυτητας που τρεχουν οι πληροφοριες πολλαπλασιαστηκε και διαδοθηκε παγκοσμιως.Αν π.χ. καποιος διαβαζε το Starware του Phil Harrington,θα καταλαβαινε αμεσως γιατι τα Oberwerk ειναι μια κλαση ανωτερα των Skymaster.Γι αυτο 1)Καλο ειναι να διαβαζουμε βιβλια,εστω και αν προκειται για καποιο χομπυ μας,απο καταξιωμενους ανθρωπους/επιστημονες στο χωρο.Οση υποκειμενικοτητα και να κρυβουν,δεν παυουν να ειναι η καλυτερη πηγη πληροφοριων.2)Σκεφτομαστε και λιγο απο μονοι μας.Διπλασια τιμη στο 80% των περιπτωσεων σημαινει καλυτερη ποιοτητα.Μακαρι να ισχυε το αντιθετο.3)Φιλτραρουμε τις πληροφοριες που παιρνουμε.Για μενα υπαρχουν μελη τα οποια με εχουν βοηθησει παρα μα παρα πολυ με τις πληροφοριες τους και τους θεωρω "γκουρου" και αλλα που αν ακολουθουσα τις συμβουλες τους θα ξοδευα λεφτα για τα οποια θα χτυπαγα το κεφαλι μου.Φυσικα ακομα και αυτο ειναι υποκειμενικο,αφου για τον καθενα "καλη αγορα" ειναι κατι σχετικο.Αυτη ειναι και η "ομορφια" των φορουμ,η ποικιλια αποψεων. Καθαρους ουρανους και καθαρα μυαλα There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2010 Σωστά μιλάς, ωστόσο η αναπαραγωγή της πληροφορίας με τον τρόπο αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και όχι μόνο απότοκο ηθικών ποιοτήτων των φορέων διάδοσης της πληροφορίας αυτής (κεφαλαιοκρατικών εταιριών, διαφημιστικών μηχανισμών, ανεπισήμων προωθητών -συγγραφέων, κριτικών, δοκιμαστών- και οικονομικά αποστραγγισμένων καταναλωτών). Στην προκείμενη περίπτωση, την κύρια ευθύνη φέρουν κατ' εξοχήν οι ίδιες οι εταιρίες (όχι τόσο η Oberwerk), οι οποίες αποκρύπτουν συστηματικά το βιογραφικό των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να διαχέουν τα πορίσματά τους με τον μηχανισμό της υπεργενίκευσης. Εδώ η εταιρία παραδέχεται πως τα κιάλια είναι ''παρόμοια'' και δεν αρνείται πως πρόκειται για υλοποίηση του ίδιου βασικού σχεδίου, ενώ οι διαφορές που περιγράφει αφορούν (σημαντικές) λεπτομέρειες της κατασκευής, αλλά όχι τα οργανικά στοιχεία αυτής (φακούς, πρίσματα, σκελετό). Οι υπόλοιπες εταιρίες ποιούν την νήσσαν και οι καταναλωτές αναπληρώνουν το πληροφοριακό αυτό έλλειμμα επεκτείνοντας τα συμπεράσματά τους από προηγηθείσες εμπειρίες και σε άλλα προϊόντα. Άλλη μια προβληματική πτυχή του θέματος είναι η βασική παραδοχή του αν θα πρέπει να θεωρείς περισσότερο αξιόπιστη μια κερδοσκοπική εταιρία η οποία έχει όλα τα στοιχεία αλλά δεν τα δίνει στην δημοσιότητα, είτε μια διάσπαρτη ομάδα καταναλωτών, οι οποίοι εκμαιεύουν ιατροδικαστικά ορισμένα στοιχεία, χαμηλής έστω αξιοπιστίας, και τα δημοσιοποιούν χωρίς εμφανές οικονομικό κίνητρο. Αν ρωτούσες άραγε την Celestron, τι θα απαντούσε;Εγώ θα δεχθώ το μέρισμα ευθύνης που μου αναλογεί, δυστυχώς όμως δεν αναμένω τις εταιρίες που οι ίδιες εδραίωσαν την τακτική του μεταμφιεσμένου Κινέζου να πράξουν το ίδιο. Και προσωπικά, με το θάρρος του ανθρώπου που τις έχει ταΐσει οικονομικά, θα θυμώσω περισσότερο με αυτές και λιγότερο με τους ''συναδέλφους'' παραπληροφορημένους και, συχνότατα, εξαπατημένους τελικούς καταναλωτές. ΥΓ: Τα Skymaster που έχω εγώ δεν αφεστιάζουν με πίεση των κόγχων επί των προσοφθαλμίων, σε βαθμό από εμένα αντιληπτό τουλάχιστον. Είναι και αυτή μια ελεγχόμενη για την αξιοπιστία της πληροφορία. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 6, 2010 Για να επιστρέψουμε στο θέμα της επίγειας παρατήρησης, αν και ο φίλος ήδη αγόρασε ένα διοπτρικό, απέκτησα ένα Short Tube 80/400 που μου φαίνεται πολύ καλό για την δουλειά αυτή. Ολομεταλλικό αλλά ελαφρύ, βραχύσωμο και εύχρηστο στην κίνηση, χρήση από φωτογραφικό τρίποδα ή αστρονομικό (με τον ανάλογο προσαρμογέα ή dovetail), εστιακή που δίνει, με τα συνήθη προσοφθάλμια 40-5mm μεγεθύνσεις, από 10- 80x, οι οποίες είναι οι απολύτως ενδεδειγμένες για επίγεια παρατήρηση, χρήση σαν τηλεφακός, κλπ. Αυτό είναι κινέζικο και δεν το κρύβει έμπλεο αιδημοσύνης, έχει δε κυκλοφορήσει και από άλλες εταιρίες (πχ σαν μαύρο Celestron), είναι φοβερά διαδεδομένο στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά στην Ελλάδα το έχει φάει το ED80, το οποίο όμως είναι άλλης κατηγορίας και για άλλες δουλειές. Πωλείται από την Aktis στην Ελλάδα, σε χαμηλή τιμή. Είναι πολύ ανώτερο από το Bresser Skylux 70 νομίζω, χωρίς να είναι σημαντικά ακριβότερο (σαν ΟΤΑ).Βέβαια είναι αχρωματικό και αυτό φαίνεται εύκολα την ημέρα, αλλά και τα κιάλια μήπως δεν είναι αχρωματικά; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jimsakpt3 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2010 δυστηχώς η κατάρα του καινούριου τηλεσκοπίου έπεσε και σε εμένα και τις προηγούμενες μέρες που μπορούσα να το χρησημοποιήσω εκτός του ότι δεν είχε καθόλου φεγγάρι είχε και αρκετά σύνεφα... τέσπα, όσο για την επιγεια παρατήρηση μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα αρκετά... με χάλασε βέβαια το ότι η εικόνα είναι αντίστροφη αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα... πάντως πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα περάσω πολλές ώρες μαζί του... για τα κιάλια τώρα μάλλον κατέληξα να πάρω από το astroshop τα skymaster 15x70 και όχι τα μεγαλύτερα για να γλιτώσω την αγορά τρίποδα... ελπίζω να με ικανοποιήσουν στην επίγεια παρατήρηση... για να έρθουν πιο γρήγορα να επιλέξω DHL Premium ή UPS Standard?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 12, 2010 δυστηχώς η κατάρα του καινούριου τηλεσκοπίου έπεσε και σε εμένα και τις προηγούμενες μέρες που μπορούσα να το χρησημοποιήσω εκτός του ότι δεν είχε καθόλου φεγγάρι είχε και αρκετά σύνεφα... τέσπα, όσο για την επιγεια παρατήρηση μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα αρκετά... με χάλασε βέβαια το ότι η εικόνα είναι αντίστροφη αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα... πάντως πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα περάσω πολλές ώρες μαζί του... για τα κιάλια τώρα μάλλον κατέληξα να πάρω από το astroshop τα skymaster 15x70 και όχι τα μεγαλύτερα για να γλιτώσω την αγορά τρίποδα... ελπίζω να με ικανοποιήσουν στην επίγεια παρατήρηση... για να έρθουν πιο γρήγορα να επιλέξω DHL Premium ή UPS Standard? Θα χρειαστείς ένα ανορθωτικό διαγώνιο: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=407Έτσι θα τα βλέπεις όλα ορθά. Μην κουράζεσαι με την ανεστραμμένη εικόνα, είναι ενοχλητικό για τα μάτια και κοπιαστικό για τον εγκέφαλό σου. Πάρε ένα οπωσδήποτε, ακόμη και μεταχειρισμένο. Ακόμη και η γωνία 45 μοιρών είναι καλύτερη για επίγεια παρατήρηση από των 90 μοιρών, γι' αυτό και όλες οι διόπτρες είναι 45 ή 0 μοίρες, αλλά ποτέ 90.Με DHL τα κιάλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά θα χάσεις το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, πληρώνοντας τα μεταφορικά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα