mini-meteor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Εχω ξεκινήσει εδώ και 6 μηνες να ασχολούμαι με την αστρονομία(χρησιμοποιώντας κιαλια,διαβάζοντας βιβλία,μαθαίνοντας τον ουρανό με χαρτες κ.λ.π).Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάρω το πρώτο μου τηλεσκόπειο.Δεν ξέρω ομως τι να πάρω. Εχω μέχρι 600-700 ευρώ.(μονο για οπτικο σωλήνα)+600-700 για αξεσουαρ. Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιειται για πλανητικη παρατηρηση και γενικοτερα για λαμπρά κοντινά αντικείμενα. Ειμαι αναμεσα σε διοπτρικό και Cassegrain(ειχα σκεφτει και το dob 10'' αλλα αυτο ειναι καλυτερο για βαθυ ουρανό)
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Καλώς ήλθες. Εφ' όσον με μια άρτια εκτελεσμένη πιρουέτα απέφυγες τα Dob, και δεδομένου του ότι ένα σοβαρό διοπτρικό πρέπει να είναι αποχρωματικό, άρα πανάκριβο, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε Maksutov 4-5'' και Schmidt 5-6'', με τιμές περίπου 650-1350 Ευρώ.Φυσικά, όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο, τα αξεσουάρ τα παίρνεις λίγα- λίγα κλπ.Εγώ πάντως με το Nexstar 6SE είμαι υπερευχαριστημένος και θα μου αρκούσε ένας Hyperion zoom στην αρχή (ή και για πάντα ίσως).Αλλά και ένα Mak 127 με τα μισά χρήματα δεν είναι άσχημο, αν και ο τρίποδας υστερεί σημαντικά.http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=10Τέλος θα μπορούσες να πάρεις έναν καλύτερο τρίποδα και έναν σωλήνα χωριστά από τις μικρές αγγελίες.Αν μάλιστα πραγματικά πρόκειται να αρκεστείς στους πλανήτες δεν χρειάζεσαι ούτε ισημερινή, ούτε Goto. Και οι ορθοσκοπικοί, ένας καλός barlow, μία webcam έρχονται γύρω στα 100 ευρώ ανά τεμάχιο, άρα εύστοχα μπορείς να τα μαζέψεις ένα- ένα.Αν πας για διοπτρικό και πάλι f10 νομίζω θα χρειαστείς, μην κοιτάζεις τα κοντά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Για μενα,απ'τη στιγμη που θες να διαθεσεις ενα αρκετα καλο ποσο,αγορασε το παρακατω βιβλιο http://www.philharrington.net/sw2.htm Δεν ξερω αν μπορεις να το βρεις στην Ελλαδα 'η πρεπει να το παραγγειλεις απο εξω,αλλα ειναι ενα απιστευτα ολοκληρωμενο βιβλιο για την αγορα αστρονομικου εξοπλισμου σε πολυ χαμηλη τιμη(20$).Το βιβλιο το εχω και με εχει βοηθησει σε πολλα διλημματα-αποριες.Αφου εισαι στα αρχικα σταδια οσον αφορα τον εξοπλισμο,οσες απαντησεις και να παρεις εδω δεν θα ειναι αρκετες για να καταλαβεις τι "παιζει"στην διεθνη αγορα.Οριστε και ενα review απο το cloudy-nights. http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1709 Καλες αγορες. There is no knowledge that is not power...
mini-meteor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Έχω σκεφτεί αυτά: διοπτρικα 1. BKED 100 Black Diamond 2. Skywatcher Apochromatic refractor AP 100/900 Equinox ED maksutov 1.MAKSUTOV 150 PRO 2.MAKSUTOV 180 PRO 3.MAKSUTOV 127 ΑΖ GT Black Diamond Θα μπορέσω να χειριστώ κατι παρομοιο (ειμαι πολύ ασχετος με τη χρηση τηλεσκοπειων αλλά για κατι πιο απλό παμε σε dobson )
ziorange Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 μην τα υποτιμάς τα dobson!! http://www.green-witch.com/acatalog/Skyliner_Flextube_Dobsonians.html Ειδικά αυτά με το autotrack είναι πολύ δελεαστική επιλογή! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Οι Go-To αξίζουν, και το ότι εντοπίζουν τα αντικείμενα γρήγορα (γλυτώνεις το star hopping) αλλά περισσότερο ότι κρατάν το αντικείμενο που κοιτάς στο προσοφθάλμιο Η Ισημερινή Go-To στήριξη για κάποιον που δεν κάνει φωτογράφιση είναι υπερεκτιμημένη. Παίζει να είναι πιο πολύ ταλαιπωρία παρά βοήθεια (αν δεν είναι go-to έχει πλεονεκτήματα στην παρακολούθηση και μειονεκτήματα στην σταθερότητα) Τα λεφτά που θα γλυτώσεις όμως αν δεν πάρεις Go-To είναι σημαντικά. Αν έχεις μάθει με τα κιάλια, ίσως το Go-To να σε χαλάσει σε ένα σημείο: έβλεπα, που λες, τον Ερμή απόψε, με ένα μη-ρομποτικό τηλεσκόπιο με ισημερινή στήριξη. Το μετακινώ λίγο γιατί δεν με βόλευε και αφού έχει φύγει από τον στόχο ξαφνικά βλέπω μια σκια και φωτάκια να αναβοσβήνουν. Εννοείται πως ήταν αεροπλάνο, αλλά κατά βάθος θα ήθελα να ήταν ufo. Για καλή μου τύχη πήγαινε δυτικά και με σταθερή κίνηση στον ένα άξονα μπορούσα να το κρατάω για πολύ ώρα στο προσοφθάλμιο και αραιά και που να διορθώνω με τον άλλον άξονα. Έτσι το παρακολούθησα για αρκετή ώρα. Όχι ότι είδα τίποτα τρελό, αλλά μου άρεσε που μπόρεσα. Εννοείται με μια αυτοματοποιημένη στήριξη δεν θα μπορούσες να το κάνεις αυτό, όχι γιατί δεν έχει manual κίνηση (έχει και μπορώ να σου πω και καλύτερη) αλλά γιατί μέχρι να παλέψεις με το χειριστήριο να βρεις πια κατεύθυνση θες, πόση ταχύτητα κλπ. πάει... Η αλήθεια είναι πως ο,τι και να πάρεις θα είσαι υπερ-ευχαριστημένος, αν συγκρατήθηκες 6 μήνες. Η μόνη συμβουλή είναι αν μπορείς να ευχαριστηθείς την διαδικασία επιλογής και να "take your time" κι επίσης, αν μπορείς να πας με το δικό σου αυτοκίνητο να το πάρεις. Η αναμονή έστω και 1 ώρας όταν περιμένεις να έρθει το καινούργιο τηλεσκόπιο μπορεί να σε σκοτώσει Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Έχω σκεφτεί αυτά: διοπτρικα 1. BKED 100 Black Diamond 2. Skywatcher Apochromatic refractor AP 100/900 Equinox ED maksutov 1.MAKSUTOV 150 PRO 2.MAKSUTOV 180 PRO 3.MAKSUTOV 127 ΑΖ GT Black Diamond Θα μπορέσω να χειριστώ κατι παρομοιο (ειμαι πολύ ασχετος με τη χρηση τηλεσκοπειων αλλά για κατι πιο απλό παμε σε dobson ) Ωραία, αν τα έχει κάποιος αυτά θα μπορεί να σου πει από πρώτο χέρι.Όμως κοστίζουν περισσότερα από όσα αρχικά δήλωσες και δεν περιλαμβάνουν στήριξη. Επίσης, όσο μεγαλύτερο το MAK τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να κρυώσει. Άρα οι 6 και 7'' θέλουν τον χρόνο τους σε σχέση με τις 5'' που είναι κάτι σαν σταθερή αξία για τους πλανήτες.Το GOTO δεν χρειάζεται στους πλανήτες γιατί είναι πολύ εύκολο να τους βρεις. Ούτε καν ερευνητής χρειάζεται, πέρα από έναν κόκκινης κουκίδας. Το autotracking όμως είναι χρήσιμο, καθώς παρατηρείς με τις ώρες, κάνεις και καμμιά βολτίτσα ακόμη, χωρίς να χάνεται ο στόχος.Όπως βλέπεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ρωτήσεις κάτι εδώ χωρίς να προταθεί η αγορά Dob (& Nagler). Έχουν την γοητεία τους βλέπεις. Παρ' όλα αυτά οι πλανήτες είναι ο στόχος όπου δεν υπερτερούν (ούτε τα μεν, ούτε τα δε). Για τους πλανήτες, διοπτρικά, Maksutov και ορθοσκοπικοί θεωρούνται πιο ενδεδειγμένος εξοπλισμός.Ωστόσο, καθώς οι πλανήτες είναι πολύ λίγοι και λεπτομέρειες αναζητούμε σε μόλις 4 από δαύτους, σκέψου ξανά μήπως βαρεθείς και προτιμήσεις ένα τηλεσκόπιο ευρύτερης χρήσης, όπως το Νευτώνιο ή το Schmidt.Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ! Το dob φαίνεται απλό, όμως είναι το πλέον απαιτητικό σε ικανότητες χειρισμού και εξοπλισμό. Επειδή είναι εκείνο απλό ζητά την δική σου πολύπλοκη συμμετοχή και πολύπλοκα ακριβά προσοφθάλμια, αξεσουάρ ευθυγράμμισης, ερευνητές ποιότητας κλπ. Ενώ τα υπόλοιπα, πάνω σε μια ρομποτική βάση, σου ζητούν απλώς να παρατηρείς μέσα από ένα προσοφθάλμιο των 60-100 Ευρώ.Όχι βέβαια οτι εσύ θα μπορέσεις να περιοριστείς σε αυτό... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nio22 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 για δες και αυτο meade sn6 f/5_BRESSERmount:skywatcher eq6
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2010 Τί λέτε για το Celestron 4 SE?http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1074 Δεν τό 'χω δουλέψει, αλλά πιστεύω ότι θα κερδίζει στην απλότητα χρήσης, σταθερότητα και ευκολία μεταφοράς. Επίσης, απ' όσο ξέρω δεν κάνει φασαρία (εμένα δεν με νοιάζει η φασαρία έχω τη CG-5 ) Θα χρειαστεί σίγουρα μερικά προσοφθάλμια, ένα φίλτρο σελήνης και κάποιο Barlow. Υπάρχει κι ένα thread αφιερωμένο στους χρήστες του. Δεν έχει GPS (μπορείς να πάρεις τις συντεταγμένες από το Google Maps ή κάποιο GPS που έχεις) Disclaimer: Το παραδέχομαι, είμαι Celestronάκιας Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Για το 4SE μιλάει ο Sportikus εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=128256#128256Μπορεί κάποιος να πάρει από τις μικρές αγγελίες έναν σωλήνα 4SE 150 ευρώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11627και μια στήριξη των 6SE-8SE 400 ευρώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11627και με 550 ευρώ είναι βασιλιάς! Περισσεύουν χρήματα για 3 Nagler, ή για έναν Baader Hyperion zoom, έναν Panoptic 24 (ή Hyperion 24mm) και έναν Powermate 2.5x (ή Celestron Ultima Barlow 2x), με τα οποία βλέπεις ότι μπορεί να δει το Mak. Οι barlow μπορούν να παραλειφθούν για τα 1325mm και να αντικατασταθούν από ορθοσκοπικούς 7mm/ 6mm και πλανητικά φίλτρα (; ).Μετά μπαίνει πάνω και το MAK180 ακόμη, ή ένα SCT 8''. Δεν υπάρχει κανένας θόρυβος. Ένα ευχάριστο γουργουρητό, όπως αυτό που σου ανταποδίδει μια γατούλα όταν την χαιδεύεις ακούγεται μόνο, τεχνολογική συντροφιά μέσα στην μοναξιά της νύκτας.Βζζζζζζζζζζζζ, χρρρρρρρρρρ, βζζζζζζ, χρ, χρ, ταπ, ταπ, ταπ: Στόχος στο κέντρο! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Οι Go-To αξίζουν, και το ότι εντοπίζουν τα αντικείμενα γρήγορα (γλυτώνεις το star hopping) αλλά περισσότερο ότι κρατάν το αντικείμενο που κοιτάς στο προσοφθάλμιο Το πρωτο ειναι σωστο, το δευτερο οχι απαραιτητα. Η παρακολουθηση εξαρταται απο τον αστροστατη και την καλή πολικη ευθυγραμμιση, το goto ΔΕΝ κανει παρακολουθηση. Φιλε μου, αν θελεις πλανητικη θες μεγαλη εστιακή , μεγαλη διαμετρο και οσο το δυνατων μικροτερη κεντρικη παρεμποδιση. Τα διοπτρικα που αναφερεις ειναι περισσοτερο φωτογραφικα εργαλεια. Τα ΜΑΚ ταιριαζουν περισσοτερο σε αυτα που θες. Αλλα να εχεις υποψην σου οτι αλλες εικονες (απο θεμα μεγενθυσης) θα παρεις απο ενα 6"-7" και αλλες απο ενα 10".Και μην υποτιμας το γεγονος πολυχρησιας, καποια στιγμη θα θελήσεις να δεις και κατι αλλο απο πλανητες , που -εξαιρουμενου του φεγγαριου - δεν ειναι παντα διαθεσιμοι. Ποσες φορες θα δεις Δια-Κρονο-Αρη ;(οι υπολοιποι ειναι αρκετα μικροι να δειξουν λεπτομερειες).
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Οι Go-To αξίζουν, και το ότι εντοπίζουν τα αντικείμενα γρήγορα (γλυτώνεις το star hopping) αλλά περισσότερο ότι κρατάν το αντικείμενο που κοιτάς στο προσοφθάλμιο Το πρωτο ειναι σωστο, το δευτερο οχι απαραιτητα. Η παρακολουθηση εξαρταται απο τον αστροστατη και την καλή πολικη ευθυγραμμιση, το goto ΔΕΝ κανει παρακολουθηση.Στην σειρά Nexstar πάντως κάνει και παρακολούθηση.Αν δεν έχεις ευθυγραμμίσει τέλεια μπορεί να χρειάζονται μικρές διορθώσεις, ή να βάλεις ένα ευρυγώνιο χαμηλής μεγέθυνσης για να ξαναδείς το αντικείμενο, ή να ξαναπατήσεις G6OTO, αλλά γενικά η παρακολούθηση λειτουργεί μια χαρά για παρατήρηση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Μην τα μπερδευουμε.Στις πολικα ευθυγραμμισμενες κεφαλες την παρακολουθηση την κανει ενα μοτερ στον αξονα της ορθης αναφορας.Στις alt-az κεφαλες την παρακολουθηση την κανουν δυο μοτερ και στους δυο αξονες.Διορθωσεις γινονται και στις δυο περιπτωσεις (πχ PEC, οδηγηση, διορθωσεις βαση του υπολογισμου του σφαλματος στην πολικη ευθυγραμμιση και στις δυο περιπτωσεις (*) κλπ)Το GOTO δεν εχει αμεση σχεση με αυτα. Το GOTO ειναι ξεχωριστη διαδικασία και το μονο που κανει ειναι οτι λεει η λέξη: "πηγαινε εκει". (*) η alt-az ειναι απλα μια ασχημα-ευθυγραμισμενη ισημερινή.
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Γιατί να τον μπερδέψουμε τον άνθρωπο, υπάρχει περίπτωση να βρει έτοιμο τηλεσκόπιο ή στήριξη που να έχει GoTo και να μην κάνει παρακολούθηση; Υπάρχει στήριξη που ξέρει τί πρέπει να κάνει και πως για να γυρίσει το τηλεσκόπιο σε 2 άξονας και να φέρει ένα αντικείμενο στο finderscope ή ακόμα και στο προσοφθάλμιο αλλά δεν ξέρει πως να το κρατήσει εκεί; Anyway, ας μη ξεφύγουμε με το τί είναι alt-az και goto, ακόμα κι αν τα είπαμε κάπως λάθος. Το ζητούμενο είναι να του προτείνουμε να βρει ένα αξιοπρεπές όργανο για τα 600-700 ευρώ που διαθέτει, που δεν θα θέλει να το αλλάξει σύντομα, αν γίνεται και για τα επόμενα χρόνια (γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί και πέφτει και το ευρώ ) Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 η alt-az ειναι απλα μια ασχημα-ευθυγραμισμενη ισημερινή.Τι λές; Μια χαρά είναι ευθυγραμμισμένη στον Βόρειο Πόλο. Εμείς επιμένουμε να την χρησιμοποιούμε από λάθος σημεία. GOTO και Autotracking είναι πράγματι διαφορετικές διαδικασίες. Τα Nexstar, ETX, LX κλπ κάνουν και τα δύο. Και GOTO και Autotracking. Και BarBQ και BTU. Και εύρεση και παρακολούθηση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Μα καλα, πιστευετε οτι τα λεω αυτα μονο και μονο για να κανω κουβεντα; Ο λογος που τα λεω ειναι γιατι εμεσως νιωθω απεχθεια οταν βλεπω να προτεινουν σε καποιο καινουργιο γκατζετιες και οχι ουσια, και μαλιστα για λαθος λογους και λογω αγνοιας. Ναι δεν θα βρεις goto χωρις παρακολουθηση αλλα θα βρεις παρακολουθηση χωρις goto! Θεωρω οτι μια καλή ισημερινη βαση με αστροστατη και ενα ελαφρυ MC/SCT ειναι πολύ ποιο καλή αρχη για αρχαρειο, παρα τις ALT-AZ πλαστικουρες που του λετε. Οπως και οτι το 10" ειναι πολύ καλύτερο για την περιπτωσή του απο ενα 5". Δεν κανω κουβεντα για την κουβεντα και σταματω εδω.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2010 Όχι, καλύτερα μην σταματήσεις. Καλό θα ήταν να μιλάς μόνο εσύ και όλοι οι κακομοίρηδες με τις ''πλαστικούρες'' να λουφάζουν σαν τους τυφλοπόντικες. Η άγνοια είναι φοβερό παραισθησιογόνο: Αυτό που το χέρι μου το νιώθει σαν μέταλλο, στην πραγματικότητα είναι πλαστικό. Τα ουράνια σώματα που με μαγεύουν είναι όντως άσχημα μέσα από τα ευτελή οπτικά μου. Η στήριξή μου είναι για πέταμα, επειδή δεν μπορεί να βοηθήσει να βγαίνουν οι φωτογραφίες που δεν θέλω να παίρνω. Τα μάτια μου είναι αναξιόπιστα. Αν δεν υποβάλω τις λήψεις μου στην κριτική επιτροπή των υπερτάτων ειδημόνων δεν έχω δει τίποτε. Στην πραγματικότητα είμαι εντελώς άχρηστος. Δεν μπορώ να ξέρω τι θέλω, ή ακόμη να θέλω κάτι αφ' εαυτού. Οι μύστες γνωρίζουν για μένα. Δεν γνωρίζω να διαβάζω. Τα αριστεία και τα πτυχία είναι κενά περιεχομένου, αφού δεν ενεκρίθησαν από την επιτροπή των αστροσοφών. Πως μπορώ να συμβουλεύω αφού δεν ανήκω στο υπέρτατο συμβούλιο; Πως μπορώ να ευχαριστιέμαι με αυτά που αφήνουν τους πρεσβύτερους ανικανοποίητους; Πως μπορώ να αισθάνομαι, χωρίς τα αισθήματα να σβύνονται μπροστά στην λάμψη των φαεινών αστέρων, των αποκλειστικών κλειδούχων της μυστικής αστρονομίας; Πως μπορώ να αστειεύομαι εμπρός στον θυμό των παντογνωστών; Η άγνοιά μου είναι η απάντηση. Γι αυτόν τον λόγο οφείλω υποταγή στην υπέρτατη θέληση των αστροτεκτόνων. Εκείνοι γνωρίζουν τι θέλω. Εκείνοι γνωρίζουν τι βλέπω. Εκείνοι γνωρίζουν τι πρέπει.Το μόνο που δεν γνωρίζουν είναι να φέρονται.Ευτυχώς που ο ουρανός είναι τόσο μεγάλος όσο μικροί είναι οι άνθρωποι.Και μας χωράει όλους! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
roryt Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Το να εχω διαφορετικη αποψη απο εσενα δεν σημαινει ουτε οτι σε προσβαλω στις επιλογες σου, ουτε οτι σε ειρωνευομαι ή σνομπαρω, μαλλον το εχεις καταλαβει υπερβολικα ή/και στραβα. Ουτε φυσικα οτι σε μια δημοσια συζητηση πρεπει να το παρεις προσωπικα και να γραψεις ολοκληρα κατεβατα ειρωνιας (και που δεν εχουν καμια σχεση με το ζητημα). Για εμενα σταματαει εδω, δεν μου αρεσουν αυτα τα πραγματα.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Μα καλα, πιστευετε οτι τα λεω αυτα μονο και μονο για να κανω κουβεντα; Ο λογος που τα λεω ειναι γιατι εμεσως νιωθω απεχθεια οταν βλεπω να προτεινουν σε καποιο καινουργιο γκατζετιες και οχι ουσια, και μαλιστα για λαθος λογους και λογω αγνοιας.Το ποιός κατάλαβε στραβά, παρερμήνευσε ή παρανόησε έχω τους ακαδημαικά τεκμηριωμένους και προσοδοφόρους λόγους μου να το αντιλαμβάνομαι διαφορετικά. Και εγώ νιώθω απέχθεια για όσους προαπαθούν να με φιμώσουν. Δεν είσαι μόνο εσύ. Μίλησα στον πληθυντικό.Έχω επίσης τους λόγους μου να πιστεύω πως ξέρω γιατί το κάνετε. Το να ειρωνεύεστε, χλευάζετε, μέμφεστε, λοιδορείτε, ονειδίζετε, προσβάλλετε και απαξιώνετε τους ανθρώπους που θέλουν να χαρούν την δική τους σχέση με τον ουρανό και το σύμπαν, χωρίς να λάβετε αρμόζουσα απάντηση, είναι ανεδαφικό. Όχι από εμένα τουλάχιστον. Απάντηση θα υπάρχει πάντοτε. Αν δεν αντέχεις την απάντηση μην με σχολιάζεις.Σταματώ και εγώ, αλλά φοβούμαι πως όχι για πολύ. Το forum αυτό βρίθει κηνσόρων δυστυχώς. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Εγώ θα πω ως γενική αρχή πως κάθε τηλεσκόπιο και κάθε τύπος στήριξης έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε άποψη υπέρ του ενός ή του άλλου τύπου έχει μια λογική και μένει σε αυτόν που θα κάνει την επιλογή να τα αξιολογήσει και να αποφασίσει. Προσωπικά, είμαι οπαδός των νευτωνείων διότι "τα κάνουν όλα και συμφέρουν" όσον αφορά την οπτική παρατήρηση. Ένας σημαντικός λόγος να φύγεις από νευτώνειο είναι το μέγεθος και η μεγαλύτερη δυσκολία μεταφοράς και εκεί άλλοι τύποι εμφανίζουν σοβαρά πλεονεκτήματα. Επίσης η επίγεια παρατήρηση που με νευτώνειο είναι προβληματική. Έχω ένα Nexstar (το πρώτο μοντέλο που είχε βγει, πριν πολλά χρόνια - Nexstar 4 GT) και είναι ένα ομολογουμένως συμπαθές και εύκολα μεταφερόμενο τηλεσκόπιο αλλά στην πλανητική παρατήρηση δεν το ευχαριστήθηκα επαρκώς. Το 6-ιντσο νευτώνειο που είχα τότε να το συγκρίνω έδινε πιο λεπτομερή πλανητικά είδωλα. Επίσης το nexstar ήθελε πολύ περισσότερη ώρα κρύωμα οπότε μου χάλαγε λίγο την grab'n'go χρήση όπως ήταν οι δικές μου ανάγκες. Ανεξάρτητα από τον τύπο τηλεσκοπίων, οι ίντσες είναι πάντα ίντσες. Ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο είναι πάντα ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και θα σου δώσει περισσότερη λεπτομέρεια σε πλανήτες και φυσικά καλύτερο deep sky (για 2-3 ίντσες διαφορά και πάνω είναι ξεκάθαρο - για 1-2 ίντσες διαφορά τα πράγματα μπλέκουν καμιά φορά). Το go-to είναι ένα θέμα για το οποίο πάντα υπήρχαν (και μάλλον θα υπάρχουν) διαφορετικές απόψεις. Μην περιμένεις από κανένα να σου αναδείξει το θέμα, είναι καθαρά προσωπικές προτιμήσεις. Για άλλους είναι πιο σημαντικό, για άλλους λιγότερο. Τέλος, μια συμβουλή. Μην ξεγράψεις την deep-sky παρατήρηση. Αν κάποια στιγμή βρεθείς σε πολύ σκοτεινό ουρανό, εκατοντάδες διαμάντια περιμένουν να τα δεις. Και εκεί κάθε ίντσα μετράει. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
sportikus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ ΔΙΟΠΤΡΙΚΑ α χρωματικά από 60mm έως 100mm Ανθεκτικά,αξιόπιστα,γενικά δεν χρειάζονται συντήρηση,παραδοσιακά το πρώτο τηλεσκόπιο του ερασιτέχνη αστρονόμου.Ευχέρεια μεταφοράς κάτω από τα 90mm.ΤΟ νου σας(ρεμάλια )στις ανεπαρκείς στηρίξεις και τους ισχνούς τρίποδες των φθηνότερων μοντέλων.Άριστα για Σελήνη,πλανήτες,αστρικά σμήνη,διπλούς και γενική εισαγωγική κατόπτευση.Ανεπαρκή για νεφελώματα,αμυδρά σμήνη και γαλαξίες,λόγω μικρής διαμέτρου.Άριστη αγορά για χρήση στην πόλη ή στα προάστια,όλου τα αμυδρά αντικείμενα χάνονται στη φωτόρύπανσης ούτως ή άλλως.αποχρωματικά από 60mm έως 175mmΑναμφισβήτητα τα καλύτερα οπτικά συστήματα τηλεσκοπίων που υπάρχουν,χάρη στην απουσία οπτικών σφαλμάτων και οπτικών παρεμποδίσεων.Απαράμιλλα είδωλα.ΑΚΡΙΒΑ.Ευχέρεια στη μεταφορά έως τα 100mm.Εξαιρετική απόδοση όλων των διαμέτρων σε Σελήνη και πλανήτες.Από τα αγαπημένα των σοβαρών αστροφωτογράφων(η άλλοι είναι "γελοίοι" αστροφωτογράφοι? )Ευκρινέστατα αστρικά είδωλα και καλή διείσδυση .Υστερούν μόνο σε διάμετρο σε σχέση με τα Νευτώνια. ΝΕΥΤΩΝΙΑ/ΚΑΤΟΠΤΡΙΚΑΙσημερινή στήριξη 100mm έως 250mmΗ απλή και ελαφριά στήριξη επιτρέπει μεγάλες διαμέτρους σε σχετικά μικρών διαστάσεων και χαμηλού κόστους πακέτο.Τα μικρότερα μεγέθη συστήνονται ιδιαίτερα ως τηλεσκόπια πάσης χρήσεως.Στήριξη Dobson 300mm και πάνωΑν είναι καλά κατασκευασμένα και διατηρηθούν σε καλή ευθυγράμμιση,μπορούν να προσφέρουν εκπληκτική απόδοση,ειδικά στον βαθύ ουρανό.Βεβαιωθείτε ότι χωράει στο όχημα σας,ΠΡΙΝ το αγοράσετε! ΣΥΝΘΕΤΑSchmidt-Cassegrain 125mm έως 400mmΓενικά καλή οπτική απόδοση.Οι κοντοί σωλήνες ευνοούν τη σταθερότητα και την ευχρηστία.Ακριβότερα απο τα ισημερινά Νευτώνια,αλλά όχι πολύ.Maksutov-Cassegrain 90mm έως 175mmΦημισμένα για την εξαιρετική τους απόδοση και τις μικρές διαστάσεις,ωστόσο δεν επικράτησαν ποτέ στο προσκήνιο της ερασιτεχνικής αστρονομίας.Καλά για κάθε ερασιτεχνική εφαρμογή εκτός απο παρατήρηση ευρέως πεδίου χαμηλής μεγέθυνσης.Τα μικρά μοντέλα είναι εξαιρετικά βραχύσωμα.Άριστα για ταξιδιάρηδες.NIGHTWATCH σελίδα 82... ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
mini-meteor Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 Eνα dob 8'' μπορει να δωσει ικανοποιητικα ειδωλα πλανητών σε φωτορυπασμένο περιβαλλον
astrovox Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 Ναι μπορεί. Η φωτορύπανση δεν εμποδίζει την πλανητική παρατήρηση, μόνο την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5, 2010 http://www.backyardastronomy.com/Backyard_Astronomy/The_Best_Beginner_Telescopes.htmlΟδηγός αγοράς τηλεσκοπίων για Αρχαρίους. Από τους συγγραφείς του THE BACKYARD ASTRONOMER’S GUIDE Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα