Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
καλησπερα σε ολους :) θα μπορουσε καποιος να με διαφωτισει σχετικα με την πλανητικη παρατηρηση και φωτογραφηση?εχω την στηριξη cg-4 και τον αστροστατη της ο οποιος εχει επιλογες ταχυτητας κανονικη,χ2,χ8.μπορω να παρατηρησω - φωτογραφισω περαν των αστερισμων , την σεληνη και τους πλανητες με αυτον τον εξοπλισμο? #-o ευχαριστω :)
Μηδείς αγεωμέτρητος εισήτω
Δημοσιεύτηκε

adams τι αισθητηρα εννοεις?

και μια ακομα ερωτηση:η κινηση της σεληνης και των πλανητων ειναι ιδιας ταχυτητας με των αστρων?

ευχαριστω :)

Δημοσιεύτηκε

Αισθητήρα εννοώ καλή camera για φωτογράφηση, όσο για παρατήρηση τα πράγματα είναι πιο απλά.

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά της κίνησης τον πλανητών σε μια νύχτα, η σελήνη έχει μικρή διαφορά αλλά δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται διαφορετική ρύθμιση στον αστροστάτη γιατί δεν το δοκίμασα.

Δημοσιεύτηκε

Hello,

Celestron has an online manual that one can downoad for the CG4 equatorial mount. From what I see the clock drive for the mount should be at the siderial rate. The planetary and lunar rates are slightly different, but, as Adams has pointed out, they should not interfere with your ability to take images. The manual also has a section dealing with introductory astrophotography. The manual can be located at http://www.celestron.com/c3/product.php?ProdID=433 In the middle of the page is the link for the manual which is 9.2MB in size.

The manual also informs the user as to how to go about polar aligning the mount.

Hope that this is of some help to you. Waiting to see your first results.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!fred,με βοηθησε πολυ η συμβουλη σου,(βρηκα και κατι αλλο εξισου απλο και κατανοητο http://www.aktistar.com/phototextw.htm ),λεω να ξεκινησω με afocal φωτογραφιση για αρχη (εχω μια olympus c - 5060 ,πηρα και ενα ανταπτορα microstage ii),και επειδη ειμαι ολιγον 'ρομαντικος' στην σχεση μου με το φιλμ,θα προσπαθησω και την μεθοδο της προβολης με την minolta 35mm που εχω απο τον καιρο της σχολης...

γιωργο,καταγομαι απο την β.ευβοια (ενα μικρο χωριο κοντα στην αιδηψο) εκει πηγαινω οποτε μπορω να παρω καμμια αδεια απο την δουλεια (δουλευω θεσσαλονικη),και πρεπει να πω οτι εχει πολυ ωραιο ουρανο..εσυ που πηγαινεις οταν την επισκεπτεσαι?

Δημοσιεύτηκε

Με την βαση που εχεις μπορεις να κανεις πλανητικη φωτογραφιση εαν εχεις καλη πολικη ευθυγραμμιση ετσι ωστε να μενει ο στοχος σου στο οπτικο πεδιο της καμερας για 2 με 3 τρια λεπτα μιας και τοσο διαρκει μια ληψη με μια web camera. το ιδανικο ειναι να μενει τελειως ακινητος ετσι ωστε να μην χανεις λεπτομεριες απο τον στοχο. (μοτερ εχεις μονο στην ορθη αναφορα ή και στην αποκλιση; ) οσο για βαθυ ουρανο θα σου ελεγα προς το παρον ξεχασε το γιατι θα απογοητευτεις με την τρεχουσα βαση σου.

οσον αφορα την ταχυτητα παρατηρησης αναλογα με το ποσο καλη πολικη ευθγραμμιση εχεις θα χρησιμοποιησεις και την αντιστοιχη ταχυτητα ωστε ο στοχος σου να μενει οσο το δυνατον ακινητος. εαν εχεις καλη πολικη ευθυγραμμιση τοτε με την απλη ταχυτητα (sidereal) η βαση σου θα ακολουθει τον στοχο χωρις εως κανενα προβλημα. θα υπαρξουν ομως και φορες οπου η ευθυγραμμσιση δεν θα ειναι καλη και θα χρειαστεις την ταχυτητα παρατηρησης της σεληνης (lunar), μου εχει τυχει και εμενα αρκετες φορες. παντως απ'οτι ειδα στο site της celestron η ταχυτητα 2χ ειναι για οδηγηση ενω η 1χ ειναι η sidereal (για το μοντελο με μοτερ ορθης αναφορας και αποκλισης)

οπως καταλαβες θα πρεπει να δωσεις μεγαλη προσοχη στην ευθυγραμμσιση της βασης του τηλεσκοπιου σου. πρωτα απ'ολα κανε ενα καλο ζυγισμα για να μην ζοριζονται τα μοτερ που εχεις. δευτερον βρες το home position του τηλεσκοπιου σου ωστε οι αξονες (και ειδικα της αποκλισης) να ειναι ευθυγραμμσμενοι με το τηλεσκοπιο σου και με τον πολικο αξονα. δες εδω ενα μικρο pdf απο το eqmod το οποιο αφορα κυριως τις προχωρημενες βασεις αλλα αυτη η τεχνικη θα σε βοηθησει και εσενα παρολο που δεν εχεις ρομποτικη βαση. http://eq-mod.sourceforge.net/docs/MountHomePosition.pdf (εαν η κλιμακα της αποκλισης ειναι ρυθμισμενη απο το εργοστασιο και δεν σου επιτρεπεται να την ρυθμισεις μπορεις να παραβλεψεις αυτο το βημα)

οσον αφορα την πολικη ευθυγραμμιση πρωτου κανεις οτιδηποτε βεβαιωσου οτι ξερεις που ειναι ο πολικος αστερας. παρολο που εχεις βρει το home position μην δινεις βαση στην κλιμακα γεωγραφικου πλατους της βασης σου γιατι ερκετες φορες δεν ειναι καλα διαβαθμισμενες ή καλιμπαρισμενες, παρολο που μενω σε γεωγραφικο πλατος 38 μοιρες οταν κανω πολικη η βαση μου δειχνει 40 ή και 42 μοιρες. βρες πρωτα χειροκινητα τον πολικο αστερα ακολουθοντας την νοητη ευθεια Dubhe ή (α) και Merak ή (β) στην μεγαλη αρκτο και δες με οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεγεθυνση τον πρωτο λαμπερο αστερα που θα συνανταει αυτη η ευθεια. εαν ολα ειναι καλα τοτε θα δεις ενα διπλο αστερα. αυτος ειναι ο πολικος. οταν κανεις αυτο το βημα βεβαιωσου οτι η κλιμακα της αποκλισης σου να δειχνει παντα στις 90 μοιρες. στην συνεχεια αφου εχεις βεβαιωθει οτι ο ερευνητης σου ειναι ευθυγραμισμενος με το τηλεσκοπιο σου οσο πιο καλα γινεται μετακινισε την βαση του τηλεσκοπιου σου χρησιμοποιωντας τις βιδες που θα χρησιμποιουσες και στην πολικη ευθυγραμμιση οπως αναφερει το manual σου εως ωτου ο πολικος αστερας να ειναι στο κεντρο του ερευνητη σου. βεβαιωσου μετα οτι ειναι και στο κεντρο απο το προσοφθαλμιο σου και μετα κανε την πολικη ευθυγραμμιση οπως γραφει το manual σου. για πιο ακριβη ευθυγραμμιση κανε και μια ευθυγραμμιση διολισθησης (drift alignment). εαν εχεις web camera δες εδω http://astropedia.stargazerslounge.com/index.php?title=Drift_Alignment, επισης ενα software που μπορει να σε βοηθησει ειναι το wcs polar allignment, ειναι δοκιμαστικη εκδοση αλλα με 15 ευρω παιρνεις και ενα κλειδι και εισα ενταξει. εαν κανεις με προσοφθαλμιο δες εδω ενα εξωμοιωτη http://www.petesastrophotography.com/guidingsim.html (διαβασε τις οδηγιες στο κατω μερος της οθονης). με το microstage μιας και οι χρονοι εκθεσης ειναι σχετικα μικροι δεν θα εχεις καποιο σημαντικο προβλημα με την πολικη ευθυγραμμιση και με την ταχυτητα των μοτερ. περιμενουμε αποτελεσματα και εαν εχεις προβληματα εδω ειμαστε να βοηθησουμε

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Εύβοια:

Παρατηρώ από τον Δήμο Διρφύων κοντά στη Στενή είναι το χωριό. Είμαστε μάλλον μακρυά...

Σχετικά με την αστροφωτογραφία...

Μην κάνεις drift aligment και μην μπλέχεις. Με την πολική διόπτρα και είσαι μια χαρά (αρκεί να έχεις ευθυγραμμίσει και την διόπτρα πρώτα).

Πλανήτες με φίλμ είναι ΠΟΛΥ δύσκολη φωτογράφιση ωστόσο μπορείς να δοκιμάσεις προσοφθάλμια προβολή (κι εγώ το κάνω).

Επίσης μπορείς παράλληλη φωτογράφηση (Piggyback) με το φακό της Minolta και ένα φίλμ όπως το Fuji Superia 1600 ή το Ε200 (σλάιντ).

Φυσικά να δοκιμάσεις και βαθύ ουρανό μεσα από το τηλεσκόπιο γιατί όχι; Εγώ δοκίμασα με την Olympus E-410 μέσα από το 6" f/8 (ναι μου αρέσουν τα "μακρύκανα" νευτώνια) και έβγαλα σφαιρωτά σμήνη μια χαρά!

Δες:http://antianemikos.blogspot.com/2009/05/blog-post_24.html

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Εύβοια:

Παρατηρώ από τον Δήμο Διρφύων κοντά στη Στενή είναι το χωριό. Είμαστε μάλλον μακρυά...

Ένα χωριό, Στρόπωνες, το έχεις ακουστά; Λάμαρη; Χιλιαδού;

Αχ! Όταν είχα σκοτάδι δεν είχα μάτια. Τώρα που έχω μάτια, τα τυφλώνει το φως! :cry:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
παιδια ευχαριστω για την βοηθεια.αντιανεμικε,ειναι λιγο μακρια η στενη με την αιδηψο οντως,αλλα και οι δυο τοποθεσιες επανω στο ιδιο νησι :) ειδα και την ιστοσελιδα σου,εχεις κανει πολυ ωραια δουλεια :) ευθυγραμμιση και της διοπτρας?δηλαδη?τετραφαρμακε,οι στροπωνες και η χιλιαδου ειναι κεντρονοτια..η χιλιαδου πανεμορφη...οπως και η β.ευβοια βεβαια :cheesy: ειμαι ολιγον υπερβολικος ισως αλλα ο τοπος μας παντα ειναι ψηλα μεσα μας...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης