Jump to content

Hyperion Zoom Turbo


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από τον Οκτώβριο του 2009, επηρεασμένος από τις ενθουσιώδεις αναφορές στο Astrovox, το Cloudy Nights και αλλαχού απέκτησα έναν Υπερίωνα Zoom. Ενθουσιάστηκα και εγώ από τις εικόνες του, ίσως και επειδή μέχρι τότε είχα παρατηρήσει αποκλειστικά με φθηνά Plossl. Ακόμη περισσότερο όμως ενθουσιάστηκα με την πολυμορφική του σχεδίαση, η οποία επιτρέπει πολλαπλές διαμορφώσεις. Ερεθισμένος και πάλι από διάφορες ιδέες που πήρα από το Cloudy Nights, αποφάσισα να χτίσω πάνω του.

Κατ’ αρχάς αγόρασα έναν Hyperion 24mm για να τον χρησιμοποιήσω ως ερευνητικό προσοφθάλμιο. Δίνει την ίδια μεγέθυνση με την διαβάθμιση 24mm του zoom, αλλά έχει πεδίο 68 μοιρών έναντι 44 μοιρών του πολυπράγμονα αδελφού του. Απόκτησα και ένα διαγώνιο 2΄΄, οπότε πήρα και τον Hyperion Aspheric 31mm για ακόμη μεγαλύτερο πεδίο, προτίμησα δε τα 31mm έναντι των 36mm διότι ο δεύτερος δεν αξιοποιείται πλήρως λόγω στενού σωλήνα παρεμπόδισης διάχυσης του φωτός που έχει το Nexstar 6SE. Πήρα και δύο μειωτές εστιακού λόγου για να δοκιμάσω ευρύτερα πεδία με τον ίδιο τον Zoom.

Επόμενο βήμα από την αύξηση του πεδίου ήταν η αύξηση της μεγέθυνσης. Απέκτησα έναν Powermate ο οποίος δίνει πολύ μεγάλη μεγέθυνση με τον Zoom: από 63-188 αυξάνεται 2.5 φορές στα 156-469. Αυτό αχρηστεύει τις μικρές του εστιακές αποστάσεις, όπου το πεδίο είναι και ευρύτερο. Πέραν της λύσης ενός 2x Barlow σε διάταξη 1.5x & 2x που χρησιμοποίησα, υπάρχει και άλλη λύση που την καταθέτω εδώ.

Δεν είναι μόνο ο Zoom πολυμορφικός, αλλά και οι Hyperion σταθερής εστιακής απόστασης. Γνωρίζουμε πως αν αφαιρεθεί ο Barlow (το στοιχείο φακών του αντικειμενικού του άκρου) μετατρέπονται σε ένα (κακής ποιότητας) 2΄΄ προσοφθάλμιο περίπου 22mm. Εξαιρείται ο 21mm που μετατρέπεται σε 32mm. Αυτό δεν είναι και τόσο χρήσιμο, ειδικά όταν έχεις καλύτερα προσοφθάλμια 24 & 31 mm. Μπορεί όμως να χρησιμεύσει με άλλον τρόπο. Το στοιχείο των φακών αυτών (το ονομάζουν Smythe Group) βιδώνει στο σπείρωμα φίλτρων μιας κάνης 2΄΄. Τέτοια κάνη έχει εναλλακτικά και ο Hyperion Zoom όπως γνωρίζουμε!

Αν λοιπόν βιδωθεί αυτό το στοιχείο στον Hyperion ο οποίος φορά την κάνη των 2΄΄ θα έχουμε ουσιαστικά την προσθήκη ενός Barlow και αυξημένη μεγέθυνση.

Πόση είναι αυτή η μεγέθυνση; Δεν γνωρίζω ακριβώς, αυτό όμως που έχω καταλάβει είναι πως οι Hyperion 17, 13, 8, 5 και 3.5 mm αποτελούνται από ένα σχεδόν κοινό τμήμα με 6 φακούς σε 4 ομάδες, εστιακής απόστασης 21.8-22.9 (οι διαφοροποιήσεις υποθέτω πως προκύπτουν από τις οπτικές διορθώσεις) και μια διαφορετική για τον καθένα ομάδα 2 φακών Barlow η οποία ποικίλει σε μεγεθυντική ισχύ. Η ακριβής ρύθμιση της μεγέθυνσης γίνεται και μέσω της επιλογής της απόστασης στην οποία θα τοποθετηθεί αυτό το στοιχείο: έχετε προσέξει πως οι Hyperion ξεκινούν από τον βραχύσωμο 24mm και προοδευτικά ψηλώνουν; Αυτό μεγαλώνει την μεγέθυνση στην οποία αντιστοιχούν και ρυθμίζεται επιπλέον με τους δακτυλίους λεπτής ρύθμισης των 14 και 28mm. Ο 24mm ουσιαστικά είναι ένας Hyperion χωρίς Barlow και ο 21mm μοιάζει παραφωνία με το ύψος του, αλλά είναι λογικό αφού πίσω του κρύβεται ένας φακός 32.2mm και χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση για να κατέβει στα 21mm.

Αν διαιρέσουμε τις τιμές που μας δίνει η Baader 32.2/21=1.53, 21.8/17= 1.28, 22.9/13=1.76, 21.8/8=2.725, 22.5/5=4.5 και 21.8/3.5=6.22. Δεδομένου του ότι τοποθετούνται σε μεγαλύτερη απόσταση στον zoom από ότι στο μητρικό προσοφθάλμιο, δίνουν κάπως μεγαλύτερη μεγέθυνση, την οποία στρογγυλεύω χάριν ευκολίας στα:

Στοιχείο από τον 17mm: 1.5x

Στοιχείο από τον 13mm: 2x

Στοιχείο από τον 8mm: 3x

Προχώρησα λοιπόν στην αγορά ενός καινούριου 17mm και μεταχειρισμένων 13mm και 8mm, τους οποίους άρχισα να χρησιμοποιώ αμέσως, αλλά κυρίως με τον κλασσικό τρόπο.

Χθες την νύκτα, δοκίμασα την εφαρμογή αυτού του σκεπτικού καθώς είχα διάθεση να παίξω και είχα μπροστά μου το Skywatcher 130mm με 650 εστιακή, όπου πραγματικά ο Zoom χρειαζόταν κάποια ενίσχυση.

Αποτέλεσμα: Όλα δουλεύουν άψογα! Δεν μπορώ να πω αν οι τιμές που έδωσα παραπάνω είναι ακριβείς (μάλλον δεν είναι) αλλά οι προσεγγίσεις των μεγεθύνσεων σίγουρα είναι, όπως δοκίμασα περιβάλλοντας τις 0.5 μοίρες της Σελήνης στο οπτικό πεδίο του κάθε συνδυασμού Zoom & Ακρορρίνιο (όπως το ονόμασα). Είδα τον Κρόνο στα περίπου 240x, και η εικόνα ήταν εντυπωσιακή, αν και το τηλεσκόπιο χρειάζεται λίγη ευθυγράμμιση κατόπτρων και το seeing δεν ήταν καλό, αλλά η εικόνα καθάριζε κατά διαστήματα αρκετά για να έχω μια άποψη.

Όσοι έχετε τον Hyperion Zoom και έναν άλλον από τους 21, 17, 13 ή 8mm, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Με τον 5 και τον 3.5 η προκύπτουσα μεγέθυνση νομίζω θα είναι υπερβολική. Εάν έχετε και τα Fine Tune Rings μπορείτε να ενισχύσετε αναλόγως την μεγέθυνση με τον κλασικό τρόπο. Προσοχή όμως: Ο Hyperion Zoom με την κάνη των 2 ιντσών, τα FTR και το Ακρορρίνιο μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό τηλεσκόπιο παρά με προσοφθάλμιο.

Τι νόημα έχουν όλα αυτά όταν έχεις και τόσες άλλες επιλογές (δηλαδή Nagler, Pentax, Nagler, Vixen, Nagler, Ethos και Nagler); Πέραν από το διασκεδαστικό του πράγματος (και κάθε χόμπυ οφείλει να είναι διασκεδαστικό) και την χαρά του πειραματισμού, δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει κάποιος τον Zoom σε διαφορετικά τηλεσκόπια με τον συνήθη απολαυστικό τρόπο, ώστε να κάνει όσο λιγότερες αλλαγές φακών και Barlow γίνεται.

Στο Nexstar f=1500 ιδανικός συνδυασμός: Zoom & Barlow από 17mm

Στο SW 130 f=650 ιδανικός συνδυασμός: Zoom & Barlow από 13mm

Στον Ερευνητή f=200 ιδανικός συνδυασμός: Zoom & Barlow από 8mm

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως επιτρέπεται έτσι στον Zoom να εστιάσει σε τηλεσκόπια με τα οποία υπήρχε πρόβλημα. Ενώ στο SW 130 εστιάζει μόνο στα 16-8mm, με την τροποποίηση αυτή εστιάζει σε όλες τις ρυθμίσεις του.

Τέλος έχουμε βελτίωση των οπτικών σφαλμάτων σύμφωνα με την θεωρία.

Μειονεκτήματα:

1. Αυξημένος όγκος, μέγεθος και (ελαφρά) βάρος

2. Θεωρητικά ελάττωση του Contrast λόγω προσθήκης των φακών, αλλά όχι περισσότερο από όσο με κάθε Barlow υποθέτω.

 

 

 

\:D/

 

ΥΓ: Αυτά τα Smythe Groups μπορούν να βιδωθούν σε οποιοδήποτε 2ιντσο προσοφθάλμιο. Απλώς, κερδίζοντας σε μεγέθυνση έχουμε αυξημένες απώλειες στο πεδίο, καθώς ένα μέρος του θα περικοπεί. Δοκιμάστε το και αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Πολλοί εδω πιστευω θα διαφωνούν με τον παραπάνω τρόπο διαμόρφωσης, με την αιτιολογία οτι παρεμβάλλεται πολύ "γυαλί". (αποκλείοντας και τους υπερβολικούς που απορρίπτουν εντελώς τους Hyperion). Παρόλα αυτά εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας :

 

Πέραν από το διασκεδαστικό του πράγματος (και κάθε χόμπυ οφείλει να είναι διασκεδαστικό) και την χαρά του πειραματισμού, δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει κάποιος τον Zoom σε διαφορετικά τηλεσκόπια με τον συνήθη απολαυστικό τρόπο, ώστε να κάνει όσο λιγότερες αλλαγές φακών και Barlow γίνεται.

 

Αποκτώντας τον περίφημο Hyperion Zoom καθώς και έναν Hyperion 13mm θα ήθελα να έχω την άποψη σας για την παραπάνω (κατά κάποιο τρόπο διασκεδαστική Ακρορρίνιο!! ) διαμόρφωση που προτείνετε! Δηλαδή τα “υλικά” του μαγειρέματος είναι: SW Dob 8” , Powermate 2,5x ,Hyperion Zoom ,Hyperion 13mm , Fine Tune Rings 14mm 28mm!

Επίσης βάλτε πάλι τις φωτό αν μπορείτε!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βιδώνεις το ακρορρίνιο του 13mm στην κάννη των 2'' του Zoom.

Έχεις τώρα έναν Zoom 12-4mm (σαν να έχεις έναν Barlow 2x δηλαδή).

Προειδοποίηση: Ενώ στο f/10 C6 η εικόνα είναι τέλεια, στο f/5 130 Νευτώνιο και στο f/5 80 αχρωματικό υπάρχει αστιγματισμός στο έξω 35% του πεδίου και κόμη στο έξω 10%.

Εμένα δεν με νοιάζει καθόλου, καθώς την διαδικασία αυτή κάνω μόνο όταν θέλω να δω πλανήτες και τους πλανήτες τους βλέπω στο κέντρο του πεδίου, απλώς σε ενημερώνω. Εσένα, με το f/6 θα είναι κάπως λιγότερο εμφανές.

Προφανώς το ακρορρίνιο είναι φτιαγμένο να διορθώνει τον αστιγματισμό του 13mm και στον zoom κάνει μια διόρθωση που δεν χρειάζεται, δηλαδή προκαλεί αστιγματισμό στην αντίθετη πλευρά.

Αστιγματισμό εννοώ πως ενώ στο κέντρο τα αστέρια είναι τέλεια εστιασμένα, στην περιφέρεια γίνονται προοδευτικά θολά. Αν εστιάσεις στην περιφέρεια θολώνουν στο κέντρο.

DSC01962.thumb.JPG.636c12aee56b4d427995ec0f579b45bd.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O 13mm χωρίς το ακρορρίνιο μπαίνει σε εστιαστή 2'' και λειτουργεί ως ευρυγώνιο εστιακής απόστασης 22mm. Βέβαια του λείπει η διόρθωση οπότε είναι αστιγματικό και αυτό, χρήσιμο σαν finder μέχρι να αποκτήσεις ένα καλό 24mm.

DSC01964.thumb.JPG.4750d7a14472b32bcf7841044132f6a5.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν παρεμβάλλεις ένα δακτυλίδι 14mm ανάμεσα στον 13 και το ακρορρίνιο, έχεις προσοφθάλμιο 11mm.

Αν παρεμβάλλεις ένα δακτυλίδι 28mm ανάμεσα στον 13 και το ακρορρίνιο, έχεις προσοφθάλμιο 10mm.

Αν παρεμβάλλεις ένα δακτυλίδι 14mm & ένα δακτυλίδι 28mm ανάμεσα στον 13 και το ακρορρίνιο, έχεις προσοφθάλμιο 8mm.

 

Στην περίπτωση αυτή είναι διορθωμένα, αφού δουλεύουν με το δικό τους smythe group, ενώ και το contrast δεν χαλάει καθώς το γιαλί είναι ακριβώς το ίδιο.

 

Με το f/10 ξαναλέω όλα αυτά δουλεύουν μια χαρά. Αλλά και στο f/5 μέχρι να αποκτήσεις καλύτερα προσοφθάλμια, σου δίνουν πολλές επιλογές με λίγα χρήματα.

 

Τέλος, το 13mm δεν είναι πολύ ανώτερο από τον Zoom στα 12mm.

Εγώ βρίσκω χρήσιμα τα 31 και 24 mm σαν finders επειδή έχουν πολύ μεγαλύτερο πεδίο από τον zoom στα 24mm, αλλά και τον 8mm με τα δακτυλίδια, τον οποίο κάνω 6, 5 και 4mm.

Έχω όμως και τον 13 και τον 17 και μου αρέσει το σετάκι.

DSC01963.thumb.JPG.42977e178bbb410501c71fa50e52b480.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης