Jump to content

Γιατί λέμε ΟΧΙ στα ΚΙΑΛΙΑ ΖΟΥΜ για αστρονομική χρήση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

.

 

Ψάχνοντας στο Astrovox με αφορμή μια συζήτηση που έγινε τελευταία, για τα κιάλια με ζουμ για αστρονομική χρήση, είδα ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα σχετικό αναλυτικό θέμα. Ανέτρεξα ξανά σε αρκετές πληροφορίες και πρόσθεσα τις δικές μου εμπειρίες από κιάλια. Στο τέλος του κειμένου υπάρχει επεξήγηση για λέξεις που δεν είναι κατανοητές και σημειώνονται με πράσινο χρώμα.

 

Το θέμα αυτό, απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που τώρα μπαίνουν στο χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας, ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν με κιάλια και βλέπουν την αγορά κιαλιών με δυνατότητα ζουμ, να φαντάζει θείο δώρο.

 

 

 

Γιατί όχι στα κιάλια με ζουμ;

 

Γιατί, -κυρίως τα μεγάλα-, είναι κακά για σοβαρή παρατήρηση, είναι κακά για τα μάτια σας, κακά για την ηρεμία σας, κακά για την τσέπη σας, κακά για την φήμη των εταιριών που τα κατασκευάζουν, κακά γιατί τελικά θα κοστίσουν περισσότερο από ότι τα αγοράσετε.

 

 

 

Τι εννοούμε λέγοντας κιάλια ζουμ;

 

Τα κιαλια τα οποία έχουν συνεχόμενη μεγέθυνση, λέγονται zoom. Τα αναγνωρίζουμε από τους αριθμούς μεγέθυνσης που είναι για παράδειγμα 8-16Χ40 ή 20-140Χ70 κλπ. Το πρώτο και το δεύτερο νούμερο είναι το εύρος της μεγέθυνσης, πόσο δηλαδή θα μεγεθύνουν αυτό το είδωλο που βλέπουμε (από 8 έως 16 φορές για το πρώτο παράδειγμα). Όσα κιάλια δεν έχουν συνεχή μεταβαλλόμενη μεγέθυνση λέγονται "κιάλια σταθερής μεγέθυνσης" πχ τα 20Χ80 μεγεθύνουν τα αντικείμενα 20 φορές . Ο τελευταίος αριθμός δηλώνει την διάμετρο του αντικειμενικού φακού*, που είναι 40mm στο πρώτο παράδειγμα.

 

[fullalbumimg]10476[/fullalbumimg]

 

 

 

Είναι άσχημη η ιδέα για ζουμ;

 

Καθόλου άσχημη. Θα ήταν υπέροχη ιδέα αν μπορούσαν οι κατασκευαστές να αποφύγουν τα προβλήματά που έχουν αυτά τα κιάλια.

 

Όταν ήμουν στα 15, μου χάρισαν ένα ζευγάρι κιάλια με ζουμ. Η ιδέα του να μπορώ, οτιδήποτε έβλεπα μέσα από αυτά, να το φέρνω ακόμη πιο κοντά, ήταν καταπληκτική. Βέβαια δεν ήταν και τόσο καλά στην μεγάλη μεγέθυνση, γιατί τα έδειχναν κάπως θολά. Και για το βράδυ, επίσης δεν ήταν καλά. Δεν θυμάμαι να τα είχα στρέψει στον ουρανό, για παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων, γιατί ήδη, φαινόντουσαν όλα σκοτεινά μετά το απόγευμα.

 

Ήταν όμως εξαιρετικά, για να παρατηρώ το Μαράκι της γειτόνισσας.

 

Μεγαλώνοντας άλλαξαν τα γούστα μου στο τι μου άρεσε να παρατηρώ με κιάλια και το θαύμα του βραδινού ουρανού με είχε κερδίσει. Μια ιδέα όμως που πάντοτε με εξιτάριζε, ήταν να μπορέσω να βρω ένα πολύ καλό ζευγάρι κιάλια με ζουμ για αστρονομική χρήση. Μέχρι που ανακάλυψα ότι αυτό μάλλον, δεν μπορεί να συμβεί. Η ιδέα όμως αρέσει σε πολύ κόσμο.

 

 

 

Πως λειτουργούν;

 

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σκέψη. Αφού υπάρχουν καλοί φωτογραφικοί φακοί ζουμ, γιατί δεν λειτουργούν εξ ίσου καλά και τα κιάλια με ζουμ;

 

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα κιάλια είναι σαν δύο ενωμένα τηλεσκόπια. Για να έχουμε μια καθαρή εικόνα πρέπει ο συγχρονισμός τους της μεγέθυνσης και της ευθυγράμμισης* (Collimation) να είναι τέλειος. Για να το καταφέρουν αυτό οι κατασκευαστές τοποθετούν κινούμενους φακούς μέσα στους σωλήνες με σπειροειδή κίνηση από βίδες που τους στηρίζουν. Όταν κάνουμε ζουμ, τότε η κίνηση μεταφέρεται στις βίδες από γρανάζια ή από ένα εύκαμπτο μεταλλικό έλασμα που συνδέει τον αριστερό με τον δεξί μηχανισμό.

 

[fullalbumimg]10477[/fullalbumimg]

 

Όπως θα καταλάβατε υπάρχει αρκετός τζόγος σε όλα αυτά τα κινούμενα μέρη, που με την πάροδο του χρόνου, χειροτερεύει.

Έτσι σχηματίζονται διαφορετικής μεγέθυνσης εικόνες σε κάθε μάτι.

 

[fullalbumimg]10478[/fullalbumimg]

 

Το πρόβλημα εδώ, είναι το εξής: Ενώ ο εγκέφαλός μας έχει την δυνατότητα να αντισταθμίζει μικρά προβλήματα ευθυγράμμισης από τα κιάλια, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο όταν βλέπει διαφορετικές μεγεθύνσεις* μιας εικόνας. Το αποτέλεσμα είναι ασαφείς εικόνες με 2 διαφορετικές μεγεθύνσεις.

 

 

 

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα;

 

-Το περιορισμένο οπτικό πεδίο (FOV)* σε σχέση με αυτό στα κιάλια σταθερής μεγέθυνσης,

 

-προβλήματα ευθυγράμμισης (Collimation)*,

 

-σκοτεινές εικόνες,

 

-δύσκολη και ακριβή επισκευή.

 

 

 

Το μικρό FOV

 

είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα στα κιάλια με ζουμ, σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερής μεγέθυνσης. Το παρακάτω παράδειγμα είναι με δύο ζευγάρια κιάλια που έχω δοκιμάσει τα Barska και τα Vixen

 

Ζουμ κιάλια: Barska 12-60X70 FOV στις 12Χ = 2,3 μοίρες

 

Σταθερά κιάλια: Vixen 12X80 FOV στις 12Χ = 4,5 μοίρες

 

Όσο μεγαλώνει το ζουμ τόσο μικραίνει το ήδη μικρό FOV. Η αίσθηση που είχα με τα ζουμ κιάλια ήταν σαν να κοιτούσα μέσα από κουβαρίστρες. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, λόγω του σχεδιασμού του συγκεκριμένου τύπου κιαλιών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνήθως, το FOV στην μικρή μεγέθυνση (πχ το 2,3 μοίρες στο παράδειγμα παραπάνω) είναι το μισό από την αντίστοιχη, στα σταθερής μεγέθυνσης κιάλια (4,5 μοίρες στο ίδιο παράδειγμα).

 

 

 

Ήπια πολύ και τα βλέπω όλα διπλά;

 

Τα προβλήματα Collimation συμβαίνουν και πάλι λόγω των πολλών κινούμενων μερών. Κάποια στιγμή ένας από τους δύο μηχανισμούς χαλαρώνει με αποτέλεσμα την κακή ευθυγράμμιση. Βλέπουμε δηλαδή διπλά είδωλα. Όσο αλλάζετε την μεγέθυνση τόσο αλλάζει και η ευθυγράμμιση. Και όσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση τόσο αυξάνουν οι απαιτήσεις μας για μια καλή ευθυγράμμιση, η οποία όμως δεν μπορεί να συμβεί. Στα δε φτηνά ζουμ, υπάρχουν πολλές φορές παράπονα, ότι ξεκινάνε με λάθος ευθυγράμμιση από το εργοστάσιο.

 

[fullalbumimg]10482[/fullalbumimg]

 

Το πρόβλημα με τις σκοτεινές εικόνες οφείλεται στην μικρή «κόρη εξόδου*» ή οπτικό άνοιγμα του προσοφθάλμιου (exit pupil). Το μικρό exit pupil κάνει τις εικόνες πολύ σκοτεινές στην μεγάλη μεγέθυνση. Για παράδειγμα με κιάλια 12-60Χ70 όταν κοιτάμε στην μεγαλύτερη μεγέθυνση 60Χ, το exit pupil είναι 1,1 και αυτόματα χάνεται το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα κιάλια να δίνουν φωτεινές εικόνες. Η ανάλυση* (resolution) χαλάει πάνω από τις 20Χ το ίδιο και η αντίθεση* (contrast). Είναι λοιπόν δύσκολα για αστρονομική χρήση, το πολύ-πολύ να μπορεί κάποιος να βλέπει καθαρά το φεγγάρι.

 

Το πρόβλημα τις επισκευής είναι διπλό. Ή θα κοστίζει τόσο όσο αγοράσαμε τα φτηνότερα κιάλια μας οπότε δεν αξίζει τον κόπο να επισκευαστούν ή θα είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτούν που θα τα παραλάβουμε με καθόλου ή λίγα μικροπροβλήματα διαφορετικής μεγέθυνσης, που και πάλι θα ξανά μεγαλώσουν. Έτσι τα κιάλια που αγοράσαμε με τόση χαρά, φτάνουν να κοστίζουν από επισκευές περισσότερο από το πραγματικό τους κόστος.

 

 

 

Φτιάχνουν κιάλια ζουμ οι καλοί κατασκευαστές;

 

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι καλές μάρκες κατασκευής κιαλιών, συνήθως δεν περιλαμβάνουν στην γκάμα τους την λέξη «ζουμ». Σε αυτό έχουν υπάρξει σπάνια μερικές εξαιρέσεις, όπως αυτή της Nikon, η οποία κατασκευάζει διάφορα ζουμ για παράδειγμα 8-24Χ25, 10-22Χ50, 7-15Χ35 κλπ. Υπάρχουν όμως πολλά παράπονα στο Ίντερνετ για τα κιάλια αυτά με εξαίρεση ένα μοντέλο 8-16Χ40 XL, για το οποίο δεν έχω εμπειρία, αλλά γράφτηκαν κάποια καλά σχόλια (προσέξτε το εύρος της μεγέθυνσης τους). Και πάλι όμως ανέφεραν ότι έπασχε από σκοτεινές εικόνες και κάποια προβλήματα κακής ευθυγράμμισης. Τα συγκεκριμένα κιάλια δεν παράγονται πλέον.

 

Δεν μπορούν λοιπόν οι κατασκευαστές να φτιάξουν καλά κιάλια ζουμ; Μπορούν.

 

Αλλά θα κόστιζαν μια περιούσια. Για να μπορούν πάντοτε να έχουν την ίδια μεγέθυνση και να μην χάνεται η ευθυγράμμιση, χρειάζεται πολύπλοκη και πανάκριβη κατασκευή.

 

Τελευταία κάποιες καλές εταιρίες κατασκευάζουν κιάλια διπλής μεγέθυνσης πχ τα Leupold switch/power περίπου στα 1000 δολάρια, ή τα Leica Duovid 10/15Χ50mm και 8/12Χ42mm που κοστίζουν περίπου 2500 δολάρια.

 

[fullalbumimg]10479[/fullalbumimg]

 

Έχουν 2 σταθερές 8 ή 12Χ και όχι συνεχόμενες μεγεθύνσεις. Ακούγονται γι’ αυτά πολύ καλά λόγια και φυσικό είναι, αφού κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά. Πιστεύω ότι την τακτική αυτή θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές για να παράγουν φτηνότερα διπλής μεγέθυνσης κιάλια.

 

 

 

Τελικά αν τα αγοράσω μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάπου;

 

Αν παρ’ όλα αυτά, θέλετε να αγοράσετε κιάλια ζουμ σκεφτείτε που θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσετε. Μην αγοράσετε με τίποτα κιάλια με πολύ μεγάλη μεγέθυνση πχ 20-140Χ70, "η μητέρα όλων των κιαλιών" όπως λέει η διαφήμιση. Είναι άχρηστα.

(Φαντάζεστε την 0,5 κόρη εξόδου; Αφήστε τα και ασχοληθείτε καλύτερα στο σπίτι σας, με την έξοδο της κόρης.)

 

Προσωπικά θα δοκίμαζα κάτι (λέμε τώρα) μέχρι 15Χ περίπου να είναι η μεγαλύτερη μεγέθυνση και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αντικειμενικό φακό. Προσέξτε η μεγαλύτερη μεγέθυνση επίσης, να είναι πάντοτε κάτω από το μισό του αντικειμενικού φακού. Δηλαδή για κιάλια των 50mm η μεγάλη μεγέθυνση να είναι όσο μπορείτε πιο κάτω από 25Χ. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι αρκετά.

 

Για παράδειγμα ας δούμε ένα ζευγάρι 8-25Χ25. Για παρατήρηση πουλιών δεν κάνουν. Υπάρχουν τα προβλήματα με την σκοτεινή εικόνα στις μεγάλες μεγεθύνσεις που η κόρη εξόδου στο παράδειγμά μας, είναι 1,0 πολύ κάτω από το μίνιμουμ 3,0 που χρειαζόμαστε για ημερήσια παρατήρηση.

 

Για να παρακολουθείτε αθλήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Αλλά το μικρό FOV δεν θα σας άφηνε να ακολουθήσετε την δράση. Και πάλι θα ήταν σκοτεινά. Ακόμη και στην μικρότερη μεγέθυνση 8Χ θα ήσαστε στο όριο για ημερήσια παρατήρηση.

 

Για επίγεια παρατήρηση εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσετε και το πρόβλημα της παραμόρφωσης από τα κύματα θερμότητας.

 

[fullalbumimg]10481[/fullalbumimg]

 

Αναφέρομαι στο φαινόμενο που βλέποντας μέσα από τηλεφακούς μακριά, το τοπίο μοιάζει να βράζει. Επίσης να έχετε υπ’ όψιν σας ότι πάνω από 10-12Χ μεγέθυνση, είναι αδύνατο να κρατάτε σταθερά τα κιάλια για πολύωρη παρατήρηση χωρίς την βοήθεια ενός γερού τρίποδου.

 

 

Τελικά έχω μείνει με την εντύπωση ότι για το μόνο στο οποίο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, είναι για να βλέπετε το Μαράκι της γειτόνισσας.

 

 

Κλείνω, με το πιο σύντομο ανέκδοτο:

- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κιάλια ζουμ!!!

 

 

 

Γλωσσάρι:

 

 

ανάλυση (resolution)

 

Η ικανότητα των κιαλιών να ξεχωρίζουν ένα μικρό είδωλο και να μας δίνουν ιδανικά, λεπτομερείς εικόνες εξαιρετικής καθαρότητας.

 

αντίθεση (contrast)

 

Η ικανότητα που έχουν οι φακοί, με τις επιστρώσεις που τοποθετούν οι κατασκευαστές, να ξεχωρίζουν τα φωτεινά και τα αμυδρά αντικείμενα από το φόντο και να μεταδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως στα μάτια μας. Όταν η αντίθεση είναι χαμηλή αρκετό εισερχόμενο φως ανακλάται και δεν μεταδίδεται και δύσκολα διακρίνουμε τα λιγότερο φωτεινά αντικείμενα. Φτηνά κιάλια μπορούν να μεταδώσουν ίσως μόνο το 79% από το φως ενώ τα ακριβότερα με καλές επιστρώσεις μπορούν να φτάσουν να μεταδίδουν το 93 με 96% από το εισερχόμενο φως.

αντικειμενικός φακός

 

Οι αντικειμενικοί φακοί είναι οι μπροστινοί μεγαλύτεροι φακοί στα κιάλια. Η διάμετρός τους μετριέται σε χιλιοστά και είναι ο τελευταίος αριθμός που τα χαρακτηρίζει πχ τα κιάλια 10Χ50 έχουν αντικειμενικό φακό 50mm

 

διαφορετική μεγέθυνση φακών

 

Σε ένα ζευγάρι κιάλια ζουμ που δεν λειτουργούν σωστά οι φακοί μεταφέρουν εικόνα με διαφορετική μεγέθυνση σε κάθε μάτι. Έτσι βλέπουμε μια ασαφή εικόνα από 2 διαφορετικές μεγεθύνσεις, η οποία δεν είναι ευχάριστη για το μάτι. Αυτό είναι και τι πιο συνηθισμένο πρόβλημα στα κιάλια με ζουμ.

ευθυγράμμιση (Collimation)

 

Η ευθυγράμμιση στα κιάλια αναφέρεται στην οπτική και μηχανική ευθυγράμμιση ως προς τον οπτικό άξονα τους για να αποδίδουν καλά. Όταν δεν είναι ευθυγραμμισμένα οι εικόνες του ειδώλου απέχουν μεταξύ τους και δεν ταυτίζονται. Ο εγκέφαλός μας ευτυχώς έχει την δυνατότητα να διορθώνει μικρά προβλήματα ευθυγράμμισης. Όταν τα προβλήματα αυτά είναι μεγάλα νοιώθουμε τα μάτια μας να αλληθωρίζουν και μπορεί, αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε, να έχουμε ζαλάδα και πονοκεφάλους. Τα καλά κιάλια έρχονται πάντοτε τέλεια ευθυγραμμισμένα από το εργοστάσιο όπου χρησιμοποιούνται συχνά λέιζερ γι αυτό το σκοπό με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους. Στα φτηνότερα κιάλια δεν δίνουν οι κατασκευαστές μεγάλη προσοχή και συχνά υπάρχουν παράπονα από τους πελάτες.

κόρη εξόδου ή οπτικό άνοιγμα του προσοφθάλμιου, (exit pupil)

 

Η κόρη εξόδου είναι η διάμετρος της δέσμης φωτός που βγαίνει από τους φακούς και μετριέται σε χιλιοστά. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος αυτή τόσο πιο φωτεινά είναι τα είδωλα και πιο αποτελεσματικά τα κιάλια σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Την διάμετρο αυτή την βρίσκουμε διαιρώντας το μεγαλύτερο με το μικρότερο νούμερο που χαρακτηρίζουν τα κιάλια. Για παράδειγμα τα κιάλια 7Χ50 έχουν κόρη εξόδου 7,1. Η μεγάλη διάμετρος είναι πλεονέκτημα στα αστρονομικά κιάλια που η παρατήρηση γίνεται βραδινές ώρες και έτσι η κόρες των ματιών μας ανοίγουν και αυτές για να λάβουν περισσότερο φως. Επίσης η κόρη εξόδου έχει να κάνει και με την ηλικία. Ένα νεαρότερο άτομο έχει συνήθως τις κόρες των ματιών του στα 7mm. Ένα μεγαλύτερο άτομο, με την πάροδο των χρόνων μπορεί να κατέβει στα 5mm. Έτσι κάποιος με 5mm κόρη ματιού δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί όλο το φως που δίνουν κιάλια με 7mm άρα μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρότερα ή ελαφρύτερα κιάλια.

Για ημερήσια παρατήρηση η κόρη εξόδου δεν πρέπει να είναι κάτω από 3mm ενώ για βραδινή ιδανικά είναι, τα 5-7mm.

 

οπτικό πεδίο (FOV, Field of View)

 

Το πλάτος της περιοχής που βλέπουμε με τα κιάλια ονομάζεται οπτικό πεδίο. Μετριέται με μοίρες πχ 4,5 μοίρες του ουρανού ή με μέτρα στο χιλιόμετρο πχ 78μέτρα/1000 μέτρα (ή πόδια αντίστοιχα). Σχετίζεται με την μεγέθυνση και μια μεγάλη μεγέθυνση έχει σαν αποτέλεσμα μικρό FOV και το αντίθετο. Συνήθως ζητάμε από ένα φακό να έχει μεγάλο οπτικό πεδίο ώστε να βλέπουμε μεγαλύτερη περιοχή και η παρατήρηση να είναι πιο ευχάριστη.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Κωνσταντίνε για την παρουσίαση σου ,εύχομαι η προσπάθεια σου να έμπνευση και άλλους για ανάλογες παρουσιάσεις σε κάποια θέματα που απασχολούν τους αρχαρίους .Εύγε . =D>

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ

Ομάδα Αστροπαρατήρησης Θράκης - Ο.Α.Θ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κωνσταντίνε, ευχαριστούμε! Επικεντρωμένο άρθρο με πολύ ορθή προσέγγιση! Διαφωνώ όμως στο εξής: για το Μαράκι της γειτόνισσας χρησιμοποιούμε τα καλύτερα οπτικά που έχουμε! :lol:

Σοβαρά τώρα, για επίγεια παρατήρηση τα καλά οπτικά είναι εξίσου σημαντικά με την ουράνια παρατήρηση, γιατί στα γνώριμα αντικείμενα και με αρκετό φωτισμό τα οπτικά σφάλματα είναι πολύ πιό «χτυπητά». Για τους εραστές είτε του νυχτερινού ουρανού είτε της φύσης, ένα κακό ζευγάρι κιάλια είναι πάντα μεγάλη απογοήτευση!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που γράψατε και τις απόψεις σας για το Μαράκι. 8)

Δημήτρη ο αέρας εδώ πράγματι είναι απόλαυση και μου κάνει χαρά να γράφω τέτοια θέματα που χρειαζόμαστε όλοι, οι αρχάριοι αλλά και οι πιο προχωρημένοι.

 

Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες, όντως τα κιάλια με zoom είναι κατάλληλα ΜΟΝΟ για επίγεια παρατήρηση!

 

Αγαπητέ μου φίλε, δεν ξέρω πως σου δημιούργησα αυτή την εντύπωση. Προσπάθησα να πω ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν κάνουν για καμία χρήση τα κιάλια ζουμ (σχεδόν :D ).

 

 

 

φιλικά,

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν σώνει και καλά θέλετε zoom για επίγεια παρατήρηση, μια καλή, πανάκριβη, διόπτρα προσφέρει συνήθως μεγεθύνσεις 20-60x. Εναλλακτικά ένα μικρό MAK 90 ή ένα διοπτρικό 80mm με έναν Hyperion Zoom μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

ΚωνσταντίνεΜ, φαίνεται πως έκανες πάρα πολύ καλή δουλειά:

 

Κιάλια Zoom SkyMaster Celestron

Super προσφορά:

 

20-100x70 Skymaster

Από 144,00 μόνο 99,00

 

25-125x80 Skymaster

Από 189,00 μόνο 129,00

 

Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Για επίγεια παρατήρηση θυμίζω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Τυχαίο; Δεν νομίζω!

 

Χαχαχαχα!!! Αυτός ο αριθμολόγος με το 11888 μας έχει πάρει τα μυαλά! Το "κόλλησες" τέλεια Κώστα! :lol: :lol: :lol:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης