Jump to content

Αναβάθμιση!Skywatcher dobsonian 12''???


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας φίλοι και φίλες,μετά από καιρό αποφάσισα να αναβαθμίσω το τηλεσκοπιάκι μου -το γνωστό από τα Lidl- Bresser skylux .Δεν λέω ,καλό ήταν για αρχή ,αλλά τώρα αποφάσισα οτι μ'αρέσει σοβαρά το χόμπι και θελω να πάρω καινούριο τηλεσκόπιο.Σκέφτομαι να αγοράσω το skywatcher dobsonian 12'' με κάτοπτρο pyrex το κλασσικό(δλδ όχι flex tube και όχι auto-tracking).Ο λόγος που δεν θέλω flex tube είναι ότι τα κάτοπτρα θα είναι εκτεθημένα.

(1)Καταρχήν ξέρει κανένας από εσάς πόσο κοστίζει γιατί δεν μπορώ να βρώ μία στάνταρ τιμή και το πλανητάριο το έχει κατόπην παραγγελίας.

(2)Εσείς που ήδη το έχετε είστε ευχαριστημένοι με την απόδοσή του?Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα πιστεύω θα είναι η προσαρμογή από διοπτρικό σε κατοπτρικό,μέχρι να μάθω να κουνάω όλο το σωλήνα και να συνηθίσω τον τρόπο των κατοπτρικών!

(3)Εσείς τι θα μου προτείνατε για νέο τηλεσκόπιο, δεδομένου ότι μπορώ να διαθέσω το πολύ 800 euros και ότι θέλω να βλέπω deep sky ,γαλαξίες και μακρινά νεφελώματα?

Για πείτε γνώμες... :-k :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα tzina

 

(1)Καταρχήν ξέρει κανένας από εσάς πόσο κοστίζει γιατί δεν μπορώ να βρώ μία στάνταρ τιμή και το πλανητάριο το έχει κατόπην παραγγελίας

 

για ρίξε μια ματιά εδώ..

 

http://www.astroshop.eu/skywatcher-dobson-telescope-n-304-1500-skyliner-classic-dob/p,11658

 

:cheesy:

Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κανά 900άρι πρέπει να έρχεται στο πλανητάριο.

Υπόψιν ότι στα 800 που το έχει το astroshop, υπολόγισε και ένα σεβαστό ποσό για μεταφορικά.

Οπότε είσαι εκτός προυπολογισμού.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Τζινα!

Λοιπον.. εχουμε και λεμε...

 

1) Πρεπει να κυμαινεται γυρω στα 900 euro, ομως για να μαθεις σιγουρα πρεπει να τηλεφωνησεις στο Πλανηταριο.

 

2) Δεν μπορω να εκφερω 100% αντικειμενικη αποψη γιατι εχω το αμεσως μικροτερο 10" κλειστου σωληνα...ΟΜΩΣ..

ενημερωτικα και μονο θα σου πω πως ειχα παει κι εγω στο Πλανηταριο με σκοπο να αγορασω το 12" πριν απο δυομιση χρονια

περιπου και μολις το αντικρυσα αλλαξα δρομο!Η γνωμη μου ειναι πως αν θελεις οπωσδηποτε κλειστο σωληνα μεχρι

10" ειναι οκ.. απο εκει και πανω ο ογκος του τηλεσκοπιου ειναι μεγαλος, πολυ περισσοτερο για εσενα που εισαι και γυναικα..

θα σε δυσκολεψει ομως και το βαρος του, εκτος κι αν σκοπευεις να το εχεις μονιμα στημενο καπου οποτε θα παιδευτεις

μια μονο φορα.. ποιος ομως θα αγοραζε ενα τετοιο τηλεσκοπιο και δεν θα ηθελε να το παει στο βουνο;

Αν θελεις αποκλειστικα 12" η γνωμη μου ειναι πως μονο το Truss Tube πρεπει να κοιταζεις.. τωρα οσο αφορα την κινηση

του Dob, στην αρχη θα σου φανει λιγο παραξενο αλλα οταν το συνηθισεις πιθανον να μην το αλλαζεις κιολας!! και τελος..

 

3) Θα σου προτεινα να αγορασεις ενα 10" Dob.. Κλειστου σωληνα ή truss, για εμενα δεν εχει μεγαλη σημασια μιας και

ακομη και το κλειστου σωληνα μεταφερεται σχετικα ευκολα και χωραει ανετα σχεδον σε ολων των τυπων τα ΙΧ..

Επιπλεον εχεις αξιοπρεπεστατα οπτικα σε πολυ προσιτη τιμη κι επισης απο τα 800 euro που διαθετεις θα σου μεινουν

και ρεστα τα οποια μπορεις να αξιοποιησεις αγοραζοντας εναν καλο προσοφθαλμιο φακο και τελος ενα 10" νευτωνειο

πιστευω πως ειναι ενα αρκετα ικανο τηλεσκοπιο απο πλευρας φωτοσυλλεκτικης ικανοτητας

ωστε να σου παρεχει "τροφη" για αρκετα χρονια..

 

Ελπιζω να βοηθησα λιγακι..

οτι κι αν αποφασισεις σου ευχομαι καλες αγορες και καλες παρατηρησεις!!

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τζίνα,

 

Σαν κάτοχος του 12ιντσου flextube..θα σου τονίσω ακριβώς ότι σου είπε και ο φίλος μας ο Δημήτρης ειδικά στο 1ο σκέλος της απάντησής του

 

Πήγαινε και δες το από κοντά!!! Έχεις ιδέα για τι όγκο και βάρος μιλάμε; Ειδικά το θέμα του όγκου θα έπρεπε να σε προβληματίζει πρώτο από όλα... Αν δεν το έχει το Πλανητάριο να το δεις, θα πρέπει να συναντηθείς με κάποιον που έχει ενιαίο σωλήνα 12". Μην κάνεις το λάθος και το πάρεις πριν το δεις... [-X Στο τονίζω ιδιαίτερα μιας και είσαι και γυναίκα :) :)

 

Για το θέμα του βάρους, προσπάθησε να σηκώσεις κάτι που ζυγίζει 20 και κάτι κιλά με τον αντίστοιχο όγκο (μόνο ο σωλήνας...άλλα τόσα η βάση!!!) θα μπορείς ή θα σου φύγει η μέση και η κάθε διάθεση; Αν θα έχεις κάποιον φίλο να σου το σηκώνει κάθε φορά που θα πηγαίνεις στο βουνό (γιατί τέτοιο εργαλείο για εκεί προορίζεται..) πάσο! Αν όμως θες να πας μόνη; Είναι και το θέμα του αυτοκινήτου...το 12άρι ενιαίος σωλήνας σε f5 είναι ΟΓΚΟΣ! Όγκος 1,5 μέτρου που δεν θα μπορεί να "σπάσει" όπως το flextube!! :wink: το flex όταν κλείνει γίνεται μικρότερο του μέτρου!

 

Δεν ξέρω πόσα κιλά είσαι ικανή να σηκώσεις :P αλλά με όλη την καλή πρόθεση και θέλοντας να σε αποτρέψω να κάνεις λάθος επιλογή που θα το μετανιώσεις μετά, θα σου έλεγα να κάνεις υπομονή να τα δεις από κοντά όλα τα υποψήφια κομμάτια. Το καλύτερο για εσένα θα ήταν (και θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη) το 10". Νομίζω πως αποτελεί χρυσή τομή για τιμή, βάρος, όγκο ΚΑΙ ίντσες...και πάλι όμως...θα σου έλεγα δες το από κοντά!

 

Επίσης και τελειώνω λέγοντας, ότι ο λόγος που δε θέλεις το flextube...δεν ισχύει όπως το φαντάζεσαι ίσως. Τα κάτοπτρα είναι εκτεθειμένα όπως λίγο πολύ είναι και του ενιαίου σωλήνα, μη νομίζεις, αν έχει βαρβάτη υγρασία θα γίνουν και τα μεν και τα δε μούσκεμα!! Απλώς με τον ενιαίο σωλήνα δε θα χρειαστείς light shroud (φωτοχιτώνιο) ΟΜΩΣ θα περιμένεις και λίγο περισσότερο να κρυώσει το κάτοπτρο και να επέλθει η θερμική εξισορρόπηση του σωλήνα. Ανεμιστήρα ταχύτερης ψύξης δεν έχουν τα SW (flex ή ενιαίου) και θα πρέπει να προσθέσεις εσύ ξεχωριστά. Το flex δίνει 2 καπάκια προστατευτικά για όταν δε θα το χρησιμοποιείς, ένα για το κομμάτι το κάτω με το πρωτεύον κάτοπτρο και ένα για το πάνω (upper tube assembly UTA)

 

Από 12" και πάνω, η σχεδίαση του νευτώνειου τηλεσκοπίου με εστιακό λόγο f5 και τον λόγο όγκο/βάρος..σου κάνει την σχεδίαση flex/truss μονόδρομο. :arrow: :cheesy:

 

ΥΓ. Η τελευταία τιμή για το 12" Flex (απλό, όχι autotracking) στο Πλανητάριο ήταν 999 Ευρώ.

NAI είμαστε ΠΟΛΥ ικανοποιημένοι από την απόδοσή του! :lol: :lol: Σοβαρά τώρα, είναι κάτι που θα σε ικανοποιήσει 100%, φτάνει να μπορείς να το κουβαλήσεις βρε κορίτσι... :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς προς το παρόν το πλανητάριο δε μπορεί να σου δώσει τιμή ,μέχρι να έρθουν.

Ρώτησα εγώ για κάποιο άλλο και μου απάντησαν ότι για όλα όσα περιμένουν παραλαβή,θα πρέπει να έρθουν πρώτα για να καθοριστεί και η τιμή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hi Jean,

 

Getting a 12-inch scope will certainly open up new vistas for you. As mentioned in previous replies, weight of the instrument is important. an observer may and can soon tire of a instrument that is a bit on the heavy side-unless it is permanently housed or one has assistance in the setup.

Since you are a deep sky aficionado you will have to take the scope to a dark sky site in order to utilize it to the max. Don't forget that a couple of good eyepieces will also help with the deep sky experience and make it more enjoyable. Naturally everything can't be done in a day, but striving to have a good set of eyepieces is a good idea. As one may change scopes over the years, one should keep their eyepiece set, unless one has the cash to get whatever they want.

 

Clear Skies

 

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς θα συμφωνήσω και εγώ με τους υπόλοιπους το μέγεθος και το βάρος σε αυτό που θες θα κάνουν την κατάσταση αρκετά δύσκολη! Εγώ σκέψου με το 8” και καμιά φορά βρίζω όταν ανεβαίνω στην ταράτσα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.Βασικά ,επειδή έχω εξωχικό στο Σούνιο,σκεφτόμουν,να εγκαταστήσω εκεί το τηλεσκόπιο.Δυστυχώς,το πλανητάριο δεν το είχε,πριν λίγο καιρό που είχα πάει,και δυστυχώς αν ισχύει αυτό που είπε ο φίλος παραπάνω,θα πρεπει να το παραγγείλω και μετά να καθοριστεί η τιμή.

Bλέπω ότι οι πιο πολλοί από εσάς μου προτείνετε να πάρω το flex tube,αλλά εκτός του ότι είναι πιό ακριβό,δεν μου φαίνεται να είναι πολύ πιο μικρό ,γτ την ώρα της παρατήρησης θα έχει το ίδιο μήκος με το κλασσικό.To θέμα δηλαδή είναι η αποθήκευση (όγκος) και το κουβάλημα(βάρος)?Χώρο να το αποθηκεύσω έχω,και από ότι ειδα,παιδιά διορθώστε αν κάνω κάποιο λάθος,το flex tube είναι πιο βαρύ κατα 5 kg από τον κλειστό σωλήνα.Οπότε,προς τι θα με διευκολύνει στο κουβάλημα,ακόμα και αν αποφασίσω να το παίρνω στο βουνό ,όταν το flex είναι πιο βαρύ?Αααα και κάτι άλλο.Χρειάζεται ανεμιστηράκι και στα απλά(δλδ χωρίς autotracking)?

Ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

............................................................. Οπότε,προς τι θα με διευκολύνει στο κουβάλημα,ακόμα και αν αποφασίσω να το παίρνω στο βουνό ,όταν το flex είναι πιο βαρύ?Αααα και κάτι άλλο.Χρειάζεται ανεμιστηράκι και στα απλά (δλδ χωρίς autotracking)? Ευχαριστώ όλους σας για το ενδιαφέρον.

 

Θα χωράει άνετα στο αυτοκίνητο, ενώ το ολόκληρο δύσκολο μου φαίνεται.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δοκιμάσει να μεταφέρεις ένα μεγάλο χαλί 35 κιλών, τυλιγμένο σε άκαμπτο χοντρό ρολό, καθώς και να το βάλεις στο αυτοκίνητό σου, ώστε να το πας στο καθαριστήριο;

Εγώ το έχω κάνει και δεν τρελαίνομαι να το επαναλάβω (αν και πρέπει να ήταν γύρω στα 25 κιλά, οπότε το 12 θα είναι δυσκολότερο).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε χρειάζεται να το παραγγείλεις.Όταν έρθει θα βάλουν τιμή και τότε βλέπεις αν μπορείς να το πάρεις.

Φυσικά αν δε χρειάζεται να το κουβαλάς,ε ναι...πάρε και 100" :lol:

Για το flex στο είπαν γιατί αποσυναρμολογείται εύκολα και αποσυναρμολογημένο είναι πολύ πιο εύκολο (αφού σπάει σε ελαφρύτερα κομμάτια) να το κουβαλήσεις.

 

Δες εδώ

 

Αν δε σπάει βέβαια ούτε εγώ θα το προτιμούσα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για σου tzina

 

Δυστυχως 12'' pyrex εχει καταργηθει απο την εταιρια. Eμενα αυτο μου είπαν απο το πλανηταριο λογο οτι δεν μεταφερεται με τιποτα μονο το 12''flex tube υπαρχει αλλα να υπολογισης κανα 300 euro ακομα για προσοφθάλμια και φιλτρα.Εγω σου προτεινω το 10'' πυρεξ γιατι μπορεις να κανεις πολυ καλη παρατηρηση με μια βαση να κανεις και αστροφωτογραφηση μελλόντικα. :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παρε τηλεφωνο στο πλανηταριο αυριο να ρωτησεις .Εμενα ετσι μου ειπανε θα σου στειλω και το link τησ skywacher να να δεις οτι δεν υπαρχει
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το flex στο είπαν γιατί αποσυναρμολογείται εύκολα και αποσυναρμολογημένο είναι πολύ πιο εύκολο (αφού σπάει σε ελαφρύτερα κομμάτια) να το κουβαλήσεις.

 

Δες εδώ

 

Αν δε σπάει βέβαια ούτε εγώ θα το προτιμούσα.

 

Στράτο και Τζίνα δεν είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς... :P Δηλαδή δεν είναι τέτοιου είδους dobsonian με rocker box ξύλινο, συναρμολογούμενα trusses και αποσπώμενο πάνω μέρος (UTA) όπως δείχνει στο βίντεο παραπάνω...ΔΕΝ αποσυναρμολογείται το τηλεσκόπιο, απλώς συμπτύσσεται και επεκτείνεται πάνω ή κάτω και το κάνει αυτό με sliding (μηχανισμό ολίσθησης) πάνω σε 3 πόλους (struts). Οπότε Τζίνα κουβαλιούνται 2 κομμάτια, ο ίδιος ο σωλήνας, αφού θα τον έχεις κλείσει πρώτα και κατόπιν η βάση.

 

Δείτε εδώ το 10ιντσο flex μοντέλο να δείτε πως λειτουργεί, μιας και το ίδιο ισχύει και με το 12άρι.

 

Αυτό όμως που κάνει ο τύπος και είναι τραγικό κυριολεκτικά λάθος, είναι που σηκώνει όλο το τηλεσκόπιο από τα 2 πλαστικά πλαϊνά χερούλια!! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι σχεδιασμένα να σηκώσουν όλο το βάρος και κάποια στιγμή θα του μείνουν στα χέρια και το τηλεσκόπιο θα σκάσει σαν καρπούζι στο έδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται... #-o #-o ](*,) ](*,)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ε όπως είπα αν δε σπάει ούτε εγώ θα το έπαιρνα :cheesy:

 

Πάντως κακώς προτείνεται η αγορά flex.Από τη μία δε θα μπορεί να το σηκώσει το κλασσικό και από την άλλη να πάρει πιο βαρύ;

Ευχαριστώ Τάσο για τη διευκρίνηση.Μόνο σε φωτογραφία το έχω δει και είχα την απορία αν σπάει όπως τα μεγαλύτερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό όμως που κάνει ο τύπος και είναι τραγικό κυριολεκτικά λάθος, είναι που σηκώνει όλο το τηλεσκόπιο από τα 2 πλαστικά πλαϊνά χερούλια!!

 

Μα είναι τόσο δελεαστικά τα άτιμα :mrgreen:.Η αλήθεια είναι πως κάνω αυτό το λάθος χρόνια τώρα :oops:

Άλεξ Λομπάνοβ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού διαθέτεις τα χρήματα γιατί δεν παίρνεις ένα orion optics?http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonianod250s.html

Είναι πολύ ελαφρύ σε σχέση μ ένα κινέζικο με καλύτερη κίνηση κ καλύτερα οπτικά.Ακόμη κ το 12" http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonian300s.html πιστεύω πως θα το έκανες καλά.Δεν ξέρω από βάρος αλλά από μέγεθος σίγουρα θα μπορείς να το κουμαντάρεις μιας κ είναι τόσο κοντό όσο κ ένα 8".

Μπορείς να τα βρεις στην http://www.aktistar.com/

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Oντος τα orion optics εχουν πολυ καλυτερα οπτικα αλλα η βασικη τιμη tou 12'' einai 1400 euro αντιθετα απο το skywacher 1000 ευρο και περιμενης 2 μηνες το λιγοτερο για να το φερουν ](*,) ](*,)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης