Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

I guess that one simply place a sheet of deep red plastic over the screen of the laptop in addition to having the laptop screen facing away from the other observers.

As to cigarettes, my observing radius of 20 feet is a "Smoke Free Zone". Don't need them near me and don't want to smell them either. Naturally everyone is free to do at their eyepiece what he or she wants to-simple as that.

I have seen at star parties what happens when people show up and being new to the field, have their car lights on in order to see where to park. The chorus of "Turn the lights off" is quick and LOUD.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
Τους κανόνες για τις συναντήσεις τους ορίζουν οι σύλλογοι που κατά καιρούς διοργανώνουν τέτοιες βραδιές(και κατά συνέπεια έχουνε την ευθύνη) και κανένας άλλος.Οπότε όσοι θέλετε να προσέλθετε κάντε το άφοβα(αφού δείτε πρώτα τους κανόνες που έχουνε ορίσει οι διοργανωτές για την δική μας ασφάλεια και του δάσους φυσικά!!!) εδώ απλά.....εκφράζουμε απόψεις!!! :-({|= :-({|= :lol: :lol:
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
. Ούτε η ρύθμιση για βράδυ κάνει τίποτα, είναι και πάλι λαμπρή η οθόνη ενώ μέρη των παραθύρων δεν επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις των αστρονομικών προγραμμάτων (πχ taskbar).!

ΚΑΜΙΑ σχέση! Το πρόγραμμα μπορεί να κοκκινίσει και την taskbar (πχ starry night) ενώ οταν το έχεις fullscreen είναι όλο κόκκινο, (stellarium).

Αν ο φίλος είναι τόσο ιδιότροπος σύντομα βρίσκει προβλήματα... Όμως έχει δίκιο! Αν οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε πηγή φωτός πάνω του έχει το δικαίωμα ο άλλος να του ζητήσει να κάνει κάτι γιαυτο... Είναι σαν τους καπνιστές και μη καπνιστές. είναι άσχημο να καπνίσει κάποιος μπροστά από ένα μη καπνιστή. Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς υποδεικνύουν ότι δεν είναι σωστό. Αλλά δεν είναι τόσο πρόβλημα ώστε να έχει έχθρα ώστε να έχει προκλητικό τίτλο ban the lap!!. Σιγά μεγάλε ηρέμησε…

Δημοσιεύτηκε

Πάντως προσωπικά, η ιδέα του Άγγελου μου άρεσε πολύ, θα πάρω και εγώ ενα μαύρο μπλουζάκι και θα κουκουλώσω τον εστιαστή, θα μπω και εγώ μέσα και ότι θέλει ας γίνεται παραέξω..φτηνό και αποτελεσματικό. :mrgreen:

Παιδιά θα συμφωνήσω με όλα αυτά που είπατε. Απλώς πιστεύω πως για τους οπτικούς παρατηρητές ειδικά, στους οποίους θέλω να συγκατελέγομαι και εγώ, είναι δύσκολο σε μεγάλες μαζώξεις κόσμου όπως τώρα σε λίγες μέρες με τη Πανελλήνια, να διατηρηθούν ιδανικές συνθήκες για οπτική παρατήρηση στα όρια! Αυτό ανεξάρτητα σε ποιό μέρος είμαστε ή ποιοί το διοργανώνουν.

Θα έρθει πολύς κόσμος αυτή τη φορά, θα είναι και αρκετοί που έρχονται πρώτη φορά, ξέρετε τώρα, θα γυρνάνε από εδώ και από κει να δούνε εξοπλισμούς, να δούνε μέσα από φακούς, λογικό είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να τηρήσουν όλα αυτά που πρέπει μιας και βρίσκονται 1η φορά σε κάτι τέτοιο. Έτσι νομίζω. Δεν πειράζει όμως, θα συναντηθούμε ρε παιδιά, θα γνωριστούμε όσοι δεν γνωριζόμαστε και θα περάσουμε καλά, αυτό έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.

Ένα γεγονός σαν και αυτή τη συνάντηση, που έχει φτάσει μέχρι και εφημερίδα να την διαλαλήσει, δε μπορεί πιστεύω σε καμία περίπτωση να διατηρήσει τις τέλειες συνθήκες παρατήρησης, εκ των πραγμάτων. Νομίζω πως όποιος έχει κάνει παρατήρηση στα όρια εδώ μέσα δεν είχε ποτέ τόσο κόσμο γύρω του, έτσι δεν είναι; Θέλει και την ησυχία του το πράγμα...

Μιλώντας για το άτομό μου, σκοπεύω να έρθω με την καλύτερη διάθεση, χαλαρός, να απολαύσω το βουνό και τον ουρανό και να δω ξανά φίλους παλιούς και νέους. 8)

Τους βασικούς κανόνες θα τους τηρήσουν όλοι οι γνώστες, τώρα για τον νεοεισερχόμενο κόσμο..ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα προσπαθήσουν.. 8-[ :)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Μιλώντας για το άτομό μου, σκοπεύω να έρθω με την καλύτερη διάθεση, χαλαρός, να απολαύσω το βουνό και τον ουρανό και να δω ξανά φίλους παλιούς και νέους.

Μπράβο ρε Τάσο.Αυτό θα πει θετική διάθεση :)Κι εγώ το ίδιο.

Φιλικά Νίκος

Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης

Δημοσιεύτηκε
δε μπορεί πιστεύω σε καμία περίπτωση να διατηρήσει τις τέλειες συνθήκες παρατήρησης, εκ των πραγμάτων. Νομίζω πως όποιος έχει κάνει παρατήρηση στα όρια εδώ μέσα δεν είχε ποτέ τόσο κόσμο γύρω του, έτσι δεν είναι; Θέλει και την ησυχία του το πράγμα...
Έτσι ακριβώς είναι. Η Πανελλήνια Συνάντηση είναι ακριβώς για να φέρει σε επαφή όλους τους φίλους του έναστρου ουρανού και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Το θέμα του Γιώργου αποσκοπούσε στην εν γένει ενημέρωση περί της χρήσης λάπτοπ σε μια εξόρμηση. Με αυτό το σκεπτικό, διατυπώνει την άποψη -και συμφωνώ- ότι το λάπτοπ δεν έχει θέση ανάμεσα στους οπτικούς παρατηρητές. Αλλά σε μια συνάντηση τόσων ατόμων, παρατήρηση σωστή δε πρόκειται να γίνει και ούτε είναι και το ζητούμενο.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Αν ο φίλος είναι τόσο ιδιότροπος σύντομα βρίσκει προβλήματα... Όμως έχει δίκιο!

Φυσικά και έχω δίκιο! Τώρα για το ιδιότροπος αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει σε όποιον παρατηρεί με λάπ αντι για χάρτες...

BAN THE LAP δίπλα σε οπτικούς παρατηρητές το λαπ πρέπει να απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Τώρα για το ιδιότροπος αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει σε όποιον παρατηρεί με λάπ αντι για χάρτες...

Σε πια πηγή αναφέρεται το κριτήριο/μέτρο της ιδιοτροπίας; Αναφέρει μόνο για λαπ ή και για άλλα μέσα;

Είχα την εντύπωση πως το μεγαλύτρερο ποσοστό των λαπ-φερόντων δεν παρατηρεί αλλά φωτογραφίζει

BAN THE LAP δίπλα σε οπτικούς παρατηρητές το λαπ πρέπει να απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου!

Προφανώς δεν εννοείς το λαπ (τελικά έχεις κάτι με τα λαπ?), αλλά το λευκό φως των λαπ. Συμφωνώ 100% μαζί σου, να απαγορευτεί διά ροπάλου, είναι αυτονόητο εξάλλου, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μη κόκκινο φως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Άρα μιλάμε για μέτρα όπως αυτά που ανέφερε ο Άγγελος (καλύπτρα, κόκκινο φίλτρο, red night mode κλπ) και όχι απαγόρευση των ίδιων των λαπ.

Αφήστε τα καημένα τα λαπ στην ησυχία τους, κάνουν τόσα πολλά για μας :lol:

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Ένα ακόμα απλό τρικ είναι ο χρήστης του laptop να τρέχει το night vision mode σε *δύο* προγράμματα, όχι μόνο σε ένα. Έτσι πέφτει κι άλλο η λαμπρότητα της οθόνης, και από το κόκκινο πάει σε σκούρο ή πολύ σκούρο κόκκινο, το οποίο ενοχλεί από λίγο έως σχεδόν καθόλου.

Έχω δει χρήστες laptop που *νομίζουν* ότι έχουν night vision mode, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν.

Στον Πάρνωνα θα είμαστε πάααρα πολλοί, γι' αυτό πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες συσκότισης. Ευτυχώς ο χώρος είναι μεγάλος. Όπως έγραψε και ο Ανδρέας, έχει ληφθεί πρόνοια να είναι συγκεντρωμένοι όσοι χρησιμοποιούν laptop για αστροφωτογράφηση σε συγκεκριμένη θέση (πχ workshop αστροφωτογραφίας) και οι οθόνες να είναι στραμένες σε κατεύθυνση αντίθετη από τους οπτικούς παρατηρητές. Όσοι οπτικοί παρατηρητές επιθυμούν τη μεγαλύτερη δυνατή συσκότιση, θα έχουν τη δυνατότητα να στήσουν το τηλεσκόπιό τους σε χώρο που δε θα υπάρχουν καθόλου laptop ή DSLR.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Έτσι πέφτει κι άλλο η λαμπρότητα της οθόνης, και από το κόκκινο πάει σε σκούρο ή πολύ σκούρο κόκκινο, το οποίο ενοχλεί από λίγο έως σχεδόν καθόλου.

Κατι παρομοιο κανει και το προγραμμα Darkadapted .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Φυσικά και έχω δίκιο! Τώρα για το ιδιότροπος αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει σε όποιον παρατηρεί με λάπ αντι για χάρτες...

Χααχαχαχα Μάλλον εσύ φιλε μου θα έπρεπε να απαγορεύεσαι δια ροπάλου... τραβάς ζόρια είναι η κρίση....

Δημοσιεύτηκε

Χααχαχαχα Μάλλον εσύ φιλε μου θα έπρεπε να απαγορεύεσαι δια ροπάλου... τραβάς ζόρια είναι η κρίση....

Μάλλον φίλε μου εσύ δεν έχεις παρατηρήσει με άλλους μαζί για να λες παράξενο κάποιον που τον ενοχλεί το λάπτοπ στην παρατήρηση.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Κ για να λέμε κ του στραβού το δίκιο στις τελευταίες μου εξορμήσεις στον Πάρνωνα όλα τα παιδιά που φωτογράφιζαν είχαν απομονωμένα τα λάπτοπ τους κ δεν ενόχλησαν καθόλου.
Δημοσιεύτηκε

Ως οπτικος παρατηρητης με ενοχλει καθε πηγη φωτος κατα τη διαρκεια της παρατηρησης κι επομενως καταλαβαινω απολυτα

και συμφωνω ως ένα σημειο με την αποψη του Γιωργου και των υπολοιπων οπτικων παρατηρητων περι laptop,

ψηφιακων φωτογραφικων μηχανων, green laser pointers κλπ.. δεν θα σας κρυψω όμως πως στις παρατηρησεις μου

χρησιμοποιω ως ερευνητη green laser pointer μιας και κανει τον εντοπισμο των αντικειμενων για εμενα κυριολεκτικα

παιχνιδακι και πριν βιαστειτε να με λιθοβολισετε.. ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να παρω μαζι μου το green laser pointer

στην Πανελληνια που θα γινει σε λιγες ημερες (πλεον) στον Παρνωνα εκτος κι αν γινει ενημερωση από τους διοργανωτες

πως για καποια χρονικα διαστηματα θα επιτραπει η χρηση τους, λυση η οποια θα ηταν και η πιο δικαιη κατά την προσωπικη μου αποψη,

αλλα και να απαγορευτει εξολοκληρου η χρηση green laser, ειλικρινα δεν με νοιαζει καθολου κι ουτε προκειται να «κολλησω»

σ’αυτό ή να κακολογησω καποιον.. Εξαλλου και ο Red Dot κανει τη δουλεια του μια χαρα!:wink:

Η προσεχης εξορμηση στον Παρνωνα για εμενα προσωπικα είναι μια ευκαιρια για να συναντησω και να συζητησω

με φιλους τους οποιους εχω να δω αρκετο καιρο αλλα και να γνωρισω και να κανω νεους φιλους

(προσοχη..δεν ειπα να το κανουμε και καφετερια!!) κι όχι για να δειξω τις.. «επαγγελματικες» μου ικανοτητες

ή την αφοσιωση μου στην παρατηρηση, την φωτογραφιση η οτιδηποτε άλλο σχετικο και πραγματικα δεν περιμενω

να δω τιποτε παραπανω από το τηλεσκοπιο μου εκτος από τα hi-lights στα δυο βραδια της εξορμησης.. για σοβαρη

παρατηρηση και φωτογραφιση υπαρχουν και οι υπολοιπες 363 ημερες του ετους κι εξαλλου ο Παρνωνας ηταν,

είναι και θα είναι εκει για οποιον θελει να τον επισκεφτει όπως επισης και τα υπολοιπα βουνα της χωρας.

Επισης πιστευω πως δεν μπορει να κανει καποιος σοβαρη παρατηρηση η φωτογραφιση σε μια τετοιων διαστασεων

εξορμηση εκτος κι αν απομονωθει από ολους σε αποσταση τουλαχιστον 100 μετρων.. αυτό είναι το ζητουμενο όμως;

να απομονωθουμε;τι διαφορα θα εχει τοτε από το να πηγαιναμε μονοι μας για παρατηρηση ή φωτογραφιση;

γι’αυτό λοιπον φιλοι μου πιστευω πως δεν χρειαζεται να τρωγομαστε με τα ρουχα μας!Οπως πολύ σωστα ειπε κι ο Ανδρεας,

χιλιοι καλοι χωρανε!Ας δειξουμε ολοι λοιπον μια μικρη μονο ανοχη σε τετοιες περιπτωσεις τηρωντας φυσικα τους βασικους κανονες

τους οποιους εχουν θεσπισει οι διοργανωτες, και θα δειτε ποσο ωραια θα περασουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!!! :cheesy:

Φιλικα Δημητρης.

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνησω με τον Δημητρη. Δεν ειναι δυνατον σε τοσο μεγαλες εξορμησεις (απο αποψη προσελευσης κοσμου) να επιδιωκουμε συνθηκες που μονο οταν βρισκεσαι μονος σου μπορεις να επιτυχεις.

Το καλοκαιρι του 2005 για παραδειγμα θυμαμαι οτι καποιοι ειχαν εκφραστει απαξιωτικα για καποιους πιτσιρικαδες επισκεπτες οι οποιοι ειχαν καταφτασει με μηχανες για να δουν απο κοντα τι ειναι αυτη η συναντηση και να συμμετασχουν. Το αποτελεσμα ηταν να κατηγορηθουν για θορυβο, οτι ηρθαν με αναμενα φωτα (!!!) κλπ. Σημειωνω οτι στα παιδια κανενας απο εμας τους "γνωστες" (πλην εμου και ενος αλλου φιλου που βρισκομασταν κοντα στην ειδσοδο) δεν προσφερθηκε ουτε να τους εξηγησει που βρισκονται ουτε να τους καλεσει κοντα σε ενα τηλεσκοπιο και να τους δειξει λιγο απο ουρανο. Οταν μετα απο λιγο εφυγαν σχεδον απραγα απο την συναξη των "περιεργων" παλι κατηγορηθηκαν για θορυβο, φωτορυπανση κλπ. Επρεπε τα παιδια να φυγουν με σβηστα φωτα και να σκοτωθουν.

Εμενα τον ιδιο με ειχαν κατηγορησει ως ανεκδιηγητο διοτι κατα τις 4 το πρωι εφυγα απο τον χωρο και πατησα φρενο καταστρεφοντας την "φωτογραφια της χρονιας" ενος φιλου εδω μεσα, που παροτι "γνωστης" ειχα καλυψει οσο καλυτερα μπορουσα, με ταινια, τα πισω φωτιστικα. Δηλαδη επρεπε να σκοτωθω και εγω και η εγκυος τοτε γυναικα μου ή να περιμενω ως το ξημερωμα για να μην χαλασω "τη φωτο της χρονιας". Να σημειωσω οτι ο συγκεκριμενος εχει 10αδες τετοιες φωτογραφιες.

Απο τοτε αποφασισα να μην παραβρεθω ξανα σε τετοιες συναντησεις. Οι συμπεριφορες μερικων ειναι προσβλητικες, νομιζουν οτι ειναι μονοι τους. Δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα δικα μας.

Και μεγαλη προσελευση και ιδανικες συνθηκες μαζι. Κατι θα γινει κατι μπορει να σου χαλασει την ιδανικη θεαση. Ε και τι εγινε λοιπον...; Σε 5 λεπτα θα εισαι ξανα οκ. Θες ιδανικες συνθηκες; Πηγαινε μονος σου τοτε.

Η εμπειρια ομως να βρεθεις στο Παρνωνα με φιλους και να μοιραστεις ειναι για μενα μεγαλυτερη απο μια φωτο ή μια παρατηρηση ενος αμυδρου.

Ο Γιωργος εχει δικιο πρεπει οσο μπορουμε μα προσεχουμε τους αλλους και να μην ενοχλουμε, αλλα αυτο δεν επιτυγχανεται με απαγορευσεις. Αν ειναι ετσι ισως πρεπει στην εισοδο του χωρου και κανα 2-3 χιλιομετρα πιο πριν να δημιουργηθει ενα check point.

Φιλικα

Νικος

8" Meade LX90 LNT

5" Celestron Nexstar SE

ZenithStar 66 F/5.9 SD Doublet Apo

9x63 Bresser Binos

Δημοσιεύτηκε

μια καλη λυση για εμας που εχουμε laptop για να περιορισουμε την φωτοπρυπανση ειναι η εξης

http://www.iceinspace.com.au/63-360-0-0-1-0.html

πρωσοπικα εχω βρει ενα χαρτοκουτο στις διαστασεις που με βολευουν, εκανα τρυπες για τα καλωδια και αυριο-μεθαυριο θα τοποθετησω και μια μαυρη κουκουλα ωστε να κλεινει τελειως και μην βγαινει φως προς τα εξω οταν δεν κοιταζω το laptop

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Μια εντελώς τζάμπα λύση είναι η δημιουργία ενός πρόσθετου custom color setting στο περιβάλλον των windows από το control panel της κάρτας γραφικών (δεξί κλικ στο εικονίδιο της κάρτας κάτω δεξιά στο icon tray δίπλα στην ημ/νία ώρα).

Στην δική μου (nvidia QUADRO FX) αρκεί να φτιάξω ένα profile όπου τα green/blue brightness/contrast/gamma είναι μηδενισμένα και το red είναι ρυθμισμένο ανάλογα με το γούστο. Έτσι είναι σίγουρος κανείς πως δεν θα απενεργοποιηθεί ξαφνικά το night mode κάποιου λογισμικού από παρέμβαση κάποιου άλλου λογισμικού. Επιπλέον το αμυδρό κόκκινο χρώμα εφαρμόζεται σε όλα αντικείμενα του περιβάλλοντος ανεξαιρέτως.

Έχοντας ενεργοποιήσει αυτό το profile και χαμηλώνοντας την φωτεινότητα (FN+αντίστοιχο πλήκτρο) το panel είναι τόσο αμυδρό που και με κολλημένο το κεφάλι δυσκολεύομαι κάποιες φορές ακόμη και να διαβάσω.

redmode.jpg.f88a0cdba114c33da93d8f5312bafc18.jpg

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
μια καλη λυση για εμας που εχουμε laptop για να περιορισουμε την φωτοπρυπανση ειναι η εξης

http://www.iceinspace.com.au/63-360-0-0-1-0.html

πρωσοπικα εχω βρει ενα χαρτοκουτο στις διαστασεις που με βολευουν, εκανα τρυπες για τα καλωδια και αυριο-μεθαυριο θα τοποθετησω και μια μαυρη κουκουλα ωστε να κλεινει τελειως και μην βγαινει φως προς τα εξω οταν δεν κοιταζω το laptop

Αυτό είναι καλό κ για την υγρασία που είναι θάνατος για το laptop.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης