Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γέρε Κρόνε φύγε τώρα, πάει δική σου η σειρά...

Νέοι και νέες του Astrovox, δείτε τον Δία που ανατέλει αργά την νύκτα (3:00πμ τον είδα). Το θέαμα είναι υπέροχο. Η νότια σκούρα ζώνη είναι εξαφανισμένη ακόμη, δεν γνωρίζω για πόσο. 60x είναι αρκετά για υπερθέαμα, από εκεί και πάνω όσο τραβά το τηλεσκόπιό σας.

Αυτόν τον κόκκινο σπίλο να δω πόσο ποθώ... Ούτε απόψε.

Να' ναι καλά η κορούλα μου με τα πάρτυ της που με ξενυχτά και μου δίνει ευκαιρίες παρατήρησης.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ωραιος ειναι πραγματι. Εγω πηγα μεχρι 240χ με τον 5mm hyperion αλλα το seing δεν ηταν καλο και το ειδωλο εβραζε. Τωρα πια μιας και πουλησα το ντομπ να δω τι θα κανω το προσοφθαλμιο ... Δεν εχω δοκιμασει με το 9,25 , επιφυλασομαι να γραψω εντυπωσεις.
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Κάποιος θα τον πάρει τον 5mm, είναι μια χαρά φακός. Ποιός άλλος έχει τέτοια διάμετρο γιαλιού και τέτοιο άμεσα ορατό πεδίο στα 5mm; Και η ιστορία με την αστιγματική περιφέρεια σε γρήγορα τηλεσκόπια έχει υπερτονιστεί, εγώ το προσέχω μόνο στις δοκιμές και ποτέ στην παρατήρηση που κοιτάω στο κέντρο όπως μου φαίνεται λογικό. Κάνω τον 8mm 5mm με το δακτυλίδι, αλλιώς θα σε εξυπηρετούσα. Γέμισε και βάρυνε και η βαλίτσα...

Ο Δίας σε σχέση με τον Κρόνο μοιάζει με φουσκωμένο μπαλόνι δίπλα σε μπαλάκι του γκολφ. Πολλοί νέοι μπήκαν τελευταία στον χώρο, αν τον δουν θα ενισχυθεί, πιστεύω, το κίνητρό τους για παρατήρηση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πραγματι αν μιλας για εχθες ωραια βραδυα , καθολου κρυο, αλλα πολυ υγρασια και οχι με τοσο καλο seing. Με το που βγηκε ο Διας (2:30) ημουν ειδη γεματος απο καποια messier που ηθελα να δω, και δεν εκατσα πολυ για να καθαρισει το ειδωλο του ωστε να κανω φωτογραφιση. Αnyway τον φωτογραφισα στον οριζοντα παροτι το ειδωλο εβραζε , σαν να ριχνεις ενα depon σε ενα ποτηρι και λιγο ακομη χειροτερα :lol:

119594321_30-06-2010.jpg.992fd94075930c6f12b9241059b1c2d5.jpg

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε
Διοπτρικο 6 ιντσων, Νeximage, 1000frames, και το χειροτερο απο ολα, το ειδωλο εβραζε στην κυριολεξια μολις ειχε βγει απο οριζοντα, χωρις barlow μονο με μια (ψευτομεγενθυνση απο photoimpact) και registax :D
82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Στις 8 του μηνος φευγω για Λακωνια και εκει φαινεται ο γαλαξιας με γυμνο ματι , δεν μπορω να φανταστω πως θα φαινεται ο Διας εκει. Βεβαια για να λεμε και του στραβου το δικιο, στην πολη η παρατηρηση πλανητων δεν χανει ιδιαιτερα σε σχεση με σκοτεινο ουρανο , ασε που πολλες φορες λογο του μικροκλιματος της πολης μπορει και να ειναι καλυτερη η παρατηρηση των πλανητων απο την πολη παρα απο την εξοχη. Ολα αυτα βεβαια τα εχω διαβασει και τωρα το μονο που μενει ειναι να τα δω και στην πραξη ....

Κωστα τον φακο εδω που τα λεμε αν τον βαλω για πωληση θα φυγει γιατι ειναι πραγματικα σε αριστη κατασταση αλλα δεν εχω αποφασισει ακομα αν ξαναπαρω ενα ντομπ εστω και λιγο μικροτερο απο το 8αρι που ειχα μιας και προς το παρων μου φενεται βουνο το στησιμο της ισημερινης. Αυτο βεβαια μπορει να αλλαξει μιας και καθε φορα που στηνω την ισημερινη παρολο το βαρος της μου τρωει λιγοτερο χρονο .... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Εγώ βλέπω μόνο τη μία λωρίδα του τη βασική και την κοκκινίζουσα ζώνη του προς τον πόλο.

Σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις ειδικά το "βράσιμο" είναι έντονο επειδή είναι χαμηλά στον ορίζοντα.

Η παρομοίωση με το αναβράζον depon του blackholesun είναι ιδιαίτερα πετυχημένη.

Δε λέω καλός ο Δίας αλλά εγώ ψηφίζω Κρόνο.

Ακόμα κι αν ήταν το μόνο αντικείμενο στον ουράνιο θόλο, θα ασχολούμουν με την

αστρονομία μόνο και μόνο για αυτόν.

Ζήτω ο Κρόνος! Κάτω ο Δίας! :D :D

Γ.Μαργαρίτης:"Tα ίδια λέμε και μεις με τους έντεχνους μόνο που δεν τα λέμε μέσω Λαμίας.."

Celestron Nexstar 8se

SkyWatcher Heritage 130mm

Opticorn Porro 10x50

Δημοσιεύτηκε
Πιστευω οτι ο κρονος ειναι πιο λατρεμενος διοτι ειναι πολυ ευκολος στην παρατηρηση του, αντιθετα με τον Δια που ειναι λιγο πιο δυσκολος, αν ομως διαθετεις εξοπλισμο με πολλες ιντσες και καλα οπτικα, τοτε ο Διας αποκτα μεγαλυτερο ενδιαφερον απο τον κρονο, τουλαχιστον για μενα.
82758172.gif
Δημοσιεύτηκε
Θα συμφωνησω με τον blackholesun αλλα τωρα πια χωρις την κοιλιδα του ο Διας παρουσιαζει οπως και να το κανουμε λιγοτερο ενδιαφερον απο παλαιοτερες εποχες. Ηταν το σημα κατατεθεν του. Εχει διαβασει κανεις κατι σχετικα με επενφανηση της κοιλιδας ? Υπαρχει καποιος κυκλος , κατα τον οποιο η κοιλιδα χανεται και εμφανιζεται ξανα :?:
Δημοσιεύτηκε
Η κηλίδα του Δία αν δεν κάνω κάποιο λάθος δεν έχει εξαφανιστεί! Αυτό που εξαφανίστηκε είναι η νότια Ισημερινή ζώνη όπου κάποια στιγμή θα εμφανιστεί!
Δημοσιεύτηκε
Η κοιλίδα του Δία αν δεν κάνω κάποιο λάθος δεν έχει εξαφανιστεί! Αυτό που εξαφανίστηκε είναι η νότια Ισημερινή ζώνη όπου κάποια στιγμή θα εμφανιστεί!

Αυτό γνωρίζω και εγώ. Όμως η κηλίδα είναι δύσκολη καθώς δεν είναι ζώνη και έτσι πρέπει να την πετύχεις στην "πρόσοψη" του πλανήτη, να έχεις καλό εξοπλισμό και καλές συνθήκες. Μια φορά νομίζω πως την είδα αλλά μάλλον ήταν η φαντασία μου και δεν την μετράω.

Ποιός την έχει δει και πως τα κατάφερε;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
η κηλιδα του δια δεν εξαφανιστηκε, εξαφανιστικε μονο η νοτια ισημερινη ζωνη η οποια διαπερναει την κηλιδα του δια και ειναι πολυ πιο ευκολο τωρα να εντοπισει την κηλιδα αλλα και να την φωτογραφιση. για να δει κανεις και να φωτογραφισει την κηλιδα απλα παρακολουθηστε τα εβδομαδιαια προγραμματα που βγαζει το πλανηταριο. εγω παντως την διεκρινα αρκετες φορες με το 8αρι με το 10mm προσοφθαλμιο αλλα και εχω τραβηξει και φωτο και εχω κανει και animation

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Λαθος καταλαβα λοιπον .... kookoo_gr μπορεις (αν εχεις) να ανεβασεις καμια φωτο με την τωρινη κατασταση ?
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχως δεν εχω τραβηξει καποια φωτο με την τωρινη κατασταση λογω ελλειψης χρονου. εαν μπεις ομως στις αστροφωτογραφιες http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=2 και δεις τις 6 τελευταιες φωτο και θα δεις πως ειναι ο διας φωτογραφικα

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Η κηλιδα του Δια υπαρχει ακομα και μαλιστα τωρα φαινεται και πιο ευκολα. Πριν 2-3 μερες φαινοταν και με 96χ. Το seeing ηταν αψογο (το καλυτερο που εχω δει μεχρι τωρα) και στα 240χ υπηρχε ελαχιστο "βρασιμο" και ανα διαστηματα διακρινονταν και μικροτερες "ζωνες". Ισως να βοηθησε και η διαυγεια της ατμοσφαιρας λογω της βροχης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης