giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Καλημέρα σε όλους! Όσο περνάει ο καιρός η αισθητική των προσοφθαλμίων χαλάει! Δυστυχώς δεν βλέπεις πλέον προσοφθάλμιους με το χαρακτηριστικό "volcano top" που είναι πολύ καλύτερο από το επίπεδο πάνω μέρος, ειδικά στους προσοφθάλμιους με μικρή εστιακή απόσταση και μικρό eye relief.Από την άλλη οι εταιρείες χωρίς να ρωτήσουν κανένα βάζουν την αυλάκωση ασφαλείας "safety undercut" σε όλους λίγο πολύ τους προσοφθάλμιους χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Άντε σε καμιά 2" "χειροβομβίδα" που ζυγίζει κανα δυο κιλά να το δεχτώ. Σε plossl και orthoscopic που ζυγίζουν εκατό γραμμάρια τι χρειάζεται δηλαδή; Αν δεν προσέξεις να σφίξεις τον προσοφθάλμιο θα πέσει έχει δεν έχει την αυλάκωση.Όμως η αποθέωση της γυφτιάς και κακογουστιάς είναι το volcano top με safety undercut.Δεν θέλω να αγοράσω καινούργιους orthoscopic volcano top επειδή μόνο και μόνο έχουν την αηδιαστική αυλάκωση. Προτιμώ μεταχειρισμένους παλιότερους!Πρέπει να μας δίνεται δυνατότητα επιλογής! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Επειδή στο google δε βρίσκω κάτι εκτός από αυτό, θα σας έβαζα σε κόπο αν σας ζητούσα να μας εξηγήσετε τι είναι τα safety undercuts και σε τι χρησιμεύουν (αν κατάλαβα καλά, προφυλάσσουν τον προσοφθάλμιο σε περίπτωση που πέσει και αν ναι, πώς?), καθώς επίσης και το volcano top? Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Σχετικά με το volcano top δεν έχω γνώμη, καθώς δεν έχω διαπιστώσει καμία διαφορά στην άνεση στον ortho 4mm που διαθέτει τέτοιο τελείωμα, έναντι του ortho 6mm που είναι flat. Όσο για την αυλάκωση, προσφέρει ένα περιθώριο ασφαλείας σε περίπτωση που αμελήσουμε να σφίξουμε επαρκώς τη βίδα. Αισθητικά δε με ενοχλεί καθόλου. Το δικό μου κόλλημα με την αισθητική των προσοφθαλμίων είναι άλλο: Θέλω να είναι άψογο το φινίρισμα και η υφή του βαρελιού τους (barrel)! Απολαμβάνω να βλέπω το ιριδίζον φως που πέφτει πάνω στην εντελώς στιλπνή και αψεγάδιαστη επιφάνεια των University Optics και του Nagler! Η αντίστοιχη επιφάνεια των ortho Baader υστερεί κατά πολύ. Αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για την αγορά του. Επίσης θέλω να βλέπω την απόλυτη μαυρίλα στο εσωτερικό του barrel. Το UO 4mm έχει φάει μπόλικη μπογιά σπρέυ από μέσα! Αντίθετα, το UO HD 6mm έχει εκπληκτικές επιστρώσεις εσωτερικά. Ο καθένας με τα κολλήματά του! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Από το cloudy nights εμπνεύστηκα και έκανα το ποστ αυτό κι εγώ. Ασφάλεια δεν παρέχει καμία ουσιαστικά. Αν ξεχάσεις να τον σφίξεις πέφτει έχει δεν έχει αυλάκωση κι αν τον σφίξεις κάνε το σωστά. Η αυλάκωση προκαλεί και πιθανά προβλήματα επειδή δεν είναι λεία η επιφάνεια στο πλάι. Μπορεί να κολλάει ο προσοφθάλμιος ή/και να μήν κάθεται και καλά με την αυλάκωση "ασφαλείας". Στο cloudy nights οι περισσότεροι αναφέρουν προβλήματα. Και αισθητικά μαζί με το "ηφαίστειο" δεν ταιριάζει με τίποτα! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 11, 2010 Η αυλάκωση στα πλαγια είναι κ για να κάθονται τα προσοφθάλμια όσο γίνεται πιο κάθετα σε όσους εστιαστές διαθέτουν δαχτυλίδι σύσφιξης.Δεν είναι μόνο για να μην πέσει το προσοφθάλμιο.Εγώ προσωπικά το κρίνω απαραίτητο.Το στυλ ηφαιστείου ή όχι είναι καθαρά θέμα αισθητικό κ όπως έχω ξαναπεί.Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Η αυλάκωση στα πλαγια είναι κ για να κάθονται τα προσοφθάλμια όσο γίνεται πιο κάθετα σε όσους εστιαστές διαθέτουν δαχτυλίδι σύσφιξης. Γιατί αν είναι λεία η "κάνη" του προσοφθάλμιου τι εμποδίζει το να κάτσει κάθετα; Εξάλλου στις αυλακώσεις δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ ούτε στα δαχτυλίδια σύσφιξης των εστιαστών. Μάλιστα με το δαχτυλίδι μπορεί είτε να κολλάει αν πας να τον βγάλεις είτε αντιθέτως αν δεν πιάνει ακριβώς στην αυλάκωση να έχεις και αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. να μην κάθεται κάθετα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2010 Γιατί αν είναι λεία η "κάνη" του προσοφθάλμιου τι εμποδίζει το να κάτσει κάθετα;Δεν μπορώ να στο εξηγήσω γραπτά.Αν κάνεις ένα τεστ θα δεις πως τα προσοφθάλμια χωρίς αυλάκωση έχουν λίγο τζόγο σε σχέση με αυτά που έχουν αυλάκωση.Πρέπει όμως να παραδεχτώ πως έχεις δίκιο στο ότι ένα ortho δεν έχει κ τόοσο σημμασία αν θα έχει αυλάκωση μιας κ το βα΄ρος του είναι πολύ μικρό Εξάλλου στις αυλακώσεις δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ ούτε στα δαχτυλίδια σύσφιξης των εστιαστών. Μάλιστα με το δαχτυλίδι μπορεί είτε να κολλάει αν πας να τον βγάλεις είτε αντιθέτως αν δεν πιάνει ακριβώς στην αυλάκωση να έχεις και αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. να μην κάθεται κάθετα.Γιώργο είσαι σίγουρος γι αυτό?Μέχρι στιγμής έχω βάλει στο τηλεσκόπιο σχεδόν ότι προσοφθάλμιο κυκλοφορεί στον πάρνωνα κ δεν έχω συναντήσει κανένα πρόβλημα.Εσύ να δούμε πότε θ ανέβεις να ψαχουλέψω την συλλογή σου Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα