giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Βγάλτε την παλιά μηχανή απο την ντουλάπα (Zenit ή όποια άλλη απλή μηχανική μηχανή έχετε) φορτώστε τη με φιλμ ISO 400 (και 200 ή και 100 αν δεν βρείτε 400) φακό 50mm και στήστε την σε σκοτεινό μέρος να κοιτάζει 45 μοίρες από το ακτινοβόλο σημείο των περσειδών. Με ντεκλασέρ πάρτε λήψεις στο Β με διάρκεια 5-10 λεπτά. Εμφανίστε το φίλμ και δείτε αν καταγράψατε περσείδες αν όχι ας έχει και κάτι από τη γη το καρέ να είναι όμορφα τα αστροίχνη.Εγώ δεν θα το κάνω αύριο εργάζομαι δυστυχώς Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Γιώργο τι μου θύμισες, έχω τραβήξει πάνω από 2000 φώτο με ZENIT 122! Σκέφτομαι όμως μήπως στήσω την Canon T90, άλλη φοβερή φιλμάτη που έχω, με 50mm FD φακό μπαγιονέτ... Ιστορική μηχανή η zenit και φοβερή για την εποχή της! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Nova Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 12, 2010 Άλλος ένας ευτυχής γονιός τριών zenith (E, TTL και 122). Αν βρείτε και κανά καλό φακό της (παλιάς) pentax - με μοντούρα Μ42- θα είστε οι καλύτεροι του χωριού! Και μια άχρηστη πληροφορία για τις Zenith. Τα 2 τελευταία ψηφία του σηριακού αριθμού στο σώμα της μηχανής αντιστοιχούν στο έτος κατασκευής του.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2010 Η Zenit δεν έχει καλό φακό δυστυχώς Ωστόσο αν βρεις κάποιo φακό βιδωτό Pentax ή ανατολικογερμανικό Zeiss είναι άριστοι!Το σφάλμα αμοιβαιότητας του φίλμ μπορεί να είναι και θετικό στην φωτογράφιση αστροιχνών-διαττόντων γιατί ομιχλιάζει λιγότερο το φόντο σε μακρόχρονες εκθέσεις.Οι βιδωτοί φακοί είναι καλή επένδυση και για ψηφιακές γιατί πάντα βρίσκεις αντάπτερ από βιδωτό Μ42 σε ο,τιδήποτε!Επίσης οι φακοί των αναλογικών έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα στη χρήση τους με ψηφιακές. Καθώς είναι φτιαγμένοι να φωτίζουν το μεγαλύτερο καρέ του φιλμ (24x36mm) δεν χρειάζεται να τους κλείσουμε όταν φωτογραφίζουμε με ψηφιακή που ο αισθητήρας είναι μικρότερος. Τα άκρα κροπάρονται μόνα τους ούτε βινιετάρισμα ούτε κόμη ούτε τίποτα! Εγώ με τον 200mm Kiron που πήρα 10 ευρώ (!!!) από το Μοναστηράκι φωτογραφίζω πάντα με το φακό τελείως ανοιχτό στο f/3.3!Οι φακοί "for digital" δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα αντιθέτως φωτίζουν μικρότερο καρέ. Χρήσιμοι είναι μόνοι οι ευρυγώνιοι "for digital" που πρέπει να είναι τηλεκεντρικοί, δηλ να ρίχνουν το φως κάθετα στον αισθητήρα αλλιώς στα άκρα του καρέ τα άστρα θα παρουσιάζουν χρωματισά κρόσια από το bayer matrix. Στις μεγαλες εστιακές αποστάσεις το φως λίγο πολύ πέφτει κάθετα. Στο φιλμ δεν έχει σημασία υπο τι γωνία χτυπάει το φως τους κόκκους των αλογονιδίων του αργύρου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
milia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2010 Δυστυχώς δεν είχα (ψηφιακό) ντεκλασέρ για την 450d και έχω σταματήσει να τραβώ φιλμ εδώ και κάμποσο καιρό. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά. δS>=0 (c.s.)
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2010 Δεν χρειάζεται πάντα ντεκλασέρ μία ψηφιακή.Της βάζεις χρονοκαθυστέρηση 10 δευτερόλεπτα πατάς το κλείστρο κ σε Αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα προλαβαίνει να αποσβέσει τους κραδασμούς.Εγώ προσωπικά βλέπω καλά αποτελέσματα κ με 2 δευτερόλεπτα καθυστέρησης Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
milia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δεν χρειάζεται πάντα ντεκλασέρ μία ψηφιακή.Της βάζεις χρονοκαθυστέρηση 10 δευτερόλεπτα πατάς το κλείστρο κ σε Αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα προλαβαίνει να αποσβέσει τους κραδασμούς.Εγώ προσωπικά βλέπω καλά αποτελέσματα κ με 2 δευτερόλεπτα καθυστέρησης Σε 10 sec δεν πρόλαβα να δω κάποιον διάττοντα.Ίσως να πήγα αργά...Έχει μέχρι 30sec αλλά και πάλι... δS>=0 (c.s.)
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Επίσης οι φακοί των αναλογικών έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα στη χρήση τους με ψηφιακές. Καθώς είναι φτιαγμένοι να φωτίζουν το μεγαλύτερο καρέ του φιλμ (24x36mm) δεν χρειάζεται να τους κλείσουμε όταν φωτογραφίζουμε με ψηφιακή που ο αισθητήρας είναι μικρότερος. Τα άκρα κροπάρονται μόνα τους ούτε βινιετάρισμα ούτε κόμη ούτε τίποτα!Δε το καταλαβαίνω αυτό. Crop κάνουν και οι φακοί για ψηφιακές σε μη full frame (crop) σώματα. Γενικά τα σώματα crop δε πάσχουν τόσο από κόμη ή βινιετάρισμα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Οι φακοί των ψηφιακών φωτίζουν πλήρως μικρότερο κάδρο. Αν τους βάλεις σε φιλμάτη μηχανή τα άκρα θα είναι μαύρα ακόμα και σε ημερήσια φωτό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δηλαδή οι EF φακοί Canon βινιετάρουν σε FF σώματα; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Οι EF-S (φτιαγμένοι για ψηφιακές με τους μικρούς αισθητήρες) βινιετάρουν αν μπουν σε full frame camera που θέλει φακό EF. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
filiatra Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δεν χρειάζεται πάντα ντεκλασέρ μία ψηφιακή.Της βάζεις χρονοκαθυστέρηση 10 δευτερόλεπτα πατάς το κλείστρο κ σε Αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα προλαβαίνει να αποσβέσει τους κραδασμούς.Εγώ προσωπικά βλέπω καλά αποτελέσματα κ με 2 δευτερόλεπτα καθυστέρησης Σε 10 sec δεν πρόλαβα να δω κάποιον διάττοντα.Ίσως να πήγα αργά...Έχει μέχρι 30sec αλλά και πάλι...Δεν είπα να κάνεις 10 δευτερόλεπτα έκθεση.Ενεργοποιείς την καθυστέρηση της μηχανής.Πατάς το κλείστρο κ αυτό ανοίγει μετά από 10 δευτερόλεπτα, οποτε προλαβαίνει ν αποσβέσει τους κραδασμούς. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
milia Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2010 Δεν είπα να κάνεις 10 δευτερόλεπτα έκθεση.Ενεργοποιείς την καθυστέρηση της μηχανής.Πατάς το κλείστρο κ αυτό ανοίγει μετά από 10 δευτερόλεπτα, οποτε προλαβαίνει ν αποσβέσει τους κραδασμούς. Χμμ, ωραίος ! Ευχαριστώ δS>=0 (c.s.)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα