giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Οι απώλειες φωτός δεν εξαρτώνται από την ποιότητα του καθρέφτη αλλά των επιστρώσεων αφού επιμένεις να λες ανακρίβειες και δεν το βάζεις κάτω. Και φυσικά ούτε σε ένα διοπτρικό είναι 100% η διαπερατότητα του φωτός. Ένα τηλεσκόπιο με μιαμιση φορά τη διάμετρο ενός άλλου δείχνει θεωρητικά ένα μεγεθος σχεδόν παραπάνω αν τώρα υποθέσουμε πως το διοπτρικό έχει 95% διαπερατότητα (πολύ λέω αλλά τέσπα) και ένα κατοπτρικό με τις συνηθισμένες επιστρώσεις 75% (υπολογίζω 90% και 6% κατά επιφάνεια απώλεια από την κεντρική παρεμπόδιση) το 20% διαφορά είναι 1-2 δέκατα του μεγέθους πρακτικώς τίποτα. Αν οι επιστρώσεις είναι ακόμα καλύτερες από τις απλές τότε ακόμα λιγότερο (πχ με 95% στον κάθε καθρέφτη). Βινιετάρισμα για παράδειγμα με πτώση φωτεινότητας 20% θεωρείται οκ για οπτική παρατήρηση γιατι δεν διακρίνεται. Στο κοντράστ ισως να δείξει κάτι παραπάνω το διοπτρικό (η να νομίσεις πως δείχνει κάτι παραπάνω λόγω σκοτεινότερου υπόβαθρου) αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη διακριτική ικανότητα που είναι η ικανότητα να διακρίνει χωριστά δυο αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους πχ ενα διπλό αστέρα και εκεί θα νικήσει το διαμέτρημα. Η κεντρική παρεμπόδιση μετακινεί ενέργεια (φως) από το δίσκο του Airy στους δακτύλιους περίθλασης αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι να μικραίνει η διακριτική ικανότητα αλλά στους πλανήτες που είναι ένα σύνολο από άπειρους δίσκους του Airy με δακτύλιους περίθλασης που αλληλοεπικαλύπτονται να μειώνεται το κοντράστ. Αν η κεντρική παρεμπόδιση του νευτώνιου είναι μικρότερη από 18% σε διάμετρο είναι πρακτικώς σαν να μην υφίσταται. Έχω δει και από 7" apo τα είδωλα είναι παρόμοια με ένα καλό 10" νευτώνειο. Δεν υπάρχουν θαύματα και αποδώσεις πέραν των όσων ορίζει η οπτική. Επίσης οι καλύτερες φωτό πλανητών που δημοσιεύονται δεν ειναι με 4 και 5" ακομα και με 7" διοπτρικά αλλά με κατοπτρικά και καταδιοπτρικά από 10" και πάνω. Good night and good luck! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Που θα οδηγήσει αυτό βρε παιδιά; Αν δείξουμε την ποιότητα που απαιτούμε από τα τηλεσκόπιά μας θα πρέπει να το σταματήσουμε εδώ και τώρα. Όλοι. Δεν χρειάζεται να πεί κάποιος από σας την τελευταία λέξη σώνει και καλά, αφήστε κάποιον αμέτοχο να την πει, ας είμαι εγώ αυτός. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
matman1975 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 "Έχω δει και από 7" apo τα είδωλα είναι παρόμοια με ένα καλό 10" νευτώνειο" Ε αφού έχεις καταλήξει κι εσύ στο ίδιο συμπέρασμα (εγώ στο ποστ μου γράφω ότι το 5" διοπτρικό που τεστάραμε είχε παρόμοια είδωλα με το 8" Νευτώνειο...υπήρχαν βέβαια και διαφορές που τις αναλύω διεξοδικά).....γιατί με ταλαιπωρείς παληκάρι μου Όπως φαίνεται και οι δύο συμφωνούμε ότι ένα νευτώνειο για να συγκριθεί μ΄ένα apo διοπτρικό πρέπει να είναι τουλάχιστον 3" μεγαλύτερο....Χαίρομαι που καταλήξαμε επιτέλους κάπου Καληνύχτα! -----------------------------------------------------------------------Τakahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 6/4 είναι 50% παραπάνω η διαφορά είναι αισθητή. Η εικόνα που είχα στον Κρόνο με 6" f/8 + 12mm Brandon + 2.8 klee barlow ήταν καταπληκτική και δεν είχε σχέση με το τι είχα δει από το 4" με το οποίο νοιώθεις πως απλά βλέπεις με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 matman1975 έχεις φαγωθεί. Για την ταμπακιέρα όμως κουβέντα: θα δεις τις σπείρες του Μ51 με το 5ιντσο διοπτρικό σου; ΟΧΙ. Ούτε από το Mauna Kea. ΠΟΤΕ. Όλα τα άστρα του Μ22 ως τον πυρήνα; ΟΧΙ και πάλι. Μήπως τον Μ33 με λεπτομέρειες; ΟΧΙ και άμα το seeing είναι μέτριο, θα ψάχνεις και τον ίδιο τον Μ33.
matman1975 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 matman1975 έχεις φαγωθεί. Για την ταμπακιέρα όμως κουβέντα: θα δεις τις σπείρες του Μ51 με το 5ιντσο διοπτρικό σου; ΟΧΙ. Ούτε από το Mauna Kea. ΠΟΤΕ. Όλα τα άστρα του Μ22 ως τον πυρήνα; ΟΧΙ και πάλι. Μήπως τον Μ33 με λεπτομέρειες; ΟΧΙ και άμα το seeing είναι μέτριο, θα ψάχνεις και τον ίδιο τον Μ33. Ρε παληκάρι μου...διάβαζε πρώτα τί γράφω και μετά σχολίαζε....Εγώ ο ίδιος σε προηγούμενο ποστ μου είπα ότι για όσους αρέσκονται σε αμυδρά deep sky αντικείμενα (στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγονται και οι γαλαξίες Μ51, Μ33)...ένα αποχρωματικό 5" ή και 6" ακόμα, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.Μάλιστα οι δύο γαλαξίες που αναφέρεις για να παρατηρηθούν με άνεση (για να βλέπεις δηλ ξεκάθαρα δομή και σπείρες κι όχι να βλέπεις μια "μουτζούρα" στο προσοφθάλμιο) απαιτείται τηλεσκόπιο το λιγότερο 12".Επομένως μ΄αυτά που γράφεις...."παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες"Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι ένα διοπτρικό είναι "ελβετικός σουγιάς", κατάλληλος για όλα τα είδη παρατήρησης....αυτό που λέω είναι ότι side by side μ΄ένα κατοπτρικό ίδιας η και λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου υπερέχει ξεκάθαρα ως προς την ποιότητα εικόνας....και κατέληξα μάλιστα στο εμπειρικό συμπέρασμα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ ότι ένα 5" αποχρωματικό δίνει παρόμοιες εικόνες μ'ένα 8" νευτώνειο στη deep sky παρατήρηση (μάλιστα αναλύω ότι παρέχει ελαφρώς λιγότερο φωτεινό είδωλο...αλλά το ισοσκελίζει με καλύτερο κοντράστ) κι ότι στην πλανητική παρατήρηση, όπου τα αντικείμενα είναι αρκετά φωτεινά απο μόνα τους, οπότε σπουδαιότερο ρόλο παίζει η διακριτική ικανότητα ενός τηλεσκοπίου, η οξύτητα, το κοντράστ κι όχι τόσο η φωτοσυλλεκτική ικανότητα....υπερέχει αισθητά (παρόλο που το είδωλο του πλανήτη στη διόπτρα είναι λιγότερο φωτεινό)...ακόμα κι απέναντι σ΄ένα νευτώνειο 3" μεγαλύτερο.Συνοψίζοντας...(και κλείνοντας το θέμα) θα έλεγα ότι ένα αποχρωματικό διοπτρικό είναι το ιδανικό τηλεσκόπιο για κάποιον που δεν ταξιδεύει συχνα σε απομονωμένες περιοχές με πολύ σκοτεινό ουρανό για παρατήρηση...που δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα αμυδρά deep sky αντικείμενα.Άν όμως το 90% των παρατηρήσεών σου γίνεται σε αστικό περιβάλλον, αν τα αγαπημένα σου θέματα είναι οι πλάνήτες, η σελήνη, οι διπλοί αστέρες, τα ανοιχτά σφαιρωτά σμήνη και φυσικά η αστροφωτογραφία....τότε δεν υπάρχει τηλεσκόπιο που να μπορεί να τα βάλει σ΄αυτούς τους τομείς, μ΄ένα διοπτρικό με φακούς fluorite ή FPL-53 Καλό Σαββατοκύριακo --------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Επί του θέματος έχετε να πείτε κάτι, ή θα εξακολουθήσετε να τρώτε τα μουστάκια σας για πολύ ακόμη; matman1975, όλοι πια καταλάβαμε ότι στις γνώσεις σου περί τηλεσκοπίων έχει επέλθει ο κορεσμός και δεν υπάρχει πλέον για εσένα κάτι νέο για να μάθεις.. μην στερείς όμως και σε άλλους το δικαίωμα μάθησης με το να προσπαθείς να μας επιβάλεις την άποψη σου με τον αγενή και ειρωνικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι απέναντι στους συνομιλητές σου προκαλώντας τους μ'αυτόν τον τρόπο να σου απαντήσουν αναλόγως κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει.. στο Astrovox υπάρχουν σίγουρα πιοέμπειροι από εσένα (φαντάσου πόσο πιο έμπειροι από εμένα που ένα τηλεσκόπιο το έχω όλο κι όλο!!)οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει (ακόμη).Αν έχεις σκοπό λοιπόν να εξακολουθήσεις να διαπληκτίζεσαι μέσω του γραπτού λόγου με τους συνομιλητές σου, καν'το τουλάχιστον μέσω πμ ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί η συζήτηση πάνω στο θέμα "Κατοπτρικοί τηλεφακοί και αστροφωτογράφιση".Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου, απλά προσπαθώ να σου πω πως με το να φωνάζεις και να χτυπιέσαι και δίκιο να έχεις, μ'αυτόν το τρόπο το χάνεις! Όλα τα παραπάνω τα γράφω με την ιδιότητα του μέλους που θέλει να ενημερώνεται από το forum, κι όχικάθε τρεις και λίγο που μπαίνω για να ενημερωθώ να βλέπω κοκορομαχίες χωρίς μάλιστα κάποιο ουσιαστικό λόγο... σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να παριστάνω τον οποιονδήποτε...... αυτά!! “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
matman1975 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Εγώ ο ίδιος σε προηγούμενο ποστ μου ζήτησα από το συνομιλητή μου (το Γιώργο απο την Καλαμάτα) να σταματήσουμε την αντιπαράθεση γιατί τα υπόλοιπα μέλη θα έχουν κουραστεί απ΄αυτό.Μάλιστα του ζήτησα και συγγνώμη για τυχόν δηκτικά σχόλια που του έκανα.Επομένως θα χαρακτήριζα την προσωπική επίθεση που μου κάνεις και άστοχη και αγενέστατη. ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Καλημέρα Με τη κουβέντα που έχετε με πήγατε 3 χρόνια πριν. Τότε που είχα μόνο το ταπεινό 70αράκι του lidl. Σε έναν από τους ποιο περίεργους καιρούς, είχα πετύχει το ποιο τέλειο seeing -στα λίγα χρόνια που παρατηρώ- Εκεί λοιπόν με τα αστεία πλαστικά προσοφθάλμια κατάφερα να πάρω μεγέθυνση 2+ φορές τη διάμετρο του τηλεσκοπίου με στόχο τη σελήνη. Σίγουρα αν είχα καλύτερα προσοφθάλμια θα πήγαινε και παραπάνω και όλα αυτά με ένα τηλεσκόπιο 70 mm των 60 Ε. Μετά από 2 περίπου χρόνια είχα τη τύχη να δώ μέσα από ένα κινεζικό apo 127 mm. Ο ιδιοκτήτης του μου επιβεβαίωσε αυτό που είχα δει και εγώ: Οι διόπτρες ανεβάζουν τρελές μεγεθύνσεις. Κανείς λοιπόν δεν αμφιβάλει για το τρελό κοντράστ που έχουν. Θα έλεγα μάλιστα πως μου λοίπουν οι wide fied εικόνες που μπορεί να σου δώσει μια διόπτρα. Θα ήθελα να είχα ένα καλό 127αρι και ένα 8-10 νευτώνιο σε κάθε παρατήρηση. Κυριολεκτικά πιστεύω πως το ένα συμπληρώνει το άλλο και δεν είναι ανταγωνιστικό του!!! Από κει και πέρα το να βγαίνουν τα νευτώνια άχρηστα είναι υπερβολή. Επίσης δεν συγκρίνουμε το οποιοδήποτε διοπτρικό των χ*1000 Ε με το 8αρι της Skywatcher. Τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια μπορεί να είναι τα καλύτερα εισαγωγικό, αλλά λόγο κόστους και όχι ποιότητας. Αν βάλουμε ένα orion optics με λ/6 κάτοπτρο (+14% περισσότερη ενέργεια από το τυπικό λ/4 των Κινέζων), επιστρώσεις hilux (+8%) καταλαβαίνουμε και χωρίς να είμαστε έμπειροι τι διαφορά θα έχει υπάρχει... Σπύρος
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29, 2010 Nikkor mirror 2000mm/f11Το το ένα κουμπί είναι για εστίαση όπως στα SC το άλλο για επιλογή φίλτρων καθότι φίλτρα διαμέτρου 200mm δεν υπάρχουν Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα