Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εδω και αρκετο καιρο παρακολουθω με αγωνια μια νεα στηριξη που θα σκασει μυτη στην αγορα απο την γνωστη πλεον ioptron (Minitower,cube pro).

Για οσους δεν γνωριζουν ας ριξουν μια ματια στο site τους για να παρουν ιδεα http://www.ioptron.com/

Η ioptron ειναι μια εταιρια που πατησε καλα στην αγορα με τα Minitower και οσο εχω διαβασει και στο cloudynights απο χρηστες φαινεται πως εχει και πολυ καλο service.Εδω και 2 χρονια εμφανιζεται και στην NEAF και απ'οτι φαινεται ο κοσμος ειναι πολυ θετικος με την εταιρια.

Ηρθε η ωρα λοιπον να μπει δυναμικα στον χωρο με κατι παραπανω απo τις αλταζιμουθιακες στηριξεις.

H μεγαλη λοιπον της παρεας ειναι η iEq75-GT για την οποια χαρακτηριστηκα θα βρειτε εδω http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=554c70db-026e-4d24-be4e-2be32b3ffaac

Η μικρη (αντιστοιχη της eq6) ειναι η iEq45 στην οποια θα βρειτε πληροφοριες εδω http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=a67ad030-ddfb-47c2-8184-ab63d55bf2e6

Η ιΕq45 λοιπον κατα την γνωμη μου ειναι ο διαδοχος των στηριξεων που εχουμε ολοι μας απο την γνωστη synta.

Τα μοτερ που εχει ειναι σερβο για μεγαλυτερη αναλυση και λειτουργουν με ιμαντες και οχι με γραναζια.

Οσοι κοψομεσιαζεστε με την eq6 εδω τα πραγματα ειναι πιο απλα μιας και ζυγιζει μολις 11.4 κιλα.

Το 32καναλο GPS ερχεται επανω στην στηριξη σαν στανταρντ για να μας κανει την ζωη πιο ευκολη (εεε ρε παιδιααααα ποιες ειναι οι συντεταγμενεεεεεςςςςς εδωωωωω).

Η ioptron υποσχεται για την ieq45 αναλυση 0.09Arc sec (για να δουμε).

Οσοι γνωριζετε την mach1 της astrophysics ισως να σας φανει παρομοια στην εμφανιση μιας και εχει την ιδια φιλοσοφια στην κατασκευη (μακαρι να ειναι και στα αλλα).

Μηπως εφτασε η εποχη που οι κινεζοι αντεγραψαν τις καλες στηριξεις και επιτελους θα κανουμε σοβαρη δουλεια με λιγοτερα απο 2000 ευρω ;

Ας ελπισουμε πως ετσι θα γινει απο εδω και περα μιας και ο χρονος που εχει ο καθενας μας (ειδικα οσοι εχουν οικογενεια και παιδια) ειναι λιγος.Οταν τελικα υπαρξει ελευθερος αυτος ο λιγοστος χρονος ειναι κριμα να τον σπαταλαμε για να δουμε τι φταιει μιας και της στηριξης της καπνισε ξαφνικα να μην κανει οδηγηση.

Η στηριξη θα κυκλοφορησει μεσα στον χειμωνα γυρω στα 1800 ευρω για την ευρωπη και ας ελπισουμε ολοι οτι θα κανει οτι υποσχεται στα χαρτια.

Για περισσοτερες φωτο εδω http://www.altairastro.com/popup_image.php?type=D&id=16361&title=iOptron%20IEQ45%20Equatorial%20Goto%20Mount%20with%20GPS&area=C

• Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Αγγελε διάλεξε ή DDM ή iEq45 :lol:

Λοποιν...πολυ καλή ενημέρωση, όντως η iEq45 θα ειναι η νέα EQ6, βέβαια με διπλάσιο κόστος από την HEQ5 οπου εχουν αρκετοί ερασιτέχνες (αλλα αυτες οι δυο ουσιαστικά δεν συγκρίνονται).

Παντως για Κινεζική φαίνεται πολυ καλη, δυστυχώς η μεγαλυτερη ειναι πολυ ακριβή αφου με 2.000€ παραπάνω παίρνεις μια Paramount, χαθηκε ο κόσμος να βγαλουν οι Κινέζοι μια βάση τύπου CGE-Pro αλλα στα μισά λεφτα, δηλαδη να αντέχει καμιά 40αρα κιλά και να έχει κόστος ~3.000€-3.500€ (π.χ. μια Synta EQ7).

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασιλη ειναι αντιστοιχη της 6αρας οχι της 5αρας μιας και μπορεις να βαλεις 20 κιλα επανω (το λεω να μην μπερδευτουμε).

Αν δεν περιμενα την ddm να εισαι σιγουρος θα την τσιμπαγα εστω και για δοκιμη (αποκλειεται να ειναι χειροτερη απο την 5αρα και την 6αρα).

Υ.γ.Η paramount πλεον πεθανε φιλε ερχονται νεα πραγματα στο φως ;)

Δημοσιεύτηκε
Βασιλη ειναι αντιστοιχη της 6αρας οχι της 5αρας μιας και μπορεις να βαλεις 20 κιλα επανω (το λεω να μην μπερδευτουμε)

Σωστα τα λες, απλα το εγραψα γιατι πολλοι ειναι αναμεσα στην Heq5 και την Eq6 αλλα προτιμούν την πρωτη γιατι ειναι λιγο φθηνότερη... ενω η iEq45 ξεφευγει λιγο, βεβαια για καποιον που δεν τον νοιαζουν 600€ παραπάνω αλλα δεν θελει να χαλασει και μια περιουσία είναι μια Super.

Υ.γ.Η paramount πλεον πεθανε φιλε ερχονται νεα πραγματα στο φως :wink:

δεν γνωριζω να σου πω την αληθεια άλλα.... για ανέπτυξε το λιγο, τι νέο έρχεται; :D

Παντως οπως και αν εχει δεν θα εδινα 9.000€ σε μια Κινεζική βάση με Τίποτα, θα έβρισκα τα νεα πράγματα που ερχονται στο φως

ή Αντι για 9.000€ σε Κινεζικη θα εδινα 12.000€ για την DDM85 :mrgreen: (μπηκα στο μυαλο σου;; )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Υ.γ.Η paramount πλεον πεθανε φιλε ερχονται νεα πραγματα στο φως ;)

Δηλαδή τώρα εγώ έχω ένα πτώμα στο παρατηρητήριο ?

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Η εταιρεία είναι αμερικάνικη και η στήριξη παρασκευάζεται στην κίνα. Φαίνεται πολλά υποσχόμενη αλλά όπως ξέρουμε το quality control των κινέζων είναι για τα μπάζα. Οι καινούργιες cgem της celestron για παράδειγμα δεν είναι η μία ίδια με την άλλη, αλλά κάποιες έχουνε προβλήματα με σφιχτούς άξονες κλπ όπως και στις eq6. Βέβαια εδώ μένει να δούμε τί quality control θα επιβάλλει η ioptron.

Πάντως ακόμη και οι διάσημες Losmandy αρκετές από αυτές θέλουνε μετατροπές για να αποδώσουν τα μέγιστα. Στηρίξεις που δεν χρειάζονται τίποτε είναι οι high end όπως tak, ap, paramount κλπ. Και μιλάμε για υψηλής ανάλυσης tracking, που σημαίνει υψηλής ακρίβειας υλικά κλπ. Δεν ξέρω κατά πόσο η ieq45 παρόλο που έχει ιμάντες θα μπορεί να ανταγωνιστεί τέτοιου είδους ακρίβεια, αλλά μακάρι. Πάντως άν είναι καλύτερη σε αυτό το θέμα από τις eq6 και τις celestron τότε σίγουρα θα γίνει best seller και την περιμένουμε να δούμε. Να έχει και μία καλή πολική διόπτρα και σύστημα πολικής ευθυγράμμισης ακριβείας όπως οι τακ. και θα είναι super. Γιατί κακά τα ψέματα, άν δεν έχεις πολική ακριβείας, όπως από drift align, το autoguiding κάνει περισσότερες διορθώσεις, άρα λιγότερη ανάλυση στην φωτογραφία.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Η στήριξη είναι πολλά υποσχόμενη στα πλαίσια μιας πιο προυγημένης τεχνολογικά ΕQ6 σε λογική τιμή.

Η καλύτερη κίνηση είναι να περιμένουμε να δοκιμαστεί από αυτούς που ήδη την έχουν παραγγείλει - είναι αρκετοί - και να δούμε με προσοχή (δεν είναι όλα αξιόπιστα) τα πρώτα review. Το ότι κυκλοφόρησε πάντως μία πιο προυγημένη τεχνολογικά στήριξη σε αυτή την τιμή είναι καλό γιατί θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες είτε ρίχνοντας τις τιμές είτε βγάζοντας νέα ανάλογα προϊόντα.

Δημοσιεύτηκε

Οχι Γιωργο εχεις μια πολυ καλη στηριξη απλα οποιος τωρα θελησει να παρει μια νεα στηριξη νομιζω πως δεν υπαρχει λογος να παρει paramount ουτε ap mach 1 oυτε ap 1200gto μιας και σκαει μυτη το direct drive εκτος αν μιλαμε για μεταχειρα που εκει παω πασο.

Ετσι και αλλιως δεν υπαρχει λογος για να φτασεις τοσα κιλα τηλεσκοπιο εκτος αν το παρεις ετσι για να λεμε οτι το πηρες.Θελω να πω πως τελικα πανω απο 20-30 κιλα φωτογραφικα δεν φτανουμε οποτε νομιζω ειναι too much να αγορασουμε μια στηριξη που να σηκωνει 300 κιλα (ddm 160).Κατι τετοιες λυσεις λοιπον τις θεωρω υπερβολη τουλαχιστον για εμας.Οι περισσοτεροι απο εμας φωτογραφιζουν οπως ειπα και παραπανω με το πολυ 15 κιλα.

Γιατι να παρω λοιπον μια στηριξη που αντεχει 40-50 κιλα για να την βλεπω να καθεται η μηπως θα εχω ποτε 30-40.000 ευρω για να παρω τηλεσκοπιο τοσο βαρυ ? (λες και το ed80 το εφτασα στο 100% και δεν το θελω πια).

Η λογικη μου ειναι μετα απο ψαξιμο αναμεσα σε καλες στηριξεις οτι αν παρεις τωρα μια στηριξη γιατι να μην παρεις την νεα τεχνολογια και να παρεις κατι που βγηκε πριν 5-10 χρονια .Θα μου πεις εχει πατησει και εχει δειξει τι αξιζει και θα συμφωνησω αλλα εγω προσωπικα γουσταρω να δοκιμασω το direct drive της asa η της Plane wave παρα να παρω παλι κατι που εχει γραναζια και ιστοριες για αγριους μεσα.

Και επανερχομαι στο τοπικ λεγοντας πως γιατι καποιος τωρα να παρει heq5 η neq6 και να μην παρει την ieq45 ;

Να ειναι χειροτερη απο τις τωρα φθηνες κινεζικες στηριξεις το βλεπω πολυ χλωμο μιας και λειτουργει οπως οι μεγαλες καλες στηριξεις.Σε μερικα χρονια θα υπαρχει το direct drive ακομη και στις κινεζικες στηριξεις και γενικα θα ερθουν ακομη καλυτερες εποχες για εμας που φωτογραφιζουμε γιατι τωρα για μια φωτο ενας θεος ξερει τι τραβαμε για να την ολοκληρωσουμε.

Ας ελπισουμε πως θα παει καλα και αν παει καλα τοτε πιστευω θα δουμε καμια eq7 η κατι τετοιο απο την synta να σκαει στην αγορα γιατι με τις παλιες θα φαει χωμα.

Τωρα περιμενω πως και πως να πεσει στα χερια μας μια ieq45 να βγαλουμε πραγματικο πορισμα [-o<

Δημοσιεύτηκε

Πολυ καλη ερωτηση και καθολου κουτη .

Υποστηριζει πρωτοκολλο συμβατο με Lx200. Τωρα για το αν μπορει να δουλeψει στο eqmod την απαντηση θα την βρεις εδω http://eq-mod.sourceforge.net/tutindex.html κατω κατω στο Can EQASCOM be used on other mount types?

Παντως το controller της ioptron συμφωνα με τα λεγομενα τους εχει την μεγαλυτερη database σε στοχους απο οποιαδηποτε στηριξη.Μακαρι να καλυπτει στοχους οπως sharpless που μονο στο starry night μεσω eqmod τους βρισκει κανεις.

Επισης λεει μεσα πως εχει καλωδιο για συνδεση με Pc αλλα οπως ειπα και παραπανω καλα ολα αυτα ομως πρεπει να της κανουμε ενα τεστ με το καλο οταν κυκλοφορησει για να δουμε τι ψαρια πιανει.

Δημοσιεύτηκε

η πρωτη μου επαφη με προιον αυτης της εταιριας (αλταζιμουθιακη push to go), με εντυπωσιασε πολυ,λογω της εξαιρετικης αποδοσης της, και της ποιοτητας κατασκευης.

Ειναι "made in USA" ομως, και το "φωναζει" σε καθε λεπτομερια....απο τον τριποδα-βραχο, μεχρι την τελευταια βιδα και το τελευταιο βισμα.

Επισημαινω ομως.......πανακριβη σε σχεση με τον ανταγωνισμο και ειπαμε...."made in USA".

Δεν ξερω αν ηταν προσιτη σε σχεση με τον ανταγωνισμο, και made in China, αν θα ειχα αυτες τις εντυπωσεις.... :-k

Το πιθανοτερο για το νεο προιον(συμφωνα με την παραδοση των Κινεζικων προιοντων), ειναι να πιανει πολυ καλο value/money αλλα....

δεν ειναι νωρις να "τελειωνουμε" τις Paramount , ΑΡ κλπ?????

Δημοσιεύτηκε
Οχι Γιωργο εχεις μια πολυ καλη στηριξη απλα οποιος τωρα θελησει να παρει μια νεα στηριξη νομιζω πως δεν υπαρχει λογος να παρει paramount ουτε ap mach 1 oυτε ap 1200gto μιας και σκαει μυτη το direct drive εκτος αν μιλαμε για μεταχειρα που εκει παω πασο.

Ετσι και αλλιως δεν υπαρχει λογος για να φτασεις τοσα κιλα τηλεσκοπιο εκτος αν το παρεις ετσι για να λεμε οτι το πηρες.Θελω να πω πως τελικα πανω απο 20-30 κιλα φωτογραφικα δεν φτανουμε οποτε νομιζω ειναι too much να αγορασουμε μια στηριξη που να σηκωνει 300 κιλα (ddm 160).Κατι τετοιες λυσεις λοιπον τις θεωρω υπερβολη τουλαχιστον για εμας.Οι περισσοτεροι απο εμας φωτογραφιζουν οπως ειπα και παραπανω με το πολυ 15 κιλα.

Γιατι να παρω λοιπον μια στηριξη που αντεχει 40-50 κιλα για να την βλεπω να καθεται η μηπως θα εχω ποτε 30-40.000 ευρω για να παρω τηλεσκοπιο τοσο βαρυ ? (λες και το ed80 το εφτασα στο 100% και δεν το θελω πια).

Η λογικη μου ειναι μετα απο ψαξιμο αναμεσα σε καλες στηριξεις οτι αν παρεις τωρα μια στηριξη γιατι να μην παρεις την νεα τεχνολογια και να παρεις κατι που βγηκε πριν 5-10 χρονια .Θα μου πεις εχει πατησει και εχει δειξει τι αξιζει και θα συμφωνησω αλλα εγω προσωπικα γουσταρω να δοκιμασω το direct drive της asa η της Plane wave παρα να παρω παλι κατι που εχει γραναζια και ιστοριες για αγριους μεσα.

[-o<

Άγγελε πιστεύω οτι η καινούρια Planewave ειναι με την τεχνολογία Gear Wormgear επίσης η καινούρια της Bisque είναι με την ίδια τεχνολογία.

Επίσης να ξέρεις οτι πριν πάρω την Paramount προβληματίστηκα πολύ και το έψαξα ακόμη περισότερο, αν θα έπρεπε να πάω στην ASA αλά τελικά προτίμησα την Paramount και ακόμη εξακολουθώ να πιστεύω οτι είναι μιά απο τις καλύτερες βάσεις για παρατηρητήριο και μακράν η καλύτερη λύση για απομακτυσμένη λειτουργία, όπως η δική μου περίπτωση.

H Paramount δεν έιναι απλά μια βάση και πρόσεξέτο αυτό που θα σου πώ είναι ένα σύστημα ένα πακέτο (!!), που θα σου λύσει τα προβλήματά σου με αξιόπιστο τρόπο.

Aυτό που συμφωνώ είναι οτι Η ASA χαράζει μια καινούρια τεχνολογία όπως και η ChronosMount.

Ομως τελικά θα πρέπει να περάσει χρόνος να δοκιμαστούν αυτές οι καινούριες τεχνολογίες να κριθούν πόσο αξιόπιστες είναι και μετά να τις αγοράσουμε.

Εγώ το θηρίο το παλεύω τώρα και μήνες για να το φέρω εκεί που θέλω εχτές μόλις μέτρησα 1,8 δεύτερα περιδικό λάθος πριν το PEC και με το PEC έχω μη μετρήσιμο περιοδικό λάθος τράβηξα

εχτες έτσι για τεστ 5 λεπτά unguide με ολοστρόγγυλα αστεράκια και σήμερα θα τραβήξω και παραπάνω να δώ που μπορώ να πάω.

Ξέρεις πόση σιγουριά νιώθω οταν δουλεύω το παρατηρητήρια 150 χιλίομετρα μακρυά με την Paramount ?

Λοιπόν το συμπέρασμά μου είναι οτι οχι μόνο δεν έχει πεθάνει αλά έχει πολύ προηγμένη τεχνολογία,

που συνεχώς αναβαθμίζεται.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

Δημοσιεύτηκε

Γιωργο ακομη ειμαι αδιαβαστος και δεν μπορω να πω πολλα μιας και οτι σου πω ειναι οτι μου εχουν υποσχεθει απο την asa (μεχρι και 20 λεπτα Unguided Περιοδικο σφαλμα 0) εδω και το video που μιλαει ο Egon Döberl στο sky and telescope

Σε μερικες μερες μου ερχεται οποτε και θα μπορω να σου πω περισσοτερα για το direct drive.

Κοιτα εδω στο Pempro test unguided στην σελιδα 11 του pdf http://www.astrosysteme.at/images/DDM_Folder_E.pdf και διαβασε δεξια τι λεει ο wolfgang και αν θες μπες και στο site του να δεις Unguided φωτο που εχει βγαλει.

Τελικα ελεγα γι'αυτην και οχι για plane wave http://www.pulsar-optical.co.uk/prod/astelco/GEM/ntm-500.html

Ξεφυγαμε απο το τοπικ και σε αυτο φταιω εγω :-#

Δημοσιεύτηκε
Σε μερικες μερες μου ερχεται οποτε και θα μπορω να σου πω περισσοτερα για το direct drive.

Αντε καλορίζικη Άγγελε δεν είχα κατάλαβει οτι την έχεις παραγγείλει.

Σίγουρα πρόκειται για εξαιρετική βάση, έχω δεί όλα τα video στο internet και είναι εντυπωσιακά.

Με το καλό να σου έρθει..

Εχεις παραγγείλει την μεγάλη ?

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημοσιεύτηκε

Σε συνέχεια των προηγουμένων μόλις έκανα το τέστ που έλεγα..

Φαίνεται το περιοδικό λάθος 1 δεύτερο και

στο κομάτι της φωτογραφίας είναι 10 λεπτά unguide.

Στην φωτογραφία βλέπετε τα αστεράκια ολοστρόγυλα νομίζω οτι θα πάω για 20άλεπτη να δω τι γίνεται.

είναι screen shoot καθότι έχω δισκολία να πάρω τις φωτογραφίες λόγω μεγέθους....

1387211192_10minunguide.thumb.jpg.1da4c716c8796f153b6aff38723ad7d9.jpg

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημοσιεύτηκε

Εμ...οταν λετε περιοδικο λαθος..τι ακριβως εννοειτε? :oops:

Το ξερω χαζη ερωτηση..αλλα δεν εχω ιδεα απο τους ορους της αστροφωτογραφισης..

ΥΓ: σορρυ για το λιγο off topic..

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε
Εμ...οταν λετε περιοδικο λαθος..τι ακριβως εννοειτε? :oops:

Το ξερω χαζη ερωτηση..αλλα δεν εχω ιδεα απο τους ορους της αστροφωτογραφισης..

ΥΓ: σορρυ για το λιγο off topic..

Όλες οι στηρίξεις καθώς ακλουθούν την περιστροφή της Γής παρουσιάζουν λόγω μηχανικών προβλημάτων λάθη στην κίνησή τους τα οποία επαναλαμβάνονται.

Τα λάθη αυτά οφείλονται στα γρανάζια της στήριξης και επαναλαμβάνονται καθώς ένα μεγάλο γρανάζι περιστέφεται και αλάζει η περιοχή που εφάπτεται το δόντι του γραναζιού σε ένα άλλο ατέρμονα κοχλία επειδή επαναλαμβάνονται γιαυτό και λέγονται περιοδικά σφάλματα.

Αυτά τα λάθη με προηγμένα προγράμματα μπορούν να διορθωθούν.

Στις βάσεις που δεν έχουν γρανάζια όπως η τεχνολογία direct mount από την ASA δεν υπάρχει τέτοιο θέμα περιοδικού σφάλματος (γι αυτό και η υπογραφή του Άγγελου) .

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν έτσι για να μαθαίνουνε οι νέοι και να διαφωτίσουμε το θέμα περί high end στήριξης και μεσαίας και "φτηνής", ισχύουν τα παραπάνω πράγματα που δεν τα διαβάζετε σε πολλά review μιάς και οι χρήστες δεν τα πολυξέρουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως όταν ψάχνουμε για μία καλή στήριξη, για πιό προχωρημένου επιπέδου αστροφωτογράφηση είναι η ανάλυση που βγάζει. Πολλοί στέκονται στα στρογγυλά άστρα και λένε η στήριξή μου βγάζει στρογγυλά αστέρια σε 15λεπτες λήψεις, είναι super. Φυσικά και η στήριξη πρέπει με autoguiding να βγάζει στρογγυλά άστρα, αλλά δεν είναι αυτό που την διαχωρίζει σε καλή η μέτρια, αλλά η ανάλυση που επιτυγχάνεται πάντα λαμβάνοντας υπόψιν και το seeing κλπ.

Μπορεί δηλαδή να βγάλεις στρογγυλά άστρα με μία EQ6 και με μία mach 1, η διαφορά θα είναι ότι η mach 1 θα σου προσφέρει καλύτερη ανάλυση στον στόχο, π.χ έναν γαλαξία και πιό μικρά άστρα. βεβαίως τα άστρα φτιάχνονται μετά στην επεξεργασία, αλλά άν ο στόχος δεν έχει τόσο καλή ανάλυση ακόμη και με deconvolution που υποτίθεται οτι ακριβώς μειώνεις το συνολικό seeing στην εικόνα δεν θα κάνεις και πολλά.

Η καλή ανάλυση επιτυγχάνεται κυρίως με την χρήση καλών υλικών και υψηλής ακριβείας εξαρτημάτων, όπως τα γρανάζια κλπ. Και φυσικά με την συνολική προσεγμένη κατασκευή της στήριξης. Ρόλο παίζει και το pec το περιοδικό σφάλμα, το οποίο είναι καλό φυσικά να είναι όσο πιο μικρό γίνεται, αλλά να είναι και ομαλό. σε όλη αυτή την εξίσωση εννοείται βεβαίως πως πρέπει να έχουμε κάνει και μία καλή πολική ευθυγράμμιση, αλλιώς το autoguiding θα κάνει περισσότερες διορθώσεις και δεν θα έχουμε τόσο καλή αναλυση.

Το Direct Drive βγάζει εκτός τα θέματα ακριβείας γραναζιών, αφαιρώντας έτσι από την εξίσωση όποια μηχανικά σφάλματα προκύπτουν από αυτά όσο μικρά και άν είναι. Και έτσι μένει μία καλή πολική ακριβείας για να έχεις την μέγιστη ανάλυση που σου επιτρέπει το seeing.

Για όσους βέβαια δεν έχουν τα χρήματα για να πάνε σε ακριβές στηρίξεις, μέ η χωρίς γρανάζια και ιμάντες, υπάρχει το active optics το οποίο αντιπαρέρχεται ένα μεγάλο μέρος του seeing δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευκρίνεια στην εικόνα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Επίσης να υπογραμμίσω ότι τις αναλύσεις τις βλέπουμε κυρίως σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις, από 1200mm +. Επομένως ένα κλασσικό διοπτρικό τηλεσκόπιο δεν θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από μία τέτοια high end στήριξη ή ένα AO. Θα υπάρχει διαφορά και στα μικρά τηλεσκόπια, αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογήσει τόσο ακριβές στηρίξεις.

Η ioptron βγάζει μία στήριξη με πολλά πλεονεκτήματα, που από μόνη της μάλλον θα προσφέρει καλύτερη ανάλυση από τις κλασσικές στηρίξεις τύπου EQ6 και CGEM και με ένα active optics θα ανταγωνίζεται τις αρκετά ακριβότερες AP.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Και μια 20λεπτη σε Ha επίσης unguide....

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΎΩ !!!!!! ΝΟΜΊΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΆΕΙ ΚΑΙ ΆΛΟ ΠΆΩ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΆ....

215604972_20minunguide.jpg.3561a84a8616d1eafbb545aec43e3d7e.jpg

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης