Jump to content

Celestron SkyMaster 20x80


kyriacos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μέχρι να απαντήσει κάποιος που να έχει δει και τα 2 ώστε να συγκρίνει, θα σου πω το προφανές. Λόγω βάρους και μεγέθυνσης, τα 20x80 χρειάζονται πάντοτε τρίποδα και μάλιστα από τους καλούς (250 ευρώ και πάνω). Αυτό τα καθιστά πιο δύσχρηστα, κυρίως επειδή σε τρίποδα τα προσοφθάλμια καλό είναι να έχουν γωνία τουλάχιστον 45 μοιρών. Πέραν αυτού έχουν στενότερο πεδίο. Όποιος έχει τα 20x80 κουβαλά περισσότερο βάρος και όγκο (κιάλια, τρίποδας, παραλληλόγραμος βραχίονας αλλά και ένα ζευγάρι 10x50 για ανίχνευση), γεγονός που δεν γνωρίζω αν αντισταθμίζεται από την ελάφρυνση του πορτοφολιού.

Νομίζω πως τα 10x70 είναι οριακά για κιάλια και οι εικόνες είναι εξαιρετικές, από εκεί και πέρα, αν έχεις ήδη τηλεσκόπιο >100mm, η αποκτηση ενός διοφθάλμιου με δύο plossl ή kellner προσοφθάλμιους 25mm (αν υποθέσουμε πως είναι f/5) θα σου δώσει το ίδιο αποτέλεσμα αλλά με έναν τρίποδα καταλληλότερο για αστρονομική χρήση και γωνία θέασης ευνοικότερη.

Δεν πιστεύω πως για 20x80 αξίζει να χάσεις τα περισσότερα πλεονεκτήματα των κιαλιών (γρήγορη αναζήτηση με τα χέρια, φορητότητα απλότητα). Αν πρόκειται για 100mm με διαγωνίους και δυνατότητα μεγεθύνσεων 20-50, πάνω σε έναν καλό υψαζιμουθιακό τρίποδα με ή χωρίς GOTO (από Vixen Porta Mount έως Celestron Nexstar 6-8 ή iOptron) τότε ναι, αλλά και πάλι θα χρειαστείς δίπλα ένα ζευγάρι 10x50 για να τα πάρεις στο χέρι και να ανιχνεύσεις τον ουρανό.

Φυσικά, από πλευράς οπτικών δυνατοτήτων, 20x80 είναι καλύτερα από 15x70, αν και ghost image να περιμένεις στο φεγγάρι και με αυτά. Δεν νομίζω πως είναι κάτι ενοχλητικό και εξαφανίζεται όταν το φως πέφτει εντελώς κάθετα, δηλαδή η σελήνη είναι στο κέντρο του πεδίου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω χρησιμοποιήσει κιάλια 20x60 χωρίς τρίποδα και δεν αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα. Αν και η μεγέθυνση ήταν κάπως ψηλή, σε πολλές περιπτώσεις βοηθούσε σε σχέση με κιάλια 15x70. Έχω σκεφτεί να αγοράσω και κιάλια 20x60, αλλά θεώρησα ότι η αγορά 20x80 είναι καλύτερη αν και το βάρος θα είναι πιθανόν πρόβλημα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τότε, προτείνω να πας στο Πλανητάριο να δοκιμάσεις τα 20x80, κρατώντας τα και παρατηρώντας για μισή ωρίτσα, αν το επιτρέπουν αυτό. Εφ' όσον όλα πάνε καλά και τα αγοράσεις μας διηγείσαι την εμπειρία σου.

Υπάρχουν και 25χ100, δεν φαντάζομαι να τα τολμήσεις!

SkyMaster-Celestron.thumb.jpg.c2a1ed6e95be19d8145fe19fedb980e2.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα που τα ξαναβλέπω, επιμένω πως δεν είναι φτιαγμένα για να κρατούνται με το χέρι. Ούτε κεντρική εστίαση έχουν. Το ίδιο και τα Vixen Giant Ark 20x80 BWCF.

Εν αντιθέσει με αυτά:

 

http://www.oberwerk.com/products/80mm.htm#_self

2080lwb3.jpg.19c5ecaea012a412005c0f33b2d39db0.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης