Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τοπος: Πηλίδα, Κέρκυρα

Υψομετρο: ~500μ

Ημ/νια: 12 Σεπτεμβριου 2010 (5 Σεπ.)

Ουρανος: Μέτριος, με αρκετή υγρασία

Την Κυριακη που μας περασε ξαναπηγαμε με τον Θαναση (Homo) για Αστροπαρατηρηση στην Πηλίδα Σωκρακίου, ο ουρανος ηταν σχετικα καλος...αλλα σε συγκριση με τον ουρανο που ειχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μέτριος (στις 5 Σεπτεμβρίου είδαμε μπόλικο πράμα)

Για αρχη ξεκινισα με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας όπου στις 5 Σεπ. απλα δεν τον χορταίναμε αφου μπορουσαμε τον δουμε ολο και να παρατηρησουμε αρκετές λεπτομεριες, απο το χωρισμα των Σπειρών μεχρι το ngc206, βεβαια δεν ειχαμε καποιον χάρτη για να εντοπισουμε τα σφαιρωτα της. Την Κυριακη 12 Σεπ. η εικονα της Ανδρομέδας ηταν λιγο χειρότερη αφου η υγρασια δεν μας έδινε τοσο καλα είδωλα αλλα μας δημιουργούσε και λιγο παραπάνω φωτορυπανση, βέβαια λεπτομεριες στον Μ31 υπηρχαν και μπορουσες να ξεχωρισεις τις σπείρες και το ngc206 αλλα οχι οπως ηταν την προηγούμενη φορά.

Αφου λοιπον καναμε την συγκριση για να διαπιστώσουμε τις διαφορές στον ουρανό συνεχίσαμε την παρατήρηση μας.

παιδια πειράζει που δεν εχω χρονο να γραφω περιγραφές 8-[ (Θαναση αν θες εσυ γραψε τιποτα)

Μερικα αντικείμενα που είδαμε...ωστε να δώσουμε ιδεες για στοχους αλλα και κινητρα για βγουμε για παρατηρηση!!

Helix Nebula / Ngc7293, πολυ μεγαλο πολυ ωραιο, βεβαια με ΟΙΙΙ ειναι ακομα καλυτερο (στον Παρνωνα απο το τηλε του Νικου ηταν καλυτερο)

Μ30 ομορφο σφαιρωτό αλλα απο πανω του ειναι ακομα κατι καλυτερο...μερικα πολυ ομορφα Γαλαξιακια NGC7104 (14.80mag), φάνηκε σχετικα ευκολα

ngc7103 (14.88mag) δύσκολο αφου το αστερακι στο κεντρο σε ενοχλεί, μονο με πλάγια όραση

ic1393 (15.30mag) μονο πλάγια οραση, το βλεπεις δεν το βλεπεις

ic5122 (15.80mag) δεν φάνηκε, ενοχλεί και το αστερι στο κεντρο.

τα υπόλοιπα Γαλαξιακια στην γυρω περιοχή δεν τα ειδαμε...(@ nagler 5mm, 305X)

Λιγο παραπανω απο τον Deneb Algiebi ηταν ο Ποσειδώνας, πολυ ωραιο γαλαζοπρασινο χρωμα (305X), αλλα με εναν BarlowX2 @610X το χρωμα το έχανες(και η εικονα δεν ηταν και τοσο καλη) αλλα μπορουσες να ξεχωρίσεις τον Τρίτωνα (~13.5mag) στα 305Χ δεν φαινόταν αφου ηταν πολυ κοντα στον Ποσειδώνα. Πραγματικα χάρηκα που τον είδα αφου δεν τον ειχα εντοπίσει ποτέ.

Επομενος στοχος, σχεδον διπλα στον Ποσειδώνα ήταν ο NGC7171 (12.90mag) πολυ ομορφος γαλαξιας αναμεσα σε ενα "Ταυροειδή" σχήμα αστεριών (σαν τον αστερισμο του ταύρου). Και λιγο παραπανω ο αμυδρώς IC1417 (14.46mag) φαινοταν πολυ καλυτερα με πλάγια όραση, το Quazar στα πλαγια του δεν το ειδα αν και ηταν 14mag (ισως γιατι ημουν βιαστικός).

Επομενος στοχος ο πολυ ομορφος, φωτεινος, καταπληκτικός Διας! Οπου ξεχωριζες παρα μα παρα πολλες ζωνες. και η κοκκινη κηλίδα ηταν πολυ ομορφη!!

Εδω αποδείχθηκε οτι το τηλε μου ηθελε και παλι Collimation (αχ αυτα τα χτυπήματα στο αμαξι) αφου το 10αρι του Θαναση μας εδεινε καλύτερο είδωλο στον Δια.

~2 μοιρες πανω απο τον Δια ηταν ο πολυ ομορφος Μπλε πλανήτης!!!

Ο Ουρανός, οπου στα 305Χ εβλεπες εναν πολυ ομορφο μπλε δισκο, Αλλα... στα 610Χ εβλεπες εναν πιο μεγαλό δισκο με ενα φωτεινό αστερι κατω δεξια απο ηταν ο Οβερών (14.10mag) και πανω δεξια πολυ κοντα στον δισκο ηταν η Ariel (14.30mag) και λίγο πιο εξω η Titania (13.90mag)!!! Πρωτη φορα ειδα τους δορυφόρους του Ουρανού!! Καταπληκτικοί! Ενοιωθα οτι η βραδια μου ειχε ολοκληρωθεί :D :D

αλοι στοχοι που ειδαμε ηταν:

Pacman nebula

Bubble Nebula

κ.α (Θαναση...)

Στις 5 Σεπ. ειδαμε παραπολλους

Αλλα αυτοι που ξεχωρισαν ηταν... η απιστευτη λεπτομερια στον Μ31 και Μ33 οπου στον τελευταίο δεν ξεκολλούσε το ματι μου απο πανω του μοια και εβλεπες τα Πάντα ολα (μην πω και τα Κοαλα ολα) βλεπαμε ανετα το ngc604, ngc588, ic142,ic143 και φυσικα μετρουσες τις σπειρες μια-μια!!! \:D/

Πανεμορφοι οι γαλαξίας αναμεσα στον Μ31 και Μ33 (χαρτες στην 16-17 στην Ουρανομετρια,) και οχι μονο...Ngc702, abel262, ngc708-703-704...

ngc507,508,504,503(πλάγια), ic1637...

Stephan's Quintet

Ngc7331

και αλλα πολλα...

(γιατι τωρα τελευταία δεν εχω χρονο να γράφω τι παρατηρώ; )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη σχετικά με τους δορυφόρους του Ουρανού δεν έχει τύχει ακόμα να τους δω οπτικά, αλλά τους έχω κάνει λήψεις με CCD.

Αυτές οι λήψεις ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά αστρονομικά θεάματα που έχω δει:

δηλ. οι δορυφόροι του πλανήτη να είναι απλωμένοι σχεδόν ΚΑΘΕΤΑ στην εκλειπτική. Γιατί όλοι ακούμε ότι ο άξονας περιστροφής αυτού του πλανήτη είναι σχεδόν πάνω στην εκλειπτική κλπ κλπ. αλλά είναι τρομερό να το βλέπεις live!

πχ σε σχέση με τους δορυφόρους του Δία που είδες πριν, ή του Κρόνου, κλπ η διάταξη των δορυφόρων του Ουρανού είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Εσύ ένιωσες κάτι τέτοιο στην οπτική παρατήρηση που έκανες; (Ή μόνο εγώ πορώνομαι με αυτά; )

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Μανο σε ευχαριστώ :D

Ναι στον Ουρανό είδαμε 3 δορυφόρους, βέβαια πιο δυσκολος απο ολους ηταν ο Άριελ αφου ηταν πολυ κοντα. Να'ναι καλά το Starrynight που μας έδινε την θέση τους και μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στο σωστο σημείο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βαγγελη σε ευχαριστώ (τώρα είδα την απάντηση)

εαν σου πω οτι δεν ειχα το ειχα παρατηρήσει αυτο... :roll:

Την επόμενη φορα θα δωσω περισσότερη προσοχή...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι αυτό το μήνα κάναμε καλές παρατηρήσεις με τον Βασίλη. Δύο εξορμήσεις λοιπόν στις 5 και στις 12 του μηνός απέδωσαν καρπούς. Επειδή με το Dob είναι λιγάκι δύσκολο να ψάχνεις στο ζενίθ είπα ν’ ασχοληθώ με Κασσιόπη , Περσέα , Πήγασο κι Ανδρομέδα.

Εγώ προσωπικά έχω μια «πέκα» (κερκυραϊκος ιδιωματισμός που σημαίνει κόλλημα , τρέλα , πόρωση) με διπλούς αστέρες κι αστέρες άνθρακα. Πάντα ξεκινάω την παρατήρηση με διπλούς και συνεχίζω με deep sky .

Πάμε με ι Cas( τριπλός ωραίος) , η Cas διπλός και ο πολύ καλός Σ 3053 ( μοιαζει με Albireo). Πέρασμα φυσικά απ’ τον εξωγήινο ngc 457 , το Μ52 και το πολύ ωραίο ανοικτό ngc 7789. Προσπαθώ να βρω το wz Cas carbon star αλλά αποτυγχάνω. Συνεχίζω με pac-man nebula και προσπαθώ για τον γαλαξία ngc 185 .Τον βλέπω εύκολα αλλά δυσκολεύομαι για τον γειτονικό του τον 147. Τελικά έχω μια υποψία ότι τον βλέπω αλλά μπορεί να ήταν και υγρασία. Αναλογίζομαι τελικά αξίζει να ψάχνεις για 40 λεπτά ένα στόχο και να καταπονείς αυχένα και μέση? Συμφωνούμε με το Βασίλη πως αξίζει.

Στην Ανδρομέδα δεν αμέλησα να δω τον γ έναν υπέροχο διπλό και το πολύ ωραίο vx and αστέρι άνθρακα. Είδαμε απ του Βασίλη το τηλεσκόπιο το G1 ένα πολύ δύσκολο σφαιρωτό. Εύκολα ο γαλαξίας ngc 404 και ο ngc 812. Δυσκολεύτηκα περισσότερο απ’ ότι νόμιζα με το snowball nebula.

Από Πήγασο θ’ αναφέρω σύντομα τα παρακάτω: δύσκολα Stephan ‘s Quintet , επίσης οι γαλαξίες ngc 7332, ngc 7331 και πολλά άλλα .

Στο τέλος της παρατήρησης οι κόρες των ματιών έχουν διασταλεί στο μέγιστο και μια γλυκιά κούραση απλώνεται στο σώμα.

Η παρατήρηση είναι κάτι σαν οργασμός τελικά.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αστροπαρατήρηση στην Πηλίδα 02-03 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίσαμε χθες βραδυ με τον Θανάση(Homo) για την Πηλίδα, ο ουρανος ηταν αρκετα καλος βεβαια η υγρασία ηταν αρκετη αλλα αυτο δεν μας ενδιέφερε και τόσο... το μονο που θέλαμε ηταν να παρατηρησουμε Deep... πολυ Deep! αφου προχθες που πηγαμε για παρατηρηση δεν καταφέραμε και πολλα παρα μόνο πλανητικη.

Καταφέραμε και ειμασταν ετοιμοι στις ~!22:30 οπου αρχισαμε να μπαίνουμε στα πολυ Deep...ή μαλλον στα "Out of Sky" αφου ειχα επτυπωσει χάρτες απο τα σφαιρωτά του Γαλαξία της Ανδρομέδας και ηθελα πολυ να τα δω, απ'την οπου πριν 1 μηνα περιπου ειχα δει ποσο καλη εικονα παίρνω απο αυτην...ήθελα να την ξεζουμίσω,

το Ngc 206 αυτο το πολυ ομορφο φωτεινό "νέφος" απο αστέρια ηταν μόνο η αρχη αφου ουτε εγω δεν γνωριζα τι με περιμένει!!

Ξεκινόντας σαν αφετηρία απο το Μ32 και με οδηγό τον χάρτη central_globs_Finder.jpg ξεκίνησα για το G119 το οποίο φάνηκε σχετικα ευκολα ανάμεσα και πανω απ'το τραπέζιο σχημα των αστερων (εννοείτε οτι το κοιτούσα για αρκετη ωρα, οπως και τα υπόλοιπα σφαιρωτά, αλλα δεν θα γραψω πολλες περιγραφες γιατι πραγματικα ημουν περισσότερο απο 2-3+ ωρες ψάχνοντας για αυτα)

επόμενος στόχος το G76 οπου φάνηκε πολυ ευκολα στην κάτω πλευρά του ορθογώνιου τριγώνου που σχημάτιζαν τ'αστερια... συνεχίζοντας συνειδητοποίησα οτι ο χάρτης central_globs_Finder.jpg ΔΕΝ με καλύπτει καθόλου οπότε αναγκαστικά πήγα στον m31globs_inverted_bw.jpg &m31globs_crop_resized.jpg οπου τα είχε όλα!! βεβαια η αναλυση του δεν είναι και η καλύτερη αλλα τουλάχιστον είχε αυτα που εβλεπα μεσα απο τηλεσκοπιο.

Συνέχίζοντας λοιπον στον νέο χαρτη αρχισα να μπαίνω στην Ανδρομέδα όλο και πιο βαθιά αλλα και να μαθαίνω σχεδον όλο τα άστρα απέξω αφου μπορούσα να προσανατολιστώ και να κινηθώ πολυ ανετα μετα απο κάποια στιγμή!!

Δοκίμασα το G126 αλλα δυστυχως δεν το κατάφερα μιας και βρισκόταν διπλα σε εναν πολυ φωτεινό αστερα, επόμενος στόχος ηταν το G102 οπου ναι μεν εβλεπα τα γειτονικά αστερια (με το ζόρι) αυτο δεν μπορούσα να το δω παρα μόνο έπαιρνα κάποιες αναλαμπές...

επόμενος στόχος G156 το οποιο ηταν χετικα ευκολο, το G176 δεν το κατάφερα μιας και ηταν πολυ κοντα στον αστέρα.

Επόμενος στοχος το G234 οπου μετα απο λίγη ωρα φανηκε, Next... το G213 αρκετα ευκολο, συνεχισα στα G233 & G231 απου το πρωτο φανηκε αλλα το δευτερο(G231) μου εδωσε μόνο κατι αναλαμπές. Συνέχισα στα G218, G213 τα οποια μου πηραν πολυ ωρα...αφου πραγματικα δεν εβλεπε τιποτα...βεβαια μετα απο αρκετα περασματα πηρα κατι αναλαμπες.

Το G196 ηταν σχετικα ευκολο. Το G235 μου πηρε την περισσότερη ωρα απο ολα...αλλα τελικα ηταν το πιο ευκολο και ισως το πιο ομορφο αφου εμοιαζε σαν θολώς διπλος-τριπλος αστερας...απο εκει και περα ειχα παρει για τα καλα τον αερα και συνεχισα για το G222 και G230 τα οποια μαζι με το G235 εκαναν κατι σαν ορθογωνιο τριγωνο στο πεδιο,

συνεχισα με το G223 και αφου φσνηκε πηγα στο G216 και μετα στο G217... οπου συνειδητοποίησα οτι τα μάτια είχαν δακρυσει το φρυδια μου ειχαν πιαστεικαι το μετωπό μου ειχε κάνει "ρυτίδες" και μόλις κατέβηκα απο την σκάλα με επιασε μια ζαλαδα...δεν αντεχα αλλη Ανδρομέδα, είχα πάθει overdose αφου ημουν περισσότερες απο δυο-τρις ωρες εκει μεσα στα 305Χ (nagler 5mm) και δεν αντεχα, οποτε...τα υπόλοιπα σφαιροτα την επόμενη φορα!

Μετα απο ενα 10 λεπτο διαλημα συνέχισα με τον Δία και τους Δορυφόρους του οπου ειμουν αρκετη ωρα μηπως και δω την Αμάλθεια(στα 723Χ) η οποια ηταν ανάμεσα στην Ιο και τον Δια, πραγματικά δεν φαινόταν τιποτα αλλα μετα απο αρκετα περασματα καταλάβαμε οτι εκει υπηρχε κατι αφου μας εδινε καποιες εκλαμψεις...

Επόμενος στόχος ο Ουρανος και οι δορυφόροι του οι οποιοι ηταν αρκετα μακρια απο τον δισκο του πλανητη και μπορουσες να τους ξεχωρισεις ανετα, ο Oberon φανικε πρωτος, μετα αμέσως ειδα την Titania και τον Ariel και μετα πηγα πανω απο τον Ουρανο οπου ηταν ο Umbriel οπου ηταν ο πιο δυσκολος απο ολους...και μετα απο αρκετα περασματα μου εδωσε μια-δυο αναλαμπες και τιποτα παραπανω.

Τελος κλησαμε με λιγο Ring Nebula και IC1296 διπλα του, το Νεφέλωμα του Ωριωνα(Μ42) το Flame Nabula και το Μ78... και τέλος ριξαμε μια 10λεπτη ματια στην Πανέμορφη (δεν περιμενα να το πω αυτο) Σεληνη!!! η οποια ηταν πραγματικα εκπληκτικη!! Τελεια!!!

Αυτα προς το παρον!!! Θαναση συνέχισε!!!

m31globs_crop_resized.jpg.d4c19ebb6e3a8bfab4cb832d331e7a55.jpg

central_globs_Finder.jpg.98bfe3012f23d4eeb8d050cbcabc7c4b.jpg

m31globs_inverted_bw.thumb.jpg.4a6ab4dd555022c4e2efb1821e90adab.jpg

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Να'σαι καλα Μάνο. σε ευχαριστώ :D

ΥΣ

Θα μπορούσες να είχες βάλει το 8αρι καβάλα στο ποδήλατο :P :lol:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια Βασίλη!!!!!!!!!!!!

Καλή συνέχεια.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις μας με το Βασίλη αν και αυτός ήρθε αποφασισμένος να βουτήξει στη Ανδρομέδα εγώ σκέφτηκα να ασχοληθώ λιγάκι με τον Αετό. Πρώτα λοιπόν ξεκινώ με τον Σ 2497 έναν όμορφο διπλό και συνεχίζω με τον Σ 2628 επίσης διπλό. Εδώ στον Αετό υπάρχει και ένα ωραίο αστέρι άνθρακα ο V Aql το οποίο το βρίσκω εύκολα και θαυμάζουμε το κόκκινο του χρώμα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το NGC 6751 γνωστό και ως Glowing Eye το οποίο είναι αρκετά δυσδιάκριτο ακόμα και με φίλτρο UHC. Στην ουρά του αετού βρίσκεται το Μ11 ένα ωραίο ανοικτό σμήνος όπου ξαποσταίνω για λίγο. Προσπαθώ να εντοπίσω το πλανητικό NGC 6778 στα 13 mag το οποίο με δυσκολεύει αρκετά και μόλις το εντοπίζω αναφωνώ « Βρήκα το πλανητικό άρα υπάρχω» . Ωραίο δισκάκι ! Σειρά έχει το NGC 6803 στα 11 mag που βρίσκεται στο μέσο του δεξιού φτερού του Αετού. Συμπίπτει ακριβώς με ένα αστέρα οπότε είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Μόνο μετά τη προσθήκη φίλτρου διαγράφεται η νέφωση γύρω από το άστρο. Αρκετά κοντά και στα δεξιά του παραπάνω πλανητικού είναι το NGC 6804 στα 12 mag σχετικά εύκολο. Φεύγοντας από τον Αετό σταματώ εκεί κοντά να θαυμάσω το Μ 26 που βρίσκεται μέσα στον αστερισμό της Ασπίδας.

Κάθε τόσο βέβαια ο Βασίλης με φώναζε για να επιβεβαιώνω αυτά που έψαχνε στην Ανδρομέδα. Αν και η διακριτική μου ικανότητα είναι χειρότερη τα διέκρινα κι εγώ με τη σειρά μου μικρά μικρά σφαιρωτά μέσα στο γαλαξία. Είναι απίστευτο τελικά το να ψάχνεις μέσα σε άλλους γαλαξίες και να εντοπίζεις στόχους.

Έχουμε ξεφύγει λιγάκι κι αφού στολίζουμε τη Σελήνη με διάφορα κοσμητικά επίθετα και ευελπιστούμε να αργήσει να κάνει την εμφάνισή της σαν ντίβα που είναι, εγώ σκέφτομαι να μεταβώ στη Λύρα που βρίσκεται σε καλό-υποφερτό ύψος για τον αυχένα μου.

Ξεκινώ με τα τετραπλά και εύκολα ε lyr , Σ 2470 , Σ2474, σειρά έχει το Μ 56 και τρώω απίστευτο χρόνο για να εντοπίσω το NGC 6791 ένα αρχαίο ανοικτό οπού δίπλα του υπάρχει και ένα αστέρι άνθρακα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο κάτω απ’ το θ της Λύρας. Με αποζημιώνει και με το παραπάνω ο T lyr ίσως το πιο κόκκινο αστέρι άνθρακα στον ουρανό. Προσπαθώ τον γαλαξία ngc 6703 που βρίσκεται ανάμεσα στη Λύρα και το κεφάλι του Δράκοντα κι έχω ως αστέρι αναφοράς το 13 lyr. Αρχικά δε νομίζεις πώς αυτό που βλέπεις είναι γαλαξίας αλλά μια σειρά αστεριών. Το πιο φωτεινό απ αυτά είναι ο γαλαξίας στα 11,5 mag ..

Ο Βασίλης διπλά γερασμένος κατά 2 χρόνια απ’ τη προσπάθεια να εντοπίσει και να διακρίνει τα σφαιρωτά , συνεχίζει με πλανητική παρατήρηση δορυφόρων και του δίνω τον ελεεινό Kelner προσοφθάλμιό μου στα 4 mm που επιθυμεί διακαώς να ανταλλάξει με το 5mm nagler του. :D

Η ώρα έχει περάσει και έχω την εντύπωση πώς διακρίνω την Αμάλθεια που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο ενδιάμεσο του Δία και της Ιούς και λίγο νοτιότερα. Κάτι αναλάμπει εκεί στο παραμικρό κούνημα του τηλεσκοπίου…

Η υγρασία κάνει την εμφάνισή της μαζί με τη Σελήνη. Γρήγορο πέρασμα από Ταύρο στο Μ1 και μετά στα ανοικτά NGC 1817 και 1807 , που αποτελούν μικρογραφία του διπλού σμήνους του Περσέα . Όλα πια είναι μούσκεμα από την υγρασία . Κλείνουμε όπως κάθε χειμωνιάτικη βραδιά με τι άλλο ….Μ 42 για επιδόρπιο και λίγο Σελήνη. Μια 6ωρη παρατήρηση που τα είχε όλα. Συνεχίζουμε.. :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο παιδιά =D> =D>

Ωραίοι στόχοι και γλαφυρές οι περιγραφές σας. Πραγματικά με ταξιδέψατε.

Έτσι, να διαβάζουμε και καμιά αναφορά παρατήρησης εδώ μέσα.

Για να δούμε, θα μας κάνει τη χάρη ο καιρός το Σ/Κ στον Πάρνωνα; [-o< [-o< [-o<

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Καλά, δεν έχω λόγια ε;!!

Βασίλη, ήξερες τα μεγέθη και τις διαστάσεις των σφαιρωτών πριν τα αναζητήσεις; Επίσης τι διάμετρο έχεις;

Εύγε σας παιδιά! Τέτοιοι στόχοι είναι πραγματικά για hardcore!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Τάκη σε ευχαριστούμε :D

Δημητρη για τα μεγέθη ηξερα μονο αυτα που γραφει στο Cloudy nights... παντως μην νομιζεις οτι ειδαμε λεπτομέρειες απο σφαιρωτά απλα τα εντοπίσαμε, πάντως κάποια ήταν άφαντα και απλα έκαναν κάποιες αναλαμπές. Πραγματικά μου βγήκαν τα μάτια για να τα βρω, νομιζω θα κανω καιρό για να δω τα υπόλοιπα αφου μονο στο άκουσμα της φράσης "τα Σφαιρωτά της Ανδρομέδας" αλλάζω δρόμο!!! :mrgreen:

Οσο για τηλεσκόπιο... το 12.5" είχα!! Παντως ο χάρτης m31globs_inverted_bw.jpg τα εχει οπως ακριβως τα εβλεπα με το τηλεσκοπιο...βεβαια καποια τμηματα τα εβλεπα με περισσότερα αστέρια και σε καποια αλλα τα αστέρια ίσα που φαινόντουσαν με πλάγια όραση.

Ο Βασίλης διπλά γερασμένος κατά 2 χρόνια απ’ τη προσπάθεια να εντοπίσει και να διακρίνει τα σφαιρωτά , συνεχίζει με πλανητική παρατήρηση δορυφόρων και του δίνω τον ελεεινό Kelner προσοφθάλμιό μου στα 4 mm που επιθυμεί διακαώς να ανταλλάξει με το 5mm nagler του.
:P :P :P :mrgreen:

Συμπερασμα απο τα παραπάνω:

Ο πυρήνας της Ανδρομέδας κάνει Φωτορύπανση!

Ο πλανήτης Ουρανός κάνει Φωτορύπανση!!

Ο Δίας είναι τρελός φωτορυπαντής, κάνει τρελή Φωτορύπανση!!

Τα Άστρα κάνουν Φωτορύπανση, δεν μπορείς να δεις ότι είναι διπλά τους!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Έλα... για να γράφουμε νέες αστρονομικές εμπειρίες :P :cheesy:

Προσεχώς στο "Αστροπαρατήρηση στην Πηλίδα..."

Ομορφος ουρανος

Πολυ υγρασία

Very Deep Sky

Απρόοπτα

και πολλά άλλα :D

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Παρατήρηση 4-5 Νοεμ. 2010

Ότι και αν πω είναι λίγο…

Η παρατήρηση ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, φτάνοντας στην Πηλίδα (500μ) στο σημείο παρατήρησης περίπου στις 22:00 δεν φαινόταν ούτε ένα Αστέρι!! Ο ουρανός στην κυριολεξία είχε mag -2 αφού μόνο ο Δίας φαινόταν και αυτός κάποιες στιγμές χανόταν μέσα στην ομίχλη.

Περιμέναμε μήπως και καθαρίσει και κάνουμε καμία αστροπαρατηρηση όπου είχαμε να κάνουμε ένα + μήνα, αλλά μάταια, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παίξουμε στην ομίχλη και τίποτα παραπάνω… αλλά μιας και φτάσαμε εως εδώ θα ηταν κρίμα να μην αστροπαρατηρησουμε αφού ο ουρανός ήταν πολύ κάλος, οπότε ξεκινήσαμε να ανεβούμε στον Παντοκράτορα (800μ) περίπου 40-50 λεπτά δρόμο.

Φτάνοντας στο σημείο παρατήρησης ο ουρανός ήταν αρκετά καλός, αλλά ακόμα και εκεί είχα αρκετή υγρασία αλλά αυτό δεν μας πτοούσε, την παρατήρηση θα την κάναμε ήθελε δεν ήθελε ο καιρός!!

Αφού λοιπόν ο Θανάσης δεν έκανε την αρχή ο σαν γρήγορος με το Dob να στήσει το τηλεσκόπιο, την έκανα εγώ με το 12αρη πάνω στην Eq6, ε και φυσικά ο Θανάσης δεν έχασε χρόνο και άρχισε και αυτός να στήνει το τηλε…

….ώπ και ξαντικά ένα αμάξι σταματάει διπλά μας, στην μέση του πουθενά στην κορυφή του βουνού!! Ώ λέω ήρθαν για να μας πάρουν τον εξοπλισμό και τις φωτογραφικές και να φύγουν!!

Τελικά ήταν δυο νεαροί όπου δεν είχαν τι κάνουν εκτός από κόντρες στον δρόμο όπως μας είπαν, και ήρθαν βόλτα στο βουνό για να περάσει η ώρα τους. Φυσικά ούτε αυτοί οι ίδιοι δεν περίμεναν να βρουν κάποιον στο βουνό ιδικά δυο άτομα με δυο «κανόνια» σε παράταξη.

Χωρίς να τους γνωρίζουμε αρχίσαμε να τους κάνουμε ουρανογραφία και να τους δείχνουμε διάφορα Highlights μέσα από τηλεσκόπιο αλλά και μέσα από τα κιάλια, φυσικά για εμάς άλλο που δεν μας άρεσε, αφού είχαμε δυο νεαρούς «μαθητές» όπου το μόνο που τους άρεσε μέχρι εκείνη την ώρα ήταν τα αμάξια και οι κόντρες και ξαφνικά μια βόλτας τους ίσως τους άλλαξε τον τρόπο σκέψης!

Και δεν κάνω πλάκα μέσα σε δυο ώρες τα παιδιά, ιδικά ο πιο μικρός έμαθαν τόσα πράγματα όπου ούτε στο σχολείο δεν είχαν την όρεξη να ασχοληθούν, από ουρανογραφία και μυθολογία μέχρι αστερισμούς ουράνια αντικείμενα θέση μέσα στον Γαλαξία, κίνηση Σελήνης και αλλά πολλά.

Φυσικά από στόχους τους δείξαμε πολλούς ξεκινώντας από το Μ42 όπου φυσικά ήταν καταπληκτικό, ιδικά αυτό το πρασινωπό χρώμα του χρώμα απλά σε μαγεύει. Επόμενος στόχος το Flame Nebula αλλά ήταν ακόμα σχετικά χαμηλά οπότε δεν φανήκαν πολλές λεπτομέρειες και φυσικά τα κάτοπτρα ήταν ακόμα ζεστά οπότε τους δείχναμε διάφορους στόχους μέχρι να κρυώσουν τα κάτοπτρα αλλά και για να δοκιμάσουμε σε γνωστούς στόχους να δούμε αν φαίνονται καλύτερα ή χειρότερα από προηγούμενες παρατηρήσεις ώστε να συμπεράνουμε αν έχουμε κάλο ουρανό ή όχι, φυσικά ο ουρανός δεν ήταν τέλειος αλλά μετά από 1+μηνα ήταν μια χαρά!!

Επόμενος στόχος ο Μ31 και ο Μ33 ώστε τα παιδιά να καταλάβουν τι είναι γαλαξίας αλλά και πού περίπου πάνω σε αυτόν βρίσκονται ώστε να καταλάβουν τι είναι αυτή η φωτεινή λωρίδα φωτός που βλέπουν στο κέντρο του ουρανού, επόμενοι στόχοι Μ81-Μ82, Double cluster, M38,Μ36, Πλειάδες, Hartley2, Christmas tree, κ.α

Μετά από δύο ώρες και αρκετούς στόχους τα παιδιά είχαν ξυλιάσει μιας και δεν είχαν έρθει ντυμένοι για παρατήρηση αλλά για βόλτα μέσα στο αμάξι αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τους ξαναδούμε αφού έφυγαν με τις καλύτερες εμπειρίες από τον Παντοκράτορα.

Φυσικά για εμένα και τον Θανάση το ότι έφυγαν τα παιδιά σήμαινε ένα και μόνο πράγμα… Deep-Sky !! Όπου φυσικά η πραγματική παρατήρηση μόλις ξεκινάει!

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω… θέλαμε να δούμε όλα, αλλά η υγρασία δεν μας άφηνε πολλά περιθώρια.

Ξεκίνησα με Beehive Cluster M44 και ανέβηκα λίγο παραπάνω όπου υπάρχει μια λαοθάλασσα από γαλαξίες, φυσικά δεν τους είδα όλους… εχουμε NGC2593,2596, Ngc2572,2595,2563 και λιγο πιο πάνω Ngc2554 και Ngc2535+36, πραγματικά πολύ όμορφο σημείο, από το Μ44 εως τον Κάστωρ και τον Κ-Gem είναι γεμάτο γαλαξίες, πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη μέσα σε αυτό το σημείο του ουρανού.

Συνεχίζουμε λίγο πιο κάτω όπου είναι το πολύ όμορφο King Cobra M67 και φυσικά από πάνω του ο πολύ όμορφος ngc2648.

Μετα σιγά σιγά ανέβηκα προς τους Διδύμους όπου σταμάτησα λίγο στους γαλαξίες ngc2487,2486 και ngc2480,2481 και μετά πηγα σε ένα όμορφο ανοιχτό σμήνος το ngc2420 φυσικά εκεί διπλα είναι το Eskimo Nebula και φυσικά δεν έχασα χρόνο αμέσως στα 305Χ να το παρατηρήσω, λίγο παραπάνω ο ngc2365 και μετά ανεβαίνω στο πολύ καλό Πλανητικό Ngc2371-72, και παραδίπλα στο Ανοιχτό ngc2331, και συνεχίζω σε κατι μικρά γαλαξιάκια δίπλα ακριβώς στον Κάστορα τα οποία έκαναν ένα σχήμα ζιγκ-ζαγκ ic2199, ic2196, ic2194 και 2193 κάποια13.8mag ενώ κάποια αλλα με το ζόρι φαίνονταν στα 15mag.

Συνέχισα για λίγο στον Ngc2410 ένω ανέβηκα λίγο παραπάνω στους πολύ καλους Ngc2393,2389,2388,2378,2379,2375 και 2373.

Επόμενος πολύ όμορφος γαλαξίας ο Ngc2444,2445 και λίγο πιο πάνω ο ngc2424 και φυσικά δίπλα του το πολύ όμορφο και πολύ απομακρυσμένο Σφαιρωτό με το πολύ ψαγμένο όνομα Intergalactic Wander ή Ngc2419 περίπου 274000ly από εμάς το οποίο είναι ακόμα πιο μακριά και από τους Μαγγελάνους! Πραγματικά μείναμε αρκετή ώρα εκεί αφού για να συλλάβουμε την απόσταση του από εμάς έπρεπε να υπερδιπλασιάσουμε το πλάτος του γαλαξία μας και να το φανταστούμε κάθετο ως προς αυτόν, και φυσικά το Ngc2419 είναι κάτι ανάλογο του G1 στην Ανδρομέδα.

Συνεχίζω παραδίπλα και στον Ngc2337 και μετα στον 2344 και 2329 για φτάσω σε group από γαλαξίες, με μεγαλύτερο τον ngc2340, καποιο ήταν αρκετά δύσκολοι αλλά καποιοι άλλοι φανήκαν αμέσως, ic464, ic465, ic458, ngc2332 και λίγο πιο πάνω ngc2322,2320 και 2321.

Και κάπου εκεί δίπλα ήταν και ο κομήτης McNaught C/2009 K5 στα 13.8mag όπου φυσικά με προσπάθεια τον ξεχώριζες ότι ήταν κομήτης και όχι αστέρι. Και πήγα παραδίπλα στον Ngc2329 και λίγο πάνω στο Abell569 βέβαια δεν του έδωσα αρκετό χρόνο και είδα μόνο δυο γαλαξίες.

Συνέχισα στο πολύ καλό ανοιχτό ngc 2281 και μετα πήγα στα πολύ γνωστά και ωραία Μ37,Μ36, Μ38. Μετά σειρά είχε το ανοιχτό Ngc 1907 και το emission Ic417 βεβαια με τα χίλια ζόρια κάτι έβλεπες, σειρά πήρε το ανοιχτό Ic410 .

Φυσικά κάπου εδώ έπρεπε να κάνω και ένα διάλειμμα αφού δεν άντεχα άλλο. Φυσικά είπα να το εκμεταλλευτώ και βγάλω καμιά ωραία φωτογραφία αφού πριν αρκετή ώρα είχα βάλει την φωτογραφική μέσα στο αμάξι γιατί είχε πιάσει υγρασία. Χαζεύοντας το τοπίο μαζί με τον έναστρο ουρανό ήθελα να βγάλω φωτογραφίες από παντού, από όλες τις γωνίες και φυσικα δεν έχασα χρόνο πήρα το τρίποδο αγκαλιά και μαζί την φωτογραφική και το έστηνα κάτω από δέντρα και θάμνους… έλα όμως που ήθελα να κάνω τον Νιντζα και άρχισα να ανεβαίνω προς πάνω στα βράχια για να πιάσω καλύτερο κάδρο… και φυσικά μέσα στα μαύρα σκοτάδια δεν κατάλαβα ότι το σκαλοπάτι που πάω να κατέβω δεν είναι 10 πόντους αλλά ένα μέτρο!!! Και φυσικά έσκασα κάτω σαν καρπούζι αφού είχα στα χέρια μου το τρίποδο με την φωτογραφική, ακόμα πονάει το πόδι μου, ευτυχώς έπεσα στο χώμα και δεν έπαθα τίποτα ούτε εγώ ούτε η φωτογραφική… αυτό ήταν τέρμα το διάλειμμα, επιστροφή στην παρατήρηση όπου είμαστε πιο ασφαλείς!!

Συνεχίζω την παρατήρηση αν και με μερικές ενοχλήσεις στο χέρι στο πόδι και πάω στο πολύ όμορφο Μ35 το οποίο αν το παρατηρήσεις καλά κάποια αστέρια στο πλάι είναι σαν να σχηματίζουν ανθρωπινή μορφή, θα μπορούσε κανείς να πεί ότι μοιάζουν με τον Homer Simson (όχι δεν φταίει το χτύπημα τον είδε και ο Θανάσης) ή θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το Ανοιχτό Σμήνος του Spartiatis, Παναγιώτη πραγματικά το σμήνος μου θύμιζε εσένα (κάτι σαν το Avatar που είχες μέσα στα αστέρια, αν θυμάσαι)…έ όχι δεν φταίει το χτύπημα δείτε το και θα καταλάβετε!

Συνεχίζω δίπλα στο μικρο αλλά όμορφο ανοιχτο Ngc2158 και παραδίπλα στο Ic2157, και πηγαίνω στο διπλανό ανοιχτό το Ngc2129 το οποίο πραγματικά αξίζει να τα παρατηρήσει κανείς αφού σε μικρές μεγεθύνσεις νομίζεις ότι το εχει φτιάξει ανθρώπινο χέρι, μοιάζει με δυο αρχικά γράμματα Λ.Χ. πραγματικά πολύ αντυπωσιακό.

Συνεχίζουμε παρακάτω στο Ngc2174 το οποιο σαν Emission με το ζόρι που κάτι έβλεπες, και το ανοιχτο ngc2175 μαζι. Παρακάτω το ngc2163 και το νεφέλωμα εκπομπής ic2162. Συνεχίζω στο ανοιχτο Ngc2169 και πάω στο ανοιχτο ngc2194…αλλά το ωραίο σε αυτό το σμήνος δεν είναι το σμήνος αλλά τα αστέρια στα δεξια του(μεσα από το τηλε) τα οποία σχηματίζουν τον αριθμό 66 !! Αξίζουν να τα παρατηρήσετε!! (θα μπορούσε να λέγετε και Cluster-66, αν και δεν είναι Cluster).

Συνεχίζουμε με μερικούς γαλαξίες που μου έδειξε ο Θανάσης όπως π.χ Leo Triplet, Ngc2903 και αλλά, τα οποία θα τα γράψει ο Θανάσης.

Εγώ σαν τελευταίο στόχο είδα τον πολύ ωραίο Spindle Galaxy ή Ngc3115 ο οποίος έχει στο Κέντρο του μια Supermassive black hole!!!

Αυτά… ελπίζω να μην σας κούρασα στο διάβασμα και ελπίζω να το διαβάσατε όλο lol

Άντε πάμε για άλλα τωρα, καθαρούς ουρανούς να έχουμε και καλές παρατηρήσεις!!

Θανάση συνέχισε!!!

ΥΣ

Περιμένω και άλλα Reviews… γράψτε τίποτα ρε παιδιά, δεν υπάρχουν νέοι ή παλιοί που να θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Θανάση... σήμερα θα ξανα πάμε για παρατήρηση;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μετά από 1 μήνα απραξίας κι αφού όλα έδειχναν πως θα είχαμε καθαρό ουρανό δώσαμε ραντεβού με το Βασίλη στο γνωστό μέρος. Καθώς ανέβαινα στο βουνό τα φώτα του αυτοκινήτου σαν να φώτισαν υγρασία , μέχρι να ανέβω στο βουνό είχε πλακώσει πυκνή ομίχλη. Αποφασίσαμε να ανεβούμε ψηλότερα. Πάνω στο Παντοκράτορα ο ουρανός ήταν θαυμάσιος αν και είχε αρκετή υγρασία.

Ξεκίνησα με το χ του Ταυρου έναν πραγματικά πανέμορφο διπλό γαλαζοπορτοκαλή στη συνέχεια έψαξα τον ΤΤ του ταυρου ένα αστέρι άνθρακα πολύ καλό αν με ζόρισε λιγάκι. ήδη είχε ανατείλει ο Καρκίνος και μετά το Μ44 με κιάλια φυσικά και το Μ 67 . Συνέχισα με το πλανητικό νεφέλωμα ΡΚ 219 το οποίο βρίσκεται 3 μοίρες νότια του α του καρκίνου. Εύκολο και ωραίο ! Λίγο νοτιότερα παρατήρησα τον γαλαξία Ngc 2775 στα 11mag. Στα αριστερά του Μ 44 βρίσκονται δύο πολύ όμορφοι αστέρες άνθρακα , ο Τ και ο Χ του καρκίνου. Είπα να παρατηρήσω κάποιους διπλούς βόρεια του αστερισμού και με κούρασαν απίστευτα μέχρι να τους σπάσω . Ο σ4 ή Σ 1298 με διαχωρισμό σε 1,5'' και ο Σ 1291 με 4'' ενώ ο Σ 1268 έσπαγε στις 31'' χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χρωματικό ενδιαφέρον. Λίγο βορειότερα ήταν ο ngc 2683 ή αλλιώς ufo galaxy πραγματικά έμοιαζε με ιπτάμενο δίσκο.

Στα ενδιάμεσα φιλοσοφήσαμε αρκετά με τον Βασίλη για ποιον μοιάζει το Μ 35 ή ψάχναμε απεγνωσμένα ένα σχηματισμό αστέρων που να μοιάζει με το 6 για να φτιάξουμε το απόλυτο ανοικτό σμήνος 666 αλλά μάταια. Είδαμε και το Intergalactic Wanderer που με ψιλοσόκαρε το όνομά του .

Μεταπήδησα στον Λέοντα και καταπιάστηκα με τους γαλαξίες που βρίσκονται στη κεφαλή του.

ngc 2903 9,7 mag

ngc 3162

ngc 3190 , 3193 χωρούν και οι δύο μες στο πεδίο και βρίσκονται στη χαίτη ανάμεσα στον ζ και τον γ του Λέοντα.

Η βραδιά έκλεισε με τους ngc 3227 , ngc 3226 είναι δύο γαλαξίες όπου ο ένας κανιβαλίζει τον άλλον. καταπληκτικό ζευγάρι. Φυσικά είδαμε και το leo triplet έτσι για το καλό της βραδιάς.

Εξαιρετική βραδιά..

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Θαναση... μαλλον ξεχασες το ποοοοόσα πολλα είδαμε :lol: Anyway, την επόμενη φορα θα σε βάλω να γραψεις περισσότερα :cheesy:

Δυστυχώς λόγο υποχρεώσεων δεν καταφέραμε να πάμε σημερα για παρατηρηση... ας ελπισουμε αυριο :D

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μάνο μεσα σε 6 ώρες πολλά προλαβαίνεις, βεβαια να πω την αληθεια οτι στα Γαλαξιακια δεν εδωσα αρκετο χρόνο 1-2 λεπτά μ.ο. στο καθένα.

Επίσης το άλλο "κόλπο" που κάνω είναι να πηγαίνω να κοιτάζω γειτονικούς στόχους, αν κοιτάξει κανεις τους στόχους που εχω γραψει είναι ολοι τους στο ιδιο τμημα του ουρανου :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου και βλέποντας τον καιρό στο sat24 διακρίνω ένα μικρό κενό και μια πιθανότητα παρατήρησης. Στις 9:30 είμαι στο βουνό και έχω ήδη στήσει το τηλεσκόπιο. O ουρανός ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά είχε απίστευτη υγρασία. Καθώς κρυώνω το κάτοπτρο λέω να ρίξω μια ματιά στο Μ 40 ή winnecke 4 ένα φαινομενικά διπλό αστέρι στο κατάλογο Μεσσιε. Λιγάκι πιο πάνω διακρίνω τον γαλαξία ngc 4290 στα 12 mag παραδίπλα του βρίσκεται ο 4284 στα 14 mag και φαίνεται οριακά.

Έχει έρθει και ο Βασίλης και στήνει τα τηλεσκόπια.

Συνεχίζω στη Μ.¨Άρκτο αρκετά βορειότερα και βλέπω τον ngc2681 στα 10 mag , τον ngc 3877 και τον 3811 . Μεταπηδώ στον αστερισμό του Δράκοντα και βλέπω τα πολύ ωραία διπλά ν, μ ,16,17 χωρίς να έχουν έντονη χρωματική διαφορά. Δεν αμελώ να δω τον πορτοκαλή αστέρα άνθρακα τον UX του Δράκοντα. Στη «κοιλιά» του Δράκοντα ανάμεσα δηλαδή από τον ι και τον θ υπάρχουν 4 γαλαξίες στη σειρά ο ένας πίσω απ’ τον άλλον. Βλέπω έυκολα τον ngc 5985 και5982 και με δυσκολία τον ngc 5981 στα 13 mag που πολύ εύκολα διακρίνεται στου Βασίλη το τηλεσκόπιο. Τον ngc 5976 στα 15 mag δεν τον βλέπω με τίποτα. Λιγάκι παρακάτω είναι ο πολύ ωραίος ngc 5907 ο οποίος είναι λεπτός και θυμίζει πάρα πολύ το Sombrero galaxy .

Συνεχίζω παραδίπλα με το Μ 102 γαλαξία στα 10 mag ο οποίος ταυτίζεται με τον ngc 5866. Λέω να σταματήσω με τους γαλαξίες προσωρινά και κατευθύνομαι στα «κομμωτηριάκια» του ουρανού την alula australis και alula borealis στη Μ. Άρκτο (χαρακτηρισμός που δόθηκε από μενα και το Βασίλη εξαιτίας των ονομάτων τους). Αυτά τα δύο λοιπόν είναι διπλά αστέρια και τα παρατηρώ για λίγο. Ο Βασίλης μου λέει πως κάπου εκεί είναι το Palomar 4 και επιχειρούμε να το δούμε. Ανοιχτή η Uranometria το starry night pro στο laptop και δύο τηλεσκόπια ένα 10αρι ( το δικό μου) και το 16αρι του Bi2l. Κάτω λοιπόν απ’ την Alula australis βρίσκουμε τον ngc 3687 αμυδρό γαλαξία στα 13 mag . Στ αριστερά του σχηματίζεται ένα ισόπλευρο τρίγωνο από αστεράκια. προεκτείνουμε την κάτω του πλευρά και στο σημείο που έλεγαν τα παραπάνω βοηθήματα εντοπίζουμε και οι δύο το pal 4. Έλεγχο ξανά σε uranometr;ia , starry night kai to 16αρι και ναι τελικά το βλέπω κι εγώ απ’ το 10αρι. Δε πιστεύω να κάναμε λάθος να πάρει ευχή…!Το πιστοποιεί και ο Βασίλης ότι φαίνεται μέσα απ’ το δικό μου. Τελικά είχαμε πολύ καλό ουρανό . Δεν εξηγείται διαφορετικά. Αφού παιδευόμαστε 1 ώρα με το pal 4 λέω να ξεκουραστώ για λίγο στο Μ 13 που έχει ανέβει αρκετά ψηλά. Ααααχ ξεκούραση! Σα να ταξιδεύεις με ταχύτητα δίνης μέσα του. Συγκρίνω τον Hyperion 8mm με τον απλό plosll 8mm στο Μ13. Ο κουραστικός plosll στο κέντρο του δίνει κρυστάλλινα αστεράκια σε σχέση με τον Υπερίωνα που δυσκολεύεται να «καθαρίσει» το σφαιρωτό. Ε μια και είμαι στον Ηρακλή παρατηρώ και τον καταπληκτικό κιτρινοπράσινο διπλό α του Ηρακλή. Επίσης πολύ ωραίος και ο 95 Her επίσης διπλός. Στον Ηρακλή βλέπω το πλανητικό ngc 6210 που θυμίζει πολύ το cats eye nebula μιας και είναι κι αυτό μια γαλάζια μπαλίτσα.

Ξεκουραζόμαστε ξανά με το Βασίλη παρατηρώντας τον Κρόνο και τεστάρουμε τους HR planetary 6mm , nagler 5mm και baader orthoscopic 6mm.Καλύτερος απ’ όλους ο ορθοσκοπικός αλλά αρκετά κουραστικός. Δεύτερος με μικρή διαφορά ο nagler και τρίτος ο με planetary με ελαφρά μικρότερο κοντραστ. Βέβαια να πω πως τον καλύτερο Κρόνο τον έχουμε δει μέσα απ’ το 9,25 celestron του Σπύρου. Μακράν καλύτερο είδωλο. Οι μεγάλες εστιακές δεν παίζονται στους πλανήτες….

Ξεκινάω να δω τον αστέρα άνθρακα RR του Ηρακλή και τρώω περίπου μισή ώρα. Μάλλον έχω κουραστεί και αποφασίζω να φύγω με βαριά καρδιά μετά από 7 ώρες παρατήρηση.

Ήταν μια καταπληκτική βραδιά και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες. Τις επόμενες μέρες ελπίζω να επιχειρήσουμε κι εκείνο το messier marathon ε Βασίλη??? :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Πολύ ωραία περιγραφή Θανάση!! Θα γραψω κι εγω αλλά λέω να περιμένω και την Σημερινή παρατήρηση και την αυριανή :mrgreen: :wink: (δεν φταίω εγω...ο καλός καιρος φταίει :P )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 8 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου αποφασίσαμε να πάμε για παρατήρηση. Εγώ είχα απηυδήσει τις προηγούμενες ημέρες γιατί είχαμε υπερβολική υγρασία στο νησί. Μιλάμε για υγρασία πάνω από 90% δηλαδή με λίγα λόγια «Πλύντε τον εξοπλισμό σας τσάμπα»

Ορίστηκε σαν τόπος παρατήρησης ο Παντοκράτορας μιας και είναι το ψηλότερο μέρος του νησιού. Αργήσαμε να ανεβούμε και ξεκινήσαμε την παρατήρηση κατά τις 11:30. Ευτυχώς που ο Βασίλης είχε φέρει και δεύτερο μπουφάν και μου το δωσε γιατί εγώ πάνω στον πανικό ξέχασα να το πάρω μαζί μου.

Ο ουρανός ήταν πάρα πολύ καλός και σκέφτηκα να τον εκμεταλλευτώ δεόντως. Βίδωσα το φίλτρο UHC μόνιμα στον 9αρι προσοφθάλμιο (TS PLANETARY 9mm –πολύ καλός φακός) και ξεκίνησα για πλανητικά.

Δίδυμοι

NGC 2371/2 double buble nebula 13mag που φάνηκε σχετικά εύκολα

NGC 2392 escimo nebula 10 mag που το θαυμάζαμε για πολύ ώρα χωρίς φίλτρο μιας και έτσι μόνο φαινόταν το κεντρικό άστρο. Με φίλτρα διέκρινες δομή.

Minkowski 1-7 13,4 mag λίγο ζόρικο αλλά καλό.

Μονόκερως

Rossete nebula που με φίλτρο και μικρή μεγέθυνση διέκρινες το σχήμα της. Πολύ μεγάλο και επιβλητικό νεφέλωμα.

NGC 2346 11,8 mag πολύ ωραίο που μάλιστα φάνηκε και το κεντρικό αστέρι με πλάγια όραση. Μάλιστα απ’ ότι διάβασα το περίεργο μ’ αυτό το αστέρι είναι ότι είναι διπλό , οπότε το νεφέλωμα μπορεί να προέκυψε από την αλληλεπίδραση δύο άστρων.

Μέγας Σκύλος

IC 2165 12,9 mag δυσκολεύτηκα λιγάκι εδώ .....

Πρύμνη

Μ 46 –NGC 2438 10,1 mag τέλειο απλά αναζητήστε το κι απολαυστε το. Μέσα στο ανοικτό σμήνος Μ46 ένα αρκετά μεγάλο πλανητικό τύπου ring . Φανταστικό θέαμα, με το 16αρι του Βασίλη ήταν απλά μαγεία! Το κεντρικό του άστρο είναι από τα πιο θερμά άστρα με 75.οοο Κ θερμοκρασία. Σκέφτηκα..... ότι το συγκεκριμένο πλανητικό θα εμπλουτίσει το σμήνος με νέφη πλούσια σε μέταλλα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν το συστατικό δομικό στοιχείο αστεριού που επειδή θα περιέχει πολλά μέταλλα μπορεί οι πλανήτες του να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ζωής. Θάνατος και γέννηση.....αέναος κύκλος!

NGC 2440 10,8 mag πολύ ωραίο

NGC 2452 12,6 mag δύσκολο...

Minkowski 3-4 11,8 mag σε μπερδεύει άστρο ίδιας φωτεινότητας και μεγέθους

NGC 2452 12,6 mag το βρίσκεις εύκολα αν εντοπίσεις το ανοικτό σμήνος ngc 2453

Ύδρα

NGC 3242 GHOST OF JUPITER 8,6 mag χορταστικό πλανητικό , πολύ ωραίο . Γαλαζωπό.

Εγώ έφυγα κατά τις 5:30 όταν πια δεν μπορούσα να εντοπίσω εύκολα αστέρια. Είχα κρασσάρει τελείως....

Η βραδιά ήταν πολύ καλή. Καλός ουρανός , καθόλου υγρασία , άριστο seeing καλή διάθεση , πολύ όρεξη . Το καυτό τσάι του Βασίλη και τα κουλουράκια μου μας κράτησαν ζεστούς όλο το βράδυ . Πάντα τέτοια!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Θανάση =D> πραγματικά η βραδιά πάνω στον Παντοκράτορα ήταν χορταστική!!

Εγώ έφυγα κατά τις 5:30 όταν πια δεν μπορούσα να εντοπίσω εύκολα αστέρια. Είχα κρασσάρει τελείως....
Εδω να προσθέσω ότι δέκα λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 5:40 παρατήρησα μια "τρελή" φωτορύπανση στα ανατολικά... το οποίο δεν ήταν άλλο απο το Ζωδιακό φως!! Πραγματικά γοητευτικό, εκπληκτικό, εντυπωσιακό!!

Αντε και στα επόμενα Θανάση!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης