Jump to content

βοηθεια για αγορα εξοπλισμου - αρχαριος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα σας :)

 

με λενε μανολη και ειμαι νέο μέλος στη κοινοτητα σας!! 8)

πρόσφατα άρχισα να ασχολούμε με την αστρονομια βλέποντας κατι ντοκυμαντερ στην αρχη και μετέπειτα διαβάζοντας διάφορα βιβλια και πραγματικα με εχει συνεπαρει

 

οπότε μολις βρήκα τη κοινοτητα σας είπα να γίνω μέλος =;

 

θα ήθελα τη βοηθεια σας ομως γιατι είμαι αρχάριος και δε γνωριζω τιποτα περι εξοπλισμου...σκεφτομαι να αγορασω ενα τηλεσκοπιο αλλα δε ξέρω τιποτα επι του θεματος ουτε καν απο που να το αγορασω , ποσο κοστιζει,τι να προσεξω,τι δυνατοτητες έχουν κλπ

 

αν θέλετε μπορείτε να με βοηθήσετε? :roll:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς όρισες φίλε μανώλη!

Η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα ακριβό σπορ θα έλεγα ...Και γω είμαι αρχάριος...μόνο ένα χρόνο έχω αρχίσει και ασχολούμαι...και πραγματικά είναι μια απο τις ωραιότερες ασχολίες που έχω... όσο αναφορά τα τηλεσκόπια μην ξεχνάς και τις αγγελίες του φόρουμ όλα τα παιδιά εδω είναι έμπιστα!και γω απο δω το πήρα το τηλεσκόπιο μου...ειδικός ,μια φορά,δεν είμαι να σου πω μοντέλα...ίσως πω κάποια αλλά να είναι λανθασμένα... :lol:

και πάλι καλωσόρισες!

Υ.Γ:Κώστας χάρηκα :)

And every night someone.Moves all the clocks forward.And the sun seems to.Set always at the sunrise...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ας σου απαντήσει άλλος ένας αρχάριος που βίωσε πρόσφατα τις ανησυχίες σου, πριν συμβουλεύσουν οι εμπειρότεροι.

Κατ' αρχάς ξέχνα την αστροφωτογραφία τώρα. Διάλεξε ένα τηλεσκόπιο για παρατήρηση και αν υπάρχει περίπτωση να επιθυμήσεις την φωτογράφηση διερεύνησε την δυνατότητα να παίξει διπλό ρόλο.

Έπειτα, αν από την αρχή θέλεις να δεις αρκετά πράγματα το τηλεσκόπιό σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 6-8 ιντσών (150-200mm). Τα τηλεσκόπια αυτά είναι αρκετά μεγάλα για να δεις αρκετά πράγματα από όλες τις κατηγορίες αντικειμένων, αλλά και αρκετά μικρά για να μεταφέρονται, αποθηκεύονται, αλλά και αποπληρώνονται ευχερέστερα. Αν έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση, έχεις χρήματα να πάρεις αργότερα ένα μεγαλύτερο αν δεις πως εμπλέκεσαι περισσότερο στην ενασχόληση αυτή και προτίθεσαι να θυσιάσεις κάποια αντικείμενα βαθέως ουρανού (γαλαξίες, νεφελώματα) παίρνεις και μικρότερο από 6 ίντσες, αλλά από το μεγαλύτερο από τα μικρότερα κατά προτίμηση, ας πούμε ένα Mak 5 ιντσών για να χαζεύεις το φεγγάρι και τους πλανήτες. Φυσικά τα ακόμη μεγαλύτερα (10 & 12 ίντσες είναι αρκετά συνήθεις) είναι καλύτερα, αλλά ακριβότερα και δύσκολο να καταχωνιαστούν κάπου.

Πέραν της διαμέτρου υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως ο εστιακός λόγος (συνδέεται με τα μεγεθύνσεις και τις φωτογραφικές δυνατότητες), η βάση (υψαζιμουθιακή σε τρίποδα ή τύπου Dobson, ισημερινή), ο τύπος (διοπτρικό αχρωματικό, διοπτρικό αποχρωματικό, νευτώνιο κατοπτρικό, Schmidt Cassegrain, Maksutov Cassegrain αλλά και άλλα πιο εξειδικευμένα), αν θα παρακολουθεί τον στόχο ή όχι και αν θα είναι ρομποτικό αυτοματοποιημένο ή όχι. Τελευταίο αλλά σημαντικότερο όλων: πόσα χρήματα προτίθεσαι να ξοδεύσεις.

Ελπίζω να σε μπέρδεψα αρκετά για να καταλάβεις πως η αγορά αυτή δεν πρέπει να είναι παρορμητική. Θα πρέπει να καταλάβεις καλά όλα αυτά πρώτα ώστε να επιλέξεις συνειδητά και επιτυχημένα. Πως θα γίνει αυτό;

 

1. Διάβασε, στο Astrovox, στο ίντερνετ (αρκεί μια αναζήτηση στο Google για Telescope Types, Which Telescope should I buy κλπ), αλλά και βιβλία, εκ των οποίων βρίσκεις εύκολα από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης τα Backyard Astronomers Guide και Nightwatch

2. Πήγαινε σε μια συνάντηση όπως αυτές που γίνονται στον Κιθαιρώνα, τον Πάρνωνα, την Δίρφυ και αλλού, κάθε Νέα Σελήνη. Εκεί δες όλα τα διαθέσιμα τηλεσκόπια, δες και μέσα από αυτά (με τον ίδιο φακό αν είναι δυνατόν, πχ έναν Plossl 25mm), συζήτησε τις λεπτομέρειες απόκτησης, χειρισμού, συντήρησης, μεταφοράς και αποθήκευσης με τους ιδιοκτήτες και σκέψου τι σου ταιριάζει και τι μπορείς να αποκτήσεις και λειτουργήσεις. Αν πας, πάρε και ένα ζευγάρι κιάλια μαζί να δεις τον ουρανό ως ορεκτικό.

3. Μετά ξαναδιάβασε

4. Μετά, αφού έχεις αποκτήσει έναν σκελετό των αναγκών, έλα εδώ και ξαναρώτησε, κάνοντας τα ερωτήματα πιο συγκεκριμμένα.

 

Καλώς ήρθες!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης