Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 264
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Εδω ενα βίντεο απο τον 103P Hartley2 και το Διπλό Σμήνος του Περσέα που φωτογραφισα χθες βραδυ, δυστυχως την EQ6 την χρησιμοποιούσα για αστροπαρατηρηση οποτε η φωτογραφιση εγινε χωρις Αστροστάτη.

Youtube - Double Cluster & 103P Hartley2 - Timelapse δείτε το σε Full Screen 1080p HD

Eξαιρετικό =D> =D>

Στα τελή οκτωβρίου μπόρουμε να το παρατηρήσουμε με κυάλια θα είναι είναι αρκετά αμυδρός για να το παρατηρήσουμε? :-k

Δημοσιεύτηκε
Εδω ενα βίντεο απο τον 103P Hartley2 και το Διπλό Σμήνος του Περσέα που φωτογραφισα χθες βραδυ, δυστυχως την EQ6 την χρησιμοποιούσα για αστροπαρατηρηση οποτε η φωτογραφιση εγινε χωρις Αστροστάτη.

Youtube - Double Cluster & 103P Hartley2 - Timelapse δείτε το σε Full Screen 1080p HD

Eξαιρετικό =D> =D>

Στα τελή οκτωβρίου μπόρουμε να το παρατηρήσουμε με κυάλια ή θα είναι είναι αρκετά αμυδρός? :-k

Δημοσιεύτηκε
Στα τελή οκτωβρίου μπόρουμε να το παρατηρήσουμε με κυάλια ή θα είναι είναι αρκετά αμυδρός?

Πράγματι, bellatrix, στις 20 Οκτωβρίου 2010 ο κομήτης θα βρίκεται στην κοντινότερη δυνατή απόσταση απο τη Γη στις 0,12 Αστρονομικές Μονάδες (περίπου 18 εκατομύρια χιλιόμετρα) και θα φαίνεται σε μέγεθος 5 magnitude (ίσως και λίγο πιο αμυδρός) δεν πρεπει να ξεχναμε όμως οτι στις 23 Οκτωβρίου έχουμε πανσέλληνο (πρώτο τέταρτο στις 14) που σημαίνει: πολύ φώς στον περιβάλλοντα χώρο. Οπότε, οτι πρόλαβουμε! (δεν έχω υπολόγισει βέβαια πόσο κοντά θα είναι η Σελήνη στον κομήτη).

Με κιάλια πιστεύω, οτι εαν ξέρεις με σιγουριά την θέση του, μπορείς να τον δείς. :D

Δημοσιεύτηκε
Αποδείχτηκε λιγάκι δύσκολο, αλλά στο τέλος το εντόπισα

Ψιλοντρέπομαι που το λέω αλλά χτές 8-10-2010, ένα αστεράκι 7ου μεγέθους παρατηρούσα και όχι τον κομήτη! :oops:

Σήμερα 9-10-2010 και με μεγέθυνση 52Χ και με ζόρισε! απορώ γιατί το δίνουν σε όλα τα site 5 mag!

Μάλλον δύσκολο να εντοπιστεί με κιάλια και μέσα απο αστική περιοχή μάλιστα...

Καλή τύχη σε όλους! :D

Δημοσιεύτηκε
Μόλις τον παρατήρησα με το τηλεσκόπιο και με τα κιάλια!Ήταν ωραίος αλλά μου έκανε εντύπωση η έντονη μετακίνησή του.

Η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη από αστρική ύλη και κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους.

Harlow Shapley 1962

Δημοσιεύτηκε
Αποδείχτηκε λιγάκι δύσκολο, αλλά στο τέλος το εντόπισα

Ψιλοντρέπομαι που το λέω αλλά χτές 8-10-2010, ένα αστεράκι 7ου μεγέθους παρατηρούσα και όχι τον κομήτη! :oops:

Σήμερα 9-10-2010 και με μεγέθυνση 52Χ και με ζόρισε! απορώ γιατί το δίνουν σε όλα τα site 5 mag!

Μάλλον δύσκολο να εντοπιστεί με κιάλια και μέσα απο αστική περιοχή μάλιστα...

Καλή τύχη σε όλους! :D

Η απάντηση νομίζω βρίσκεται στην σελίδα 6 αυτής της θεματικής ενότητας απο Tolis45: Κομητικά μεγέθη αναφέρονται στην

ολική λαμπρότητα του κομήτη, δηλ αυτή που θα είχε αν όλο το φώς του

συγκεντρωνόταν στο κέντρο. Η επιφανειακή λαμπρότητα του κομήτη

(ας πούμε η λαμπρότητα ανά τετραγώνικο arcsec) είναι πάντοτε χαμηλότερη.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Στα τελή οκτωβρίου μπόρουμε να το παρατηρήσουμε με κυάλια ή θα είναι είναι αρκετά αμυδρός?

Πράγματι, bellatrix, στις 20 Οκτωβρίου 2010 ο κομήτης θα βρίκεται στην κοντινότερη δυνατή απόσταση απο τη Γη στις 0,12 Αστρονομικές Μονάδες (περίπου 18 εκατομύρια χιλιόμετρα) και θα φαίνεται σε μέγεθος 5 magnitude (ίσως και λίγο πιο αμυδρός) δεν πρεπει να ξεχναμε όμως οτι στις 23 Οκτωβρίου έχουμε πανσέλληνο (πρώτο τέταρτο στις 14) που σημαίνει: πολύ φώς στον περιβάλλοντα χώρο. Οπότε, οτι πρόλαβουμε! (δεν έχω υπολόγισει βέβαια πόσο κοντά θα είναι η Σελήνη στον κομήτη).

Με κιάλια πιστεύω, οτι εαν ξέρεις με σιγουριά την θέση του, μπορείς να τον δείς. :D

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ =D> :D

Απλά ξέρετε ποιό είναι το θέμα?Παιρνάει από τον Περσέα αυτή την στιγμή, τον οποίο δεν μπορώ να διακρίνω λόγω έντονης φωτορύπανσης. #-o Ενώ στα τέλη οκτωβρίου που θα παιρνάει από τον Ωριώνα θα βρίσκεται σε σημείο που δεν έχουμε πολύ φωτορύπανση και θα μπορέσω να τον εντοπίσω πιο εύκολα. Αλλά δεν υπολόγισα ότι θα έχουμε πανσέληνο. #-o

Τι να κάνω?? :-k

Δημοσιεύτηκε
Χρησιοποίησε το τηλεσκόπιο και λάβε υπόψη τον χάρτη της σελίδας 2 αυτής της ενότητας. Νομίζω ότι τελη Οκτώβρη θα βρίσκεται στον Ηνίοχο και όχι στον Ωρίωνα.
Δημοσιεύτηκε
Χρησιοποίησε το τηλεσκόπιο και λάβε υπόψη τον χάρτη της σελίδας 2 αυτής της ενότητας. Νομίζω ότι τελη Οκτώβρη θα βρίσκεται στον Ηνίοχο και όχι στον Ωρίωνα.

Oυπς μάλλον μπερδεύτηκα. #-o

Είχα δει στην πρώτη σελίδα την πορεία του κομήτη και πρόσεξα ότι μετά τις 29/10 πλησιάζει τους Διδύμους και θα βρίσκεται κόντα στον Ωριώνα. :-k

Και εγώ είχα σκεφτεί να τον παρατηρήσω με το τηλεσκόπιο αλλά μου φαίνεται πιο δύσκολο σε σχέση με τα κυάλια :-k :?

Σας ευχαριστώ πάντως. :D

Δημοσιεύτηκε
Τότε θα είναι αμυδρότερος. Προσπάθησε με το τηλεσκόπιο. Στηνπορεία θα μάθεις πολλά. Σημασία έχει το ταξίδι και όχι η Ιθάκη.
Δημοσιεύτηκε

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ προσπάθησα να τον δω αλλά είδα μια αμυδρή

θαμπάδα κάτω από τον 8 Perseus.Όσοι τον είδαν μπορείτε να μου πείτε κοντά σε ποιόν αστέρα

τον είδατε.Δεν ξέρω,μπορεί να μην τον είδα.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε
Όσοι τον είδαν μπορείτε να μου πείτε κοντά σε ποιόν αστέρα

τον είδατε.

Μάκι,

ο Κομήτης σήμερα το πρωϊ στις 01:40 ήταν περίπου στη 1,5 μοίρες απο τον [η Περσέα] (SAO 23655) ο αστέρας [8 Περσέα] είναι ''ψηλά'' κοντά στο διπλό του Περσέα (NGC869 NGC884) και δεν ήταν κοντά στον κομήτη χθές. Βέβαια πρέπει να προσδιορίσεις με τι τηλεσκόπιο τον είδες και πόσο ''κάτω'' τον είδες απο τον 8 περσέα εαν ήταν στις 3,5 μοίρες περίπου, τότε πράγματι ήταν αυτός!

Το σίγουρο είναι οτι ο κομήτης απαιτεί σκοτεινό ουρανό και τηλεσκόπιο με σχετικά μεγάλες μεγενθύνσεις (απο 50Χ και πάνω...) για να φανεί. Ισως πιο έμπειροι ερασιτέχνες τον εντοπίσουν και με μικρότερα κιάλια, δεν ξέρω...

Εδώ: http://spaceweather.com/ έχει χθεσινές και σημερινές φωτο απο το πέρασμα του κομήτη κοντά στο διπλό του Περσέα.

:D

Δημοσιεύτηκε

Η αλήθεια είναι ότ έχω το dob 10'' και ήμουνα σε σκοτεινό ουρανό(Κρυονέρι) αλλά έψαξα

να οτν βρώ αλλά δεν το βρήκα.Πάντως συγχαρητήρια σε όσουν τον είδαν!!!!!!

Δεν πειράζει,την επόμενη φορά!!!!!!

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Έχω κυάλια και συγκεκριμένα τα 17χ50 αλλά ξέχασα να πάρω μαζί μου χτες.

Μάκης Λυκόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Χτες από την ορεινή Εύβοια ήταν ορατός εύκολα από τον ερευνητή του 12". Ούτε κατά διάνοια με γυμνό μάτι καθότι είναι αμυδρός. Με το 12" διακρίνονταν η κεντρική συμπύκνωση (πυρήνας; ). Δεν νομίζω ότι αποτελεί και ιδιαίτερο θέαμα. Ένας ακόμα τηλεσκοπικός κομήτης από τους πολλούς που έχω δει.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ούτε κατά διάνοια με γυμνό μάτι καθότι είναι αμυδρός.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν αναφορές θέασης με γυμνό μάτι (ελάχιστες) ακόμη και σε ξένα site;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Αν ο ουρανός είναι πάρα πολύ καθαρός και σκοτεινός και αν έχεις πολύ καλή όραση τότε πιστεύω ότι μπορείς να τον δεις με γυμνό μάτι. [-o<

Η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη από αστρική ύλη και κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους.

Harlow Shapley 1962

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο πως ήταν ο ουρανός στην Εύβοια και πως είναι η όρασή σου; :)

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Ο κομήτης χθές φαινόταν πολύ αμυδρός ακόμα και με κυάλια 22Χ60. Είναι αστείο να μιλάμε για θέαση με γυμνό μάτι. Στις 12 ίντσες καταλαβαίνει κανείς ότι είναι από τους σχετικά πιό αμυδρούς κομήτες που έχουμε δει τελευταία, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό (ουρά, λαμπρό πυρήνα κλπ.). Ωστόσο πάντα είναι ωραίο να βλέπεις έναν κομήτη και ιδίως την αλλαγή θέσης του ανάμεσα στ΄αστέρια από μέρα σε μέρα.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν αναφορές θέασης με γυμνό μάτι (ελάχιστες) ακόμη και σε ξένα site;

Παιδια εγω μπορω και τον ξεχωρίζω με γυμνό μάτι :mrgreen: (εκτος βεβαια και εκανα λαθος, αλλα το δοκιμασα σε διαφορετικες μερες και παλι μπορουσα να τον εντοπισω)

Προχθες εκανα τεστ μεχρι τι μπορω να δω με γυμνο ματι...και μπορουσα να μετρήσω περισσότερα απο 12-13 αστέρια στις Πλειάδες, περιπου μεχρι 7mag - 7.2mag (εννοείτε με πλάγια οραση και ίσα-ισα που έκαναν έκλαμψη) αλλα μπόρεσα να τα δω!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Παιδια εγω μπορω και τον ξεχωρίζω με γυμνό μάτι :mrgreen: (εκτος βεβαια και εκανα λαθος, αλλα το δοκιμασα σε διαφορετικες μερες και παλι μπορουσα να τον εντοπισω)

Προχθες εκανα τεστ μεχρι τι μπορω να δω με γυμνο ματι...και μπορουσα να μετρήσω περισσότερα απο 12-13 αστέρια στις Πλειάδες, περιπου μεχρι 7mag - 7.2mag (εννοείτε με πλάγια οραση και ίσα-ισα που έκαναν έκλαμψη) αλλα μπόρεσα να τα δω!!

Τα νεανικά μάτια σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς έχουν άλλες δυνατότητες! :lol:

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης