Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας φιλοι Αστροερευνητες! Αποφασισα να μπω στο παιχνιδι της επιλογης τηλεσκοπιου αφου εχω διαβασει καποια σχετικα βιβλια και καποια αρθα που εχει το site εδω! Για αρχη εχω καταληξει σε κατοπτρικο τηλεσκοπιο ισως κ σε κατοδιοπτρικο αναλογως το κοστος. Το ποσο που σκεφτομαι να δωσω ειναι max 800€ ισως αυτο βεβαια με περιοριζει για πολλα πραγματα αλλα ειναι κ η αγορα της φωτογραφικης μηχανης που θα παιξει κι αυτη το παιχνιδι της στο τομεα αυτο! Οι επιλογες που εχω κανει μεχρι τωρα ειναι οι εξης :

1)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847

2)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1291

3)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1289

Ενδιαφερομαι για παρατηρηση του ουρανου,πλανητων,γαλαξιες,νεφελωματα κτλ και αργοτερα με την αναλογη πειρα να μπω κ στο χωρο της φωτογραφιας.

Θα ηθελα να μου προτεινει κανεις ποιο απο τα παραπανω θα με καλυψει καλυτερα και ποσο σημαντικες ειναι οι διαφορες μεταξυ των 1 & 2 ωστε να αξιζει να παω στην ακριβοτερη επιλογη.

Μεγαλη μου επιθυμια ηταν ενα C6 ή C8 Nexstar αλλα.....αλλα.....!!!!!!

Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια προκαταβολικα.

Skywatcher 200mm Black Diamond

F1000mm

f/5

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες. Θες τα πάντα και με 800 μόνο ευρώ έτσι; Λογικότατο. Πράγματι οι διαφορές των τιμών δικαιολογούνται και αντικατοπτρίζουν τις διαφορές σε διάμετρο (8, 6 & 5'') και σχεδίαση (Νευτώνιο & SCT). Φυσικά το ακριβότερο έχει περισσότερες δυνατότητες, για την βάση όμως ας σου απαντήσει κάποιος που έχει φωτογραφήσει μαζί της. Στην φωτογράφηση η βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ίσως θα μπορούσες να ακολουθήσεις βηματική τακτική αγοράζοντας ένα 10ρι Dob τώρα (φθάνουν και περισσεύουν τα χρήματα) και μια ακριβότερη βάση αργότερα, επιπέδου EQ6, αν επιμένεις να φωτογραφήσεις. Αλλιώς, νευτώνιοι σωλήνες 8'' (200mm) υπάρχουν και με 100-200 ευρώ στις αγγελίες του Astrovox.

Ένα C6 ή C8 πλεονεκτεί του Νευτωνίου σε μέγεθος και οπτική ποιότητα με φθηνότερα προσοφθάλμια λόγω μεγαλύτερου εστιακού λόγου. Οι διάμετροι όμως είναι ίδιες με αυτές των Νευτωνίων που κοιτάζεις. Αν ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου θα είναι πιο εύκολο να αποφασίσεις τελικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Φιλε Kokkoli σ'ευχαριστώ για την συντομη απαντηση σου, ξερω οτι ζηταω ενα τηλεσκόπιο σαν τα σαμπουαν τυπου 10 σε 1 αλλα κατι τετοιο δεν υπαρχει!!! Διαβασα οσα ειπες και ηθελα να σου πως οτι σκεφοτμουν εξ αρχης το Omni αλλα αρχισα να καλοβλεπω τελευταια το Skywathcer το 200αρι θυσιαζοντας 300€ περισσοτερα για τις παραπάνω ιντσες και τα f! Το θεμα ειναι αν το C6/8 σε συνολο χρηματων ειναι καλυτερη αγορα σε σχεση με τα δυο παραπανω λογω των ακριβοτερων προσοφθαλμιων που θα χρειαστουν αν καταλαβα καλα θα φτασουμε την αγορα στα ιδια περιπου επιπεδα? Αν ειναι ετσι να παω για το C6/8 αν ειναι..... Επισης θα ηθελα να μου πεις εσυ και οποιος αλλος επιθυμει που γνωριζει αν ειναι μια αγορα απο το internet ασφαλης για ενα τηλεσκοπιο. Εκτος το οτι συμφερει οικονομικα θελω να ξερω τι γινεται σε περιπτωσεις εγγυησης η ενος τηλεσκοπιου που ερχεται ελλατωματικο. Γιατι σιγουρα μια αγορα απο το εξωτερικο θα ειναι μακραν καλυτερης απο της δικης μας τσιμπημενης στα τηλεσκοπια!!! [/i]

F1000mm

f/5

Δημοσιεύτηκε
Φιλε Βilly την γνωριζω την βαση που μου προτεινες αν κ δεν ξερω πως θα αντεξω με μια βαση μονο στα χερια μου μεχρι το τηλεσκοπιο!!! Αυτο ομως που ηθελα να σε ρωτησω ειναι οτι το Skywatcher Black Diamond που θελω να παρω εχει την EQ5 στο πακετο. Δεν προκειται για την ιδια βαση? Γιατι κι αυτη μου φαινεται αρκετα βαρια και σταθερη, και ειναι μαζι με το τηλεσκοπιο.

F1000mm

f/5

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα με τα προσοφθάλμια αφορά την παρατήρηση κυρίως. Κάτοχοι καταδιοπτρικών Schmidt (f/10) & Maksutov (f/13-f/15) βολεύονται με προσοφθαλμίους των 30-50 ευρώ και θεωρούν καλούς άλλους των 100 ευρώ. Οι κάτοχοι νευτωνίων f/4-f/5 σκίζονται πως αυτοί είναι για τα σκουπίδια και ορκίζονται για φακούς που ξεκινούν από 250 και φθάνουν έως και 750 ευρώ, όσα θες να δώσεις για όλα μαζί! Δεν φαντάζεσαι πόσες παρεξηγήσεις έχουν γίνει για το θέμα αυτό.

Σχετικά με το εξωτερικό, μόνο από τις ΗΠΑ συμφέρει (μισή τιμή). Αλλά Meade & Celestron δεν στέλνουν στην Ελλάδα (υποστήριξη συμβολαίου με τις αντιπροσωπίες) και για άλλες εταιρίες θα πληρώσεις μεταφορικά και τελωνείο. Από Ολλανδία για ένα SW12'' μου ζήτησαν 250 ευρώ σαν φθηνότερη επιλογή για να καταλάβεις. Άσε το άγχος αν θα το προσέξουν στην μεταφορά και την αναμονή (με πλοίο ή φορτηγό αργεί 1 μήνα περίπου). Εκτός αν έχεις θείο στο Αμέρικα που θα σε επισκεφθεί σύντομα ή πας ταξιδάκι εσύ. Πήγα πέρισυ στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο και για κακή μου τύχη έπεσα πάνω στο Sukhot. Μάντεψε: όλα (εννοώ όλα) τα καταστήματα οπτικών ειδών στην ΝΥ ανήκουν σε Εβραίους και ήταν κλειστά για μία ολόκληρη εβδομάδα! ](*,)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να πω κ εγώ την γνώμη μου για τα προσοφθάλμια.

Ενα καλό προσοφθάλμιο δεν προσθέτει δικά του λάθη γιατί δεν έχει.Κ επειδή τα κοντά τηλεσκόπια έχουν κόμη δεν θέλουμε ένα προσοφθάλμιο που να προσθέτει κ τα δικά του προβλήματα.

Ενα καταδιοπτρικό είναι αλήθεια βολεύεται κ με φθηνότερα προσοφθάλμια γιατί δεν έχει κόμη λόγο του μεγάλου εστιακού του μήκους.Αλλά έχει κ μικρό πεδίο που σημαίνει πως θέλουμε προσοφθάλμια με μεγάλο πεδίο άρα πάμε στα ακριβά.Επίσης λόγο μεγάλης εστιακής απόστασης αναγκαζόμαστε για συγκεκριμένες μεγεθύνσεις να αγοράζουμε μεγαλύτερα προσοφθάλμια που είναι κ ακριβότερα.Πόσες φορές έχει ακουστεί η φράση "πρέπει να πάρω ένα ethos γιατί το καδιοπτρικό μου δεν έχει μεγάλο πεδίο"

Αυτό που θέλω να πω είναι πως σχεδόν όλοι εδώ μέσα άσχετα με το τηλεσκόπιο έχουμε ένα δυο ακριβά προσοφθάλμια.Είναι κάτι που αν ασχοληθείς σοβαρά με το χόμπι δεν το αποφεύγεις εύκολα.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και από μένα και θα ήθελα να πω την γνώμη μου.αΛοιπόν αν και αργοπορημένος αποφάσισα να γράψω.Λοιπόν αν θέλεις προσοφθάλμια μπες εδώ:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=16&brand=0

ή αν θεςστήριξη:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=21&brand=0

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

θα σου προτεινα να παρεις μια καλη βαση μεταχειρισμενη HEQ5 με goto μετα ενα μικρο αποχρωματικο ed80 μετα μια autoguide και τραβα οσες φωτο θελεις.

μακρια απο ολα τα τηλεσκοπια εκτος απο αποχρωματικα για σωστες φωτο.

Στησε το συστημα σου σιγα σιγα αλλα με σοβαροτητα και θα με θυμηθεις.

αλλιως τραβα παρε ενα 12αρι dob και βλεπεις :-note

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που θέλω να πω είναι πως σχεδόν όλοι εδώ μέσα άσχετα με το τηλεσκόπιο έχουμε ένα δυο ακριβά προσοφθάλμια.Είναι κάτι που αν ασχοληθείς σοβαρά με το χόμπι δεν το αποφεύγεις εύκολα.

Ακριβά, ξεακριβά, πανάκριβα

φθηνά, φθηνότερα, φθηνιάρικα

είναι ωραία τα άτιμα

και πράγματα πιασάρικα

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Για τηλεσκόπιο υπάρχουν δύο δρόμοι.Ο ένας λέει παίρνω κατευθείαν τον εξοπλισμό που μου χρειάζεται για αστροφωτογράφιση με ότι αυτό συνεπάγεται.Πολλά χρήματα (πολύ παραπάνω απ τα 800) πολλά λάθη λόγο άγνοιας κτλ.

Ο δεύτερος λέει πάρε κάτι τώρα να παρατηρήσεις με προοπτικές αστροφωτογράφισης κ σιγά σιγά χτίζεις.

Πιστεύω πως κανένα δεν είναι για να χτίσεις επάνω τους.Ισως μόνο το πρώτο αλλά καλύτερα να μας πει κάποιος αστροφωτογράφος.

Ακριβά, ξεακριβά, πανάκριβα

φθηνά, φθηνότερα, φθηνιάρικα

είναι ωραία τα άτιμα

και πράγματα πιασάρικα

Μερικά είναι έργα τέχνης πανάθεματα.Σε προκαλούν:Ελα έλα πάτα το κουμπάκι. :cheesy: :cheesy:

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Αχ, ολοι τα ιδια λαθη στην αρχη. Οι ερωτησεις που πρεπει να θεσεις για να παρεις σωστες απαντησεις ειναι πολλες και συνηθως οχι αυτες που βαζεις:

Ξερεις τι θελεις να κανεις, ποτε, καθε ποτε, και απο που ; Αν πιστευεις οτι θα δωσεις 800 και καθαρισες , την πατησες. Ιδιως αν βαλεις μεσα και το θεμα αστροφωτογραφιση (τι, πηρες ενα τηλεσκοπιο και μια καμερα και αυτο ητανε ; ). Δεν λεω , οι επιλογες σου δεν ειναι ασχημες, αλλα τα κριτηριά σου ειναι λαθος. Τι παει να πει "το ακριβοτερο". Το θεμα ειναι τι θες εσυ και τι μπορεις εσυ να κανεις. Θα παρατηρησεις (διαμετρος) ; απο σκοτεινο ουρανο ; με εξορμησεις ; θα μπορεις να τα κουβαλας ; καθε ποτε ; Θα φωτογραφισεις ; Ποια θεματα ; ειναι στιβαρη η κεφαλή/βαση σου ; κανει σωστο tracking ; ταιριαζει σωστα η ΟΤΑ με την καμερα και τα θεματα που πας να βγαλεις; το σκεφτηκες καλα που πας να μπλεξεις ; :lol: Ο λογος που σου λενε να τα παρεις κομματι κομματι ειναι γιατι βαζεις την φωτογραφιση μεσα. Μηπως τελικα αποφασισεις οτι δεν σε ενδιαφερει η φωτογραφιση ; Μηπως ενα 12" ντοπς θα σου εκανε καλύτερα;

Εχεις δυνατοτητα να πας σε καμια εξορμηση να τα δεις απο κοντα ; ειναι η καλύτερη λύση.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης