Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί μου φίλοι είμαι πλέον κάτοχος του http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1602 και πολύ χαίρομαι για αυτό :D

Τώρα ψάχνομαι να πάρω το πρώτο μου καλό προσοφθάλμιο και εδώ θα ήθελα την βοήθεια σας. Να σας πώ πως γενικά έχω ψάξει μέσα στο forum και έχω διαβάσει πολλά threat που αφορούν τα προσοφθάλμια. Αυτό που θέλω να μου πείτε είναι πόσα mm προσοφθάλμιο θα πρέπει να επιλέξω σαν το πρώτο μου προσοφθάλμιο με το οποίο θα μπορώ να παρατηρήσω τους περισσότερους στόχους.

Δεν μιλάω για στόχους που μπορούν να παρατηρηθούν μέσα στην Αθήνα βέβαια, μιλάω για στόχους που μπορώ να δω σε καθαρό ουρανό και έξω απτην πόλη. Επίσης όσοι δεν βαριέστε να λέτε τα ίδια και τα ίδια προτείνεται μου για άλλη μια φορά συγκεκριμένα προσοφθάλμια :P To Πλαφόν για το κόστος του το έχω βάλει γύρω στα 250€

Ευχαριστώ :D

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Gapos

Σαν πρωτο προσοφθαλμιο θα μπορουσες να αγορασεις καποιο Zoom, π.χ 8μμ - 24μμ

Γενικότερα δεν μπορείς να "την βγάλεις καθαρή" μόνο με ενα προσοφθάλμιο εκτός και αν είναι ζουμ, ένας παρατηρητης είναι καλο να έχει φακούς απο 5 εως 26 (χωρις βεβαια να περιοριστούμε μόνο σε αυτα τα μμ)

Υπάρχουν στόχοι οι οποιοι χρειάζονται μικρη μεγέθυνση και στόχοι που θέλουν μεγάλη, μετα τηλεσκόπιο που έχεις ένας φακός 5μμ θα σου δωσει μεγέθυνση 1200/5 = 240Χ, ενώ με εναν φακό 26μμ θα έχεις 1200/26 = 46Χ και ένας μεσαίας μεγέθυνσης π.χ 13μμ θα σου δωσει 1200/13 = 92Χ

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εγώ δεν βαριέμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια, ίσως βέβαια βαριέστε εσείς να τα ακούτε αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Λοιπόν, οι επιλογές για 1 μόνο φακό έως 250 ευρώ:

1. Αγοράζεις έναν Baader Zoom 24-8 ώστε να διαπιστώσεις μόνος σου ποιές μεγεθύνσεις- κόρες εξόδου σε εξυπηρετούν. Μετά αγοράζεις εκείνα που μόνος σου πλέον θα κρίνεις και πουλάς τον zoom ή τον κρατάς για γενική χρήση και starparties

2. Ξεκινάς από μέση μεγέθυνση. Εγώ λέω 100x, άντε έως 120x ώστε με barlow (δεύτερο βήμα) και 200-240x να δεις και πλανήτες. Αυτό σημαίνει 12-10mm με κόρη εξόδου 2.5-2.1mm, καλή για DSO's.

Κατόπιν είναι θέμα γούστου: Nagler 12T4 αν θες eye relief και εντυπωσιακό πεδίο. Nagler 11T6 αν κολλάς το μάτι στον φακό. Pentax XW10 με μικρότερο πεδίο αλλά (λένε) τέλεια εικόνα. Φθηνότερα UWA όπως το Explore Scientific ή Meade ή Celestron Axiom 11mm. Φθηνότερα SWA επίσης, αλλά με 250 ευρώ μπορείς να τα υπερπηδήσεις.

Αν πας πιο χαμηλά, στα 13mm οι επιλογές αυξάνονται, με Vixen LVW, Hyperion 13mm (μ'αρέσει, πως να το κάνουμε, αλλά δουλεύει καλύτερα στα f/10) κλπ, αλλά το exit pupil πάει στο 2.76, ο ουρανός δεν θα είναι και τόσο σκοτεινός. Ακριβώς 2mm exit pupil έχεις στα 9.4mm, άρα μπορείς να κατέβεις και στα 9mm με 133x, όπου μπαίνει μέσα και ο Nagler T6 9mm. Αλλά θα βασιστείς στο Super 25mm (modified Kellner) για finder και σύντομα θα χρειαστεί να πάρεις κάποιο 24-30mm 70-80 μοιρών για να βρίσκεις τα αντικείμενα.

Εγώ θα αγόραζα το Nagler 12T4 είτε το Pentax XW10 επειδή προτιμώ την ευκολία τους.

3. Αλλάζεις ρότα και πας για 2-3 μεταχειρισμένα των 60-100 ευρώ σε μήκη περίπου 30, 12, 8mm με barlow 2x, ώστε να το δουλέψεις μέχρι να αγοράσεις τους καλύτερους φακούς. Παρόμοια λογική με τον zoom δηλαδή αλλά θα έχεις και finder EP (πχ Erfle SW 32mm 70 μοιρών, Hyperion 13mm και 8mm, TV barlow 2x, όλα μαζί μεταχειρισμένα περίπου 250 ευρώ). Μετά τα ξαναπουλάς σχεδόν στα ίδια χρήματα. Ή τα κρατάς σαν δεύτερα, αναλώσιμα (πχ για φιλενάδες που δεν βγάζουν την μάσκαρα πριν τους επιτρέψεις να ρίξουν μια ματιά).

Αυτά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Για να διαφωτιστώ λίγο καλύτερα επάνω στο θέμα θα το θέσω και λίγο διαφορετικά. Ποιά είναι η ιδανική μεγένθυση που θα με κάνει να κάτσω περισσότερη ώρα πάνω απο το τηλεσκόπειο μου και να δώ αρκετούς στόχους? Απότι έχω καταλάβει απο αυτά που έχω διαβάσει μεχρι στιγμής σε διάφορα post μία καλή μεγένθυση είναι γύρω στα 94Χ, αρα 1200/ένα προσοφθάλμιο 13mm=92X. Αν πάω για ένα προσοφθάλμιο 11mm φτάνω σε μεγένθυση 109Χ . Κώστα όταν αποφασίσω για το πoια είναι η "πρώτη" ιδανική μεγένθυση θα επιλέξω μάλλον κάποιον Nagler 13mm T6 ή Nagler 11mm Τ6. Διάβασα πως η σειρά Τ6 είναι made in japan σε αντίθεση με την σειρά T4 που είναι made in taiwan. Δεν λέω πως αυτό σημαίνει κάτι απαραίτητα γιατί και οι ethos που είναι τα καλύτερα και ακριβότερα είναι made in taiwan, αλλά σε αυτή τη λέξη (japan) έχω μία αδυναμία :P ....ίσως τελικά μετά απο τόσα χρόνια θαυμασμού της Ιαπωνίας σε θέματα τεχνολογία να είναι απλά ψυχολογικό το θέμα ;)
Δημοσιεύτηκε
Αφου το τηλεσκοπιο σας ειναι f/4.7 δηλαδη σχεδον f/5 (σαν το δικο μου) το ιδανικο προσοφθαλμιο θα ειναι 9-10mm. Ομως αυτο το ειδος προσοφθαλμιου δινει μεγαλη μεγενθυση. Οποτε για ενα προσοφθαλμιο που ειναι καταληλο για 'εξερευνηση' θα'ναι καποιο με 19-25mm (η κ λιγοτερο 15-17mm). Με αυτο πιστευω θα εχετε πολλες δυνατοτητες να δειτε αρκετα αντικειμενα!

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Για να διαφωτιστώ λίγο καλύτερα επάνω στο θέμα θα το θέσω και λίγο διαφορετικά. Ποιά είναι η ιδανική μεγένθυση που θα με κάνει να κάτσω περισσότερη ώρα πάνω απο το τηλεσκόπειο μου και να δώ αρκετούς στόχους? Απότι έχω καταλάβει απο αυτά που έχω διαβάσει μεχρι στιγμής σε διάφορα post μία καλή μεγένθυση είναι γύρω στα 94Χ, αρα 1200/ένα προσοφθάλμιο 13mm=92X. Αν πάω για ένα προσοφθάλμιο 11mm φτάνω σε μεγένθυση 109Χ . Κώστα όταν αποφασίσω για το πoια είναι η "πρώτη" ιδανική μεγένθυση θα επιλέξω μάλλον κάποιον Nagler 13mm T6 ή Nagler 11mm Τ6. Διάβασα πως η σειρά Τ6 είναι made in japan σε αντίθεση με την σειρά T4 που είναι made in taiwan. Δεν λέω πως αυτό σημαίνει κάτι απαραίτητα γιατί και οι ethos που είναι τα καλύτερα και ακριβότερα είναι made in taiwan, αλλά σε αυτή τη λέξη (japan) έχω μία αδυναμία :P ....ίσως τελικά μετά απο τόσα χρόνια θαυμασμού της Ιαπωνίας σε θέματα τεχνολογία να είναι απλά ψυχολογικό το θέμα ;)

92x από 109x δεν απέχει φοβερά, μην ανησυχείς γι αυτό. Γύρω στο 100x είναι και τα δύο. Αυτά που μετρούν περισσότερο είναι:

1. Το Exit Pupil. Μέγιστο περίπου 6mm, ελάχιστο περίπου 0.5mm. Ιδανικό για DSO's 2mm. Ιδανικό για πλανήτες 1mm (0.92mm αν προτιμάς την ακρίβεια). Ο 13ρης σου δίνει 2.765mm και ο 11ρης 2.34mm. Επειδή το τηλεσκόπιό σου είναι γρήγορο συμβαίνει αυτό. Για πλανήτες θέλεις περίπου 5mm. Για finder μην ανέβεις ποτέ πάνω από 30-32mm. Στο δικό μου f/10 το ιδανικό για DSO's είναι 20mm και για πλανήτες 9-10mm, σχεδόν τα διπλάσια από εσένα επειδή είναι δύο φορές αργότερο. Παίζει και ο 9mm λοιπόν, ειδικά αν πάρεις τον 13mm. O 16ρης ή ο 20ρης Nagler T5 σου δίνουν μεγάλο exit pupil και γκρι ουρανό αν δεν είναι κατασκότεινος. Η διαφορά σε αυτό ανάμεσα στο 5'' f/5 Νευτώνιο και το 6'' f/10 SCT μου είναι τεράστια. Από τον Πειραιά καλύτερα το SCT ή το MCT.

2. Το πεδίο. Να καδράρεις ωραία ένα αντικείμενο με ουρανό γύρω για αντίθεση. Ούτε να κόβεται, ούτε να εξαφανίζεται. Ο 13mm δίνει 0.888 μοίρες, ο 11mm 0.75 μοίρες και ο 9mm 0.65 μοίρες. Η πανσέληνος χωράει ολόκληρη σε όλους. Βέβαια δεν βλέπεις όλο το πεδίο με την μία στους Τ6 (προνόμιο των Τ4, Panoptic, Radian αυτό). Ένα πλανητικό ή ένας γαλαξίας θα χάνεται, ενώ ένα αστρικό σμήνος θα φαίνεται καλύτερα. Δες στο Astrovox Astrolists τα μεγέθη διαφόρων αντικειμένων: http://www.mediafire.com/?c7muboykp76j5t6

3. Η μεγέθυνση: 50 έως 300x. Το 100-120x στο πρότεινα σαν μέση λύση για ένα προσοφθάλμιο.

4. Το πως προτιμάς να βλέπεις το πεδίο. Φοράς γυαλιά ή μπορείς να κολλήσεις το μάτι στον φακό και να γυρνάς τον βολβό γύρω- γύρω; Εγώ προτιμώ τα δύο TV μου που είναι Made in Taiwan από εκείνο που είναι Made in Japan κυρίως γι αυτόν τον λόγο: Eye Relief. Για τον ίδιο λόγο προτιμώ τους Hyperions και το Agena 20mm αλλά ακόμη και τα Plossl 32 και 25mm. Και ας με κοροϊδεύουν, δεν με νοιάζει, τα ματάκια μου τα ρώτησε κανένας;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Η καλύτερη μεγέθυνση που θα σου καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων είναι η μεσαία.Για καλή σου τύχη το καλύτερο exit pupil στο δίνει έναν 10mm.Κ τι καλύτερο απ τον Pentax XW 10mm.Για μένα (κ για πολλούς άλλους) καλύτερος προσοφθάλμιος απ τον nagler 11mm που σχεδιάζεις να πάρεις.Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν ξεπρνάει το πλαφόν των 250 ευρώ που έχει θέσει.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Η καλύτερη μεγέθυνση που θα σου καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων είναι η μεσαία.Για καλή σου τύχη το καλύτερο exit pupil στο δίνει έναν 10mm.Κ τι καλύτερο απ τον Pentax XW 10mm.Για μένα (κ για πολλούς άλλους) καλύτερος προσοφθάλμιος απ τον nagler 11mm που σχεδιάζεις να πάρεις.Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν ξεπρνάει το πλαφόν των 250 ευρώ που έχει θέσει.

Και είσαι και Made in Japan. Και άνετος στην παρατήρηση. Κάπου έλεγε ο Τάσος Βρατόλης πως βγαίνουν 240 ευρώ με μεταφορικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Μιάς και δεν βαριέσαι να τα λές ξανά , τι θα πρότεινες σε κάποιον που έχει Refractor 120mm και focal length 900cm (f 7.5), σκεπτόμενος οτι φοράω γυαλιά αλλά θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω και κάτι σαν Dioptrix για να διορθώσω τον αστιγματισμό μου σε περίπτωση που δεν θελω να φορέσω γυαλιά ?

Thanks!

Chris Partsenidis

Founder & Senior Editor

http://www.Firewall.cx

The world''s most trusted IT Knowledgebase

Recommended by the Cisco Network Academy

World''s 1st Official Cisco Press Reviewer

Δημοσιεύτηκε

Good question - Κώστα, δεν έχω τίποτα ακόμα. Αυτές τις ημέρες σκοπεύω να κάνω την αγορά του OTA και ενος Mount, απλά πρέπει να πάρω και κανένα eyepiece & star diagonal.

Μου αρέσουν πάρα πολυ τα eyepieces της Tele Vue λόγου υποστήριξης διόρθωσης του αστιγματισμού.

Thanks.

Chris Partsenidis

Founder & Senior Editor

Δημοσιεύτηκε

Απλώς σαν brainstorming, υποθέτοντας μόνο Televue και μόνο 1.25'' έχεις:

1. Μέγιστο πεδίο σαν ερευνητικό προσοφθάλμιο Panoptic 24mm: 37.5x, 1.8 μοίρες, 3.2mm exit pupil.

2. Μέγιστη μεγέθυνση 3.75mm. Πρακτικά νομίζω πως ένα προσοφθάλμιο 7mm (Nagler T6 πχ) με barlow θα είναι πρακτικότερο. Μόνο του δίνει 128x, χρήσιμη μεγέθυνση με πεδίο 0.65 μοίρες και το οριακό 0.93 exit pupil, καλό για πλανήτες (κοντά στο f του τηλεσκοπίου όπως λέει ο ειδήμων Σοφολογιότατος) και DSO's (μεταξύ 100 και 150x).

3. Μεσαίο ένα 15mm (14-16). Exit pupil 2, καλό για DSO's και γενική χρήση σε μεγέθυνση 60x. Μπορεί να είναι και το ερευνητικό σου (1.46 μοίρες ο Nagler 16 T5), μπορεί να σου δώσει 120x με barlow (αποφεύγεις το 7mm) ή και 150x με Powermate.

Από το τελευταίο θα ξεκινούσα μάλλον και μετά θα κοιτούσα παρακάτω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Ευχαριστώ για την απάντηση σου - ξέχασα να σου πω οτι το τηλεσκόπιο παίρνει 2'' eyepieces (αν αυτό αλλάζει κάτι απο αυτά που έχεις ήδη γράψει).

Thanks,

Chris Partsenidis

Founder & Senior Editor

Δημοσιεύτηκε

Δεν αλλάζει πολλά. Λόγω μικρής εστιακής έχεις ήδη μεγάλο πεδίο, δεν χρειάζεσαι 2'' φακούς. Τώρα αν πάρεις 100 μοιρών θα είναι χρήσιμο, αλλά ποιός ξεκινά από εκεί; (ο Vasilas μόνο από όσους ξέρω αλλά έχει SCT 9.25).

Στα 2'' τερματίζεις σε exit pupil 6mm στην ηλικία σου, δηλαδή μέχρι 45mm, αλλά η μεγέθυνση ενός 40mm είναι 22.5x, σαν μεγάλο κιάλι δηλαδή. Κοντά στα 30x δίνουν τα 30-32mm αλλά δεν θα ξεκινούσα από εκεί, εκτός αν πρόκειται για κάποιο Plossl. Εγώ βάζω το Ploss 32mm στο διοπτρικό μου συχνά (f/5 80/400, 12.5x, 3.5 μοίρες), αλλά για επίγεια χρήση, όχι το βράδυ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Απο έρευνα που κάνω, μια πρώτη μου εκτίμηση είναι τα παρακάτω, Και θα ήθελα την γνώμη σου:

High Power - x180

Ethos 8mm, 100 Degrees AFO

or

Radian 8mm, 60 Degrees AFO

Medium Power - x75

Nagler 4 12mm, 82 Degrees AFO

Low Power - x40

Nagler 4 22mm, 82 Degrees AFO

Εχω διαβάσει επίσης οτι καλό ειναι να μην επιλέγει κανείς eyepieces που οι μεγεθύνσεις έιναι πολλαπλάσια μεταξύ τους χρησιμοποιόντας ένα π.χ Barlow. Βέβαια εγω εδω δεν το ακολουθώ αυτό διότι το low power + Barlow x2, με φέρνει κοντά στο medium power Που έχω επιλέξει.

Τι νομίζεις για τα παραπάνω ?

Chris Partsenidis

Founder & Senior Editor

Δημοσιεύτηκε

Πιο χρήσιμες μεγεθύνσεις για ένα dob 10" f4.7 είναι Nagler T6 13mm και powermate X2.5 ή Nagler T6 16mm και ένα powermate X2.5?

Η πρώτη περίπτωση μου δίνει Χ92/Χ230 και η δεύτερη Χ75/Χ187.

Δημοσιεύτηκε
Κώστα,

Απο έρευνα που κάνω, μια πρώτη μου εκτίμηση είναι τα παρακάτω, Και θα ήθελα την γνώμη σου:

High Power - x180

Ethos 8mm, 100 Degrees AFO

or

Radian 8mm, 60 Degrees AFO

Medium Power - x75

Nagler 4 12mm, 82 Degrees AFO

Low Power - x40

Nagler 4 22mm, 82 Degrees AFO

Εχω διαβάσει επίσης οτι καλό ειναι να μην επιλέγει κανείς eyepieces που οι μεγεθύνσεις έιναι πολλαπλάσια μεταξύ τους χρησιμοποιόντας ένα π.χ Barlow. Βέβαια εγω εδω δεν το ακολουθώ αυτό διότι το low power + Barlow x2, με φέρνει κοντά στο medium power Που έχω επιλέξει.

Τι νομίζεις για τα παραπάνω ?

Κατ' αρχάς, για να μην παρεξηγούμαι, δεν είμαι ειδήμων στο θέμα. Απλώς έχω μεγάλη αγάπη (ποιόν πάω να κοροϊδέψω; Μανία έχω) για τους προσοφθάλμιους φακούς. Υπάρχουν πολλά άτομα εδώ που μπορούν να μιλήσουν.

Από τους φακούς που αναφέρεις έχω αποκτήσει προσφάτως 2, τον Nagler Τ4 12mm και τον Radian 8mm, είμαι όμως καταδικασμένος να πάρω και τον Nagler T4 22mm κάποια στιγμή. Ο elias2004 τους έχει όλους, ίσως και ο KOSTAKIS και τους χρησιμοποιούν περισσότερο καιρό, οπότε θα ακούσεις πιο αξιόπιστες κρίσεις.

Μια που ρωτάς όμως θα απαντήσω.

Οι Nagler T4 είναι ιδιόμορφοι φακοί. Με τον 12 Τ4 είμαι εντυπωσιασμένος και είναι ο μόνος που μου έχει δώσει μέχρι τώρα την εμπειρία ενός μεγαλύτερου άμεσα αντιληπτού πεδίου από τον Hyperion.

Όμως άλλοι τους απεχθάνονται. Επαχθές μπορεί να είναι το φαινόμενο των συσκοτίσεων αν πλησιάσεις πολύ το μάτι στον προσοφθάλμιο, συνηθισμένος από τους "φακούς επαφής" μικρούς Plossl, άλλους Nagler κλπ, είτε αν κάμψεις την γραμμή του βλέμματος ώστε να τέμνει τον κώνο φωτός, οπότε η συσκότιση είναι νεφροειδής. Εγώ, έχοντας εθιστεί στους Υπερίωνες, βρήκα αμέσως το σωστό σημείο, ακόμη και σε ημερήσια παρατήρηση (όπου λόγω μύσης της κόρης η συσκότιση είναι ευχερέστερη). Άλλοι δεν μπορούν να συνηθίσουν και παραπονούνται: ακόμη θυμάμαι την παροιμιώδη γκρίνια του Laskos, εδώ στο Astrovox, για τον 17 και το 12 Τ4.

Εγώ θα σου πω: Πάρε το και θα τον μάθεις, ιδίως αν δεν έχεις εθιστεί σε άλλον τύπο φακών.

Ειδικότερα ο 22mm έχει όλα τα προσόντα να γίνει ο ερευνητικός σου φακός. Με μεγάλη διάμετρο ώστε να βλέπεις άνετα τα πάντα, ακόμη και με γυαλιά αστιγματισμού, 40.9 μεγεθύνσεις και πεδίο 2 ολόκληρων μοιρών (όλες οι Πλειάδες, όλος ο πυρήνας της Ανδρομέδας) καθώς και exit pupil 2.93, επιπέδου μερικών giant κιαλιών. Δεν θα χρειαστείς μικρότερης εστιακής προσοφθάλμιο νομίζω.

Ο 12mm δίνει 75 μεγεθύνσεις με πεδίο 1.06 μοίρες (και πάλι ευρύ είναι) και exit pupil 1.6. Σίγουρα χρήσιμος, αν και ο 17mm δίνει πλησιέστερο στο 2 (2.26) με 53x και 1.55 μοίρες πεδίο.

Νομίζω πως ο 17mm θα μπορούσε για αρχή να υποκαταστήσει και τους 2 σαν μέση λύση. Εναλλακτικά, προκειμένου να μην αλληλοκαλύπτονται τα χαρακτηριστικά των 22 και 12 θα μπορούσες αντί για 2x Barlow να βρείς άλλη μεγέθυνση στις 2.00'' πάντοτε (πχ Antares 1.6x).

Τώρα για τα 8mm τι να σου πω; Μπορείς να πάρεις Ethos και θα πω να μην το πάρεις; Δεν μπορείς να το συγκρίνεις με τον Radian. Ο Radian μοιάζει με κουτσουρεμένος T4. Παρόμοια φιλοσοφία, τρόπος κατασκευής, instadjust, eye relief, αλλά μόνο 60 μοίρες όμορφο πεδίο. Τον πήρα αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμη σε τι υπερτερεί του Hyperion 8mm ή ακόμη περισσότερο του Hyperion Zoom στα 8mm. Εντάξει, έχει τέλεια άκρα πεδίου, αλλά αν κουτσούρευα τα άκρα του Hyperion κατά 8mm θα είχα το ίδιο (ή σχεδόν) αποτέλεσμα. Νομίζω οι Radian είναι υπερτιμημένοι, 100 ευρώ αξίζουν για μένα.

Ενώ ο Ethos είναι 100 μοίρες. Και λένε (όλοι όμως, μηδενός εξαιρουμένου) πως και εδώ το πεδίο είναι τέλειο. Νομίζω πως (επειδή δεν υπάρχει δυστυχώς Nagler T4 8mm) η επιλογή μεταξύ Radian και Ethos θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Εκτός αν προτιμάς τον Radian για παρατήρηση με γυαλιά και δεν θέλεις να βάζεις Dioptrix στον Ethos για λόγους πολυπλοκότητας, βάρους και (πάλι) κόστους.

Εγώ πάντως τα γιαλιά τα βγάζω πάντοτε (δεν έχω αστιγματισμό) καθώς θεωρώ ανόητο να ψάχνω φακούς με τέλειο γυαλί και επιστρώσεις ή και λίγα στοιχεία για να προσθέσω τα γυαλιά μου που τα ταλαιπωρώ 5-6 χρόνια τώρα. Μπορεί να κάνω και λάθος φυσικά, ή τα δικά σου να έχουν τέλεια επίστρωση.

Αυτά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Μόλις έλαβα το παρακάτω μήνυμα στο Cloudy Nights, σχετικά με μια δημοσίευσή μου.

From: Feidb

Hello! Thank you for giving your honest opinions about TeleVues. When you said that the edge of Hyperions is considered "bad" but when we're talking about a TeleVue product, it is suddenly "design limitations" you hit the nail on the head. I have expressed my honest opinions of TeleVue products and have received hate mail. I hope you don't receive the same. TV defenders come out of the woodwork when someone says anything negative (or not glowingly positive) about their products.

I first ran into a TeleVue fanatic in the 90's and it wasn't pretty. TV's are not bad eyepieces but way overpriced and as far as I'm concerned, they don't have the bang for the buck. On this forum, it's kind of dangerous to express a negative opinion of their products.

Best of luck to you.

Τα συμπεράσματα δικά σας. :|

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Thanks και παλι for your detailed reply!

kokkolis, εσύ τι θα θεωρούσες ώς άξιο αντικαταστάτη των TV?

Cheers,

Chris Partsenidis

Founder & Senior Editor

Δημοσιεύτηκε
Κώστα,

Thanks και παλι for your detailed reply!

kokkolis, εσύ τι θα θεωρούσες ώς άξιο αντικαταστάτη των TV?

Cheers,

Αντικαταστάτη ή υποκαταστάτη;

Η πρόσφατη ιστορία των Nikon NAV-HW 102 δείχνει πως το να προσφέρεις κάτι παραπάνω από τους Ethos ίσως σημαίνει και το οτι θα πρέπει να σχεδιάσεις κάτι τερατώδες. Ενδεχομένως αντιλειτουργικό μάλιστα. Αντιθέτως οι Explore Scientific 100 αναφέρονται ώς ισάξιοι των Ethos και σε μια τυφλή μελέτη καλύτεροι (κατά την υποκειμενική εκτίμηση ανθρώπων που δεν γνώριζαν μέσα από ποιόν φακό κοιτούσαν).

Νομίζω πως θα εξυπηρετούσε να γεννηθεί μια κουλτούρα ιαπωνικών UWA (από Pentax, Vixen, Nikon) ώστε να γιγαντωθεί ένα κύμα ανάπτυξης των κινέζικων. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά SWA από εταιρίες σαν την United Optics μεταμφιεσμένα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, ελάχιστα όμως UWA από William Optics, Meade, Celestron και Explore Scientific. Η ύπαρξη ιαπωνικών SWA που είναι ίσα ή καλύτερα των Αμερικανικών ενθαρρύνει τον οικονομικά σκεπτόμενο καταναλωτή να οδηγηθεί και σε πιο αξιοποιητικές για τον προϋπολογισμό του ασιατικές λύσεις. Στις ΗΠΑ εκτός από τους Hyperions (εισαγώμενο προϊόν) πουλάνε πολύ και οι Meade SWA. Θα εξυπηρετούσε την αγορά αυτό να συμβεί με τους UWA και σε μικρότερο βαθμό με τους 100δες.

Η διαφορά του ES 80 14mm από τους Nagler που έχω δει είναι του επιπέδου των 50 ευρώ κατά δική μου εκτίμηση και όχι των 150-200 ευρώ που επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Φυσικά μπορεί πράγματι τα ακριβά γυαλιά και οι ανώτερες τεχνικές που εφαρμόζει η TV (ή η Pentax και η Nikon) να συμμετέχουν στην εκτόξευση του κόστους, αλλά μην γελιόμαστε, το μεγαλύτερο μέρος είναι υπεραξία και κόστος της διαφήμισης. Οι TV είναι ''it'' αντικείμενο. Πληρώνουμε και την διαφήμιση, άμεση και έμμεση.

Όλοι λένε πως οι WO UWAN είναι ισάξιοι των Nagler (ή σχεδόν έστω). Γιατί ελάχιστοι τους αγοράζουν; Γιατί όλην την λάσπη την τρώνε οι Hyperions όταν οι παρόμοιοι Celestron Ultima κοστίζουν τα διπλάσια χρήματα; Μήπως επειδή κανείς δεν αγοράζει τους δεύτερους, ενώ οι πρώτοι πουλάνε και διαφημίζονται εντατικά από την Baader; Η απόσταση του Hyperion από τον Panoptic και τον Radian δικαιολογεί διαφορά 150 ευρώ; Ας πούμε 30% καλύτερο πεδίο (και όχι σε όλα τα τηλεσκόπια μάλιστα) δικαιολογεί 150% διαφορά τιμής; Μα, αν η ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνεις τελικά από τον φακό αναλογούσε στην διαφορά τιμής, ο 24mm Hyperion θα κόστιζε τα μισά χρήματα από τον ομόσταυλο 13mm, και ο Radian τα μισά χρήματα από τον Nagler Τ6. Οι τιμές όμως καθορίζονται με άλλην λογική.

Το φαινόμενο αυτό (δεν γνωρίζω από οικονομικά ώστε να το ονομάσω όπως πρέπει) είναι εμφανές σε κάθε κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων. Χρειάζεσαι μια λεπίδα αντί για φαλτσέτα. Όχι, χρειάζεσαι δύο λεπίδες. Τώρα χρειάζεσαι τρεις. Όχι, τώρα χρειάζεσαι τέσσερις. Και ανατομική λαβή. Και Aloe Vera. Χρειάζεσαι τηλεόραση αντί για ραδιόφωνο. Όχι, τώρα χρειάζεσαι έγχρωμη. Μα τώρα χρειάζεσαι στερεοφωνική. Και τώρα επίπεδη. Μα τώρα πια ψηφιακή. Και τώρα υψηλής ανάλυσης. Και μην μένεις πίσω, 3D. Και όχι μία, μία για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Και μία για κάθε δωμάτιο του εξοχικού. Και μεγαλύτερες από του γείτονα. Και την παλαιά που έβαλες 12 αιματηρές δόσεις δεν την παίρνει ούτε ο παλιατζής. Και πάει λέγοντας. Κατευθυνόμενες ανάγκες, μέσα στις οποίες κρύβονται οι κανονικές και πως να τις διαχωρίσεις;

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν άνθρωποι που οδηγούν ακόμη τα Kellner και τα Huygens των αυτοκινήτων και τους ζηλεύω. Ζηλεύω που κυκλοφορούν τα νιάτα τους μέσα σε 2CV, Spyder, Mini Cooper, 500cc, επειδή νοιώθω πως το χαμόγελό τους μπορεί να είναι το ίδιο με το δικό μου και της γυναίκας μου μέσα στον Σκαραβαίο της πριν 20-25 χρόνια. Επειδή όμως περνάνε τα χρόνια και δεν μπορούμε πια να κρυώνουμε, να σκάμε, να στριμωχνόμαστε, να πονάνε τα κόκκαλα, να μένουμε από βλάβες και δεν μπορώ να στερήσω από την μόρφωση των παιδιών μας τα κάποια παραπάνω χιλιάρικα μιας 156 που θα διάλεγα, πήραμε ένα Hyundai Matrix, με τις ανέσεις του, το DVD του, τις ζάντες του, τα δερμάτινα καθίσματά του, τους χώρους του και την απενοχοποιητική τιμή του. Κάτι σαν Hyperion ή SWA δηλαδή. Το ίδιο έπραξαν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι. Δεν δίνω δεκάρα αν από κάποια Cayenne ή Boxster νομίζω πως δέχομαι χλευαστικά βλέμματα καθώς μπορώ να διακρίνω το έχω από το είμαι. Αν η Hyundai μου βγάλει μια κορεάτικη 156 ίσως την πάρω. Αν η Skywatcher μου προσφέρει έναν κινέζικο Τ4 το ίδιο.

Τότε για ποιόν λόγο πήρα 4 μέχρι τώρα TV; Απλώς επειδή τα βρήκα μεταχειρισμένα στην τιμή που πιστεύω πως θα άξιζαν καινούρια, ή έστω παραπλήσια. Αν κόστιζαν τόσο καινούρια θα είχα περισσότερα. Από την άλλη, αν αυτά κόστιζαν 100-150 ευρώ τα Κινέζικα θα κόστιζαν 30-60 ευρώ. Πάλι θα αντιμετωπίζαμε ένα δίλημμα, αλλά πιο ευχάριστο αυτήν την φορά.

Λοιπόν, θα ήθελα να υπήρχαν και άλλα πολλά, ιαπωνικά και κινέζικα και γερμανικά και ιταλικά και ινδικά και τούρκικα και (γιατί όχι; ) ελληνικά Naglers (Τ4 όμως, έτσι; ), άλλα καλύτερα, άλλα φθηνότερα και τότε ας κράταγε η TV την Rolex ή Hermes εταιρική της στρατηγική, θα κάναμε όλοι την δουλειά μας και θα είμαστε ικανοποιημένοι. Αλλά η οικονομία κλίμακος των οπτικών φοβούμαι πως δεν το επιτρέπει αυτό.

Α! Να μην ξεχάσω. Τον παλαιό εκείνο τον καιρό της ψευδαίσθησης του κυρίαρχου λαού και όταν έφευγαν οι βάσεις που έμειναν τελικώς, όταν κάποιος "φλώρος" μας κοκκορευόταν για τα Timberland που του πήρε η μαμά του (ελάχιστοι είχαν το θάρρος να το κάνουν αυτό τότε), έτρωγε ένα χαϊδευτικό συνήθως "φατούρο" και μετά είμαστε και πάλι φίλοι. Έτσι το μάθαμε τότε και δεν μπορώ τώρα στα γεράματα να αλλάζω συνήθειες και σαν την Μαντάμ Σουσού απρέ λε τρανζισιον ντε Μπυθουλά α Κολωνακί να μουτζώνω τον Baader που μου έδειξε το φως προσκυνώντας τον TV που μου ξήλωσε την τσέπη. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πιο χρήσιμες μεγεθύνσεις για ένα dob 10" f4.7 είναι Nagler T6 13mm και powermate X2.5 ή Nagler T6 16mm και ένα powermate X2.5?

Η πρώτη περίπτωση μου δίνει Χ92/Χ230 και η δεύτερη Χ75/Χ187.

K στις δύο περιπτώσεις χάνεις τις 125Χ που είναι κ η καλύτερη μεγέθυνση για το τηλεσκόπιο σου.Αλλά αν επιμένεις για αυτά τα δύο τότε καλύτερα 16mm κ power matew 2.5X ή 2Χ.

Δημοσιεύτηκε

Τελικά έχω καταλήξει σε 2 προσοφθάλμια μετά απο αρκετό ψάξιμο.

Nagler 11mm T6 ή Pentax XW 10mm.

Υπάρχει κάποιος που έχει δεί και απτα 2 αυτά προσοφθάλμια?

Καταλαβαίνω πως η διαφορές θα είναι πολύ μικρές γιατί και τα 2 είναι κορυφαία. Ο Pentax είναι λίγο πιο ξεκούραστος απότι έχω καταλάβει κατά την παρατήρηση, δεν ξέρω όμως πόσο πλεονέκτημα είναι αυτό για εμένα απτη στιγμή που δεν φοράω γυαλιά. Απτην άλλη ο Nagler έχει 82 μοίρες πεδίο έναντι των 70 του Pentax.

Αναμένω σχόλια :)

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω κανένα από τα δύο αλλά θα σου πω πως οι περισσότερες συγκρίσεις ευνοούν τον Pentax και πως στον Pentax θα βλέπεις τις 70 μοίρες με την μία, ενώ στον Nagler αρκετά λιγότερες. Τις υπόλοιπες θα τις ψαρεύεις γυρνώντας το μάτι δεξιά αριστερά.

Η διαφορά σε άνεση μεταξύ του T1 που έχω (οι Τ6 λένε είναι κάπως πιό άνετοι) και των Hyperions ή του Nagler T4 (που έχουν παρόμοιο eye relief με τον Pentax) είναι στα δικά μου μάτια τεράστια. Πέραν αυτών ο Pentax θεωρείται πως έχει και καλύτερο contrast.

Πολλοί έχουν τον Nagler T6 11 ή 13/9, κάποιοι και τον Pentax. Αν πας σε κάποια συνάντηση θα δεις και μόνος σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τελικά έχω καταλήξει σε 2 προσοφθάλμια μετά απο αρκετό ψάξιμο.

Nagler 11mm T6 ή Pentax XW 10mm.

Υπάρχει κάποιος που έχει δεί και απτα 2 αυτά προσοφθάλμια?

Καταλαβαίνω πως η διαφορές θα είναι πολύ μικρές γιατί και τα 2 είναι κορυφαία. Ο Pentax είναι λίγο πιο ξεκούραστος απότι έχω καταλάβει κατά την παρατήρηση, δεν ξέρω όμως πόσο πλεονέκτημα είναι αυτό για εμένα απτη στιγμή που δεν φοράω γυαλιά. Απτην άλλη ο Nagler έχει 82 μοίρες πεδίο έναντι των 70 του Pentax.

Αναμένω σχόλια :)

Εχω τον 11mm nagler κ το έχω συγκρίνει με έναν δανικό pentax για αρκετούτσικη ώρα ένα βράδυ στον Πάρνωνα.Η διαφορές μικρές κ ίσως το καλύτερο είναι να δεις για να αποκτήσεις την δική σου γνώμη.Μόνο που οι οποιεσδήποτε διαφορές δεν φαίνονται από κάποιον που δεν έχει εμπειρία.

Pentax: Πολύ καλή κατασκευή καλύτερο eye relief πιο flat πεδίο κ λίίίγο καλύτερη διόρθωση στα πλάγια.Αρνητικό το αυξημένο βάρος (μη φανταστεις τίποτε φοβερο) σε σχέση με τον nagler αλλά τα dob δεν μασάνε σε φορτία.

Nagler:Κ αυτός πολύ καλή κατασκευή, πολύ μικρότερος κ ελαφρύτερος.Μικρό eye relief που τα δικά μου βλέφαρα βρίσκουν επάνω στο γυαλί με αποτέλεσμα να τον λερώνουν.Αυτό δεν είναι κ τόσο τραγικό.Οι περισσότεροι μαθαίνουν να το ελέγχουν κ πολλοί ούτε καν προβληματίζονται.Λίγο μεγαλύτερο πεδίο κ λίίίγη γεωμετρική παραμόρφωση.

Με λίγα λόγια ο pentax δίνει λίγο καλύτερο είδωλο απ τον nagler με καλύτερο eye relief έναντι μικρότερου κ ελαφρύτερου προσοφθάλμιου με λίιιιγο μεγαλύτερο πεδίου.

Επίσης αν είναι να πάρεις nagler να πάρεις τον 9Mm γιατί είναι πιο κοντά στις 125Χ που σου έχω γράψει κ πιο πάνω.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε gapos..

Έχω το SW Dob 10" κλειστού σωλήνα (εστιακή 1200 f/4,7) και μετά από δυόμιση χρόνια παρατηρήσεων

με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχω καταλήξει πως ο φακός που δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από τη

συλλογή μου είναι ο Nagler 16mm T5.. είναι ο φακός που μένει περισσότερη ώρα στο τηλεσκόπιο μου

μιας και με βολεύει λόγω πεδίου να βρίσκω εύκολα και γρήγορα τους στόχους μου, αλλά και οι 75

μεγεθύνσεις που δίνει δεν είναι και λίγες ώστε να διακρίνεις και λεπτομέρειες στα αντικείμενα με την

προϋπόθεση όμως να έχεις και καλή όραση, κάτι που (ευτυχώς) εγώ διαθέτω..

Οι απόψεις των φίλων που μίλησαν πριν από εμένα είναι όλες πολύ σωστές.. σίγουρα θα χρειαστείς 2-3

καλούς προσοφθάλμιους ώστε να μπορείς να κάνεις "σοβαρή" παρατήρηση.. άποψή μου όμως είναι οτι

θα ήταν καλύτερα πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά να βρεθείς 2-3 φορές σε εξορμήσεις ώστε να δεις

κι από μόνος σου από αρκετούς φακούς φίλων που σίγουρα θα έχουν και σίγουρα θα είναι πρόθυμοι να

τους μοιραστούν μαζί σου για λίγο, κι έτσι θα καταλήξεις ευκολότερα στο τι είναι καταλληλότερο για τα

δικά σου μάτια.

Ότι κι αν αποφασίσεις τελικά, σου εύχομαι καλές αγορές και καλές παρατηρήσεις!!

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης