Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους,

 

Εχω την απορία αν μπορώ να κάνω αστοφωτογράφιση deep space με το τηλεσκόπιό μου καθώς και τι φωτογραφική να αγόραζα με σχετικά καλή αναλογία τιμής απόδοσης. Θα μπορούσα πχ να βγάλω ένα νεφέλωμα (orion) και να φαίνεται καθαρό με λεπτομέρειες? ή λόγω βάσης και μηχανισμού κίνησης του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου κάνει μόνο για πλανητική φωτογράφιση?Αν έχετε link για κάποια φωτογραφία deep space (κατά προτίμηση νεφελώματος) με τηλεσκόπιο ίδιο με το δικό μου θα το εκτιμούσα.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
Πρώτα πρέπει να πάρεις ισημερινή σφήνα (wedge) και μετά ο,τιδήποτε άλλο. Θα έλεγα να πάρεις και μια βάση για παράλληλη φωτογράφιση (piggyback) με τους φακούς της όποιας μηχανής πάρεις. Στην κύρια εστία είναι πολύ πιο δύσκολο και το τηλεσκόπιό σου είναι βαρύ και με το μονόμπρατσο πηρούνι δυσκολεύει το πράγμα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Τρία είναι τα κύρια προβλήματα με την αστροφωτογράφηση και το 8SE.

Το ένα σχετίζεται με την ακαμψία του βραχίονα και σωστό ζύγισμα: ίσως χρειαστεί να βάλεις προέκταση στο dovetail προκειμένου να τραβήξεις τον σωλήνα πιο μπροστά, αλλά το ζύγισμα πρέπει να γίνει και στους άλλους άξονες, ρυθμίζοντας τόσο την στατική όσο και την δυναμική ισορροπία. Δες εδώ: http://sctscopes.net/SCT_Tips/Balancing_an_SCT/balancing_an_sct.html

Το δεύτερο με την βάση, πάνω στην οποία μπορεί να βρίσκει η φωτογραφική σου διάταξη (μηχανή, CCD). Δες την φωτογραφία του Nexstar 5 για να το κατανοήσεις: δεν μπορεί να δει το ζενίθ, καθώς θα συγκρουστεί η βάση με την κάμερα, παρ' όλο που ο ιδιοκτήτης έχει βάλει dovetail για να τραβήξει μπροστά τον σωλήνα.

nexstar5.thumb.jpg.0c988892a41e7817f47bbcef42edad28.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Field rotation: είναι το τρίτο πρόβλημα και φαίνεται στις απεικονίσεις παρακάτω. Η υψαζιμουθιακή δεν παρακολουθεί την περιστροφή του πεδίου και θα πρέπει να περιστρέψεις εσύ τις εικόνες που θα πάρεις από πολλές μικρές εκθέσεις (αντί για μια μεγάλη που μπορείς να πάρεις με μια ισημερινή) ή να πάρεις field derotator (κι' άλλα χρήματα κι' άλλο βάρος πίσω).

eqforkmount.jpg.9e8b428265c93ba97dbf5ac049ae1c2e.jpg

fieldderotate.jpg.826a73f99dacc758d3aa781d5cbee780.jpg

fieldrotation.jpg.3208efbd43e07bb148cdd5de8279b0a3.jpg

altazrotation.jpg.88ff9832bf1c83d9a535862b80355213.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ωστόσο αρκετοί έχουν βγάλει φωτογραφίες με το SE χωρίς να το βάλλουν σε ισημερινή βάση. Δες εδώ: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4064512/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1

Στο Astrovox, εκείνος που επιμένει με την διχάλα (με ένα Meade που έχει 2 βραχίονες όμως) είναι ο Ιφικράτης. Όταν συνδεθεί και το δει θα σε καθοδηγήσει λεπτομερώς.

v2_proc3_paper.jpg.65ed08ec2c0cd5f2ef77c3e629031613.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πριν ξεκινήσεις με την φωτογράφηση ρίξε μια ματιά στα βασικά :

http://www.northstarastronomy.gr/39DBB8BC.el.aspx

http://www.astrovox.gr/avat/

 

Η άποψή μου (ως αρχάριου) είναι ότι δεν βλάπτει να δοκιμάσεις με τον εξοπλισμό που έχεις ξεκινώντας από πλανητική π.χ με μία webcam (η πιο οικονομική λύση). Με τον τρόπο αυτό θα ανακαλύψεις τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του εξοπλισμού σου. Αφού εξοικειωθείς με τον εξοπλισμό σου μπορείς να προχωράς βήμα -βήμα και σε πιο δύσκολους στόχους, π.χ. να πάρεις deep sky φωτογραφίες σχετικά μεγάλου πεδίου με μικρούς χρόνους έκθεσης (π.χ. ωρίωνα σε 25-30 δευτερόλεπτα). Η ουσία είναι το αποτέλεσμα να είναι αξιοπρεπές και να ικανοποιεί εσένα προσωπικά. Με την εμπειρία που θα αποκτήσεις θα βελτιώσεις σιγά σιγά το αποτέλεσμα.

Για την αστροφωτογραφία ενδείκνυται βέβαια η σφήνα (wedge). Υπάρχουν όμως και αξιόλογες προσπάθειες με αλταζιμουθιακές στηρίξεις :

http://johnambrose.brinkster.net/default.asp

http://tedthane.com/celestronnexstar8sereview

 

Χρειάζεται πάντως να οπλιστείς με υπομονή και να διαθέσεις αρκετό χρόνο (και φυσικά χρήματα).

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις! Και κάτι άλλο...Από ότι έχω καταλάβει, αλλη camera θέλω για πλανήτες και άλλη για deep sky. Θα προτιμούσα να αγοράσω για deep sky καθώς με μαγεύει πιο πολύ η ευχέρια στο τί να φωτογραφήσω. Πιο εξιδεικευμένα, να κοιτάξω για έγχρωμη ή για ασπρόμαυρη με φίλτρα?Εχει μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα? (Αν έχετε να προτείνετε μάρκα σε "λογικά" λεφτά). Ευχαριστώ και πάλι
Δημοσιεύτηκε

Κώστα μόλις τώρα είδα το θέμα. Ευχαρίστως να βοηθήσω, αν και ο ενδιαφερόμενος έχει μονό βραχίονα αντί διχάλας, πράγμα που περιορίζει στο βάρος. Ωστόσο έχω πρόταση που πιστεύω ότι λειτουργεί.

 

Κατ αρχάς όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο θέμα δεν είναι η διχάλα κατώτερη της ισημερινής λόγω ποιότητας κατασκευής, αλλά λόγω πρόσθετων που απαιτούνται. Βέβαια εδώ δημιουργούνται τα ερωτήματα ποιά διχάλα και ποιά ισημερινή. Κρίνουμε πάντα ισου κόστους στηρίξεις. Δηλαδή η στήριξη ενός Nexstar ή ενός Meade θα συγκριθεί με μια ισημερινή των ~1000 ευρώ. Για παράδειγμα η eq6.

 

Για να μη μακρυγορώ, τα περιοδικά σφάλματα είναι παρόμοια, αν και δεν γνωρίζω αυτά του Nexstar.

Αυτό που θα συμβούλευα τον χρήστη Nexstar για να μπορεί να φωτογραφίσει deep-sky είναι :

 

1) πρώτον να μπορεί να ζυγίσει το τηλεσκόπιο, δηλαδη να μπορει να μετακινηθεί όπως στην φωτό που παρέθεσε ο Κώστας, ώστε να είναι ζυγισμένο στον ένα άξονα.

 

2) σίγουρα ισημερινή σφήνα. Όπως επίσης είπαν οι προηγούμενοι χωρίς αυτήν περιορίζεσαι σε μικρές εκθέσεις ή πλανητική.

 

3) δεν θα προσθέσουμε βαρύ εξοπλισμό. Δηλαδή θα απέφευγα την χρήση ηλεκτρονικού εστιαστή.

 

4) Για οδήγηση σίγουρα θα προτιμήσουμε (λόγω βάρους αλλά και λόγω ότι είναι καλύτερο) έναν off-axis-guider με μια ελαφριά οδηγητική κάμερα (πχ qhy5 - δε την έχω δοκιμάσει όμως σε μεγάλη εστιακή και πιθανώς να χρειαζεται μαυρόασπρη ccd για καλύτερη ευαισθησία όπως μια dsi-pro (εκεί θα χρειαστεί και usb-st4 controller, (~50-80 ευρώ)).

 

5) Όσο για την ccd camera, σίγουρα η μαυρόασπρη με φίλτρα είναι καλύτερη αν το δούμε και πιο επιστημονικά. Αν όμως ενδιαφερόμαστε απλά για όμορφες φωτογραφίες, όχι narrowband, και δεν είμαστε διατεθιμένοι να πάμε στα άκρα της επεξεργασίας, και ειδικά απο σκοτεινό ουρανό, θα βγουν καλές και με έγχρωμη.

 

6) Τέλος, ένας focal reducer θα χρειαστεί ανάλογα της επιλογής στόχου.

 

Η δικιά μου πρόταση είναι η εξής:

 

1. Ισημερινή σφήνα

2. off axis guider

3. οδηγητική κάμερα

4. focal reducer/field flattener

5. α περιπτωση

Filter Drawer + μαυρόασπρη ccd + φίλτρα

β περίπτωση

έγχρωμη ccd

 

Tώρα ποια θα είναι η σφήνα, ο off axis guider ή η ccd δε το γνωρίζω γιατί εξαρτάται από τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Δίνω απλά το περίγραμμα των απαιτουμενων για να τεθεί το Nexstar σε φωτογράφιση deep sky.

 

Θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν ότι το τηλεσκόπιο αυτό δεν προορίζεται για φωτογράφιση κατα κύριο λόγο, άρα γι αυτό γίνονται περιορισμοί. Δεν έχω δει το πως λειτουργεί στην οδήγηση ένα Nextar , άρα αυτά που προτείνω μπορεί και να μη δουλέψουν, γι αυτό θα χρειαστέι ψάξιμο πριν προβεί κανείς σε αγορά.

 

Αυτά που πρότεινα παραπάνω πλην της ισημερινής σφήνας, είναι ότι θα αγόραζε και ένας χρήστης ισημερινής, άρα το κόστος εδώ δεν διαφέρει από μια ισημερινή. Αν η οδήγηση δουλέψει θα έχει γλιτώσει πολλά χρήματα! O λόγος είναι ότι η μετακίνηση του σωλήνα πάνω στον βραχίονα και η απουσία οδηγητικού τηλεσκοπίου εξαλείφει θεωρητικά την ανάγκη αγοράς έξτρα ραγών και αντιβάρων. Θα χρειαστούν δοκιμές εξομείωσης βάρους για να πειστεί κάποιος πριν προβεί σε αγορά. Επίσης να σημειώσω ότι ξεχνάμε τεράστια πεδία λόγω κόμης των καταδιοπτρικών (κάτι που δε το επιδίωξα ποτέ, άρα είναι θέμα γούστου).

 

ΥΓ. Στο link από τo cloudynights του Κώστα βλέπω ότι όλοι χρησιμοποιούν μικρές εκθέσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν ισημερινή σφήνα ή στο ότι δεν κάνουν οδήγηση ή στο ότι δεν οδηγεί καλά (λιγότερο πιθανό κατ' εμέ). Άρα αν δεν είναι το τελευταίο ο λόγος, τότε έχει πιθανότητες να δουλέψει και με μεγαλύτερες εκθέσεις και οδήγηση με τον off-axis-guider. Σε αυτό θα απαντήσουν οι κάτοχοι των Nexstar.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Thanks guys,

Το ενδιαφέρον και η αμεσότητά σας στις απορίες μου επιβεβαιώνει την ποιότητα, σε όλους τους τομείς, στο χόμπι που διάλεξα.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον Ιφικράτη παραπανω. Να προσθέσω ότι η QHY5 θα δουλέψει με τον σωλήνα σου και με off axis (δουλεύει με το δικό μου C11 και βρίσκει αστεράκια, αν και πρόσφατα το "γύρισα" σε ένα DSI II pro για μεγαλύτερη ευαισθησία και ευκολία στον εντοπισμό κατάλληλου αστέρα).

Από εκεί και πέρα όμως φοβάμαι ότι θα σε απογοητεύσω... Είχα παλαιότερα τον πρόγονο του δικού σου Nextstar SE, το 8i το οποίο ειναι εξαιρετικό ως grab and go τηλεσκόπιο, μια χαρά δουλεύει στην πλανητική, αλλά τα μοτέρ του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα μοτέρ των πηγουνιών nexstar, CPC ή αυτών της Meade. Κατασκευαστικά το 8i - και από όσο ξέρω και το 8SE - μοιάζει περισσότερο με τα μικρότερα παιχνίδια-nexstar (χρησιμοποιούν και αυτά spur και όχι warm gears) . Έχω ανοίξει τον DEC άξονα του τηλεσκοπίου για να εγκαταστήσω τα Ray's Brackets και ξέρω τι σου λέω...

Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το τηλεσκόπιο και φωτογραφικά με ένα DSI χωρίς οδήγηση: σε alt-az εκθέσεις μέχρι 10-15" και με focal reducer είχε κάποια αποτελέσματα, αλλά - λογικό είναι με αυτούς τους χρόνους - όχι σπουδαία πράγματα. Κάποια στιγμή που δοκίμασα σε σφήνα, άκουγα τα μοτέρ να "γκρινιάζουν" σε κάποιες γωνίες. Κατά την εστίαση ήταν πολύ εύκολο να χάσω το στόχο από την οθόνη του υπολογιστή μια και όπως γνωρίζεις ο σωλήνας δεν κλειδώνει στο alt, αλλά κινείται ελεύθερα με κάποια μικρή αντίσταση... Να μην μιλήσουμε για το backlash το οποίο για φωτογραφικές εφαρμογές απλά δεν μαζεύεται...

Λυπάμαι αν σε φρενάρω αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να δοκιμάσεις: Πάρε μια CCD ή χρησιμοποίησε μια DSLR. Επένδυσε σε έναν off axis όπως σου πρότεινε και ο Ιφικράτης, αλλά μέχρι εκεί. Μην δώσεις χρήματα για σφήνα εκτός αν βρεις κάτι μεταχειρισμένο, πιθανόν από εξωτερικό και πολύ φθηνό.

Μην επενδύσεις όμως περισσότερα χρήματα.. Ειλικρινά είμαι από τους τελευταίους που θα απέτρεπαν κάποιον από το να πειραματιστεί με τον εξοπλισμό του. Αλλά πρακτικά είναι προτιμότερο να πάρεις μια μεταχειρισμένη HEQ5 και ένα ED80 και αργότερα ανεβάζεις και το C8 από το nexstar πάνω στην ισημερινή για μεγαλύτερες αναλύσεις, παρά να επενδύσεις στην πλατφόρμα του 8SE που αργά ή γρήγορα θα σε "κρεμάσει"...

Έχω επισυνάψει μερικές φωτό που είχα τραβήξει τότε, όλες από Αθήνα.

Νάσαι καλά και καλή συνέχεια!

Φιλικά,

Ηλίας.

5.jpg.a3c2aaae1c15f6def353209199a14af1.jpg

4.jpg.e996a76753abfebf5d6a6897e0e76c8f.jpg

3.jpg.1a9fd1819f99e862c90152b4fd451361.jpg

2.jpg.3825a49537027a014e70ba1ce91ccfe2.jpg

1.jpg.34358ef2e927aa6de8a0e81d6146678e.jpg

Δημοσιεύτηκε
χρησιμοποιούν και αυτά spur και όχι warm gears.......Κάποια στιγμή που δοκίμασα σε σφήνα, άκουγα τα μοτέρ να "γκρινιάζουν" σε κάποιες γωνίες....... Να μην μιλήσουμε για το backlash το οποίο για φωτογραφικές εφαρμογές απλά δεν μαζεύεται...

 

Και για οποιον δεν το επιασε, το α και το ω στην αστροφωτογραφιση DSO ειναι μια σοβαρη βαση. Θεωρητικά ενα καλα σχεδιασμενο πηρουνι μπορει να ειναι και ποιο βολικό απο μια γερμανική (λιγοτερα αντιβαρα, δεν πιεζει τα μοτερ τοσο, δεν εχει meridian flip κλπ κλπ), στην πραξη αυτα που κυκλοφορουν μαζικα στο εμποριο δεν ειναι καταλληλα. Ειτε γιατι ειναι πλαστικουρες, ειτε γιατι δεν εχουν σοβαρα συστηματα κινησης, ειτε γιατι πχ εχουν worm gears μεν αλλα ειναι της πλακας (πχ δεν ειναι ταιριασμενα με τα worms τους). Παλια εβρισκες πηρουνια με worm engines του Byers, τωρα αυτα που εχουν μεσα ειναι για τα μπαζα.

Δημοσιεύτηκε
χρησιμοποιούν και αυτά spur και όχι warm gears.......Κάποια στιγμή που δοκίμασα σε σφήνα, άκουγα τα μοτέρ να "γκρινιάζουν" σε κάποιες γωνίες....... Να μην μιλήσουμε για το backlash το οποίο για φωτογραφικές εφαρμογές απλά δεν μαζεύεται...

 

Και για οποιον δεν το επιασε, το α και το ω στην αστροφωτογραφιση DSO ειναι μια σοβαρη βαση. Θεωρητικά ενα καλα σχεδιασμενο πηρουνι μπορει να ειναι και ποιο βολικό απο μια γερμανική (λιγοτερα αντιβαρα, δεν πιεζει τα μοτερ τοσο, δεν εχει meridian flip κλπ κλπ), στην πραξη αυτα που κυκλοφορουν μαζικα στο εμποριο δεν ειναι καταλληλα. Ειτε γιατι ειναι πλαστικουρες, ειτε γιατι δεν εχουν σοβαρα συστηματα κινησης, ειτε γιατι πχ εχουν worm gears μεν αλλα ειναι της πλακας (πχ δεν ειναι ταιριασμενα με τα worms τους). Παλια εβρισκες πηρουνια με worm engines του Byers, τωρα αυτα που εχουν μεσα ειναι για τα μπαζα.

 

 

Θα ξαναπώ, ότι είναι κατηγορίες τιμής αυτά. Τα Meade fork mounts των 3000 ευρώ και μια eq6 των 1200 ευρώ, έχουν παρόμοια ποιότητα worm gears. Έχουν παρεμφερή περιοδικά σφάλματα και άρα είναι μια απ τα ίδια.. Οδήγηση ικανοποιητική κάνουν πολλοί με eq6, κάνουν και πολλοί με LX90 και LX200, πχ εγώ ή ο Αντώνης Ροσσολάτος.

 

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για άλλης κατηγορίας ποιοτητας εξοπλισμού ας πάμε σε στηρίξεις άνω των 3000 ευρώ, όπου υπάρχει άλλο quality control και άλλη φιλοσοφία. Τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία είναι σε fork mounts όχι σε ισημερινές. Το τονίζω για να ξαναπώ ότι δεν φταίει ο σχεδιασμός, ''φταίει'' η ποιότητα που κάνει την διαφορά. Μια ισημερινή των 10000 ευρώ φυσικά δε θα συγκριθεί με Meade Fork mount αλλά ούτε και με Sky-watcher EQ6.

Άρα αν κάνουμε συγκρίσεις, ας τις κάνουμε σε ίσες κατηγορίες τιμής για να είναι και δίκαιο το αποτέλεσμα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Ιφικράτη, το ιδιο πραγμα λεμε. Κοιτα εκεινο το "μαζικά" που λεω ποιο πανω. Και φυσικά η απαντησεις που δινουμε ειναι προσαρμοζμενες στο θεμα που αναφερεται σε συγκεκριμενη βαση και κατηγορια.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης