kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2010 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1969 Τα βάζουν ένα ένα για να μας κρατούν σε αγωνία!Και να φουντώνει η συζήτηση- έμμεση διαφήμιση.Κάτι έμαθαν από τον Al Nagler. Να και το 12'' λοιπόν. 1.849,00 €Το περισσότερο αρμονικό το βρίσκω, με ή χωρίς τους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zeg Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 20, 2010 https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4450_Skywatcher-Skyliner-350P-Flextube-Dobsonian-Telescope.htmlhttps://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4451_Skywatcher-Skyliner-350P-Synscan---14--f-4-5-GoTo-Dobsonian.html
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Άρχισε και η επίσημη προώθηση. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση στην εταιρία (ποιός δεν την ξέρει; ) αλλά σας συνάπτω το κείμενο της ανακοίνωσης επειδή προαναγγέλλει την κυκλοφορία των μοντέλων 14'' και 16'': SkyWatcher DOB Go-To (SYNSCAN) Καλά Νέα! Το όνειρο κάθε ερασιτέχνη αστρονόμου είναι να αποκτήσει ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. Τις πολυπόθητες 10 ή 12 ίντσες που θα αναδείξουν λεπτομέρειες στον Δία και στον Κρόνο και θα φέρουν πιο κοντά τον βαθύ ουρανό. Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο με σύστημα GOTO, που δίνει τη δυνατότητα αυτόματης σκόπευσης σε δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα και απαλλάσσει τον χρήστη από τη διαδικασία της αναζήτησης. Το όνειρο κάθε ερασιτέχνη αστρονόμου σκόνταφτε, μέχρι σήμερα, σε δύο προβλήματα. Πρώτον, τα μεγάλα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη είναι πολύ ακριβά. Δεύτερον, τα μεγάλα τηλεσκόπια με ισημερινή στήριξη μεταφέρονται δύσκολα και στήνονται δύσκολα. ΤΩΡΑ όμως ήρθαν τα SkyWatcher Dob GOTO! Με λιγότερα χρήματα αποκτάτε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που διαθέτει σύστημα GOTO που μεταφέρεται και στήνεται εύκολα. Ξεκινάμε την εισαγωγή της σειράς στην ελληνική αγορά με τα μοντέλα 10 και 12 ιντσών και έπεται συνέχεια με τα μοντέλα 14 και 16 ιντσών! Αλήθεια, από το λογισμικό Synscan είστε ικανοποιημένοι όσοι το έχετε δοκιμάσει στις ισημερινές, αλλά και υψαζιμουθιακές στηρίξεις της SW; Γνωρίζω πως μοιάζει με της Celestron αλλά και διαφοροποιείται σε πολλά σημεία. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Και το πρώτο review από τον Allan Dyer Αυτό που με ενθουσιάζει (αν δουλεύει σωστά) είναι η δυνατότητα εναλλαγής αυτόματης και χειροκίνητης εύρεσης οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα χάρη σε διπλούς κωδικοποιητές: Unlike many GoTo scopes, the Syn-Scan models include encoders that keeptrack of the telescope’s position even ifthe scope is moved manually.Yes, you canphysically push the telescope to a newtarget, then still use the GoTo to find andtrack more objects, very handy for publicviewing, when scopes invariably getbumped. Few GoTo scopes can do this.Alan Dyer Είναι κάτι το οποίο δεν χαρακτηρίζει κανένα GOTO τηλεσκόπιο που γνωρίζω. Μπορείς να κινηθείς 180 μοίρες στον ουρανό με ταχύτητα, χωρίς να χαθεί η ευθυγράμμιση. Μπορείς να κάνεις αστροάλματα για τα αντικείμενα που γνωρίζεις (το Μ13 που λέει ο Γιώργος) και μετά να χρησιμοποιήσεις το GOTO για έναν δύσκολο στόχο, ή αν βιάζεσαι -και μετά πάλι αστροάλματα. Το GOTO που σέβεται τον παραδοσιακό Ντομπσονά.Ωραία ακούγονται όλα, να δούμε και τα μειονεκτήματά του σιγά-σιγά.Sky-Watcher-review-SD10-skynews.pdf Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1969 Τα βάζουν ένα ένα για να μας κρατούν σε αγωνία!Και να φουντώνει η συζήτηση- έμμεση διαφήμιση.Κάτι έμαθαν από τον Al Nagler. Να και το 12'' λοιπόν. 1.849,00 €Το περισσότερο αρμονικό το βρίσκω, με ή χωρίς τους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά. Ρε παιδιά... Πολλά τα λεφτά ρε γαμώτο...έφτασε το 12καράκι μου να έχει κόστος στα 2000 ευρώ κοντά;;;; Δεν ξέρω ρε παιδιά...μήπως το τραβάμε από τα μαλλιά το πράγμα;; Ποιά είναι η γνώμη σας;;; Θα τα δίνατε για 12" τόσα λεφτά μόνο και μόνο για το goto;;;;;;;; «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Να σου πω, όποιος δίνει σχεδόν τα ίδια για το Nexstar 8SE (και παραπάνω για το ETX-LS) γιατί να μην τα δώσει; Από την άλλη νομίζω πως το σωστό θα ήταν με την έκδοση του autotracking να πέσει λίγο (ας πούμε 100 ευρώ) η τιμή του απλού και με την έλευση του Goto η τιμή του Autotracking. Κάπως έτσι συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά εδώ κυριαρχεί άλλη λογική. Τα Nexstar έχουν καταντήσει φθηνά τηλεσκόπια με τον καιρό, γίνονται και προσφορές, εδώ όμως όχι. Έτσι θα υπήρχε όφελος και σε όσους θέλουν το απλό, κλασικό μοντέλο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1969 Τα βάζουν ένα ένα για να μας κρατούν σε αγωνία!Και να φουντώνει η συζήτηση- έμμεση διαφήμιση.Κάτι έμαθαν από τον Al Nagler. Να και το 12'' λοιπόν. 1.849,00 €Το περισσότερο αρμονικό το βρίσκω, με ή χωρίς τους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά. Ρε παιδιά... Πολλά τα λεφτά ρε γαμώτο...έφτασε το 12καράκι μου να έχει κόστος στα 2000 ευρώ κοντά;;;; Δεν ξέρω ρε παιδιά...μήπως το τραβάμε από τα μαλλιά το πράγμα;; Ποιά είναι η γνώμη σας;;; Θα τα δίνατε για 12" τόσα λεφτά μόνο και μόνο για το goto;;;;;;;; Με τίποτα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συμφωνώ! Κι εγώ πιστεύω ότι δεν αξίζει με τίποτα... Καλύτερα να επενδύσει κανείς αυτά τα χρήματα σε καλύτερα οπτικά παρά σε μοτέρ... Να πω επίσης ότι προς το παρόν με ξενίζει το όλο θέμα μοτέρ-goto-dob... Τι να πω, ίσως αλλάξω γνώμη στο μέλλον.Ένα άλλο θέμα επίσης που με απασχολεί και έχοντας προσωπική εμπειρία από το 12ιντσο flex της skywatcher, φαντάζομαι ότι η βάση αυτού του πράγματος μαζί με τα μοτέρ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα άβολη. Ένας θεός ξέρει τι γίνεται με το 14άρι ή το 16άρι για τα οποία δεν φαίνεται να έχει γίνει καμιά ιδιαίτερη μελέτη στο σχεδιασμό τους: η βάση τους είναι αναλογικά μεγαλύτερη και βαρύτερη σε σχέση με τα μικρότερα αδελφάκια τους - βάλε και το βάρος των μοτέρ... Το goto έχει τη θέση του και τη χρησιμότητά του: στην αστροφωτογράφηση για παράδειγμα είναι απαραίτητο, στις περιπτώσεις που αναφέρει ο Κώστας παραπάνω (για μια γρήγορη ματιά, για μια ώρα όλη κι όλη στο μπλαλκόνι) είναι δώρο από τον ουρανό, ακόμα και σε περιπτώσεις που πει κανείς ότι απλά βαριέται, θέλει να μην κάνει τίποτα, να δει 20 αντικείμενα το ένα μετά το άλλο και να πάει για ύπνο. Αλλά να φύγεις εκδρομή, να κάνεις κάποια χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να βρεθείς σε σκοτεινό ουρανό με ένα τηλεσκόπιο 12, 14 ή 16 ιντσών και να περάσεις τη μισή βραδιά χτυπώντας πλήκτρα στο κοντρόλ και ψάχνοντας λίστες με αντικείμενα... όχι ρε παιδιά ... είναι αμαρτία. Καλύτερα αυτό που λέει ο Δημήτρης, να δω δυο αντικείμενα και να φάω όλο το βράδυ ψάχνοντας με το χάρτη...Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν έχω αισθανθεί την ανάγκη να κουβαλήσω την EQ6 και το C11 σε εκδρομές και εξορμήσεις. Φέτος στον Πάρνωνα, κάθε χρόνο στην Ήπειρο και όποτε "ξεπορτίζω" σε καμιά εκδρομή - αν και τελευταία δυστυχώς αυτό σπανίζει - είμαι πάντα με το 10άρι dob και ένα χάρτη - εντάξει, ίσως δύο χάρτες Από εκεί και πέρα αυτό που ειπώθηκε παραπάνω περί ...κολοκυθόπιττας είναι πέρα για πέρα αληθές! Αν για κάποιον αξίζει τον κόπο, αξίζει... τελεία και παύλα!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Είναι κάτι νέο (σε αυτά τα επίπεδα τιμών) οπότε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πως θα το υποδεχθεί το κοινό. Ειδικά στις ΗΠΑ που παραμένει η μεγαλύτερη αγορά και παρ' όλα τα άφθονα Premium αλλά και τα Zhumel η SW έχει διεισδύσει αρκετά -δεν γνωρίζω τα οικονομικά μεγέθη, αλλά πολλοί έχουν ειδικά το SW12 Flextube στα διάφορα forum). Ένα κομμάτι της πίτας είναι δεδομένο, απομένει να φανεί το μέγεθός του. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Ωραία! Οι απαντήσεις είναι πολλές οπότε θα υπάρχουν και πολλές προτάσεις στο ερώτημα: Θέλω ένα τηλεσκόπιο (Dob ή άλλο) 12άρι ή καλύτερα 14άρι με tracking και go-to. Τους λόγους μπορώ, για να μη ξεφύγουμε από το ερώτημα, να τους αναλύσω άλλη στιγμή. Ας αφήσουμε για λίγο έξω από την συζήτηση το αν πρέπει ή όχι το Dob να έχει go-to. Ποιο μου προτείνετε; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Ωραία! Οι απαντήσεις είναι πολλές οπότε θα υπάρχουν και πολλές προτάσεις στο ερώτημα: Θέλω ένα τηλεσκόπιο (Dob ή άλλο) 12άρι ή καλύτερα 14άρι με tracking και go-to. Τους λόγους μπορώ, για να μη ξεφύγουμε από το ερώτημα, να τους αναλύσω άλλη στιγμή. Ας αφήσουμε για μια στιγμή έξω από την συζήτηση το αν πρέπει ή όχι το Dob να έχει go-to. Ποιο μου προτείνετε; Η ερώτηση είναι παγίδα;Στην Ελληνική αγορά έχεις τις εξής επιλογές1. C14 σε Paramount ή Mach1 ή ανάλογη βάση, πάνω σε πυλώνα, μέσα σε ένα παρατηρητήριο, δεν θέλω να υπολογίσω πόσο μπορεί να κοστίζει2. SW14 Flextube Goto. Χμμμ... Δύσκολη απόφαση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Όχι δεν είναι παγίδα. Απλή ερώτηση. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι οι διαφορές στο κόστος θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Μπορώ να φέρω και από εξωτερικό. Προτάσεις; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν σε ενδιαφέρει η φωτογράφηση και θέλεις να το μετακινείς, το SW14 Flextube μοιάζει μονόδρομος. Αν το φέρεις απ' έξω κοιτάς και τα Obsession, Teleport, Fulrum κλπ με Argonavis, και αφού ζαλιστείς, τιμάς το Μνημόνιο και καταλήγεις σε SW14 Flextube ή Orion Intelliscope. Αλλά τα άλλα είναι Push to και όχι Go to. Αν θέλεις Autotracking τότε όλοι οι δρόμοι...Φθάνει να δουλεύει όπως λένε, το ξαναλέω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Ωραία! Οι απαντήσεις είναι πολλές οπότε θα υπάρχουν και πολλές προτάσεις στο ερώτημα: Θέλω ένα τηλεσκόπιο (Dob ή άλλο) 12άρι ή καλύτερα 14άρι με tracking και go-to. Τους λόγους μπορώ, για να μη ξεφύγουμε από το ερώτημα, να τους αναλύσω άλλη στιγμή. Ας αφήσουμε για μια στιγμή έξω από την συζήτηση το αν πρέπει ή όχι το Dob να έχει go-to. Ποιο μου προτείνετε; Η ερώτηση είναι παγίδα;Στην Ελληνική αγορά έχεις τις εξής επιλογές1. C14 σε Paramount ή Mach1 ή ανάλογη βάση, πάνω σε πυλώνα, μέσα σε ένα παρατηρητήριο, δεν θέλω να υπολογίσω πόσο μπορεί να κοστίζει2. SW14 Flextube Goto. Χμμμ... Δύσκολη απόφαση.Εαν θα ηθελε κανεις να εχει ενα τηλεσκοπιο 12" ή 14" για Παρατηρηση με tracking και go-to τότε μπορει πολυ ανετα να πάρει ενα ελαφρύ 12αρι ή 14αρι και να το ανεβάσει πάνω σε μια Eq6. Ναι ειναι οριακο αλλα δουλευει μια χαρα για παρατηρηση! Πιο συγκεκριμένα μπορει να πάρει κανεις ενα ΟΟ14" λ/10 με 2.000€ και μια EQ6 με 1.000€ (συνολο 3000+€) και να κάνεις την δουλεια σου και αν θες μπορεις να παιξεις με το σχήμα σου... και να εχει και Dob και ταυτοχρονα να βάλεις και οτι θες πανω στην Eq6. Για εμενα ειναι πολλα τα λεφτα που ζητάνε για το Goto Dob... πιστευω οτι δεν αξιζει, αλλα οπως είπαμε, περι ορέξεως Βασιλόπιτα (ποτε δεν ξερεις τι μπορει να σου φερει ο Santa) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
3c273 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι για μεγαλύτερα των 10 ιντσών τηλεσκόπια δεν πρέπει κάποιος να δαπανήσει χρήμα για το μηχανισμό goto. Διαθέτω το Nexstar 6SE και στοχεύω στο μέλλον σε ένα 12ιντσο dobsonian χωρίς goto. Τι γίνεται όμως με τον νέο παρατηρητή που στην ίδια τιμή με το δικό μου θα αγοράσει ένα πολύ ισχυρότερο τηλεσκόπιο; Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Πιο συγκεκριμένα μπορει να πάρει κανεις ενα ΟΟ14" λ/10 με 2.000€ και μια EQ6 με 1.000€ Βασίλη ένα link παρακαλώ να τους ρίξω μια ματιά. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2010 Για να διευκρινίσω θεωρώ το tracking απαραίτητο κ άχρηστο το go to.Θα πω κάτι που το έχω ξαναγράψει αλλά δεν βλέπω κ να συμμερίζεστε αυτήν την άποψη.Οσο ανεβαίνουμε σε ίντσες αλλάζουν κ οι απαιτήσεις της παρατήρησης.Μπορούμε να δούμε αμυδρότερα αντικείμενα αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερες μεγεθύνσεις.Που κ αυτές με την σειρά τους απαιτούν καλύτερα οπτικά καλύτερη βάση καλύτερο εστιαστή κ tracking.Κ αυτά δεν πιστεύω πως τα προσφέρει η sky watcher εκτός από το tracking.Αλλά το tracking Μπορείς να το έχεις κ από μία απλή πλατφόρμα.Ορεξη κ μεράκι να υπάρχει κ ο καθένας μπορεί να φτιάξει την δική του. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Πιο συγκεκριμένα μπορει να πάρει κανεις ενα ΟΟ14" λ/10 με 2.000€ και μια EQ6 με 1.000€ Βασίλη ένα link παρακαλώ να τους ρίξω μια ματιά. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι η OO έχει σταματήσει να προσφέρει 14άρι dob και περνάει από τις 12 κατευθείαν στις 16 ίντσες.. Σαν σωλήνας ωστόσο υπάρχει ένας 14άρης f/4 στη σειρά SPX 1/8 PV και εντελώς γυμνός στις £2899 http://www.orionoptics.co.uk/SPX/spx400.html Βέβαια από ότι θυμάμαι μαζί με διάφορα extra - που δεν θα έπρεπε να είναι extra - το 14άρι σε έκδοση dob έβγαινε καινούργιο γύρω στα 2500-2700 ευρώ. Μεταχειρισμένο, κάτω από 2000 ευρώ - ίσως αυτό να είχε στο νου του ο Βασίλης παραπάνω. Η διαφορά στο βάρος μεταξύ Orion Optics και Synta είναι μεγάλη: το 14άρι της ΟΟ πρέπει να είναι συνολικά στα ίδια κιλά με το 12άρι dob της Skywatcher, ενώ η βάση του πρώτου δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη της Skywatcher, ούτε στη συμπεριφορά κατά την παρατήρηση, ούτε στον όγκο/βάρος. Από εκεί και πέρα, σκοπεύεις να το εγκαταστήσεις μόνιμα/ημι-μόνιμα κάπου στο σπίτι/αυλή; Αν ναι σκέψου την περίπτωση να πας κατευθείαν στις 16ίντσες. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει τον κόπο να περιμένεις λίγο να δεις σε τι τιμή θα βγει το 16άρι dob της Skywatcher - με ή χωρίς μοτέρ. Αν η απάντηση είναι αρνητική, ο 12άρης σωλήνας της ΟΟ είναι πανάλαφρος για τη διάμετρό του και εξαιρετικός - αν και f/4 με ότι αυτό συνεπάγεται: μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση, "γκρινιάρικη" ευθυγράμμιση. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να τον ανεβάσεις σε μια ισημερινή και αν θέλεις το βάρος του είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο σε σχέση με το 14άρι από μια στήριξη σαν την EQ6. Στο site τους δεν υπάρχει αναφορά γι αυτόν το σωλήνα - έχουν μόνο την παρουσίαση για το μακρύκανο f/5.3 - αλλά νομίζω ότι ακόμα διατίθεται ως dob στην deluxe έκδοση 1/6 PV στις £1,199, βάλε και το upgrade για τη στήριξη του πρωτεύοντος, £1,289. Περισσότερα εδώ: http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonianod300de.html Νάσαι καλά και καλές αγορές!Ηλίας ΥΓ. Εύχομαι να λύσεις γρήγορα το θέμα με τον καινούργιο γείτονα και τους προβολείς του...
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Ηλία αυτο ειχα στο μυαλό μου, πιο πολυ ενα μεταχειρισμένο 14αρι ή ενα καινούργιο 12αρι (αν και απο οτι βλεπω κι εγω ουτε το 14αρι βγαζει πλεαν αλλα ουτε το κοντο 12αρι σε Dob, μονο σε Spx τα οποια για καποιο λογο ειναι και πιο ακριβα απο τα Dob )και για βάση θα μπορουσε να παρει κανεις π.χ την βαση του Βασιλη_Μ ή του Βιδου (αν τις πουλανε ακομα) με περιπου 750€ Sorry αν γραφω συνεχεία για ΟΟ και όχι για καποια αλλη εταιρία απλα ειναι ελαφριά και και καλα και είναι συγκρίσιμες οι τιμες μετα Goto-Dob. Δεν εχω κατι με τα Goto-Dob, ισα-ισα ειναι πολυ μεγαλη εξέλιξη για αυτον τον τυπου βάσης να αποκτά Goto, απλα προς το παρον ειναι πολυ ακριβα για αυτο που πραγματικά προσφέρουν!!Ελπιζω να πεσουν οι τιμες τους DOBSONIAN 12″ (Αναδιπλούμενο Truss) GOTO (SKDOB12-GOTO) - 1.850 € SPX 300 f4 -12" 1400€ + EQ6 μεταχειρισμένη 750€ = 2.150€ Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Κατα την γνωμη μου θα μπορουσε η Skywatcher να βγαλει Goto-Dob ΚΑΙ την κλειστού τύπου σειρα τηλεσκοπίων που διαθέτει, ωστε να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογες αλλα και φθηνότερες λύσεις, αφου ο σωλήνας ειναι πολυ πιο ελαφρύς απο το Truss που εχει σαν αποτέλεσμα πιο φθηνο μηχανισμό Goto-Tracking + τα ~200€ διαφορας του Truss σε αντιθεση με τον σωληνα... Νομιζω οτι η Skywatcher θα μπορουσε να βγαλει κατα 500€ φθηνότερο Goto-Dob (αναλογα τις ιντσες παντα) Ισως το DOBSONIAN 10″ σε Goto να είχε 800-900€ και όχι 1300€ που εχει το Truss Gotoενω θα μπορουσε ισως να βγαλει και το DOBSONIAN 8″ σε Goto με 550€-650€Και εαν θα ειχε εναν ελαφρυ σωλήνα 12" θα μπορουσε με Goto να κάνει 1250€-1350€ και όχι 1850€ που εχει το Truss Goto(υπόψιν δεν λεω να καταργήσει ή να μην εβγαζε Truss Goto, απλα να έβγαζε και Σωλήνα Goto) Η Skywatcher νομιζω ξεχασε το λόγο για τον οποίο τα Dob τηλεσκοπια εχουν γινει ανάρπαστα... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το υποψιάστηκα ότι δεν θα ήταν φτηνό το 14αρι της ΟΟ αλλά είπα μήπως δεν μπορούσα να βρώ την σωστή σελίδα. Σκέφτομαι σιγά-σιγά μια αναβάθμιση σε 14αρι ή αν βγει ακριβό σε 12 ίντσες. Ηλία το θέλω όχι για μόνιμη εγκατάσταση αφού τακτικά φεύγω για σκοτεινότερο ουρανό. Δεν το θέλω για φωτογράφιση και αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο για εμένα είναι η γερή στήριξη, η δυνατότητα μεταφοράς, το σωστό Autotracking και το GoTo. Από ότι βλέπω οι προτάσεις σε αυτή την κατηγορία δεν είναι πολλές ή καλύτερα είναι μόνο 2. Αν εξετάσω την δεύτερη, για 14 ίντσες το κόστος του σωλήνα είναι 3200 ευρώ και το βάρος του 29 κιλά. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε για στήριξη και πόσο θα κοστίζει, αφού έχουμε ένα ήδη ένα γαιδούρι 160 cm μήκος και 29 κιλά. Το πλεονέκτημα της μεταφοράς το ξεχνάμε. Άρα 14αρι εξαιρετικό δεν μπορώ να πάρω. Απομένει η λύση στις 12 ίντσες. Η πρόταση είναι ΟΟ λ/6 στα 1500 ευρώ. Η ισημερινή στήριξη κοστίζει 1250 καινούργια για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα αφού και το τηλεσκόπιο αν το πάρω μετά από 6 μήνες 1 χρόνο ίσως το βρω από έξω μεταχειρισμένο φτηνότερο. Σύνολο 2750. Ακριβότερο και πάλι κατά 1000 ευρώ περίπου. Αν δούμε το θέμα της ποιότητας των οπτικών: Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι είναι σημαντικό να έχεις άριστα οπτικά λ/10. (Βέβαια έχει ξανασυζητηθεί και για εμένα έχει εξαντληθεί, το ότι ελάχιστες βραδιές θα χρησιμοποιήσεις την διαφορά από λ/4 σε λ/10). Αν έστω όμως για να το αγοράσω θέλω για 14 ίντσες 7000 ευρώ συνολικά με μοτέρ, τι προτείνετε; Να μείνω χωρίς τηλεσκόπιο και να μην πάρω κάποιο με λ/4 με το 1/3 των χρημάτων; Περίμενα η αλήθεια είναι, περισσότερες προτάσεις. Μήπως τους τρόμαξε όλους ο Κώστας που ρώτησε αν είναι ερώτηση παγίδα; Όχι. Νομίζω ότι δεν αξίζει να το συζητάμε. Η λύση όπως ανέφερε γι αυτά που ζητάω είναι μονόδρομος. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο στις 14 ή και 12 ίσως ίντσες είναι πολύ καλή λύση. Και αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι, όχι αν πρέπει να έχει ή όχι GoTo ένα Dob, (για τους δικούς μου λόγους είναι απαραίτητο), αλλά αν η ποιότητα τους είναι καλή. Η εύρεση των στόχων μου γίνεται με αστροάλματα. Η ικανοποίηση που νοιώθω με αυτόν τον τρόπο είναι πολλή μεγάλη. Όμως το Autotracking και GoTo είναι σημαντικά βοηθήματα για μένα στην βελτίωσή μου σε αυτό το είδος παρατήρησης. Ξέρω ότι είναι δύσκολο κάποιοι να το αποδεχτούν, αλλά η εξέλιξη προχωρά. Συμφωνώ με τον Βασίλη ότι τα Dob με GoTo είναι μεγάλη εξέλιξη. Σιγά-σιγά αποδεχόμαστε τους αυτοματισμούς και βλέπουμε που μπορούν να μας διευκολύνουν. Για να τελειώσω με το θέμα που ζήτησα προτάσεις. Η Synta μπορεί να μην έχει βγάλει premium τηλεσκόπια Flex Tube GoTo, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η μόνη που μας δίνει την δυνατότητα αξιοπρεπούς παρατήρησης στις ίντσες πάνω από 12 ρομποτικών με πολλή καλή σχέση κόστους-απόδοσης. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το προσπεράσουμε. Το θεωρώ σημαντική εξέλιξη αυτό. Επίσης παντού διαβάζω ότι τα οπτικά τους έχουν βελτιωθεί με τον καιρό. Συμφωνώ ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι κάπως χαμηλότερα. Όμως με 2100-2200 ευρώ περίπου έχεις ένα τηλεσκόπιο στις 14 ίντσες με Autotracking και GoTo και θεωρώ ότι μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ένα εξοπλισμό που μέχρι τώρα σε αυτήν την κατηγορία λόγω κόστους δεν μπορούσαμε να το πλησιάσουμε. Περιμένω το 16αρι όχι για την τιμή, αφού υπολογίζω πόσο περίπου θα κοστίζει στην Ελλάδα, αλλά γιατί έχω επιφυλάξεις για την δυνατότητες των μοτέρ του, εάν είναι ίδια με το 14αρι. Ασχολούμαι περισσότερο να διαβάζω τα θετικά και τα αρνητικά των συγκεκριμένων τηλεσκοπίων. Τα θετικά είναι αρκετά. Ελπίζω η αγορά να έρθει σύντομα (ευχαριστώ Ηλία) ΥΓ. Το θέμα με τον γείτονα προχωράει καλά. Θα σας έχω ενημέρωση σύντομα. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Περίμενα η αλήθεια είναι, περισσότερες προτάσεις. Μήπως τους τρόμαξε όλους ο Κώστας που ρώτησε αν είναι ερώτηση παγίδα; Όχι. Νομίζω ότι δεν αξίζει να το συζητάμε.Κωνσταντίνε αν θες να το συζητήσεις καλύτερα ανοιξε ενα νέο Θεμα για να μπορουμε να συτησουμε σωστα αυτα που θες. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2010 Το θέμα μου είναι θέμα σας παιδιά. Ποτέ δεν παραπονέθηκα για off topic εγώ. Μιλήστε ελεύθερα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2010 Το θέμα μου είναι θέμα σας παιδιά. Ποτέ δεν παραπονέθηκα για off topic εγώ. Μιλήστε ελεύθερα.Κωστα δεν ειναι για το Off-topic, αφου αυτο που ζηταει ο Κωνσταντίνος ειναι σχετικό με αυτο το Θεμα, απλα φτιαχνοντας ενα δικό του Θεμα περαν οτι θα φαινεται στον Τιτλο το τι θελει και ζηταει αλλα με αυτο τον τροπο μπορει να κατευθύνει την συζήτηση εκει που θελει και να παρει τις απαντήσεις που θελει, οπου φυσικα μεσα σε ενα αλλο Θεμα δεν μπορει να το κανει, αφου δεν θα εχουν Ροη οι απαντήσεις. Παντα αν θελουμε να ρωτησουμε κατι σημαντικό το οποιο θα παρει αρκετες απαντησεις ειναι καλο να φτιαχνουμε ενα δικο μας Θεμα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2010 Κυκλοφόρησε σε μικρό, εύχρηστο σχήμα, ο νέος κατάλογος για τον Χειμώνα 2010-2011 από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται τα SW 10-12-14 και 16'', με τιμολόγηση των δύο μικρότερων μοντέλων. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα