Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σκέφτομαι να προχωρήσω στην αγορά του SPX 300 f5.3 OTA τον οποίο θα τοποθετήσω πάνω στην NEQ6 που έχω και θα ήθελα τη γνώμη σας για τα προσοφθάλμια που με ενδιαφέρει να το συνοδεύουν. Mε τον Pentax XW 40mm ή Nagler 31mm, Ethos 17mm και με Pentax xw 7mm είναι ολοκληρωμένο το setup ή έχει κενά;
Δημοσιεύτηκε

Ο 40mm δίνει 7.55 exit pupil, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως λοιπόν. Προτιμότερος ο 31mm (5.85mm).

Προς τα κάτω είναι κάπως αραιή η τοποθέτηση: μετά τον 17 θα εξυπηρετούσε ένα 10-11mm και ένα 5-6mm, αντί για το 7mm. Αλλά μπορείς και έτσι. Ή μπορείς να πάρεις και ένα barlow 1.6x 2'' (Antares) που σου δίνει ανάλογα των 19.4mm, 10.6mm και 4.4mm.

Δες εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13320

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Σ' ευχαριστώ Mr kkokkolis, έχεις δίκιο για το μεγάλο κενό που μεσολαβεί από τον 17mm ως τον 7mm και από το topic που παραθέτεις νομίζω πως είμαι καλυμμένος με Nagler 31mm, Ethos 13mm, Pentax 7mm και με ένα baader ortho 5mm.
Δημοσιεύτηκε

Ο Baader 5mm είναι λίγο ζόρικος (μικρός φακός, μικρό eye relief). Το best seller είναι ο 6mm. Αλλά ζήτα να τους δεις από κοντά πριν αγοράσεις.

Αφού έχεις (ή θα πάρεις; ) Pentax 7mm, άλλος ένας Pentax 5mm ή ακόμη καλύτερα 10mm και ένας καλός barlow, θα ήταν ιδανική λύση. Έτσι καλύπτεις το κενό 17-7, αποκτώντας ένα φοβερό φακό με 1.9mm κόρη εξόδου- ό,τι πρέπει για DSO's- και στα 2x έχεις αμέσως την μέγιστη πρακτική μεγέθυνση με 1mm κόρη εξόδου- για δύσκολα ασαφή αντικείμενα και πλανήτες.

Ο Ortho εστιάζει μακριά από τους SWA. Ενώ με 2 Pentax θα έχεις πλησιεστιακότητα, 20mm ανακουφιστική απόσταση και μεγάλο πεδίο. Βεβαίως υπάρχει διαφορά τιμής.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Είμαι κάτοχος του Baader 5mm, Nagler 22mm, Nagler 9mm. Οπότε όλοι οι φακοί που συζητάμε πρόκειται να αγοραστούν.

Συμφωνώ πως ο Baader είναι κάπως ζόρικος στη παρατήρηση από την άλλη η εστιακή 5mm θα δίνει 320Χ, μεγέθυνση που το seeing λίγες φορές θα επιτρέπει (βέβαια αυτές τις λίγες φορές θα είναι πιο άνετη η παρατήρηση με Pentax 5mm, σχεδόν με έπεισες)8)

Τους barlow δεν τους συμπαθώ, όχι ότι έχω εμπειρία αλλά δεν θέλω να παρεμβάλλεται τόσο γυαλί. Αν και θα καταλείξω στον Pentax 5mm γιατί θεωρείς πως είναι καλύτερα Pentax 10mm με Barlow;

Δημοσιεύτηκε
Είμαι κάτοχος του Baader 5mm, Nagler 22mm, Nagler 9mm. Οπότε όλοι οι φακοί που συζητάμε πρόκειται να αγοραστούν.

Συμφωνώ πως ο Baader είναι κάπως ζόρικος στη παρατήρηση από την άλλη η εστιακή 5mm θα δίνει 320Χ, μεγέθυνση που το seeing λίγες φορές θα επιτρέπει (βέβαια αυτές τις λίγες φορές θα είναι πιο άνετη η παρατήρηση με Pentax 5mm, σχεδόν με έπεισες)8)

Τους barlow δεν τους συμπαθώ, όχι ότι έχω εμπειρία αλλά δεν θέλω να παρεμβάλλεται τόσο γυαλί. Αν και θα καταλείξω στον Pentax 5mm γιατί θεωρείς πως είναι καλύτερα Pentax 10mm με Barlow;

Άκυρο. Δεν γνώριζα πως έχεις Nagler 9mm, είσαι καλυμμένος για την εστιακή αυτή. Αλλά η ύπαρξη Nagler 22mm κάνει τον Ethos 17mm να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Αντιθέτως, ο Ethos 13 θα σου δώσει 123x, 0.8 μοίρες πεδίο, σκοτεινότερο υπόβαθρο και 2.45 exit pupil, όντας και φθηνότερος. Με αυτόν θα κάνεις όλην την δουλειά μου φαίνεται. Αν δεν είχες τον Nagler 9 θα σου έλεγα να πας ακόμη παρακάτω, στον Ethos 10mm, με 160x, 0.625 πεδίο (χωρά όλη η πανσέληνος 160x, το φαντάζεσαι; ) και 1.9 exit pupil, ιδανικό για γαλαξίες.

Εναλλακτικά του Ethos 13mm μπορείς να πάρεις τον Nagler T4 12mm που θα είναι τέλειο ζευγαράκι με τον 22mm (εγώ αυτό έκανα).

Τι ωραία που είναι να ξοδεύεις τα χρήματα των άλλων!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
στον Ethos 10mm, με 160x, 0.625 πεδίο (χωρά όλη η πανσέληνος 160x, το φαντάζεσαι; ) και 1.9 exit pupil, ιδανικό για γαλαξίες.

Είσαι κακή επιρροή γιατρέ, πάνω που πήγα να καταλήξω μου μπήκαν ιδέες ΚΑΙ για τον Ethos 10mm... Ωραίο σπορ οι προσοφθάλμιοι!!!:cheesy:

Τι ωραία που είναι να ξοδεύεις τα χρήματα των άλλων!

Τίποτα δε σου ξεφεύγει... :oops:

Σ'ευχαριστώ για τη βοήθεια είναι πιο ξεκάθαρα τώρα τα πράγματα :!:

Δημοσιεύτηκε

κάτσε να στα μαυρίσω εγω πάλι. :cheesy: :cheesy:

Φίλε μου το τηλεσκόπιο που θέλεις να πάρεις έχει 1,5 μέτρο μήκος.Κ με τα προσοφθάλμια που σκέφτεσαι να πάρεις πιστεύω πως θ αναστενάξει η NEQ6.Βλέπεις δεν είναι μόνο το βάρος αλλά κ οι ροπές που έχει ένα μακρύκανο τηλεσκόπιο.Θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις ειδικά αν η βάση σηκώνει τον σωλήνα.Επίσης.Τα χρήματα που θέλεις να δώσεις είναι πολλά για αρχή.Βέβαια δικά σου είναι κ ότι θέλεις τα κάνεις αλλά νομίζω πως σ έχει πιάσει αυτό που μας είχε πιάσει όλους όταν ξεκινήσαμε.Καλύτερα να κάνεις μία μία κίνηση.Πάρε πρώτα το βασικότερο προσοφθάλμιο 13-11mm για την μεσαία μεγέθυνση κ μετά χτίζεις σιγά σιγά.Εκτός κ αν έχεις εμπειρία απ το άθλημα κ ξέρεις πολύ καλά τι θέλεις.Αν είναι έτσι ή απλά το συζητάς για να δεις τι θα πάρεις σιγά σιγά τότε προχώρα στον nagler 31mm, nagler 17mm, XW 10mm, XW 7mm κ ortho 8 κ 5mm

ή σε nagler 31mm, nagler 13mm XW 7mm κ ortho 9 κ 6mm.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

κάτσε να στα μαυρίσω εγω πάλι. :cheesy: :cheesy:

Φίλε μου το τηλεσκόπιο που θέλεις να πάρεις έχει 1,5 μέτρο μήκος.Κ με τα προσοφθάλμια που σκέφτεσαι να πάρεις πιστεύω πως θ αναστενάξει η NEQ6.Βλέπεις δεν είναι μόνο το βάρος αλλά κ οι ροπές που έχει ένα μακρύκανο τηλεσκόπιο.Θα σε συμβούλευα να ρωτήσεις ειδικά αν η βάση σηκώνει τον σωλήνα.Επίσης.Τα χρήματα που θέλεις να δώσεις είναι πολλά για αρχή.Βέβαια δικά σου είναι κ ότι θέλεις τα κάνεις αλλά νομίζω πως σ έχει πιάσει αυτό που μας είχε πιάσει όλους όταν ξεκινήσαμε.Καλύτερα να κάνεις μία μία κίνηση.Πάρε πρώτα το βασικότερο προσοφθάλμιο 13-11mm για την μεσαία μεγέθυνση κ μετά χτίζεις σιγά σιγά.Εκτός κ αν έχεις εμπειρία απ το άθλημα κ ξέρεις πολύ καλά τι θέλεις.Αν είναι έτσι ή απλά το συζητάς για να δεις τι θα πάρεις σιγά σιγά τότε προχώρα στον nagler 31mm, nagler 17mm, XW 10mm, XW 7mm κ ortho 8 κ 5mm

ή σε nagler 31mm, nagler 13mm XW 7mm κ ortho 9 κ 6mm.

Με προβλημάτισε και 'μένα που είναι μακρύκανος ο σωλήνας όμως θεώρησα πως η βάση δεν θα έχει πρόβλημα να τον κουμαντάρει αφού οι προδιαγραφές της είναι για να σηκώνει εξοπλισμό μέχρι 25 κιλά, ο σωλήνας ζυγίζει 16 κιλά και μάλιστα η Orion Optics την προτείνει με το συγκεκριμένο σωλήνα http://www.orionoptics.co.uk/SPX/spx300f5.3ota.html, επίσης το setup θα στερεωθεί μόνιμα σε τσιμεντένιο πυλώνα εντός του παρατηρητήριου που σχεδιάζω να φτιάξω (όχι τίποτα σπουδαίο, μια ξύλινη κατασκευή με συρόμενη στέγη).

Αν κάνω κάπου λάθος και οι ροπές υφίστανται στην κατασκευή διορθώστε με πρωτού βρεθώ προ εκπλήξεως...

Σχετικά με τα προσοφθάλμια (παρασήρθηκα από τη γοητεία των Ethos) έχεις δίκιο με Nagler 13mm θα έκανα τη δουλειά μου μια χαρά μιας και προορίζεται για παρατήρηση αντικειμένων Messier, NGC κλπ σε συνδιασμό με τον XW 7mm.

Έτσι λοιπόν έχουμε Nagler 31mm (wide field), Nagler 13mm (Messier, NGC...), XW 7mm (Messier, NGC.., πλανήτες) και Baader ortho 5mm για πλανητική όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Δημοσιεύτηκε

Αν δεν μπορεί να σηκώσει η NEQ6 τον Ethos και αν δεν προορίζεται για χρήση από ένα καλό 12΄΄, αναρωτιέμαι για ποια τηλεσκόπια πουλιέται.

Πάντως, οι επιλογές Nagler 12 ή 13 και Pentax 14 ή 10 δεν είναι καθόλου άσχημες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Με προβλημάτισε και 'μένα που είναι μακρύκανος ο σωλήνας όμως θεώρησα πως η βάση δεν θα έχει πρόβλημα να τον κουμαντάρει αφού οι προδιαγραφές της είναι για να σηκώνει εξοπλισμό μέχρι 25 κιλά, ο σωλήνας ζυγίζει 16 κιλά και μάλιστα η Orion Optics την προτείνει με το συγκεκριμένο σωλήνα http://www.orionoptics.co.uk/SPX/spx300f5.3ota.html,

Ε καλά οι εταιρίες κάνουν τη δουλειά του κ εμείς την δική μας.Παλιά είχε το κοντό 12" στην VIXEN GP-2

Οπως σου είπα η βάση που θέλεις να πάρεις είναι γαιδούρι κ σηκώνει πολύ πράγμα επάνω της.Απλά ρώτησε συγκεκριμένα κάποιους που έχουν αυτό το setup.Επίσης δεν ξέρω αν το θέλεις για παρατήρηση ή για φώτο που θέλει κ άλλον εξοπλισμό επάνω.

επίσης το setup θα στερεωθεί μόνιμα σε τσιμεντένιο πυλώνα εντός του παρατηρητήριου που σχεδιάζω να φτιάξω (όχι τίποτα σπουδαίο, μια ξύλινη κατασκευή με συρόμενη στέγη).
Πολύ σωστά το σκέφτεσαι
Αν κάνω κάπου λάθος και οι ροπές υφίστανται στην κατασκευή διορθώστε με πρωτού βρεθώ προ εκπλήξεως...
Οπως σου είπα κάνε μία ερώτηση ξεχωριστή απ το θέμα γιατί κάποιοι μπορεί να μην το διαβάζουν καν αφού ρωτάς για προσοφθάλμια.Σύμφωνα με την φώτο του 14" που μας παράθεσε ο ziorange δεν νομίζω πως θα έχεις πρόβλημα.Αλλά καλύτερα ρώτα επί τούτου.Γιατί παίζει ρόλο τι θα κάνεις με το τηλεσκόπιο.Ο φωτογραφικός εξοπλισμός είναι αρκετά βαρύς ανάλογα με τι θα βάλεις επάνω.Γενικά δεν μας είπες τι θέλεις να κάνεις.πχ γιακ φώτο βαθύ ουρανού καλύτερα να πάρεις το κοντό f/4.Αν το θες για πλανητική τότε καλύτερα το 10" f6.3 ή το 8" f8 που έχουν μικρότερη κεντρική παρεμπόδιση.Αν είναι μόνο για παρατήρηση τότε μια χαρά είναι αφού θα το έχει μόνιμα στημένο.
Δημοσιεύτηκε
Αν δεν μπορεί να σηκώσει η NEQ6 τον Ethos και αν δεν προορίζεται για χρήση από ένα καλό 12΄΄, αναρωτιέμαι για ποια τηλεσκόπια πουλιέται.

Το θέμα για μένα δεν είναι αν μπορεί ή όχι αλλά αν με τόσο βαριά προσοφθάλμια θα χρειαστεί να ζυγίζει τον σωλήνα σε κάθε αλλαγή.Κ αυτό είναι κουραστικό.Προσωπικά είναι τόσο κουραστικό που θα βαριόμουν να ξεκινήσω παρατήρηση.

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά νομίζω γίνεστε λίγο υπερβολικοί!! Το τέλειο ζύγισμα πιστεύω πως χριάζεται μόνο για αστροφωτογράφιση..τώρα αν δεν ειναι και τόσο καλά δεν θα γίνει και τίποτα φοβερό δεν σου λέω να μπατάρει μόνο από την μία..
Δημοσιεύτηκε

Το setup προορίζεται αποκλειστικά για παρατήρηση και θα είναι μόνιμα τοποθετημένο στο παρατηρητήριο.

Το θέμα για μένα δεν είναι αν μπορεί ή όχι αλλά αν με τόσο βαριά προσοφθάλμια θα χρειαστεί να ζυγίζει τον σωλήνα σε κάθε αλλαγή.Κ αυτό είναι κουραστικό.Προσωπικά είναι τόσο κουραστικό που θα βαριόμουν να ξεκινήσω παρατήρηση.

Αυτό είναι ένα θέμα, αν και συμμερίζομαι τη γνώμη του ziorange οτι δεν θα γίνει και τίποτα αν δεν είναι τέλεια ζυγισμένο.

Παρακαλώ όποιος έχει εμπειρία απο τέτοιου είδους εγχειρήματα να μας πεί τη γνώμη του.

Δημοσιεύτηκε
Αν το θέλεις για παρατήρηση,είμαι της άποψης,ότι δεν θα σε βολέψη το νευτώνιο πάνω στην ισημερινή στήριξη.Έχεις σκεφτεί για καταδιοπτρικό σε βάση πηρούνι π.χ lx90, ή cpc. ](*,) Άκυρο,τώρα μόλις πρόσεξα ότι ήδη έχεις στην κατοχή σου την στήριξη.
Δημοσιεύτηκε

Δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα στις αλλαγές από προσοφθάλμιο σε προσοφθάλμιο. Το αρχικό ζύγισμα κάντο με κάποιο βαρύ προσοφθάλμιο - όχι το βαρύτερο και κάποιο που χρησιμοποιείς συχνά - και θα είσαι εντάξει.

Προσωπικά θα με απασχολούσε περισσότερο το θέμα "νευτώνειο σε ισημερινή goto" μια και δεν είναι η πιο εργονομική λύση: πολλές φορές ο σωλήνας έρχεται σε ...περίεργες γωνίες και το να φέρεις το προσοφθάλμιο σε μία ..."ανθρώπινη" θέση παρατήρησης δεν είναι τόσο εύκολo. Τα willcox rings γενικά δουλεύουν μια χαρά, αλλά όχι τόσο καλά αν βασίζεσαι στο goto της στήριξης. Αν επιχειρήσεις να γυρίσεις το σωλήνα στηριζόμενος στα willcox είναι εύκολο να "χαλάσεις" τις ρυθμίσεις του goto. Ακόμα κι αν κατά την προσπάθειά σου να γυρίσεις τον σωλήνα δεν προκαλέσεις κάποια μικρομετακίνηση στη θέση της κεφαλής της στήριξης, για κάποιο διάστημα θα "κοντράρεις" θέλοντας και μη το tracking της βάσης. Αυτή η ενέργεια θα έχει κόστος στην ακρίβεια του goto και φυσικά αν επαναληφθεί 2-3 φορές, χάθηκε το παιχνίδι ...

Αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπάρχει αν είσαι χειροκίνητος ή με αστροστάτη - σε περίπτωση που κάτι μετακινηθεί, απλά ξαναβρίσκεις το στόχο με το χέρι..

Δημοσιεύτηκε
Επειδή είμαι λάτρης της παρατήρησης ευρέων πεδίων, θα ήθελα να μάθω αν σε ένα καταδιοπτρικό με reducer θα μπορούσα να έχω μεγέθυνση το πολύ μέχρι 50Χ-55Χ και το είδωλο να είναι εξίσου οξύ (αν μου επιτρέπεται ο όρος) με ένα νευτώνειο.
Δημοσιεύτηκε

Όχι για ευρύ πεδίο η νευτώνιο κοντό ή διοπτρικό. Στο πρώτο θα έχεις κόμη στο δεύτερο χρώμα διάλεξε τι ανέχεσαι περισσότερο και αποφάσισε.

Ένα 8" f/4.5 είναι ότι πρέπει. Στο καταδιοπτρικό θα έχεις πολλά οπτικά στοιχεία και μπορεί να έχεις και βινιετάρισμα με το μειωτή εστιακού λόγου.

ΥΓ έτσι κι αλλιώς τα νευτώνια είναι οξύτερα από τα SC αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Για ποιό SCT μιλάς;

Ένα C11 σου δίνει 50x με FR 0.63x & Panoptic 35, ή το ίδιο χωρίς μειωτή με Plossl 55mm.

Ίσως με φακούς >25-30mm γίνει εμφανής η κεντρική παρεμπόδιση στην παρατήρηση, ιδίως την ημέρα.

Τα C6-C8 δεν χρειάζονται FR.

Η εικόνα με FR είναι εξαιρετική στα C4 & C6, έχω ακούσει το ίδιο και για το C8.

Στο C9.25 & C11 συχνά βάζουν ένα ED80-102 ή ένα αχρωματικό piggyback για τις χαμηλές μεγεθύνσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Στη παρατήρηση ευρέως πεδίου θεωρώ οτι η οξύτητα παίζει σημαντικό ρόλο γι' αυτό θα καταλήξω σε νευτώνειο σωλήνα και θα συμβιβαστώ με όποια μειονεκτήματα συνοδεύουν την απόφασή μου.

Αλλαγή πλεύσης λοιπόν στο Europa 250 f4.8 De Luxe με τους εξής προσοφθάλμιους Nagler 31mm, Nagler 11mm, Pentax 5mm. Ένας Televue barlow 2X θα ήταν καλή επιλογή για πλανητική σε συνδυασμό με τον Nagler 11mm ή τον Pentax 5mm;

Δημοσιεύτηκε
Για πλανητική παρατήρηση καλύτερα να πάρεις προσοφθάλμιους με λιγότερο γυαλί. Εννοώ 4 στοιχείων orthoscopic ή plossl καλής ποιότητας. Πάντως το f/4.8 έχει πολύ μικρό difraction limited πεδίο πρέπει να έχεις πρακτικώς στο κέντρο τους πλανήτες για να έχει την πλήρη του απόδοση. Αν είναι dobsonian αυτό δεν είναι πρακτικό.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
ειμαι νεος δεν ξερω σχεδον τιποτα απο τηλεσκοπια για αυτο θελω να ρωτησω αν γινετε με τι τηλεσκοπιο μπορω να παρατηρησω την επιφανεια της σελνης η την επιφανεια του αρη?
Δημοσιεύτηκε
ειμαι νεος δεν ξερω σχεδον τιποτα απο τηλεσκοπια για αυτο θελω να ρωτησω αν γινετε με τι τηλεσκοπιο μπορω να παρατηρησω την επιφανεια της σελνης η την επιφανεια του αρη?

Καλως ηρθες στο Astrovox και στο χωρο την αστρονομιας!

Για να παρατηρησεις λεπτομεριες στην επιφανεια την Σεληνης αρκει να εχεις ενα τηλεσκοπιο 5'' η 6'' (και παραπανω...) και να χρησιμοποιεις υψηλη μεγενθυση!

Τωρα, σε οτι αφορα την επιφανεια του Αρη....... για λεπτομεριες θες ενα 10'' τουλαχιστον! (δεν ειμαι και σιγουρη..)

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε

Mπορείς να κοιτάξεις στο www.astronomy.gr για τηλεσκόπια. :D

Το πρώτο πράγμα είναι πόσα λεφτά θέλεις εσύ να διαθέσεις για ένα τηλεσκόπιο. Υπάρχουν διάφορα είδη τηλεσκοπίων ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης