Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου γεια σας,

Όπως και σεις καλά γνωρίζετε, κάθε μέρα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης χιλιάδες τόνοι υλικών από το διάστημα, υπό την μορφή σκόνης ή μεγαλυτέρων σωμάτων. Αρκετά από τα τελευταία καταφέρνουν να φθάσουν έως την επιφάνειά της, και συνήθως, το μέγεθός τους μετριέται σε λίγα χιλιοστά. Με αφορμή μια σχετική παρουσίαση που έγινε κατά την συνάντηση των μελών της ΕΑΕ του Δεκεμβρίου, σκέφτηκα να προσπαθήσω κι εγώ να τα συλλέξω. Έτσι, βρέθηκα στην ταράτσα μου ανήμερα των Χριστουγέννων να μαζεύω μικρομετεωρίτες!

Η διαδικασία είναι απλή και αφορά εκείνη την κατηγορία μικρομετεωριτών που στη σύστασή τους διαθέτουν σίδηρο: το μόνο που χρειάζεται είναι ένας μαγνήτης, κατά το δυνατόν ισχυρός. Τον βάζετε μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι (π.χ. τροφίμων) και σαρώνετε με αυτό την επιφάνεια της ταράτσας σας. Το σακουλάκι βοηθάει να κρατάτε τον μαγνήτη καθαρό και να απομακρύνετε με ευκολία τα ευρήματα για να τα συλλέξετε σε κάποιο δοχείο. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=d157a7nLX9E

http://www.youtube.com/watch?v=QUhUDqpPU1A&feature=related

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας ήταν εντυπωσιακά! Βρήκα πάνω από 100 μικρομετεωρίτες διαμέτρου 1-3mm και πάνω από 100 μικρότερους! Επιπλέον εντόπισα άλλους δύο με διάμετρο 7mm! Είναι όλοι τους στρογγυλοί, με καφέ ως επί το πλείστον χρώμα από την σκουριά. Μέσα στο τάπερ που εναπόθεσα τα ευρήματα μετά από την συλλογή, διακρίνονταν πολύ εύκολα από τα υπόλοιπα φερτά υλικά, καθώς, όταν το έγερνα προς διάφορες κατευθύνσεις, εκείνοι αμέσως κύλαγαν με ταχύτητα από το ένα σημείο προς το άλλο, λόγω της κλίσης.

Αυτή η απρόσμενη – λόγω της ποσότητας – επιτυχία, μου «άνοιξε την όρεξη» και σήμερα προσπάθησα να συλλέξω επιπλέον μικρομετωρίτες από άλλες δύο ταράτσες πολυκατοικιών στις οποίες έχω πρόσβαση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά! Εντόπισα μόνο 9 (!) και από τις δύο ταράτσες, όλοι τους πολύ μικροί κάτω του 1mm, με έναν μόνο στα 3mm. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε αρκετά. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω αυτή την στιγμή είναι ότι και οι δύο ταράτσες που ερεύνησα σήμερα έχουν κατασκευασμένα τα δάπεδά τους με αρκετή κλίση για να παροχετεύουν τα βρόχινα νερά με ευκολία, ενώ η δικιά μου ταράτσα είναι επίπεδη. Υπό αυτή την έννοια, οι μικρομετεωρίτες, λόγω του στρογγυλού σχήματός τους, έχουν την τάση να φεύγουν μαζί με το νερό ευκολότερα. Συνεπώς, αν η ταράτσα έχει κεκλιμένα δάπεδα, η συλλογή μικρομετεωριτών ίσως είναι αποδοτικότερη μετά από περιόδους χωρίς βροχές, όπως το καλοκαίρι. Ένα άλλο που βρίσκω χρήσιμο να σας μεταφέρω, για όποιον θέλει να ασχοληθεί, είναι να προσπαθήσει – εκτός από σημεία όπου το νερό μπορεί να είναι στάσιμο - εκεί όπου υπάρχουν εμπόδια στην απορροή των υδάτων, όπως λ.χ. σωλήνες από ηλιακούς θερμοσίφωνες που κείτονται στο δάπεδο της ταράτσας και με τον καιρό μαζεύουν από κάτω τους φερτά υλικά.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνονται οι μεγαλύτεροι, περί τους 100 μικρομετεωρίτες (1-3mm) σε μπουκαλάκι και δίπλα τους οι άλλοι δύο των 7mm, ο ένας εκ των οποίων βρέθηκε μισός.

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις σας

Φιλικά

Γιώργος

P1070461R.thumb.jpg.9ddedd698a7a2490ada9159218200f50.jpg

Δημοσιεύτηκε

Hi George,

I will see if I can translate your posting on google, if not, I will have to read it very slowly to understand it. The subject matter is interesting. I have a small collection myself, but not with pieces so small.

Are the lines on your scale at an increment of 1 milimeter?

-Fred

PS- google did a great job at the translation. I think that your posting will have everyone searching their roofs. I have some magnets and will wait for nicer weather.

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

Hi George,

...Are the lines on your scale at an increment of 1 milimeter?

-Fred....

Γεια σου Fred, ναι, χρησιμοποίησα χάρακα σε μετρικό σύστημα (cm/mm). Ελπίζω να μου επιβεβαιώσεις τα ευρήματα, γιατί είσαι από τους λίγους στην Ελλάδα με τόση γνώση κι εμπειρία στους μετεωρίτες. Η συλλογή σου είναι εκπληκτική!

Δημοσιεύτηκε
Φίλοι μου γεια σας,

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας ήταν εντυπωσιακά! Βρήκα πάνω από 100 μικρομετεωρίτες διαμέτρου 1-3mm και πάνω από 100 μικρότερους! Επιπλέον εντόπισα άλλους δύο με διάμετρο 7mm! Είναι όλοι τους στρογγυλοί, με καφέ ως επί το πλείστον χρώμα από την σκουριά. Μέσα στο τάπερ που εναπόθεσα τα ευρήματα μετά από την συλλογή, διακρίνονταν πολύ εύκολα από τα υπόλοιπα φερτά υλικά, καθώς, όταν το έγερνα προς διάφορες κατευθύνσεις, εκείνοι αμέσως κύλαγαν με ταχύτητα από το ένα σημείο προς το άλλο, λόγω της κλίσης.

Φιλικά

Γιώργος

Αρτι αφιχθείς από την ταράτσα.Το κριτήριο για να ξεχωρίσουν από αντικείμενα γηινης προέλευσης είναι το σφαιρικό σχήμα και το κατρακύλισμα στο τάπερ καθώς και το χρώμα;Δυστυχώς αρχισε να ψιχαλίζει και δεν κατρακυλάνε λόγω υγρασίας.

Θυμήθηκα και τα άρθρο του Πρασόπουλου πήρα 2 μαγνήτες και ανέβηκα αμέσως.Μου είχε κάνει εντύπωση.καλο που μας το θύμησες.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Αφού λόγο καιρού παρατήρηση δε κάνουμε , ας κάνουμε συλλογή απο μικρομετεορίτες .

Aκρως ενδιαφέρων θέμα και θα το επιχειρήσω μόλις βρω κατάλληλους μαγνήτες .

Γνωρίζει κανείς αν οι μαγνήτες απο ηχεία κανουν;

btw ανάλογη δημοσίευση είχε κάνει , αν θυμάμαι καλά και ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ . Θα προσπαθήσω να την ξεθάψω μήπως και αναφέρονται περισσότερα

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε
Αφού λόγο καιρού παρατήρηση δε κάνουμε , ας κάνουμε συλλογή απο μικρομετεορίτες .

Aκρως ενδιαφέρων θέμα και θα το επιχειρήσω μόλις βρω κατάλληλους μαγνήτες .

Γνωρίζει κανείς αν οι μαγνήτες απο ηχεία κανουν;

btw ανάλογη δημοσίευση είχε κάνει , αν θυμάμαι καλά και ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ . Θα προσπαθήσω να την ξεθάψω μήπως και αναφέρονται περισσότερα

Σίγουρα κάνουν.

http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=978&Itemid=40

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και απο μένα. Πολύ ενδιαφέρουσα η όλη φάση. Ορίστε και η δική μου δημοσίευση πριν λίγα χρόνια:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2125&highlight=%F3%EA%FC%ED%E7

υ.γ.

ΔΕΝ είναι κακό που βρέχει... συλλέξτε νερό απ τα υπόστεγα.. και βουρ στα μικροσκόπια.. :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
1-9 χιλιοστά δεν είναι μικρομετεωρίτες. Είσαι σίγουρος για την μετεωρική προέλευση των ευρημάτων σου; Πόσα χρόνια είναι χτισμένο το σπίτι και βρήκες τόσα πολλά στην ταράτσα σου και μάλιστα σεβαστών σχετικά διαστάσεων; Οι μικρομετεωρίτες είναι ορατοί με μικροσκόπια και δεν είναι ολόκληρα χιλιοστά. Επίσης δεν εξηγείται γιατί δεν είναι σε όλες τις ταράτσες έτσι. Εν κατακλείδι δεν νομίζω πως είναι μικρομετεωρίτες αυτά που παραθέτεις στη φωτό.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Τελικά δεν πρέπει να λέμε τι δεν είναι μικρομετεωρίτης αλλά τι είναι.Κάποια σαφέστερα κριτήρια; Γιατί η σκουριά να έχει σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα; Αν δεν είναι μικρομετεωρίτες θάναι ρινίσματα από σιδηροκατασκευές. Κάποιος ειδικός;

Πολύ ενδιαφέρον πάντως το όλο θέμα.

Τηλέμαχε στην σελίδα του Δημήτρη της ΣΕΑΘ παρέπεμπε στις αντίστοιχες σελίδες του astrovox.

Δημοσιεύτηκε

Παντως η τελικη πιστοποιηση γινεται απο συγκεκριμενες εταιρειες στον κοσμο.Ο μαγνητισμος ειναι ενδειξη και οχι αποδειξη!

Υπαρχουν πολλοι επαγγελματιες κυνηγοι μετεωρων σε ολον τον κοσμο που ασχολουνται με τετοιες αναζητησεις. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά λόγια και ιδίως για τις παρατηρήσεις!

Γιώργο, δύσκολα κανείς μπορεί να είναι σίγουρος για την προέλευση των ευρημάτων, μηδενός εξαιρουμένου και του γράφοντος, ο οποίος ασχολήθηκε για πρώτη φορά. Γιαυτό από την αρχή ζήτησα τις παρατηρήσεις των μελών του forum, αλλά και την επιβεβαίωση του Fred Ley. Πάντως, ανεξάρτητα από την προέλευση των ευρημάτων μου, πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ανεύρεσης μικρομετεωριτών.

3c273 μου έβαλες ιδέες (για τα ρινίσματα), θα το διερευνήσω με την πρώτη ευκαιρία και θα σας ενημερώσω!

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας ήταν εντυπωσιακά! Βρήκα πάνω από 100 μικρομετεωρίτες διαμέτρου 1-3mm και πάνω από 100 μικρότερους! Επιπλέον εντόπισα άλλους δύο με διάμετρο 7mm!

...

Φιλικά

Γιώργος

Γιώργο δε νομίζω ότι είναι μικρομετεωρίτες.

Για κάθε έναν κόκκο από αυτούς στο μπουκαλάκι, φαντάσου ΠΟΣΟ μεγάλο θα έπρεπε να ήταν το αρχικό σώμα, ώστε το εναπομείναν, μετά την πυράκτωση στην ατμόσφαιρα, να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Όλα σχεδόν τα εντυπωσιακά μετέωρα που βλέπουμε στους Περσείδες, τους Διδυμείδες, κλπ, καίγονται τελείως και δε μένει τίποτα.

Για να φτάσει κάτι τέτοιο στην ταράτσα σου, πρέπει να ήταν fireball, και μάλιστα όχι μόνο όλη η Αθήνα, αλλά ακόμα και γειτονικές χώρες θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι στην ταράτσα σου έχουν προσγειωθεί μετεωρίτες. Θα έλεγα ότι ακόμα και σε φως θερινής ημέρας πιστεύω ότι θα παίρναμε όλοι μας είδηση το δείγμα των 7 χιλιοστών. Πιθανότατα θα ακούγαμε και τον εκωφαντικό κρότο του, όπως όλο το λεκανοπέδιο άλλωστε - και όχι μόνο.

Το ότι οι δύο γειτονικές ταράτσες λόγω κλίσης δεν έχουν αυτά τα νούμερα, ΟΚ, δεκτό, με πείθεις απολύτως, αλλά πώς θα μας πείσεις ότι όλες οι άλλες ταράτσες που ΔΕΝ έχουν κλίση (και ΔΕΝ εννοώ ΜΟΝΟ της Αθήνας) έχουν τον ίδιο περίπου αριθμό μικρομετεωριτών; Το φαινόμενο δεν είναι στατιστικό; Υπάρχει κάποια προτίμηση των μετεωριτών σε ταράτσες ή σε προάστεια ή σε πόλεις ή σε νομούς;

Τέλος, αν κατάλαβα καλά, ζητάς επιβεβαίωση από τον Fred. Δηλαδή θα του ταχυδρομήσεις φάκελο στην Αμερική με όλα αυτά τα δείγματα μέσα, ώστε να τα στείλει ο Fred σε κάποιο ειδικό εργαστήριο στην Αμερική; Νομίζω όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει και στην Ευρώπη. Ίσως μπορείς να τα ελέγξεις και στην Ελλάδα, σε κάποιο πανεπιστημιακό εργαστήριο.

Μέχρι να γίνει αυτό, δηλαδή έγκυρη πιστοποίηση από εργαστήριο, καλύτερα να αναφέρεσαι στα δείγματα ως "υποψήφιοι μικρομετεωρίτες".

Φιλικά,

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη, σωστά και λογικά όλα όσα έγραψες. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι κάθε μέρα θάχαμε μερικά θύματα μικρομετεωριτών.Το σχήμα τους όμως; σφαιρικά η ωοειδή ρινίσματα σιδήρου, πώς εξηγείται; Μήπως υπάρχει κάποιος μηχανισμός δημιουργίας μικρομετεωριτών και κατόπιν εναπόθεσης τους στο έδαφος που διαφεύγει;

Από το δείγμα που συνέλεξα χθες δεν βρήκα κάτι αντιστοιχο με τις φωτογραφίες του Γιώργου. Μάλλον ρινίσματα σιδήρου. Όλα όμως είχαν ακανόνιστο σχήμα.Δεν έχω τελειώσει ακόμη.

Δημοσιεύτηκε
Αλέξη, δεν είμαι ειδικός, αλλά γνωρίζω ότι: "Extraordinary claims need extraordinary evidence".

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Είσαι ειδικός πλέον. Έχεις ξεφύγει από τα πλαίσια του κλασσικού ερασιτεχνισμού. Από την άλλη Τα βίντεο που παρέθεσαν τα παιδιά ήταν αρκετά πειστικά. Ας το παλέψουμε να δούμε. Άραγε μία δοκιμή με κανένα μαγνήτη στον Πάρνωνα;
Δημοσιεύτηκε

Η μόνη απάντηση που μπορώ να σου δώσω σε αυτό το σημείο είναι ότι

"Δεν είμαι ειδικός, αλλά γνωρίζω ότι ΄Οι εξαιρετικοί ισχυρισμοί χρειάζονται και εξαιρετικές αποδείξεις΄"

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Τελικά αυτά τα video του YouTube την κάνανε την ζημιά… Προσθέστε και λίγο εορταστικό ενθουσιασμό και … έτοιμο το γλυκό (ή η πατάτα αν προτιμάτε)! Εξάλλου, και ο Βαγγέλης τα έθεσε πολύ λογικά. Λοιπόν, την παρακάτω φωτό την τράβηξα σήμερα το απόγευμα από την «αμαρτωλή» ταράτσα μου, όπου εντόπισα παρόμοια σε διάμετρο σφαιρίδια, κολλημένα πάνω σε βάσεις στήριξης ηλιακών θερμοσιφώνων, προφανώς από οξυγονοκόλληση. Αν και δεν ήταν σκουριασμένα, μοιάζουν ιδιαίτερα με τα αντίστοιχα υπό έρευνα. Ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει τόσα διαφορετικής διαμέτρου και εξαιρετικά μικρά (κάτω του 1mm) σφαιρίδια. Συνεπώς, μέχρι νεωτέρας, προσωπικά, θεωρώ τα ευρήματα που σας παρουσίασα ως ανθρώπινης προέλευσης. Μακάρι μέσα από το πλήρες δείγμα που εξακολουθώ να διαθέτω, να ευτυχίσω, όταν θα έχω περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, να ανακαλύψω κάποιο αντικείμενο που να μπορεί με αρκετή ασφάλεια να ταυτιστεί με μικρομετεωρίτη!

Συγνώμη για την αναστάτωση, αν και θεωρώ ότι τελικά μπορεί να οδηγήσει όλους εμάς σε αποτελέσματα!

Φιλικά

Γιώργος

P1070465R.thumb.jpg.b9197d4a348767c8044df1368cdde54e.jpg

Δημοσιεύτηκε
Μένει ένα ερώτημα πριν εγκαταλειφθεί η προσπάθεια. Τόσα ρινίσματα σιδήρου ανασαίνουμε καθε μέρα; Για ναναι στις ταράτσες και τα κεραμίδια; Από περσι που διάβασα τις σχετικές σείδες μου έκανε εντύπωση και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αρκετά τα ερωτηματικά και στην θετική αλλά και στην αρνητική προσέγγιση του θέματος.
Δημοσιεύτηκε

Hey George,

That's ok, you think that the items found on your roof are man made artifacts from welding. No problem, I hope that you have inadvertently whetted the appetites of others into thinking about searching for meteorites, and that is great.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
Γιωργο,το σημαντικο ειναι η αναζητηση.Δυστιχως δεν εχουμε ερημο η παγετωνα κοντα,οπου τα πραγματα ειναι πιο ευκολα.Ισως ομως καποια σημεια στην Ελλαδα(χωρις βλαστηση,π.χ.βραχωδεις, ηφαιστειογενη η παρομοια μερη)να αξιζει τον κοπο να τα οργωσει κανεις.Παντως πρεπει να ειμαστε ετοιμη σε πιθανη πτωση μετεωριτη να τρεξουμε για πετρες απο το διαστημα. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης