Jump to content

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Έχουν περάσει 4 περίπου μήνες από το πρώτο μαθητικό συνέδριο αστρονομίας στο Βόλο και ένα θέμα που πραγματικά με συγκίνησε ήταν μια αναφορά του κ. Κώστα Μουτσιάρα αντιπροέδρου της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου, πηγαίνοντας για τα Χάνια Πηλίου, έκανε μια αναφορά για τους αστερισμούς αφιερωμένους στη Μαγνησία. Με κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον, και αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο δεν αφίσα τίποτα στο διαδίκτυο που να έχει σχέση με το θέμα. Όλο λοιπόν αυτό το υλικό θέλω να το παρουσιάσω. Περιληπτικά λοιπόν οι αστερισμοί που είναι αφιερωμένοι στη Μαγνήσια και στο Βόλο είναι: Ο αστερισμός της Αργούς. Ο αστερισμός του Κενταύρου. Ο αστερισμός του Τοξότη. Δεν είναι μόνο αυτοί είναι ότι έχει σχέση με τους αστερισμούς αυτούς π.χ. ο αστερισμός των διδύμων οι Διόσκουροι που ήταν αργοναύτες όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά αρχίζοντας από τον αστερισμό της Αργούς..

 

Το παρόν είναι αφιερωμένο στη εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου ,

Σε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας,

Και στα παιδία μου, Μάγδα και Ρούλα,

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΙΧΑΗΛ

Μέλος της εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου..

 

Η Αργώ στην ελληνική μυθολογία ήταν το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες με σκοπό να μεταβούν στην Κολχίδα και να κλέψουν το χρυσόμαλλο δέρας. Πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της Άργο, γιό του Φρίξου κι της Χαλκιόπης. Η ναυπήγηση της Αργούς έγινε, σύμφωνα με το μύθο, μετά από αίτημα του αρχηγού της εκστρατείας Ιάσονα, από τον Άργο και τα αδέρφια του, τον Κυτίσουρο, τον Μέλανα και τον Φρόντιδα. Ως χώρος της ναυπήγησης αναφέρονται οι Παγασές, θεσαλλικό λιμάνι που απείχε απόσταση είκοσι στάδια από την Ιωλκό. Ο βασιλιάς της Ιωλκού, Πελίας, διάταξε τον Άργο να μην καρφώσει στέρεα το πλοίο ώστε στην πρώτη τρικυμιά να βουλιάξει. Ο Άργος, όμως, αγνόησε την εντολή του Πελία, δημιούργησε ένα πλοίο άψογο από άποψη στερεότητας ενώ συμμετείχε και ο ίδιος στην εκστρατεία .Πέρα από την πλέον διαδεδομένη εκδοχή, με βάση την οποία η Αργώ ναυπηγήθηκε από το γιό του Φρίξου, η κατασκευή της αποδίδεται επίσης στον Άργο, ήρωα του Άργος ή και στον Άργο από τις Θεσπιές. Διασώζεται ακόμη μύθος, που φέρει ως κατασκευαστή του πλοίου τον Ηρακλή, ο οποίος επέλεξε το όνομα για να τιμήσει τον ευνοούμενο του, Άργο. Μετά το πέρας της εκστρατείας οι Αργοναύτες αφιέρωσαν το πλοίο τους στο ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό. Με βάση το μύθο, η Αργώ συνδέεται και με το τέλος του Ιάσωνα. Σε μεγάλη ηλικία, ο Ιάσωνας έπειτα από υπόδειξη της Μήδειας έκατσε στην πρύμνη της Αργούς για να αναπαυθεί. Σε αυτή τη θέση βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας της πτώσης ενός δοκαριού του πλοίου, στο οποίο ήταν πλέον έντονα τα σημάδια του χρόνου. Η Αργώ μεταφέρθηκε αργότερα στον ουρανό και μετασχηματίσθηκε στον ομώνυμο αστερισμό. Υπήρχε μάλιστα μία παράδοση ότι τμήμα του πλοίου μεταφέρθηκε στη Ρώμη και εκτιθόταν μέχρι το 100 μ.Χ.

Η Αργώ (Argo Navis) ήταν μεγάλος νότιος αστερισμός στα νότια της Ύδρας και του Μονόκερω, μερικώς ορατός από την Ελλάδα, που σημειώθηκε από την αρχαιότητα. Η ονομασία του προήλθε από τη μυθική Αργώ, το πλοίο της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Είναι ο μοναδικός από τους 48 αστερισμούς του Πτολεμαίου που δεν αναγνωρίζεται αυτούσιος από τη σύγχρονη Αστρονομία, καθώς τον 19ο αιώνα ο αστερισμός διαιρέθηκε σε 4 τμήματα, τα οποία είναι οι σημερινοί επίσημα αναγνωριζόμενοι αστερισμοί Πυξίς (Pyxis), Πρύμνα (Puppis), Τρόπις (Carina) και Ιστία (Vela).Το πλοίο αυτό εμφανίζεται να μη διαθέτει πλώρη, έχει δηλαδή τον ίδιο «τμηματικό» χαρακτήρα που εμφανίζουν το Ιππάριον, ο Πήγασος και ο Ταύρος. Επιπλέον, όπως κινείται από την ανατολή προς τη δύση στον ουρανό, φαίνεται σαν να πλέει ανάποδα, με την υπερυψωμένη πρύμνη να προηγείται. Αυτό το επισημαίνει ο Άρατος ο Σολεύς με 7 στίχους του. Η απώλεια της πλώρης υποτίθεται ότι συνέβη όταν η Αργώ πέρασε από τις Συμπληγάδες Πέτρες στον Βόσπορο. Οι Αλφόνσειοι Πίνακες πάντως το αναπαριστούν ως ένα πλήρες κωπήλατο σκάφος με δύο κατάρτια, ενώ ο Lubienitzki στο Theatrum Cometicum του 1667 με τρία κατάρτια και όλα τα πανιά ανοικτά στον άνεμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν το ταξίδι της Αργοναυτικής Εκστρατείας τελείωσε, η θεά Αθηνά τοποθέτησε το πλοίο στα ουράνια.

 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά να δούμε τα αστερία που αποτελείτε η Αργώ . Πυξίς – Πρύμνα – Τρόπις – Ιστία.

Πυξίς (Λατινικά: Pyxis, συντομογραφία: Pyx) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1763 από τον Lacaille και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός και συνορεύει με τους εξής 4 αστερισμούς: Ύδρα, Πρύμνα, Ιστία και Αντλία. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, δηλαδή παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, είναι ορατός στο σύνολό του από την Ελλάδα μόνο τις νύκτες του χειμώνα και τα ανοιξιάτικα βράδια. Ο LaCaille τον σχημάτισε από αστέρες των Ιστίων και του καταρτιού της Αργούς, και η αρχική ονομασία ήταν Pyxis Nautica, δηλαδή η Πυξίδα του Ναυτικού. Αργότερα, ο Βρετανός αστρονόμος Francis Baily (1774-1844) επαναπροσάρτησε την Πυξίδα στον προηγούμενο αστερισμό, ώστε για κάποιο διάστημα δεν αναγνωριζόταν. Αλλά ο Γκουλντ την επανεισήγαγε στο έργο του Uranometria Argentina το 1879, και τελικώς αναγνωρίσθηκε επισήμως και τελεσίδικα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

 

Επειδή είναι μεγάλο το κείμενο και η έρευνα θα σας παραπέμψω σε αυτό το λινκ.. http://george-skopelos-observer.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

 

Αξίζει τον κόπο ...

 

300px-Argo_Navis_Hevelius.jpg.1e1e89ef3645e9f031f693d76445a82b.jpg

argo

Γεώργιος Ε. Μιχαήλ

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ

www.astronomos.gr

http://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/

http://volnet.gr/home/index.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φυσικα και αξιζει τον κοπο ,αρκετα ενδιαφερον καθοτι η μυθολογια ειναι παντα ενδιαφερον και μπορει να σε ταξιδεψει στο ιδιο σημειο οπως ενας νυχτερινος ουρανος.

Καμια παρατηρηση κανεις Γιωργο ?

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά το κείμενο που διάβασα παραπάνω ήταν εξαιρετικό =D>

 

Aν και είχα διαβάσει πρωτύτερα για τον αστερισμό της Αργώ από το βιβλίο του κ. Τομπουλίδη ''Η Μυθολογία των Αστερισμών''. Μπορώ πως με συνεπήρε η ιστορία του αστερισμού αυτού.Βέβαια ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό που τον χώρισαν σε 3 αστερισμούς (Ιστία, Πρύμνη και Τρόπιδα) αργότερα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης