Jump to content

Αθλια μεσονυχτια παρατηρηση αλλα ηθικον.. ακμαιοτατον !!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υστερα απο πολλες ωρες εσωκλειστος μεσα στο δωματιο μου στον πειραια, ταιζοντας τον παπαγαλο μου, σερφαροντας στο ιντερνετ και σκεπτομενος οτι η σεληνη δυει κατα τις 12 , μου ηρθε η ορεξη

να παω λιγο στο παρατηρητηριο μου, να δω κανεναν στοχο και να παρω και λιγο καθαρο αερα. Τελικα οταν εχεις ορεξη κανεις θαυματα !το δικο μου το καταλαβα εχοντας συνδητοποιηση οτι ειχα φορτωσει ολο τον εξοπλισμο μου, (τηλεσκοπιο , στηριξη, βαλιτσακι , λαπτοπ κτλ ) μεσα σε ενα 10λεπτο και ημουν ετοιμος για αναχωρηση. Βεβαια οποιος βιαζετε σκονταφτει.. στην δικη μου περιπτωση ειχα ξεχασει το αγαπημενο μου οδηγο που δεν τον αλλαζα με τιποτα THE MONTHLY SKY GUIDE και ξαναγυρισα να το παρω, αν και με βολευει το στελαριουμ ηθελα και αυτον ! Σε μιση ωρα ειχα φτασει, σε 15 λεπτα ειχα στηση ολο τον εξοπλισμο μου , λαπτοπ, πολικη ευθυγραμμιση και ειχα φτιαξει και ενα ζεστο νες..

 

Ξεκινησα λιγο με σεληνη διοτι ειχα να την δω αρκετο καιρο και ηταν αρκετα επιθυμητη, το προσοφθαλμιο τον 40m μου εδινε 20χ, οταν κοιταξα μεσα απο το 6ιντσο διοπτρικο σχεδον στραβωθηκα, πολυ φως ρε παιδι μου ! Αν θες να χασεις την προσαρμογη σου στο σκοταδι ειναι η καλυτερη περιπτωση σας το συνηστω !! ανεβασα μεγενθυση στα 125χ και ειχε αρκετα καλο seing,τελος για να κλεισω το θεαμα της Σεληνης και να αλλαξω στοχο εβαλα το δυοφθαλμιο με 20m plossl και εναν barlow x2 που μου εδινε σχεδον 75χ ,η εικονα ηταν συγκλονιστικη, ευκρινεστατη και πολυ φωτεινη, νομιζες οτι ησουν εκει!.

 

Εκτος την εστιαση του τηλεσκοπιου ευτυχως το δυοφθαλμιο της baader γυρναει στον καθε λαιμο πολυ ανετα ωστε δεν εχει μεγαλους κραδασμους στο τηλεσκοπιο και σαν αποτελεσμα να εχεις σταθερη εικονα, οποτε βλεπεις και εστιαζεις παραπολυ καλυτερα.

 

Αφηνοντας την Σεληνη σκεφτομουν πως επρεπε να ειχα δυο 32m plossl , αφου τα 20ρια μου δυστυχως το 1/3 της σεληνης ηταν εκτος πεδιου.. πολυ θα ηθελα να την ειχα ολοκληρη μεσα στο δυοφθαλμιο μου.Οποτε με κοβω τελος του μηνα να παιρνω δυο 32ριδες...

 

Δεν καταλαβα ποτε περασε η ωρα αλλα κοιτουσα την Σεληνη σχεδον ενα ολοκληρο μισαωρο, η υγρασια αρχιζε και εξαπλωνοταν σε ολη την περιοχη, μπηκα στο παρατηρητηριο, εκλεισα τα λευκα φωτα, και ανοιξα τα κοκκινα του γραφειου μου, ρυθμισα το μπαλαστ ισα ισα να βλεπω λιγο τους χαρτες, το stelarium σε night view επισης με πολλα fade down στο contrast. τελος εκατσα να πιω λιγο το νες που ειχα φτιαξει που πλεον ηταν παγωμενος! μεχρι να φτιαξει και λιγο η οραση μου απο το φως της Σεληνης και της κοινης λαμπας που ειχα τοση ωρα αναμενη μεσα στο γραφειο.

 

Αφου τα ματακια μου συνηλθαν , και αφου ρουφηξα μεχρι πατο το καφεδακι μου ειπα να βγω για την

συνεχεια. Ετσι οπως ημουν κιολας ζεστος ζεστος ηταν η καλυτερη περιπτωση για να αρρωστησεις την

επομενη μερα :). Ξεκινησα με απλους στοχους γιατι για δυσκολους θα τους εψαχνα μεχρι το πρωι καθοτι η περιοχη μου δυστυχως 4 mag με το ζορι. Οποτε αρχισα με μερικα ανοιχτα σμηνη οπως m34 καθοτι στο 1/3 του ζενιθ αρκετα λεπτομεριακο και φωτεινο (φυσικα χωρις δυοφθαλμιο) και με απιστευτη μεγενθυνση τον 250χ και ομως δεν ηταν θολο λογο της θεσης του, στην συνεχεια επισης παλι σε ανοιχτο σμηνος το m48 με ιδια μεγενθυνση και σχεδον ιδια εικονα αρκετα καλος στοχος. Εκανα μια παυση ομως γιατι δεν κρατιομουν χωρις να δω λιγο τον οριωνα και δικαιολογημενα γιατι ειχα να τον δω απο περσυ, Φυσικα η παρατηρηση του εγινε με δυοφθαλμιο γυρω στα 75x , φωτεινοτατος στοχος, αυτο που μου εκανε τρομερη εντυπωση ηταν οτι η φωτεινοτητα του νεφελωματος δεν μειωθηκε σχεδον καθολου λογο του δυοφθαλμιου, ηταν πραγματικα σαν να μην υπηρχε, απιστευτος ο οριωνας οταν εχεις μια αρκετα καλη καθαρη εικονα και τον κοιτας μεσα απο τα δυο ματια, πραγματικα απιστευτη.

 

Επιτελους ειχε περασει η ωρα και εσκαγε ο κρονος, εκανα μια αποπειρα με μονο οφθαλμο αλλα η εικονα λογο υγρασιας και λογο οριζοντα ηταν σκετη απογοητευση, οποτε επρεπε να περιμενω τουλαχιστον να παει 2 ωστε να εχω λιγο καλυτερη ευκρινεια. Για να σκοτωσω λιγο την ωρα αφεθηκα στους υπολοιπους στοχους οπως m78 μετρια φωτεινος , m106 σχεδον ανυπαρκτος.. παρα μονο υποψιες.. m95 m96 εκανα μιση ωρα να τους βρω αλλα δεν με ενθουσιασαν και πολυ, εκτος αυτου καθε ενα λεπτο θολωναν τα προσοφθαλμια και χρειαζοντουσαν καθαρισμα ενω το χειροτερο ηταν οτι ειχα αρχισει ολος και ενιωθα μουσκεμα απο την κορφη ως στα νυχια, τελος συνδητοποιησα οτι δεν γινοταν να κατσω πιο πολυ (κριμα και ειχα κεφια), πριν αρχισω να μαζεψω τα συμπρακαλα μου κοιταξα και λιγο κρονο αλλα η εικονα ηταν πολυ λιγο καλυτερη, ουτε σκεψη για δυοφθαλμιο φυσικα, ετσι ηρθε η ωρα να μαζεψω τα συμπρακαλα μου και να αναχωρησω προς πειραια. Η μονη απωλεια ηταν ενα προσοφθαλμιο ευτυχως της meade που το ειχα τριπλο, το οποιο μου εφυγε απο τα χερια καθος στραβωπατησα στην σκαλα και βρεθηκα στο πατωμα της αυλης μου απο υψος 3 μετρων :) .. παλι καλα που δεν κραταγα το 3 λαπτοπ μου..

 

Τελος παρολο που δεν ειδα οσα ηθελα να δω εμεινα ικανοποιημενος και τιποτα δεν χαλασε την παρατηρηση μου και την διαθεση μου ! Αντιθετος ενθουσιαστηκα ξεσκασα και ελπιζω την επομενη εμδομαδα να μην εχει τοσο πολυ υγρασια που να κανει την παρατηρηση ανεκτη.

82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραια ιστορια, μια απο τα ιδια και εγω προχθες αλλα απο την ταρατσα του σπιτιου μου και οχι απο παρατηρητηριο {τυχερε!!!} . Σημερα θα βγω παλι στην ταρατσα να χαζεψω πλειαδες ωριωνα και μ44.
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ουρανός ήταν πολύ ωραίος τις 2-3 τελευταίες βραδυές. Δυστυχώς εκμεταλλεύτηκα μόνο τη μία και μόνο απ' το μπαλκόνι. Νομίζω ότι θα έχουμε και σήμερα και αύριο μια τελευταία ευκαιρία, πριν εδραιωθεί πια η Σελήνη γι' αυτό τον μήνα και (κυρίως) πριν αρχίσουν να μαζεύονται ξανά τα σύννεφα. :-k

Φιλοδοξώ για μια σύντομη επιχείρηση στον Κιθαιρώνα αύριο. Ελπίζω να μην ψοφήσω. :mrgreen:

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραία ιστορία, εύχομαι η επόμενη εβδομάδα να κάνει τα χατίρια όλων μας! Μένω στον 5ο όροφο κοντά στο Χατζηκυριάκειο και παρατηρώ συνήθως απο ανατολικό μπαλκόνι αλλα τώρα τελευταία τα φώτα απο τον Ο.Λ.Π. πολλαπλασιάζονται και οι βραδιές μου είναι απογοητευτικές τόσο που παρακαλάω να έρθουν κρουαζιερόπλοια να κρύψουν τις λάμπες!(είπα και εγώ τον πόνο μου μιας και βρήκα γείτονες!) #-o
Άστρα μη με μαλώνετε που τραγουδώ τη νύχτα...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εσυ εισαι πιο τυχερος απο μενα γιατι στο δικο μου μπαλκονι βλεπω μοναχα μια πολυκατοικια 6οροφη, και μονο τοσο δα σχισμουλα του ουρανου..
82758172.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης