Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας,

ειμαι μαθητης Α Λυκείου και εχουμε ενα μαθημα την τεχνολογια οπου κανεις εργασιες για ορισμενα θεματα.Θα ηθελα αν ειναι εφικτο να μου δωσετε καμια ιδεα για ενα αστρονομικο θεμα ωστε να το μελετησω( ξερετε του στυλ καπνισμα και υγεια κατι τετοιο)

Υ.Γ. Σας παρακαλω να μου απαντησετε οσο το δυνατον συντομοτερα

Σας αυχαριστω

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να διαβάσεις για τα "ρομποτικά" τηλεσκόπια και να γράψεις κάποια λόγια για αυτά. Δηλαδή πως μπορούν και εντοπίζουν στόχους στον ουρανό κλπ.

Η Αστρονομία επίσης βασίζεται πολύ στα τηλεσκόπια επίγεια και δορυφόρους. Θα μπορούσες να κάνεις ένα "αφιέρωμα" στο τηλεσκόπιο Hubble και να βάλεις και κάποιες φωτογραφίες μέσα. (Σαν θέμα είναι πιο εύκολο, αλλά πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό να κάνεις copy/paste το αντίστοιχο άρθρο στην wikipedia)

Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Δημοσιεύτηκε

Δεν θα συμφωνούσα. Το μάθημα απ ότι θυμάμαι έχει ως σκοπό να κάνεις κάποιου είδους έρευνα που να απέχει όσο γίνεται από τη βιβλιογραφική.

Όταν ήμουν εγώ στο λύκειο, υπήρχαν εργασίες που χρειαζόταν μετρήσεις (π.χ. πόσο κάμπτετε μια ράβδος ανάλογα με το βάρος που της βάζεις ή ανάλογα με το υλικό κλπ). Θα σου πρότεινα, αν έχεις κάποια επαφή με τον ουρανό να προσπαθήσεις να κάνεις κάποιες συστηματικές παρατηρήσεις, όπως σε ποιον αστερισμό βρισκεται η σελήνη ή ο ήλιος κάθε βράδυ την ίδία ώρα και να βγάλεις τα συμπεράσματα σου (επαληθεύοντας δηλαδή αυτά που θα έχει διαβάσει στη βιβλιογραφία) ή μέχρι πόσο αμυδρά αστέρια μπορείς να δεις με γυμνό μάτι σε διάφορες τοποθεσίες (και να συνδέσεις τις παρατηρήσεις σου με τη φωτορύπανση).

Τα παραπάνω θέματα φυσικά, εκτός από τις παρατηρήσεις, σηκώνουν και αρκετή "θεωρητική εισαγωγή" ώστε να παρουσιάσεις στο τέλος μια ολοκληρωμένη δουλειά.

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να κάνεις κάτι που να έχει σχέση με φασματοσκοπία, να προσπαθήσεις να φτιάξεις φασματογράφο με απλά υλικά που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα ή να φτιάξεις ένα δικό σου διάγραμμα κατανομής αστέρων -όπως το H-R με βάση τη θερμοκρασία ή το χρώμα ή το μέγεθος ή ό,τι άλλο θες εσύ και να το συνοδεύσεις με παρατηρήσεις. Κάποια παιδιά από εδώ μέσα είχαν κάνει και εργασία με μεταβλητούς αστέρες παλαιότερα. Και αυτά τα θέματα έχουν αρκετή θεωρία από πίσω.

:D

Δημοσιεύτηκε

Κατι σχετικα βατό, και ευκολα κατανοητο απο ολους θα ηταν η παρουσιαση των διαφορων ειδων τηλεσκοπιων, και οι αρχες λειτουργιας τους.

Νομιζω πως μια καλα προετοιμασμενη και εμπλουτισμενη αναφορα ειναι αρκετη.

Εχει βασικα μαθηματικα,φυσικη,οπτικη,χημεια (επιστρωσεις) και θα κεντρισει το ενδιαφερον των συμμαθητων σου (και των καθηγητων σου).

Αν θες, βαλε και τα βασικα της αυτοματης ευρεσης/παρακολουθησης/αστροφωτογραφησης.

Δημοσιεύτηκε
Oλες οι απαντησεις σας ειναι πολυ χρησιμες θα τις λαβω ολες υποψην μου αλλα μαλλον θα καταληξω σε αφτην με τα τηλεσκοπια που αναφερουν.Τηλεμαχε μου ειναι λιγο δυσκολο να κανω ολες αυτες τις παρατηρησεις λογο χρονου.Οσο για τον φασματογραφω επισειs λιγο δυσκολο.Σας ευχαριστω ολους, αν σας ερθει καμια αλλη ιδεα ριχ' τε την :mrgreen: :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Oλες οι απαντησεις σας ειναι πολυ χρησιμες θα τις λαβω ολες υποψην μου αλλα μαλλον θα καταληξω σε αφτην με τα τηλεσκοπια που αναφερουν.Τηλεμαχε μου ειναι λιγο δυσκολο να κανω ολες αυτες τις παρατηρησεις λογο χρονου.Οσο για τον φασματογραφω επισειs λιγο δυσκολο.Σας ευχαριστω ολους, αν σας ερθει καμια αλλη ιδεα ριχ' τε την :mrgreen: :mrgreen:

Πάντως δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, κάποιες βραδιές θα βγαίνεις για 3 λεπτά στο μπαλκόνι, στη ταράτσα ή στο δρόμο και θα βλέπεις που είναι το φεγγάρι.. Αν κάνεις αυτό με τα τηλεσκόπια, θα σου πρότεινα πάλι να κάνεις κάτι σε πείραμα. Δηλαδή, να βρεις ένα τηλεσκόπιο, και αλλάζοντας π.χ. μεγεθύνσεις να βλέπεις πως αλλάζει το πεδίο που έχεις.. Επιμένω σε κάτι τέτοιο, γιατί νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος σκοπός του μαθήματος και βαθμολογείσαι και ανάλογα φυσικά..

Καλή τύχη.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης