Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Η αγγελία είναι αυτή http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15487.

Διάβασε αυτό http://www.astrovox.gr/telescopes.html όοολες τις ενότητες!(2ο link)

Άν έχεις την οικονομική δυνατότητα πάρε αυτό http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598 εχω λόγο που στο λέω, οι περισσότεροι περάσαμε από αυτο το βιβλιαράκι στα πρώτα μας βήματα.Έχεις βιβλία έχεις χάρτες και προγράμματα και δεν ξέρεις τι δηλώνουν οι ίντες,πως λειτουργεί το τηλεσκόπιο και τι προσέχουμε πιό πολύ από τα χαρακτηριστικά του (που δεν είναι η μεγένθυνση).Όλες οι απορίες που έχεις και όσες θα προκύψουν θα χρειαστούν μερικές δεκάδες σελίδες για να απαντηθούν.Πρέπει να διαβάσεις να κοπιάσεις να ψάξεις.

Με ένα τηλεσκόπιο 6 ιντσών έχεις αρκετούς στόχους να βλέπεις για μια ζωή σε σκοτεινό ουρανό.Όσο μεγαλώνει η διάμετρος του τηλεσκοπίου τόσο πιο λεπτομερή και φωτεινά θα βλεπεις αυτά τα αντικείμενα,αλλά θα προστεθούν και άλλα στον κατάλογο.ΌΜΩΣ για να καταλάβεις τι γράφω σε αυτεσ τις τελευταίες σειρές θα πρέπει να διαβάσεις αυτά που σου είπα να διαβάσεις στο 2ο link.

ΥΓ.Είμαι 23 μην με λές κύριο :P

Άλεξ Λομπάνοβ
  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Έχω το sky watcher dobsonian 8" φίλε kobra.Θέλει αυτοκίνητο να το πηγαίνεις σε σκοτεινό ουρανό αλιώς χαραμίζεται στη φωτορύπανση.Σταθερό,αρκετά ποιοτικό,ικανοποιητική διάμετρος.Για σύνδεση φωτογραφίκής δεν ξέρω πολλά.Για τηλεσκόπιο μην βιάζσαι, ακόμα και να το πάρεις δεν θα καταφέρεις να δείς τίποτα να δεν μάθεις πως λειτουργεί.Πρώτα βγαζεις δίπλωμα και μετα παίρνεις αμάξι.. :)
Άλεξ Λομπάνοβ
Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι ένα ακριβό αποχρωματικό της William Optics, κατάλληλο για παρατήρηση πουλιών κυρίως. Καμμία σχέση με τα άλλα.

Φίλε Kobra, αν χτυπάς μια στο καρφί και μια στο πέταλο το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να βαρέσεις και μία στο δάκτυλο. Ακολούθησε τις συμβουλές των φίλων εδώ, καθόρισε πρώτα τις ανάγκες σου και μετά να τα ξαναπούμε. :wink:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Kobra, με μεγάλη υπομονή απαντούν οι φίλοι στις δεκάδες απανωτές ερωτήσεις σου, θα σε παρακαλέσω όμως να ακούσεις την εξής συμβουλή. Το φόρουμ έχει πολύ υλικό και μεγάλο αρχείο, όλα όσα ρωτάς έχουν συζητηθεί πολλές φορές. Σε παρακαλώ πολύ να αφιερώσεις λίγο χρόνο να διαβάσεις το αρχείο του forum και του site γενικότερα και μετά να επανέλθεις με ερωτήσεις για καινούρια πράγματα. Δεν μπορούν όλα να σου απαντηθούν προσωπικά, πρέπει κι εσύ να αφιερώσεις λίγο χρόνο αναζήτησης.

Επίσης, πρόσεξε τη γραφή σου, είναι πολύ κουραστικό το γεγονός ότι γράφεις τόσο γρήγορα και ανορθόγραφα. Αν δεν είσαι καλός στην ορθογραφία χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα όπως το Word.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Εγω σε καταλαβαινω απολυτα ολουσ σασ απλοσ τα γραφω τοσο γρηγορα και δεν προσεχω τα ορθογραφια παρολα αυτα ειμε πολυ καλοσ οσον αναφορα την ορθογραφια #-o
Δημοσιεύτηκε
Α εγω αφιερωνω πολυ χρονο οσον αναφορα το διαβασμα απλοσ δεν διαβαζω πιο πολυ απο βιβλια και ευχαριστω ολουσ για την ειπομονη τουσ και τη βοηθεια τουσ. :cheesy: :mrgreen:
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και Χρόνια Πολλά σε όλα τα μέλη και τις οικογένειές τους.

Ανακάλυψα το site καθώς έκανα αναζητήσεις για ποιό τηλεσκόπιο να προτιμήσω. Ηθελα ένα φθηνό και φορητό για να χρησιμοποιούμε μαζί με την κόρη μου. Τελικά ανάμεσα στο Celestron Firstscope και στο Travelscope 70 και διάλεξα το δεύτερο το οποίο περιμένω να παραλάβω εντός ερχόμενης εβδομάδος.

Σκέφτομαι να αγοράσω και ένα Barlow x2. Έχω βρεί από Ebay διάφορες οικονομικές προτάσεις, αλλά δεν ξέρω εάν είναι απομιμήσεις. Μήπως έχετε κάτι να μου προτείνετε? Κάποιον value for money και όχι ακριβότερο απο την αξία του ίδιου τηλεσκοπίου :-)...

Σας Ευχαριστώ

Χριστόφορος.

Δημοσιεύτηκε

χρονια πολλα κ σε σενα φιλε κ στην οικογενεια σου.οταν το παραλαβεις κ μετα τις πρωτες σου παρατηρησεις,καλο θα ηταν να μας εγραφες τις εντυπωσεις σου.. :wink:

παλιοτερα σκεφτομουν κ εγω να το παρω,χωρις να το εχω καταφερει μεχρι τωρα! ](*,)

κ φυσικα..καλοριζικο!! =D> :D

Δημοσιεύτηκε

Δεν συνιστώ να αγοράσεις barlow για το τηλεσκόπιο αυτό, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για φθηνό Barlow. Με 20-30 ευρώ μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο τον 2x της Synta αλλά φθηνό κοντό αχρωματικό + φακός modified achromat (Kellner) + ''αχρωματικός'' barlow= μεγάλο χρωματικό σφάλμα, ειδικά σε υψηλές μεγεθύνσεις.

Το τηλεσκόπιο αυτό αποδίδει καλύτερα μεταξύ 12.5 και 20x. Το μέγιστο θα το αποκομίσεις με έναν φακό 6mm. Άρα απλώς θα κάνεις την δουλειά σου με τους MA 20 & 10mm που περιλαμβάνει και στο μέλλον μπορείς να επιδιώξεις έναν Plossl 32mm (Skywatcher, GSO, Celestron, Meade) για το μέγιστο πεδίο και την φωτεινότερη εικόνα (12.5x) ή/και έναν 6mm 66 μοιρών (Skywatcher UWA, Agena EWA, Orion Expanse) για την μέγιστη μεγέθυνση (66x).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πάντως το πήρα το συγκεκριμένο δωράκι σε φιλικό πρόσωπο κ ενθαρρύνω όλους να παίρνουν τέτοια δώρα τέτοιες εποχές για να ανοίξουμε τα μυαλά μας κ για να διαφημίσουμε το άθλημα. Κυριότερο όμως είναι, πέρα από τα προφανή μειονέκτηματά τους από τεχνικής απόψεως, να βάλουμε κ άλλους ανθρώπους στον όμορφο κόσμο της επιστημης κ της αστρονομίας.

PixInsight 1.8 RC7

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε
Δεν συνιστώ να αγοράσεις barlow για το τηλεσκόπιο αυτό, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για φθηνό Barlow. Με 20-30 ευρώ μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο τον 2x της Synta αλλά φθηνό κοντό αχρωματικό + φακός modified achromat (Kellner) + ''αχρωματικός'' barlow= μεγάλο χρωματικό σφάλμα, ειδικά σε υψηλές μεγεθύνσεις.

Το τηλεσκόπιο αυτό αποδίδει καλύτερα μεταξύ 12.5 και 20x. Το μέγιστο θα το αποκομίσεις με έναν φακό 6mm. Άρα απλώς θα κάνεις την δουλειά σου με τους MA 20 & 10mm που περιλαμβάνει και στο μέλλον μπορείς να επιδιώξεις έναν Plossl 32mm (Skywatcher, GSO, Celestron, Meade) για το μέγιστο πεδίο και την φωτεινότερη εικόνα (12.5x) ή/και έναν 6mm 66 μοιρών (Skywatcher UWA, Agena EWA, Orion Expanse) για την μέγιστη μεγέθυνση (66x).

Αρα λές να μείνω προς το παρόν ως έχει και μετά καλύτερα να πάρω κάποιον από τους φακούς 6mm που προτείνεις για 66x.

Θα το ψάξω. Ευχαριστώ όλους για απαντήσεις. Θα επανέλθω με εντυπώσεις και τυχόν απορίες :-D

Εχω κατεβάσει και το Astrovox Astrolists Ultima 24 που κυκλοφορεί το οποίο είναι καταπληκτικό!!! Πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και δύο εφαρμογές που έχω κατεβάσει στο android μου: Google Skymap και SkEye.

Χριστόφορος.

Δημοσιεύτηκε
Αρα λές να μείνω προς το παρόν ως έχει και μετά καλύτερα να πάρω κάποιον από τους φακούς 6mm που προτείνεις για 66x.

Δεν είμαι σίγουρος ποιούς φακούς δίνουν μαζί με το τηλεσκόπιο. Μπορείς να τους φωτογραφήσεις. Υποθέτω πως δεν είναι Plossl αλλά οι MA της Synta που λέω παραπάνω. Αν και έχουν αστιγματισμό και μέτρια κατασκευή τουλάχιστον έχουν ικανοποιητικότατο eye relief και είναι άνετοι. Οπότε μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις ιδίως για επίγεια παρατήρηση. Στον ουρανό τα πρώτα που θα δεις είναι το φεγγάρι, οι Πλειάδες και το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Και τον Δία φυσικά, αν και δεν είναι το ιδανικό τηλεσκόπιο για να τον δεις. Εκεί θα σου χρησιμεύσει ένας φακός που να δίνει την μέγιστη μεγέθυνση, 70x. Υπό προϋποθέσεις μπορείς να πας και παραπάνω, έως 100-140x αλλά η εικόνα θα επιδεινωθεί.

Το 6mm το προτείνω επειδή δίνει κόρη εξόδου 1mm. Κάτω από αυτό η εικόνα σκοτεινιάζει αρκετά και γίνονται περισσότερο ορατές οι ανωμαλίες του ματιού σου και του φακού.

Στις χαμηλές μεγεθύνσεις οι ιδανικοί φακοί για το μικρούλι είναι ο 32mm και ο 20mm Plossl, από οποιαδήποτε εταιρία. Στις υψηλές καλό είναι να έχεις μεγαλύτερο πεδίο, οπότε οι UWA 9 & 6mm είναι κατάλληλοι, έχοντας καλύτερο eye relief από τους αντίστοιχους Plossl και καλή τιμή. Η Agena τους έχει όλους αυτούς σε ιδιαίτερα καλές τιμές: http://agenaastro.com/eyepieces.html?ca_ep_series_bucket=150%2C151%2C168

Δες στην σελίδα που σου δίνω τους GSO Plossl 32 & 20mm, τους Agena Enhanced Wide Angle 9 & 6mm. Δεν προτείνονται οι 20 και 15 EWA, αν στα 20mm θέλεις κάτι με μεγάλο πεδίο καλύτερος είναι ο Agena 20mm SWA (αλλά όχι οι 15 & 10mm). Υπάρχουν και καλύτεροι τροποποιημένοι Plossl, εκ των οποίων ο Agena ED 12.5mm είναι ο ιδανικός για το 70ρι. Δεν χρειάζεται να τους πάρεις όλους αυτούς φυσικά. Να αποφύγεις και τον πειρασμό του Zoom 21-7 λόγω στενού πεδίου, αλλά και βαρύτερους φακούς που θα ζορίσουν τον εστιαστή του 70ριου. Παρ' όλη την σημερινή κακή ισοτιμία οι φακοί αυτοί κοστίζουν 22-28 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη ξεκινούν συνήθως από 50 ευρώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε, ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.

...Λοιπόν το παρέλαβα προχτές. Γενικές εντυπώσεις καλές. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ο τρίποδας στήριξης ο οποίος αν χρησιμοποιείται σε τραπέζι χώρις να έχει επεκταθεί έχει καλώς. Αν όμως τον επεκτείνεις και τον εδράσεις στο έδαφος αρχίζουν τα γλέντια αφού θέλει πολύ προσπάθεια για να βρεις τον στόχο σου στον ερευνητή και μετά να τον δείς στο τηλεσκόπιο. Πάντως μετά απο δύο-τρείς μέρες μπορώ να βρίσκω τους στόχους απ'ευθείας χωρίς να χρησιμοποιώ τον ερευνητή.

Επίσης όπως είχα διαβάσει και από reviews ο καθρέπτης του έχει κλίση 45 μοιρών που σημαίνει ότι είναι πολύ κουραστικό να βλέπεις στόχους που είναι κατακόρυφοι. Ούτως ή άλλως ο κατασκευαστής αναφέρει ότι προορίζεται για επίγεια παρατήρηση και πολύ πολύ βασική αστρονομική.

Ακόμα δεν έχω πάει εκτός πόλης να το δοκιμάσω σε σκοτάδι. Εντός πόλης είδα το φεγγάρι και τον Δία με τους δορυφόρους σε μεγέθυνση 40Χ (με τον φακό των 10mm). Τελικά σκέφτομαι ότι δεν έχει νόημα να αγοράσω έξτρα φακούς ή/και barlow για να δω καλύτερα από το τηλεσκόπιο. Οτι πληρώνεις παίρνεις και αυτό είναι όλο. Πάντως είναι καλή αγορά δεδομένου ότι θα το παίρνω μαζί μου σε ταξίδια. Νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα πάω για ένα dobsonian...

Χριστόφορος

• 6 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Μοΰ ήρθε χθες ο Sky-wacher UWA 6mm που είχα παραγγείλει. Κωνσνταντίνε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Ειναι πολύ ευχαριστημένος. Ανέβηκε η μεγέθυνση σε 66x με αρκετή φωτεινότητα και άνεση παρατήρησης. Με αυτό το φακό θα ήθελα να αγοράσω και ένα Barlow 2x αλλά πλέον αρχίζει να ενοχλεί και το τρίποδο που είχε το εργοστασιακό. Μπορέιτε να μου προτείνετε ένα κατάλληλο Barlow φακό 2χ για χρήση με τον παραπάνω φακό (Sky-watcher) και ένα σχετικά καλό και οικονομικό τρίποδο?
Δημοσιεύτηκε

Ο Hama 61 δεν κάνει για βαρύτερα τηλεσκόπια αλλά αυτό το δουλεύει άνετα. Από το τον Γερμανό είχα πάρει τον δικό μου.

Στα επίπεδα του τηλεσκοπίου είναι ο Barlow από το κιτ της Celestron ή ο φθηνός της Skywatcher από το Πλανητάριο. Προτείνω αυτά τονίζοντας την οικονομική παράμετρο. Υπάρχουν και καλύτερα και ακριβότερα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Τον είδα τον Hama 61 και μου φαίνεται ότι είναι σαν αυτόν που έχει ήδη (έστω λίγο καλύτερος) θα είναι σταθερός με το Travelscope?

Για τους Barlow που προτείνεις μπορείς να μου δώσεις 2 link? Να τους πάρω από astroshop για σιγουριά ή μπορώ και από e-bay?

H οικονομική παράμετρος είναι σωστή διότι κάπου σκεφτομαι ότι θα μπορούσα να εχω ξεκινήσει με άλλη επιλογή τηλεσκοπίου καθώς αρχίζω και προσθέτω στην αρχική μου αγορά, Αλλά από την άλλη νομίζω ότι δεν ειμαι και τελείως λάθος εαν μέινω μέχρι την αγορά και του Barlow ίσως και του τριπόδου. Ευχαριστώ και πάλι

Χριστόφορος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης