Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δορυφόρος ακτινογραφεί αμμοθύελλα 4 χιλιάδων χλμ. στον Άρη.

aris-ammothyella2.jpg
 
Ο Άρης είναι μια απέραντη έρημος και συχνά προκαλούνται εκεί αμμοθύελλες που έχουν συνήθως πολύ μεγάλη ένταση αλλά και κάποιες φορές κολοσσιαία έκταση. Μια τέτοια τεραστίων διαστάσεων αμμοθύελλα κάλυψε μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς του Κόκκινου Πλανήτη. Η αμμοθύελλα είχε έκταση περίπου τεσσάρων χιλιάδων χλμ. και την κατέγραψε ο δορυφόρος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη έχουν καταγράψει αμμοθύελλες στον πλανήτη αλλά είναι η πρώτη φορά που έγινε λεπτομερής παρατήρηση του φαινομένου. Η συγκεκριμένη αμμοθύελλα διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες και κυριολεκτικά κάλυψε τα πάντα στο πέρασμα της ακόμη και ορισμένους από τους μεγαλύτερους κρατήρες του Άρη. Ο δορυφόρος κατάφερε να κάνει αναλύσεις και να καταγράψει μια σειρά από δεδομένα όπως την κατανομή της σκόνης, των υδρατμών αλλά και των παγωμένων νεφών διοξειδίου του άνθρακα που μετακινούσε η αμμοθύελλα όσο διαρκούσε. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν επίσης στην κατανόηση του πώς οι αμμοθύελλες στον Κόκκινο Πλανήτη εκδηλώνονται και εξελίσσονται.Η απόκτηση γνώσεων για τις αμμοθύελλες στον Άρη θα βοηθήσει πολύ στην λήψη μέτρων για την ασφαλή παραμονή των ανθρώπων στον πλανήτη αλλά και την προστασία των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων που θα υπάρχουν εκεί όταν ξεκινήσουν οι επανδρωμένες αποστολές. Οι αμμοθύελλες προκαλούν προβλήματα λειτουργίας στα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη αφού καλύπτουν με σκόνη τα ηλιακά πάνελ των ρομπότ τα οποία τους παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργούν.
aris-ammothyella1.jpg
UAE SPACE AGENCY

Στο νότιο τμήμα του Άρη εικονίζεται η γιγάντια αμμοθύελλα που κατέγραψε ο δορυφόρος των ΗΑΕ.

aris-ammothyella.jpg
UAE SPACE AGENCY

Εικόνα του Άρη που κατέγραψε ο δορυφόρος των ΗΑΕ όταν η αμμοθύελλα εξαφανίστηκε.

NATIONAL GEOGRAPHIC

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αμμοθύελλες σκέπασαν κάποια από τα ρομπότ προκαλώντας τους τελικά μόνιμες βλάβες.

https://naftemporiki.gr/story/1842356/doruforos-aktinografei-ammothuella-4-xiliadon-xlm-ston-ari

 

 
 
 
  • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 923
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Roscosmos: Η Ρωσία θα πάει μόνη της στον Άρη.

roscosmos.jpg
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν αποφασισθεί εναντίον της Ρωσίας αναβάλει την πραγματοποίηση της αποστολής ExoMars. H αποστολή ήταν προγραμματισμένη να εκτοξευτεί εντός του χρονικού διαστήματος Αυγούστου-Οκτωβρίου όταν οι καιρικές συνθήκες και η θέση του Άρη σε σχέση με την Γη θα ήταν ιδανικές. Η αναβολή θέτει πλέον σε σοβαρό κίνδυνο την πραγματοποίηση της τόσο επειδή ο Άρης δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολα προσεγγίσιμος αλλά και επειδή η Ευρώπη δεν διαθέτει τις υποδομές που προσφέρει η Ρωσία για την επίτευξη μιας τέτοιας αποστολής και η δημιουργία τέτοιων υποδομών θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια και φυσικά αρκετά χρόνια για τη δημιουργία τους.«Στο πολύ κοντινό μέλλον θα ξεκινήσουμε την οργάνωση μιας δικής μας αποστολής στον Άρη» δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσική διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Ο Ρογκόζιν εκτός από την πρόθεση της Ρωσίας για μια… σόλο αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη επεσήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει η διαστημική δραστηριότητα της Ευρώπης από την απόφαση της διακοπής της συνεργασίας με την Ρωσία εξαιτίας της απουσίας σοβαρών υποδομών τις οποίες παρέχει η ρωσική πλευρά. Να σημειωθεί πάντως πώς δεν έχει διακοπεί προς το παρόν η συνεργασία της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του σταθμού και των αστροναυτών που βρίσκονται εκεί.Βασικός στόχος της αποστολής ExoMars είναι να διαπιστωθεί εάν είχε υπάρξει ζωή στον Άρη και να κατανοηθεί καλύτερα η ιστορία του νερού στον πλανήτη. Το ρόβερ της αποστολής, ονόματι Rosalind Franklin, είναι εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι για να αποκτήσει πρόσβαση στο υπέδαφος του Άρη, καθώς και ένα μικρό εργαστήριο αναζήτησης ζωής.  

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ταχύτητα του ήχου στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Το διαστημικό όχημα της NASA Perseverance είναι το πρώτο που κατέγραψε και έστειλε στην Γη ήχους από τον κόκκινο πλανήτη (ακούστε ΕΔΩ και ΕΔΩ). Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ηχογραφήσεις και μέσα από αυτές κατάφεραν να υπολογίσουν για πρώτη φορά την ταχύτητα διάδοσης του ήχου στην ατμόσφαιρα του Άρη. Τα αποτέλεσμα, που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τους Baptiste Chide et al στο 53ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης στο Τέξας, επιβεβαιώνει μια αναμενόμενη ακουστική ιδιορρυθμία της ατμόσφαιρας του Άρη. Τα δεδομένα των αρεινών ήχων παρέχουν επίσης μια ανεξάρτητη μέθοδο για την μέτρηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη, που συγκρίνεται με τις μετρήσεις του θερμομέτρου που διαθέτει το ρόβερ.

perseverances-microphones-.jpg?w=700

Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του Άρη είναι 6 mbar, ούτε το 1% της ατμοσφαιρικής πίεσης στην Γη. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι σε μια τόσο αραιή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να διαδοθούν τα ηχητικά κύματα. Αλλά αυτό σαφώς και δεν ισχύει. Η πρώτη ηχογράφηση του Perseverance μας αποκάλυψε το βουητό του αρειανού ανέμου και οι επόμενες ηχογραφήσεις συνέλαβαν τον ήχο από τους κραδασμούς των τροχών του οχήματος καθώς αυτό κινούνταν.Η κάμερα (SuperCam) που διαθέτει το διαστημικό όχημα καταγράφει τόσο το φως όσο και τον ήχο που προκαλεί το λέιζερ σε κάποιο βράχο, όταν διερευνάται η γεωλογία της επιφάνειας του Άρη. Το μικρόφωνο απέχει 2,1 μέτρα πάνω από έδαφος του πλανήτη. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ταχύτητα του ήχου χρησιμοποιώντας τη χρονική διαφορά από την στιγμή που το λέιζερ χτυπά τον βράχο μέχρι ο ήχος που προκαλεί να φτάσει στο μικρόφωνο.

Άσκηση: Η ταχύτητα του ήχου σε ένα αέριο υπολογίζεται από την εξίσωση:
v=\sqrt{\frac{\gamma \, R \,T}{M}},
όπου R=8,315 J.m-1K-1 η σταθερα των αερίων, T η θερμοκρασία, Μ η μάζα ενός γραμμομορίου του αερίου και \gamma=\frac{C_{P}}{C_{V}} είναι ο λόγος των γραμμομοριακών ειδικών θερμοτήτων. Για τον αέρα στη Γη ισχύει Μ=0,029 kg/mol και γ=(f+2)/f=1,4 (τα διατομικά μόρια όπως το άζωτο και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας διαθέτουν f=5 βαθμούς ελευθερίας). Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι π.χ.15 οC (T=288K), τότε η ταχύτητα διάδοσης του ήχου που προκύπτει από την παραπάνω εξίσωση είναι 340 m/s.
Ποιά είναι η ταχύτητα διάδοσης του ήχου στην ατμόσφαιρα του Άρη σε θερμοκρασία -30 οC, δεδομένου ότι συνίσταται κυρίως από CO2.Θεωρείστε δύο περιπτώσεις: (i) f=5 (ii) f=7.

Από την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε το Perseverance προέκυψε ότι ταχύτητα του ήχου στον Άρη είναι περίπου 240 m/s, πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ταχύτητα των 340 m/s στη Γη.Ενώ η ταχύτητα του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης είναι ίδια (ή σχεδόν ίδια) σε όλο το εύρος των συχνοτήτων που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί (20 Hz – 20 kHz), η ταχύτητα του ήχου στον Άρη, στα 400 Hz περίπου, αυξάνεται ξαφνικά κατά 10 m/s! Αυτό προβλέπεται από την θεωρία και οφείλεται στους βαθμούς ελευθερίας του μορίου CΟ2 που πρέπει να ληφθούν υπόψιν στον υπολογισμό της ταχύτητας του ήχου.

Το άλμα στα 400 Hz θα δυσκόλευε τους ανθρώπους στον Άρη να συνομιλούν ή να ακούν μουσική από ηχείο. Οι ήχοι θα παραμορφώνονταν επειδή οι υψηλές συχνότητες θα έφταναν στα αυτιά τους πριν από τις χαμηλές συχνότητες. Η σύσταση της ατμόσφαιρας του Άρη από διοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί άλλη μια άλλη ιδιορρυθμία: οι υψηλές συχνότητες εξασθενούν πιο έντονα από τις χαμηλές συχνότητες. Έτσι το να προσπαθείς να μιλήσεις σε κάποιον λίγα μέτρα πιο μακριά θα ακουγόταν σαν να μιλάς μέσα από έναν τοίχο. Θα ακούγονται κυρίως οι μπάσες συχνότητες.Εκτός από τη μελέτη των ηχητικών ιδιοτήτων, οι ηχογραφήσεις χρησιμοποιήθηκαν και για την διερεύνηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του Άρη. Έτσι προέκυψε ότι η θερμοκρασία του Άρη υφίσταται σημαντικές διακυμάνσεις έως και 10 K/s! Το διαστημικό όχημα διαθέτει κι άλλο όργανο μέτρησης θερμοκρασίας, που ονομάζεται MEDA, το οποίο ανιχνεύει επίσης διακυμάνσεις αλλά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.Οι Chide et al σχεδιάζουν μετρήσεις κατά τη διάρκεια ενός πλήρους Αρειανού έτους για να διαπιστώσουν τις μεταβολές της ταχύτητας του ήχου κατά τους χειμερινούς μήνες ή κατά την περίοδο μια θύελλας από σκόνη. Με την παραπάνω έρευνα αποδείχθηκε ότι μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μελέτη της ατμόσφαιρας χρησιμοποιώντας ακουστική. Γι αυτό και οι επόμενες αποστολές στον Άρη, την Αφροδίτη και τον Τιτάνα θα περιλαμβάνουν μικρόφωνα, αναδεικνύοντάς τα ως το νέο είδος οργάνων πλανητικής έρευνας.

https://physicsgg.me/2022/03/23/η-ταχύτητα-του-ήχου-στην-ατμόσφαιρα-το/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα ανθρώπινα απόβλητα θα μετατρέπονται σε καύσιμα στον Άρη.

kaysima-aris.jpg
ESA

Ενας μηχανισμός παραγωγής καυσίμων από τον αέρα του Άρη και απόβλητα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για την παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη.

Μια δεδομένη αρχή είναι ότι σε συνθήκες περιορισμού τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο και κάθε διαθέσιμο υλικό πρέπει να αξιοποιείται με ένα ή περισσότερους τρόπους. Αν υπάρχει ένας τομέας που αυτή η αρχή βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή είναι η παρουσία του ανθρώπου στο Διάστημα.Οι επιστήμονες προσπαθούν να σκαρφίζονται συνεχώς νέους τρόπους ώστε οτιδήποτε υπάρχει στη διάθεση των αστροναυτών να μπορεί να αποκτήσει κάθε πιθανή αλλά και απίθανη εκ της φύσης του χρησιμότητα. Τα ανθρώπινα απόβλητα αποτελούν αντικείμενο τέτοιας αξιοποίησης. Ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα ούρα των αστροναυτών μετατρέπονται σε πόσιμο νερό.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει προσπάθεια ανάπτυξης ενός συστήματος που θα μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας του Άρη σε καύσιμα για πυραύλους, διαστημόπλοια ή όποια άλλη χρήση. Η ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη αποτελείται σε ποσοστό 95% από διοξείδιο του άνθρακα καθιστώντας έτσι τις συνθήκες στον πλανήτη εντελώς ακατάλληλες για την παρουσία της ζωής εκεί αλλά και εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια διαβίωσης των ανθρώπων.Οι ερευνητές του προγράμματος θέλουν να κατασκευάσουν ένα αντιδραστήρα που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα διαθέτει ένα μηχανισμό παραγωγής καυσίμων ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως ένα από τα βασικά υλικά του τα ούρα των αστροναυτών. H ESA έχει επιλέξει ως συνεργάτη της σε αυτό το εγχείρημα το κέντρο τεχνολογίας Tekniker στην Ισπανία. Ο αντιδραστήρας θα είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε μετά την παραγωγή του καυσίμου τα ούρα που έχουν χρησιμοποιηθεί να περνούν από διαδικασία καθαρισμού ώστε να αποκτήσουν επόμενες χρήσεις.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάστημα: Πιθανή καθυστέρηση της αποστολής ExoMars στον Άρη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars με προορισμό τον Άρη είναι τεχνικά έτοιμο για εκτόξευση. Αλλά υπάρχει ένα καθόλου αμελητέο πρόβλημα: πώς θα φθάσει στον γειτονικό πλανήτη.Μετά τη διακοπή της συνεργασίας της Ευρώπης με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να αναζητηθεί άλλη εναλλακτική λύση για την εκτόξευση, η οποία πιθανώς θα καθυστερήσει έως το 2028 ή 2030, αντί να γίνει φέτος με ρωσικά μέσα (πύραυλο και άκατο προσεδάφισης), όπως είχε προγραμματιστεί, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.Το ευρωπαϊκό ρόβερ είναι το πρώτο με τεχνικές δυνατότητες να ψάξει για ίχνη ζωής στον γειτονικό πλανήτη χάρη στο τρυπάνι και στο φορητό εργαστήριο του. Είναι το πρώτο που μπορεί να τρυπήσει σε βάθος έως δύο μέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια.Αρχικά η αποστολή ExoMars είχε σχεδιαστεί ως συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ, αλλά η Αμερική αποσύρθηκε το 2012 προβάλλοντας οικονομικές δυσκολίες. Η ESA στράφηκε τότε στη Ρωσία και η αποστολή έγινε ευρω-ρωσική, με τη Roscosmos να συμβάλει ουσιαστικά αφενός με έναν πύραυλο Proton και αφετέρου με την πλατφόρμα προσεδάφισης Kazachok, ενώ Ρώσοι επιστήμονες είχαν αναπτύξει και ορισμένα από τα όργανα της αποστολής. Η αποστολή που προοριζόταν να εκτοξευθεί αρχικά το 2018, αναβλήθηκε για το 2020 και μετά ξανά – λόγω τεχνικών προβλημάτων – για το 2022.Μετά όμως από την αναβολή και της φετινής εκτόξευσης, το ρόβερ και ο άλλος εξοπλισμός της κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αποστολής ExoMars ετοιμάζονται για αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της γαλλο-ιταλικής αεροδιαστημικής εταιρείας Thales Alenia Space στην Ιταλία, εωσότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει. Ήδη η ESA ξεκίνησε να εξετάζει τις διαθέσεις εναλλακτικές επιλογές της, αναζητώντας τη νωρίτερη δυνατή ημερομηνία εκτόξευσης, είτε μόνη της είτε με άλλη διεθνή συνεργασία μετά το τέλος της ευρω-ρωσικής.

Επόμενο «παράθυρο» εκτόξευσης το 2026

Παραμένει μια μικρή πιθανότητα για αποκατάσταση των ευρω-ρωσικών σχέσεων έγκαιρα, ώστε η ExoMars να εκτοξευθεί το 2024. Το επόμενο «παράθυρο» εκτόξευσης είναι το 2026 και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μόνο αν έτεινε χέρι βοηθείας η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις μεταξύ ESA-NASA. Το σίγουρο είναι ότι η τελευταία δεν είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μιας νέας ακάτου προσεδάφισης στον Άρη.Πιο πιθανό φαντάζει ότι θα πρέπει να την κατασκευάσει μόνη της η Ευρώπη για να προλάβει τα επόμενα «παράθυρα» ευκαιρίας για εκτόξευση το 2028 ή το 2030 (οι τροχιές Γης και Άρη πλησιάζουν κάθε περίπου δύο χρόνια, οπότε ανοίγει ένα «παράθυρο» για εκτόξευση). Όσον αφορά τον κατάλληλο πύραυλο, η ESA «ποντάρει» στον νέο Ariane 6, ο οποίος βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης του και πιθανώς θα είναι έτοιμος να πετάξει έως το τέλος του 2022.«Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα αποφασίσουν ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ExoMars, αλλά μάλλον η αναγέννηση της αποστολής και ίσως λειτουργήσει ως έναυσμα για να αναπτυχθεί περισσότερη ευρωπαϊκή αυτονομία (στο διάστημα)», δήλωσε ο Ντέηβιντ Πάρκερ, διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA.Ο γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Οργανισμού να μην επιτρέψει στα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία να εκτροχιάσουν το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, κάτι που αφορά επίσης τις εκτοξεύσεις δορυφόρων από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα μετά την απόσυρση των ρωσικών πυραύλων «Σογιούζ»που βοηθούσαν τους ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane και Vega.Στο μεταξύ, η ESA έχει δεσμευθεί να αναπτύξει άλλο ένα ρόβερ και ένα ακόμη σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, με στόχο να εκτοξευθούν το 2027, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη NASA προκειμένου να φέρουν στη Γη τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων από τον «κόκκινο» πλανήτη, τα οποία θα έχουν συλλεχθεί από τα αμερικανικά ρόβερ που βρίσκονται εκεί. Η πρόκληση είναι μεγάλη και το συμβούλιο της ESA θα πρέπει να πάρει οριστικές αποφάσεις έως το τέλος του έτους.

https://www.kathimerini.gr/life/science/561785128/diastima-pithani-kathysterisi-tis-apostolis-exomars-ston-ari-logo-toy-polemoy-stin-oykrania/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το αρειανό ηλιοβασίλεμα και η 25η πτήση του drone στον Κόκκινο Πλανήτη.

aris-iliobasilema.jpg
NASA

Το ηλιοβασίλεμα στον Άρη όπως το κατέγραψε το ρομπότ InSight.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η NASA πανηγύρισε την ομαλή προσεδάφιση στον Άρη ενός ακόμη ρομποτικού εξερευνητή που έστειλε στον Κόκκινο Πλανήτη. Ήταν ένα διαφορετικό από τα υπόλοιπα ρομπότ αφού θα παρέμενε σταθερό στο σημείο που προσεδαφίστηκε και ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για γεωλογικές έρευνες κυρίως για την παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων για την σεισμική δραστηριότητα του Άρη.Το InSight όπως ονομάζεται το ρομπότ έχει στείλει στη διάρκεια της αποστολής του ένα μεγάλο πλήθος πολύ σημαντικών δεδομένων που αποκαλύπτουν το γεωλογικό παρελθόν και φυσικά παρόν του Άρη. Όμως ανάμεσα στα τελευταία δεδομένα που έστειλε ήταν και κάτι εντελώς διαφορετικό. Το ρομπότ έστειλε μια φωτογραφία από το ηλιοβασίλεμα του Άρη στις 10 Απριλίου, εικόνα που έδωσε με λίγες μέρες καθυστέρηση στη δημοσιότητα η NASA για να δούμε τον πλανήτη με ένα διαφορετικό και ολίγον πιο... ρομαντικό τρόπο.Λίγες ώρες αργότερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι το drone που έχει στείλει στον Άρη πραγματοποίησε την 25η του πτήση. To Ingenuity έφθασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane της NASA.Το Ingenuity έγινε το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στη συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε πριν από 12 μήνες και έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία έφθασε πλέον τις 25 πτήσεις και τίποτε δεν δείχνει ότι θα σταματήσει αφού όχι μόνο συνεχίζει να πετά αλλά κάθε φορά καταγράφει νέα ρεκόρ στην απόσταση και τον χρόνο των πτήσεων του. Στην 25η του πτήση το Ingenuity πέταξε σε απόσταση 704 μέτρων από τη βάση του που είναι η μεγαλύτερη που έχει καλύψει στις μέχρι τώρα πτήσεις του.

 
to-elikoptero-ingenuity-tis-nasa.jpg
NASA/JPL-CALTECH
 

Το drone καταγράφει κοντινές στην επιφάνεια εικόνες του Άρη αλλά από ψηλά δίνοντας στους επιστήμονες οπτική και... θέα του Κόκκινου Πλανήτη που δεν είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση τους βοηθώντας τους να κατανοήσουν καλύτερα το αρειανό περιβάλλον. Παράλληλα το drone παρατηρεί διάφορα σημεία που μπορεί ενδεχομένως να πάει για εξερεύνηση το ρόβερ ώστε να γωνρίζουν οι επιτελείς της αποστολής τι θα συναντήσει το ρομπό εκεί και να προετοιμαστούν αναλόγως.

https://naftemporiki.gr/story/1854082/to-areiano-iliobasilema-kai-i-25i-ptisi-tou-drone-ston-kokkino-planiti

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε δέλτα ποταμού στον Άρη έφθασε ο ρομποτικός ιχνηλάτης της ζωής.

aris-delta.jpg
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από το σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή το ρόβερ και ήταν κάποτε το δέλτα ενός ποταμού στον Άρη.

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη. Το ρόβερ της αποστολής Perseverance αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς και φωτογραφίες και βίντεο.Το ρόβερ που βρίσκεται στον κρατήρα Jezero μετέφερε στον Άρη και ένα drone το οποίο όχι μόνο κατάφερε να πετάξει αλλά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συνεχίζει να πραγματοποιεί αποστολές ενώ ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για ένα μόλις μήνα.Στον κρατήρα πιστεύεται ότι υπήρχε κάποτε ένας ποταμός και όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ έφθασε στο δέλτα αυτού του ποταμού. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή αφού το δέλτα του ποταμού θεωρείται ιδανικό σημείο για να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο τις οποίες μπορεί να εντοπίσει με τα προηγμένα του όργανα το ρόβερ.«Το δέλτα στον κρατήρα Jezero έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα από τα καλύτερα σημεία αναζήτησης μικροβιακής ζωής στον Άρη και να αποδειχθεί ένα πραγματικό γεωλογικό πανηγύρι. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί έξω και η ομάδα του Perseverance είναι έτοιμη να τις ανακαλύψει» δηλώνει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακή ηλιακή έκλειψη στον Άρη κατέγραψε το ρόβερ της NASA.

ekleipsi-aris.jpg
NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Ο Φόβος περνά μπροστά από τον Ήλιο.

Μπορεί το Perseverance, το πλέον προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη, να έχει στραμμένη την προσοχή του στο έδαφος και υπέδαφος του Άρη αναζητώντας ίχνη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να ρίχνει κάποιες φορές και... ματιές στον ουρανό του πλανήτη. Σε ένα από αυτά τα διαλείμματα της εργασίας του το ρόβερ κοιτάξε στον ουρανό και όχι μόνο είδε αλλά κατέγραψε εικόνες μιας έκλειψης. Πιο συγκεκριμένα κατέγραψε την στιγμή που ένας από τους δύο δορυφόρους του Άρη, ο Φόβος, περνάει μπροστά από τον Ήλιο.«Αυτές οι παρατηρήσεις θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα της βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του δορυφόρου με τον Άρη, την τροχιά του αλλά και γεωλογικά στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα στελέχη της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA.Η έκλειψη πραγματοποιήθηκε – και καταγράφηκε από την κάμερα Mastcam-Z του Perseverance – στις 2 Απριλίου, την 397η αρειανή ημέρα (sol) της αποστολής του στον Άρη. Η διάρκεια της ήταν λίγο μεγαλύτερη από 40 δευτερόλεπτα – πολύ μικρότερη από την διάρκεια μιας έκλειψης Ηλίου στη Γη. (Ο Φόβος είναι περίπου 157 φορές μικρότερος από τη Σελήνη. Ο Άρης διαθέτει και δεύτερο δορυφόρο τον Δείμο, που είναι ακόμη μικρότερος).Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται έκλειψη Ηλίου στον Άρη από διαστημικό σκάφος της NASA. Το 2004, τα δίδυμα διαστημικά οχήματα της NASA Spirit και Opportunity φωτογράφησαν ηλιακή έκλειψη με τον Φόβο. Το 2019 ήταν η σειρά του Curiosity μα καταγράψει έκλειψη στον Άρη.Η έκλειψη που καταγράφηκε από την Mastcam-Z κάμερα του ρόβερ και είναι οι καλύτερες που έχουν καταγραφεί από τέτοιου είδους φαινόμενο στον Άρη. «Ήξερα ότι θα είναι ωραίες εικόνες αλλά δεν περίμενα ότι θα είναι τελικά τόσο εντυπωσιακές» δηλώνει η Ρέιτσελ Χόουσον, η οποία είναι στελεχος της εταιρείας Malin Space Science Systems και μέλος της ομάδας που ελέγχει την Mastcam-Z.

Ο Άρης διαθέτει δύο δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο. Είναι δύο μικροί σε μέγεθος δορυφόροι που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη. Ο Φόβος περιφέρεται εγγύτερα στον πλανήτη του από κάθε άλλο φυσικό δορυφόρο στο ηλιακό μας σύστημα. Στην ουσία πρόκειται για δύο διαστημικούς βράχους το σχήμα και η τροχιά των οποίων πονοκεφαλιάζουν επί δεκαετίες τους επιστήμονες.Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την ύπαρξη τους. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για δύο αστεροειδείς που παγιδεύτηκαν από την βαρύτητα του Άρη και μετατράπηκαν σε δορυφόρους του. Άλλοι θεωρούν ότι είναι προϊόντα κάποιας σφοδρής σύγκρουσης του Άρη με ένα γιγάντιο αστεροειδή. Άλλη θεωρία είναι ότι πρόκειται για δύο κομμάτια ενός μεγάλου σε μέγεθος δορυφόρου που είχε ο Άρης και για κάποιο λόγο καταστράφηκε.Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο Φόβος είναι καταδικασμένος σε «θάνατο». Πλησιάζει συνεχώς προς τον Άρη, για να συντριβεί στην επιφάνειά του μετά από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Οι παρατηρήσεις της έκλειψης από την επιφάνεια του Άρη τις τελευταίες δύο δεκαετίες επέτρεψαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερο την σπειροειδή πορεία του Φόβου προς τον αργό θάνατο του.

https://naftemporiki.gr/story/1855892/entuposiaki-iliaki-ekleipsi-ston-ari-kategrapse-to-rober-tis-nasa-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελον Μασκ: Εκατό χιλιάδες δολάρια τιμή εισιτηρίου και «Άγρια Δύση» για τους πρώτους αποίκους του Άρη.

spacex-elon-mask.jpg
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Για το πόσο θα κοστίζει μια θέση στα διαστημόπλοια του με προορισμό τον Άρη μίλησε ο Έλον Μασκ.

Μπορεί ο Ελον Μασκ τις τελευταίες εβδομάδες να ασχολείται με την εξαγορά του Twitter αλλά όπως φαίνεται πάντα στο μυαλό του βρίσκεται το μεγάλο του όραμα που δεν είναι άλλο από την αποίκηση του Άρη. Σε συζήτηση που είχε με τον Κρις Άντερσον, επικεφαλής των πολύ γνωστών διεθνών συνεδρίων TED, ο Μασκ αναφέρθηκε στο πόσο θα κοστίσει στους πρώτους αποίκους του Άρη και πόσο δύσκολη θα είναι εκεί η διαβίωση τους.Η αποίκηση του Άρη ήταν ο βασικός λόγος που ο Έλον Μασκ ίδρυσε την Space X η οποία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διαστημική εταιρεία στον κόσμο με πολλών ειδών δραστηριότητες. Όμως η εταιρεία παράλληλα με τα άλλα πρότζεκτ στα οποία δραστηριοποιείται συνεχίζει την προσπάθεια οργάνωσης μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Σύμφωνα με τον Μασκ η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και στόχος είναι αυτό να συμβεί μέσα στην προσεχή πενταετία.Η NASA που επίσης σχεδιάζει με επανδρωμένη αποστολή στον Άρη υποστηρίζει ότι για να είναι επαρκώς οργανωμένη και όσο το δυνατόν πιο ασφαλής χρειάζονται ακόμη περίπου 15 έτη προετοιμασίας. Η Κίνα που έχει αναπτύξει πολύ δραστήριο και πετυχημένο διαστημικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια δεν έχει αναφερθεί σε επανδρωμένη αποστολή στον Άρη χωρίς κανείς να γνωρίζει αν δεν την ενδιαφέρει προς το παρόν κάτι τέτοιο ή αν όπως συνηθίζει προετοιμάζει μια τέτοια αποστολή μυστικά και θα την ανακοινώσει ξαφνικά λίγο πριν την πραγματοποίηση της.Ο Μασκ για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι πιονέροι του Άρη αλλά και στο τι θα αντιμετωπίσουν εκεί. Ο Αμερικανός μεγιστάνας ανέφερε ότι η πρώτη γενιά αποίκων του Άρη θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό πέριξ των 100 χιλιάδων δολαρίων για να πάει εκεί και ότι θα είναι ένα ταξίδι παρόμοιο με αυτό των πρώτων αποίκων της Άγριας Δύσης.Ο Μασκ αναφέρει ότι θα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι και όταν οι πρώτοι άποικοι φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά και σε πολύ δύσκολες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες. Αν όμως όλα πάνε καλά στις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ο Μασκ θεωρεί δεδομένο ότι η ζήτηση για αποίκηση στον Κόκκινο Πλανήτη θα είναι τόσο μεγάλη ώστε η τιμή του εισιτηρίου θα μειωθεί πάρα πολύ και θα είναι προσιτή σε πολλούς ανθρώπους ενώ επίσης η δουλειά που θα γίνεται από τους αποίκους θα δημιουργεί ολοένα και πιο ευνοϊκές συνθήκες διαμονής στον πλανήτη για τις επόμενες γενιές.Σύμφωνα με το σχέδιο της Space X κάθε ταξίδι στον Άρη θα περιλαμβάνει 100 επιβάτες και μέχρι το 2040 θα πραγματοποιηθούν συνολικά χίλιες αποστολές που θα πραγματοποιούνται πολλές μαζί ταυτόχρονα ανά δύο έτη.

TED
[Exclusive] Elon Musk: A future worth getting excited about | TED | Tesla Gigafactory interview

Στο βίντεο της συζήτησης ο Ελον Μασκ αναφέρεται στην αποίκηση του Άρη μετά το 37ο λεπτό.

O Μασκ ανέφερε επίσης ότι οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι που κατασκευάζει η Space X θα μπορούν να ταξιδέψουν σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη διαστημική εξερεύνηση.

https://naftemporiki.gr/story/1855954/elon-mask-ekato-xiliades-dolaria-timi-eisitiriou-kai-agria-dusi-gia-tous-protous-apoikous-tou-ari-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Βάσεις ηλιακής ενέργειας στον ισημερινό του Άρη.

aris-astronaytis.jpg
NASA
Την στιγμή που θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η εκτόξευση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη αυξάνονται οι μελέτες και οι προτάσεις για το σημείο του πλανήτη που θα μπορέσει να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει ο άνθρωπος αλλά και τις τεχνολογίες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για την συντήρηση της διαβίωσης του εκεί.Οι πόλοι του Άρη όπου υπάρχουν αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή και η χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι οι δύο προτάσεις που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής στην επιστημονική κοινότητα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Frontiers in Astronomy and Space Sciences» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπέρκλι στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση πάνω σε αυτό το ζήτημα.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η ηλιακή ενέργεια είναι πιο εύχρηστη και εύκολο να παραχθεί στον Άρη σε σχέση με την πυρηνική ενώ επίσης έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα διαφόρων ειδών ρομπότ εξερεύνησης που έχουν προσεδαφιστεί και λειτουργήσει στον Κόκκινο Πλανήτη.Σύμφωνα με τους ερευνητές μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε περιοχές του ισημερινού του Άρη όπου εκεί θα έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα ηλιακά πάνελ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον διαχωρισμό των μορίων του νερού ώστε να παραχθεί υδρογόνο το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμο και ως συστατικό δημιουργίας λιπασμάτων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

To drone στον Άρη επισκέφτηκε τα συντρίμμια της κάψουλάς του.

aris-kapsoyla.jpg
NASA/JPL-Caltech

Τα συντρίμμια της κάψουλας υπό το «βλέμμα του drone.

Το ασταμάτητο drone που έχει στείλει η NASA στον Άρη αποφάσισε στην 26η του πτήση να μην επισκεφτεί κάποιο σημείο της περιοχής που βρίσκεται για εξερεύνηση αλλά το σημείο που βρίσκονται τα συντρίμμια της κάψουλας μέσα στην οποία βρισκόταν το πιο προηγμένο ρομπότ που έχει προσεδαφιστεί μέχρι σήμερα στον Κόκκινο Πλανήτη το οποίο μετέφερε εκεί και το drone.Η προσεδάφιση στον Άρη είναι γνωστή και ως «τα επτά λεπτά του τρόμου» και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Πρώτο εμπόδιο είναι η ατμόσφαιρα του Άρη, με τα διαστημικά σκάφη να καλούνται να την πλησιάσουν με τη σωστή γωνία και ταχύτητα, κι ας είναι σχεδόν 100 φορές λεπτότερη σε σύγκριση με την ατμόσφαιρα της Γης. Αλεξίπτωτα, αερόσακοι και πύραυλοι που θα πυροδοτηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση θα κληθούν να μειώσουν την ταχύτητα του σκάφους, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές στον εξοπλισμό.Ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι βραχώδεις εκτάσεις, οι γκρεμοί και οι κρατήρες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η προσεδάφιση σε σημείο που πρέπει να προσδιοριστεί εξαρχής. Από την στιγμή που η κάψουλα μέσα στην οποία βρίσκεται ένα ρόβερ ή κάποια άλλη διαστημοσυσκευή ερευνών απελευθερωθεί από το διαστημικό σκάφος που την μεταφέρει στον Άρη η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου διακόπτεται με τα μέλη της αποστολής να περιμένουν με την αγωνία στο κατακόρυφο το σήμα της κάψουλας ότι όλα πήγαν καλά.Στην περίπτωση της αποστολής Perseverance η προσεδάφιση είχε ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αγωνία αφού εξαιτίας του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του ρόβερ χρησιμοποιήθηκαν υλικά που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα σε προσεδαφίσεις στον Άρη όπως το 21,5 μέτρων αλεξίπτωτο της κάψουλας που είναι το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί σε προσεδαφίσεις μακριά από τη Γη. Μάλιστα το ρόβερ είναι και το πρώτο από αυτά που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη που κατάφερε να καταγράψει τις πιο πολλές και καλής ποιότητας εικόνες από μιαδιαδικασία προσεδάφισης.

VIDEOFROMSPACE

Mars helicopter spots Perseverance landing gear debris during flight

Το drone πλησίασε τα συντρίμμια της κάψουλας και του αλεξίπτωτου και κατέγραψε μοναδικές εικόνες που δημοσίευεσε η NASA.

https://naftemporiki.gr/story/1858537/to-drone-ston-ari-episkeftike-ta-suntrimmia-tis-kapsoulas-tou-binteo

perseverance-paras1.jpg

edlprofile-768x453-1.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σκόνη απειλεί το drone στον Άρη.

drone1-aris-nasa.jpg
NASA/JPL-Caltech/
To Ingenuity έφθασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane της NASA. Το Ingenuity έγινε το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στη συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε πριν από 12 μήνες και έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία έφθασε πλέον τις 25 πτήσεις. Έχοντας ξεπεράσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις εξαιρετικά δύσκολες για πτήσεις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη τίποτε δεν φαινόταν ικανό να σταματήσει το Ingenuity.Όμως τις τελευταίες μέρες υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας με το drone από το κέντρο ελέγχου της αποστολής γεγονός που οφείλεται όπως όλα δείχνουν στην σκόνη η ποσότητα της οποίας εξαιτίας των εποχικών καιρικών συνθηκών στον πλανήτη είναι αυξημένες αυτό το χρονικό διάστημα. Η σκόνη φαίνεται ότι καλύπτει τα ηλιακά πάνελ του drone τα οποία το φορτίζουν. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί όλα τα ρομπότ εξερεύνησης και μελετών που έχουμε στείλει στον Άρη και όπως φαίνεται δημιουργεί πρόβλημα και στο drone.Οι τεχνικοί της NASA προσπαθούν να προσαρμόσουν το drone στις νέες συνθήκες δίνοντας του νέες εντολές προστασίας των συστημάτων λειτουργίας του. Μένει να δούμε αν το drone θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο και θα συνεχίσει να μας προσφέρει μοναδικές εικόνες και στοιχεία για τον πλανήτη που η ανθρωπότητα ετοιμάζεται τα επόμενα χρόνια να επισκεφτεί για πρώτη φορά.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μεγαλύτερο σεισμό στον Άρη κατέγραψε ο ρομποτικός γεωολόγος της NASA.

insight-nasa.jpg
NASA
Το InSight ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA στον Άρη κατέγραψε τον ισχυρότερο σεισμό στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το Insight κατέγραψε στις 4 Μαΐου ένα σεισμό της τάξης των 5 Ρίχτερ. Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο το Insight είχε καταγράψει σεισμούς 4,2 Ρίχτερ που ήταν οι ισχυρότεροι που είχε καταγράψει μέχρι την εκδήλωση του νέου «σεισμού-τέρας του Άρη» όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιτελείς της αποστολής. Μάλιστα αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ μεγάλη διάρκεια άνω της μίας ώρας γεγονός που δείχνει ότι πλανήτης ταρακουνιέται «Από την στιγμή που εγκαταστήσαμε τον σεισμογράφο στον Άρη το 2018 περιμέναμε για τον ‘μεγάλο’ σεισμό. Αυτός ο σεισμός είναι βέβαιο ότι θα μας προσφέρει δεδομένα για το εσωτερικό του πλανήτη όπως κανένας άλλος μέχρι τώρα. Οι επιστήμονες θα αναλύσουν αυτά τα δεδομένα για να αναδείξουν νέα στοιχεία και πληροφορίες για τον Άρη» δηλώνει ο Μπρους Μπάνερντ, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής InSight.
 

Το ρομπότ μελετά την τεκτονική δραστηριότητα του Άρη και συλλέγει διαφόρων ειδών δεδομένα από το εσωτερικό του. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν ανάμεσα στα άλλα τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και ο Αρης.Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη την αποστολή. Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Στις αρχές του καλοκαιριού είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί για κάποιο διάστημα και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής. Το πρόβλημα όπως αποδεικνύεται ξεπεράστηκε πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μεγάλο μέρος της σκόνης από το ρομπότ.

https://naftemporiki.gr/story/1861160/to-megalutero-seismo-ston-ari-kategrapse-o-rompotikos-geoologos-tis-nasa-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Άρης ήταν υγρός μέχρι πρόσφατα.

aris-nero.jpg
Astrobiology/NASA
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θάλασσες ή ωκεανούς και στην ξηρά υπήρχαν λίμνες και ποταμοί στη διάρκεια μια γεωλογικής περιόδου του Κόκκινου Πλανήτη την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Εσπερινή περίοδο. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πριν από περίπου τρία δισ. έτη ο Άρης άρχισε η διαδικασία ερημοποίησης του Άρη και το νερό εξαφανίστηκε με ταχύ ρυθμό με ορισμένες ποσότητες νερού να εξακολουθούν να υπάρχουν στο υπέδαφος του σε παγωμένη μορφή.Όμως το Zhurong, ο ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει στον Άρη η Κίνα, εντόπισε στοιχεία που όπως φαίνεται ανατρέπουν όσα πιστεύαμε και δημιουργούν μια νέα εικόνα για τον Κόκκινο Πλανήτη. Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης της Κίνας η οποία μελέτησε δεδομένα που κατέγραψαν τα όργανα του ρόβερ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» αναφέρει ότι στην επιφάνεια του Άρη υπήρχε νερό πριν από τουλάχιστον 700 εκατ. έτη στην Αμαζόνια περίοδο που είναι η υφιστάμενη γεωλογική περίοδος του πλανήτη.Τα όργανα του ρόβερ ανέλυσαν δείγματα ανόργανης ύλης στην περιοχή στην οποία βρίσκεται και εντόπισε στοιχεία που υποδεικνύουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή πριν από περίπου 700 εκατ. έτη χρονική περίοδο που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο Άρης είχε την σημερινή του απόλυτα άγονη κατάσταση.  Πιο συγκεκριμένα το ρόβερ εντόπισε μόρια νερού εγκλωβισμένα μέσα σε πετρώματα και η χρονολόγηση που έγινε δείχνει ότι η παρουσία του νερού στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν πολύ πιο πρόσφατη από όσο πιστεύαμε.
to-kineziko-oxima-ston-ari-oloklirose-tin-basiki-apostoli-tou.jpg
EPA/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

To κινεζικό ρόβερ Zhurong

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη για πολλούς λόγους και αν τελικά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν ανάμεσα στα άλλα αυτό θα σημαίνει ότι σε περίπτωση που είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής στον Άρη, έστω και μικροβιακή μορφή, αυτές μπορεί να εντοπιστούν ευκολότερα αν υπήρχαν πριν από 700 εκατ. έτη σε σχέση με το αν υπήρχαν πριν από 3 δισ. έτη.  

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Η ‘εξωγήινη είσοδος’ στον πλανήτη Άρη.

mars_door.jpg?w=1024 Μια μυστηριώδης είσοδος στον αρειανό βράχο. Φαίνεται σαν να κατασκευάστηκε από εξωγήινους! (https://mars.nasa.gov/raw_images/1064629/)
porta-pyli-aris.jpg
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Μέσα στον κύκλο εικονίζεται η πύλη στον βράχο του Άρη η ύπαρξη της οποίας προκαλεί πονοκεφάλους στους επιστήμονες που πρέπει να βρουν πειστικές απαντήσεις για την ύπαρξη της. 

Οι δορυφόροι και τα ρομοπότ εξερεύνησης που βρίσκονται στον Άρη καταγράφουν καθημερινά πολλές εικόνες από την επιφάνεια του. Σε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες κάνουν την εμφάνιση τους είτε διαφόρων ειδών «αντικείμενα» είτε οι φιγούρες ανθρώπων και ζώων. Οι εικόνες αυτές γίνονται viral και προκαλούν πολλές συζητήσεις για το τι είναι τελικά αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες κάθε φορά με πολλούς φυσικά να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωγήινης ζωής και εξωγήινων πολιτισμών.Μέχρι σήμερα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν σπεύσει να δώσουν μια ερμηνεία του τι βλέπουμε κάνοντας συνήθως λόγο για συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων και φωτοσκιάσεων. O ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA κατέγραψε στις 7 Μαΐου μια φωτογραφία από ένα γεωλογικό σχηματισμό στην περιοχή που κινείται ο οποίος έχει λάβει την ονομασία Greenheugh Pediment. Στη φωτογραφία εικονίζεται κάτι που εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως μοιάζει με μια πόρτα ή καλύτερα με μια προσεκτικά σχεδιασμένη πύλη εισόδου στο εσωτερικό του βράχου.Όπως ήταν αναμενόμενο η φωτογραφία προκάλεσε πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα με κάποιους να αναρωτιούνται που οδηγεί αυτή η πύλη. Άλλοι είπαν ότι η πύλη οδηγεί στα έγκατα του πλανήτη και άλλοι ότι οδηγεί κάπου άλλου μέσα στο Σύμπαν ή ίσως και σε κάποιο άλλο Σύμπαν. Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να δώσουν σαφή απάντηση για την ύπαρξη της «πύλης» αλλά η πρώτη εκτίμηση που κάνουν είναι ότι πρόκειται το για ένα συνδυασμό γεωλογικών φαινομένων στα οποία εμπλέκεται ένας μεγάλος σεισμός που έγινε πριν από ένα χρόνο στην συγκεκριμένη περιοχή δημιουργώντας αυτό το άνοιγμα στον βράχο.Το Curiosity προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής.

Τελικά, αν δούμε συνολικά το τοπίο, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται (δυστυχώς) για έναν τυχαίο γεωλογικό σχηματισμό των αρειανών βράχων:

mars_door1.png?w=1024

Ο κόκκινος κύκλος δείχνει τη θέση της ‘εξωγήινης πόρτας’ . Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση (mars.nasa.gov/system/resources)

https://physicsgg.me/2022/05/12/η-εξωγήινη-είσοδος-στον-πλανήτη-άρη/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Perseverance ξεκινά την αναζήτηση ζωής στον Άρη.

Tο διαστημικό όχημα της NASA Perseverance θα συλλέξει δείγματα εδάφους του Άρη τα οποία προβλέπεται να μεταφερθούν πίσω στη Γη στην δεκαετία του 2030 για λεπτομερή ανάλυση.

jezero_crater_mars_640-nc.png?w=1024

Το ρόβερ Perseverance της NASA έφτασε σε μια μεγάλη στιγμή της αποστολής του στον Άρη. Σήμερα ξεκινά την ανάβαση σε ένα αρχαίο δέλτα στον κρατήρα όπου προσγειώθηκε και θα εξετάσει βράχους που φαίνεται να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να περιέχουν αποδείξεις αρχαίας ζωής στον πλανήτη. Κατά την επιστροφή του, το Perseverance θα συλλέξει μερικούς από αυτούς τους βράχους, τοποθετώντας τα δείγματα στη βάση του δέλτα τα οποία θα ανακτηθούν από μεταγενέστερες αποστολές. Ο στόχος είναι να μεταφερθεί αυτό το υλικό πίσω στη Γη στη δεκαετία του 2030 για λεπτομερή ανάλυση.

jezero_crater.jpg?w=976 Μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κρατήρα Jezero, όπως ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ήταν λίμνη.

Το δέλτα στον κρατήρα Jezero είναι ο κύριος αστροβιολογικός στόχος του Perseverance», δήλωσε η αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου, Dr Katie Stack Morgan.«Αυτοί είναι οι βράχοι που πιστεύουμε ότι πιθανότατα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να περιέχουν σημάδια αρχαίας ζωής και μπορούν επίσης να μας πουν για το κλίμα του Άρη και πώς αυτό έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου», είπε στο BBC News.

rocks_mars.jpg?w=976

Στην περίπτωση του Jezero, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα μια λίμνη σε μέγεθος κρατήρα υπήρχε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.«Τα ποτάμια που ρέουν στο δέλτα θα φέρουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι χρήσιμα για τη ζωή και στη συνέχεια το λεπτόκοκκο ίζημα που φέρεται και εναποτίθεται με υψηλό ρυθμό είναι καλό για διατήρηση», εξήγησε ο επιστήμονας της αποστολής καθηγητής Sanjeev Gupta από το Imperial College London.«Επίσης, αν υπήρχε ζωή στην ενδοχώρα, αυτή μπορούσε να κατέβει στον ποταμό και να συγκεντρωθεί στο δέλτα».«Το ρόβερ έχει μια καταπληκτική σειρά οργάνων που μπορούν να μας πουν για τη χημεία, την ορυκτολογία και τη δομή του δέλτα, εξετάζοντας τα ιζήματα μέχρι την κλίμακα ενός κόκκου αλατιού», δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής, καθηγητής Briony Horgan από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.«Θα μάθουμε για τη χημεία αυτής της αρχαίας λίμνης, αν τα νερά της ήταν όξινα ή ουδέτερα, αν ήταν κατοικήσιμο περιβάλλον και τι είδους ζωή θα μπορούσε να υποστήριζε. Για να είμαστε ξεκάθαροι, κανείς δεν ξέρει αν ξεκίνησε ποτέ η ζωή στον Άρη, αλλά, αν το έκανε, οι τρεις ή τέσσερις βράχοι που επιλέγει το Perseverance να εξετάσει στο δρόμο της επιστροφής προς τον κρατήρα θα μπορούσαν να είναι αυτοί που θα μας το αποκαλύψουν.»Η NASA, μαζί με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού των αποστολών που απαιτούνται, ωστόσο έχει ακόμα πολλά χρόνια δουλειάς μπροστά της.

https://physicsgg.me/2022/05/18/το-perseverance-ξεκινά-την-αναζήτηση-ζωής-στον-άρ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Κι άλλο πέτρινο ‘φυτό’ στην επιφάνεια του Άρη.

Πριν από μερικούς μήνες το διαστημικό όχημα της NASA Curiosity είχε φωτογραφίσει έναν περίεργο σχηματισμό ορυκτών στο έδαφος του Άρη που έμοιαζε με απολιθωμένο φυτό (δείτε ΕΔΩΌμως οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει ο γηραιός εξερευνητής – βρίσκεται στον Άρη από τον Αύγουστο του 2012, δεν τελειώνουν. Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της ‘εξωγήινης πύλης’ (δείτε ΕΔΩ), στις 15 Μαΐου 2022 το Curiosity ανακάλυψε κι άλλους περίεργους σχηματισμούς βράχων που μοιάζουν με απολιθωμένα φυτά:

curiosity_2022-05-15.jpg?w=1024 H φωτογραφία λήφθηκε από την Mastcam του διαστημικού οχήματος της NASA Curiosity, το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Gale

Η έγχρωμη εκδοχή της παραπάνω φωτογραφίας:

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA βγάζει στη σύνταξη το ρομποτικό γεωλόγο του Άρη.

insight-nasa.jpg
NASA/JPL-Caltech

Αυτή είναι η σέλφι φωτογραφία του InSight που τραβήχτηκε στις 24 Απριλίου και σύμφωνα με την NASA είναι η τελευταία που θα δούμε από το ρομπότ το οποίο θα σταματήσει να λειτουργεί σε λίγες μέρες εξαιτίας της σκόνης που έχει καλύψει τα φωτοβολταϊκά του συστήματα. 

H NASA ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα δώσει εντολή στο βραχίονα του ρομποτικού της γεωλόγου στον Άρη, του InSight, να μπει σε «θέση συνταξιοδότησης» και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα και με τα υπόλοιπα συστήματα του ρομπότ που έφθασε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2018.Αποτελούσε τον πρώτο ρομπότ που είχε σταλεί στον Άρη με αμιγώς γεωλογική αποστολή. Ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες και καταγραφές και να συλλέγει στοιχεία από το εσωτερικό του πλανήτη. Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη. Το ρομπότ κατάφερε να καταγράψει περισσότερους από 1,300 σεισμούς και άλλα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν ανάμεσα στα άλλα τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και φυσικά ο Άρης.Το InSight κατέγραψε για πρώτη φορά την πλούσια όπως αποδείχθηκε σεισμική δραστηριότητα του Κόκκινου Πλανήτη. Διαπιστώθηκε ότι στον Άρη εκδηλώνονται σεισμοί που φτάνουν ακόμη και τους πέντε βαθμούς Ρίχτερ αλλά η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι οι σεισμικές δονήσεις στον πλανήτη διαρκούν πολύ ώρα. Καταγράφηκαν σεισμοί που ταρακούνησαν τον πλανήτη για περίπου μια ώρα γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προετοιμασία της ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη.Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Το καλοκαίρι του 2021 είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής.Το πρόβλημα ξεπεράστηκε σε κάποιο βαθμό πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μέρος της σκόνης από το ρομπότ αλλά όπως αποδείχτηκε η σκόνη επανήλθε και έχει καλύψει σε ποσοστό 80% το φωτοβολταϊκό σύστημα του ρομπότ με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα ρόβερ που στέλνουμε στον Άρη αλλά το InSight σε αντίθεση με εκείνα είναι στατικό γεγονός που δεν του επιτρέπει να προστατευτεί από αμμοθύελλες ή να απομακρύνει κινούμενο την σκόνη από πάνω του.

https://naftemporiki.gr/story/1866042/h-nasa-bgazei-sti-suntaksi-to-rompotiko-geologo-tou-ari

 

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σκονισμένη αυτοπροσωπογραφία.

Η πρώτη selfie του διαστημικού σκάφους InSight στην επιφάνεια του Άρη που λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, συγκρίνεται με την πιο πρόσφατη που λήφθηκε στις 24 Απριλίου 2022. Βλέπουμε την αρειανή σκόνη να έχει καλύψει εντελώς τα ηλιακά πάνελ.

H NASA ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα δώσει εντολή στο βραχίονα του ρομποτικού της γεωλόγου στον Άρη, του InSight, να μπει σε «θέση συνταξιοδότησης» και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σύντομα και με τα υπόλοιπα συστήματα του ρομπότ που έφθασε στον Κόκκινο Πλανήτη το 2018.

insight-a-dusty-self-portrait.gif?w=400

Το InSight ήταν το πρώτο ρομπότ που είχε σταλεί στον Άρη με αμιγώς γεωλογική αποστολή. Ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες και καταγραφές και να συλλέγει στοιχεία από το εσωτερικό του πλανήτη. Το InSight ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο έτη όμως η NASA αποφάσισε να επεκτείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη έτη. Το ρομπότ κατάφερε να καταγράψει περισσότερους από 1300 σεισμούς και άλλα στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν ανάμεσα στα άλλα τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες, όπως η Γη και φυσικά ο Άρης.Το InSight κατέγραψε για πρώτη φορά την πλούσια όπως αποδείχθηκε σεισμική δραστηριότητα του Κόκκινου Πλανήτη. Διαπιστώθηκε ότι στον Άρη εκδηλώνονται σεισμοί που φτάνουν ακόμη και τους πέντε βαθμούς Ρίχτερ αλλά η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι οι σεισμικές δονήσεις στον πλανήτη διαρκούν πολύ ώρα. Καταγράφηκαν σεισμοί που ταρακούνησαν τον πλανήτη για περίπου μια ώρα γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προετοιμασία της ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη.Όπως και τα υπόλοιπα ρομπότ που έχουμε στείλει στον Άρη έτσι και το InSight λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όμως πριν από μερικούς μήνες υπήρξε συσσώρευση της αρειανής σκόνης πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου. Το καλοκαίρι του 2021 είχε καλυφθεί το 80% των ηλιακών πάνελ του InSight με σκόνη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να υπάρξουν φόβοι για άδοξο τέλος της αποστολής.Το πρόβλημα ξεπεράστηκε σε κάποιο βαθμό πιθανώς με τη βοήθεια κάποιων ανέμων που απομάκρυναν μέρος της σκόνης από το ρομπότ αλλά όπως αποδείχτηκε η σκόνη επανήλθε και έχει καλύψει σε ποσοστό 80% το φωτοβολταϊκό σύστημα του ρομπότ με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει.Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα ρόβερ που στέλνουμε στον Άρη αλλά το InSight σε αντίθεση με εκείνα είναι στατικό, γεγονός που δεν του επιτρέπει να προστατευτεί από αμμοθύελλες ή να απομακρύνει κινούμενο την σκόνη από πάνω του.

https://physicsgg.me/2022/05/25/μια-σκονισμένη-αυτοπροσωπογραφία/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της επανδρωμένης αποστολής των ΗΠΑ στον Άρη.

aris-basi.jpg
NASA/Pat Rawlings

Στην φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA εικονίζεται η πρώτη βάση που θα δημιουργήσει η αμερικανική υπηρεσία στον Άρη και το όχημα με το οποίο θα κινούνται οι πρώτοι αστροναύτες που θα φτάσουν εκεί σε περίπου 15 έτη. 

Ο Ελον Μασκ ισχυρίζεται ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, έχει προχωρήσει πολύ στον σχεδιασμό μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη και αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 έτη. Η NASA σχεδιάζει εδώ και αρκετά χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και τα στελέχη της ανέκαθεν υποστήριζαν ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας και οργάνωσης αφού υπάρχει μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Από την πρώτη στιγμή που η NASA ξεκίνησε την οργάνωση αυτής της αποστολής οριοθετούσε την πραγματοποίηση του στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα της δεκαετίας του 2030.Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία παρουσίασε το πλάνο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει για αυτή την πρώτη επανδρωμένη αποστολή και ζητά μάλιστα από όποιον ενδιαφέρεται να της στείλει κάποιες ιδέες και σχόλια που μπορεί να βελτιώσουν αυτό το πλάνο. Η NASA αναφέρει ότι με την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην οργάνωση αυτής της ιστορικής αποστολής αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2030 ή τις αρχές του 2040.Η αποστολή θα κινείται στα πρότυπα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη. Η αποστολή Apollo 11 αποτελούνταν από τρεις αστροναύτες ένας εκ των οποίων παρέμεινε σε όλη την διάρκεια της στο διαστημόπλοιο που τους μετέφερε στον φυσικό μας δορυφόρο και οι άλλοι δύο πήγαν στην επιφάνεια του.Στην αποστολή στον Άρη θα υπάρχει τετραμελές πλήρωμα με τους δύο αστροναύτες να παραμένουν στο σκάφος σε όλη την διάρκεια της και τους άλλους δύο να πατούν το έδαφος του Άρη. Οι αστροναύτες που θα επισκεφτούν τον Άρη θα παραμείνουν σε αυτόν για τριάντα μέρες για να πραγματοποιήσουν σειρά ερευνών. Στη διάθεση τους θα υπάρχουν χώροι διαμονής και εξοπλισμός που θα έχουν φτάσει στον Άρη με προηγούμενες μη επανδρωμένες αποστολές. Υπολογίζεται ότι θα έχουν φτάσει στον Άρη 25 τόνοι κάθε είδους εξοπλισμού και προμηθειών που θα περιμένουν τους πρώτους αστροναύτες.Η συνολική διάρκεια της αποστολής θα είναι 500 μέρες στις οποίες οι αστροναύτες θα πρέπει να ξεπερνούν καθημερινά μια σειρά από πρωτοφανείς σε πολλά επίπεδα δυσκολίες. Θα είναι μια πραγματική οδύσσεια του Διαστήματος. Όταν φτάσει το σκάφος της αποστολής στον Άρη οι αστροναύτες θα έχουν διαμείνει για καιρό σε συνθήκες μικροβαρύτητας και οι επίσης μη ομαλές για τον άνθρωπο συνθήκες βαρύτητας στον Άρη οδηγούν την NASA στην απόφαση να προστατέψει αρχικά τους δύο αστροναύτες που θα «κατέβουν» από το διαστημόπλοιο στον πλανήτη.Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί οι δύο αστροναύτες για λίγες μέρες και μέχρι να προσαρμοστούν στις αρειανές συνθήκες θα παραμένουν στον χώρο διαμονής και θα κινούνται με το όχημα που θα έχουν στην διάθεση τους. Αφού κριθεί ότι είναι ασφαλές οι δύο αστροναύτες θα βάλουν τις στολές τους και θα κάνουν περιπάτους στο αρειανό έδαφος.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η πτήση ρεκόρ που πραγματοποίησε στον Άρη το ελικοπτεράκι της NASA.

Τον περασμένο Απρίλιο το Ingenuity, το ελικοπτεράκι που έχει στείλει η NASA στον Άρη, πραγματοποίησε την 25η του πτήση στην οποία έκανε ρεκόρ απόσταση πετώντας για περισσότερα από 700 μέτρα από την βάση του. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τις εικόνες που κατέγραφε το ελικόπτερο στην 25η πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη.Ετσι οι φίλοι του Διαστήματος έχουν την ευκαιρία να δουν τον Άρη μέσα από τα μάτια του Ingenuity γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού μέχρι σήμερα όλες οι εικόνες που έχουμε στη διάθεση μας από τον πλανήτη είναι είτε καταγεγραμμένες από την επιφάνεια του από τα διάφορα ρόβερ που τον εξερευνούν είτε από πολύ ψηλά από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτόν. To Ingenuity έφθασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane της NASA. Το Ingenuity έγινε το πρώτο ελικόπτερο που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το ελικόπτερο θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.Αν όλα πήγαιναν καλά και το Ingenuity κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στη συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του Ingenuity πραγματοποιήθηκε πριν από 12 μήνες και έχοντας ξεπεράσει κάθε προσδοκία έφθασε πλέον τις 25 πτήσεις και τίποτε δεν δείχνει ότι θα σταματήσει αφού όχι μόνο συνεχίζει να πετά αλλά κάθε φορά καταγράφει νέα ρεκόρ στην απόσταση και τον χρόνο των πτήσεων του. Το ελικόπτερο καταγράφει κοντινές στην επιφάνεια εικόνες του Άρη αλλά από ψηλά προσφέροντας στους επιστήμονες μια οπτική του Κόκκινου Πλανήτη που δεν είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση τους γεγονός που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα το αρειανό περιβάλλον. Παράλληλα το Ingenuity παρατηρεί διάφορα σημεία της επιφάνειας του Άρη που μπορεί ενδεχομένως να πάει για εξερεύνηση το Perseverance ώστε να γωνρίζουν οι επιτελείς της αποστολής τι θα συναντήσει το ρόβερ εκεί και να προετοιμαστούν αναλόγως.

https://physicsgg.me/2022/05/30/η-πτήση-ρεκόρ-που-πραγματοποίησε-στον/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάρτιν Ρις: Οι κάτοικοι του Άρη θα γίνουν σάιμποργκ και θα αποικήσουν άλλους κόσμους.

saimporgk.jpg
 
Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X, θα πραγματοποιήσει αυτή την ιστορική αποστολή μέχρι το τέλος της δεκαετίας ενώ η NASA αναφέρει ότι η δική της αποστολή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2030 ή τις αρχές του 2040.Το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει ο άνθρωπος στις αφιλόξενες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών που θα του επιτρέπουν να ζει εκεί. Σε αυτό το διαρκές… ντιμπέιτ πήρε θέση ο κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος, ο λόρδος Μάρτιν Ρις που έχει διατελέσει ανάμεσα στα άλλα πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας, της εθνικής ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας.«Αυτοί οι ατρόμητοι εξερευνητές που θα βρίσκονται στον Άρη δεν θα υπόκεινται σε οποιουδήποτε είδους κανονισμούς και θα μπορούν να κάνουν ότι θεωρούν σωστό για να τροποποιήσουν τους εαυτούς τους έτσι ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις αρειανές συνθήκες. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές προσαρμογής μέσα σε μία ή δύο γενιές θα έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό είδος. Δεν μπορούμε να πούμε ποιο μείγμα τεχνικών και τεχνολογιών θα έχει χρησιμοποιηθεί και ποιο θα είναι το ποσοστό σάρκας και αίματος και ποιο ηλεκτρονικών συστημάτων που θα φέρει πάνω του αυτό το νέο είδος. Αν όμως επικρατήσει το ηλεκτρονικό στοιχείο μπορεί αυτό το είδος να αποκτήσει μια μορφή αθανασίας και έτσι να μπορεί να πραγματοποιεί μεγάλα διαστρικά ταξίδια για να επισκεφτεί και να αποικήσει άλλους κόσμους» αναφέρει ο Ρις.  

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

To πέτρινο ‘κατοικίδιο’ του Perseverence.

perseverance_pet_rock.jpg?w=1024

Το διαστημικό όχημα Perseverance που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη, απέκτησε έναν απροσδόκητο σύντροφο από τις αρχές Φεβρουαρίου – ένα κομματι αρειανού βράχου μπήκε σε έναν τροχό του και έκτοτε διάνυσε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων. Αυτή η πέτρα δεν προκαλεί πρόβλημα στην λειτουργία του τροχού και εμφανίζεται περιοδικά σε διάφορες φωτογραφίες.

flf_0413_0703614484_772ecm_n0220788fhaz0

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια πέτρα κάνει μια βόλτα με διαστημικό όχημα στον Άρη. Πριν από περίπου 18 χρόνια, μια πέτρα σε μέγεθος πατάτας μπήκε στον πίσω δεξιό τροχό του Spirit και έπρεπε να αφαιρεθεί, ενώ ο μπροστινός τροχός του Curiosity, κατά διαστήματα φιλοξενούσε την δική του πέτρα. Ο τωρινός ακόλουθος του Perseverance σπάει τα ρεκόρ ταξιδιού με ωτοστόπ στον Άρη:

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέες συνομιλίες Ευρώπης και Ρωσίας για την αναζήτηση ζωής στον Άρη.

exomars.jpg
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos σχετικά με την αποστολή ρόβερ ExoMars, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν σημάδια ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.Τη διεξαγωγή των συνομιλιών επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της ESA σε μία ανακοίνωση μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, χωρίς ωστόσο, να δώσει κάποια ένδειξη για το αποτέλεσμα. Μία νέα ενημέρωση θα γίνει μετά από μία προγραμματισμένη σύσκεψη του Συμβουλίου της ESA την Τετάρτη.Η ίδια υπηρεσία, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι αναστέλλει τη συνεργασία της με την Roscosmos σχετικά με το κοινό πρόγραμμα, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η ESA θα διαβουλευτεί με τα μέλη της, μετά από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για επανέναρξη της συνεργασίας είναι μικρές.«Αν συναντηθούν στη μέση του δρόμου και πουν ότι συμφωνούν, τότε, η αποστολή μπορεί να υλοποιηθεί» μετέδωσε το TASS επικαλούμενο μία δήλωση του Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση θα μπορούσε να γίνει το 2024. Ο ίδιος είπε, ότι οι πιθανότητες για μία θετική απάντηση από τα μέλη της ESA είναι χαμηλές, στο 7-8%.Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η αποκατάσταση των κοινών διαστημικών προγραμμάτων θα μπορούσε να είναι πιθανή, μόλις οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας αρθούν. Η Ρωσία συμμετέχει επίσης, μαζί με τη Δύση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που είναι το μεγαλύτερο τεχνητό κατασκεύασμα στο διάστημα. Η ESA ανακοίνωσε τον Μάιο, ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να τερματίσει την κοινή επιχείρηση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τέλεια ισορροπία ενός βράχου στον Άρη.

perseverence_mars.jpg?w=1024

Το διαστημικό όχημα της NASA στον Άρη αποθανάτισε το παραπάνω εντυπωσιακό στιγμιότυπο χρησιμοποιώντας την κάμερα Right Mastcam-Z. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 12 Ιουνίου 2022 (Sol 466) και τοπική ηλιακή ώρα 12:20:39.Όπως έγραψε κάποιος στο Twitter κάνοντας χιούμορ, ίσως πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, που μας δείχνει την πιθανή ύπαρξη αρειανών κογιότ και ρόουντ ράνερ.

https://physicsgg.me/2022/06/16/η-τέλεια-ισορροπία-ενός-βράχου-στον-άρ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης