Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Δεν νομίζω πάντως πως θα αντικαθιστούσα ποτέ τον Nagler 17mm T4 για έναν τέτοιο Delos 17.3mm...ΜΟΝΟ για τον Ethos 17mm που και πάλι θα το σκεφτόμουνα γιατί : μόνο στους Τ4 βλέπω όλες, και τις 82 μοίρες χωρίς προσπάθεια... \:D/
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Ανακοίνωση και στο astromart...

http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=765022

765022-1.jpg

:-k :-k

Πουλιέται ήδη προπαραγγέλνοντας...

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=17610

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

TeleVue Delos 10mm VS. Pentax XW 10mm

Σε πρόσφατη εξόρμηση σε κατασκότεινο ουρανό, είμασταν μαζί με τον Πάνο (PanosSky) ο οποίος είναι και κάτοχος του Delos 10mm. Είπαμε να κάνουμε μια σύγκριση στα δύο ΔΕΚΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ των δύο εταιρειών.

Όλες οι δοκιμές έγιναν σε φωτεινά deep sky αντικείμενα, και κυρίως Γαλαξίες, σφαιρωτά και ορισμένα διάσημα καλοκαιρινά νεφελώματα. Είχα και τους δύο 10άρηδες στο χέρι και τους άλλαζα στο δικό μου τηλεσκόπιο όπου δίνουν 150x και 2mm exit pupil. Συγκρίναμε μαζί με τον Πάνο για να έχουμε και ένα ακόμη ζευγάρι μάτια και πιο αντικειμενική άποψη. Καταλήξαμε στα ίδια συμπεράσματα στο τέλος.

Δοκιμάσαμε αρκετά αντικείμενα και χωρίς να μπω σε τρελές λεπτομέρειες θα σας πω κατευθείαν ένα γενικό συμπέρασμα που νομίζω πως είναι και αυτό που θέλετε να ακούσετε.

ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ!

Σπείρες το ίδιο φωτεινές στον Μ51 (ο κλασσικός γαλαξίας δοκιμής), τα νεφελώματα το ίδιο λεπτομερή και φωτεινά...το μόνο που παρατηρήσαμε σαν αμελητέα σχετικά διαφορά είναι ότι ο XW είναι ένα κλικ ευκρινέστερος στους πυρήνες των σφαιρωτών σμηνών. Μην φανταστείτε καμιά τρελή διαφορά, όμως στην άμεση σύγκριση το είδαμε, έβλεπες κάπως καθαρότερα τα αστεράκια στο κέντρο. Το συγκεκριμένο το τεστάραμε αρκετά γιατί φοβόμασταν μήπως το seeing μας επηρέαζε στιγμιαία, για αυτό μέναμε αρκετά με τον κάθε φακό πριν πάμε στον ανταγωνιστή του. Η διαφορά όμως είναι ασήμαντη για να διαλέξει κάποιος τον έναν ή τον άλλον...οπτικά οι φακοί γενικά είναι ίδιοι. Δεν τους δοκιμάσαμε σε πλανήτες, θα το κάνουμε και αυτό στο μέλλον. Αν και με 150x τι διαφορές να δούμε, είναι κάπως ανεπαρκής η μεγέθυνση για πλανητική, θέλαμε μεγαλύτερη εστιακή.

Ένα άλλο σημείο υπέρ του XW, αυτό όμως αποτελεί προσωπική μου γνώμη και είναι υποκειμενικό, είναι ότι είναι πολύ ανώτερο το twist eye-cup και βρίσκεις την ιδανική θέση για το μάτι σου με μεγαλύτερη ευκολία. Ο μηχανισμός αυτός και η ποιότητά του είναι αξεπέραστη θεωρώ. Στον Delos θυμίζει κάπως το instadjust των Τ4 που όσοι το έχετε λειτουργήσει ξέρετε τι χούγια έχει...

ΓΕΝΙΚΑ: Διαλέξτε όποιον φακό θέλετε, δεν θα χάσετε, ο Delos είναι αντιγραφή του XW με "πράσινη" υπογραφή. Αν βγάλουμε άλλα συμπεράσματα από πλανητική θα τα ποστάρουμε πάλι εδώ...

Οι 72 μοίρες σε σχέση με τις 70....φαίνονται 70! Και πάλι, δεν είδαμε εμφανή διαφορά σε αυτό...

Τα υπόλοιπα θέματα, βάρος κλπ. είναι δευτερεύοντα καθώς μας απασχολούσε η οπτική επίδοση εδώ.

Κοντολογίς, όσοι σκέφτεστε να αλλάξετε τους μεν για τους δε...ΠΕΡΙΤΤΗ η κίνηση και ισχύει για αμφότερους αυτό!!

Δημήτρη (vlahmapoutras) αυτό είναι μήνυμα για σένα που είπες ότι το σκέφτεσαι...αν δεν αλλάξεις εστιακές ή δεν επικαλεστείς άλλους λόγους, δεν βλέπω λόγο γιατί να το κάνεις...

ΕΠΙΣΗΣ: Θέλω να δηλώσω πως δεν είμαι ειδήμων στα συγκριτικά reviews όπως ο αγαπητός μας Στέφανος Σοφολόγης. Μια οπτική εντύπωση μεταφέρω που όλοι σας έχετε δικαίωμα και να μην την ασπαστείτε. Αν κάποιος διαφωνεί μπορεί να πραγματοποιήσει ο ίδιος την δοκιμή και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα...σαν ΜΙΝΙ Disclaimer το γράφω αυτό...μην πέσετε να με φάτε! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Μένει να φανεί αν το κοινό προτιμά τους Delos στις μεγάλες εστιακές. Ως γνωστόν οι Pentax XW είναι δημοφιλείς στις εστιακές 10-7-5mm και υπάρχει μια φήμη για καμπυλότητα πεδίου στις μεγαλύτερες, ιδίως στα 14 και 20mm. Επίσης οι δύο σειρές δεν ταυτίζονται. Οι Pentax φθάνουν μέχρι τα 40mm ενώ οι Delos σταματούν στα 17.3mm και από την άλλη οι Delos έχουν πυκνότερη διάταξη χαμηλά.

Το παρέκταμα μου αρέσει προσωπικά αν και το Instadjust το προτιμώ και δουλεύει άψογα και στους 4 φακούς που έχω με αυτού του είδους το παρέκταμα. Κάποιοι παραπονούνται πως το δικό τους είναι χαλαρό αλλά προφανώς υπάρχουν ποιοτικές διαφορές από φακό σε φακό ή το χαλάρωσαν οι ίδιοι ή οι προκάτοχοι με λάθος χειρισμούς.

ΔΗΛΩΣΗ: Από τους φακούς που αναφέρω έχω δοκιμάσει μόνο τους Pentax XW 10 και 7 για λίγο και τον Delos 10 αρκετά, καθώς και 4 φακούς με Instadjust. Οι γνώμες για τους υπολοίπους δεν είναι δικές μου αλλά έχουν κατ' επανάληψη αναρτηθεί στο www.cloudynights.com.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα συμφωνώ πως δεν ταυτίζονται ολόκληρες οι σειρές, αλλά εγώ εννοούσα ότι κάποιος δεν χρειάζεται να τους αλλάξει με τους αντίζηλους, αναφερόμενος στην δημοφιλέστατη εστιακή των 10mm που ήταν και αυτή που είχαμε και προσπαθήσαμε με τον Πάνο να συγκρίνουμε.

Δηλαδή ένας που έχει Delos 10mm δεν χρειάζεται απαραίτητα να τον αλλάξει για να πάει στον Pentax XW 10mm και αντίστροφα.

Δεν έχω δει μέσα από XW πάνω από 14mm, που τον έχει ο Κυριάκος και ο Δημήτρης. Σε εκείνες τις περιοχές, ειδικά εκεί γύρω στα 17mm, νομίζω ότι ο Ethos ή ο T4 δεν παίζονται με τίποτα (έχοντας πολλή θέαση και από τους 2 αυτούς)...εκεί και πιο πάνω (αλλά με τρελά κόστη φυσικά!) η Televue βασιλεύει... =P~

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Για τους Γαλλομαθείς, μια εντυπωσιακή δοκιμή του περιοδικού Ciel & Espace.

http://www.cieletespace.fr/files/InstrumentTest/201306__6_oculaires_10mm.pdf

Televue annonce : “Vous l’aimerez au premier coup d’œil.” :mrgreen:

Μια που αναφέρθηκε και ο Pentax 14, δείτε και μια off topic δοκιμή (προ Delos δηλαδή).

http://www.cieletespace.fr/files/InstrumentTest/201102_test_oculaires.pdf

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης