Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Με 1150 ευρώ αγοράζεις τώρα από τις αγγελίες μια βάση Nexstar και έναν σωλήνα C8XLT που μας κάνουν ένα Nexstar 8SE! σκέψου το και αυτό...

Από ότι πήρε το μάτι μου το συνολικό κόστος κατέβηκε στα 1000 ευρώ...

Όπως και να έχει, αν έχεις καταλήξει σε 8ιντσο SCT δεν χάνεις τίποτα να ρίξεις μια ματιά στις αγγελίες. Καταλαβαίνω τον πιθανό δισταγμό σου ως αρχάριος αλλά δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξεις.

Μιλώντας για SCT:

- Το τηλεσκόπιο να μην έχει ανοιχθεί και αν αυτο έχει συμβεί αυτός που το άνοιξε να ήξερε τι έκανε.

- Η διαδρομή του εστιαστή να είναι ομαλή χωρίς πηδήματα.

- Το πρωτεύον (αυτό που φαίνεται στο βάθος βλέποντας από πάνω) να είναι καθαρό χωρίς σημάδια.

- Η διορθωτική πλάκα πιθανότατα θα έχει σίγουρα σκονη, μικρο-βρωμιές ή και σημάδια από υγρασία- δεν πειράζει καθόλου! Δεν πρέπει να έχει γρατζουνιές ή ζημιές στις επιστρώσεις και δεν πρέπει να παρουσιάζει "θολούρες" από τη μέσα μεριά. Αν αυτό συμβαίνει τότε πιθανότατα έχει πάρει υγρασία στο εσωτερικό: δεν είναι τίποτα σοβαρό, αλλά θα πρέπει να ανοιχθεί προκειμένου να καθαριστεί και κάτι τέτοιο δεν είναι ...ευχάριστο για αρχάριο.

Καλή τύχη με τις επιλογές σου!

Δημοσιεύτηκε
Θελεις goto η δεν σε ενδιαφερει? Α και κατι αλλο... γιατι να παρει το nexstar και να μην παρει αυτο? http://planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=709

Θα μπορούσε να το πάρει, αν και η βάση είναι πιο πολύπλοκη και ίσως ανεπαρκής για το τηλεσκόπιο. Η κλασσική βάση του Nexstar είναι απλούστατη και σταθερή. Στο "Backyard Astronomer's Guide" δεν συνιστούν έτοιμα ισημερινά SCT. Προτιμητέα εκείνα σε διχάλα ή με την αγορά μιας καλής ισημερινής και του σωλήνα ξεχωριστά, ώστε να ταιριάξει το βάρος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ειλικρινα σας ευχαριστω για την βοηθεια που δινετε.

Μια ερωτησε για οποιον εχει το NextStar ή παρομοιο, 6" η 8", μεχρι τι λεπτομεριες μπορει να δει απο Δια και Κρονο ας πουμε για να καταλαβω. Εχω κατεβασει καποια simulators για να παρω μια ιδεα, αλλα δεν εχω εικονα του μεχρι που μπορει να φτασει καθε τηλεσκοπιο.

Εκει που νομιζω οτι καταληγω ειναι μαλλον Καταδιοπτρικά Schimdt-Cassegrain με GoTo, αλλα αυτο ειναι μια σκεψη. Για την ωρα διαβαζω για να κατανοησω καλυτερα τις διαφορες.

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε
Εχω δανεικο αυτη τη στιγμη ενα celestron 9,25 SCT και βλεπω παρα πολλες λεπτομερειες στον κρονο. Το χωρισμα cassini 2 η σε καλες βραδιες 3 ζωνες!
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Δημοσιεύτηκε

Με το 6ρι στον Κρόνο βλέπεις πάντοτε την βόρεια ζώνη, τους δακτυλίους και την σκιά τους στον πλανήτη, τον Τιτάνα. Αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ βλέπεις το Cassini, άλλες αχνές ζώνες και 2-3 δορυφόρους. Στον Δία βλέπεις τις δύο μεγάλες ζώνες και αχνή διαγράμμιση, πάντοτε τους 4 δορυφόρους του Γαλιλαίου και αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ διαβάσεις των δορυφόρων αυτών και την ερυθρά κηλίδα. Ακόμη και 14'' ή 20'' SCT να έχεις, σε μια φωτογραφία από το ίδιο τηλεσκόπιο ή από το Hubble και τις διαστημικές βολίδες θα δεις πολλά περισσότερα. Αυτό που ενθουσιάζει είναι η ζωντάνια της εικόνας, η αίσθηση πως δεν μεσολαβεί τίποτε (πέρα από το τηλεσκόπιο) ανάμεσά σας, η μετατροπή της φωτεινής κουκίδας σε πλανήτη, το παιχνίδι των μεγεθύνσεων, η αίσθηση της γαλήνης που σε κατακλύζει, αυτό το απίστευτο βίωμα που δύσκολα περιγράφεται.

Στην Σελήνη οι λεπτομέρειες είναι απίστευτες, όπως και η τρισδιάστατη αίσθηση.

Το 9.25 έχει διπλάσια φωτοσυλλεκτικότητα από το 6ρι και οι λεπτομέρειες αυξάνονται φυσικά, αλλά όχι αναλογικά.

Υπ'όψιν πως με το MAK 4'' βλέπω σχεδόν όσα με το SCT 6'' στους πλανήτες. Διαφέρουν όμως δραματικά στα νεφελώματα και τους γαλαξίες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Με το 6ρι στον Κρόνο βλέπεις πάντοτε την βόρεια ζώνη, τους δακτυλίους και την σκιά τους στον πλανήτη, τον Τιτάνα. Αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ βλέπεις το Cassini, άλλες αχνές ζώνες και 2-3 δορυφόρους. Στον Δία βλέπεις τις δύο μεγάλες ζώνες και αχνή διαγράμμιση, πάντοτε τους 4 δορυφόρους του Γαλιλαίου και αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ διαβάσεις των δορυφόρων αυτών και την ερυθρά κηλίδα. Ακόμη και 14'' ή 20'' SCT να έχεις, σε μια φωτογραφία από το ίδιο τηλεσκόπιο ή από το Hubble και τις διαστημικές βολίδες θα δεις πολλά περισσότερα. Αυτό που ενθουσιάζει είναι η ζωντάνια της εικόνας, η αίσθηση πως δεν μεσολαβεί τίποτε (πέρα από το τηλεσκόπιο) ανάμεσά σας, η μετατροπή της φωτεινής κουκίδας σε πλανήτη, το παιχνίδι των μεγεθύνσεων, η αίσθηση της γαλήνης που σε κατακλύζει, αυτό το απίστευτο βίωμα που δύσκολα περιγράφεται.

Στην Σελήνη οι λεπτομέρειες είναι απίστευτες, όπως και η τρισδιάστατη αίσθηση.

Το 9.25 έχει διπλάσια φωτοσυλλεκτικότητα από το 6ρι και οι λεπτομέρειες αυξάνονται φυσικά, αλλά όχι αναλογικά.

Υπ'όψιν πως με το MAK 4'' βλέπω σχεδόν όσα με το SCT 6'' στους πλανήτες. Διαφέρουν όμως δραματικά στα νεφελώματα και τους γαλαξίες.

Ήσουν όπως πάντα κατατοπιστικός! Επομένως εγω που σκέφτομαι να παω σίγουρα σε 8" θα βλέπω κάτι περισσότερο από αυτό που μου περιγράφεις φαντάζομαι...

Όσο σας διαβάζω, τόσο θέλω να πάω την επόμενη στιγμή να το αγοράσω, αλλά στο τέλος επικρατεί και λίγο η λογική που μου λέει να το μελετήσω πρώτα ώστε να΄χω δική μου άποψη... ](*,)

Δημοσιεύτηκε
Με το 6ρι στον Κρόνο βλέπεις πάντοτε την βόρεια ζώνη, τους δακτυλίους και την σκιά τους στον πλανήτη, τον Τιτάνα. Αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ βλέπεις το Cassini, άλλες αχνές ζώνες και 2-3 δορυφόρους. .

Κώστα, είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για δορυφόρους του Κρόνου και όχι άστρα του υποβάθρου; Δεν το έχω προσπαθήσει πολύ εκτός Τιτάνα φυσικά.Δεν ξέρω φίλε Montana πόσο διαφωτίστηκες ή μπερδεύτηκες; Υπάρχει και η λύση των 6 ιντσών στην ίδια κατηγορία που αφήνει περιθώρια για κάποιες χρήσιμες και εύστοχες αγορές. Εγώ 2 χρόνια σχεδόν το λειτουργούσα με τον προσοφθάλμιο της συσκευασίας στα 60χ. Παρότι είχα αγοράσει και έναν φτηνότερο zoom η εικόνα που έβλεπα με ενθουσίαζε με αυτό το προσοφθάλμιο. Πρόσφατα απέκτησα 2 καλούς προσοφθάλμιους φακούς ( Hyrerion zoom 8-24mm & nagler 7mm) που λόγω μόνιμης σχεδόν συννεφιάς δεν έχω δοκιμάσει.Αν τελικά καταλήξεις σε αυτή τη λύση, θα σε πληροφορήσει ο kkokollis.

Πάντως μου δημιουργήθηκε μια απορία με όσα μαθαίνω από το forum. Μήπως για τον συνάδελφο που θα παρατηρεί κυρίως από Μαρούσι ( υποθέτω έντονη φωτορύπανση) θα είναι καλύτερες εικόνες με 2 λιγότερες ίντσες; Όσο για τις εικόνες αυτού του τηλεσκοπίου συμφωνώ και προσυπογράφω όσα έγραψε ο Κώστας.

ΥΓ. Τελικά από Αθήνα έχεις δουλεια να κάνεις με άστρα, διπλά ή πολλαπλά άστρα, πλανήτες και όσους γαλαξίες ή νεφελώματα μπορείς και σε εξορμήσεις σε σκοτεινούς ουρανούς πάμε για βαθύ πεδίο που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε από το σπίτι. Πρόταση: Μην αγχώνεσαι με τις ίντσες. Ποτέ δεν είναι αρκετές.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Με το 6ρι στον Κρόνο βλέπεις πάντοτε την βόρεια ζώνη, τους δακτυλίους και την σκιά τους στον πλανήτη, τον Τιτάνα. Αναλόγως της στιγμής, του seeing κλπ βλέπεις το Cassini, άλλες αχνές ζώνες και 2-3 δορυφόρους. .

Κώστα, είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για δορυφόρους του Κρόνου και όχι άστρα του υποβάθρου; Δεν το έχω προσπαθήσει πολύ εκτός Τιτάνα φυσικά.

Δεν είμαι σίγουρος μέχρι να δω πως έχουν μετακινηθεί μετά από λίγες ώρες ή το επόμενο βράδυ (μιλώντας για Κρόνο, στον Δία βγάζουν μάτι). Ας πούμε, ένα αστεράκι στην ώρα 7 (με διαγώνιο) αυτή την εποχή είναι πάντοτε στην ίδια θέση, άρα πρόκειται για άστρο. 2 βραδιές τον τελευταίο μήνα (από 2 παρατηρήσεις με το 6SE και 7-8 με το 4SE) έχω δει αυτές τις 2-3 αχνές κουκίδες που δεν είδα άλλες φορές. Για να βεβαιωθώ θα έπρεπε να διασταυρώσω με το Planetarium ή να σημειώσω τις θέσεις τους, αλλά δεν το έκανα. Υποθέτω πως άλλες φορές πέφτουν πάνω στους δακτυλίους ή τον πλανήτη, επειδή όμως όταν τα είδα ήταν πολλά μάλλον πρόκειται για στιγμές καλού seeing. Πάντως το πιο ευχάριστο αυτή την εποχή είναι να βάζω στο ίδιο πεδίο Κρόνο και Porrima.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Υπαρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των παρακάτω στηρίξεων?

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1376

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=962

Σκεφτομαι για αυτη τη λύση http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=709

και δε ξερω μηπως θα ηταν καλύτερα (για μελλοντική αναβάθμιση) να πάρω ξεχωριστά την EQ5 με το ίδιο τηλεσκόπιο, ώστε να έχω τη δυνατότητα ή να προσθέσω και άλλο τηλεσκόπιο ή να κάνω και φωτογράφηση χωρίς πρόβλημα.

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε
Είναι σχεδόν ίδιες με μικροδιαφορές στο software, στα μοτέρ, στο τρίποδο. Αν σκέφτεσαι κάποτε να χρησιμοποιήσεις το ΕQMOD, δεν παίζει με την celestron αλλά παίζει με την skywatcher.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Μέχρι να απαντήσουν οι αστροφωτογράφοι να επισημάνω πως πρόκειται για την ίδια στήριξη, της Celestron όμως διαθέτει καλύτερα σκέλη, 2''.

Σκέψου πως έχουν ωφέλιμο φορτίο 9 kgr (δεν παίρνω όρκο πως το οδηγούν άψογα όμως) και πως το C8 είναι 5.6kgr. Σου μένουν 3.5kgr για ερευνητή, δακτυλίδια, οδηγητικό με autoguider, αντίβαρα, κάμερα (και ίσως εστιαστή, τροχό φίλτρων και άλλα). Οριακό μου φαίνεται καθώς αν την φορτώσεις στο αναφερόμενο όριο η οδήγηση δεν αναμένεται να είναι απροβλημάτιστη.

Με αυτήν νομίζω το C6 σου γλυτώνει 1.7kgr http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=940

Ένας πρόχειρος κανόνας λέει πως όταν βλέπεις μια στήριξη να προσφέρεται με 3 ας πούμε διαφορετικού βάρους τηλεσκόπια, το ελαφρύτερο το σηκώνει άνετα με πολλά αξεσουάρ, το μεσαίο αρκετά καλά αλλά χρειάζεται προσοχή στην υπέρβαση του ωφέλιμου βάρους και το βαρύτερο το σηκώνει ίσα- ίσα, με δονήσεις και αδυναμία προσθήκης σχετικά βαριών εξαρτημάτων.

Αντιστοίχως, όταν ένας σωλήνας προσφέρεται με δύο ή περισσότερες βάσεις, η ελαφρύτερη μάλλον τον σηκώνει οριακά.

Στην Advanced SGT το 8ρι είναι το μεσαίο (ξέχνα το 9.25). Αλλά το προσφέρουν σαν εισαγωγικό της σειράς CGEM. Αυτό εμένα μου λέει: C6 SGT, C8 CGEM, C9.25 CGE Pro. Φυσικά, υπό προϋποθέσεις ανεβάζεις και ένα μοντέλο παραπάνω (το μεσαίο) σε κάθε βάση.

Μην το παίρνεις τις μετρητοίς, κάνε τα μαθηματικά μόνος σου και διάβασε reviews, αλλά είναι ένας καλός πρόχειρος μνημονικός κανόνας για να μην παρασυρθείς και ανεβάσεις τίποτε Πάνκακο επάνω σε Σκυριανό πόνυ.

Εγώ πήρα το 6SE και τώρα που βλέπω πάνω στο πορτοκαλάκι από την μία διαγώνιο με τον ES100 σε Proxima Barlow 2'', από την άλλη αντίβαρο 1kgr και σκιάδιο να προεξέχει, από πάνω ερευνητή με άλλο βαρύ φακό ώς και 0.5kgr, σκέπτομαι πως έκανα καλά. Στην φωτογραφία μάλιστα οι ανοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Στην Skywatcher κατόπιν πας στην HEQ5 με όριο τα 14kg και ακόμη πιο πάνω στην NEQ6 η οποία κοστίζει αρκετά παραπάνω, αλλά η HEQ5 έχει λογικό υπερκόστος. Κάτσε να σου πουν όμως πως δουλεύουν και στην πράξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Στην EQ5 που εχω της εχω βαλει επανω ενα 8ιντσο κατοπτρικο που ειναι 8,95 κιλα και μια χαρα οδηγει! Δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα. :wink:
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Δημοσιεύτηκε

Μιας και θες να ασχοληθεις με αστροφωτο διαβασε σε παρακαλω εδω http://www.astrovox.gr/avat/types.php

Μια Heq5 ειναι η ελαχιστη επιλογη για σοβαρη αστροφωτογραφια (μπορεις να δεις την χρηση της στα σχολια των φωτογραφιων).Οτι αλλο χρειαστεις εδω ειμαστε ολοι να σε βοηθησουμε και ασε τα παιχνιδια/ρομποτικα τηλεσκοπια ζημια στην τσεπη κανουν χωρις λογο παρα βοηθουν (γνωμη μου).

Δημοσιεύτηκε

Για προσοφθάλμια (βασικα) τι προτείνετε για αρχή, ωστε να βλεπω πλανήτες και βαθύ ουρανό?

Επίσης γιατι κάποιος να πάει σε αυτο

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1077

αντί του

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=709

Δημοσιεύτηκε
Για προσοφθάλμια (βασικα) τι προτείνετε για αρχή, ωστε να βλεπω πλανήτες και βαθύ ουρανό?

Επίσης γιατι κάποιος να πάει σε αυτο

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1077

αντί του

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=709

Έχω πει την γνώμη μου λίγο παραπάνω για τις στηρίξεις.

Από φακούς, ένας Hyperion Zoom σε πάει από 80x έως 250x με πολύ καλή εικόνα (και δεν χρειάζεσαι Barlow).

Άντε να πάρεις και ένα Plossl 32mm ή Hyperion 24mm για να έχεις το μέγιστο πεδίο στα 1.25''.

Ευτυχώς δεν χρειάζονται πανάκριβοι φακοί με αυτό το τηλεσκόπιο.

Στα Νευτώνια, ένα μέρος των χρημάτων που γλυτώνεις το πληρώνεις μετά σε φακούς που κοστίζουν 3πλάσια από εκείνους που απαιτούν τα SCT.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να κανω μια ερώτηση λίγο off-topic? Κώστα όταν λες οτι τα νευτώνια χρειάζονται πιο ακριβα προσοφθαλμια απο τα SCT τι εννοείς? το έχεις ξαναπεί, αλλα δεν το καταλαβαίνω. Ναι τα SCT έχουν διορθωμένα οπτικα εκ φύσεως, και αρα λιγότερα σφάλματα, κυριως κόμη, αλλα τα προσοφθαλμια δεν ειναι "ουδετερα" ως προς το τηλεσκόπιο?

Απλα ρωτάω γιατι δεν έχω δει να αναφέρονται ή να διαφημίζονται καποια προσοφθαλμια ως καλύτερα για κάποιο τυπο τηλεσκοπιου, ή οτι διορθώνουν κάποιο σφάλμα(που θα ήταν αδύνατο δεδομένων των συνδιασμών τύπων, εστιακων αποστάσεων, λόγων κτλ).

Δημοσιεύτηκε

Κόμη Νευτωνίου, χαμηλός εστιακός λόγος και αστιγματισμός από τον φακό στα άκρα ενοχλεί κάποιους ανθρώπους.

Όλοι οι φακοί έχουν οπτικά σφάλματα, αλλά όχι τα ίδια και στον ίδιο βαθμό. Όσο λιγότερα σφάλματα έχει ο φακός και όσο λιγότερο παραμορφωτικά για τον τύπο της παρατήρησης (πχ το pincushion ενοχλεί σε ημερήσια αλλά όχι σε αστρονομική παρατήρηση, εμένα τουλάχιστον) τόσο το καλύτερο.

Ένα αστέρι που αποκτά κόμη και φτερά γλάρου και παράπλευρο χρωματισμό ταυτοχρόνως, ε, γίνεται κάπως ψυχεδελικό.

Όταν δε διορθώσεις (όσο γίνεται)την κόμη με Paracorr (άλλο έξοδο από κει) σου μένει ο αστιγματισμός.

Εσένα ποιά η γνώμη σου;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ειλικρινα δεν έχω καμμια γνωμη, γι'αυτό και ρωτάω.

Η μονη μου πείρα απο προσοφθαλμια ειναι τα 10 και 25mm plossl που ειχε το 8" SW dob. :oops: αντε και απο ένα barlow δανεικο :)

Η απορία μου ειναι καθαρα θεωρητική.

Απλα δεν καταλαβα οτι εννοεις οτι χρειαζεσαι καλύτερη ποιότητα (εξου και 3πλασια τιμή) ώστε να έχουν λιγοτερα σφάλματα τα ίδια τα προσοφθαλμια ωστε να μην επιδεινώνουν το σφάλμα των νευτωνίων. Νόμιζα οτι αναφερόσουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος το οποιο δεν έχει πάρει πουθενα το μάτι μου...

Δημοσιεύτηκε

Απο νεφελώματα μπορούμα να διακρίνουμε κάτι το ιδαίτερο με ενα 8" Καταδιοπτρικά Schimdt-Cassegrain?

Μπορούμε για παράδειγμα να διακρίνουμε (υπό καλές συνθήκες φυσικά) IC 434 Ηorse Head?

Δημοσιεύτηκε
Απο νεφελώματα μπορούμα να διακρίνουμε κάτι το ιδαίτερο με ενα 8" Καταδιοπτρικά Schimdt-Cassegrain?

Μπορούμε για παράδειγμα να διακρίνουμε (υπό καλές συνθήκες φυσικά) IC 434 Ηorse Head?

Όχι, την Κεφαλή του Ίππου δεν θα την δεις, είναι πολύ σκοτεινό και μικρό για τα ερασιτεχνικά. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα όμως θα το δεις πολύ καλά (τον χειμώνα), όπως επίσης και το Δαχτυλίδι στην Λύρα και το Dumbell (Αλτήρας) που είναι και καλοκαιρινά καθώς επίσης και ένα σκασμό άλλα, τα πιό πολλά φυσικά με πλάγια όραση και σκοτεινό ουρανό.

Να πώ απλώς ότι είχα ένα 8" SC και ο μόνος λόγος που το έδιωξα, ήταν επειδή αναβάθμισα.

Δημήτρης

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης