Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εικόνες αποκαλύπτουν εκπληκτικές εκρήξεις στην Ιώ, το ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία. :cheesy:

Εκπληκτικές εικόνες από το διαστημόπλοιο Galileo, το οποίο ήταν σε τροχιά γύρω από τον Δία μεταξύ 1995 και 2003, δείχνουν εκρήξεις στην Ιώ, ένα από τα φεγγάρια του Δία.

Η εικόνα αυτή καταγράφηκε αρχικά στις 28 Ιουνίου του 1997 από μια απόσταση περίπου 500.000 χιλιόμετρα.

Η Ιώ, η οποία περιστρέφεται γύρω από τον γιγάντιο πλανήτη Δία, είναι ένας κόσμος με τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο ηλιακό σύστημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν έναν απέραντο ωκεανό από λιωμένο πέτρωμα κάτω από τη επιφάνεια της Ιούς, δίνοντας έτσι στο φεγγάρι την εμφάνιση μιας πίτσας (κάτω εικόνα).

Παρά το γεγονός ότι έχει μόνο το ένα τέταρτο της διαμέτρου της Γης, η Ιώ παράγει περίπου 100 φορές περισσότερη λάβα από όλα τα ηφαίστεια του πλανήτη μας μαζί, ενώ έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια.

Επιστήμονες στα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Μίτσιγκαν ανακάλυψαν ροές λάβας από έναν ωκεανό μάγματος 30-40 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Ιούς και με πάνω από 45 χιλιόμετρα βάθος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το υλικό της επιφάνειας της Ιούς συνεχώς αναπληρώνεται.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα προκαλείται από την πάρα πολύ ισχυρή έλξη του γιγάντιου Δία στο εσωτερικό της Ιούς, κάτι σαν την παλιρροιακό έλξη της Σελήνης στον δικό μας πλανήτη.

Τα ηφαίστεια της Ιούς ήταν μια έκπληξη για τους αστρονόμους, όταν για πρώτη φορά φωτογραφήθηκαν από τα δύο διερχόμενα διαστημόπλοια Voyagers της NASA, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο δε υπόγειος ωκεανός της λιωμένης λάβας εντοπίστηκε από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την διαστημοσυσκευή Galileo, που ήταν επί οκτώ χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Δία.

Οι επιστήμονες μετά την ανάλυση των δεδομένων προσδιόρισαν μάλιστα πως το είδος του λιωμένου βράχου, ήταν lherzolite, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα που βρίσκεται στο Spitzbergen της Σουηδίας. #-o #-o #-o

Με τους μπλε χρωματισμούς στον ορίζοντα, το ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία, έχει μια μαγευτική ομορφιά. Εκρηκτική: Στην κορυφή αυτής της εικόνας, μια τεράστια έκρηξη ύψους 150 χιλιομέτρων υψώνεται πάνω από την επιφάνεια. Χαμηλότερα στην εικόνα, κοντά στο όριο της σκιάς, είναι ένα δεύτερο, σαν δακτυλίδι, λοφίο – ύψους 70 χιλιομέτρων.

Io_like_a_pizza.jpg.89dac008763a4ebd3458579d657ee57c.jpg

Io_moon.jpg.5aad844c8684cd96e3c6eff6fc271732.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Είχαμε ένα μίνι αφιέρωμα στην μαγεύτρα Ιώ προσφάτως στο Σύμπαν της Τέχνης.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12092&postdays=0&postorder=asc&start=5775

Αν ήταν άνθρωπος θα έλεγα πως έχει λέπρα, ευλογιά και ίκτερο (ταυτοχρόνως).

Σαν φεγγαράκι όμως είναι μια κούκλα!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

  • 10 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κιτρινωπή γεμάτη φυσαλίδες η ηφαιστειακή επιφάνεια της Ιούς. :cheesy:

Η Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) δημοσίευσε τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη της Ιούς, του μικρού δορυφόρου του Δία που είναι γεμάτος από ενεργά ηφαίστεια. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τέσσερις εικόνες σαν ψηφιδωτά, που δημιουργήθηκαν από τις αποστολές Voyager και Galileo. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις των επιστημόνων είναι ότι η Ιώ, σε αντίθεση με όλα τα στερεά σώματα του ηλιακού μας συστήματος (πλανήτες και δορυφόρους), δεν έχει στην επιφάνειά της ούτε έναν κρατήρα.

Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει πτώση αστεροειδών στην Ιώ αλλά ότι, εξαιτίας της αέναης γεωλογικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα εκεί, η επιφάνειά της ανανεώνεται συνεχώς εξαφανίζοντας κάθε φορά τις «ρυτίδες» της.

Η Ιώ είναι το πιο ηφαιστιογενές μέρος στο ηλιακό μας σύστημα, έτσι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που δείχνουν οι γεωλόγοι, επειδή η επιφάνεια του είναι αναζωογονητική – δηλαδή συνεχώς ανανεώνεται. Κι έτσι δεν υπάρχουν κρατήρες στην επιφάνεια του.

Ο David Williams, επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής της Γης και της Εξερεύνησης του Διαστήματος στην Αριζόνα,πέρασε έξι χρόνια αναλύοντας εξαντλητικά τα ψηφιδωτά μέχρι 19 διαφορετικούς τύπους επιφανειακού υλικού. Έτσι, ο χάρτης αυτός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για περαιτέρω μελέτες της Ιούς, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθούν το πώς αλλάζει το φεγγάρι.

Οι παλιρροιακές δυνάμεις μεταξύ Δία, Ιούς και των άλλων φεγγαριών Γανυμήδη, Καλλιστώ και Ευρώπη προκάλεσαν στρεπτικές κινήσεις στον φλοιό της Ιούς, δημιουργώντας θερμότητα μέσα στο φεγγάρι και προκαλώντας την ηφαιστειακή δράση της. Με τις παλιρροϊκές δυνάμεις η επιφάνεια του εδάφους της Ιούς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τις ροές της λάβας, θόλους (ηφαιστειακούς θόλους), καλδέρες και πεδιάδες με θείο. Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το χάρτη εδώ

http://pubs.usgs.gov/sim/3168/

Τα ηφαίστεια της Ιούς ανακαλύφθηκαν το 1979 από το σκάφος Voyager και η κρατούσα θεωρία είναι ότι οι παλίρροιες θερμαίνουν το εσωτερικό του δορυφόρου λιώνοντας τους βράχους και μαζί με θειούχα αέρια ξεπετάγονται συνεχώς στην επιφάνεια με βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Υπολογίζεται ότι στην Ιώ παράγεται κάθε χρόνο 100 φορές περισσότερη λάβα από ό,τι σε όλα μαζί τα ηφαίστεια της Γης.

7390E6E6114B14E1C3601373D621D6E3.jpg.1628309616af40f6b4f392b8e133e098.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τα ηφαίστεια της Ιούς βρίσκονται σε λάθος θέση. :cheesy:

Τα εκατοντάδες ηφαίστεια στο φεγγάρι του Δία Ιώ, δεν βρίσκονται εκεί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι, λένε οι επιστήμονες.

Η σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς συγκεντρώνεται 30 έως 60 μοίρες ανατολικότερα από εκεί που υπολόγιζαν οι επιστήμονες της ΝΑSA λαμβάνοντας υπόψη τα μοντέλα προσομοίωσης της εσωτερικής θερμότητας του πλανήτη.

«Το εξωτικό, ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία Ιώ είναι ακόμα πιο μυστηριώδες από ό,τι οι ερευνητές θεωρούσαν μέχρι σήμερα» λέει η ΝΑSA αφού ολοκλήρωσε την επεξεργασία στοιχείων που συνέλεξε το διαστημικό όχημα της «Νέοι Ορίζοντες».

«Κάτι λείπει από την κατανόησή μας για την Ιώ» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστοφερ Χάμιλτον, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Η Ιώ είναι ο πιο ηφαιστειογενής πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.

Διαθέτει δραστηριότητα 25 φορές πολλαπλάσια αυτής της Γης.

Αυτή η έντονη δραστηριότητα παράγεται από τις βαρυτικές έλξεις του Δία, με την υποβοήθηση από το κοντινά φεγγάρια Ευρώπη και Γανυμήδη.

Η Ιώ ολοκληρώνει δύο τροχιές για κάθε μία της Ευρώπης, και κάθε τέσσερις του Γανυμήδη.

http://physicsgg.me/2013/04/08/%cf%84%ce%b1-%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%ad/

t_io_640.gif.3cc01b71c5051de8d22ebce8d75576b2.gif

io_europa_185.jpg.9ae09ca865099d28290ce9e3e17e8262.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Τερατώδης ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε στο φεγγάρι του Δία-Ιω. :cheesy:

Ηφαιστειακά υλικά εκτινάσσονται σε ύψος 321 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της οργισμένης Ιούς, του πλέον ενεργού σώματος του Ηλιακού Συστήματος από γεωλογική άποψη.

Το δραματικό φαινόμενο καταγράφηκε από τη αποστολή New Horizons της NASA καθώς περνούσε για λίγο από το σύστημα του Δία.

Τουλάχιστον 400 ενεργά ηφαίστεια και 100 βουνά, ορισμένα ψηλότερα από το Έβερεστ, έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα στην Ιώ, ένας από τους τέσσερις δορυφόρους του Δία που ανακάλυψε το 1610 ο Γαλιλαίος Γαλιλέι.

Λάβα, θειάφι και διοξείδιο του θείου εκτοξεύονται συχνά στον ουρανό του δορυφόρου, ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη με διάμετρο 3.640 χιλιομέτρων.

Η θεαματική έκρηξη που δείχνει το βίντεο της NASA συνέβη το 2007, όταν το New Horizons πέρασε από το σύστημα του Δία για να αυξήσει ταχύτητα αλλά και να παρατηρήσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

Ο Δίας, εξάλλου, είναι η δύναμη στην οποία οφείλεται η ακραία ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς: ολόκληρο το φεγγάρι παραμορφώνεται λόγω της βαρυτικής έλξης του Δία και των άλλων μεγάλων δορυφόρων του. Η παλιρροϊκή αυτή παραμόρφωση προκαλεί ισχυρή τριβή που θερμαίνει και τελικά λιώνει τα πετρώματα του φεγγαριού.

Και, λόγω της σχετικά αδύναμης βαρύτητας της ίδιας της Ιούς, τα ηφαιστειακά υλικά εκτινάσσονται σε πολύ μεγαλύτερο ύψος από ό,τι αν τα ηφαίστεια βρίσκονταν στη Γη.

Θα περάσουν πάντως αρκετά χρόνια μέχρι να βρουν οι επιστήμονες την ευκαιρία να καταγράψουν άλλες τέτοιες εκρήξεις στην Ιώ -το Νew Horizons έχει πλέον απομακρυνθεί και κινείται προς τον κύριο στόχο του, τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα και άλλα παγωμένα σώματα της γειτονιάς του, της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ. Η επόμενη ευκαιρία ίσως έρθει με την εκτόξευση της ευρωπαϊκής αποστολής Juice προς τον Δία το 2022.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=574467

t_io3_179.jpg.841176fefc3125e044e8e34fc64f675f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η Ιώ σε πραγματικό χρώμα :cheesy:

Το πιο παράξενο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα, είναι φωτεινό κίτρινο.

Αυτή η εικόνα, προσπαθεί να δείξει πώς θα φαίνεται η Iώ σε "πραγματικό χρώμα", αντιληπτό από το μέσο ανθρώπινο μάτι, ελήφθη τον Ιούλιο του 1999 από το διαστημικό σκάφος Galileo σε τροχιά γύρω από τον Δία, 1995-2003.

Τα χρώματα της Ιούς προέρχονται από θείο και λιωμένο πυριτικό πέτρωμα.

Η ασυνήθιστη επιφάνεια της Ιούς διατηρείται πολύ νέα από το σύστημα των ενεργών ηφαιστείων.

Η έντονη παλιρροιακή βαρύτητα του Δία, εντείνει την Ιώ και μετριάζει τις ταλαντώσεις που προκαλούνται από άλλα φεγγάρια του Γαλιλαίου, του Δία .

Η τριβή θερμαίνει σημαντικά το εσωτερικό της Ιούς, προκαλώντας το λιωμένο πέτρωμα να εκραγεί μέσα από την επιφάνεια.

Τα ηφαίστεια της Ιούς, είναι τόσο ενεργά, που ουσιαστικά μετατρέπουν το σύνολο του φεγγαριού από μέσα προς τα έξω.

Ορισμένη από την ηφαιστειακή λάβα της Ioύς, είναι τόσο καυτή, που λάμπει στο σκοτάδι.

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_30.html

t_iotruecolor_galileo_2796_2__675.png.44f2ec0968c1b7b413b7f8d4adc9d44b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Τερατώδεις ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ιώ. :cheesy:

Η Ιώ, ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, αποδεικνύεται ακόμα πιο βίαιος από ό,τι νομίζαμε: τρεις εξαιρετικά λαμπρές και θερμές ηφαιστειακές εκρήξεις που ξέσπασαν σε διάστημα δύο εβδομάδων εκτόξευσαν πίδακες λάβας σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η λάβα που παρήγαγαν οι τρεις εκρήξεις τον Αύγουστο του 2013 θα ήταν αρκετή για να καλύψουν έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναφέρει ομάδα αμερικανών ερευνητών. Η λάβα της Ιούς εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πολύ θερμότερη από ό,τι στα σημερινά γήινα ηφαίστεια, και ίσως έχει παρόμοια σύσταση με το μάγμα που υπήρχε στη νεογέννητη, θερμή Γη.

Η Ιώ, ελάχιστα μεγαλύτερη από τη Σελήνη, είναι το μόνο μέρος στο Ηλιακό Σύστημα όπου υπάρχουν ηφαίστεια όπως στη Γη. Λόγω της ασθενούς βαρύτητάς της, η λάβα των εκρήξεων τινάζεται σε μεγάλο ύψος και πέφτει πίσω στο έδαφος σχηματίζοντας μια πύρινη ομπρέλα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς είναι συνεχής και σχηματίζει ποτάμια και μεγάλες λίμνες λάβας, και ολόκληρο το φεγγάρι είναι κίτρινο από το θειάφι που απελευθερώνουν οι εκρήξεις.

Οι πραγματικά μεγάλες εκρήξεις είναι σπανιότερες, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε ως τώρα: «Στην Ιώ περιμένουμε κανονικά μία έκρηξη κάθε ένα ή δύο χρόνια, και συνήθως δεν είναι τόσο λαμπρές» αναφέρει σε ανακοίνωση της NASA η Ίμκε ντε Πάτερ, καθηγήτρια Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014-260

«Εδώ έχουμε τρεις εξαιρετικά λαμπρές εκρήξεις, κάτι που υποδηλώνει ότι αν κοιτάζαμε την Ιώ πιο συχνά θα βλέπαμε πολύ περισσότερα τέτοια συμβάντα» επισημαίνει.

Οι τρεις εκρήξεις του περυσινού Αυγούστου ήταν από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ -πρέπει να παρήγαγαν δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα λάβας, η οποία πρέπει να κάλυψε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, η έκρηξη του Όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991, μια από τις ισχυρότερες του 20ού αιώνα, υπολογίζεται ότι έδωσε 10 κυβικά χιλιόμετρα λάβας.

Και οι τρεις τελευταίες εκρήξεις στην Ιώ είναι πιθανό να σχημάτισαν «κουρτίνες λάβας», πίδακες που εκτινάσσονται από σχισμές στην επιφάνεια μήκους πολλών χιλιομέτρων. Μία από τις εκρήξεις, η οποία συνέβη σε μια καλδέρα με την ονομασία Rarog Patera, εκτιμάται ότι παρήγαγε αρκετή λάβα για να καλύψει έκταση 130 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε βάθος δέκα μέτρων.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε μετρήσεις της υπέρυθρης ακτινοβολίας των εκρήξεων με μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια, όπως το Keck II στη Χαβάη, με κάτοπτρο δέκα μέτρων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι υπέρθερμες εκρήξεις της Ιούς είναι πιθανώς παρόμοιες με αυτές που διαμόρφωσαν την επιφάνεια της Γης και της Αφροδίτης στα νιάτα τους. «Χρησιμοποιούμε την Ιώ ως ηφαιστειακό εργαστήριο για να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν των βραχωδών πλανητών».

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103514003170

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103514003273

http://physicsgg.me/2014/08/07/%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%81%ce%ae%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84/

t_bf9e2ca569cb32c3fe9495199271ed4c_671.jpg.8fabb375de1a21ddaed14fb64e4fcd99.jpg

t_gemini_io_justdates-580x489_159.png.83517e1f539fb9bab8b46425b484fd74.png

996053411_t__1_1_113.jpg.57d2af86402e3a65e7501688ec013486.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Τεράστια κύματα λάβας σαρώνουν τον δορυφόρο Ιώ του Δία. :cheesy:

Αμερικανοί αστρονόμοι για πρώτη φορά παρατήρησαν δύο τεράστια κύματα λάβας, το καθένα μεγάλο όσο η Ουαλία, να σαρώνουν από αντίθετες κατευθύνσεις τον μεγάλο ενεργό ηφαιστειακό κρατήρα Λόκι Πατέρα του δορυφόρου Ιώ του Δία.

Η Ιώ είναι το πιο ηφαιστειακά ενεργό σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Ο κρατήρας Λόκι Πατέρα, διαμέτρου 200 χιλιομέτρων, είναι ουσιαστικά μια λίμνη λιωμένης λάβας, η οποία κατά περιόδους σαρώνεται από καυτά κύματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Large Binocular Telescope της Αριζόνα για να τραβήξουν υπέρυθρες φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν τις διαφορές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του δορυφόρου (από μείον τρεις βαθμούς σε 56 βαθμούς Κελσίου), καθώς επεκτείνονται σταδιακά τα κύματα της λάβας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα κύματα προχωρούσαν με ταχύτητα ενός έως δύο χιλιομέτρων τη μέρα. Δημιουργούνται όταν η λάβα στην επιφάνεια της λίμνης ψύχεται, στερεοποιείται και βυθίζεται, προκαλώντας έτσι κύματα λειωμένου μάγματος να εξαπλώνονται στην επιφάνεια της λίμνης.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί για μήνες, έπειτα σταματά και ξαναρχίζει μετά από περίπου 18 μήνες. Αυτός ο μηχανισμός εξηγεί και την περιοδική αυξομείωση της φωτεινότητας της λίμνης Λόκι Πατέρα.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν περαιτέρω την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιώ, που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο από τα 67 φεγγάρια του Δία (λίγο μεγαλύτερη από τη Σελήνη). Διαθέτει το πιο ισχυρό ηφαίστειο, αλλά και το λιγότερο νερό στο ηλιακό μας σύστημα. Εκτιμάται ότι τα νέφη θείου και διοξειδίου του θείου λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητάς της εκτοξεύονται στο Διάστημα σε ύψος σχεδόν 500 χιλιομέτρων.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5444917/terastia-kymata-labas-sarwnoyn-ton-doryforo-iw-toy-dia/

28432811_dias_limghandler.jpg.b66e22b6ef549a2aaa2169c50beae1a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 έτη αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

To Νέο σκοτεινό σημείο του Δία. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA κατάφερε να συλλάβει τη σκιά του φεγγαριού Io, περνώντας από τα σύννεφα του Δία. Και φαίνεται σουρεαλιστικό!

Το πλάνο έγινε από το Junocam, οι πρώτες εικόνες φορτώθηκαν στο διαδίκτυο, όπου οι εθελοντές θα μπορούσαν να τις κατεβάσουν και να επεξεργαστούν τα ακατέργαστα αρχεία στις εκπληκτικές εικόνες που μπορεί να απολαύσει ολόκληρος ο κόσμος.

Ο Juno για πρώτη φορά έφτασε στον Δία το 2016 για να μελετήσει λεπτομερώς τον πλανήτη και να δώσει στους ερευνητές καλύτερη κατανόηση του καιρού, του μαγνητικού περιβάλλοντος και του ιστορικού σχηματισμού του γίγαντα του φυσικού αερίου.

Η αποστολή του Juno προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, κάνοντας μια προσεκτική προσέγγιση στον πλανήτη κάθε 53 ημέρες πριν πετάξει στον γίγαντα αερίου το 2021.

Ο Δίας έχει σήμερα 79 γνωστά φεγγάρια. Τον Ιούλιο του 2018, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 12 νέων φεγγαριών και τον Αύγουστο 5 ονομάστηκαν επίσημα νεοκλασικά φεγγάρια. Εντούτοις, ο Io δεν είναι μεταξύ τους, πρωτοεμφανίστηκε το 1610 από τον Galileo Galilei, ανάμεσα σε άλλα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία: Europa, Ganymede και Callisto. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σελήνη σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα και ο κοντινότερος μεγάλος δορυφόρος του γίγαντα του φυσικού αερίου, η τροχιά του βρίσκεται μόλις 350.000 χλμ. από τα σύννεφα του Δία. Δεν είναι ο πιο φιλικός κόσμος: έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια και πάνω από εκατό βουνά. Επιπλέον, έχει εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα με κύριο συστατικό το διοξείδιο του θείου. Το Io έχει επίσης τη μικρότερη ποσότητα μορίων νερού οποιωνδήποτε γνωστών αστρονομικών αντικειμένων στο Ηλιακό μας Σύστημα

Γιατί η σκιά του Io μοιάζει με μια τρύπα στα σύννεφα του Δία; Η αστροφυσική Katie Mack εξηγεί γιατί η σκιά είναι τόσο έντονη, ενώ η σκιά του φεγγαριού στη Γη εμφανίζεται ασαφής κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης: «H Io είναι τόσο μεγάλh και κοντά, ο Ήλιος (φαίνεται 4x τόσο μεγάλος όσο ο Ήλιος από την προοπτική του Δία) και είναι τόσο κοντά που η πεντάμπρα (ασαφής εξωτερική άκρη της σκιάς) είναι υπερβολικά λεπτή.

https://asgardia.space/en/news/Surrealistic-Eclipse-on-Jupiter

18.jpg.1e797902e604b08740a0f4706b6c4a6a.jpg

17.jpg.5707710eb6564bef37c2d2e20a227900.jpg

16.thumb.jpg.b72bd2e961e0a3224810fea068baffe3.jpg

15.thumb.jpg.5b913fe664392710d5895a971eff8976.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η Ιώ λειτουργεί ως το… καλοριφέρ του Δία. :cheesy:

Ένα από τα διαχρονικά μυστήρια στο ηλιακό μας σύστημα είναι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία. Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη βάση της απόσταση στην οποία βρίσκεται ο Δίας από τον Ήλιο θα έπρεπε να βρίσκεται πέριξ των 70 βαθμών Κελσίου. Όμως η θερμοκρασία στον γίγαντα αερίου είναι 425 βαθμοί Κελσίου. Οι επιστήμονες έχουν βαφτίσει το φαινόμενο «ενεργειακή κρίση» του Δία και προσπαθούν να το εξηγήσουν ανεπιτυχώς επί πολλά χρόνια.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λέστερ σε συνεργασία με την NASA δημιούργησαν θερμικούς χάρτες του Δία με την βοήθεια των οποίων βρήκαν όπως πιστεύουν την απάντηση στο μυστήριο. Όπως αναφέρουν τον πλανήτη θερμαίνει το σέλας που δημιουργείται σε αυτόν. Το σέλας στον Δία δημιουργείται από την Ιώ με τρόπο ανάλογο με αυτόν που δημιουργείται στην Γη από τα φορτισμένα σωματίδια του Ήλιου.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Το σέλας ενεργοποιεί ένα σύνθετο φαινόμενο μετακίνησης θερμικής ενέργειας ανάμεσα στον ισημερινό και τους πόλους του Δία με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι πρώτες ενδείξεις ότι η Ιώ παίζει ρόλο στην δημιουργία του σέλαος στον Δία έκαναν την εμφάνιση τους πριν από μόλις τέσσερις μήνες μετά από σχετικά δεδομένα που έστειλε το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το σύστημα του Δία από το 2016. Κάποιοι επιστήμονες είχαν υποδείξει το σέλας του Δία ως την «γεννήτρια» παραγωγής θερμότητας του πλανήτη αλλά τώρα υπάρχουν πλέον και αποδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτή την θεωρία.

https://www.naftemporiki.gr/story/1758807/i-io-leitourgei-os-to-kalorifer-tou-dia

gigantiaia-kumata-labas-entopistikan-stin-epifaneia-tou-doruforou-io.jpg.40a3dfa47150c22f4b09c4af97de38a8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 11 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η Ιώ «βομβαρδίζει» με διοξείδιο του θείου την Ευρώπη.

io-eyropi.jpg
NASA

H Ιώ (στο πάνω μέρος της εικόνας) στέλνει διοξείδιο του θείου στην Ευρώπη..

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Southwest στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ιώ εκτοξεύει υλικά και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός.Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από την Ιώ εκτοξεύεται διοξείδιο του θείου στην επιφάνεια της Ευρώπης. Το αέριο που αποτελεί από τα κύρια προϊόντα της ηφαιστειακής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ερευνητές εκτοξεύεται στο Διάστημα από την Ιώ ιονίζεται (τα σωματίδια γίνονται φορτισμένα) και συλλαμβάνεται από το μαγνητικό πεδίο του Δία το οποίο δεν κατευθύνει το ιονισμένο πλέον διοξείδιο του θείου στον πλανήτη αλλά στην Ευρώπη.Οι ερευνητές αφήνουν πάντως και ένα μικρό ενδεχόμενο το διοξείδιο του θείου που εντοπίζεται στην επιφάνεια της και τον εξωτερικό φλοιό Ευρώπης να μην προέρχεται από την Ιώ αλλά από το εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης. Η ανακάλυψη φωτίζει άλλη μια άγνωστη μέχρι σήμερα διεργασία στο ηλιακό μας σύστημα και ένα νέο κοσμικό φαινόμενο.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Για τα μάτια του Δία: Η «Ήρα» της NASA κατασκοπεύει την καυτή αντίζηλη Ιώ.

Έξι χρόνια μετά την άφιξή της στο σύστημα του Δία, η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA ετοιμάζεται να επισκεφθεί το φεγγάρι με τα περισσότερα ηφαίστεια στο Ηλιακό Σύστημα.Η Ιώ, ερωμένη του Δία και αντίζηλη της Ήρας στην ελληνική μυθολογία, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του γιγάντιου πλανήτη, περίπου στο μέγεθος της Σελήνης.Σε αντίθεση όμως με άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία, τα οποία καλύπτονται από πάγο, η επιφάνεια της Ιούς συγκλονίζεται από συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις και λάμπει από απέραντες λίμνες λάβας.Η ενέργεια που τροφοδοτεί αυτή την ακραία γεωλογική δραστηριότητα προέρχεται από το βαρυτικό πεδίο του Δία, το οποίο προκαλεί παλίρροιες και ισχυρές δυνάμεις τριβής που θερμαίνουν το εσωτερικό του δορυφόρου.Στο πρώτο κοντινό πέρασμά του από την Ιώ, το Juno πέρασε σε απόσταση 80.000 χιλιομέτρων και κατέγραψε δεκάδες ηφαίστεια και ροές λάβας στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

pia25698-1041-1-600x598.jpg

Δεκάδες εστίες υψηλής θερμοκρασίας διακρίνονται στην υπέρυθρη εικόνα της Ευρώπης από το Juno (NASA/JPL-CALTECH/SWRI/ASI/INAF/JIRAM)

Στα επόμενα περάσματα που προγραμματίζονται το επόμενο έτος, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της, το σκάφος θα πλησιάσει περισσότερο, σε απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων, και θα συλλέξει μετρήσεις για την εσωτερική δομή του δορυφόρου.«Θα εξετάσουμε επίσης το βαρυτικό πεδίο και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την εσωτερική δομή της Ιούς. Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν το μάγμα που δημιουργεί όλα αυτά τα ηφαίστεια σχηματίζει έναν παγκόσμιο ωκεανό ή αν είναι κατακερματισμένο» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής της αποστολής.Οι νέες παρατηρήσεις της Ιούς έρχονται μετά τα κοντινά περάσματα του σκάφους από τον Γανυμήδη και την Ευρώπη, δύο δορυφόρους που πιστεύεται ότι κρύβουν στο εσωτερικό τους παγκόσμιους ωκεανούς νερού.Οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι το εξωτερικό κάλυμμα πάγου του Γανυμήδη έχει πάχος τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων, ενώ το κάλυμμα της Ευρώπης ίσως είναι πολύ λεπτότερο, πάχους 6-8 χιλιομέτρων.H Ευρώπη είναι προορισμός της αποστολής Europa Clipper της NASA, η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2024 με αποστολή να εξετάσει αν ο υπόγειος ωκεανός μπορεί να κρύβει μικροβιακή ζωή.

https://www.in.gr/2022/12/15/b-science/space/gia-ta-matia-tou-dia-ira-tis-nasa-kataskopeyei-tin-kayti-antizili-io/

 

1024px-Io_highest_resolution_true_color-1024x648.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

H NASA αποκαλύπτει την κόλαση του ηλιακού μας συστήματος (βίντεο)

shutterstock_641145367-696x232.jpg

Νέες εικόνες από την Ιώ δείχνουν το απόκοσμο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τα εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ενεργά ηφαίστεια του δορυφόρου του Δία.Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Η αποστολή Juno της NASA που εξερευνά τα τελευταία χρόνια το Δία και τα δεκάδες φεγγάρια του πέρασε πολύ κοντά από την Ιώ καταγράφοντας μοναδικές εικόνες που δείχνουν τον πλανήτη ως ένα κατακόκκινο διαστημικό σώμα από το οποίο ξεπηδούν φλόγες, ένα πραγματικά κολασμένο κόσμο.

io.jpg πηγή φωτό NASA/JPL

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει  ότι η Ιώ εκτοξεύει υλικά και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι από την Ιώ εκτοξεύεται διοξείδιο του θείου στην επιφάνεια της Ευρώπης. Το αέριο που αποτελεί από τα κύρια προϊόντα της ηφαιστειακής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ερευνητές εκτοξεύεται στο Διάστημα από την Ιώ ιονίζεται (τα σωματίδια γίνονται φορτισμένα) και συλλαμβάνεται από το μαγνητικό πεδίο του Δία το οποίο δεν κατευθύνει το ιονισμένο πλέον διοξείδιο του θείου στον πλανήτη αλλά στην Ευρώπη.

Η NASA στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για το πιο ηφαιστειογενές σώμα στο ηλιακό μας και αναμένεται να στείλει το Juno ξανά εκεί αφού έχει επεκτείνει την πετυχημένη αποστολή μέχρι το 2025 η οποία σύμφωνα με τον αρχικά σχεδιασμό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2018.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1418984/h-nasa-apokalyptei-tin-kolasi-toy-iliakoy-mas-systimatos-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 10 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η κολασμένη Ιώ αποκαλύπτεται σε… φρέσκες κοντινές εικόνες της αποστολής Juno (βίντεο)

iodoriforos.jpg
Η Ιώ όπως την κατέγραψε πριν λίγες μέρες το σκάφος Juno. πηγή φωτό (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Brian Swift © CC BY)

Το σκάφος πλησίασε την τελευταία εβδομάδα τον γεμάτο ηφαίστεια δορυφόρο.Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 πλησίασε σε κοντινή απόσταση την Ιω την τελευταία εβδομάδα και κατέγραψε μια σειρά από νέες λεπτομερείς εικόνες του δορυφόρου οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα φαινόμενα που συντελούνται σε αυτόν τον κολασμένο κυριολεκτικά κόσμο του ηλιακού μας συστήματος.

Γεωλογικά η Ιώ είναι το πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα επειδή βρίσκεται αιχμαλωτισμένη σε μια βαρυτική παγίδα ανάμεσα στο Δία και τους γειτονικούς δορυφόρους Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, που την έλκουν από διαφορετικές συνεχώς γωνίες. Μέσα σ’ αυτές τις παλιρροϊκές δυνάμεις η επιφάνεια του εδάφους της Ιούς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς. Οι παλίρροιες θερμαίνουν το εσωτερικό της λιώνοντας τους βράχους, που μαζί με θειούχα αέρια ξεπετάγονται στην επιφάνεια με βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Ορισμένα από τα 400 ενεργά ηφαίστειά της εκτοξεύουν τα πυρακτωμένα τους υλικά σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ καπναγωγοί διοξειδίου του θείου απελευθερώνονται από το εσωτερικό και ανερχόμενοι παγώνουν και πέφτουν πάλι στο έδαφος σαν όμορφο χρωματιστό χιόνι.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1528193/i-kolasmeni-io-apokalyptetai-se-freskes-kontines-eikones-tis-apostolis-juno-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εντυπωσιακές εικόνες από το ρεβεγιόν που έκανε αποστολή της NASA στην ηφαιστειακή πρωτεύουσα του ηλιακού μας συστήματος (βίντεο)

ionasa.jpg
Μία από τις νέες εικόνες που κατέγραψε από την Ιώ το Juno. πηγή φωτό (NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Ted Stryk)

Το σκάφος Juno πλησίασε πολύ κοντά στην Ιώ στις 30 Δεκεμβρίου.Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά το σύστημα του Δία πλησίασε σε κοντινή απόσταση την Ιώ στις 30 Δεκεμβρίου και κατέγραψε μοναδικές εικόνες του κολασμένου δορυφόρου του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Το Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 πλησίασε την Ιώ σε απόσταση περίπου 1,500 χλμ. που είναι η κοντινότερη απόσταση που έχει πλησιάσει τον δορυφόρο σκάφος κάποιας διαστημικής αποστολής τα τελευταία 20 χρόνια.Το Juno κατέγραψε μια σειρά από νέες λεπτομερείς εικόνες του δορυφόρου οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα διάφορα φαινόμενα που συντελούνται σε αυτόν τον κολασμένο κυριολεκτικά κόσμο του ηλιακού μας συστήματος. Η επίσκεψη του Juno τις τελευταίες ώρες του 2023 στην Ιώ ήταν η 57η που πραγματοποίησε στο δορυφόρο και βέβαια η πιο κοντινή.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Γεωλογικά η Ιώ είναι το πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα επειδή βρίσκεται αιχμαλωτισμένη σε μια βαρυτική παγίδα ανάμεσα στο Δία και τους γειτονικούς δορυφόρους Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, που την έλκουν από διαφορετικές συνεχώς γωνίες. Μέσα σ’ αυτές τις παλιρροϊκές δυνάμεις η επιφάνεια του εδάφους της Ιούς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς. Οι παλίρροιες θερμαίνουν το εσωτερικό της λιώνοντας τους βράχους, που μαζί με θειούχα αέρια ξεπετάγονται στην επιφάνεια με βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Ορισμένα από τα 400 ενεργά ηφαίστειά της εκτοξεύουν τα πυρακτωμένα τους υλικά σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ καπναγωγοί διοξειδίου του θείου απελευθερώνονται από το εσωτερικό και ανερχόμενοι παγώνουν και πέφτουν πάλι στο έδαφος σαν όμορφο χρωματιστό χιόνι.

io-volcanos.jpg?w=985 Hφαίστεια στην επιφάνεια της Ιούς
gcsqvulbaaa4yr4.jpg?w=1024
pia26235_figa.jpg?w=1024 To βέλος δείχνει ένα ηφαιστειακό νέφος
io-flyby-image2.jpg?w=700

 

 
Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Εντυπωσιακές εικόνες από την επιφάνεια της Ιούς.

… τον δορυφόρο του Δία

Οι εικόνες από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA, αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Ιούς – του κολασμένου δορυφόρου του Δία.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Το διαστημικό σκάφος Juno της NASA που εξερευνά το σύστημα του Δία πλησίασε σε κοντινή απόσταση την Ιώ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 1500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, λαμβάνοντας κοντινές εικόνες από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ιούς. Η NASA επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες και δημιούργησε βίντεο στα οποία διακρίνονται ένα βουνό του δορυφόρου και μια σχεδόν λεία λίμνη ψυχρής λάβας.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 16 Απριλίου, από τον επικεφαλής της αποστολής Juno, Σκοτ Μπόλτον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Βιέννη.
«Η Iώ είναι γεμάτη ηφαίστεια και πιάσαμε μερικά από αυτά στη δράση», ανέφερε ο Σκοτ Μπόλτον. «Έχουμε επίσης μερικά υπέροχα κοντινά πλάνα με εκπληκτική λεπτομέρεια και άλλα δεδομένα για μια λίμνη λάβας μήκους 200 χιλιομέτρων που ονομάζεται Loki Patera. Η κατοπτρική αντανάκλαση που κατέγραψαν τα όργανά μας για τη λίμνη δείχνει ότι τμήματα της επιφάνειας της Ιούς είναι τόσο λεία όσο το γυαλί, θυμίζοντας ηφαιστειακά δημιουργημένο γυαλί οψιδιανού στη Γη».

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την καλλιτεχνική απεικόνιση της λίμνης Loki Patera, που δημιουργήθηκε με τη χρήση δεδομένων από την JunoCam του διαστημικούσκάφους Juno της NASA:

 

Το επόμενο βίντεο δημιουργήθηκε με τον ίδιο τρόπο και δείχνει ένα βουνό που μοιάζει με καμπάναριό (Steeple Mountain):

 

πητή: https://www.nasa.gov/missions/juno/nasas-juno-gives-aerial-views-of-mountain-lava-lake-on-io

 

pia26293.width-1280.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Δημιουργήθηκε νέο ηφαίστειο στη Ιώ το οποίο εκτοξεύει λάβα και αέρια σε τεράστιες αποστάσεις.

Ο πιο κολασμένος κόσμος του ηλιακού συστήματος έγινε ακόμη... χειρότερος.

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 έχει κάνει αρκετά κοντινά περάσματα από την Ιώ καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες του δορυφόρου και κάθε φορά οι εικόνες αποκαλύπτουν νέα σημαντικά στοιχεία για αυτόν.Η μελέτη των πιο πρόσφατων δεδομένων που έχει στείλει από την Ιώ το Juno η οποία έγινε από επιστήμονες της εταιρείας Malin Space Science Systems η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες για μη επανδρωμένες διαστημικές αποστολές αποκάλυψε την ύπαρξη ενός νέου ηφαιστείου που έκανε την εμφάνιση του στην επιφάνεια της Ιούς.Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια περιοχή νότια του ισημερινού του δορυφόρου και η λάβα που ρέει από αυτό καθώς και τα υπόλοιπα ηφαιστειακά υλικά που εκτοξεύει καλύπτουν μια περιοχή έκτασης 180 x 180 χλμ. Η ανατολική πλευρά του νέου ηφαιστείου έχει πάρει μια ερυθρή απόχρωση από θείο που έχει εξαερωθεί από το ηφαίστειο στο Διάστημα και επέστρεψε στην επιφάνεια.Στη δυτική πλευρά υπάρχουν δύο ρεύματα λάβας το καθένα από τα οποία έχει φτάσει σε μήκος ροής τα εκατό χλμ. Στο πιο απομακρυσμένο σημείο των ροών, όπου έχει συγκεντρωθεί η λάβα, η θερμότητα έχει προκαλέσει την εξάτμιση του παγωμένου υλικού στην επιφάνεια, δημιουργώντας δύο επικαλυπτόμενες γκρίζες κυκλικές αποθέσεις.Η πάνω ασπρόμαυρη ένθετη εικόνα είναι η περιοχή νότια του ισημερινού όπως καταγράφηκε το 1997 και δεν υπήρχε εκεί τίποτε. Η έγχρωμη ένθετη εικόνα καταγράφηκε το 2024 και αποκαλύπτει την ύπαρξη στο ίδιο σημείο ενός μεγάλου ηφαιστείου. πηγή φωτό. (NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Europlanet.)

Η βαρυτική παγίδα

Γεωλογικά η Ιώ είναι το πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα επειδή βρίσκεται αιχμαλωτισμένη σε μια βαρυτική παγίδα ανάμεσα στο Δία και τους γειτονικούς δορυφόρους Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, που την έλκουν από διαφορετικές συνεχώς γωνίες. Μέσα σ’ αυτές τις παλιρροϊκές δυνάμεις η επιφάνεια του εδάφους της Ιούς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς.Οι παλίρροιες θερμαίνουν το εσωτερικό της λιώνοντας τους βράχους, που μαζί με θειούχα αέρια ξεπετάγονται στην επιφάνεια με βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Ορισμένα από τα ενεργά ηφαίστειά της εκτοξεύουν τα πυρακτωμένα τους υλικά σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ καπναγωγοί διοξειδίου του θείου απελευθερώνονται από το εσωτερικό και ανερχόμενοι παγώνουν και πέφτουν πάλι στο έδαφος σαν όμορφο χρωματιστό χιόνι.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1767431/dimioyrgithike-neo-ifaisteio-sti-io-to-opoio-ektoxeyei-lava-kai-aeria-se-terasties-apostaseis/

iodias-696x392.webp

ioifaisteio.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η αποστολή Juno «άνοιξε» στη μέση την κολασμένη Ιώ για να δούμε τις πηγές των ηφαιστείων της (βίντεο)

Νέα μελέτη απορρίπτει την ύπαρξη υπόγειου ωκεανού μάγματος στο δορυφόρο του Δία.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του πιο ενεργού γεωλογικά σώματος στο ηλιακό μας σύστημα, την Ιώ που είναι η επιτομή ενός κολασμένου κόσμου στο Σύμπαν.Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 έχει κάνει αρκετά κοντινά περάσματα από την Ιώ καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα του δορυφόρου και κάθε φορά αποκαλύπτονται νέα σημαντικά στοιχεία για αυτόν.Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον επιστήμονες που μελετούν τα δεδομένα της αποστολής Juno παρουσίασαν τη μελέτη που πραγματοποίησαν η οποία ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την πηγή «καυσίμου» των ηφαιστείων που διαθέτει η Ιώ.Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι υπάρχει ένας ωκεανός μάγματος στο εσωτερικό της Ιούς ο οποίος τροφοδοτεί τα ηφαίστεια με το υλικό που εκτοξεύουν με τέτοια ένταση που το φαινόμενο γίνεται πλέον ορατό από τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

 

Το Juno κατάφερε με τις έρευνες του να επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ιούς και οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ηφαίστεια φαίνεται ότι τροφοδοτούνται το καθένα από τον δικό του θάλαμο καυτό μάγματος και όχι από έναν ωκεανό μάγματος. Η NASA μάλιστα δημοσιεύει την είδηση αυτή προβάλλοντας ένα εντυπωσιακό βίντεο όπου η Ιώ ανοίγει στη μέση για να αποκαλυφθεί τι συμβαίνει στο εσωτερικό της.«Από την ανακάλυψη της Ιούς οι πλανητολόγοι αναζητούσαν απαντήσεις για το πώς τροφοδοτούνται τα ηφαίστεια της. Υπήρχε ένας ρηχός ωκεανός από καυτό μάγμα που τροφοδοτούσε τα ηφαίστεια ή ήταν διαφορετική πιο τοπική η πηγή τους; Γνωρίζαμε ότι τα δεδομένα από πολύ κοντινές πτήσεις του Juno στην Ιώ θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε πραγματικά αυτό το βασανισμένο φεγγάρι». αναφέρει ο Σκοτ Μπόλτον από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας τα δεδομένα από δύο κοντινά περάσματα του σκάφους στο δορυφόρο τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024.«Τα δεδομένα από το Juno δείχνουν ότι οι παλιρροϊκές δυνάμεις δεν δημιουργούν πάντα ωκεανούς μάγματος γεγονός που μας παρακινεί να ξανασκεφτούμε όχι μόνο για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ιούς αλλά και στην κατανόησή μας για άλλα φεγγάρια, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, ακόμη και οι εξωπλανήτες και οι υπερ-Γαίες. Τα νέα ευρήματά μας παρέχουν μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι γνωρίζουμε για τον σχηματισμό και την εξέλιξη των πλανητών» λέει ο Ράιαν Πάρκ του Solar System Dynamics Group στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA (JPL) εκ των βασικών στελεχών της αποστολής Juno και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την νέα μελέτη.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1855524/i-apostoli-juno-anoixe-sti-mesi-tin-kolasmeni-io-gia-na-doyme-tis-piges-ton-ifaisteion-tis-vinteo/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Την κόλαση της… κόλασης του ηλιακού μας συστήματος εντόπισε αποστολή της NASA.

Βρίσκεται στην Ιώ τον δορυφόρο του Δία που είναι γεμάτη με ενεργά ηφαίστεια.

Η αποστολή Juno της NASA που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του εντόπισε την πιο μεγάλη και ενεργή ηφαιστειακή περιοχή στο ηλιακό μας σύστημα η οποία βρίσκεται φυσικά στο πιο ενεργό ηφαιστειακό σώμα, την Ιώ.Σε αυτή την περιοχή που έχει έκταση 100 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. γίνονται συνεχώς ηφαιστειακές εκρήξεις που παράγουν έξι φορές περισσότερη ενέργεια από τη συνολική ενέργεια όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Γη. Η ανακάλυψη έγινε με το όργανο Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) του σκάφους της αποστολής Juno που έχει δημιουργήσει η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία.«Το Juno είχε δύο πολύ κοντινές πτήσεις στην Ιώ κατά τη διάρκεια αποστολής. Και ενώ κάθε πέταγμα παρείχε δεδομένα για το βασανισμένο φεγγάρι που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, τα δεδομένα από την πιο πρόσφατη κοντινή πτήση πραγματικά μας εξέπληξε. Αυτό είναι το πιο ισχυρό ηφαιστειακό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ στον πιο ηφαιστειακό κόσμο στο ηλιακό μας σύστημα οπότε αυτό πραγματικά λέει κάτι» του Juno» λέει ο ερευνητής της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.Το σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά το Δία και τα φεγγάρια του από το 2016 έχει κάνει αρκετά κοντινά περάσματα από την Ιώ καταγράφοντας λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα του δορυφόρου και κάθε φορά αποκαλύπτονται νέα σημαντικά στοιχεία για αυτόν.

Η Ιώ όπως την κατέγραψε το σκάφος Juno.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1900707/tin-kolasi-toy-iliakoy-mas-systimatos-entopise-apostoli-tis-nasa/

ros5.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης